- ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - "Μεταξύ τυρού και αχλαδιού"
Ένα αργυρό και δύο χάλκινα για την Ελλάδα στο Πεκίνο
Πεκίνο: Τα ελληνικά νερά συνεχίζουν να βγάζουν Ολυμπιονίκες και η Χρυσοπηγή Δεβετζή εξακολουθεί να «συλλέγει» μετάλλια. Μπεκατώρου, Παπαδοπούλου, Κραβαριώτη άνοιξαν το... χορό των μεταλλίων για τα ελληνικά χρώματα την 9η ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, κατακτώντας το χάλκινο στην κλάση Yngling της ιστοπλοΐας. Ακολούθησαν το αργυρό μετάλλιο των Πολύμερου, Μούγιου στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών της κωπηλασίας και το χάλκινο της Δεβετζή στο τριπλούν.
Ειδικότερα, στην κωπηλασία οι Βασίλης Πολύμερος και Δημήτρης Μούγιος κατέλαβαν τη δεύτερη θέση στον τελικό του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών με χρόνο 6:11.72.
Πρώτο χρονικά ήρθε το χάλκινο μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα από τις Σοφία Μπεκατώρου, Σοφία Παπαδοπούλου και Βιργινία Κραβαριώτη, οι οποίες κάτω από εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες, κατάφεραν να πάρουν την 3η θέση στην τελική ιστιοδρομία των Yngling και έτσι να κρατήσουν την 3η θέση που είχαν στη γενική κατάταξη με 48 β.π.
Μετά από έναν συγκλονιστικό αγώνα στο τριπλούν, όπου έξι αθλήτριες πέρασαν τα 15 μέτρα, η Χρυσοπηγή Δεβετζή κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο με το 15.23, που πέτυχε στην δεύτερη προσπάθειά της. Η πρώτη προσπάθεια ήταν στα 14.96, ενώ οι άλλες τέσσερις ήταν άκυρες, καθώς ρίσκαρε για να πετύχει το μεγάλο άλμα.
Αξίζει να σημειωθεί πως είναι το δεύτερο μετάλλιο τόσο τη Σοφία Μπεκατώρου, μετά το χρυσό που είχε πάρει στην κλάση 470 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, όσο για τον Βασίλη Πολύμερο και για την Χρυσοπηγή Δεβετζή, οι οποίοι το 2004 είχαν κατακτήσει το χάλκινο και το αργυρό, αντίστοιχα.
Ακόμη, στην κωπηλασία, στον τελικό του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών, η Χρύσα Μπισκιτζή και η Αλεξάνδρα Τσιάβου πήραν την 6η θέση με χρόνο 7:04.61.
Από εκεί και πέρα, στην 60η θέση με 2 ώρες 46:44 τερμάτισε η Ελένη Δόντα στον 1ο Ολυμπιακό μαραθώνιο της καριέρας της, ενώ δεν κατάφεραν να προκριθούν η Φλώρα Ρεντούμη στα 100μ. εμπόδια και ο Κώστας Μπανιώτης στο ύψος.
Στην ιστιοπλοϊα, την 15η θέση με 101 βαθμούς ποινής κατέλαβε ο Αιμίλιος Παπαθανασίου στην τελική κατάταξη των Finn
Στην 3η θέση της γενικής κατάταξης των Tornado ανέβηκαν οι Ιορδάνης Πασχαλίδης και Κώστας Τριγκώνης. Στα RS:X, ο Νίκος Κακλαμανάκης βρίσκεται στην 7η θέση της γενικής κατάταξης των ανδρών και η Αντωνία Φράι ανέβηκε στην 11η θέση της γενικής κατάταξης των γυναικών. Στα Laser, ο Βαγγέλης Χειμώνας βρίσκεται στη 26η θέση της γενικής, στα Laser Radial η Ευτυχία Μαντζαράκη είναι 17η.
Στην πυγμαχία, ο Ηλίας Παυλίδης ηττήθηκε στον προημιτελικό των 91 κιλών από τον Κουβανό Οσμάι Ακόστα Ντουάρτε με 7-4 στα σημεία και αποκλείσθηκε. Ο Έλληνας πυγμάχος, που ήταν 5ος και στην Αθήνα το 2004, δήλωσε πως αυτός ήταν ο τελευταίος του αγώνας.
Στα 94 κιλά της άρσης βαρών, ο Κώστας Γκαρίπης κατετάγη 14ος και ο Τάσος Τριανταφύλλου κατέλαβε την 15η θέση.
Στην ποδηλασία πίστας, ο Βασίλης Ρέππας τερμάτισε στην 20η θέση των προκριματικών του σπριντ με 10.966 και αποκλείστηκε από τη συνέχεια.
Τέλος, η εθνική πόλο των γυναικών δεν απέφυγε την όγδοη και τελευταία θέση στο Ολυμπιακό τουρνουά, καθώς στον αγώνα για τις θέσεις 7-8 ηττήθηκε από τη Ρωσία με 12-6. Έτσι η ελληνική ομάδα, που στην Αθήνα το 2004 είχε πάρει το ασημένιο μετάλλιο, ολοκλήρωσε την παρουσία της με τέσσερις ήττες σε ισάριθμους αγώνες.
Newsroom ΔΟΛ με πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολύ καλές εμφανίσεις από Γκαρίπη και Τριανταφύλλου
Πεκίνο: Κώστας Γκαρίπης και Αναστάσιος Τριανταφύλλου κατέλαβαν την 5η και 6η θέση, στο Β' γκρουπ των 94 κιλών της άρσης βαρών και την 14η και 15η αντιστοιχα στο σύνολο. Και οι δύο Έλληνες αθλητές έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό στο Α' γκρουπ για να πετύχουν μια αξιόλογη θέση στην κατάταξη.
Ο Κώστας Γκαρίπης σήκωσε 160 στο αρασέ, 200 στο ζετέ και 360 στο σύνολο, ενώ ο Τριανταφύλλου σήκωσε 155 στο αρασέ, 196 στο ζετέ και 351 στο σύνολο.
«Με 1,5 μήνα προετοιμασία και με όλα τα προβλήματα που αντιμετώπισε η άρση βαρών τον τελευταίο καιρό, πιστεύω ότι κάναμε το καλύτερο δυνατό. Το τέλειο θα ήταν να είχαμε όλες τις προσπάθειες έγκυρες, αλλά είχαμε πει πως θέλουμε τουλάχιστον τις πέντε από τις έξι. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι καταπληκτική εμπειρία. Πάνω στο πλατό η ψυχολογία είναι διαφορετική, γιατι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της ακύρωσης» είπε ο Κώστας Γκαρίπης, ενώ ο Τάσος Τριανταφύλλου συμπλήρωσε:
«Τον περασμένο Μάιο ήμουν 108 κιλά. Λίγες εβδομάδες αργότερα έμαθα ότι υπήρχε σοβαρό ενδεχόμενο να παίξω στους Ολυμπιακούς. Εχασα 15 κιλά και σήμερα ζυγίστηκα 93.800. Ηταν μια νέα κατηγορία για μένα και χαίρομαι που βελτίωσα τις επιδόσεις μου. Η διοργάνωση είναι καταπληκτική και αποτελεί όνειρο για μένα που βρίσκομαι εδώ. Τηρουμένων των αναλογιών, θεωρώ ότι εγώ κι ο Κώστας πήγαμε πολύ καλά».
Τα μετάλλια στα 94 κιλά
Ο Ιλία Ιλίν κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των 94 κιλών της άρσης βαρών, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Ο αθλητής από το Καζακστάν σήκωσε 406 κιλά στο σύνολο και ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, αφήνοντας πίσω του τον Πολωνό Σίμον Κολέτσκι και τον Ρώσο Χατζιμουράτ Ακάεβ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τελευταίος αγωνίστηκε το πρωί στο Β΄ γκρουπ της κατηγορίας, ωστόσο έδειξε με τις επιδόσεις του πως ήταν μακράν ο καλύτερος από τους αθλητές, τους οποίους συναγωνίστηκε.
Στο μεταξύ, ο Κώστας Γκαρίπης και ο Τάσος Τριανταφύλλου, οι οποίοι έλαβαν μέρος στο Β΄ γκρουπ των 94 κιλών, κατετάγησαν 14ος και 15ος, αντίστοιχα.
Οι πρώτοι οκτώ της κατάταξης:
ΑΡΑΣΕ-ΖΕΤΕ-ΣΥΝΟΛΟ
1. Ιλία Ιλίν (Καζακστάν) 180-226-406
2. Σίμον Κολέτσκι (Πολωνία) 179-224-403
3. Χατζιμουράτ Ακάεβ (Ρωσία) 185-217-402
4. Αρσέν Κασαμπίεβ (Γεωργία) 176-223-399
5. Νιζάμι Πασάγεβ (Αζερμπαϊτζάν) 181-215-396
6. Γιοχάντρις Ερνάντες (Κούβα) 178-215-393
7. Άσγκαρ Εμπραχίμι (Ιράν) 180-212-392
8. Ρόμαν Κονσταντίνοβ (Ρωσία) 175-212-387
.............................................................................
14. Κώστας Γκαρίπης (ΕΛΛΑΔΑ) 160-200-360
15. Τάσος Τριανταφύλλου (ΕΛΛΑΔΑ) 155-196-351
Κουρτίδης: «Δεν είναι όπως το φανταζόμουν»
Είναι 22 ετών και μετέχει για δεύτερη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Νίκος Κουρτίδης θα έπρεπε να είναι ένας χαρούμενος άνθρωπος. Αλλά δεν είναι...
Γνώριζε ότι οι φίλοι και συναθλητές του θα έμεναν στην Αθήνα, «ένοχοι» της υπόθεσης ντόπινγκ που συγκλόνισε την Αρση Βαρών. Οταν έμαθε και τις δηλώσεις συμμετοχής στην κατηγορία του, η πικρία έγινε ακόμα μεγαλύτερη.
Ο νεαρός πρωταθλητής είναι ένας από τους καλύτερους αρσιβαρίστες στην κατηγορία των 105κ, παγκοσμίως. Δήλωσε πολλά κιλά, 400 στο σύνολο, που όμως δεν ήταν αρκετά ούτε καν για να τον τοποθετήσουν στο α΄ γκρουπ! Θα αγωνιστεί με τους «αδύναμους» της κατηγορίας του, τη Δευτέρα (18/8) στις 10:30.
«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου δεν είναι έτσι όπως τούς είχα φανταστεί», δήλωσε ο Κουρτίδης, που πριν από τέσσερα χρόνια έπαιρνε το 'βάπτισμα του πυρός' στην Αθήνα. Ο Χρήστος Ιακώβου πίστευε πολύ στις δυνατότητές του και τον επέλεξε στην ομάδα του 2004, μόνο και μόνο για να αποκτήσει Ολυμπιακή εμπειρία, Το 2008 θα ήταν πρωταγωνιστής. Φευ! Ολα όσα συνέβησαν, επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την προετοιμασία του.
«Είμαι υπερήφανος που θα εκπροσωπήσω τη χώρα μου. Γι΄αυτόν τον λόγο άλλωστε ήρθαμε ως ομάδα στο Πεκίνο. Αλλιώς, δεν θα υπήρχε λόγος να συμμετάσχουμε. Χάσαμε δύο μήνες από την προετοιμασία μας, η οποία ουσιαστικά κράτησε περίπου 1,5 μήνα. Αλλες φορές προετοιμαζόμασταν για τους Ολυμπιακούς τρία χρόνια, τώρα τί να κάνεις σε 1,5 μηνα».
Επίσης, για τα κιλά που έχουν δηλώσει οι αντίπαλοι στην κατηγορία του, τόνισε: «Πρόκειται για απίστευτα κιλά. Εγώ με τα κιλά που είχα κάνει στην Ταϊλάνδη (σ.σ. παγκόσμιο πρωτάθλημα, τον περασμένο Σεπτέμβριο) πήρα χάλκινο στο ζετέ και ήμουν 5ος στο σύνολο. Τώρα, δήλωσα τα ίδια αλλά θα παίξω β΄ γκρουπ. Είναι λες κι έχουμε μείνει πίσω τέσσερα χρόνια. Με τις επιδόσεις μας, θα ήμασταν πρωταγωνιστές στους Ολυμπιακούς της Αθήνας. Εδώ δεν φτάνουν ούτε για μια θέση στην οκτάδα».

«Θέλουμε καθαρό αθλητισμό, όχι βρώμικα μετάλλια» ξέσπασε ο Κυριακού
Πεκίνο: Το νέο κρούσμα ντόπινγκ που εμφανίστηκε στον ελληνικό αθλητισμό, το δεύτερο μέσα στην τρέχουσα Ολυμπιακή περίοδο, έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά και δικαιολογημένες απορίες σε ολόκληρη τη φίλαθλη κοινή γνώμη της χώρας μας.
Ο πλέον αρμόδιος να απαντήσει στα ερωτήματα αυτά, είναι ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Μίνως Κυριακού, ο οποίος μίλησε σε μια συνέντευξη «εφ όλης της ύλης», καθώς απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις και αποκάλυψε ότι θα διεκδικήσει την επανεκλογή του για δεύτερη τετραετία στις επερχόμενες εκλογές.
Επίσης, ο κ. Κυριακού, τόνισε πως η ΕΟΕ θα ζητήσει από την Πολιτεία να θεσπίσει αυστηρότερες ποινές για τους ντοπαρισμένους αθλητές, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Δεν είναι όλοι οι αθλητές ντοπέ. Δεν είναι όλος ο αθλητισμός βρώμικος. Υπάρχει η κατηγορία εκείνων που διαβρώνουν τον αθλητισμό και αυτούς κυνηγάμε μέχρι τέλους. Η ΕΟΕ τετραπλασίασε τους ελέγχους και τις δαπάνες για το ντόπινγκ κοντρόλ. Από το 2004 έως σήμερα, από ίδιους πόρους, έχουμε δαπανήσει ποσό πάνω του μισού εκατομμυρίου ευρώ για ελέγχους ντόπινγκ. Για πρώτη φορά όλοι οι αθλητές πέρασαν τέσσερις ελέγχους πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
»Ποια είναι η φιλοσοφία μας; Θέλουμε καθαρό αθλητισμό, δεν θέλουμε βρώμικα μετάλλια. Αν δεν μπορούμε να έχουμε καθαρά μετάλλια, τότε θα κάνουμε μαζικό αθλητισμό. Ποτέ όμως βρώμικο πρωταθλητισμό. Η ΕΟΕ, θα συνεχίσει τους ελέγχους με ακόμη πιο εντατικότερο ρυθμό μέχρι να εξαλειφθεί, κατά το δυνατόν φυσικά, το φαινόμενο με αυτούς που χρησιμοποιούν ουσίες εξαπατώντας τους συναθλητές τους και το Ολυμπιακό κίνημα.
»Εγώ προσωπικά δεν πρόκειται να κάνω πίσω. Κάθε αθλητής που ανιχνεύεται θετικός δεν είναι ήττα είναι μία νίκη απέναντι στο σύστημα αυτό και μια σοβαρή ενίσχυση της προσπάθειας των καθαρών. Θα ζητήσω από την Πολιτεία εκ νέου, να γίνει ακόμη πιο αυστηρός ο νόμος περί ντόπινγκ. Οι παραβάτες πρέπει να διώκονται αυστηρά. Η Κοινωνία πρέπει να ξεκαθαρίσει τη στάση της σε όσους χαλκεύουν το μέλλον της νεολαίας μας».
Απαντώντας σε ερώτηση για τις αρμοδιότητες και τον ρόλο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, σχετικά με το θέμα του ντόπινγκ, ο κ. Κυριακού είπε:
«Η ΕΟΕ μόνο ελέγχει τους αθλητές. Δεν σχετίζεται ούτε με την προετοιμασία τους, ούτε με τις επιλογές που κάνουν οι ομοσπονδίες, ενώ δεν έχει δυνατότητα επιβολής κυρώσεων στις ομοσπονδίες που θα εξακολουθήσουν να παραβιάζουν τους κανονισμούς περί ντόπινγκ, όπως μπορούν άλλες Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές, όπως αυτές της Ιταλίας (CONI) και της Ισπανίας, που είναι οι ανώτατες αθλητικές αρχές.
»Εγώ θα συνεχίσω να ακούγομαι κακός και ίσως εναντίον του συστήματος αλλά πιστεύω ότι ο ναός του αθλητισμού είναι η Ολυμπιακή Επιτροπή. Ο μαζικός αθλητισμός, ο μαθητικός κ.ο.κ., θα είναι στα χέρια της Πολιτείας, αλλά την ώρα που μιλάμε για πρωταθλητισμό, μία είναι η αρχή και αυτή λέγεται Ολυμπιακή Επιτροπή».
Ο πρόεδρος της ΕΟΕ, δεν έκρυψε την οργή του για το νέο περιστατικό ντόπινγκ που προέκυψε στον ελληνικό αθλητισμό και είναι χαρακτηριστικό πως δεν θέλησε να αναφέρει ακόμη και το όνομα της Φανής Χαλκιά, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Η κυρία αυτή έφυγε και από το χωριό και από την πρωτεύουσα της Κίνας και είναι καθ οδόν προς την Ελλάδα. Δεν έχω να πω τίποτα άλλο».
Ζητήσαμε από τον κ. Κυριακού, να σχολιάσει το γεγονός ότι από τον περασμένο Απρίλιο μέχρι τώρα έχουμε αλλεπάλληλα κρούσματα ντόπινγκ στον ελληνικό αθλητισμό, σε διαφορετικά αθλήματα, αλλά με την ίδια απαγορευμένη ουσία την... περίφημη Μ3:
«Αυτή η ουσία, απ ότι λέγεται έχει έρθει από την Κίνα. Ακούω διάφορες δικαιολογίες ότι έγινε λάθος κλπ. Αυτό πρέπει να το αποδείξουν. Εγώ δικαστής δεν πρόκειται να γίνω και δεν έχω γνώσεις γι αυτά τα πράγματα. Μου λέτε εμένα ντόπινκ και δεν ξέρω τι είναι αυτό ακριβώς.
»Ούτε χημικός είμαι, ούτε ειδικός σε αυτά τα πράγματα. Ενα ξέρω να πω: Εμείς με το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ), έχουμε άριστη συνεργασία και πριν φύγει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες κάθε αθλητής πέρασε τέσσερις φορές από ελέγχους, εκτός από αυτούς που πραγματοποίησε η WADA.
»Τι να πω άλλο δηλαδή, πραγματικά δεν ξέρω. Θα το πολεμήσουμε. Μπορεί να γίνω κακός εγώ αλλά δεν με ενδιαφέρει. Όπως δεν θα έδινα στα παιδιά μου, έτσι δεν θέλω και άλλα παιδιά να παίρνουν αυτές τις ουσίες. Θέλουμε καθαρό αθλητισμό».
Το ζήτημα με τη Φανή Χαλκιά και όλη αυτή η αναστάτωση που προκλήθηκε, έχει επηρεάσει τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αποστολής και ιδιαίτερα τους αθλητές;
«Κοιτάξτε. Σήμερα αγωνίζεται στον τελικό η Δεβετζή. Η κοπέλα έχει υποβληθεί σε αρκετούς ελέγχους και όπως πληροφορήθηκα είναι καθαρή. Της εύχομαι το χρυσό ή οποιοδήποτε μετάλλιο γιατί ο αγώνας είναι για όλα τα μετάλλια και όλες τις θέσεις. Πιστεύω σε αυτήν τη κοπέλα πολύ, όπως και στον Ιακωβάκη.
»Αλλά βεβαίως το ηθικό είναι πεσμένο. Δηλαδή οι καθαροί ντρέπονται αυτή τη στιγμή. Η ντροπή δεν ανήκει στον αθλητή. Ο αθλητής εκπροσωπεί τη χώρα του, εκπροσωπεί την Ελλάδα. Το ντόπινγκ λερώνει το όνομα της χώρας μας και αυτό το πράγμα δεν πρέπει να μένει ατιμώρητο. Μέχρι σήμερα δυστυχώς έχει μείνει ατιμώρητο.
»Το να φας δύο χρόνια αποκλεισμό είναι αστείο. Αν με ρωτήσετε εμένα τι θα έπρεπε να γινότανε, σας απαντώ αποκλεισμό δια βίου. Ηδη η ΔΟΕ έχει αποφασίσει πως αν τιμωρηθείς με ποινή έξι μηνών δεν πας σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Αλλά ξέρετε πολύ καλά ότι δεν είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες που φέρνουν τα λεφτά. Τα λεφτά τα φέρνουν τα μίτινγκ, τα παγκόσμια πρωταθλήματα κλπ.
Εγώ είμαι υπέρ των αυστηρότατων κυρώσεων, γιατί στο τέλος τέλος, τα άλλα παιδιά που είναι καθαρά δεν φταίνε. Δεν είναι καλό παράδειγμα το ότι σε κάνω αξιωματικό και να τρέχουν όλοι να γίνουν αξιωματικοί παίρνοντας τη ντόπα. Δεν λέω ότι όλοι οι Ολυμπιονίκες μας ήταν βρώμικοι. Κάθε άλλο, αλλά σήμερα αυτό το πράγμα έχει εξελιχθεί σε πληγή».
Αρα, είστε υπέρ της άποψης για την κατάργηση αυτών των προνομίων που έχουν θεσπιστεί, δηλαδή προσλήψεις στις ένοπλες δυνάμεις κλπ;
«Αυτά τα προνόμια υπήρχαν στη Σοβιετική Ενωση και στην Ανατολική Γερμανία. Αυτό το σύστημα έφυγε. Δεν υπάρχει. Ανήκει στην κακή ιστορία. Εμείς εντάξει, καταλαβαίνω, διψάγαμε για διακρίσεις, είχαμε μπροστά μας τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, στους οποίους πετύχαμε απόλυτα.
»Νομίζω ότι καλύτεροι Αγώνες δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Πολλά έχουν να ζηλέψουν οι σημερινοί διοργανωτές από την Αθήνα, αλλά το παρακάναμε».
Καθημερινά έρχεστε σε επαφή με τα μέλη της ΔΟΕ, με τους ομολόγους σας των άλλων Ολυμπιακών Επιτροπών. Ποιο κλίμα εισπράττετε για τα περιστατικά ντόπινγκ στον αθλητισμό μας;
«Ευτυχώς, δεν είχαμε κανένα κρούσμα από ελέγχους που να έγιναν εδώ στο Πεκίνο, αλλά δεν σημαίνει τίποτα αυτό. Απλώς, θα έπεφταν πιο χαμηλά τα μούτρα μας εδώ πέρα. Κοιτάξτε, οι ξένοι αποφεύγουν να σχολιάσουν.
»Την Ελλάδα την έχουν από μέσα τους ως την κοιτίδα του Ολυμπισμού. Από τη χώρα μας φεύγει η Φλόγα δύο φορές στην τετραετία, στους Θερινούς και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.
»Κάπου δεν μπορούν να φωνάξουν. Από μέσα τους όμως είναι σίγουρο πως μας σχολιάζουν. Εγώ πάντως νοιώθω ντροπή γι αυτό και δεν σας κρύβω αρχίζω και κρύβομαι, αντί να καμαρώνω.
Πως κρίνετε την, μέχρι στιγμής, αγωνιστική παρουσία των αθλητών μας εδώ στο Πεκίνο και τι μπορούμε να προσδοκούμε στη συνέχεια;
«Περιμέναμε κάτι καλύτερο, αλλά αν σκεφτούμε ότι εδώ είναι όλη η υφήλιος και ότι εμείς εκπροσωπούμε μια πολύ μικρή χώρα, μια κουκίδα πάνω στον παγκόσμιο χάρτη... Η Ελλάδα είναι πιο μικρή από το Μανχάταν. Οι Ελληνες είμαστε 10 εκατομμύρια και όμως έχουμε έρθει εδώ με πολλούς αθλητές και αθλήτριες, με μια τόσο μεγάλη ομάδα.
»Αυτό είναι νίκη της Ελλάδας που έχει τη δυνατότητα να έχει τόσο μεγάλη εκπροσώπηση. Πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να έχουμε πάει καλύτερα. Δεν πήραμε το μετάλλιο στο τζούντο με τον Ηλία Ηλιάδη. Υπάρχουν και ατυχίες. Ανθρωποι είναι, δεν είναι μηχανές. Επειδή είχαμε χρυσό μετάλλιο στην Αθήνα δεν σημαίνει ότι πρέπει να το ξαναπάρουμε ή να πάρουμε κάποιο άλλο. Το παιδί ήταν άτυχο, αλλά χαίρομαι γιατί ήταν καθαρό και για το πείσμα και το πάθος του, που είπε «Εγώ θα πάω στο Λονδίνο να πάρω αυτό το μετάλλιο που έχασα εδώ» Ε, αυτό το πράγμα δείχνει ψυχή. Λοιπόν εγώ είμαι ευχαριστημένος και οι ελπίδες δεν έχουν χαθεί.
Η σημερινή ημέρα ξεκίνησε καλά, καθώς πήραμε χάλκινο μετάλλιο με την Μπεκατώρου στην Ιστιοπλοία και στη συνέχεια το ασημένιο μετάλλιο των Πολύμερου-Μούγιου στην Κωπηλασία, αλλά έχουμε την Δεβετζή, τον Ιακωβάκη, τον Τσάτουμα. Εχουμε το μπάσκετ μην το ξεχνάμε.
»Αυτά τα παιδιά είναι ήρωες και πιστεύω πολύ σε αυτά τα παιδιά. Τα παιδιά του μπάσκετ, εκτός από καλοί αθλητές έχουν ήθος. Τέτοιο ήθος που σπανίζει στον αθλητισμό. Και όταν μάλιστα είναι ένα ομαδικό άθλημα. Καταλαβαίνετε τι ρόλο παίζει το ήθος για να είναι όλα μαζί αυτά τα παιδιά ενωμένα και αφοσιωμένα στην ομάδα».
Αν κάναμε μια σύγκριση μεταξύ των Αγώνων του 2004 στην Αθήνα και αυτών εδώ στο Πεκίνο, τι συμπεράσματα θα βγάζαμε; Για παράδειγμα οι Κινέζοι έχουν κάνει καταπληκτικές αθλητικές εγκαταστάσεις.
«Εγώ δεν θα αφαιρέσω τίποτα από τις δικές μας εγκαταστάσεις, που ήταν εξίσου πολύ καλές. Δεν νομίζω ότι απέτυχε πουθενά οργανωτικά η χώρα μας. Δεν νομίζω ότι είχαμε εγκαταστάσεις χειρότερες. Αντίθετα κάποιες από τις δικές είναι καλύτερες από αυτές του Πεκίνου.
»Οργανωτικά ήμασταν πραγματικά τέλειοι. Στην Κίνα έχουν καλές εγκαταστάσεις αλλά το πιο σπουδαίο είναι ότι έχουν λάβει μέριμνα για το αύριο. Είναι ήδη αποφασισμένο και προγραμματισμένο το τι θα ακολουθήσει. Παραδειγματίστηκαν από το Σίδνεϊ και έχουν αποφασίσει για το μέλλον όλων των εγκαταστάσεων.
»Ακόμη και το χωριό, το Ολυμπιακό, έχουν πουληθεί ήδη όλα τα διαμερίσματα. Μόλις τελειώσουν και οι Παραολυμπιακοί, έρχονται οι νέοι ιδιοκτήτες αυτών των διαμερισμάτων. Απ ότι έμαθα πουλήθηκαν προς 2.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, αστρονομικό ποσό για την Κίνα».
Τι προτάσεις προτίθεται να καταθέσει στην Πολιτεία η ΕΟΕ για την περαιτέρω ανάπτυξη του Ελληνικού αθλητισμού:
«Πρώτα απ' όλα έχουμε εκλογές στην ΕΟΕ, σε τρεις τέσσερις μήνες. Εγώ ναι, θα θέσω υποψηφιότητα. Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι πάντα άγνωστο. Κανείς δεν ξέρει τι θα βγάλει η κάλπη. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως αν εγώ μείνω έξω, δεν θα συνεχίσω να αγαπώ τον αθλητισμό και να προσφέρω.
»Αλλά, εάν εκλεγώ, η πρώτη μου πρόταση θα είναι αυτή που έκανα στον κ.Ορφανό και στον κύριο Πρωθυπουργό: Να γίνει ιδιωτικού δικαίου η ΕΟΕ. Θέλουν να μας επιχορηγήσει η Πολιτεία; Ευπρόσδεκτο, αλλά αν γίνουμε ιδιωτικού δικαίου θα έχουμε τη μεγάλη δυνατότητα να αποκτήσουμε περισσότερους χορηγούς απ ότι αυτή τη στιγμή.
»Ποτέ δεν είχαμε σε άλλες τετραετίες τόσους χορηγούς όσους έχουμε σήμερα. Αυτή τη φορά οι χορηγοί μας ήταν εκλεκτοί και δεν σας κρύβω ότι μας έδωσαν αρκετά χρήματα για τα Ελληνικά δεδομένα, αλλά χρειάζονται πολύ περισσότερα. Βεβαίως η Πολιτεία θα έχει την εποπτεία στον αθλητισμό και φυσικά στην ΕΟΕ, αλλά αν μας αφήσουν να κάνουμε πραγματική αθλητική δραστηριότητα, σας εγγυώμαι ότι ο Ελληνικός αθλητισμός θα πάει πολύ καλύτερα».
Ο κ. Κυριακού δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τον θεσμοθετημένο τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Ιταλική Ολυμπιακή Επιτροπή (CONI), η οποία αυτοχρηματοδοτείται, καθώς έχει τεράστια έσοδα από πολλές πλευρές, με αποτέλεσμα αυτά τα έσοδα να τα επενδύει στον ιταλικό αθλητισμό:
«Χθες ήμουν καλεσμένος στο περίπτερό τους. Δεν είναι μόνο αθλητικό, αλλά περιλαμβάνει όλους τους χορηγούς. Κάνει τζίρο εκατομμυρίων δολλαρίων και από τις δουλειές που έγιναν μέσα στο Ιταλικό σπίτι εδώ στο Πεκίνο η CONI θα έχει κέρδος 30 εκ. ευρώ. Εχει τα ποσοστά της, έχει το ΛΟΤΤΟ και όταν ξέσπασε το σκάνδαλο του ποδοσφαίρου στην Ιταλία, αυτή ήταν που τους τιμώρησε πρώτη. Πραγματικά είναι η Ανώτατη αθλητική αρχή της Ιταλίας», είπε ο πρόεδρος της ΕΟΕ και συνέχισε:
«Βλέπω το δικό μας σπίτι εδώ. Εγώ είμαι αυτός που το επέλεξα. Θέλησα να είναι στο πιο κεντρικό σημείο, δίπλα στην πλατεία Τιέν Αν Μεν και δίπλα στη ΔΟΕ. Αυτό το σεμνό σπίτι, το οποίο ως Ολυμπιακή Επιτροπή θέλαμε να το κάνουμε το «Σπίτι της Ελλάδας» κατά τη διάρκεια των Αγώνων, αλλά αποφασίστηκε διαφορετικά και το πήραν άλλοι.
»Ωστόσο, θυμάμαι την ημέρα που το έκλεισα, το επισκέφτηκαν 20 χορηγοί, μεγάλες Ελληνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται εδώ, για να φέρουν τα προϊόντα τους, να τα εκθέσουν, αλλά δεν έγινε κάτι τέτοιο. Δεν λέω ότι το «Ελληνικό σπίτι» δεν είναι άξιο, καθώς πολλά πράγματα έγιναν εδώ μέσα, αλλά μας συγκρίνω με τους Ιταλούς. Το «Κάζα Ιτάλια» είναι καταπληκτικό. Αυτό ήθελα να κάνω».

Ανακοίνωση του ΣΕΓΑΣ για το θέμα με την Φανή Χαλκιά
Αθήνα: Ανακοίνωση με αφορμή το θετικό πρώτο δείγμα της Φανής Χαλκιά, σε έλεγχο ντόπινγκ, εξέδωσε η διοίκηση του ΣΕΓΑΣ στην οποία αναφέρεται εκτενώς στην υπόθεση. Η Ομοσπονδία εξέφρασε τη λύπη της για το νέο κρούσμα και γνωστοποίησε τα νέα μέτρα που σκοπεύει να λάβει.
Αναλυτικά η ανακοίνωση...
«Ο ΣΕΓΑΣ εκφράζει τη βαθύτατη λύπη του για το νέο πλήγμα που εδέχθη ο ελληνικός αθλητισμός και ειδικότερα ο στίβος, με το θετικό Α΄ δείγμα της Ολυμπιονίκου της Αθήνας, Φανής Χαλκιά.
Το νέο θετικό δείγμα, εφόσον επιβεβαιωθεί και μετά την εξέταση του Β΄ δείγματος, δημιουργεί ίχνη σκιών για τις μέχρι τώρα επιτυχίες μια μεγάλης αθλήτριας. Το αρνητικό αυτό γεγονός ήρθε σε μία στιγμή που η Ολυμπιακή ομάδα του στίβου δίνει τη μάχη της εθνικής εκπροσώπησης στο Πεκίνο, όπου οι αθλητές και οι αθλήτριές μας έχουν πολύ επιτυχημένες παρουσίες και μάλιστα με τα διαπιστευτήρια των πιο πολύ-ελεγχόμενων αθλητών στον κόσμο.
Σε καμία περίπτωση αυτά τα μεμονωμένα περιστατικά δεν μπορούν να αλλάξουν τη συνολική λαμπρή εικόνα του ελληνικού στίβου. Δυστυχώς αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά με πολύ επώδυνο τρόπο, ότι ο αγώνας κατά του ντόπινγκ είναι μακρύς και δύσκολος.
Οι ευθύνες του προπονητή, είναι προφανείς και αδιαμφισβήτητες. Οι ευθύνες οι δικές μας είναι να διενεργούμε ακόμη περισσότερους ελέγχους σε αγώνες όλων των ηλικιών, να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε όσο πιο στενά μπορούμε με τις διεθνείς αλλά και με την ελληνική αρχή για την καταπολέμηση του ντόπινγκ και να απομακρύνουμε από το χώρο όσους δημιουργούν βάσιμες υποψίες για εμπλοκή με απαγορευμένες μεθόδους και μέσα.
Στο εξής κάθε θετικό δείγμα αθλητή θα συνεπάγεται αυτόματη και ισόβια διακοπή κάθε σχέσης του προπονητή με την ομοσπονδία.
Οι ευθύνες της Πολιτείας είναι πολλαπλές, όχι μόνο στην κατεύθυνση της εντατικοποίησης των ελέγχων στους αθλητές, αλλά και στη δημιουργία αποτελεσματικών μηχανισμών εντοπισμού και τιμωρίας των εμπόρων και διακινητών των απαγορευμένων ουσιών στην Ελλάδα.
Και επιτέλους να δημιουργήσει σοβαρές υποδομές για την σύγχρονη προπονητική και επιστημονική στήριξη των Ελλήνων αθλητών, δημιουργώντας έτσι ένα ισχυρό ανάχωμα και προσφέροντας μία αξιόπιστη επιλογή στους Έλληνες αθλητές και προπονητές απέναντι στις σειρήνες των απαγορευμένων ουσιών.
Εμείς σε όλα τα παραπάνω δηλώνουμε ότι είμαστε στη διάθεση της Πολιτείας προκειμένου να συμβάλουμε στη διαμόρφωση και λήψη ριζικών μέτρων προς την κατεύθυνση αυτή.
Με την ευκαιρία αυτή θα ήταν παράλειψη εάν δεν εκφράζαμε, τα συγχαρητήριά μας στους Έλληνες αθλητές και αθλήτριες της ομοσπονδίας μας που διακρίνονται αυτές τις ημέρες στο Πεκίνο καθώς και τις ευχές μας για καλύτερη συνέχεια.
Τέλος αισθανόμαστε την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε την Πολιτεία και τους χορηγούς της ομοσπονδίας για την πολύπλευρη και ουσιαστική υποστήριξή τους, προκειμένου να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα της ολυμπιακής προετοιμασίας στους δεκάδες αθλητές που είχαν ενταχθεί σε αυτή».
Επιστρέφει η Χαλκιά, συνεδριάζουν η Πειθαρχική Επιτροπή της ΔΟΕ και Εκτελεστική
Καθ΄οδόν προς την Αθήνα βρίσκεται η Φανή Χαλκιά που σύμφωνα με το πρόγραμμα επρόκειτο απόψε να αγωνιστεί στα προκριματικά των 400 μέτρων με εμπόδια, υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει το Ολυμπιακό Χωριό, λίγο μετά τις 11 (ώρα Πεκίνου) χθες το βράδυ και σήμερα το μεσημέρι, πήρε το αεροπλάνο της επιστροφής για την Αθήνα.
Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια υποχρεώθηκε να παραδώσει τη διαπίστευσή της στον αρχηγό της ελληνικής αποστολής στο Πεκίνο, Ισίδωρο Κούβελο, ο οποίος ήταν και ο άνθρωπος που την κάλεσε στο γραφείο του και την ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της εξέτασης του πρώτου δείγματος.
Σήμερα, έγινε και η εξέταση του δεύτερου δείγματος, χωρίς να έχει ανακοινωθεί τίποτα, κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες ώρες.
Με το θέμα της Χαλκιά, η οποία στη συνέντευξη που παραχώρησε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα αρνήθηκε ότι έχει κάνει χρήση αναβολικών ουσιών, θα ασχοληθεί αύριο, κατά τη συνεδρίασή της, η πειθαρχική επιτροπή της ΔΟΕ, ενώ μεθαύριο, Τρίτη, θα υπάρξουν περαιτέρω εξελίξεις από τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής, όπως αποκάλυψε και ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ, Λάμπης Νικολάου.

Η Ρεντούμη 7η στη σειρά της, αποκλείστηκε από τα 100μ. εμπόδια
Στην 7η θέση της 3ης προκριματικής σειράς των 100μ. με εμπόδια γυναικών τερμάτισε η Φλώρα Ρεντούμη, με χρόνο 13.56 και αποκλείστηκε από την συνέχεια του αγωνίσματος.
Μετά τον τερματισμό και τον αποκλεισμό της, η Ρεντούμη δήλωσε:
«Η αλήθεια είναι ότι έχω πολλά χρόνια να κάνω τόσο κακό χρόνο. Ξεκίνησα αργά και έμεινα πολύ πίσω. Πιστεύω ότι θα νικήσει η Τζαμαϊκανή Ντελόριν Ενις-Λόντον».

Ο Ναδάλ «χρυσός» Ολυμπιονίκης του Πεκίνου στο απλό του τένις
Το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο πρόσθεσε στη συλλογή του ο Ραφαέλ Ναδάλ.
Ο Ισπανός τενίστας, που από τη Δευτέρα (18/8) θα βρίσκεται στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, κατέκτησε τον τίτλο στο απλό ανδρών του Ολυμπιακού τουρνουά τένις του Πεκίνου, καθώς στον τελικό επιβλήθηκε εύκολα του Χιλιανού Φερνάντο Γκονζάλες με 3-0 σετ (6-3, 7-6, 6-3).
Το Σάββατο (17/8), ο Νόβακ Τζόκοβιτς εξασφάλισε το χάλκινο μετάλλιο, νικώντας στον «μικρό τελικό» τον Αμερικανό Τζέιμς Μπλέικ με 6-3, 7-6.

«Θα δούμε για Λονδίνο» δήλωσαν Πολύμερος και Μούγιος
Πεκίνο: Καταξίωση των προσπαθειών τους, αποτέλεσε σύμφωνα με τον Βασίλη Πολύμερο, το ασημένιο μετάλλιο που κατέκτησε σήμερα το ελληνικό πλήρωμα του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών των ανδρών.
Ο δύο φορές, πλέον Ολυμπιονίκης μετά την κατάκτηση του χάκινου μεταλλίου μαζί με τον Νίκο Σκιαθίτη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου δήλωσε σχετικά με το πιο μετάλλιο ήταν το πιο γλυκό: «Δεν μπορώ να ξεχωρίσω. Και τα δύο είναι Ολυμπιακά μετάλλια. Βέβαια, το ένα είναι χάλκινο και το άλλο ασημένιο.
»Το συναίσθημα να κατακτάς ένα μετάλλιο μέσα στη χώρα σου, είναι σίγουρα πρωτόγνωρο. Κάναμε εκατομμύρια κόσμου χαρούμενους μέσα στην ίδια τους την πατρίδα. Το σημερινό μετάλλιο, αποτέλεσε καταξίωση των δικών μου προσδοκιών και του Δημήτρη που δουλέψαμε σκληρά. Φέτος ήμασταν αποφασισμένοι να δουλέψουμε όσο το δυνατόν πιο σκληρά.
»Από το Σεπτέμβριο δεν καθήσαμε καθόλου. Αμέσως μετά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ξεκινήσαμε την προετοιμασία, η οποία μέρα με την ημέρα, μήνα με τον μήνα, γινόταν και πιο έντονη. Έπιασε τελικά τόπο αυτή η προετοιμασία», είπε ο Πολύμερος, ο οποίος αναφέρθηκε στον τεχνικό σύμβουλο της ελληνικής κωπηλατικής ομοσπονδίας, Τζιάνι Ποστιλιόνε:
«Η ελληνική κωπηλασία από τη στιγμή που ήρθε ο κ. Ποστιλιόνε στην Ελλάδα, είχε μια νέα δυναμική πορεία και προοπτική. Κάποιοι από τους αθλητές πιστέψαμε πολύ σε αυτόν τον προπονητή, παρά τον όγκο της προπόνησης. Κάποια παιδιά το θεώρησαν τρελό και δεν ακολούθησαν τη στρατηγική του. Επένδυσα σε αυτήν την προπόνηση από την πρώτη χρονιά, με αποτέλεσμα πολύ σύντομα να έρθω πρώτος στον κόσμο, στο απλό σκιφ. Το 2006, φτιάξαμε το διπλό σκιφ, με στόχο το Πεκίνο. Τα χρόνια αυτά σκληρής προετοιμασίας, έπιασαν τόπο.»
Ο Στιβ Ρεντγκρέιβ, στην Ατλάντα είχε πει ότι «αν με ξαναδείτε μέσα σε σκάφος, τότε να με πυροβολήσετε». Όχι μόνο ξαναμπήκε στο σκάφος, αλλά αγωνίστηκε και τέσσερα χρόνια αργότερα στο Σίδνεϊ. Για τον δις Ολυμπιονίκη μας, τι ισχύει;
«Προσωπικά, δεν θέλω να με πυροβολήσουν. Θέλω να συνεχίσω. Όπως λέει και ο λαός, έχω ψωμιά ακόμη. Αντέχω ακόμη. Μπορώ να πρωταγωνιστήσω και σε άλλες μεγάλες διοργανώσεις, στις οποίες θα επιδιώξω να πάρω όσο το δυνατόν περισσότερα μετάλλια. Θέλω να δώσω το παρόν και στους Ολυμπιακούς του 2012 στο Λονδίνο. Είναι μακρινό πλάνο. Ας χαρούμε αυτό το μετάλλιο τώρα, αλλά είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσω», είπε ο Πολύμερος.
Σχετικά με τους Βρετανούς, που σήμερα πήραν την πρώτη θέση στο αγώνισμα, ο Πολύμερος είπε: «Ατομικά και τους δύο, τους είχα περάσει στο απλό σκιφ σε Παγκόσμια Κύπελλα αλλά και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Στο διπλό σκιφ ήταν πίσω από εμάς και έκαναν μεγάλη προσπάθεια να μας περάσουν. Ήξεραν ότι είμαστε πολύ δυνατό πλήρωμα.
»Εμείς από την πλευρά μας, θέλαμε να είμαστε οι εαυτοί μας. Δεν θέλαμε να πέσουμε στο λάθος και να παρασυρθούμε στο ρυθμό. Θέλαμε να είμαστε στο γρήγορο γκρουπ, να μην παρασυρθούμε από το ρυθμό των άλλων βαρκών. Αν κάναμε την κούρσα που είχαμε αποφασίσει εξ αρχής, θα ήμασταν σίγουρα στο μετάλλιο.
»Πεντακόσια μέτρα πριν από τον τερματισμό, προσπαθήσαμε να αλλάξουμε ρυθμό, ενώ 250 πριν, τα δώσαμε όλα για το φίνις. Είμαστε ευχαριστημένοι από το μετάλλιο. Στο σπριντ πλησιάσαμε τους Βρετανούς, χωρίς ωστόσο να τους περάσουμε. Το μετάλλιο ήρθε και αυτό μας χαροποιεί. Δεν είμαστε μικρά παιδιά να κοιτάζουμε γύρω μας να δούμε τι γίνεται. Ήμασταν προσηλωμένοι στη στρατηγική μας και μας έβγαλε ασπροπρόσωπους».
Σε ερώτηση για το αν οι δύο αθλητές θα είναι μαζί και στους Αγώνες του Λονδίνου, το 2012, ο Πολύμερος είπε ότι «ακόμη δεν μπορούμε να το ξέρουμε, αφού αυτό είναι απόφαση προπονητή. Στις δοκιμασίες που γίνονται στις αρχές της χρονιάς, καθορίζονται και τα σχήματα των σκαφών που θα προετοιμαστούν εν όψει των μεγάλων διοργανώσεων.
»Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα, σε τέσσερις Ολυμπιακούς Αγώνες, η σύνθεση του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών, ήταν διαφορετική. Κάποιοι δεν άντεξαν, άλλοι για δικούς τους λόγους αποχώρησαν. Εγώ έμεινα εδώ. Το τι θα γίνει στο μέλλον, θα φανεί μέσα από τις δοκιμασίες και μετά από απόφαση του προπονητή μας».
Ο Δημήτρης Μούγιος, σε πηγαδάκι που δημιουργήθηκε αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου, είπε ότι λόγω των τελευταίων γεγονότων ντόπινγκ Ελλήνων αθλητών, είχε μπει σε διαδικασία προβληματισμού, αφού πιθανή νίκη θα δημιουργούσε αρκετά σενάρια από αυτούς που δεν γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα.
«Δεν θέλω να μας θεωρούν όλους το ίδιο στο θέμα του ντόπινγκ. Μπήκα σε διαδικασία να σκέφτομαι να βρεθώ στο βάθρο, για να μη θεωρήσουν κάποιοι ότι αφού πήραμε μετάλλιο είμαστε και ντοπαρισμένοι. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο και καλό θα ήταν να μη γίνονται τέτοια σενάρια, που προσβάλουν αθλητές και προσωπικότητες», είπε ο Μούγιος, ο οποίος νωρίτερα, είχε αποκαλύψει ότι είχε ενημέρωση για την πορεία άλλων Ελλήνων αθλητών στο Πεκίνο, χωρίς ωστόσο αυτό να τον επηρεάσει ιδιαίτερα.
«Παρακολουθούσαμε από το διαδίκτυο το τι συνέβαινε. Όμως δεν επηρεαστήκαμε καθόλου. Δεν είχαμε άγχος και αυτό ίσως οφείλετε στο γεγονός ότι δεν μένουμε στο Ολυμπιακό Χωριό. Αυτό που θέλαμε, ήταν να κάνουμε την κούρσα μας. Ήμασταν συγκεντρωμένοι για να κερδίσουμε ένα μετάλλιο και το πετύχαμε.»
Ποστιλιόνε: «Τα παιδιά έκαναν το καθήκον τους»
Με το χαμόγελο ζωγραφισμένο στα χείλη, εμφανίστηκε ενώπιον των εκπροσώπων του Τύπου, έξω από την αίθουσα συνεντεύξεων, ο Τζιάνι Ποστιλιόνε. Ο τεχνικός σύμβουλος της ΕΚΟΦΝΣ δήλωσε ότι το αργυρό μετάλλιο ήρθε παρά το μικρό λάθος στην εκκίνηση, ενώ δεν έκρυψε ότι έμεινε ευχαριστημένος όχι μόνο από τους κατόχους μεταλλίου από σήμερα στο Πεκίνο, Πολύμερο και Μούγιο, αλλά και από το διπλό σκιφ ελαφρών βαρών γυναικών (6ες οι Μπισκιτζή και Τσιάβου), όσο και από τον Γιάννη Χρήστου στο απλό σκιφ (10ος στη γενική κατάταξη).
«Είμαι ευχαριστημένος, τόσο από τα αγόρια, όσο και από τα κορίτσια. Ήθελα ένα μετάλλιο, το οποίο το πήραμε στα αγόρια, όμως και η έκτη θέση που κατέκτησαν τα κορίτσια είναι εξίσου σημαντική και ιδιαίτερα δύσκολη. Η προετοιμασία που κάναμε ήταν πολύ καλή, τόσο στην Ιαπωνία όσο και στο Πεκίνο. Είμαι ευχαριστημένος και από τον Γιάννη Χρήστου, ο οποίος για λίγο έχασε και αυτός την ευκαιρία να βρεθεί στην οκτάδα, αγωνιζόμενος απέναντι σε μεγαθήρια της αγωνίσματος.
»Όσον αφορά στο σημερινό αγώνα των αγοριών, η αλήθεια είναι ότι έκαναν ένα πολύ μικρό λάθος στην αρχή. Έπρεπε να φύγουν πιο γρήγορα. Όμως λίγο η ένταση, λίγο το άγχος, τους οδήγησε στο να κάνουν αυτό το μικρό λάθος. Αυτοί είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Το διπλό σκιφ ελαφρών βαρών ήταν «χάλκινο» στην Αθήνα (σ.σ. Πολύμερος/Σκιαθίτης) και στο Πεκίνο θέλαμε κάτι καλύτερο.
»Το πετύχαμε κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο. Όλα τα παιδιά έκαναν το καθήκον τους», επεσήμανε ο τεχνικός σύμβουλος της ελληνικής ομοσπονδίας, ο οποίος σε ερώτηση για το αν το χρυσό τελικά θα έρθει στο Λονδίνο, το 2012, απάντησε χαμογελώντας: «Το Λονδίνο είναι σε τέσσερα χρόνια από τώρα και δεν μπορώ αν θα μπορέσουμε ακόμη ένα βήμα παραπάνω, δηλαδή να φτάσουμε στο χρυσό. Δεν ξέρω καν αν θα είμαι εδώ».

Ο Μπανιώτης και ο Μάριος Ιωάννου αποκλείστηκαν από τον τελικό στο άλμα εις ύψος
Πεκίνο: Ο Κώστας Μπανιώτης αποκλείστηκε από τον τελικό του ύψους των ανδρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Στον προκριματικό ο Έλληνας αθλητής πέρασε με τη 2η προσπάθεια τα 2,10 και απέτυχε στα 2,15 μέτρα.
Αμέσως μετά τον αγώνα του δήλωσε απογοητευμένος, αφού και ο ίδιος δεν μπορούσε να καταλάβει τι πήγε στραβά: «Είχα κάνει μια καλή προετοιμασία, σκληρή προπόνηση και βρισκόμουν σε τρομερή αγωνιστική κατάσταση.
»Αυτό που ένιωσα από την πρώτη στιγμή ήταν ότι δεν μπόρεσα να εγκλιματιστώ στον χώρο, δεν ξέρω γιατί, αλλά δεν ένιωθα καλά. Πιστεύω ότι ήταν καθαρά τεχνικό το πρόβλημα, αφού ψυχολογικά είμαι τέλεια.
»Πραγματικά, είχα έρθει εδώ για να πετύχω κάτι καλό και δυστυχώς δεν μου βγήκε. Σίγουρα, ήταν μια σπουδαία εμπειρία, αλλά εγώ δεν ήρθα μόνο για την εμπειρία. Θέλω να ηρεμήσω για να δω τι πήγε στραβά».
Εκτός τελικού στο ύψος ο Ιωάννου
Εκτός τελικού στο ύψος των ανδρών έμεινε και ο Κυριάκος Ιωάννου. Ο Κύπριος άλτης, ο οποίος κατέκτησε πέρυσι το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου της Οσάκα, πέρασε με τη δεύτερη προσπάθεια τα 2,25 μέτρα, ενώ δεν κατάφερε να περάσει τα 2,29 μέτρα, την ώρα που το όριο πρόκρισης στον τελικό ήταν 2,32 μέτρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στον τελικό προκρίθηκαν τέσσερις άλτες που πέρασαν τα 2,25 μέτρα, οι οποίοι είχαν καλύτερες προσπάθειες από τον Ιωάννου. Ο Κύπριος πέρασε με τη δεύτερη προσπάθεια τα 2,15, τα 2,20 και τα 2,25 μέτρα, ενώ απέτυχε στις τρεις προσπάθειές του στα 2,29 μέτρα.

Οργή για τον άδικο αποκλεισμό του Παυλίδη στα 91κ. πυγμαχίας
Πεκίνο: Στα προημιτελικά της κατηγορίας των 91κ. σταμάτησε η παρουσία του Ηλία Παυλίδη στο Ολυμπιακό τουρνουά πυγμαχίας του Πεκίνου. Ο Ελληνας πρωταθλητής δεν κατάφερε να ανατρέψει τα προγνωστικά και ηττήθηκε από τον Κουβανό Οσμάι Ακόστα Ντουάρτε με 7-4 στα σημεία (οι γύροι: 0-0, 3-0, 1-1, 3-3).
Οργή για τον αποκλεισμό
Αγανάκτηση επικρατεί στην ελληνιήκή αποστολή της πυμαχίας, για τον τρόπο με τον οποίον αποκλείστηκε ο Ηλίας Παυλίδης από την τετράδα του Ολυμπιακού τουρνουά. Οι άνθρωποι της ομοσπονδίας που ήταν παρόντες στον αγώνα, 'τα έχουν' με τους κριτές και θεωρούν πως ο Κουβανός Ντουάρτε Ακόστα ευνοήθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Την ίδια άποψη έχει και ο προπονητής του Παυλίδη, ο Εφραίμ Μαρτίνες Σίλβα, «Στον γ' γύρο ο Ηλίας τού έδωσε τρία διαδοχικά κροσέ στο πρόσωπο. Οι κριτές δεν έδωσαν ούτε ένα σημείο. Από την αρχή του αγώνα, μας ανάγκασαν να κυνηγάμε στο σκορ με δύο και τρία σημεία διαφορά. Ποιος θα μπορούσε να τα καταφέρει σε τέτοιες συνθήκες;»
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα της ΕΟΠ, Περικλή Τρικαλιώτη. «Αλλος έριχνε τις γροθιές, άλλος έπαιρνε τα σημεία. Υποτίθεται ότι αυτή η διοίκηση της ΑΙΒΑ ανέλαβε την ηγεσία για να καθαρίσει το χώρο απ΄όσα τραγικά συνέβαιναν με την προηγούμενη διοίκηση. Ομως με τέτοιους κριτές, δε νομίζω να τα καταφέρει».
Οσο για τον Παυλίδη, διακομίστηκε στο ιατρείο του σταδίου για ένα σκίσιμο στο σαγόνι.
«Ο τελευταίος μου αγώνας»
Είναι σπάνιο για έναν αθλητή να φτάνει δύο φορές στην πηγή -την κατάκτηση ενός Ολυμπιακού μεταλλίου- και να μην πίνει νερό. Η απογοήτευση του Ηλία Παυλίδη είναι μεγάλη, αφού βιώνει για δεύτερη φορά το συναίσθημα της αδικίας. Πιστεύει πώς κάποιοι του στέρησαν αυτό που δικαιούται.
«Ηταν ο τελευταίος μου αγώνας. Δεν θέλω να συνεχίσω την πυγμαχία. Ησυχα ήλθα και ήσυχα θα φύγω» είπε ο πρωταθλητής της κατηγορίας 91κ και πρόσθεσε: «Να συνεχίσω γιατί; Είμαι 30 χρόνων. Τόσα χρόνια προετοιμασίες, στερήσεις, θυσίες, για να καταλήξουν έτσι τα πράγματα. Οι αγώνες κερδίζονται ή χάνονται. Ειλικρινά δεν είχα πρόβλημα, ακόμα κι αν μιλούσαμε μόνο για 1-2 λάθη. Θα έλεγα «άνθρωποι είναι, δεν πειράζει». Σήμερα, όμως, ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Οσο κι αν τον χτυπούσα, οι κριτές δεν έδιναν σημείο».
Οι προημιτελικοί στα 91 κιλά
Οσμάι Ακόστα Ντουάρτε (Κούβα)-Ηλίας Παυλίδης (ΕΛΛΑΔΑ) 7-4
Ραχίμ Τσαχκίεφ (Ρωσία)-Τζον Μπούμπα (Γαλλία) 18-9
Ντιοντέι Ουάιλντερ (ΗΠΑ)-Μοχάμεντ Αρζαουί (Μαρόκο) +10-10
Κλεμέντε Ρούσο (Ιταλία)-Ολεξάντρ Ούσικ (Ουκρανία) 7-4
Οι προημιτελικοί στα 64 κιλά
Μάνους Μπουνγιουμνόνγκ (Ταϊλάνδη)-Σέρικ Σαπίγιεφ (Καζακστάν) 7-5
Ρονιέλ Ιγκλέσιας Σοτολόνγκο (Κούβα)-Γκενάντι Κοβάλεφ (Ρωσία) 5-2
Φελίξ Ντίαζ (Δομηνικανή Δημ.)-Μορτέζα Σεπαχβαντί (Ιράν) 11-6
Αλεξίς Βαστίν (Γαλλία)-Μουνκ Ουραντσιμέγκ (Μογγολία) 12-4
Οι προημιτελικοί στα 69 κιλά
Κάρλος Μπαντό Σουάρες (Κούβα)-Αμπντίν Χοσάμ (Αίγυπτος) 10-2
Σιλαμού Χανατί (Κίνα)-Τουρεάνο Τζόνσον (Μπαχάμες) 14-4
Μπακίτ Σαρσεκμπάγιεφ (Καζακστάν)-Ντιλσόντ Μαχμούντοφ (Ουζμπεκιστάν) 12-7
Ζινχού Κιμ (Ν. Κορέα)-Ντεμέτριους Αντράντε (ΗΠΑ) 11-9

Κάντο όπως ο Μπολτ... τρεις Τζαμαϊκανές στο βάθρο των 100μ
Πεκίνο: Στα χνάρια του Μπολτ... η Τζαμάικα πανηγύρισε τρία μετάλλια στα 100μ. γυναικών! Ο τελικός εξελίχθηκε σε θρίαμβο επί των ΗΠΑ, καθώς οι αθλήτριες από τη χώρα της Καραϊβικής κατέλαβαν και τις τρεις θέσεις του βάθρου, με την Σέλι-Αν Φρέιζερ να κατακτά το χρυσό με 10.78, ακολουθούμενη από τις συμπατριώτισσές της, Κερόν Στιούαρτ και Σερόν Σίμπσον.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, που στο συγκεκριμένο αγώνισμα ανεβαίνουν στο βάθρο τρεις αθλήτριες από την ίδια χώρα. Είναι το πρώτο χρυσό για τη Τζαμάικα στο 100άρι γυναικών (κάτι που δεν είχε καταφέρει ούτε η μεγάλη Μέρλιν Οτι) και την αναδεικνύει σε απόλυτη κυρίαρχο των σπριντ, αφού έρχεται μία ημέρα μετά τη νίκη και το εκπληκτικό παγκόσμιο ρεκόρ του Ουσέιν Μπολτ στο αντίστοιχο αγώνισμα των ανδρών.
Απορρίφθηκε η ένσταση των ΗΠΑ
Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου απέρριψαν την ένσταση των ΗΠΑ, που ζητούσαν να ακυρωθούν τα αποτελέσματα του τελικού των 100μ. γυναικών του στίβου. Οι Αμερικανοί υποστήριζαν ότι, βάσει μαρτυριών των αθλητριών τους που συμμετείχαν στην κούρσα (Λορίν Ουίλιαμς, Μούνα Λι, Τόρι Εντουαρντς) υπήρξε άκυρη εκκίνηση, η οποία δεν καταλογίστηκε από τον αφέτη.
;Eτσι, παραμένουν ως έχουν τα αποτελέσματα, με «χρυσή» Ολυμπιονίκη την Τζαμαϊκανή Σέλι-Αν Φρέιζερ και τις συμπατριώτισσές της, Κερόν Στιούαρτ και Σερόν Σίμπσον, να μοιράζονται το ασημένιο μετάλλιο.
Ετσι πέρασε από τα ημιτελικά
Η Σέλι-Αν Φρέιζερ, με επίδοση 11.00, πέτυχε την καλύτερη επίδοση στα ημιτελικά. Συνολικά στον τελικό είχαν προκριθεί τρεις Τζαμαϊκανές και ισάριθμες αθλήτριες από τις ΗΠΑ, ενώ την οκτάδα συμπληρώνουν η πολύπειρη Ντέμπι Φέργκιουσον-ΜακΚένζι από τις Μπαχάμες και η Βρετανή Τζάνετ Κουάκι.
Τα αποτελέσματα του τελικού:
1. Σέλι-Αν Φρέιζερ (Τζαμάικα) 10.78
2. Σερόν Σίμπσον (Τζαμάικα) 10.98
. Κερόν Στιούαρτ (Τζαμάικα) 10.98
4. Λορίν Ουίλιαμς (ΗΠΑ) 11.03
5. Μούνα Λι (ΗΠΑ) 11.07
6. Τζάνετ Κουάκι (Μ. Βρετανία) 11.14
7. Ντέμπι Φέργκιουσον-ΜακΚένζι (Μπαχάμες) 11.19
8. Τόρι Εντουαρντς (ΗΠΑ) 11.20
Χρυσό και παγκόσμιο ρεκόρ για την Ρωσίδα στα 3.000μ στιπλ
Η Ρωσίδα Γκουλνάρα Σαμίτοβα-Γκάλκινα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 3.000 μέτρα στιπλ, που διεξήχθησαν για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες με παγκόσμιο ρεκόρ (8:58.81)!
Το αργυρό πήρε η Γιουνίς Γιεπκορίρ από την Κένυα με 9:07.41 (ρεκόρ Αφρικής) και το χάλκινο η Ρωσίδα, Εκατερίνα Βόλκοβα με 9:07.64.
Η πρώτη οκτάδα του τελικού:
1. Γκουλνάρα Σαμίτοβα-Γκάλκινα (Ρωσία) 8:58.81 - Παγκόσμιο Ρεκόρ
2. Γιουνίς Γεπκορίρ (Κένυα) 9:07.41
3. Εκατερίνα Βόλκοβα (Ρωσία) 9:07.64
4. Τατιάνα Πέτροβα (Ρωσία) 9:12.33
5. Κριστίνα Κασάντρα (Ρουμανία) 9:16.85
6. Ρουθ Νιανγκάου (Κένυα) 9:17.35
7. Ζεζμέν Αχμέντ (Αιθιοπία) 9:17.85
8. Βιολέτα Φρανκιεβιτς (Πολωνία) 9:21.76
Αναλυτικά...
100μ. εμπόδια γυναικών-Οι «16» του ημιτελικού
1η Σειρά
Ζοζεφίν Ονία (Ισπανία) 12.68
Σουζάνα Καλούρ (Σουηδία) 12.68
2η Σειρά
Βονέτ Ντίξον (Τζαμάικα) 12.69
Πρίσιλα Λόπες-Σλίεπ (Καναδάς) 12.75
3η Σειρά
Ντελόριν Ενις-Λόντον (Τζαμάικα) 12.82
Σάλι ΜακΛέλαν (Αυστραλία) 12.83
4η Σειρά
ΛόΛο Τζόουνς (ΗΠΑ) 12.71
Αναϊ Τεχάντα (Κούβα) 12.84
5η Σειρά
Μπρίτζιτ Φόστερ-Χίλτον (Τζαμάικα) 12.69
Ντάουν Χάρπερ (ΗΠΑ) 12.73
Καλύτερες επιδόσεις
Ντάμου Τσέρι (ΗΠΑ) 12.92
Νεβίν Γιανίτ (Τουρκία) 12.94
Κάρολιν Νίτρα (Γερμανία) 12.95
Σάραχ Κλάξτον (Μ. Βρετναία) 12.97
Αουρέλια Τριβιάνσκα (Πολωνία) 12.98
Ρεϊνά Φλορ Οκορί (Γαλλία) 12.98
400μ εμπόδια γυναικών-Οι 16 των ημιτελικών
1η σειρά
Τίφανι Ουίλιαμς (ΗΠΑ) 55.51
Ιρίνα Ομπέντινα (Ρωσία) 55.71
Σατόμι Κουμποκούρα (Ιαπωνία) 55.82
2η σειρά
Τάσα Ντέινβερς (Μ.Βρετανία) 55.19
Αναστασία Οτ (Ρωσία) 55.34
Νικιέσα Ουίλσον (Τζαμάικα) 55.82
3η σειρά
Μελέιν Ουόκερ (Τζαμάικα) 54.46
Αναστασία Ράμπτσενιουκ (Ουκρανία) 55.18
Τσβετελίνα Κιρίλοβα (Βουλγαρία) 55.22
4η σειρά
Εκατερίνα Μπίκερτ (Ρωσία) 55.15
Αννα Γιέσιεν (Πολωνία) 55.35
Σουζάνα Χεϊνοβα (Τσεχία) 55.91
Καλύτερες επιδόσεις
Κουίν Χάρισον (ΗΠΑ) 55.96
Αντζελα Μοροσάνου (Ρουμανία) 56.07
Σίνα Τόστα (ΗΠΑ) 56.12
Αϊσάτα Σουλάμα (Μπουρούντι) 56.37
Στίβος-400μ γυναικών-Οι οκτώ του τελικού
1η σειρά
Κριστίν Οχουρόγκου (Μ.Βρετανία) 50.14
Σέρικα Ουίλιαμς (Τζαμάικα) 50.28
2η σειρά
Σάνια Ρίτσαρντς (ΗΠΑ) 49.90
Αναστάζια Καπατσίνσκαγια (Ρωσία) 50.30
3η σειρά
Ιουλία Γκούσκινα (Ρωσία) 50.48
Αμάντλ Μόντσο (Μποτσουάνα) 50.54
Καλύτερες επιδόσεις
Τατιάνα Φίροβα (Ρωσία) 50.31
1.500μ ανδρών-Οι δώδεκα του τελικού
Ο αποκλεισμός του Μπέρναρντ Λάγκατ ήταν το γεγονός που «σημάδεψε» τις ημιτελικές σειρές των 1.500μ. ανδρών στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου. Ο κενυατικής καταγωγής Αμερικανός παγκόσμιος πρωταθλητής τερμάτισε έκτος στη δεύτερη σειρά (περνούσαν οι πέντε πρώτοι) και για δύο εκατοστά του δευτερολέπτου δεν μπόρεσε ούτε μέσω επίδοσης να πάρει το εισιτήριο για τον τελικό της Τρίτης.
1η σειρά
Ασμπελ Κιπρούτο Κιπρόπ (Κένυα) 3:37.04
Αμπνταλαάτι Ιγκουιντέρ (Μαρόκο) 3:37.21
Χουάν Κάρλος Ιγκέρο (Ισπανία) 3:37.31
Κριστιάν Ομπριστ (Ιταλία) 3:37.47
Μπελάλ Μανσόορ Αλί (Μπαχρέιν) 3:37.60
2η σειρά
Ρασίντ Ραμζί (Μπαχρέιν) 3:37.11
Μεχντί Μπααλά (Γαλλία) 3:37.47
Αντι Μπάντελι (Μ.Βρετανία) 3:37.47
Ογκουστίν Κιπρόνο Τσόγκε (Κένυα) 3:37.54
Νίκολας Γουίλις (Ν.Ζηλανδία) 3:37.54
Καλύτερες επιδόσεις
Χουάν Βαν Ντεβέντερ (Ν.Αφρική) 3:37.75
Νταχάμ Ναϊμ Μπασίρ (Κατάρ) 3:37.77

Πέρασαν το Νο1 και Νο2 των γυναικών και πάνε φουλ για μετάλλια
Πεκίνο: Οι Κινέζες Τιάν Γία/Βανγκ και Μίστι Μέι/Ουόλς, το Νο1 και Νο2 του Ολυμπιακού τουρνουά μπιτς βόλεϊ, περάσαν χωρίς να χάσουν ούτε σετ στα ημιτελικά.
Τιάν Γία/Βανγκ αντιμετώπισε το Νο14 Στεφανι και Ντόρις Σβάινγκερ (Αυστρία), που δεν μπόρεσαν όμως να φέρουν αντίσταση και έτσι το κινεζικό δίδυμο περιμένει τη νικήτρια του έτερου προημιτελικού Μπράνα/Γιανγκς (ΗΠΑ)-Ξου/Ζανγκ Χι (Κίνα).
Όσο για τις Μίστι Μέι/Ουόλς δεν δυσκολεύτηκαν ιδιαίτερα κόντρα στο νέο ζευγάρι των Ανα Πάουλα/Λαρίσα Φράνκα (υπενθυμίζεται ότι η δεύτερη τελευταία στιγμή αντικατέστησε την Τζουλιάνα, που τραυματίστηκε).
Ετσι, τη Βραζιλία θα εκπροσωπήσουν στην τετράδα, οι νεαρές και πολλά υποσχόμενες Ρενάτα/Ταλίτα, οι οποίες ξεπέρασαν εύκολα το εμπόδιο των Μπάρνετ/Κουκ από την Αυστραλία. Οι Βραζιλιάνες νίκησαν με 2-0 (24-22, 21-14), αφού βρήκαν αντίσταση μόνο στο πρώτο σετ.
Στο άλλο ζευγάρι των προημιτελικών, οι Κινέζες Ξούε/Ζανγκ Ξι επιβλήθηκαν χωρίς προβλήματα επί των Αμερικανίδων Μπράνα/Γιανγκς. Οι νικήτριες είχαν την υποστήριξη του κοινού και έφτασαν εύκολα στο 2-0 (24-22, 21-14).
Συνοπτικά τα αποτελέσματα:
Ουόλς/Μέι Τρένορ (ΗΠΑ)-Πάουλα/Λαρίσα (Βραζιλία) 2-0 (21-18, 21-15)
Τιαν Γία/Βανγκ (Κίνα)-Ν. Σβάιγκερ/Σ. Σβάιγκερ (Αυστρία) 2-0 (21-12, 21-12)
Μπράνα/Γιανγκς (ΗΠΑ)-Ξούε/Ζανγκ Ξι (Κίνα) 0-2 (17-21, 13-21)
Μπάρνετ/Κουκ (Αυστραλία)-Ταλίτα/Ρενάτα (Βραζιλία) 0-2 (22-24, 14-21)

Χάλκινο μετάλλιο για τη Δεβετζή στο τριπλούν
Η Χρυσοπηγή Δεβετζή κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο τριπλούν με επίδοση 15.23, που πέτυχε στη δεύτερη προσπάθεια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.
Η πρωταθλήτριά μας, πέρασε στην ιστορία του ελληνικού στίβου, ως η πρώτη αθλήτρια που καταφέρνει να ανέβει στο βάθρο για δεύτερη συνεχόμενη φορά, αφού το 2004 στην Αθήνα ήταν δεύτερη.
Το πρώτο άλμα της Δεβετζή ήταν στα 14.96 και το δευτέρο 15.23.
Το κακό για τη Δεβετζή ήταν ότι έχασε όλες τις υπόλοιπες τέσσερις προσπάθειες, αφού κρίθηκαν άκυρες.
Οπως στην Αθήνα το 2004, η Φρανσουά Μπανγκό-Ετονέ από το Καμερούν κατέτησε το χρυσό με 15.39, ενώ το ασημένιο πήρε η Ρωσίδα Τατιάνα Λεμπέντεβα με 15.32.
Αμέσως μετά η Δεβετζή δεν μπορούσε να κρύψει τα έντομα συναισθήματά της:
«Δεν είχα άγχος, ήμουν αρκετά ήρεμη και πλέον αισθάνομαι πολύ χαρούμενη! Δεν πειράζει που δεν πήρα το χρυσό, γιατί ήταν ένας πολύ δύσκολος αγώνας. Δεν περίμενα να βγει αυτή η κατάταξη και σίγουρα δεν περίμενα να πάρει το χρυσό η Καμερουνέζα, νομίζω ότι κανείς δεν το περίμενε να έρθει έτσι ο αγώνας.
»Είναι η πρώτη φορά που έξι αθλήτριες κάνουν άλματα πάνω από 15 μέτρα, δεν το φανταζόμουν. Και βέβαια, δεν ίσχυσε αυτό που έλεγαν πολλοί ότι δεν γίνονταν ρεκόρ και υψηλές επιδόσεις στην Κίνα. Έκανα μεγάλο αγώνα, προσπάθησα, αλλά λόγω υγρασίας και ζέστης, δεν μου βγήκαν τα υπόλοιπα άλματα. Έπαθα και κάποιες κράμπες που μου στέρησαν ίσως ένα παγκόσμιο ρεκόρ. Στο τρίτο άλμα θα μπορούσα να το πετύχω.
»Αφιερώνω αυτό το μετάλλιο στον εαυτό μου, τον προπονητή μου και την οικογένειά μου, για την στήριξη που μου παρείχαν και φυσικά στον άνδρα που είναι εδώ και με στηρίζει. Το αφιερώνω και σε όλους του Έλληνες μας στηρίζουν και αυτοί με την αγάπη τους. Είναι σημαντικό για να συνεχίσουμε επιτυχίες,. Είμαι ευχαριστημένη, αλλά είναι κρίμα που δεν πέτυχε ένα καλύτερο άλμα.
»Όλα αυτά τα χρόνια στηρίζομαι στη θέληση, την ψυχή και τη δύναμη! Έκανα και ένα τατουάζ εδώ στο Πεκίνο που σημαίνει δύναμη και τιμή. Δηλαδή να είσαι αξιοπρεπής.
»Η δύναμη της ψυχής μου με κράτησε ψηλά τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Όσα χρόνια θα αγωνίζομαι θα δίνω τον καλύτερό μου εαυτό.
»Ήταν πολύ δύσκολος ο δρόμος μέχρι εδώ. Αντιμετώπισα πολλές δυσκολίες, χρειάστηκαν γερά νεύρα και είχα πολύ άγχος! Είμαστε εδώ και θα είμαστε και στη συνέχεια.
»Ευχαριστώ όλους τους Έλληνες που ήρθαν εδώ».

Ο «Σούπερ Νταν» κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο μπάντμιντον
Πεκίνο: Ο Κινέζος Νταν Λιν - που στην πατρίδα του είναι γνωστός ως Σούπερ Νταν - κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο μονό των ανδρών του Ολυμπιακού τουρνουά μπάντμιντον, καθώς νίκησε στον τελικό τον Τσονγκ Ουέι Λι από τη Μαλαισία με 21-12, 21-8.
Ο Νταν που βρίσκεται στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης, είχε υποστεί αποκλεισμό - σοκ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, καθώς είχε τεθεί νοκ άουτ στον πρώτο μόλις γύρο του τουρνουά.
Ο 24χρονος αθλητής πανηγύρισε έξαλλα την επιτυχία του, πετώντας τα παπούτσια και τη ρακέτα του στο κοινό που τον αποθέωνε.
Η επιτυχία για την Κίνα ήταν διπλή στο αγώνισμα, αφού ο Τζιν Τσεν κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, έχοντας νικήσει στο σαββατιάτικο «μικρό τελικό» τον Χιουνίλ Λι από τη Νότια Κορέα με 21-16, 12-21, 21-14.
Μικτό διπλό: Οι Χε/Γιού το χάλκινο μετάλλιο
Οι Χανμπίν Χε/Γιάνγκ Γιού κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο του μικτού διπλού στο τουρνουά μπάντμιντον των Ολυμπιακών Αγώνων.
Το κινεζικό δίδυμο επιβλήθηκε στον «μικό τελικό» της διοργάνωσης των Φλάντι Λιμπέλε/Βίτα Μαρίσα από την Ινδονησία με 19-21, 21-17, 23-21 και θα ανέβει στο τρίτο σκαλί του βάθρου.
Newsroom ΔΟΛ

Κινδυνεύει με αποκλεισμό η Μ. Βρετανία στο χόκεϊ επί χόρτου
Πεκίνο: Φαβορί για την πρόκριση από τον α' προκριματικό όμιλο του Ολυμπιακού τουρνουά χόκεϊ επί χόρτου είναι η Ισπανία και η Γερμανία, που νίκησε τους «φούριας ρόχας» στο ντέρμπι της αγωνιστικής.
Η Ν. Κορέα, μολονότι είχε βρεθεί να χάνει, νίκησε τελικά το Βέλγιο με 3-1 στον και διατήρησε τις ελπίδες της για πρόκριση στα ημιτελικά. Φαβορί για την πρόκριση - από αυτό το γκρουπ - είναι πάντως η Ισπανία και η Γερμανία, που νίκησε τους «φούριας ρόχας» στο ντέρμπι της αγωνιστικής.
Αντιθέτως, σε δύσκολη θέση βρίσκεται η Μ. Βρετανία μετά την ισοπαλία της με τον Καναδά.
Α' ΟΜΙΛΟΣ
Ν. Κορέα-Βέλγιο 3-1
Νέα Ζηλανδία-Κίνα 2-2
Γερμανία-Ισπανία 1-0
Και στις 19/08
Γερμανία-Νέα Ζηλανδία
Ν. Κορέα-Ισπανία
Κίνα-Βέλγιο
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Αγ. Ν Ι Η Τερμ. Βαθ.
1. Ισπανία 4 3 0 1 7-4 9
2. Γερμανία 4 2 2 0 9-5 8
3. Ν. Κορέα 4 2 1 1 12-9 7
4. Νέα Ζηλανδία 4 2 1 1 9-6 7
5. Βέλγιο 4 0 1 3 6-12 1
6. Κίνα 4 0 1 3 6-14 1
Β' ΟΜΙΛΟΣ
Μ. Βρετανία-Καναδάς 1-1
Πακιστάν-Ν. Αφρική 3-1
Αυστραλία-Ολλανδία 2-2
Και στις 19/08
Ολλανδία-Πακιστάν
Καναδάς-Ν. Αφρική
Αυστραλία-Μ. Βρετανία
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Αγ. Ν Ι Η Τερμ. Βαθ.
1. Αυστραλία 4 3 1 0 21-4 10
2. Ολλανδία 4 3 1 0 12-4 10
3. Μ. Βρετανία 4 2 1 1 7-4 7
4. Πακιστάν 4 2 0 2 9-9 6
5. Καναδάς 4 0 1 3 5-14 1
6. Ν. Αφρική 4 0 0 4 1-20 0
Β' ΦΑΣΗ
21/08 5Α-5Β (Θέσεις 9-10)
4Α-4Β (Θέσεις 7-8)
1Β-2Α (Ημιτελικός) -1-
1Α-2Β (Ημιτελικός) -2-
23/08 6Α-6Β (Θέσεις 11-12)
3Α-3Β (Θέσεις 5-6)
ΜΙΚΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ
23/08 Ηττημένος 1-Ηττημένος 2
ΤΕΛΙΚΟΣ
23/08 Νικητής 1-Νικητής 2

Μετάλλιο για την 33χρονη Τσουσοβίτινα με κινητήριο μοχλό τον γιο της
Επρεπε να φτάσει στα 33 της χρόνια και να αλλάξει τρεις χώρες για να πάρει το πρώτο της ατομικό Ολυμπιακό μετάλλιο. Η Οκσάνα Τσουσοβίτινα, ως αθλήτρια της Γερμανίας πλέον, κατέκτησε τη δεύτερη θέση στον τελικό του άλματος στους Αγώνες του Πεκίνου και αφιέρωσε την επιτυχία της στο γιο της, ο οποίος νίκησε τη μάχη για τη ζωή...
Η αθλήτρια από το Ουζμπεκιστάν συμμετείχε για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες το 1992 στην Βαρκελώνη με τα χρώματα της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών. Στην Ατλάντα (1996), στο Σίδνεϊ (2000) και στην Αθήνα (2004) φόρεσε τα χρώματα της πατρίδας της. Και στο Πεκίνο, αγωνίστηκε με τη φανέλα της Γερμανίας.
Στην 16ετή πορεία της, η Τσουσοβίτινα πέρασε πολλά. Και κατέκτησε πολλά. Συγκεκριμένα, πάνω από 70 μετάλλια σε διεθνείς διοργανώσεις. Ποτέ, όμως, δεν είχε καταφέρει να πάρει ένα μετάλλιο σε ατομικό αγώνισμα Ολυμπιακών Αγώνων. Στα 33 της χρόνια, έμοιαζε πλέον ανέφικτο. Κι όμως, όταν παρουσιάστηκε η ευκαιρία, την άρπαξε από τα μαλλιά.
Το 2002, ανακάλυψε ότι ο 3χρονος γιος της, Αλισερ έπασχε από λευχαιμία. Η Τσουσοβίτινα αναγκάστηκε να μετακομίσει από το Ουζμπεκιστάν στην Κολωνία της Γερμανίας για να του προσφέρει την καλύτερη δυνατή θεραπεία. Παράλληλα, άρχισε να προπονείται με την Εθνική ομάδα της Γερμανίας και το 2006 την εκπροσώπησε για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, όπου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο άλμα.
Τον επόμενο χρόνο, κέρδισε το Πρωτάθλημα Γερμανίας και η βοήθειά της ήταν καταλυτική στο να βοηθήσει την νέα της πατρίδα να πάρει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου. «Είναι μία έμπνευση για εμάς» παραδέχτηκε η προπονήτρια της Γερμανίας, Σάνα Πολιάκοβα.
Τα πάντα, όμως, αφορούν τον γιο της, τον Αλισερ, ο οποίος είναι τώρα ένα υγιέστατο 9χρονο αγοράκι. «Ήταν πολύ δύσκολο για εκείνη, όμως ο μοναδικός τρόπος για να τον βοηθήσει, ήταν να συμμετέχει σε αγώνες και να παίρνει τα χρηματικά έπαθλα» συμπλήρωσε η Πολιάκοβα.
Και τώρα, στα 33 της, ήρθε και το Ολυμπιακό μετάλλιο. Έστω και το ασημένιο.
«Αν μπορώ να αγωνιστώ και το 2012; Φυσικά» αποκάλυψε λίγα λεπτά μετά το τέλος του αγώνα της.
«Τότε, θα είμαι 37. Αν, όμως, μου παρουσιαστεί η ευκαιρία, θα είμαι και στο Λονδίνο».
Newsroom ΔΟΛ με πληροφορίες: www.sport.gr

Το Ολυμπιακό αντίο του Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ ήλθε με την έκτη θέση
Στη ζωή του, ο Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ ήξερε ένα πράγμα: να τρέχει 10 χιλιόμετρα. Τόσο απείχε το σπίτι του από το σχολείο του στην Αιθιοπία. Αργότερα, έμαθε και να κερδίζει μετάλλια. Πολλά μετάλλια. Και στο Πεκίνο, έμαθε πως η -σπουδαία- καριέρα του έφτασε μάλλον στο τέλος της.
Ο Αιθίοπας δρομέας τερμάτισε έκτος στο πιο επίπονο άθλημα του στίβου που διεξάγεται μέσα στο στάδιο των Ολυμπιακών Αγώνων. Αν σκεφτεί κανείς την ηλικία του (35 ετών) και τα προβλήματα άσθματος που αντιμετωπίζει, θα μπορούσε να πει πως πρόκειται για άθλο.
«Η σφαίρα μου έχει τελειώσει» τόνισε εξαντλημένος μετά το τέλος της κούρσας. «Τα 10.000 ήταν μάλλον υπερβολικά» παραδέχτηκε.
Το 1996 στην Ατλάντα κατέκτησε το πρώτο του χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στο συγκεκριμένο άθλημα. Το 2000 στο Σίδνεϊ, στον συγκλονιστικότερο τελικό 10.000 μέτρων στην ιστορία, επικράτησε πάνω στο νήμα του κενυάτη Πολ Τέργκατ και αφού οι δύο αθλητές έτρεξαν τα τελευταία 200 μέτρα σε 26.3 ο Τέργκατ και 25.4 ο Γκεμπρεσελιασιέ, για να διπλασιάσει τις επιτυχίες του και να γίνει ο τρίτος άνθρωπος στην ιστορία που υπερασπίστηκε τον τίτλο του στα 10.000 μέτρα (μετά τους Εμίλ Ζάτοπεκ και Λάσε Βίρεν).
Στην Αθήνα το 2004, τερμάτισε πέμπτος. Σιγά-σιγά, το άστρο του έδυε. Στο Πεκίνο είχε αποφασίσει να μην συμμετάσχει. Η μόλυνση του αέρα στην πρωτεύουσα της Κίνας ήξερε πως θα του έκανε κακό. Οι πιέσεις που δέχτηκε, όμως, από την Ομοσπονδία της χώρας του, τον ανάγκασαν να τρέξει.
«Δέχτηκε πολύ πίεση. Είχε εβδομήντα εκατομμύρια ανθρώπους στην πλάτη του» είπε ο μάνατζέρ του, Τζος Χέρμενς. Ευτυχώς γι' αυτόν, βρέθηκε ο νέος λαϊκός ήρωας για τους ανθρώπους της Αιθιοπίας. Ο Κενενίσα Μπεκέλε έκανε στη «Φωλιά του Πουλιού» αυτό που είχε πετύχει στην Αθήνα: Κέρδισε την κούρσα, τοποθετώντας το όνομά του δίπλα σ' αυτό του Γκεμπρεσελασιέ.
Οταν ήταν παιδί, ο Γκεμπρεσελασιέ είχε κλέψει το ραδιόφωνο του πατέρα του για να ακούσει τον Αιθίοπα Μίρουτς Γίφτερ να κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 10.000 των Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας το 1980. Πέρασαν 28 χρόνια, όμως η φτωχή αυτή χώρα της Αφρικής εξακολουθεί να μονοπωλεί την απόσταση. Και οφείλει πολλά στο χαμογελαστό παιδί της...
Newsroom ΔΟΛ με πληροφορίες: www.sport.gr

Πέρασε στον τελικό της σφαιροβολίας η Παπαδοπούλου
Πεκίνο: Πολύ καλή εμφάνιση και πρόκριση στον τελικό της σφυροβολίας για την Στέλλα Παπαδοπούλου, που κατέλαβε την 6η θέση στο γκρουπ της και την 12η συνολικά, παίρνοντας το εισιτήριο για τον τελικό.
Η Παπαδοπούλου προκρίθηκε με καλύτερη βολή στα 69.36μ παίρνοντας την 6η θέση του Α΄ γκρουπ και την 12η στο σύνολο.
Αντίθετα η Παπαγεωργίου που είχε συμμετάσχει στον τελικό του 2004 στην Αθήνα, έδειξε να μην είναι απόλυτα συγκεντρωμένη στο στόχο της και ενώ ξεκίνησε τις προσπάθειές της 66.72μ, έκανε στη συνέχεια 65.73μ και άκυρη την τελευταία της βολή. Ετσι έμεινε 14η στο Β΄ προκριματικό γκρουπ και 28η στο σύνολο.
Οι 12 αθλήτριες που πήραν την πρόκριση για τον τελικό της σφυροβολίας:
Α΄ γκρουπ
1. Ιπσι Μορένο (Κούβα) 73,92 μέτρα
2. Μαρτίνα Ντανίσοβα-Χρασνόβα (Σλοβακία) 72,87
3. Ανίτα Βλόνταρτσικ (Πολωνία) 71,76
4. Μπέτι Χάιντλερ (Γερμανία) 71,51
5. Ντάρια Πσέλνικ (Λευκορωσία) 71,30
6. Στέλλα Παπαδοπούλου (ΕΛΛΑΔΑ) 69,36
B΄ γκρουπ
1. Γουενξίου Ζανγκ (Κίνα) 73,36
2, Μανουέλα Μοντεμπρούν (Γαλλία) 72,81
3. Κλαρίσα Κλαρέτι (Ιταλία) 71,82
4. Γέλενα Πρίιμα (Ρωσία) 70,69
5. Καμίλα Σκολιμόφσκα (Πολωνία) 69,79
6. Αξάνα Μιανκόβα (Λευκορωσία) 69,77
Newsroom ΔΟΛ

Mε πανελλήνιο ρεκόρ στα προημιτελικά των 110μ. εμπόδια ο Δουβαλίδης
Πεκίνο: Στα προημιτελικά των 110μ εμπόδια πέρασε ο Κώστας Δουβαλίδης. ο Ελληνας πρωταθλητής που μετείχε στην 6η προκριματική σειρά τερμάτισε πρώτος με 13.49, ισοφαρίζοντας το δικό του Πανελλήνιο ρεκόρ, το οποίο ειχε σημειώσει στις 14 Ιουλίου 2007 στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Ντέμπρετσεν (Ουγγαρία).
Να τονιστεί ότι στη σειρά του μετείχε και ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης της Αθήνας Λιου Ξιανγκ (Κίνα), ο οποίος μπροστά σε ένα κατάμεστο στάδιο δεν κατάφερε να αποζημιώσει τους συμπατριώτες του, αφού εγκατέλειψε (στην 1η άκυρη εκκίνηση που έγινε) λόγω ενοχλήσεων στο πόδι.
«Η προετοιμασία στην Ιαπωνία έδειξε κάποια καλά πράγματα. Το τελευταίο 15νθήμερο, είδα ότι έχω δυνατότητες για να μπορέσω να κάνω καλές κούρσες στο Πεκίνο. Ξέρω ότι έχω πρόβλημα στην εκκίνηση και στο πρώτο εμπόδιο, όμως αυτά θα προσπαθήσω να τα διορθώσω στην επόμενη κούρσα. Η επίδοση ήταν φανταστική και αυτό είναι που μετράει. Αυτό που θέλω είναι να μπορώ σε κάθε γύρο να είμαι και καλύτερος, ώστε να έρχεται η πρόκριση όπως και σήμερα. Πιστεύω ότι με λίγη προσπάθεια, μπορώ να κάνω μία επίδοση κοντά στο 13.40. Είναι μέσα στις δυνατότητές μου και το γεγονός ότι ξεκίνησα τόσο καλά σήμερα, μου ανέβασε την ψυχολογία. Ανυπομονώ να έρθει η επόμενη κούρσα» είπε ο Δουβαλίδης.
Στα προημιτελικά που θα γίνουν αύριο Τρίτη, ο αθλητής του Μπάμπη Σδρόλα προκρίθηκε με την 9η καλύτερη επίδοση και βάζει πλέον υποθήκη ακόμη και για πρόκριση στον τελικό του αγωνίσματος. Εκτός του Ξιανγκ είχαμε μία ακόμη σημαντική εγκατάλειψη, αυτή του Αμερικανού Τέρενς Τράμελ στην 5η σειρά, ενώ δεν κατέβηκε να αγωνιστεί στην ίδια σειρά ο Λετονός, Ολιγιαρ Στάνισλαβ.
Στην πρώτη σειρά
Στην πρώτη σειρά του β` γύρου των 110 μέτρων με εμπόδια, θ` συμμετάσχει αύριο ο Κωνσταντίνος Δουβαλίδης. Ο Ελληνας πρωταθλητής, θα τρέξει μαζί με τους Τόμας (Τρίνιταντ & Τομπάγκο), Ντέιβιντ Πέιν (ΗΠΑ), Ιγκόρ Περεμότα (Ρωσία), Πετρ Σβόμποντα (Τσεχία), Ρίτσαρντ Φίλιπς (Τζαμάικ) και Ντονγκπένγκ Σι (Κίνα).
Η καλύτερη εφετινή επίδοση του Δουβαλίδη, που είναι και το προσωπικό του ρεκόρ, είναι 13.49, την ίδια στιγμή που τρεις αντίπαλοί του έχουν χρόνους κάτω από 13.30. Συγκεκριμένα, ο Πέιν (σ.σ. παγκόσμιος πρωταθλητής στα 110μ. εμπόδια το 2007) έχει εφετινή επίδοση 13.22 και προσωπικό ρεκόρ 13.02, ο Σβόμποντα έχει εφετινή επίδοση και προσωπικό ρεκόρ 13.29, ενώ τέλος ο Φίλιπς έχει μέσα στο 2008 επίδοση 13.56 και προσωπικό ρεκόρ 13.39.
Στα ημιτελικά προκρίνονται οι τέσσερις πρώτοι από κάθε σειρά (δηλαδή 12) και οι τέσσερις καλύτεροι χρόνοι.
Newsroom ΔΟΛ

Εν αναμονή Ιακωβάκη, Τσάτουμα, δύο προκρίσεις
Πεκίνο:
Με πρόκριση από τον Δουβαλίδη στα προημιτελικά των 110μ. εμπόδια με πανελλήνιο ρεκόρ και συμμετοχή της Παπαδοπούλου στον τελικό της σφυροβολίας, ξεκίνησε η ελληνική συμμετοχή στον στίβο, όπου τα απόγευμα περιμένει τα σπουδαία.
Στον τελικό του μήκους ο Τσάτουμας (15:10) θα προσπαθήσει για μια θέση στο βάθρο, ενώ ο Περικλής Ιακωβάκης (17:00) θα κυνηγήσει το καλύτερο δυνατό στον τελικό των 400μ. εμπόδια.
Αντίθετα ο Δημήτρης Τσιάμης αποκλείστηκε στο τριπλούν.
Newsroom ΔΟΛ

Πρόωρος αποκλεισμός για τον Τσάμη στο τριπλούν
Πεκίνο: Προσπάθησε αλλά δεν κατάφερε ο Δημήτρης Τσιάμης να προκριθεί στον τελικό του τριπλούν, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Ο Ελληνας πρωταθλητής έκανε καλύτερο άλμα στα 16.65μ και αποκλείστηκε πρόωρα, καταλαμβάνοντας την 23η θέση.
Τα άλματα του: 16.37μ, 16.65μ, 16.48μ. Το όριο για την 12αδα του τελικού ήταν 17.10μ.
Ο Καρδιτσιώτης τριπλουνίστας ήταν εμφανώς απογοητευμένος μετά την ολοκλήρωση των προσπαθειών του και την αποτυχία του να περάσει στον τελικό του αγωνίσματος: «Σίγουρα περίμενα κάτι καλύτερο από τα 16.65μ. Τουλάχιστον ένα προσωπικό ρεκόρ. Δεν τα κατάφερα. Δεν μου βγήκαν τα άλματα.
Δεν ξέρω τι έφταιξε... Σίγουρα έκανα λάθη. Ηταν ο χειρότερος φετινός μου αγώνας και έτυχε να είναι στους Ολυμπιακούς. Εκανα καλή προετοιμασία, αλλά στους αγώνες δεν είναι μόνο θέμα προετοιμασίας, πρέπει να λειτουργείς σωστά και να μην κάνεις λάθη.»
Οι «12» του τελικού
1ο γκρουπ
1. Φίλιπς Αϊντόγου (Βρετανία) 17.44μ
2. Νέλσον Εβορα (Πορτογαλία) 17.34μ
3. Αρνιε Νταβίντ Τζιράτ (Κούβα) 17.30μ
4. Ιγηκόρ Σπασοβκόντσκι (Ρωσία) 17.23μ
5. Μαριάν Οπρέα (Ρουμανία) 17.17μ
6. Ζαντέλ Γκρεγκόριο (Βραζιλία) 17.15μ
7. Βίκτορ Κουζνιέτσοφ (Ουκρανία) 17.11μ
Β΄γκρουπ
1. Γιανξί Λι (Κίνα) 17.30μ
2. Λέβαν Σαντς (Μπαχάμες) 17.25μ