- Απάτη "Πολιτικά Ορθή" - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.
Ζούμε σε ένα κόσμο που εξελίσσεται, αλλάζει , αλλά κυρίως συντηρείται απο θεσμούς που ισχύουν είτε παγκόσμια
είτε με διαφοροποιήσεις σε κάθε τοπική κοινωνία.
Δεχτήκαμε ένα σύστημα αξιών και νόμων με την πεποίθηση ότι είναι ορθό , προάγει την κοινωνία ,
την συντηρεί και την διαιωνίζει.
Με πυξίδα ένα είδος αρμονίας στην συμβίωση των πολιτών δεχτήκαμε να θυσιάζουμε ένα μέρος του κόπου μας
και ένα μέρος της ελευθερίας μάς προκειμένου να πετύχουμε μια κατα το δυνατόν χωρίς σοβαρά προβλήματα
συμβίωση.
Θέση:
Πιστεύω ότι έχουμε δεχτεί πολλά πράγματα ως "καλά" , "ορθά" , εκ των πραγμάτων δεδομένα ,και ως "χρήσιμα".
Πιστεύω επίσης ότι αυτή η όχι και τόσο ψαγμένη αποδοχή αφορά απίστευτα μεγάλο αριθμό τομέων και καταστάσεων
στη ζωή μας .
Πρόταση:
Ένα πολύ σημαντικό μέρος της ζωής μας είναι το θέμα ΣΧΕΣΗ-ΓΑΜΟΣ.
Νομίζω ότι έχει πολύ ενδιαφέρον να το εξετάσουμε κάτω απο το πρίσμα που έθεσα.
Σαν αρχική τοποθέτηση θα πω ότι το δίπτυχο ΣΧΕΣΗ-ΓΑΜΟΣ είναι μία απάτη που ταλαιπωρεί την κοινωνία και αποτελεί πηγή
άπειρων αδιεξόδων.
Εμπλέκονται πολλοί ειδικοί , σεξολόγοι, κοινωνιολόγοι , ιερείς κλπ ανακατεύοντας ένα σιρόπι που αρνείται πεισματικά
να "δέσει" .
Επίσης να πώ ότι δεν αμφισβυτώ την κατάρτιση των επιστημόνων που ασχολούνται με το θέμα, αμφισβυτώ όμως
την τελική τους τοποθέτηση που πρέπει να είναι "πολιτικά ορθή".
Αλλά δεν καταλαβαίνω τι εννοείς. Θεωρείς ότι ο γάμος είναι μία πολιτικά ορθή επιβαλλόμενη κατάσταση ενώ στην πραγματικότητα δεν αξίζει μία; (αυτό έπιασα δλδ, δε λέω ότι αυτό λες, αν θες γίνε πιο σαφής).
Αλλά περισσότερο εννοώ οτι όλο αυτό το θεσμικό πακέτο που λέγεται Γάμος,
αλλά και το αντίστοιχο πακέτο που λέγεται Σχέση όχι μόνο έχει σαθρά θεμέλια , αλλά έρχονται οι ειδικοί να το συντηρούν με ενέσεις αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Προσωπικά πιστεύω ότι είναι ένα αναίτιο έξοδο και τίποτα παραπάνω...
Δεν μπορώ να δω σε αυτό ούτε θρησκευτική ούτε άλλη σκοπιμότητα πλην της κοινωνικής... Μεταξύ μας...όλα είναι στο μυαλό μας...συζούσα για 2 χρόνια πριν παντρευτώ και τα πράγματα ήταν ίδια...δεν βρίσκω λοιπόν κανένα πραγματικά δυνατό επιχείρημα για το γάμο...εκτός ίσως κάποιων διαδικαστικών που έχουν να κάνουν με το όνομα του παιδιού αλλά καθώς μαθαίνω και με μια απλή υιοθεσία από μέρους του συντρόφου το πράγμα διορθώνεται...
Απάτη? Οχι δεν είναι σίγουρα απάτη ... εκτός κι αν είναι η σχέση απάτη...

Μοναχισμό ή ομοφυλοφιλία;
-Γ@μάς καλύτερα από το μπαμπά.
-Το ξέρω, μου το είπε η μαμά.
steelspring, παραδόξως συμφωνούμε. Νομίζω όμως ότι δεν είναι όλες οι σχέσεις απατηλές. Έχω λόγους να πιστεύω ότι μερικές τουλάχιστον αξίζουν πραγματικά τα λεφτά τους. Όμως στην πλειονότητά τους είναι πολύ επιφανειακές.
Όσο για το γάμο, πρόκειται για ένα απομεινάρι πανάρχαιων καταστάσεων, όταν θεμέλιο της κοινωνίας δεν ήταν το άτομο αλλά η οικογένεια. Το γαμήλιο συμβόλαιο είναι σε μικροκλίμακα αυτό που αντιπροσωπεύει η συμβίωση 10.000 ατόμων σε μια αρχαία πόλη με νόμους και εξουσία. Η οικογενειακή εστία δεν είναι παρά μια μίνι-κοινωνία:
οικογένεια-δήμος-πόλη-κράτος-αυτοκρατορία, είναι όλα εκδοχές του ίδιου μετακανόνα: για να συμβιώσουν άτομα, χρειάζονται κανόνες. Οι οποίοι ορίζονται και εφαρμόζονται από πάνω προς τα κάτω.
Από τη Γαλλική Επανάσταση και μετά, βασική κοινωνική μονάδα (τουλάχιστον για το Δυτικό κόσμο) είναι το άτομο και βασικός νόμος (τουλάχιστον στη θεωρία) τα δικαιώματά του. Η γενική κατεύθυνση είναι πλέον τα πράγματα να ορίζονται από κάτω προς τα πάνω. Τα παιδιά έχουν και αυτά δικαιώματα, η γυναίκα έχει και αυτή δικαιώματα, μέγα πρόβλημα για τον πάτερ-φαμίλια και αυτόν που πιστεύει σε λουλουδάκια και καντάδες. Είναι φανερό πως έχουμε ένα paradigm shift, και ο γάμος -όπως και άλλοι θεσμοί- αντιμετωπίζει προβλήματα προσαρμογής ή και απ' ευθείας αμφισβήτηση της βιωσιμότητάς του.
Προσοχή: δε συμφωνώ ότι ο γάμος έχει ξεπεραστεί. Κατά τη γνώμη μου βρισκόμαστε σε μεταβατικό στάδιο, μετά την παρέλευση του οποίου ενδεχομένως ο γάμος να αλλάξει μορφή, όπως έχει αλλάξει τόσες και τόσες φορές.
"Θέλω να επαναπροσδιορίσω τη σχέση μου με τη σύντροφό μου..."
Επαναπροσδιορισμοί επι επαναπροσδιορισμών.
Ναυάγια επι ναυαγίων, διαζύγια επι διαζυγίων.
Καμμία σχέση δεν απέδωσε το αναμενόμενο.
Πώς προσδιορίζουμε το αναμενόμενο;
Υπάρχει αναμενόμενο;

quote:
και εξάλλου οι ομοφυλλοφιλικές σχέσεις είναι και αυτές σχέσεις.
Δεν το είπα στην τύχη, σκεφτόμουνα μια πρόσφατη μελέτη που διάβασα, λέει οτι οι ομοφυλόφιλοι προτιμούν να έχουν σεξ χωρίς να έχουν σχέσεις...
Και η κοινογαμία, εξ άλλου απαιτεί σχέσεις, εκτός κι αν αναφέρεσε στο τελευταίο επισόδειο του Big Brother.
Οπότε καλή η κοινογαμία, δεν έχω αντίρρηση, αλλά να έχει και σχέσεις, ρε παιδί μου, καμμιά φορά η παρέα και η φιλία μετράει πιο πολύ απ'όλα, δεν είναι μόνο το γ****ι έτσι;
=====
Όμως δεν μας έχει πει ακόμα ο steelspring τί αντιπροτείνει:
Μοναχισμό;
Ομοφυλλοφιλία (χωρίς σχέσεις);
Ή κοινογαμία (χωρίς σχέσεις); Α λα club scene Φαληράκι Ρόδου;
Αμα θέλεις να συζητήσεις για την ομοφυλοφυλία , τότε άνοιξε ένα θέμα συζήτησης και όποιος θέλει ας συμμετάσχει ,εξάλλου υπάρχει αρκετή κατανόηση μεταξύ πολλών μελών.
Δεν είναι αυτό το θέμα εδώ.
Και επειδή βλέπω αρκετή σύχχιση , θα γίνω ακόμα σαφέστερος .
Δεν απορρίπτουμε ούτε το σεξ ούτε τις σχέσεις αλλά αμφισβυτούμε για την βάση στην οποία στηρίζονται οι σχέσεις και ο γάμος.
Πολύ συχνά ακούμε τη φράση "Να σώσω τη σχέση μου / το γάμο μου".
Να σωθεί δηλαδή τι;
Μπορούμε επιτέλους να επικεντρωθούμε στο ποιές ανάγκες μπορούμε να εκπληρώσουμε μέσω αυτών των θεσμών , και άν τελικά ζητάμε παράλογα ή άσχετα πράγματα;
quote:Δεν έχω κανέναν ιδιαίτερο λόγο να συζητήσω την ομοφυλλοφιλία, απλά επείδη είπες οτί η σχέσεις με τις γυναίκες είναι "απάτη", αναρωτήθηκα τί αντιπροτείνεις...
Αμα θέλεις να συζητήσεις για την ομοφυλοφυλία
Άλλα τώρα βλέπω οτι μάλλον δεν το διατύπωσες καλά, και αυτό που ήθελες να αναφέρεις ήταν οι αποκλειστικές, οι κλειστές σχέσεις, τα "ζευγαράκια".
Σε κατάλαβα καλύτερα, τώρα;
Γιατί τις "σχέσεις" μεταξύ ανδρών - γυναικών νομίζω πρέπει όχι μόνο να τις σεβόμαστε, όχι μόνο να τις εκτιμούμε, αλλά θα έλεγα κάτι παραπάνω - να τις υμνούμε, και (γιατί όχι) ακόμα και να τις επαναπροσδιορίζουμε με κάθε ευκαιρία...
Κ.
quote:
Γιατί τις "σχέσεις" μεταξύ ανδρών - γυναικών νομίζω πρέπει όχι μόνο να τις σεβόμαστε, όχι μόνο να τις εκτιμούμε, αλλά θα έλεγα κάτι παραπάνω - να τις υμνούμε, και (γιατί όχι) ακόμα και να τις επαναπροσδιορίζουμε με κάθε ευκαιρία...
Εγώ δεν ήρθα εδώ να εκτιμήσω και να υμνήσω κάτι αλλά να αμφισβυτήσω αυτά που θεωρούμε σαν βάση στις σχέσεις αυτές.
Πιστεύω μάλιστα ότι θα ήταν χρήσιμο να ακουστούν απόψεις ανδρών και γυναικών αντίστοιχα για το πως προσδιορίζεται ή επαναπροσδιορίζεται μια σχέση .
quote:
θα ήταν χρήσιμο να ακουστούν απόψεις ανδρών και γυναικών αντίστοιχα για το πως προσδιορίζεται [...] μια σχέση.
Άντε να πώ πρώτος μερικές ιδέες:
- βαθειά φιλία
- αλληλοϋποστήριξη
- κοινό "πονηρό" χιούμορ
- κοινός αγώνας για να κατακτηθει κάτι (υλικό ή πνευματικό)
- αισθήση κοινής κοσμοαντίληψης
- αισθηση αλληλοσυμπλήρωσης
Αλλά φυσικά δεν θα είναι το ίδιο για όλους...
Κ
Αμεσως οπως ειναι φανερο καταργειται η δομη της κοινωνιας οπως την ξερουμε, ετσι δεν ειναι;
Προκυπτουν καποια πρακτικα προβληματα όμως, αναφερω μονο τρια για αρχη
1.Ποιος θα εχει την μεριμνα των εγκυων γυναικων καθως και την μεριμνα των παιδιων που θα προκυψουν απο την κοινογαμια; Ο ανδρας η η γυναικα;
Και για ποιο λογο ο ενας η ο αλλος;
2.Ποια θα ειναι η μορφη της κοινωνιας;
3.Πως θα κοινωνικοποιουνται τα παιδια στην νεα αυτη μορφη;
Διοτι ευκολο να γκρεμιζουμε, δυσκολο ομως να χτιζουμε....
quote:
- βαθειά φιλία
- αλληλοϋποστήριξη
- κοινό "πονηρό" χιούμορ
- κοινός αγώνας για να κατακτηθει κάτι (υλικό ή πνευματικό)
- αισθήση κοινής κοσμοαντίληψης
- αισθηση αλληλοσυμπλήρωσης
Kυνικέ...αν σε παντρεύει η μαμά σου ευχαρίστως να πάρω διαζύγιο...![]()
![]()
(αυτό κι αν είναι επαναπροσδιορισμός...
)
quote:
Εγώ δεν ήρθα εδώ να εκτιμήσω και να υμνήσω κάτι αλλά να αμφισβυτήσω αυτά που θεωρούμε σαν βάση στις σχέσεις αυτές.
Ποιά είναι αυτά?
quote:
Πιστεύω μάλιστα ότι θα ήταν χρήσιμο να ακουστούν απόψεις ανδρών και γυναικών αντίστοιχα για το πως προσδιορίζεται ή επαναπροσδιορίζεται μια σχέση.
Μέχρι στιγμής θα αρκεστείς μόνο στη δική μου άποψη αν και ελπίζω να έρθουν και άλλα θηλυκά στην παρέα γιατί με σας δε βλέπω να τα βγάζω πέρα...
Απάτη λοιπόν...
Προσωπικά θεωρώ ότι μια σχέση δεν πρέπει να την αφήνουμε ποτέ να φτάσει σε αυτό το σημείο... απλά την διαλύουμε πιο πριν όταν οι ενδείξεις πλέον δείχνουν ότι το πράγμα οδηγεί εκεί και ότι η "ασθένεια" είναι "ανίατη"...
Κατα τα άλλα ο κυνικός με κάλυψε...
και γενικότερα είμαι περισσότερο του προσδιορισμού παρά του επαναπροσδιορισμού...![]()

Όμως κατα την αντίληψή μου περιγράφει μάλλον την φιλική σχέση
Μια ,ας μου επιτραπεί, άφυλη σχέση.
Πιστεύω ότι η ερωτική σχέση (και το απλό σεξ ακόμα) δεν είναι φιλία .
Είναι μια κατάσταση που περιέχει συν τοις άλλοις μεγάλες αντιθέσεις ,
συγκρούσεις και αντιπαλότητα.
Προκειμένου να αποφευχθούν τα παραπάνω , μπαίνουμε στην διαδικασία των συμβιβασμών που είναι βαρείς όροι για ένα συμβόλαιο ζωής ή έστω μιας σχέσης κάποιας διάρκειας.
quote:
Ποιά είναι αυτά?
Θα έρθει η ώρα και για αυτά.
quote:
και γενικότερα είμαι περισσότερο του προσδιορισμού παρά του επαναπροσδιορισμού...
Επομένως τί πρέπει να προσδιορίσουμε για να μήν αναγκαστούμε να επαναπροσδιορίσουμε;
quote:
Επομένως τί πρέπει να προσδιορίσουμε για να μήν αναγκαστούμε να επαναπροσδιορίσουμε;
Προσδιορίζουμε τη σχέση και τις βάσεις της (κατά προτίμηση όπως πρότεινε ο κυνικός) ώστε να μην χρειαστεί να την "επαναπροσδιορίσουμε"![]()
Γενικότερα προτιμώ να πάω γι'αλλη παρά να χρειαστεί να επαναπροσδιορίσω...![]()