ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΛΟΓΩΝ
Απόσπασμα από το έργο του Ηλία Τσατσόμοιρου "ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΕΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ".
Εκδόσεις Δαυλός.

Εκδόσεις Δαυλός.

"ΟΙΑ Η ΜΟΡΦΗ ΤΟΙΑΔΕ ΚΑΙ Η ΨΥΧΗ"
Τα Ομηρικά Επη, οι Ορφικοί Ύμνοι, καθώς και η Ησιόδεια ποίηση είναι η Αρχή της Ελληνικής πραγματικότητας (Ποίηση-Φιλοσοφία-Τέχνες-Επιστήμες) όλα από αυτά πηγάζουν, όλοι οι μετεπειτα Φιλοσόφοι άντλησαν πολλές πληροφορίες απ' αυτά. Να μην ξεχνιώμαστε τα Ομηρικά και τα Ορφικά τα χρωστάει ο πλανήτης στον Πεισίστρατο (ναι, τον λεγόμενο και τύρρανο), και όχι στον "μεγάλο και πολύ" Περικλή.
Τι να προτοπώ για τα Αριστουργήματα του Λόγου, περιγράφουν σχεδόν τα πάντα, όλα τα παιδιά τότε, γνώριζαν και απήγγειλαν Όμηρο, όχι με ανάγνω ση, τα γνώριζαν αυτολεξεί απ' έξω. Αν δεν είχες εντρυφίσει σ' αυτά θεωρούσαν αμόρφωτος, τόσο πολύ. Και τώρα (αλλά και το 1993, που πήγαινα Γυμννάσιο) κάνουν στο σχολείο Ομηρο χωρίς το πρωτότυπο!
Στον Όμηρο χρωστάει η Ελληνίδα Φωνή (και κατ' επέκταση όλες οι γλώσσες) αμέτρητες λέξεις;! Στον Όμηρο έχουμε τις πρώτες αναφορές περί αθανασίας της Ψυχής (Ιλιάδα: συνομιλία Αχιλλέα και νεκρού Πατρόκλου, Οδύσσεία: συνομίλια Οδυσσέα με αρκετές ψυχές), αλλά και στους Ορφικούς Ύμνους. Αλλά και τι δεν βρίσκουμαι αυτόματους τρίποδες που προχωρούν μόνοι τους, πλοία που κινούνται με την σκέψεις, ρομπότ (Τάλως).
Τι άλλο θέλουμε να βρούμε, στα Έπή πιστεύω βρίσκεται συμπηκνωμένο όλο το Ελληνικό γίγνεσθαι. Πιστεύω στο μέλλον με τον εμπλουτισμό περαιτέρω των γνώσεων μου, να συνεχίσουμε αυτό το υπέροχο θέμα φίλε εξ Αργεντνής Γεράσιμε, που σε γήϊνα επίπεδα βρίσκεσαι μακρία από την Μητέρα, αλλά νοητικός βρίσκεσαι δίπλα μας.
Ελπίζω κάποια μέρα να τα πούμε από κοντά στον Κύκλο Ελλήνων Αυτογνωσίας, φίλε Γεράσιμε.
Τι να προτοπώ για τα Αριστουργήματα του Λόγου, περιγράφουν σχεδόν τα πάντα, όλα τα παιδιά τότε, γνώριζαν και απήγγειλαν Όμηρο, όχι με ανάγνω ση, τα γνώριζαν αυτολεξεί απ' έξω. Αν δεν είχες εντρυφίσει σ' αυτά θεωρούσαν αμόρφωτος, τόσο πολύ. Και τώρα (αλλά και το 1993, που πήγαινα Γυμννάσιο) κάνουν στο σχολείο Ομηρο χωρίς το πρωτότυπο!
Στον Όμηρο χρωστάει η Ελληνίδα Φωνή (και κατ' επέκταση όλες οι γλώσσες) αμέτρητες λέξεις;! Στον Όμηρο έχουμε τις πρώτες αναφορές περί αθανασίας της Ψυχής (Ιλιάδα: συνομιλία Αχιλλέα και νεκρού Πατρόκλου, Οδύσσεία: συνομίλια Οδυσσέα με αρκετές ψυχές), αλλά και στους Ορφικούς Ύμνους. Αλλά και τι δεν βρίσκουμαι αυτόματους τρίποδες που προχωρούν μόνοι τους, πλοία που κινούνται με την σκέψεις, ρομπότ (Τάλως).
Τι άλλο θέλουμε να βρούμε, στα Έπή πιστεύω βρίσκεται συμπηκνωμένο όλο το Ελληνικό γίγνεσθαι. Πιστεύω στο μέλλον με τον εμπλουτισμό περαιτέρω των γνώσεων μου, να συνεχίσουμε αυτό το υπέροχο θέμα φίλε εξ Αργεντνής Γεράσιμε, που σε γήϊνα επίπεδα βρίσκεσαι μακρία από την Μητέρα, αλλά νοητικός βρίσκεσαι δίπλα μας.
Ελπίζω κάποια μέρα να τα πούμε από κοντά στον Κύκλο Ελλήνων Αυτογνωσίας, φίλε Γεράσιμε.
"Φτωχή και γυμνή περπατεί η φιλοσοφία,
λέει ... λίγους συντρόφους θα έχεις σ' αυτές τις στρατές
μα σε παρακαλώ, πνεύμα μαγικό εσύ, τέλος
μη δώσεις στην υπέροχη σου αυτή πορεία"
Πετράρχης.
Πετράρχης.
Η Ελληνική γραμματεία και οι γνήσιοι Έλληνες ερευνητές της είναι ο μοναδικός δρόμος για εμάς και τους αδερφούς μας συνέλληνες για να ξεφύγουμε από το ψέμα, την παραπληροφόρηση, την πλάνη και κάθε τι το κακαίσθητο που μας περιτριγυρίζει σήμερα.
Οφείλουμε να μοιραζόμαστε ότι συναντάμε στην ατελείωτη πορεία μας μέσα στην έρευνα προς την γνώση και την αλήθεια.
Δεν υπάρχει άλλος τρόπος αφύπνισης.
Σε ευχαριστώ για τα ευγενικά σου λόγια και θα είναι τιμή μου να συναντηθούμε και θα το επιδιώξω στην επόμενη επίσκεψη μου στην Ελλάδα.
Οφείλουμε να μοιραζόμαστε ότι συναντάμε στην ατελείωτη πορεία μας μέσα στην έρευνα προς την γνώση και την αλήθεια.
Δεν υπάρχει άλλος τρόπος αφύπνισης.
Σε ευχαριστώ για τα ευγενικά σου λόγια και θα είναι τιμή μου να συναντηθούμε και θα το επιδιώξω στην επόμενη επίσκεψη μου στην Ελλάδα.
Φίλε Βαγγέλη, αν θες όλο το βιβλίο διατίθεται δωρεάν σε μορφή Pdf στην παρακάτω ιστοσελίδα (το έχω προτείνει και παλαιότερα).
http://www.davlos.gr/webfiles/books.php
http://www.davlos.gr/webfiles/books.php
Ευχαριστώ πολύ, Γεράσιμε, θα το "κατεβάσω", το συγκεκριμένο βιβλίο (θα το αγόραζα, κάποια στιγμή) είχε πολύ ενδιαφέροντα θέματα, αλλά το περιοδικό "Δαυλός" εγώ το απέφευγα λόγω του αντιχριστιανικού του μένος, αλλά ενημερωνόμουν από φίλους.
Και πάλι σ' ευχαριστώ.
Και πάλι σ' ευχαριστώ.
"Φτωχή και γυμνή περπατεί η φιλοσοφία,
Πετράρχης.
Πετράρχης.
Συμφωνώ ότι το περιοδικό αυτό προσπάθησε να διχάσει, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι τα ιστορικά γεγονότα που ανέφερε είναι ψέματα. Το πως τα παρουσίαζε είναι "άλλο θέμα".
Γεγονός είναι ότι κατά καιρούς έγραψαν πολύ αξιόλογοι ερευνητές και ακαδημαϊκοί, προσφέροντας πληροφορίες άκρως διαφωτιστικές. Όπως και ο αείμνηστος Η. Τσατσόμοιρος.
Σε χαιρετώ!
Γεράσιμος
Γεγονός είναι ότι κατά καιρούς έγραψαν πολύ αξιόλογοι ερευνητές και ακαδημαϊκοί, προσφέροντας πληροφορίες άκρως διαφωτιστικές. Όπως και ο αείμνηστος Η. Τσατσόμοιρος.
Σε χαιρετώ!
Γεράσιμος