ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΤΕΣΤ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ..... - "Μεταξύ τυρού και αχλαδιού"

- ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΤΕΣΤ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ..... - "Μεταξύ τυρού και αχλαδιού"

olakala60 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/3
drmlΜέλος
02/12/2005, 14:33:18
Nαι Μορφέα!Επεσες μεσα σε όλα, αν και μάλλον απάντησα μόνη μου στις περισσοτερες ερωτήσεις!
morpheausΜέλος
06/12/2005, 01:50:09
Aγαπητέ φίλε Μορφέα
Αφού δεν απάντάει κάποιος άλλος στο τεστ
προχώρα στο επόμενο
(δοσε θάρρος στον χωριάτη να σ'ανέβει στο κρεβάτι).

φιλικά πάντα

Το παρελθόν είναι δάσκαλος του παρόντος και οδηγός του μέλλοντος

ΜορφέαςΜέλος
06/12/2005, 15:19:45
Αγαπητέ φίλε Μορφέα,

δεν έχω απαντήσει ακόμα σε στο τεστ του-της όλα καλά διότι έχω πήξει στην δουλειά και ήμουν πολύ κουρασμένος αυτές τις μέρες. Μόλις απαντήσω σε αυτό το τεστ θα προχωρήσω στο καινούργιο..

Να είσαι καλά

Το μέλλον σου... καθορίζει το παρελθόν σου!

karmaΜέλος
07/12/2005, 02:46:24
Γεια σου Μορφέα ! Απαντώ στο δεύτερο τεστ.

ΖΩΓΡΑΦΊΣΤΕ ΕΝΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΑΥΡΟ ΣΕ ΕΝΑ ΧΑΡΤΙ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΊΣΤΕ Η ΚΑΝΤΕ Ο,ΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΙΣ 4 ΠΛΕΥΡΕΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΌΥ Μπορείτε να ζωγραφίσετε, να γράψετε, ή να κάνετε οτιδήποτε θέλετε εσείς, είναι τελείως ελεύθερο...

Στο επάνω μέρος του σταυρού ζωγράφισα μία καρδιά. Για μένα σημαίνει αγάπη, ηρεμία, δημιουργία. Στη δεξιά πλευρά ζωγράφισα ένα λουλούδι. Για μένα σημαίνει ομορφιά και τάξη. Στην αριστερή πλευρά ζωγράφισα ένα τόξο με ανοδική πορεία. Για μένα σημαίνει επίτευξη στόχων, επιτυχία. Στο κάτω μέρος ζωγράφισα μία τριγωνική βάση με ανοδική πορεία. Για μένα σημαίνει σταθερότητα και σιγουριά.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου ζώο; (γιατί;)

Το αγαπημένο μου ζώο είναι η γάτα. Γιατί είναι ανεξάρτητη, διαθέτει προσωπικότητα και είναι κοντά σου επειδή το θέλει εκείνη !!!

Ποιο είναι το δεύτερο αγαπημένο σας ζώο; (γιατί;)

Το δεύτερο αγαπημένο μου ζώο είναι ο σκύλος. Γιατί είναι πιστός, αξιοπρεπής και σου ανταποδίδει τη φιλία του !

Ποιο είναι το αγαπημένο σας πτηνό; (γιατί;)

Το αγαπημένο μου πτηνό είναι ο αετός. Γιατί είναι ελεύθερος, κυρίαρχος και κατακτητής...

Σου αρέσει ο καφές; (γιατί;)

Μου αρέσει, γιατί ...με ξυπνάει το πρωί !

Σου αρέσει το γυαλί; (γιατί;)

Μου αρέσει το απλό, το φίνο, το λιτό γυαλί (να μη βγάζει... μάτι δηλαδή) !

Σου αρέσει η σοκολάτα; (γιατί;)

Μου αρέσει, γιατί είναι θρεπτική και δυναμωτική !

Είσαι μόνος στο δάσος, είναι νύχτα, ακούς τους λύκους να φωνάζουν, είσαι μόνος σου.... Τι κάνεις;

Θα καθίσω κάτω από ένα δέντρο και θα περιμένω να ξημερώσει... Τώρα, αν μου εμφανιστεί κάποιος λύκος θα προσπαθήσω να τον «εξημερώσω» ή να τον κάνω σύμμαχό μου, με τον έλεγχο του νου...

Περπατάς ξένοιαστος σε ένα καταπράσινο λιβάδι και ξαφνικά 4 τοίχοι έρχονται προς το μέρος σου και σε κλείνουν. Πως αισθάνεσαι, τι κάνεις; Τι βλέπεις στον ουρανό;

Όπως ήρθαν έτσι ξαφνικά, έτσι και θα φύγουν ! Θα καθίσω να περιμένω... Από πάνω βλέπω έναν καταγάλανο ουρανό...

Περπατάς κάπου και ξαφνικά βρίσκεις έναν ψηλό τοίχο μπροστά σου, αδιέξοδο, τι κάνεις;

Θα μου εξάψει την περιέργεια ! Τι πραγματικά να κρύβεται από πίσω... Ίσως ανοίξω μία χαραμάδα για να κρυφοκοιτάξω...

Φιλικά

angiΜέλος
07/12/2005, 03:49:28
Αγαπητε μου Μορφεα,
να ξεκινησω απο το πρωτο τεστ,
για να βγει καποιο συμπερασμα διαδοχικα;
ΜορφέαςΜέλος
07/12/2005, 09:52:43
Φυσικά Άντζι...

Το μέλλον σου... καθορίζει το παρελθόν σου!

07/12/2005, 12:48:49
3o test

Άνω αριστερά: κύκλος σημαίνει προστασία
Άνω δεξιά: σταυρός σημαίνει άμυνα
Κάτω αριστερά: τετράγωνο σημαίνει λογική
Κάτω δεξιά: τρίγωνο σημαίνει κατεύθυνση

1ο ζώο: τίγρης γιατί είναι επιβλητική και αθόρυβη
2ο ζώο: σκύλος γιατί είναι πιστός φίλος
πτηνό: περιστέρι γιατί διακρίνω στα ζευγάρια συντροφικότητα.
καφές: μου αρέσει μόνο γιατί ταιριάζει με τσιγάρο
γυαλί: δεν μου αρέσει γιατί σπάει εύκολα
σοκολάτα: μου αρέσει μία συγκεκριμένη που την έτρωγα μικρή, γιατί μου θυμίζει εκείνα τα χρόνια.

λύκοι: ανεβαίνω σε ένα δέντρο και παραμένω εκεί μέχρι την αυγή ώστε να διακρίνω καλύτερα πως μπορώ να προχωρήσω ασφαλής
4 τοίχοι: αισθάνομαι φόβο, εξετάζω εάν μπορώ να βγω σκαρφαλώνοντας, βλέπω μόνο το μπλε του ουρανού και παίρνω δύναμη να συνεχίσω την προσπάθεια απεγκλώβισης.
1 τοίχος: γυρίζω πίσω και βρίσκω άλλο δρόμο για να πάω εκεί που θέλω

07/12/2005, 23:18:01
Καλησπέρα σε όλους
Μορφέα επειδή δεν είχα δει τα τεστ θα τα γράψω και τα δύο μαζί και αν θες μου απαντάς.
Ι]
Βάζω τον κύβο στο κέντρο, είναι ρόζ και μοιάζει με πούφ. Μπορείς δηλαδή να καθίσεις επάνω.
Την σκάλα την τοποθετώ δεξιά του κύβου καθώς τον βλέπουμε, στην άκρη του πλαισίου. Είναι μεταλλική και σπαστή, γκρί ανοιχτό του αλουμίνιου.
Το άλογο το φαντάζομαι ογκώδες καφέ σκούρο με μεγάλη φουντωτή χαίτη και ουρά.
Αν γίνουν όσα λες το παίρνω και φεύγουμε.
--------------------------------------------------------
2]
Αριστερά επάνω του σταυρού ζωγραφίζω ένα σπίτι με κεραμίδια και δέντρα.
Για μένα αυτό είναι μια βάση, ένα καταφύγιο.
Δεξιά επάνω ζωγραφίζω την θάλασσα και ένα ιστιοφόρο ανάμεσα σε κύματα.
Μου αρέσει η απεραντοσύνη της και η αίσθηση ελευθερίας που δίνει.
Αριστερά κάτω ζωγραφίζω τον ήλιο. Τον λατρέυω.
Δεξιά κάτω ζωγραφίζω λουλούδια με πολλά χρώματα και παιδάκια.
Για να ζωντανέψει λιγο το τοπίο.

Α] Οι γάτες γιατί μου αρέσουν σαν υφή και τις θεωρώ έξυπνες και χαριτωμένες.
Β] Οι σκύλοι γιατί είναι φίλοι και σύντροφοι.
Γ] Ο αητός επειδή συμβολίζει την δύναμη.
Β] Μόνο ο νες μου αρέσει επειδή έχει ωραία γεύση και προκαλεί ευεξία.
Γ] Το γυαλί μου αρέσει σε διακοσμητικά και σε τραπέζια επειδή είναι διάφανο και συνεχίζεται η συνέχεια του χώρου. Σε μεγάλες εκτάσεις δεν μου αρέσει και δεν συμπαθώ τα γυάλινα κτήρια.
Δ]Η σοκολάτα μου αρέσει πολύ. Η γεύση της.
Ε]Αν δεν μπορώ να ξεφύγω, προσπαθώ να ανέβω σε κανένα δένδρο.
Ζ]Αν με κυκλώσουν 4 τοίχοι υποθέτω ότι θα πανικοβληθώ, βλέπω το γαλάζιο του ουρανού και αρχίζω να σκέφτομαι πως θα βγώ από εκεί.
Η]Αν βρω τον τοίχο θα δώ τι πιθανότητα υπάρχει να τον ανέβω και να φύγω.
Αφού εξαντλήσω όλες τις προσπάθειες θα γυρίσω πίσω.

Εν αναμονή…

matmatΜέλος
09/12/2005, 12:34:58
Αφού αμφιταλαντεύτηκα αρκετά για το αν θα κάνω το τέστ αυτό
Το πήρα απόφαση και προχωρώ…

Φίλε Μορφέα …
Στην επάνω αριστερή πλευρά του σταυρού ζωγράφισα έναν δρόμο
Στενό σαν αυτόν του επαρχιακού ορεινού δικτύου φιδογυριστό και
Με πολλές καμπές και κλίσεις , γράφοντας και την λέξη Ταξίδι .
Μου αρέσουν αυτοί οι δρόμοι να τους ταξιδεύω με οδηγούν πάντα κάπου
Που δεν είναι για πολλούς …
Δεξιά ζωγράφισα μια Μοτοσυκλέτα γράφοντας «μέσο φυγής στο όνειρο»
Και είναι αυτό ακριβός …
Κάτω αριστερά ζωγράφισα έναν ορεινό όγκο αποτελούμενο από πολλές κορυφές
Σε διάφορα ύψη και προοπτικές , γράφοντας παριδίπλα « Περιπέτεια , Μαγεία , Ελευθερία»…
Και τέλος δεξιά μια απέραντη θάλασσα , μόνο θάλασσα .
Είναι γαλήνη η θάλασσα και πάντα μου προσφέρει θαλπωρή και ασφάλεια

Στο δεύτερο σκέλος τώρα :

Ποιό είναι το αγαπημένο σου ζώο; (γιατί;) Το δελφίνι … και γιατί αυτό ; Είναι Ελεύθερο , ανεξάρτητο , δείχνει πάντα χαρούμενο (ακόμη κι όταν δεν είναι) και ταξιδεύει …

Ποιό είναι το δεύτερο αγαπημένο σας ζώο(γιατί;) Το Άλογο . Έχει μια υπερηφάνεια μια αρχοντιά που λίγα ζώα την δείχνουν .
Ποιό είναι το αγαπημένο σας πτηνό;(γιατί;) Το Γεράκι … γιατί ποτέ δεν θα συναντήσει τον λύκο … ( και με θλίβει αυτό )

Σου αρέσει ο καφές; (γιατί;) Ο καφές … μια συντροφιά που σαν την ανάσα είναι απαραίτητος . Ένας Διπλός Ελληνικός για Καλημέρα πάντα φέρνει στο νού ταξίδια και μέρη αγαπημένα όμορφα ξημερώματα δίπλα στο κύμα παρέα με την φωτιά που απόμεινε από το βράδυ …

Σου αρέσει το γυαλί; (γιατί;) Διάφανο , καθαρό , ακόμη και να λερωθεί πάντα με λίγο νερό ξαναβρίσκει την καθαρότητά του

Σου αρέσει η σοκολάτα; (γιατί;) Μμμμ!! Η γάλακτος και η Αμυγδάλου
Μου φέρνουν στο νού τα παιδικά μου χρόνια , τις σκανταλιές και την ανεμελιά , που είχαμε σαν παιδιά !!

Είσαι μόνος στο δάσσος, είναι νύχτα, ακούς τους λύκους να φωνάζουν, είσαι μόνο σου....
Τι κάνεις; Συνεχίζω την περιπλάνηση μου , μου αρέσουν οι λύκοι και δεν τους φοβάμαι , πιστεύω ότι θα καταλάβουν ότι είμαι ένας από αυτούς…

Περπατάς ξένοιαστος σε ένα καταπράσσινο λιβάδι και ξαφνικά 4 τοίχοι έρχονται προς το μέρος σου και σε κλείνουν. Πως αισθάνεσαι, τι κάνεις; Τι βλέπεις στον ουρανό; Νευρικότητα νιώθω … εγκλωβισμένος , κάτι μεταξύ οργής και τρόμου
Στον ουρανό κοιτώ τα πουλιά που πετούν ελεύθερα και με κυριεύει η θλίψη .

Περπατάς κάπου και ξαφνικά βρίσκεις έναν ψηλό τοίχο μπροστά σου, αδιέξοδο, τι κάνεις; Έδώ στέκομαι … αναζητώ τρόπο να τον περάσω . Ξεκουράζομαι λίγο και ξανά προσπαθώ μέχρι να βρεθεί κάτι …

Γιατι τώρα??

sentnaΝέο Μέλος
09/12/2005, 13:05:43
γεια σε ολους!!!
θα ξεκινησω και εγω καθυστερημενα με τις πορτες...
λοιπον...
πρωτα ειναι η ροζ που ανοιγωντας τη με βλεπω με το φιλο μου σε ενα επισης ροζ περιβαλλον που μοιαζει με το υπνοδωματιο μου..
μετα η μαυρη που την ανοιγω κ βλεπω νυχτα σε ενα δασος με σταυρους και φερετρα...νεκρους..
μετα τη λευκη που οταν την ανοιγω με τυλιγει ενα απιστευτο φως και ενα γλυκο αερακι,σηκωνω τα χερια μου κοιταζω διπλα μου το φιλο μου που κανει το ιδιο...και νιωθω ηρεμια..
μετα τη μπλε..βλεπω θαλασσα ηρεμη που σου δινει την εντυπωση οτι μπορεις να περπατησεις επανω και γενικα ηλιο και καθαρο ουρανο..
25/09/2008, 11:15:05
Και από τη... ραδιενέργεια προστατεύει το κόκκινο κρασί

Βοστόνη

Το κόκκινο κρασί δεν προστατεύει μόνο από τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Το ισχυρό αντιοξειδωτικό που περιέχει θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την προφύλαξη του πληθυσμού σε περίπτωση έκθεσης σε ραδιενέργεια, ανακοίνωσαν Αμερικανοί ερευνητές.

«Σήμερα δεν υπάρχουν φάρμακα στην αγορά που να προστατεύουν από την έκθεση σε ραδιενέργεια ή να την εξουδετερώνουν» δήλωσε στο Reuters ο Τζόελ Γκρίνμπεργκερ, πυρηνικός γιατρός στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς και επικεφαλής των ερευνητών.

«Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε θεραπείες για τον γενικό πληθυσμό οι οποίες θα είναι αποτελεσματικές και μη τοξικές. Μικρά μόρια που είναι εύκολο να αποθηκευτούν, να μεταφερθούν και να χορηγηθούν είναι η καλύτερη λύση για αυτό, και μέχρι στιγμής η ακετυλιωμένη ρεσβερατρόλη καλύπτει αυτές τις προϋποθέσεις».

Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι το αντιοξειδωτικό ρεσβερατρόλη προστατεύει από τη γήρανση και το διαβήτη, εξουδετερώνει τις συνέπειες της παχυσαρκίας και ενεργοποιεί το γονίδιο SIR2 που έχει συνδεθεί με τη μακροζωία.

Στη νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε σε συνέδριο του Αμερικανικού Συλλόγου Θεραπευτικής Ραδιολογίας και Ογκολογίας, οι ερευνητές χορήγησαν σε ποντίκια ρεσβερατρόλη που είχε τροποποιηθεί χημικά με ομάδες ακετυλίου.

πηγή:Newsroom ΔΟΛ in.gr

Wolf
25/09/2008, 11:19:28
Εξωτική μορφή άνθρακα δίνει το λεπτότερο μπαλόνι του κόσμου

Ουάσινγκτον

Χρησιμοποιώντας το γραφένιο, μια μορφή άνθρακα που θεωρείται το ισχυρότερο υλικό του κόσμου, ερευνητές του Πανεπιστημίου Cornell στις ΗΠΑ δημιούργησαν μια μεμβράνη σαν μπαλόνι που έχει πάχος μόνο ένα άτομο, αλλά είναι αρκετά δυνατή ώστε να αντέχει σε εσωτερικές πιέσεις αρκετών ατμοσφαιρών.

Σε αντίθεση με τα λαστιχένια μπαλόνια, τα οποία ο αέρας διαρρέει, έστω και με μικρή ταχύτητα, το μπαλόνι από γραφένιο είναι τόσο αδιαπέραστο ώστε συγκρατεί ακόμα και τα πολύ μικρά άτομα του αέριου ήλιου.

Το γραφένιο είναι μια μορφή άνθρακα στην οποία όλα τα άτομα διατάσσονται στο ίδιο επίπεδο, με πάχος ενός ατόμου, και παραμένουν ενωμένα με ομοιοπολικούς δεσμούς που δίνουν στο μονοατομικό στρώμα εξαιρετική αντοχή.

Το παράξενο αυτό υλικό είναι επίσης «ημιμέταλλο», καθώς είναι αγωγός του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά αλλάζει αγωγιμότητα ανάλογα με το ηλεκτροστατικό του περιβάλλον, εξηγεί ανακοίνωση του πανεπιστημίου.

Παραδόξως, η κατασκευή του μπαλονιού δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Οι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και χρόνια ότι μπορούν να απομονώσουν φύλλα γραφένιου απλά τοποθετώντας μια κολλητική ταινία πάνω σε καθαρό γραφίτη. Όταν η ταινία αφαιρεθεί και κολλήσει για λίγο σε μια πλάκα διοξειδίου του άνθρακα, αφήνει πίσω της στρώματα γραφενίου με πάχος από ένα έως μερικά άτομα.

Η ανακάλυψη, που δημοσιεύεται στο Nano Letters, θα μπορούσε να έχει εφαρμογές σε έρευνες Βιολογίας και Επιστήμης Υλικών.

πηγή:Newsroom ΔΟΛ in.gr

Wolf
25/09/2008, 13:03:34
Αερόσακοι σώματος για ηλικιωμένους
«E» 25/9

Ολοένα και πιο πρωτότυπες λύσεις στις πάγιες ανάγκες του γερασμένου πληθυσμού της Ιαπωνίας δίνει η τεχνολογία και η επιστήμη. Μία από τις πιο εντυπωσιακές ευρεσιτεχνίες είναι αυτή που καταπολεμά έναν από τους βασικούς εχθρούς της τρίτης ηλικίας... το πέσιμο!

Ο ανθρώπινος αερόσακος ζυγίζει μόνο 1,1 κιλό και δένεται γύρω από τη μέση. Αισθητήρες, που βρίσκονται τοποθετημένοι πάνω στη «σακούλα», εντοπίζουν την κίνηση και είναι προγραμματισμένοι έτσι ώστε να «καταλαβαίνουν» πότε κάτι δεν πάει καλά.

Για παράδειγμα, μπορούν να εντοπίζουν ένα γλιστρηματάκι σε κάτι υγρό, ένα σκόνταμμα σε κάποια προεξέχουσα πλάκα πεζοδρομίου ή και μια πτώση από κάποια σκάλα.

Σε καθεμία από αυτές τις περιπτώσεις ο ανθρώπινος αερόσακος σε κλάσματα του δευτερολέπτου φουσκώνει με 15 λίτρα συμπιεσμένου αέρα και προστατεύει έτσι τα πιο ευαίσθητα μέρη του σώματος: τη μέση και το πίσω μέρος του κεφαλιού.

Η τιμή του, περίπου 120 ευρώ, είναι μάλλον μικρότερη από τα νοσήλια που θα πλήρωνε ο χρήστης εάν έπεφτε και δεν φορούσε τον ανθρώπινο αερόσακο.

Μια άλλη ευρεσιτεχνία, η οποία επιτρέπει στους συγγενείς ενός υπερήλικα να ελέγχουν την κατάσταση που επικρατεί στο σπίτι του, έχει να κάνει σαφέστατα με την ιαπωνική κουλτούρα και την κατανάλωση τσαγιού. Η συσκευή ονομάζεται I-Pot ή αλλιώς έξυπνο κατσαρολάκι.

Οι Ιάπωνες συνταξιούχοι συνηθίζουν να καταναλώνουν ένα με δύο φλιτζάνια τσάι κάθε περίπου μία ώρα.

Το I-Pot έχει ενσωματωμένους αισθητήρες και ενημερώνει τους συγγενείς με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους αν ο υπερήλικας κάτοχός του το χρησιμοποίησε και πότε, καθησυχάζοντας έτσι τις ανησυχίες τους για το τι συμβαίνει στο σπίτι του χρήστη.

ΠΗΓΗ http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11386&subid=2&tag=8777&pubid=1634581#

25/09/2008, 17:12:46
Ανακαλύφθηκε μια μυστηριώδης νέα "σκοτεινή ροή" στο διάστημα

Σα να μην έφθαναν τα μυστήρια της σκοτεινής ύλης και της σκοτεινής ενέργειας, ανακαλύφθηκε τώρα ένα ακόμα απρόσμενο κοσμικό αίνιγμα, καθώς τεράστιες περιοχές ύλης στο σύμπαν φαίνονται να κινούνται με πολύ υψηλή ταχύτητα και προς μια κοινή κατεύθυνση, κάτι που δεν μπορεί να ερμηνευθεί από οποιαδήποτε γνωστή δύναμη βαρύτητας του παρατηρήσιμου σύμπαντος. Οι αστρονόμοι αποκάλεσαν το φαινόμενο "σκοτεινή ροή" και εκτιμούν ότι η δύναμη που έλκει με αυτό τον τρόπο την ύλη, πρέπει να βρίσκεται έξω από το ορατό σύμπαν, σύμφωνα με δημοσιεύματα της ηλεκτρονικής υπηρεσία Live Scienceς, της βρετανικής Daily Telegraph.

Το μέγιστο που θα μπορούσαν να "δουν" οι αστρονόμοι (ο λεγόμενος "κοσμολογικός ορίζων") είναι σε απόσταση 13,7 δισ. ετών φωτός, δηλαδή την απόσταση που διένυσε το φως προς εμάς από τη στιγμή του "Μπιγκ Μπανγκ" πριν περίπου 13,7 δισ. χρόνια. Όμως μπορεί να υπάρχουν περιοχές του σύμπαντος που είναι ακόμη μακρύτερα, καθώς δεν ξέρουμε πόσο μεγάλο τελικά είναι το σύμπαν.

Οι επιστήμονες, υπό τον αστροφυσικό Αλεξάντερ Κασλίνσκι του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Γκόνταρντ της NASA, ανακάλυψαν τη "σκοτεινή ροή" μελετώντας γιγάντια συμπλέγματα γαλαξιών, τις μεγαλύτερες δομές του σύμπαντος. Το δείγμα περιλάμβανε περίπου 600 ομάδες σε αποστάσεις μέχρι 6 δισ. ετών φωτός, δηλαδή σχεδόν το μισό ορατό σύμπαν.

Οι αστροφυσικοί ανακάλυψαν ότι οι τεράστιες αυτές ομάδες γαλαξιών κινούνταν με ταχύτητα σχεδόν 3,2 εκατ. χιλιομέτρων την ώρα προς μια περιοχή του ουρανού, ανάμεσα σε δύο αστερισμούς (Κένταυρος-Ιστία). Η κίνηση αυτή, που δεν μεταβάλλεται με την απόσταση, είναι διαφορετική από την διαρκή επέκταση του σύμπαντος προς τα "έξω" εξαιτίας της σκοτεινής ενέργειας.

"Η ύλη στο παρατηρήσιμο σύμπαν δεν μπορεί να παράγει τη ρέουσα κίνηση που μετρήσαμε", δήλωσε ο Κασλίνσκι. Η θεωρία του "πληθωρισμού" υποστηρίζει ότι το σύμπαν που βλέπουμε, είναι απλώς μια μικρή φυσαλίδα του χωροχρόνου που επεκτάθηκε πολύ γρήγορα μετά το "Μπινγκ-Μπανγκ" και συνεπώς μπορούν να υπάρχουν άλλες περιοχές του κόσμου, πέρα από τη "φυσαλίδα" αυτή, που εμείς δεν μπορούμε να δούμε. Στις περιοχές αυτές ο χωρόχρονος θα μπορούσε να είναι διαφορετικός και να μην περιέχει καν άστρα και γαλαξίες, αλλά άλλες τεράστιες δομές μάζας, μεγαλύτερες από οτιδήποτε στο ορατό σύμπαν, οι οποίες, υποπτεύονται ορισμένοι επιστήμονες, μπορεί να έλκουν τις ομάδες των γαλαξιών προκαλώντας τη "σκοτεινή ροή".

Η ανακάλυψη, που θα δημοσιευτεί στο αστροφυσικό περιοδικό "Astrophysical Journal Letters", μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν τι συνέβη πριν τον "πληθωρισμό" του σύμπαντος (αν αυτός όντως υπήρξε) και τι συμβαίνει σε αυτές τις εσχατιές του Κόσμου που τα καλύτερα τηλεσκόπια δεν μπορούν να διαπεράσουν.

πηγή:pathfinder.gr

Wolf
25/09/2008, 17:27:40
Στο Διάστημα Κινέζοι αστροναύτες

Η Κίνα, σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει την κρίση με τη μελαμίνη στο γάλα, στρέφει το βλέμμα της προς το Διάστημα, όπου φιλοδοξεί να κάνουν περίπατο τρεις Κινέζοι αστροναύτες.

Το ταξίδι αυτό, με το Shenzhou VII, θα είναι η τρίτη επανδρωμένη διαστημική επιχείρηση της Κίνας από τον Οκτώβριο του 2003. Η Κίνα είχε στείλει δύο ακόμα αστροναύτες σε μια πενθήμερη πτήση με το Shenzhou VI τον Οκτώβριο του 2005.

Τα κρατικά και δημόσια ΜΜΕ χαρακτηρίζουν τις προσπάθειες του Shenzhou VII εθνικό θρίαμβο, ενώ για τη χώρα είναι και μια πατριωτική υπόθεση, μια περίοδο κατά την οποία δεν έχουν κοπάσει τα σχόλια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τον αριθμό των χρυσών μεταλλίων των αθλητών της.

Wolf
26/09/2008, 13:41:31
Βραβείο Πριγκοζίν 2008
Διεθνής διάκριση σε καθηγητή του ΑΠΘ για τη συμβολή του στη θεωρία του χάους

Για τη συμβολή του στη μαθηματική θεωρία των πολύπλοκων ανοικτών συστημάτων και του χάους, έναν τομέα όπου πρωτοστάτησε ο δάσκαλός του και νομπελίστας Ιλία Προγκοζίν, ο πρόεδρος του Τμήματος Μαθηματικών του ΑΠΘ Γιάννης Αντωνίου τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Πριγκοζίν 2008.

Ο κ. Αντωνίου ανέδειξε τον εποικοδομητικό ρόλο του χρόνου στην οργάνωση των πολύπλοκων συστημάτων και την πιθανολογική-στατιστική περιγραφή της πολυπλοκότητας και του χάους στη φύση, αναφέρει ανακοίνωση του ΑΠΘ.

Tο Βραβείο Πριγκοζίν θεσπίστηκε από το Πανεπιστήμιο της Σιένα στην Ιταλία και το Τεχνολογικό Ινστιτούτο του Ουέσεξ στη Βρετανία στη μνήμη του Ρώσου χημικού Ηλία Πριγκοζίν, ο οποίος τιμήθηκε με το Νόμπελ Χημείας το 1977 για τη συμβολή του στη μελέτη της μη γραμμικής Χημείας, της θερμοδυναμικής ανισορροπίας και του ρόλου του χρόνου σε μη αντιστρεπτές βιολογικές διαδικασίες.

Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο σε επιστήμονες με παγκόσμια διάκριση στην έρευνα των πολύπλοκων-οικολογικών συστημάτων.

Ο κ. Αντωνίου είναι καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Μαθηματικών του ΑΠΘ, καθώς και διευθυντής του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών του Τμήματος.

Επίσης είναι επίτιμος καθηγητής στα Πανεπιστήμια Αγιας Πετρούπολης και Λομονόσωφ Μόσχας και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του Διεθνούς Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών στην Ρωσία.

Για μια δεκαετία διατέλεσε αναπληρωτής διευθυντής των Διεθνών Ερευνητικών Ινστιτούτων Solvay στις Βρυξέλλες, με διευθυντή τον δάσκαλό του Ιλία Πριγκοζίν, ο οποίος πέθανε το 2003.

Το βραβείο απονεμήθηκε την Τετάρτη στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου Η Βιώσιμη Πόλη 2008 που πραγματοποείται στη Σκιάθο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

H Δύναμη ανήκει σ' αυτους που την κατέχουν και σ' αυτούς που την αρπάζουν
26/09/2008, 13:42:41
Κοσμικό αίνιγμα
Μυστηριώδης «σκοτεινή ροή» ίσως προέρχεται έξω από το ορατό Σύμπαν

Σαν να μην έφθαναν τα μυστήρια της σκοτεινής ύλης και της σκοτεινής ενέργειας, ακόμα κοσμικό αίνιγμα προβληματίζει τους κοσμολόγους: Τεράστιες μάζες στο Σύμπαν φαίνονται να κινούνται προς μια κοινή κατεύθυνση με πολύ υψηλή ταχύτητα, ένα φαινόμενο που δεν μπορεί να ερμηνευθεί από οποιαδήποτε γνωστή δύναμη.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι μάζες αυτές έλκονται από τη βαρύτητα μιας τεράστιας ποσότητας υλικού που βρίσκεται έξω από το ορατό Σύμπαν.

Οι αστρονόμοι ονόμασαν το φαινόμενο «σκοτεινή ροή», κατ΄αντιστοιχία με την «σκοτεινή ύλη» (αόρατη ύλη που αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο μέρος του Σύμπαντος) και τη «σκοτεινή ενέργεια» (μια δύναμη που δρα αντίθετα προς τη βαρύτητα και προκαλεί την επιταχυνόμενη διαστολή του Σύμπαντος).

Πέρα από το όριο

Το όριο του ορατού Σύμπαντος βρίσκεται απέχει 13,7 δισ. έτη φωτός, όση είναι η απόσταση που διένυσε το φως από τη στιγμή της Μεγάλης Έκρηξης πριν από περίπου 13,7 δισ. χρόνια. Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν να υπάρχουν περιοχές του Σύμπαντος και πέρα από αυτό το όριο (τον λεγόμενο κοσμολογικό ορίζοντα), είναι όμως θεωρητικά αδύνατο να παρατηρηθούν άμεσα.

Η ανακάλυψη της σκοτεινής ροής ίσως προσφέρει τις πρώτες ενδείξεις για το τι βρίσκεται «εκεί έξω».

Η ομάδα του αστροφυσικού Αλεξάντερ Κασλίνσκι στο Κέντρο Διαστημικής Πτήσης Goddard της ΝASA ανακάλυψε το φαινόμενο μελετώντας γιγάντια γαλαξιακά σμήνη, τις μεγαλύτερες δομές του Σύμπαντος. Το δείγμα περιλάμβανε περίπου 600 σμήνη σε αποστάσεις μέχρι 6 δισ. ετών φωτός, περίπου όσο το μισό ορατό σύμπαν.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα σμήνη κινούνται με ταχύτητα σχεδόν 3,2 εκατ. χιλιομέτρων την ώρα προς μια περιοχή του ουρανού ανάμεσα στους αστερισμούς του Κένταυρου και του Ιστίου.

Η κίνηση που καταγράφεται δεν μεταβάλλεται με την απόσταση και είναι διαφορετική από την διαρκή διαστολή του Σύμπαντος εξαιτίας της σκοτεινής ενέργειας.

«Δεν περιμέναμε να ανακαλύψουμε κάτι τέτοιο. Η κατανομή της ύλης στο ορατό Σύμπαν δεν μπορεί να εξηγήσει αυτή την κίνηση» δήλωσε ο Κασλίνσκι.

Το φαινόμενο θα μπορούσε να εξηγηθεί με βάση ορισμένα μοντέλα της Μεγάλης Έκρηξης που περιλαμβάνουν ένα χαρακτηριστικό που ονομάζεται «πληθωρισμός» (inflation).

Τα μοντέλα του πληθωρισμού υποστηρίζουν ότι το Σύμπαν που βλέπουμε είναι απλώς μια μικρή φυσαλίδα του χωροχρόνου που επεκτάθηκε πολύ γρήγορα μετά τη Μεγάλη Έκρηξη και συνεπώς μπορούν να υπάρχουν άλλες περιοχές του Κόσμου, πέρα από τη «φυσαλίδα» αυτή, τις οποίες εμείς ποτέ δεν θα μπορέσουμε να δούμε.

Η ύλη που περιέχουν οι περιοχές αυτές θα μπορούσε να έλκει με τη βαρύτητά της τα γαλαξιακά σμήνη και να προκαλεί το φαινόμενο της σκοτεινής ροής.

Η ανακάλυψη, που πρόκειται να δημοσιευτεί στο Astrophysical Journal Letters, ίσως βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν τι συνέβη πριν τον «πληθωρισμό» του Σύμπαντος (αν αυτός όντως συνέβη) και τι υπαρχει σε αυτές τις εσχατιές του Κόσμου που τα καλύτερα τηλεσκόπια δεν μπορούν να διαπεράσουν.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

26/09/2008, 20:39:43
Θα γίνουμε ... αόρατοι!

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Μια νέα θεωρία δύο Βρετανών επιστημόνων υποστηρίζει ότι μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα νέο υλικό, που θα μας επιτρέψει να περνάμε απαρατήρητοι, σαν αόρατοι, από τους άλλους. Το μυστικό της "αορατότητας" είναι να κάνουμε το φως να αντανακλάται πίσω στο θεατή, χωρίς να του μεταφέρει πληροφορίες γι' αυτό που είδε.

Οι καθηγητές Τζον Πέντρι και Γιένσεν Λι από το Imperial College του Λονδίνου, δημοσίευσαν την μελέτη τους "Κρυμμένοι κάτω από το χαλί: Μια νέα στρατηγική καμουφλαρίσματος", όπου περιγράφουν τις ιδιότητες ενός νέου υλικού, το οποίο θα κρύβει τα αντικείμενα από το ορατό φως.

Το νέο υλικό προϋποθέτει τη χρήση δομών, που συνήθως αποκαλούνται "μετα-υλικά", μικρότερων από το μήκος κύματος του φωτός. Το 2006 ερευνητές από το πανεπιστήμιο Duke "εξαφάνισαν" ένα αντικείμενο από φως με μήκος κύματος μερικών εκατοστών, χρησιμοποιώντας τέτοια μετα-υλικά με δομές μήκους χιλιοστών.

Φυσικά είναι πολύ δυσκολότερο να "εξαφανισθεί" ένα αντικείμενο από το φυσικό ορατό φως, το οποίο έχει πολύ μικρότερο μήκος κύματος, περίπου μισό μικρόμετρο (mμ), που είναι το ένα εκατομμυριοστό του μέτρου. Στην περίπτωση αυτή οι επιστήμονες πρέπει να δημιουργήσουν δομές μετα-υλικών με μήκος νανόμετρου (νm), που ισοδυναμεί με ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου, πράγμα που απαιτεί εφαρμογή μεθόδων της νανοτεχνολογίας, μέσω συνδυασμού στρωμάτων πυριτίας και πυριτίου, το καθένα από τα οποία αντανακλά διαφορετικά το προσπίπτον φως.

Το παραπάνω μίγμα υλικών, σύμφωνα με τους καθηγητές του Imperial College London, αναγκάζει το φως να κάνει στροφή 180 μοιρών, γυρνώντας πίσω από την κατεύθυνση ακριβώς που ήρθε! Το αποτέλεσμα λειτουργεί ως καθρέφτης. Όχι απλώς ο θεατής δεν βλέπει το αντικείμενο που κοιτάζει, αλλά στη θέση του βλέπει τον εαυτό του και μάλιστα από οποιαδήποτε γωνία. Ο παρατηρητής αποκομίζει έτσι μια αυταπάτη.

Αν και η τεχνολογία δεν έχει τελειοποιηθεί ακόμα, αποτελεί ένα βασικό βήμα προς το παλαιό όνειρο του ανθρώπου να γίνεται αόρατος μερικές φορές. Εκτιμάται ότι το κατάλληλο μετα-υλικό μπορεί να παραχθεί σε περίπου δύο χρόνια. Είναι προφανές ότι, μεταξύ άλλων, ο στρατός έχει δείξει τεράστιο ενδιαφέρον...

Στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά χρησιμοποιώντας άλλη τεχνολογία, μια ερευνητική ομάδα των Τμημάτων Εφαρμοσμένης Φυσικής και Ηλεκτρομαγνητισμού από το ισπανικό πανεπιστήμιο της Γρανάδα, σε συνεργασία με ερευνητές των ΜΙΤ των ΗΠΑ, κατόρθωσαν να κρύψουν ένα αντικείμενο ή να το κάνουν αόρατο σε μια ορισμένη συχνότητα, μέσα σε ένα ηλεκτρομαγνητικό προσομοιωτή. Η εργασία τους δημοσιεύτηκε στο έγκυρο περιοδικό "Optics Express".

πηγή:madata.gr

Wolf
27/09/2008, 11:15:51
Το αρχαιότερο πέτρωμα ηλικίας 4,28 δισ. ετών

"Οι γεωλόγοι ανακάλυψαν, στην ανατολική ακτή του Χάντσον Μπέι του Καναδά, τα αρχαιότερα πετρώματα που έχουν βρεθεί ποτέ στον πλανήτη μας και είναι ηλικίας 4,28 δισ. ετών"

Οι γεωλόγοι ανακάλυψαν, στην ανατολική ακτή του Χάντσον Μπέι του Καναδά, τα αρχαιότερα πετρώματα που έχουν βρεθεί ποτέ στον πλανήτη μας και είναι ηλικίας 4,28 δισ. ετών, δηλαδή μόλις 290 εκατ. χρόνια μετά τη δημιουργία της Γης, πριν 4,57 δισ. χρόνια, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ. Η ανακάλυψη περιγράφεται στο περιοδικό «Science».

Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχαν πετρώματα, επίσης στον Καναδά, στις Βορειοδυτικές Περιοχές, τα οποία έχουν σχηματιστεί πριν από 4,03 δισ. χρόνια. Αν και μικροσκοπικές πέτρες ζιρκονίου στη Δυτική Αυστραλία χρονολογούνται πριν 4,36 δισ. χρόνια, δεν έχουν βρεθεί παλαιότερα πλήρη πετρώματα από αυτά που μόλις ανακαλύφθηκαν στον Καναδά.

Τα βράχια είναι πιθανότατα τμήματα του πρωταρχικού φλοιού της Γης, που διαμορφώθηκαν καθώς η επιφάνεια του πλανήτη κρύωσε και στερεοποιήθηκε σταδιακά μετά τη γέννηση του ηλιακού συστήματος. «Ίσως, ήταν ο αρχικός φλοιός και πριν από αυτόν δεν υπήρχε στερεή επιφάνεια στη Γη», δήλωσε ο Τζόναθαν Ο’ Νιλ, του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ.

Η περιοχή, στο βόρειο Κεμπέκ, έχει έκταση περίπου 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αποτελείται από ηφαιστειακό βασάλτη, με ροζ-καφέ απόχρωση. Για τον ακριβή καθορισμό της ηλικίας οι γεωχημικοί του Ινστιτούτου Κάρνεγκι ανέλυσαν τις μικρές μεταβολές στη σύνθεση ισοτόπων των σπάνιων στοιχείων σαμάριου και νεοδύμιου.

Βράχια τόσο παλαιά είναι πολύ σπάνια στη Γη γιατί τα απομεινάρια του αρχέγονου φλοιού έχουν πολτοποιηθεί και ανακυκλωθεί στο εσωτερικό του πλανήτη αρκετές φορές λόγω της κίνησης των τεκτονικών πλακών.

Ο Ρίτσαρντ Κάρλσον, του Ινστιτούτου Κάρνεγκι της Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι ορισμένα χαρακτηριστικά των βράχων υποδηλώνουν πως το νερό ήταν ήδη παρόν στην επιφάνεια της Γης την εποχή του σχηματισμού των νεοανακαλυφθέντων βράχων, πριν 4,28 δισ. χρόνια. Οι επιστήμονες δεν έχουν συμφωνήσει ακόμα αν οι ωκεανοί εμφανίσθηκαν πρώτα και αν το νερό δημιουργήθηκε στον πλανήτη μας ή μεταφέρθηκε από το διάστημα, όταν παγωμένοι κομήτες προσέκρουσαν σε αυτόν. Οι επιστήμονες δεν βρήκαν άμεσες ενδείξεις αρχέγονης ζωής στα βράχια (βακτήρια).

Wolf
27/09/2008, 13:48:20
Αμφιλεγόμενο μέτρο
Αντιδράσεις στη Βρετανία για το σχέδιο καθιέρωσης βιομετρικής ταυτότητας

Δελτία ταυτότητας -και μάλιστα βιομετρικά- θα χρησιμοποιηθούν στη Βρετανία για πρώτη φορά από την κατάργησή τους μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο σύμφωνα με το σχέδιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Η αντιπολίτευση, πάντως, θεωρεί ότι πρόκειται για επίθεση στα πολιτικά δικαιώματα, και μάλιστα με υπέρογκο κόστος.

Το σχέδιο, κόστους 4,7 δισ. λιρών (5,9 δισ. ευρώ), προβλέπει ότι σε αρχική φάση οι ταυτότητες θα είναι υποχρεωτικές μόνο για τους υπηκόους χωρών εκτός της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ζώνης που έρχονται στη Βρετανία για εργασία ή σπουδές. Αργότερα, σε διάστημα μερικών ετών, το σχέδιο θα επεκταθεί και στους Βρετανούς.

«Όλοι θα θέλαμε να γίνουν πιο ασφαλή τα σύνορά μας και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά η παράνομη διακίνηση ανθρώπων, το οργανωμένο έγκλημα μετανάστευσης, η παράνομη εργασία και οι απάτες με τις οικονομικές παροχές» δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Τζάκι Σμιθ.

Ωστόσο οι μέρες του προγράμματος ίσως είναι μετρημένες, καθώς και τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης -Συντηρητικοί και Φιλελεύθεροι Δημοκράτες- υπόσχονται να καταργήσουν τις ταυτότητες αν έρθουν στην εξουσία.

«Δεν έχει σημασία πόσο εξεζητημένος είναι ο σχεδιασμός των δελτίων ταυτότητας, πρόκειται για τερατώδη παραβίαση της ελευθερίας του βρετανικού λαού» δήλωσε ο Κρις Χιούν, εκπρόσωπος των Φιλελεύθερων για εσωτερικές υποθέσεις.

Ευαίσθητα δεδομένα

Όπως αναφέρει το Reuters, οι ταυτότητες θα περιέχουν σε ψηφιακή μορφή προσωπικά στοιχεία του κατόχου, δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφία προσώπου.

Παρά τις πολυάριθμες «γκάφες» που έχουν σημειωθεί στη Βρετανία με τη διαρροή προσωπικών δεδομένων σε μαζική κλίμακα, συμπεριλαμβανομένης μιας περίπτωσης στην οποία «παραπετάχτηκαν» προσωπικά στοιχεία για το μισό βρετανικό πληθυσμό, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι τόσο οι ταυτότητες όσο και οι αντίστοιχες βάσεις δεδομένων θα είναι ασφαλείς.

Οι πρώτες ταυτότητες για ξένους υπηκόους θα εκδοθούν το Νοέμβριο και από τον επόμενο χρόνο το μέτρο θα επεκταθεί στους εργαζόμενους ευαίσθητων τομέων όπως τα αεροδρόμια.

Το κόστος κάθε δελτίου ανέρχεται στις 30 λίρες (38 ευρώ).

«Όταν οι ενήλικοι ψηφοφόροι υποχρεωθούν να έχουν μαζί τους δελτία ταυτότητας, το σχέδιο θα αποδειχθεί ένας πλαστικοποιημένος κεφαλικός φόρος» σχολίασε ο εκπρόσωπος των Φιελεύθερων, αναφερόμενος στον τοπικό φόρο που αποδείχθηκε το πλέον αντιδημοτικό μέτρο που επέβαλε η Μάργκαρετ Θάτσερ.

Newsroom ΔΟΛ