- Ινδική φιλοσοφία - ΒΙΒΕΚΑΝΑΝΤΑ (Σειρά Γνώσης) - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
Εγώ προσωπικά βρίσκομαι πολύ μακρυά απο αυτά, & η πίστη μου αυτή με εξώθησε να ανακατευτώ με τα Forums του Esoterica!!!
Εκτιμώ πάντως την αγωνία σου και τον καημό σου για αυτό το θέμα που πρέπει να μας απασχολεί όλους εμάς που επιλέξαμε να ανταλλάσσουμε απόψεις σε αυτό το forum.
Εγώ ας συνεχίσω αυτό που ξεκίνησα πριν 7 σελίδες. Άλλο ένα απόσπασμα από ομιλία που έκανε ο Βιβεκανάντα για την Γνάνα Γιόγκα.
Ο Χριστός μίλησε για τις 3 οπτικές των Σχολών της Βεδάντα, συμβολικά
«Βρίσκουμε αρκετά πράγματα στις διδασκαλίες του Ιησού, οι οποίες φανερά προσαρμόζονται στις ικανότητες αυτών που τον άκουγαν.
Πρώτα μίλησε για τον Πατέρα του στους Ουρανούς και για την προσευχή προς αυτόν.
Μετά προχώρησε ένα βήμα παραπάνω και τους είπε «Είμαι η Άμπελος και είστε τα κλαδιά»...
... και τελευταία έδωσε την ανώτατη αλήθεια «Εγώ και ο Πατέρας μου είμαστε Ένα» και «Το Βασίλειο των Ουρανών είναι μέσα σου».

αλλά δεν έχει μεγάλη δίαφορα με το να διαβάζει κάποιος Βιβλιο εγώ θα ήθελα
να δω και μια ωραία συζητηση .
Όσο΄
άφορα την σύζητηση που υπάρχει αν είναι έφικτη στην ζωη κάτι όπως ήνα Βικεβάντα να οι απόψεις μου.
Εγώ πίστευω πως ή αγάπη έρχεται από τον σέβασμο και την ελέυθερια και την δίκαιοσυνη . ¨Οσο ο έαυτος μας είναι πάνω από όλα δεν μπόρουμε να δώσουμε αυτά
η άγαπη , ο σέβασμος , που δίνουμε στον σύναθρωπο μας δείχνει και την
αυτάπαρνηση του εαυτού μας. Η ΕΡΏΤΗΣΗ είναι πως μπόρεις να σύμπεριφερθεις
έτσι όταν δίπλα σου έχει άτομα που θα πράξουν άδικα αντις δίκαια ακόμα και
αν εσύ πραξείς δίκαια δεν θα σε σέβονται και θα σε έκμεταλευτουν ενώ εσύ
πράτεις το άντιθετο, η αγάπη που τους δείχνεις γίνεται φόβος.
Ενώ πρόσπαθουν να εξαφανίσουν την δίκη σου ελευθερία. Πως μπόρεις έσυ να πράτεις ελέυθερα σε τέτοιο πέριβαλον ; Είναι δίκη σου επίλογη ενώ χρείαζεται
τεράστιο θάρος ανάλογα με την επειρια . Πως μπόρεις να ξεφύγει κάποιος από τέτοια κάτασταση πρόσπαθωντας να ξέφυγει και με το να είναι δίκαιος στον έαυτο
του . Αυτο δεν είναι (ή είναι;) του/της Βικεβαντα αλλά νομιζώ πως όφειλουμέ
να σέβομαστε τον έαυτο μας και τους άδικους . Και όπως είπε και ο Θωθ , Βικεβαντα και τόσοι αλλοι αυτοι είναι οι απόμακρυσμενοι από το δίκαιο , θα
άπομακρυθεις και έσυ στην άδικια τους ακούγοντας ; Πως μπόρεις να πράξεις
δίκαια και ήθικα προς όλους και αν το κάταφερεις πως μπόρεις να τους άγαπας ,
η πράγματικη άγαπη και βόηθεια βγαίνει αν η πρόσφορα σου είναι από την κάρδια
σου και όχι ύποκριτικη. Ανάλογα με την εμπείρια λοίπον και ανάλογα με τον έαυτο
μας θα πράξουμε στην αδίκια να μην ενδώσουμε. Πως πόλεμα κάποιος την άγνοια
γιατί είναι πρόβλημα άγνοιας και επίλογης οι άδικες σύμπεριφορες εγώ πίστευω
ο μόνος τρόπος να μην ενδώσεις στην άδικια είναι το αντίθετο . Είναι χάζο να
πόλεμας την φώτια με την φώτια , αν αυτό που θέλεις να έξαληψεις είναι ή φώτια
πράτοντας άδικα εκμέταλευεσαι τους άλλους και αυτό που ο άνθρωπος δεν επήζητει
το κάνει κτίση του. Η απράξια σου για το μέλλον θα δίκαιολογηται πάντα από την
απράξια των άλλων αλλά πάντα θα κρίβεται ο 'εγωισμος . (δεν μίλω σύνγκεκριμενα
για απόφυγη πάρεξηγησεων)
Ένα άλλο ερώτημα είναι πια θα είναι η αντάμοιβη κάποιου για αυτό εγώ πιστευω
πως η ουσία μιας πράξης βρίσκεται στη πράξη την ίδια για αυτό δεν πίστευω σε τίμωριες ώς άκολουθια της πράξης αλλά σε έκδικηση και στην ούσια της πράξης
της ίδια. Για αυτό και ή φύση δεν έκδικει,/τίμωρει. Αν για πάραδειγμα κόψω ένα
δέντρο αυτή ή πράψη μου θα έχει κάποιες ακόλουθιες που βρίσκονται στην ούσια
της πράξης. Το ίδιο και το φύτεμα ένος δέντρου αν κάθε ένας άπο μας ξέριζωσει
από ένα δέντρο οι σύνεπειες των πράξεων αυτών θα είναι δίκη μας όπως και το φύτεμα ενός δέντρου. ¨Αρα ή φύση δεν τίμωρει ο άνθρωπος τίμορει αλλά δεν κρίνει
σώστα η τίμωρια αυτή μιαζει με την ξέριζωση του δέντρου όπως και η άδικια .
Αν κάποιος δεν κάνει τίποτε στην ξέριζουση αυτών τον δέντρων η ουσια της πράξης του ε'ιναι η άπραξια στο ξέριζωμα δέντρων , έτσι και ήθικα όταν δεν πράτεις
τίποτε γνώριζεις αλλά το κρύβεις πως δεν κάνεις τιποτε για την άδικια και
σύμπεειφερεσε άβουλα. Πως νοιωθουν αυτοι που ξέριζωνουν δέντρα , πρόσπαθουν να
ξέφυγουν από την ούσια και γνώση της πράξης τους ενώ τους σύμφερει να είναι
άβουλοι .Πιος όμως είναι ο καλύτερος τρόπος να τους αντίμετωπισεις φύτεβοντας
δέντρα γιατί το φύτεμα αυτών ήταν ό σκόπος των φύτευτων δέντρων τότε οι ξέριζοτες δέντρων που κάταστρέφουν δέντρα για να κάψουν ξήλα στο τζάκι τους
θα έρχονταν πιο κόντα στην ουσία των ΄΄δεντρων και αν οι ξέριζωτες δέντρων χρήσιμοποιουσαν τους φύτευτες δέντρων για δίκαιολογια , φύτευτες δέντρων φύτεψετε και άλλα και βάρτε τους ξέρυωτες να φύτεψουν και αυτοί , γιατί μονο
κάταλαμβαινοντας την ούσια των πράξεων μας και μόνο με το να έχουμε σέβασμο
σε όλες τις μόρφες ζώης μπόρουμε πράγματικα να φύτεψουμε δέντρα γνώριζωντας την
ούσια του φύτεματος κανεις δεν θέλει να ξέριζωσει .
Ελπίζω να μας/σας έπεισα , να "φύτεψετε δέντρα" γιάτι ακόμα και αν άλλοι τα
ξέριζωσουν εσέις θα φυτεύετε ![]()
Ο σεβασμός και η αποδοχή είναι οι βασικές αρχές της ελευθερίας
quote:
Ελπίζω να μας/σας έπεισα , να "φύτεψετε δέντρα" γιάτι ακόμα και αν άλλοι τα
ξέριζωσουν εσέις θα φυτεύετε
Εγώ έχω πειστεί Συν-"Έλληνα" εδώ και χρόνια και φυτεύω συχνά δένδρα. ![]()
Ευχαριστώ που μοιράζεσαι τις ωραίες σου σκέψεις σε αυτό το topic.
Θέλω να σε ενημερώσω ότι ο άνθρωπος που έχει πει αυτά τα λόγια είναι ο Βιβεκανάντα και ήταν ένα Ινδός σοφός που έζησε στα τέλη του 19ου αιώνα.
Σε αυτό το topic δεν έχω την φιλοδοξία να εμβαθύνω στην ουσία των ζητημάτων αυτών όπως η αγάπη, η ανθρωπιά κ.α.
Ο σκοπός αυτού του topic είναι απλά να δώσει αξιόλογη τροφή για σκέψεις και προβληματισμό που να βασίζεται στην σοφία και στα βιώματα ενός ανθρώπου που θαυμάζω διότι με βοήθησε να συνειδητοποίησω κάποια πράγματα για τον εαυτό μου και για τους άλλους. Νιώθω ότι με αυτόν τον τρόπο μπορώ να του αποτίσω έναν "φόρο τιμής". Για αυτό και το χαρακτηρίζω ως "Σειρά Γνώσης".
Παρεπιμπτόντως κάποιες φορές "ανοιγόμαστε" σε κάποιες σύντομες συζητήσεις για να διευκρινήσουμε κάποια σημεία και να τα σχολιάσουμε.
Έτσι σε ευχαριστώ ξανά για την συμμετοχή σου. Συμφωνώ με την ουσία των λεγομένων σου και κρατώ κάτι που μου άρεσε πολύ από αυτά που είπες
quote:
Είναι χάζο να
πόλεμας την φώτια με την φώτια , αν αυτό που θέλεις να έξαληψεις είναι ή φώτια

Τα σημάδια του αληθινού Γνιάνα Γιόγκι
«Αυτά είναι τα σημάδια του αληθινού Γνιάνα – Γιόγκι:
(1)Δεν επιθυμεί τίποτε άλλο, εκτός του να γνωρίσει.
(2) Όλες του οι αισθήσεις είναι υπό τέλειο έλεγχο, υποφέρει το καθετί χωρίς να γκρινιάζει, το ίδιο ικανοποιημένος είτε το κρεβάτι του είναι το γυμνό χώμα κάτω από τον ανοιχτό ουρανό είτε αν φιλοξενείται στο παλάτι ενός βασιλιά. Δεν αποφεύγει τον πόνο, στέκεται και τον υποφέρει – έχει παραδώσει τα πάντα στον Εαυτό.
(3) Γνωρίζει ότι όλα είναι μη-πραγματικά εκτός από το Ένα.
(4) Έχει μια σφοδρή επιθυμία για ελευθερία. Με μια ισχυρή θέληση προσηλώνει το νου του προς τα ανώτερα και έτσι επιτυγχάνει την ειρήνη. Εάν δεν γνωρίζουμε την ειρήνη, τι περισσότερο είμαστε από τα κτήνη; Κάνει τα πάντα για τους άλλους – για τον Κύριο – εγκαταλείποντας όλους τους καρπούς των πράξεών του και μη αναζητώντας αποτελέσματα, είτε εδώ, είτε στην μέλλουσα ζωή.
Τι μπορεί να μας δώσει το σύμπαν περισσότερο παρά την δική μας ψυχή;»

Είμαστε το Βραχμάν. Να πάμε στο Κέντρο της ύπαρξης πέρα από το καλό και το κακό.
«Δεν μπορούμε να γνωρίσουμε το Βραχμάν, αλλά είμαστε το Βραχμάν, ολόκληρο κι όχι ένα κομμάτι του. Αυτό που δεν έχει έκταση δεν μπορεί να διαιρεθεί. Η φαινομενική ποικιλία δεν είναι παρά η αντανάκλαση ιδωμένη στον χρόνο και στον χώρο, όπως βλέπουμε τον ήλιο να αντανακλάται σε εκατομμύρια δροσοσταλίδες, αν και γνωρίζουμε ότι ο ήλιος από μόνος του είναι ένας και όχι πολλοί. Στην Γνάνα πρέπει να χάσουμε την ποικιλομορφία και να δούμε μόνο την Ενότητα. Εδώ δεν υπάρχει ούτε υποκείμενο, ούτε αντικείμενο, ούτε γνώση, ούτε εσύ, ούτε αυτός, ούτε εγώ, μόνο η μία, απόλυτη Ενότητα. Είμαστε αυτό όλον τον χρόνο, πάντα ελεύθεροι.
Ο άνθρωπος δεν είναι δέσμιος από τον νόμο της αιτιότητας. Ο πόνος και η δυστυχία δεν είναι μέσα στον άνθρωπο, αυτά είναι όπως το περαστικό σύννεφο που ρίχνει την σκιά του περνώντας μπροστά από τον ήλιο, αλλά το σύννεφο περνάει και ο ήλιος παραμένει, κι έτσι συμβαίνει και με τον άνθρωπο. Αυτός δεν γεννιέται, δεν πεθαίνει, δεν είναι μέσα στον χρόνο και στον χώρο. Αυτές οι ιδέες δεν είναι παρά αντανακλάσεις του νου, αλλά τις παραγνωρίζουμε για την πραγματικότητα και έτσι χάνουμε την θέα της θαυμάσιας αλήθειας την οποία κρύβουν.
Ο χρόνος δεν είναι παρά η μέθοδος της σκέψης μας, αλλά εμείς είμαστε πάντα ο Ενεστώτας χρόνος.
Το καλό και το κακό έχουν ύπαρξη μόνο σε σχέση με εμάς. Το ένα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το άλλο, γιατί κανένα δεν έχει νόημα χωριστά από το άλλο. Όσο διάστημα αναγνωρίζουμε την δυαδικότητα, ή διαχωρίζουμε τον Θεό από τον άνθρωπο, τόσο θα βλέπουμε το καλό και το κακό.
Μόνο όταν πάμε στο κέντρο, ενώνοντας τον εαυτό μας με τον θεό μπορούμε να δραπετεύσουμε από τις ψευδαισθήσεις. (…) Όσο μακρύτερα από το κέντρο, τόσο πιο γρήγορα περιστρέφεται ο τροχός, τόσο λιγότερο όσο προχωράμε προς το κέντρο. Κατευθυνθείτε προς το κέντρο, ελέγξτε την επιθυμία, ποδοπατήστε κι αφήστε τον λανθασμένο εαυτό να φύγει, τότε η θέασή σας θα καθαρίσει και θα δείτε τον Θεό. Μόνο με την απάρνηση αυτής της ζωής και όλων των άλλων ζωών που έρχονται (παράδεισος κλπ) μπορούμε να φτάσουμε στο σημείο που μπορούμε να σταθούμε σταθερά στον πραγματικό Εαυτό. Ενόσω ελπίζουμε για οτιδήποτε, η επιθυμία θα μας καθοδηγεί. Μείνετε για μια στιγμή χωρίς ελπίδα και η ομίχλη θα διαλυθεί. Γιατί τι να ελπίζεις όταν μία είναι όλη η ύπαρξη; Το μυστικό της Γνάνα είναι να τα παραδώσεις όλα και να είσαι αυτάρκης. Πείτε «όχι» και θα γίνετε «όχι», πείτε «είναι» και θα γίνετε «είναι». Λατρέψτε τον Εαυτό μέσα σας, τίποτε άλλο δεν υπάρχει. Ό,τι μας δεσμεύει είναι η Μάγια-Ψευδαίσθηση».

Ο Εαυτός αναζητάει την αυτογνωσία. Η άγνοια και η ανισότητα ως πηγές δυστυχίας. Ο κόσμος σαν μια μηχανή (matrix;) από την οποία πρέπει να δραπετεύσουμε
««Ο Εαυτός, το μόνο υποκείμενο, βρίσκεται στην εκδήλωση αναζητώντας να γνωρίσει τον εαυτό του. Όσο καλύτερος ο καθρέπτης, τόσο καλύτερη εικόνα μπορεί να δώσει, έτσι ο άνθρωπος είναι ο καλύτερος καθρέπτης, και όσο αγνότερος ο άνθρωπος, τόσο καλύτερα μπορεί να αντανακλά τον Θεό. Ο άνθρωπος κάνει το λάθος να διαχωρίζει τον εαυτό του από τον Θεό και να ταυτίζει τον εαυτό του με το σώμα. Αυτό το λάθος πηγάζει από την Μάγια, η οποία δεν ακριβώς πλάνη αλλά θα μπορούσαμε να πούμε το να δεις το πραγματικό ως κάτι άλλο και όχι ως αυτό που είναι. Αυτή η ταύτιση του Εαυτού με το σώμα μας οδηγεί στην ανισότητα, η οποία μοιραία μας οδηγεί στην μάχη και στην ζήλια, και όσο βλέπουμε ανισότητα, δεν μπορούμε να γνωρίσουμε την ευτυχία. «Η άγνοια και η ανισότητα είναι οι δύο πηγές της δυστυχίας» λέει η Γνάνα.
Όταν ο άνθρωπος έχει «χαστουκιστεί» επαρκώς από τον κόσμο, αφυπνίζεται με μια επιθυμία για ελευθερία, και αναζητώντας τα μέσα της διαφυγής του από τον ζοφερό κύκλο της γήινης ύπαρξης, αναζητά γνώση, μαθαίνει τι είναι αυτός πραγματικά και γίνεται ελεύθερος. Μετά από αυτό βλέπει τον κόσμο σαν μια γιγάντια μηχανή, αλλά προσέχει πολύ να κρατά τα δάχτυλά του μακριά από τους τροχούς. Το καθήκον παύει για αυτόν ο οποίος είναι ελεύθερος, ποια δύναμη μπορεί να περιορίσει το ελεύθερο ον; Κάνει το καλό, διότι είναι η φύση του, κι όχι διότι κάποιο φανταστικό καθήκον του το επιτάσσει. Αυτό δεν εφαρμόζεται σε αυτούς που είναι ακόμα δέσμιοι στις αισθήσεις τους. Μόνο για αυτόν που έχει υπερβεί τον κατώτερό του εαυτό, υπάρχει αυτή η ελευθερία. Στηρίζεται στην ίδια του την ψυχή, δεν υπακούει σε κανέναν νόμο, είναι ελεύθερος και τέλειος. Έχει διαλύσει τις παλιές προλήψεις και έχει βγει έξω από τον τροχό. Η φύση δεν είναι παρά ο καθρέπτης των δικών μας εαυτών.»

Η Θρησκεία είναι η απόλαυση του Εαυτού!
«Η απόλαυση του Εαυτού είναι αυτό που ο κόσμος αποκαλεί θρησκεία.
Όσο περισσότερη ευδαιμονία έχουμε μέσα μας, τόσο πνευματικότεροι είμαστε. Ας μην εξαρτόμαστε από τον κόσμο για την απόλαυσή μας.»

quote:
Ας μην εξαρτόμαστε από τον κόσμο για την απόλαυσή μας.»
"Poor is the man who's pleausures depend on a permission from another..."
Justify my love-Madonna of the material world
AUM SHANTI...

aum mani padme hum
Ο τέλειος άνθρωπος δεν παγιδεύεται στο παιχνίδι του κόσμου. Είμαστε ελεύθεροι ή όχι;
«Όσο περισσότερο τέλειοι γινόμαστε τόσο λιγότερη δουλειά μπορούμε να κάνουμε. Ο Sattvika βλέπει και γνωρίζει ότι όλος αυτός ο κόσμος είναι περισσότερο ένα παιδικό παιχνίδι και δεν ανησυχεί για αυτόν. Δεν ενοχλούμαστε όταν βλέπουμε δύο μαριονέτες να μάχονται και να δαγκώνονται. Ξέρουμε ότι δεν είναι σοβαρό ζήτημα.
Ο τέλειος γνωρίζει ότι ο κόσμος είναι Μάγια. Η ζωή ονομάζεται Σαμσάρα – είναι το αποτέλεσμα αντιμαχόμενων δυνάμεων που δρα επάνω μας. Ο Υλισμός λέει: «η φωνή της ελευθερίας είναι ψευδαίσθηση». Ο Ιδεαλισμός λέει: «Η φωνή που μας λέει ότι είμαστε σκλάβοι είναι ψευδαίσθηση». Η Βεδάντα λέει: «Είμαστε ελεύθεροι και όχι ελεύθεροι μαζί στην ίδια στιγμή».
Αυτό σημαίνει ότι δεν είμαστε ποτέ ελεύθεροι στο γήινο επίπεδο, αλλά πάντοτε ελεύθεροι στο πνευματικό επίπεδο. Ο Εαυτός είναι πέρα από την ελευθερία και την δέσμευση»