- ΟΥΤΟΠΙΑ... - ΝΕΑ - Μέσα από το Διεθνές Internet
ΘΑ ΣΑΣ ΔΩ ΟΛΟΥΣ ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ...(ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΣΤΗ ΦΟΡΑ)
ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΟΥΤΟΠΙΑ!
ΕΝΩ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΠΟΛΕΜΑΤΕ
ΤΗΝ
ΤΗΝ ΑΘΩΟΤΗΤΑ
ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ
ΤΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ...
..ΣΕ ΑΔΥΦΑΓΑ ΟΝΤΑ ,ΜΕΡΙΚΕΣ ΨΥΧΕΣ ΣΑΡΚΩΘΗΚΑΝ
ΜΑ ΘΑ ΣΑΣ ΔΩ ΟΛΟΥΣ ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ.
(Ο ΑΝΑΜΑΡΤΗΤΟΣ ΑΣ ΡΙΞΕΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΠΡΩΤΟΣ.
"ΕΓΩ" ΔΕΝ -ΞΑΝΑ-"ΠΟΛΕΜΩ"/ "ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΙ"...)
ΟΥΤΟΠΙΑ ΝΑΙ!
ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ..
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ....
ΑΝ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΤΙ ΣΧΕΤΙΚΟ ΘΑ ΧΑΡΩ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΣΘΕΣΕΤΕ ΕΔΩ..
ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΤΟ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ...
http://www.newadvent.org/cathen/15243a.htm
ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΑΙ ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ....DREAMWARRIORS OF THE LIGHT...
-ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΩΣ ΔEΝ ΕIMAI Η MONH...-
ΦΩΣ!
![]()

Tο είδα πρόσφατα στον Tεχνοχώρο...
Λέγεται "Searching for Utopia"
Θεώρησέ το μια "εικαστική παρέμβαση" στο θέμα σου...
κ άστο να υπάρχει...
Aστο να ψάχνει...την ουτοπία...

Va(l)nta
Διχασμένη προσωπικότητα
+ Mοναδική απόγονος
Thoth Tρισμέγιστου
Edited by - Valnta on 06/11/2003 14:24:57
Θυμάμαι μικρή που ήμουν,
φίλοι - γονείς - δασκάλοι, ένα πράγμα λέγανε μόνο, το σφύριζαν στα αυτιά μας, απαιτούσαν να το βάλουμε καλά στο μυαλό μας:
"ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΟΠΙΑ!", λέγανε.
Αυτό, δεν θα το ξεχάσω ποτέ.
Ακόμα κι αν ποτέ αξιωθώ να την ζήσω, να δω αν υπάρχει!
αυτή...που τα κατάφερε!![]()
quote:
"ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΟΠΙΑ!", λέγανε.
Ουτοπία=Ου-Τόπος,άρα επειδή δεν υπάρχει σαν πραγματική-υπαρκτή-φυσική τοποθεσία,υπάρχει μόνο μέσα στο μυαλό μας.Το φανταστικό πλάσμα-καταφύγιο όπου όλα (και όλοι) είναι όπως τα θέλουμε!
Άρα... ΥΠΑΡΧΕΙ!
Φυσικά,είναι προσωπικές απόψεις αυτά...
"Ποιό το αληθινό μέγεθος της σκιάς σου;"
Βρίσκεται μέσα στο μυαλό μας, λες.
Δηλαδή κάπου μέσα μας. Γιατί λοιπόν γεννιόμαστε όλοι με την ανάμνησή της; Και γιατί υπάρχει μέσα μας; Μήπως μας θυμίζει τον πραγματικό, αθάνατο εσωτερικό μας εαυτό;
Κάποτε μιλούσα για όνειρα και μου απάντησαν:
"Η φαντασία είναι ότι πιο πραγματικό έχουμε..."
Αναζήτηση = Ουτοπία
Η αναζήτηση για εναν ανθρωπο δεν εχει ποτέ τέλος .....αρα δεν υπάρχει και προορισμός στην αναζήτηση του ανθρώπου, γιατί αυτό που ψάχνει ειναι μια ουτοπία..........εφόσον λοιπόν ειναι κάτι το ανύπαρκτο ...τότε τι ψάχνει ?
Μπερδεύτικα !!!!!
"ΚΑΙ μη ΧΕΙΡOΤΕΡΑ να ΛΕΜΕ"
αναρχια πολιτικη κινηση η οποια θεωρειται απο πολλους ουτοπια και ομως υπαρχει στην φυση αναρχικη ειναι η κοινωνια των πιγκουινων και ας φαινεται ηλιθιο και ασχετο
στην κοινωνια των πιγκουινων δεν υπαρχει ο αρχηγος της αγελης ζουνε σε αποικιες χιλιαδων και βαλε
δεν υπαρχει η ανωτεροτητα του αρσενικου ουτε του θηλυκου εχουν ιση αντιμετωπιση μεσα στην κοινωνια
την μια μερα πανε για ευρεση τροφης τα αρσενικα και την επομενη τα θηλυκα και οσο λειπουν οι κυνηγοι τα υπολοιπα μελη της αγελης σχηματιζουν εναν κυκλο οπου αυτοι που ειναι στο κεντρο σιγα σιγα μετακινουνται προς τα εξω και αυτοι που ειναι στο εξω μερος του κυκλου και τρωνε ολο το κρυο σιγα σιγα μετακινουνται προς τα μεσα με αυτον τον τροπο προστατευονται ολοι το ιδιο απο το κρυο
οι αποικιες των πιγκουινων απαριθμουν χιλιαδες μελη και φυσικο ειναι να χανει η μανα το παιδι και το παιδι την μανα η φυση ομως εδωσε και σε αυτο λυση υπαρχουν πολλοι πιγκουινοι οι οποιοι δεν βρηκαν το ταιρι με το οποιο θα ηθελαν να ζευγαρωσουν αυτοι λοιπον οι πιγκουινοι μαζευουν τα "χαμενα" μικρα και φτιαχνουν ενα ειδος παιδικου σταθμου και τα φροντιζουν _καλο ε?_
την εποχη της επωασης των αβγων τα αβγα δεν γινεται να μεινουν πανω στο χιονι και ετσι τα βαζουν αναμεσα απο τα ποδια τους και την κοιλια τους και αλλαζουν με το ταιρι τους συχνα ωστε να ξεκουραζονται
ειναι λοιπον μια κοινωνια με κυριο μελημα την ισοτητα και την ιδια προσφορα στην κοινοτητα και εχουν επιβιωσει ετσι αρκετα χρονακια ο ανθρωπος θα φτασει αραγε ποτε σε τετοιο επιπεδο ωριμοτητας? αμφιβαλω γιαυτο και εφευρε την λεξη ουτοπια για να δειξει το επιπεδο που δεν προκειται ποτε να φτασει "απιαστο ονειρο δηλαδη" καποτε ομως και η ιδεα της πτησης ηταν μια ουτοπια οπως και η αμερικη ηταν μια ουτοπια μεχρι που την ανακαλυψαν.
και για οποιον δεν βρηκε ανοητους τους πιγκουινους
η κοινωνια των μελισσων ειναι ακριβως το αντιθετο υπαρχει η βασιλισσα που ολοι δουλευουν για αυτη προκειμενου να γεννησει αβγα για να βγουν και αλλοι εργατες προκειμενου να την φροντιζουν και παει λεγοντας και η πιεση ειναι τετοια που οι μελισσες πεθαινουν συνηθως απο εξαντληση και οποιος δεν δουλευει πεθαινει (κυφηνες ασχετα αν συμβαλουν κι αυτοι στην αναπαραγωγη) εκτος βεβαια απο την βασιλισσα το ιδιο συμβαινει και με τα μυρμυγκακια
ποιος ειπε οτι τα ζωα δεν εχουν να μας διδαξουν τιποτα?
Open your eyes to realize...
Don't try to take our dreams away
from us
We will never be like you
quote:
Γιατί λοιπόν γεννιόμαστε όλοι με την ανάμνησή της; Και γιατί υπάρχει μέσα μας; Μήπως μας θυμίζει τον πραγματικό, αθάνατο εσωτερικό μας εαυτό;
Έδωσες μόνη σου μια πρώτη απάντηση στην ίδια σου την ερώτηση.Μόνο επίτρεψέ μου να το θέσω λίγο διαφορετικά:
Όλοι μέσα μας έχουμε διαμορφώσει κάποια ιδανικά,τα οποία μας ακολουθούν δια βίου.Αυτό που ο καθένας ονομάζει στόχο,σκοπό ή ακόμα και όνειρο ζωής.Συνειδητά ή ασυνείδητα,οι πράξεις μας οδηγούν στην πραγματοποίηση αυτών των ιδανικών στη ζωή μας,την υλοποίησή τους στην καθημερινότητά μας.
Για μερικούς μπορεί να είναι ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο,για άλλους μια τέλεια κοινωνία,όλοι όμως το ονομάζουν τέλειο,ο καθένας από τη δική του οπτική.Γι'αυτό είπα
quote:
πλάσμα-καταφύγιο όπου όλα (και όλοι) είναι όπως τα θέλουμε!
Και για να συνδέσω τα λεγόμενά μου με τα δικά σου,μπορεί να είναι όντως μια ανάμνηση από παλιά...πολύ παλιά!![]()
quote:
Από μια συζήτηση μου έκανε εντύπωση μια φράση που θυμάμαι ακόμα και σήμερα:
Οι άνθρωποι δε μπορούν να φανταστούν τίποτα,αν αυτό δεν υπάρχει!
"Ποιό το αληθινό μέγεθος της σκιάς σου;"
ΛΕΚΤΙΚΗ ΟΨΗ. ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ. ΚΛΕΙΝΩ ΤΑ ΜΑΤΙΑ, ΟΙ ΒΛΕΦΑΡΙΔΕΣ ΜΟΥ ΠΛΕΚΟΝΤΑΙ Η ΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ, ΚΑΙ ΤΑΞΙΔΕΥΩ...
ΘΥΜΑΜΑΙ ΟΤΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΑΚΟΥΣΑ ΣΤΗΝ ΤΕΝΕΚΕΔΟΥΠΟΛΗ, ΤΗ ΘΥΜΑΣΤΕ?? ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ "ΡΟΛΟ" ΤΗΣ ΣΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ, ΑΛΛΑ ΘΥΜΑΜΑΙ ΟΤΙ ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ, ΑΥΤΗ Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΤΟΤΕ ΛΕΞΗ, ΜΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ, ΕΝΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΜΗ-ΕΚΠΛΗΡΩΣΗΣ...ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑΡΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ (;) ΜΥΣΤΗΡΙΟ...
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΜΟΥ ΤΗ ΘΥΜΙΣΕΣ.
ΖΩ ΣΤΗΝ ΟΥΤΟΠΙΑ ΜΟΥ. ΠΟΥ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ - ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΚΑΝΕΝΑΣ - ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ. ΚΑΙ Μ' ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΛΥ. ΓΙΑΤΙ Η ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕ ΖΕΙ ΕΔΩ. ΟΠΩΣ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ + Η ΨΥΧΗ ΜΟΥ... ΣΥΓΚΛΙΝΟΝΤΕΣ ΔΡΟΜΟΙ; ΜΠΟΡΕΙ ΝΑΙ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΧΙ.
Μ' ΑΡΕΣΕΙ Η ΑΡΝΗΣΗ ΤΗΣ. Μ' ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ ΜΗ-ΟΡΙΟ ΤΗΣ. Μ' ΑΡΕΣΕΙ Η ΑΣΑΦΕΙΑ ΤΗΣ.Μ' ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ ΚΡΥΦΤΟ. ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΩ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΟΥΤΟΠΙΚΟ.
ΚΙ ΑΥΤΗ ΕΚΕΙ...ΧΑΜΟΓΕΛΑ. ΚΙ ΕΓΩ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΗΝ ΠΙΑΣΩ.
quote:
ΘΥΜΑΜΑΙ ΟΤΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΑΚΟΥΣΑ ΣΤΗΝ ΤΕΝΕΚΕΔΟΥΠΟΛΗ, ΤΗ ΘΥΜΑΣΤΕ??
![]()
φοβερό!
όσο και να προσπαθούσα, δεν θα μπορούσα να θυμηθώ που την είχα πρωτοακούσει!!!
Στη ντενεκεδούπολη βέβαια, στη ντενεκεδούπολη!
(σε ευχαριστώ που αν και χωρίς να το ξέρεις, μου φρέσκαρες πολύ παλιές αναμνήσεις...)
ΟΜ
dsm
quote:
Όλοι μέσα μας έχουμε διαμορφώσει κάποια ιδανικά,τα οποία μας ακολουθούν δια βίου.Αυτό που ο καθένας ονομάζει στόχο,σκοπό ή ακόμα και όνειρο ζωής.Συνειδητά ή ασυνείδητα,οι πράξεις μας οδηγούν στην πραγματοποίηση αυτών των ιδανικών στη ζωή μας,την υλοποίησή τους στην καθημερινότητά μας.
Για μερικούς μπορεί να είναι ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο,για άλλους μια τέλεια κοινωνία,όλοι όμως το ονομάζουν τέλειο,ο καθένας από τη δική του οπτική.quote:
Καλημερα σας και καλο Σαββατοκυριακο να εχετε .
Για μενα η λεξη Ουτοπια,δεν ξερω γιατι αλλα εχει πολυ αρνητικη αισθηση οταν την λεω,ισως γιατι εχει αυτο το αρνητικο μοριο το Ου.
Μελαχροινη Αγγελε συμφωνω απολυτα με οσα λες,μονο που θα αλλαξω λιγο την ονομασια .
Επειδη ,οπως ειπα,η λεξη Ουτοπια μου δινει μια αρνητικη αισθηση θα την αλλαξω με δυο αλλες φρασεις απο τον ελληνικο παλιο κινηματογραφο η μια(και αν δεν απατωμαι υπαρχει και σχετικος πινακας καποιου ζωγραφου),και απο ενα ποιημα του Καβαφη(?) νομιζω η δευτερη.
Η πρωτη ειναι το Ταξιδι στα Κυθηρα (αμα εχετε δει την ταινια με Χορν-Λαμπετη θα θυμαστε και το θεμα της ταινιας)
Η δευτερη ειναι ο δρομος για την Ιθακη ,δεν θυμαμαι καλα το ποιημα αλλα την χρησιμοποιω πολλες φορες για οταν σκεφτομαι και κανω ονειρα μηπως αυτα τα ονειρα καταληξουν σε κατι που υπηρχε μονο στην φαντασια μου ,οτι το τελος των ονειρων μου δεν θα ειναι η Ιθακη ,οτι η πραγματοποιηση αυτων των ονειρων δεν ανταποκρινεται σε οτι ειχα πλασει στην φαντασια μου...δλδ σε μια Ιθακη.
Ευτυχως μεχρι στιγμης δεν εχω διαψευστει....αλλα η ζωη ειναι μπροστα ακομα με ολα τα ταξιδια στα Κυθηρα και ολες τις Ιθακες της....
Καλα να περνατε και να ονειρευομαστε ολοι και ολες την δικη μας Ιθακη η Ουτοπια η οπως αλλιως θελουμε να την λεμε
Edited by - Το ξωτικό on 15/11/2003 08:14:02
Edited by - Το ξωτικό on 15/11/2003 08:19:53
Edited by - Το ξωτικό on 15/11/2003 08:21:56
-αν το προβλημα ειναι η λεξη
... την αλλαξαμε μολις!-
πολυ ευστοχος συσχετισμος,ξωτικακι!
+ολα παλι απο την αρχη...
αληθεια! η φιλη "αρχη" που χαθηκε;
ας περιμενουμε μηπως + φανερωθει στο τωρα μας...η αλλιως
:)
"Καθ'οδον"!
![]()

Αν και ξεφευγω και παλι λιγο απο το θεμα και την αρχη που αναζητα,θα θελα να παραθεσω την Ιθακη(που οντως σωστα θυμομουν ειναι του Καβαφη).
Ατμα καλη μου με συγχωρεις που απομακρυνομαι απο την αναζητηση της αρχης αλλα ολα ειναι αλληλενδετα
Ιθάκη
Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,
να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος,
γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.
Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον θυμωμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι,
τέτοια στον δρόμο σου ποτέ σου δεν θα βρεις,
αν μεν' η σκέψις σου υψηλή, αν εκλεκτή
συγκίνησις το πνεύμα και το σώμα σου αγγίζει.
Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις,
αν δεν τους κουβανείς μες στην ψυχή σου,
αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου.
Να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος.
Πολλά τα καλοκαιρινά πρωϊά να είναι
που με τι ευχαρίστησι, με τι χαρά
θα μπαίνεις σε λιμένας πρωτοειδωμένους,
να σταματήσεις σ' εμπορεία Φοινικικά,
και τες καλές πραγμάτειες ν' αποκτήσεις,
σεντέφια και κοράλλια, κεχριμπάρια κ' έβενους,
και ηδονικά μυρωδικά κάθε λογής,
όσο μπορείς πιο άφθονα ηδονικά μυρωδικά,
σε πόλεις Αιγυπτιακές πολλές να πας,
να μάθεις και να μάθεις απ' τους σπουδασμένους.
Πάντα στον νου σου νάχεις την Ιθάκη.
Το φθάσιμον εκεί ειν' ο προορισμός σου.
Αλλά μη βιάζεις το ταξείδι διόλου.
Καλλίτερα χρόνια πολλά να διαρκέσει
και γέρος πια ν' αράξεις στο νησί,
πλούσιος με όσα κέρδισες στο δρόμο,
μη προσδοκώντας πλούτη να σε δώσει η Ιθάκη.
Η Ιθάκη σ'έδωσε τ' ωραίο ταξείδι.
Χωρίς αυτήν δεν θάβγαινες στον δρόμο.
Άλλα δεν έχει να σε δώσει πια.
Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δε σε γέλασε.
Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα,
ήδη θα το κατάλαβες οι Ιθάκες τι σημαίνουν.
2ον) Οσο αφορα την πρωτη φραση μου : Το ταξιδι στα Κυθηρα
θα ηθελα να παραθεσω κατι που βρηκα ψαχνοντας σε καποιες σελιδες
Το «Ταξίδι στα Κύθηρα» είναι ένα ταξίδι που δεν γίνεται. Τα Κύθηρα δεν υπάρχουν. Υπάρχουν μονάχα στο χώρο του μύθου. Συμβολίζουν την άφατη ευτυχία, όπως αποτυπώθηκε στους πίνακες των Αρκαδιστών του Μπαρόκ ή αργότερα, στις αρχές του 18ου αιώνα σ' ένα έργο του Βαττό, την «Επιβίβαση στα Κύθηρα». Ερμηνεύοντας αυτόν τον πίνακα ο Μποντλέρ έγραψε στο «Κάλεσμα σε ταξίδι»: «...να είμαστε συνεχώς μεθυσμένοι από κρασί, από ποίηση και από αρετή κατά την προτίμησή μας». Ίσως ήξερε ότι αυτή η ουτοπική ευτυχία είναι άφατη μα και ανείπωτα δύσκολη, γιατί δεν έχει αντίκρυσμα στον πραγματικό κόσμο.
Καλη εβδομαδα να εχουμε ![]()
.
Edited by - Το ξωτικό on 16/11/2003 13:45:56
Edited by - Το ξωτικό on 16/11/2003 13:49:14