ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ΔΗΜΟΘΟΙΝΙΑ/BOARD/ΤΙ ΕΣΤΙ "ΕΛΛΗΝ";

ΤΙ ΕΣΤΙ "ΕΛΛΗΝ";

7 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/1
Παρ 19/09/2014 23:21
Εἰκόνα

"Αναρωτιέμαι , αγαπητοί φίλοι..και απευθύνομαι σε όλους όσους δηλώνουν ΄Ελληνες "καθαρόαιμοι" , πιό ΄Ελληνες από τους υπόλοιπους, "Ελληναράδες", απόγονοι του Πλάτωνα ή του Καραϊσκάκη, αρχιερείς που έλαβαν το "χρίσμα" κατευθείαν από τον τελευταίο Ιεροφάντη κ.λ.π τί σημαίνει "΄Ελλην" , γι΄αυτούς , ώστε να βοηθηθούμε οι υπόλοιποι, να εντοπίσουμε την εθνικότητά
μας. Παρακαλώ όσοι απαντήσουν να μην αναφερθούν στο ΄ΕΛΛΗΝ=ΦΩΣ" γιατί θα μπούμε στην διαδικασία τί σημαίνει ΦΩΣ για τον καθένα από εμάς και θα ξεφύγουμε τελείως.Εν ολίγοις ποιοί ήταν οι ΄Ελληνες, ποιά ήταν και είναι αυτά τα στοιχεία που επιτρέπουν σε κάποιον να χαρακτηρίζεται ΄Ελληνας. Είναι γεωγραφικά, είναι γενετικά, είναι ηθικά , είναι θρησκευτικά, είναι γλωσσικά,είναι όλα αυτά μαζί και κάτι άλλο; Δεν περιμένω "επιστημονικά" τεκμηριωμένες απαντήσεις. Με ενδιαφέρει το πώς ο καθένας αυτοπροσδιορίζεται και τί σημαίνει "΄Ελλην" για τον ίδιο."
Το παραπάνω ερώτημα το έθεσα χθες στο facebook , όπου έχω 2500 "φίλους" και δεν πήρα καμμία απάντηση.Σχολίασα λοιπόν σήμερα:
"Yποθέτω ότι η ερώτηση ήταν πολύ δύσκολη για να μην έχει απαντήσει κανείς. Για να είμαι ακριβής υποθέτω ότι οι " ΄Ελληνες" δεν ξέρουν τί σημαίνει ΄"ελληνας". ΄Οσοι λοιπόν δια της σιωπής συνομολογούν πως δεν ξέρουν, να σταματήσουν τις ύβρεις προς τους υπολοίπους "βαρβάρους" γιατί υπάρχει ο κίνδυνος τα πράγματα να είναι ανάποδα. Οι υβριζόμενοι να είναι ΄Ελληνες και οι Ελληναράδες, Ανδρομέδιοι κλπ κοπτόμενοι για τα πάτρια, συμπεριλαμβανομένης της θρησκείας των προγόνων, πιό βάρβαροι κι΄απ΄τους βαρβάρους. ....."
To ίδιο ερώτημα θέτω και εδώ, στο βήμα της ΔΗΜΟΘΟΙΝΙΑΣ. Ελπίζω κάποιος να μου κάνει την τιμή ν΄απαντήσει.
ΤΩΝ ΓΑΡ ΗΛΙΘΙΩΝ ΑΠΕΙΡΑ ΓΕΝΕΘΛΑ
Σάβ 20/09/2014 14:08
Αν, Αμαλία, έβλεπα το ερώτημα στο facebook δεν θα το απαντούσα, για συγκεκριμένους δικούς μου λόγους ιδεολογίας, είτε ήταν στο δικό σου προφίλ είτε σε κάποιο άλλο. Αν και εδώ "απαντώ" στη δημοσίευσή σου, δεν θα σου δώσω την απάντηση που ζητάς. Και ο λόγος είναι ότι με έχει απασχολήσει και εμένα το ερώτημα, αλλά απάντηση δεν έχω βρει. Έχουν περάσει διάφορα από το μυαλό μου τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν έχω καταλήξει ποιο ή ποια θα μπορούσαμε να πούμε ότι προσδιορίζουν το Έλληνα.

Ίσως να μην μπόρεσα να καταλήξω γιατί δεν το βρήκα. Ίσως να μην κατέληξα γιατί από την απάντηση θα φαίνονταν ότι δεν είμαι ένας τέτοιος. Ίσως γιατί θα έπρεπε να αποκλείσω άλλους που νομίζω έχουν το δικαίωμα να τους αποκαλούμε Έλληνες. Σίγουρα έχει να κάνει με ένα ερώτημα, γενικότερο, που με απασχολεί αρκετά χρόνια, αλλά δεν ταιριάζει με το παρόν θέμα.

Αν, παρ' ευχήν, δεν μπορέσουμε από τις τοποθετήσεις να πάρουμε απάντηση στο ερώτημά σου, μπορούμε εντούτοις να ωφεληθούμε αρκετά από τις τοποθετήσεις, παίρνοντας στοιχεία για όσα παραθέτεις στην τελευταία παράγραφο. Περιμένω, λοιπόν, κι εγώ με αγωνία να δω αν θα υπάρξει κάποια τοποθέτηση επί του ερωτήματος.
Κυρ 21/09/2014 03:14
Αγαπητέ Αλέξανδρε.
Ευχαριστώ για το σχόλιο. Κάποιες σκέψεις..
Γιατί είναι τόσο δύσκολο να δοθεί απάντηση στο ερώτημά μου; Αν το ερώτημα είχε τεθεί σε Γερμανούς, Γάλλους, Ιρλανδούς, Σουηδούς , θα ήταν εξίσου δύσκολη η απάντηση; Μήπως η δυσκολία μας ν΄απαντήσουμε είναι το αποτέλεσμα μιάς προσπάθειας αιώνων, να μας πείσουν πως οι ΄Ελληνες εξαχνώθηκαν μετά την ρωμαϊκή κυριαρχία, έτσι ώστε οι Νεοέλληνες να είμαστε απλώς διάφοροι φύρδην μίγδην τύποι που έτυχε να ζούν σήμερα στο χώρο που κάποτε ήταν η Ελλάς; Aκόμη κι ΄αν είναι έτσι, δικαιούμαστε ή όχι οι νεοέλληνες να λεγόμαστε ΄Ελληνες; Για να μην χάνουμε την μπάλλα , ας συμφωνήσουμε σε κάποια βασικά πράγματα.

Κατ΄αρχήν είμαστε ΕΘΝΟΣ. Το έθνος των Ελλήνων ή τουλάχιστον έτσι αναγνωριζόμαστε από την παγκόσμια κοινότητα.
Ποιό είναι το βασικό χαρακτηριστικό ενός συνόλου ανθρώπων , ώστε να χαρακτηριστούν έθνος;
Είναι η γλώσσα; Είναι η θρησκεία; Είναι η κοινή παράδοση και ο πολιτισμός; Είναι η γεωγραφική καταγωγή; Υπάρχει κάτι πιό σημαντικό από αυτά που αναγνωρίζονται ως βασικά χαρακτηριστικά του έθνους;
Ας πάρουμε τη γλώσσα.
Αναμφίβολα, η γλώσσα είναι βασική για να ξεχωρίσεις τα έθνη μεταξύ τους. Κάποιος μιλάει Τουρκικά , λες είναι Τούρκος. Είναι όμως έτσι;
Μόνο η γλώσσα δεν μας κάνει ΄Ελληνες. Γιατί τότε θα έπρεπε να θέσουμε εκτός, όλους όσους δεν μιλούν ως μητρική γλώσσα την Ελληνική. π.χ τους ομογενείς τρίτης και τέταρτης γενιάς που ωστόσο διατηρούν ακόμη τα ελληνικά ήθη και έθιμα στην νέα πατρίδα τους, και νιώθουν αρκετοί πολύ πιό ΄Ελληνες από πολλούς Ελλαδίτες. Θα πρέπει να θέσουμε εκτός άνευ σκέψης, τους Ρουμανόβλαχους της Πίνδου, τους Τουρκόφωνους της Θράκης κλπ.ενώ θα πρέπει να θεωρήσουμε ΄Ελληνες όλους τους απόγονους της μαύρης φυλής που γεννήθηκαν εδώ, όλους τους Αλβανούς , Πακιστανούς κλπ κλπ που μιλούν ως μητρική την ελληνική, έχοντας γεννηθεί εδώ. ΄Αρα λοιπόν μόνο η γλώσσα δεν αρκεί για να θεωρηθούμε ΄Ελληνες.

Μήπως μας καθιστά λοιπόν ΄Ελληνες η θρησκεία; Η απάντηση είναι πως αυτονοήτως και όχι. Σήμερα είμαστε χριστιανοί ορθόδοξοι, αλλά ορθόδοξοι είναι και οι Σέρβοι και οι Ρώσοι κλπ. Χθές πιστεύαμε στους Θεούς του Ολύμπου και αύριο μπορεί να πιστεύουμε σε κάτι άλλο ή και σε τίποτα.Επομένως άν κάποιος είναι Μουσουλμάνος, δεν σημαίνει πως δεν είναι και ΄Ελληνας κι΄αν κάποιος είναι καθολικός δεν σημαίνει πως δεν είναι και ΄Ελληνας. ΄Αρα είναι λάθος να κρίνουμε την ελληνικότητα κάποιου με βάση τη θρησκεία.

Είναι λοιπόν το κριτήριο γεωγραφικό; Δηλαδή ΄Ελληνες είναι αυτοί που κατοικούν στην Ελλάδα; Ούτε αυτό είναι σωστό γιατί στις μέρες μας κατοικούν εδώ και μερικά εκατομμύρια αφρικανοί και ασιάτες ενώ πολλοί ΄Ελληνες φεύγουν και ζουν σε άλλες χώρες , χωρίς να έχουμε σκεφτεί πως έπαψαν να είναι ΄Ελληνες. ΄ή κάποιοι που γεννήθηκαν στο εξωτερικό από ΄Ελληνες γονείς δεν αμφισβητούμε πως είναι ΄Ελληνες.

Αν κάνουμε λοιπόν τον συνδυασμό γλώσσα, θρησκεία, γεωγραφία και πούμε ένα παράδειγμα. Κάποιος γεννήθηκε στην Ελλάδα, κατοικεί στην Ελλάδα , είναι χριστιανός ορθόδοξος και μιλάει ελληνικά. Τί είναι; Eίναι αυτονοήτως ΄Ελλην; Η απάντηση είναι πως όχι. Ούτε με συνδυασμό δεν βγαίνει με ασφάλεια το συμπέρασμα πως είναι ΄Ελλην. Διότι ένας Κενυάτης, γεννήθηκε στην Ελλάδα, κατοικεί στην Ελλάδα , είναι χριστιανός ορθόδοξος (διότι οι αλλοδαποί γονείς του βαφτίστηκαν) και μιλάει ελληνικά ως "μητρική" γλώσσα κανείς όμως δεν θα τον έδειχνε λέγοντας να , ένας έλληνας! γιατί είναι γνωστό πως οι ΄Ελληνες ανήκουν στην λευκή φυλή. Είναι το πρόβλημα η φυλή; Aν είχε γεννηθεί άσπρος θα ήταν ΄Ελληνας; Φυσικά και όχι άν οι γονείς του ήταν Γερμανοί. Επομένως ούτε, ο τόπος, ούτε η γλώσσα , ούτε η θρησκεία , ούτε εξωτερικά φυλετικά χαρακτηριστικά, αρκούν για να χαρακτηριστεί κάποιος ΄Ελληνας.(άλλο αν η πρόσφατη νομοθεσία περί ιθαγένειας θεωρεί υπεραρκετό και μόνο το γεγονός πως γεννήθηκε στην Ελλάδα, για να εξυπηρετήσει "αλλότρια" συμφέροντα).
Μέχρις εδώ ξεκαθαρίζονται τα εύκολα και έρχονται τα δύσκολα.
Mήπως ΄Ελλην είναι αυτός που συνδέεται με την Ελλάδα με δίκαιο αίματος; Δηλαδή αυτός που οι γονείς του είναι ΄Ελληνες,όπως προέβλεπε από καταβολής και μέχρι πριν λίγα χρόνια το δίκαιο της ελληνικής ιθαγένειας;
H γνώμη μου είναι πως πολιτειακά ,΄Ελληνας θα πρέπει να θεωρείται αυτός που κατάγεται από ΄Ελληνες γονείς όπως ίσχυε πριν αποφασίσουν να μας κάνουν μπανανία,όμως μόνο αυτό, δηλαδή η καταγωγή, μας εντάσσει αυτόματα στο έθνος των Ελλήνων από άποψη ουσίας; Στην Ελλάδα, 30 χρόνια από σήμερα, μιά γενιά μετά που "ελληνοποιούνται" όλοι οι αλλοδαποί και τα παιδιά τους θα πάψει να υπάρχει το έθνος των ελλήνων εξ΄αυτού του γεγονότος και μόνον; Αντίστροφα,βασιζόμενοι στο δίκαιο του αίματος, οι Ελληνικής καταγωγής στην αλλοδαπή 500 χρόνια μετά, ακόμη και άν αναπαράγονταν σε βάθος αιώνων μόνο με συντρόφους ελληνικής καταγωγής, θα εξακολουθούν χωρίς αμφισβήτηση να θεωρούνται ΄Ελληνες;
Νομίζω πως στα εθνολογικά κριτήρια που μπήκαν παραπάνω, λείπει κάτι σημαντικό ή κάποια σημαντικότερα που θα μας οδηγούσαν σε ασφαλέστερο συμπέρασμα για το ποιός είναι πραγματικά ΄Ελληνας. ΄Ενα απ΄τα σημαντικά είναι η κοινή παράδοση και ο πολιτισμός. Μοιάζουν σε μένα πολύ πιο σημαντικά απ΄το τρίπτυχο, γλώσσα , θρησκεία, γεωγραφική τοποθέτηση. Επομένως, αυτός ο 'Ελλην" που τραγουδάει και χορεύει Αμερικάνικα, που πίνει Σκωτσέζικα, που τρώει μόνο σούσι και κινέζικο, που ντύνεται αλά Ιταλιάνο, και ζεί σ΄ενα σπίτι όπου δεν υπάρχει ΕΝΑ ελληνικό αντικείμενο, που διαβάζει και θαυμάζει μόνο ευρωπαίους διανοούμενους , που δεν καταδέχεται να δει μιά ελληνική θεατρική παράσταση, και περνάει τον δεκαπενταύγουστο στις Μαλβίδες και τα Χριστούγεννά του στην Ελβετία, που αγνοεί την τέχνη και την ιστορία των προγόνων του , που δηλώνει πολίτης του κόσμου, δεν μου φαίνεται και τόσο ΄Ελληνας. ΄Ομως, συμβαίνει πολλοί λαοί να έχουν κοινές παραδόσεις και κοινό πολιτισμό , με μικρές διαφορές. Π.χ οι λαοί των Βαλκανίων λίγο πολύ διασκεδάζουν με τους ίδιους ήχους, οι παραδοσιακές φορεσιές τους μοιάζουν, οι θρύλοι τους μπλέκονται καθώς και η ιστορία τους και οι συνήθειές τους και η κουζίνα τους. Υπάρχει λοιπόν και κάτι πιό πάνω που χαρακτηρίζει το κάθε έθνος, επομένως και το έθνος των Ελλήνων. Και αυτό λέγεται εθνική συνείδηση και επίγνωση της ιστορικής μας αποστολής . Τί σημαίνει όμως εθνική συνείδηση. Σε τί συνίσταται; Πώς αποκτάται; Ποιά είναι η ιστορική αποστολή των Ελλήνων; Νομίζω πως απαντώντας σ΄αυτό θ΄απαντηθεί και η ερώτηση ,ποιός είναι ο ΄Ελλην. Περιμένω τις δικές σας σκέψεις.
Τετ 01/10/2014 01:45
Μούγκα στην στρούγκα!
Εθνική συνείδηση φίλοι μου είναι η επίγνωση ενός ανθρώπου πως ανήκει σε ένα έθνος, έτσι ώστε το ατομικό του συμφέρον και το συμφέρον της ομάδας στην οποία ανήκει (θρησκευτική, πολιτική κλπ) να υποχωρεί μπροστά στο συμφέρον του έθνους αυτού.Τίποτε γι΄αυτόν που έχει εθνική συνείδηση δεν είναι υπέρτερο του συμφέροντος της πατρίδος. Επομένως αυτός που κόπτεται για το τί θ΄απογίνει η ευρωπαϊκή ένωση και η ευρωπαϊκή τράπεζα, δεν έχει εθνική συνείδηση. Αυτός που ξεπουλά τον τόπο του για να εξυπηρετήσει τον εαυτό του και τους ξένους, δεν έχει εθνική συνείδηση. Αυτός που προστατεύει τα συμφέροντα της συντεχνίας του αδιαφορώντας για τα συμφέροντα των υπολοίπων ομοεθνών του δεν έχει εθνική συνείδηση.Αυτός που σε κρίσιμη εθνική στιγμή προσπαθεί να σώσει μόνο τον εαυτό του και την οικογένειά του, δεν έχει εθνική συνείδηση.
΄Οσο για το ποιά είναι η ιστορική αποστολή των Ελλήνων, δεν είναι δύσκολο να το βρούμε κοιτάζοντας πίσω. Ο ΄Ελληνας είναι ο ηνίοχος της ανθρωπότητας. Ο νους και ο λόγος της,ο γονιός και δάσκαλος του πολιτισμένου ανθρώπου.Ο φιλόσοφος και πανεπιστήμονας,ο ερευνητής , ο εραστής της φύσης και του κάλλους, ο πολυπράγμων, ο εφευρετικός, ο φιλομαθής , ο υμνητής της ζωής , ο θαυμαστής του σύμπαντος. ΄Ο ΄Ελλην δεν είναι ο άνθρωπος της ύλης και του χρήματος ,δεν είναι ο πολεμοχαρής και ο επεκτατικός, Είναι αυτός που ζει και δημιουργεί με μέτρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.
Είμαστε επομένως ΄Ελληνες σημαίνει πως παλεύουμε να διατηρήσουμε αυτό τον ιστορικό μας ρόλο ή μάλλον να τον διεκδικήσουμε εκ νέου. Καλούμαστε δηλαδή, ν΄αποδείξουμε στους άλλους πως πολιτισμός είναι η ευημερία του ανθρώπου και όχι η ευημερία των αριθμών. Πως δεν νοείται κατάλυση των ατομικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων του ανθρώπου χάριν της διάσωσης τραπεζών και χρηματιστηρίων. Πως η κρίση που διέρχεται ο κόσμος δεν είναι κρίση οικονομική αλλά κρίση αξιών . ΄Αρα, η μόνη λύση δεν είναι να γίνουν οι ΄Ελληνες τα καλά παιδιά της Ευρώπης, αλλά οι Ευρωπαίοι τα καλά παιδιά των Ελλήνων.Και όταν λέω Ελλήνων εννοώ ΕΛΛΗΝΩΝ και όχι Ελληνοφώνων Ελλαδιτών οι οποίοι ευθύνονται για την σημερινή κατάντια του έθνους αυτού. Ξέρω πως είναι λίγοι , μα λίγοι ήταν κι΄αυτοί στις Θερμοπύλες κι΄ακόμα τους θυμούνται.Oι ΄Ελληνες μπορούν και πάλι να ξαναγίνουν ηνίοχοι και ν΄ανοίξουν δρόμο μέσα στην κρίση όχι μόνο για τους ομοεθνείς τους, αλλά για τον κόσμο ολόκληρο. Ο δρόμος αυτός δεν περνάει μέσα από διαπραγματεύσεις και συμβιβασμούς, αλλά μέσα από τα ερείπια του παλιού κόσμου και το χτίσιμο ενός νέου που θα στηρίζεται στην αυτοδιάθεση των εθνών , το δικαίωμα στη διαφορετικότητα , την ευνομία και τη δικαιοσύνη, την προστασία της φύσης και των όντων της και τον σεβασμό στις ανθρώπινες αξίες.Εν ολίγοις στον πολιτισμό του ανθρώπου , ήτοι, στον πολιτισμό των Ελλήνων.
Κυρ 05/10/2014 22:34
Δεν έχω πρόθεση να αμφισβητήσω οτιδήποτε από τα προαναφερθέντα, απλά να προσθέσω:

Στο ερώτημα "τι προσδιορίζει τον Έλληνα" μου ήρθαν στο μυαλό κάποια από όσα προανέφερε η Αμαλία, μαζί με τα παρακάτω:

Η μυθολογία
Μετά τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνος, έγινε ο Έλλην, από τον οποίο προέρχονται οι Έλληνες. Ο μύθος, λοιπόν, προβάλλει το δίκαιο αίματος, όπως σε όλους τους αρχαίους λαούς, και δυστυχώς στη σημερινή Ελλάδα η ιθαγένεια και η υπηκοότητα εξομοιώθηκαν νομικά.

Η επιστημονική θεωρία για την καταγωγή των Ελλήνων
Σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν οι επιστήμονες για την καταγωγή των Ελλήνων, κάποια φύλα (Αιολείς, Αχαιοί, Δωριείς, Ίωνες) μετακινήθηκαν στον γεωγραφικό χώρο που προσδιορίζουμε με τον όρο Ελλάδα και δημιούργησαν τους Έλληνες. Πώς τέσσερα φύλα συνενώθηκαν σε Έλληνες; Τότε το απέδιδαν στα ομόαιμον, ομόθρησκον και ομόγλωσσον, ενώ στις μέρες μας το αποδίδουμε στη δημιουργία εθνικής συνείδησης.

Ο Ελύτης
Ο Οδυσσέας Ελύτης αναφέρει: «Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις». Στη ρήση του Ελύτη φαίνεται η επίδραση του γεωγραφικού χώρου στη δημιουργία του Έλληνα. Άλλωστε τι είναι οι Έλληνες χωρίς την Ελλάδα; Ταυτόχρονα, όμως, δείχνει τη δύναμη του ελληνικού πολιτισμού να αναδημιουργεί (ή μήπως αφυπνίζει;) Έλληνες.

Η άποψη ενός δασκάλου μου
Ο τόπος επιδρά στον άνθρωπο και τον αλλάζει. Το θρόισμα των φύλλων, η θαλασσινή αύρα, ο ήχος του αέρα, ο ήλιος, όλα επιδρούν στον άνθρωπο. Πήγαινε να ζήσεις σε ένα μέρος λίγα χρόνια, έλεγε, και θα δεις ότι κι η ομιλία σου θα αλλάξει.

Η Γεωλογία
Ο κάθε τόπος είναι ένας μοναδικός συνδυασμός από πετρώματα, μέταλλα, ακτινοβολίες, κλίμα, κ.λπ. που επιδρά με μοναδικό τρόπο στους ανθρώπους και τα ζώα που διαβιούν σε αυτόν. Όλα αυτά επέδρασαν στη διαμόρφωση του Έλληνα, και εξακολουθούν να επιδρούν ακόμα.
Δευ 06/10/2014 14:54
Σωστές όλες αυτές οι παρατηρήσεις. Δεν βρίσκονται σε σύγκρουση με την ανάπτυξη της εθνικής συνείδησης . Αντιθέτως η επίγνωση πως ανήκεις σε κάποιο γένος ,σε κάποιο έθνος, είναι συνάρτηση και του ομόαιμου και του ομόγλωσσου και του ομόθρησκου και της κοινής ιστορίας και παράδοσης και της γεωγραφικής καταγωγής. Σήμερα όμως που οι "νόμοι" μας επιβάλλουν την ιδέα του πολίτη του κόσμου , της πολυπολιτισμικής κοινωνίας και της ανάμειξης φυλών και εθνοτήτων στον ίδιο γεωγραφικό χώρο, έτσι ώστε να τεθούν οι βάσεις της παγκοσμιοποίησης τα παραπάνω δεν αρκούν. Ήδη ο ομόαιμος ,ομόγλωσσος και ομόθρησκος συμπολίτης μας δεν αισθάνεται καθόλου ΄Ελληνας, αλλά Ευρωπαίος ή οτιδήποτε άλλο εκτός από ΄Ελληνας.Αντίθετα κάποιοι άλλοι πολίτες που αποδεδειγμένα δεν είναι ελληνικής καταγωγής, αισθάνονται εντελώς ΄Ελληνες. Πρόσφατα παρακολούθησα μιά ραδιοφωνική εκπομπή όπου έκανε παρέμβαση ένας Ρομά σχετικά με το θέμα που δημιουργήθηκε στο Χαλάνδρι. Στο σχόλιο, οι ΄Ελληνες δεν θέλουν να συγχρωτίζονται μ΄εσάς , τους " άλλους" κλπ είπε αυθόρμητα ο αθίγγανος. Ποιούς άλλους , ρε φίλε. ΄ΕΛΛΗΝΕΣ είμαστε.Για ποιούς άλλους μου μιλάς; Είμαστε τσιγγάνοι , αλλά ΄Ελληνες τσιγγάνοι. Το είπε με στεντόρεια φωνή και ήταν φανερό πως το πίστευε. Τί να πεις σ΄αυτόν τον άνθρωπο, που στο πρόχειρο σπίτι του με τους τσίγκους και τα άλλα ευτελή υλικά υψώνει την ελληνική σημαία, και στη μικρή του αυλή έχει χτίσει και ένα εκκλησάκι. Ευρισκόμαστε μπροστά σε κοσμογονικές εξελίξεις και για να κρατηθούμε, απαιτούνται πολίτες με ελληνική ψυχή και όχι με πιστοποιητικό καθαροαιμίας, που εξάλλου ουδείς από εμάς διαθέτει. Γι΄αυτό μίλησα περί εθνικής συνειδήσεως. Πάνω απ΄όλα σημασία έχει πώς εσύ ο ίδιος αισθάνεσαι και πώς ενεργείς σε σχέση με το θέμα αυτό. Η ανάπτυξη όμως της εθνικής συνείδησης απαιτεί και ανάλογη πολιτική εκ μέρους του κράτους, η οποία αυτή τη στιγμή εκλείπει. Τρανό παράδειγμα του τί μπορεί να πετύχει ένα κράτος στον τομέα αυτό είναι η Τουρκία. Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι που μόνο Τούρκοι δεν είναι , από άποψη καταγωγής, και όμως είναι έτοιμοι να εξαφανίσουν οποιονδήποτε προσβάλλει την εθνική τους υπερηφάνεια ώς Τούρκων.
Δευ 06/10/2014 23:01
Σήμερα όμως που οι "νόμοι" μας επιβάλλουν την ιδέα του πολίτη του κόσμου , της πολυπολιτισμικής κοινωνίας και της ανάμειξης φυλών και εθνοτήτων στον ίδιο γεωγραφικό χώρο, έτσι ώστε να τεθούν οι βάσεις της παγκοσμιοποίησης τα παραπάνω δεν αρκούν.

Και μαζί με αυτά έχουμε και την προώθηση των "αντιρατσιστικών" δράσεων, πίσω από τις οποίες κρύβονται πολλά ενάντια στην καλλιέργεια εθνικής συνείδησης.

Με την ευκαιρία να σημειώσω:
Σήμερα, 6/10/2014, σε όλα τα σχολεία της χώρας πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού, με θεματικό άξονα: «Ρατσισμός και Διαφορετικότητα, όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι».