- ΛΟΓΙΚΗ & ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ / ΝΟΥΣ & ΚΑΡΔΙΑ - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
Λες να βγάλουμε από μέσα μας το "νιώθω".
Εννοείς το συναίσθημα;
Γιατί να το βγάλουμε, όταν από αυτό μπορούμε να καταλάβουμε πολλά πράγματα για τον εαυτό μας, και για τον τρόπο που σκεφτόμαστε; Μήπως το συναίσθημα δεν επιρρεάζει τη σκέψη πολλών από εμάς; Χωρίς όμως αυτό, η σκέψη είναι μια στείρα παράθεση επιχειρημάτων, που ίσως δεν μπορεί να μας βοηθήσει να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας, εάν δεν γνωρίζουμε τον υποκινητή, που κρύβεται από κάτω: Το συναίσθημα.
Το οποίο πρέπει να γνωρίσουμε, εαν θέλουμε πραγματικά να γνωρίσουμε τον εαυτό μας, κι όχι να νομίζουμε απλά ότι τον γνωρίσαμε.
αυτή...που τα κατάφερε!
ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΑΜΑΛΙΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΚΗΤΙΚΗ.
ΜΟΥ ΘΥΜΙΣΕΣ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΣΩ ΜΕΡΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΑΥΤΟ.
ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ
quote:
: "Οχι! Οχι! Ποτέ μην αναγνωρίσεις τα σύνορα του ανθρώπου! Να σπας τα σύνορα! Ν'αρνιέσαι ότι θωρούν τα μάτια σου! Να πεθαίνεις και να λες: Θάνατος δεν υπάρχει! "
ΟΧΙ ΣΥΝΟΡΑ
ΟΧΙ ΣΥΡΜΑΤΟΠΛΕΓΜΑΤΑ ΣΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΣΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΣ....
ΟΧΙ ΟΡΙΟΘΕΤΙΣΕΙΣ....
AΣ MHN TO ΞEXNAME ΦILOI MOY
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
** ΦΩΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΩΣ**
** ΕΑΝ ΝΙΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΚΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΦΕΥΓΕΙ ΜΗΝ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΠΙΣΩ ΝΑ ΤΗΝ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ**
![]()
Πολυ σοφα το εθεσες αμαλια
quote:
Γιατί να το βγάλουμε, όταν από αυτό μπορούμε να καταλάβουμε πολλά πράγματα για τον εαυτό μας, και για τον τρόπο που σκεφτόμαστε; Μήπως το συναίσθημα δεν επιρρεάζει τη σκέψη πολλών από εμάς;
οχι απλως πολλων αλλα ολων για αυτο και στην κουβεντα αν θελουμε να συνθεσουμε αποψεις (διαλογος) πρεπει να το βγαλουμε απο μεσα.
Το οπως λες στειρα αντιπαραθεση
quote:
Χωρίς όμως αυτό, η σκέψη είναι μια στείρα παράθεση επιχειρημάτων, που ίσως δεν μπορεί να μας βοηθήσει να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας, εάν δεν γνωρίζουμε τον υποκινητή, που κρύβεται από κάτω: Το συναίσθημα.
θα διαφωνησω αμαλια στο στειρα και διαφωνω γιατι στειρα θα ηταν μια κουβεντα οπου το συναισθημα του καθενος θα προβαλονταν και θα λειτουργουσε ως επιχειρημα
φαντασου μια κουβεντα που θα ξεκιναγε..
-Εγω νιωθω αυτο..
-και εγω νιωθω αυτο
-εγω νιωθω το αλλο
-κλπ
που θα εφτανε αυτη η κουβντα...?
αν οχι στο να διαφωνησουμε οχυρωμενοι πισω απο το so called συναισθημα.?
ενω μια κουβεντα που να λεει
-νομιζω οτι ετσι..
- εγω που διαβασα αυτον νομιζω οτι εχεις αδικο εκει
- θα συμφωνησω με τον πρωτο
-κλπ
σε καποια στιγμη θα συμφωνησουμε καπου.
Αν τωρα μεσα την δευτερη κουβεντα μπει καποιος και πει
Εγω νιωθω αυτο και το αποκαλω βιωμα και απο εκει και περα εχετε ολοι αδικο....
Βλεπεις.
Το συναισθημα του καθενος εκφραζει το εγω του καθενος και αποκληει την συνθεση και τον διαλογο
οποτε η ζητουμενη ισοροπια μεταξυ καρδιας και λογικης ειναι ζητουμενο...Αλλα σε ατομικο επιπεδο
ενω σε επιπεδο διαλογου ειναι μαλλον προβλημα..
Οποτε ο διαχωρισμος ειναι απαραιτητος γιατι...
quote:
Το οποίο (συναισθημα) πρέπει να γνωρίσουμε, εαν θέλουμε πραγματικά να γνωρίσουμε τον εαυτό μας, κι όχι να νομίζουμε απλά ότι τον γνωρίσαμε
οπως και εσυ ειπες...
Ενω η λογικη ειναι ΜΙΑ
love for what is comming and forgivness for the past...
Ο νους λοιπόν, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα εργαλείο, που με τη σωστή του χρήση μας βοηθάει να αποκωδικοποιήσουμε τα συναισθήματά μας. Το συναίσθημα είναι ο πηλός από τα βάθη της ψυχής μας, ο οποίος σε ρευστή κατάσταση καταλαμβάνει τη σκέψη μας, τις αντιδράσεις μας, αυτό το οποίο νομίζουμε ότι είμαστε.
ο νους, έρχεται να πλάσει μέσα από το συναίσθημα ιδέες, να διαχωρίσει έννοιες, να σκάψει στο γιατί.
Και τα δύο πολύτιμα στο δρόμο του αναζητητή, δυό ρόλοι που μόνο εάν λειτουργούν σε ισορροπία, μπορεί κάποιος να προχωρήσει πέρα από αυτά.
αυτή...που τα κατάφερε!
Πράγματι, το απόσπασμα που παράθεσες Αμαλία ήταν ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ...
Αλλά για ποιόν άραγε;;;;;
Καλός ο Καζαντζάκης, αγαπημένος, αλλά πολύ μικρός εμπρός στον Μέγιστο Σωκράτη και τη ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΤΟΥ...
Βάση αυτής, μάθαμε ότι για να ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ και να μην ΠΕΛΑΓΟΔΡΟΜΟΥΜΕ, ΠΡΕΠΕΙ να οριοθετούμε ΚΑΙ τις έννοιες αλλά ΚΑΙ συζήτηση...
Αυτός είναι ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ για εκείνον που ΘΕΛΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ να προχωρήσει και να ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙ αυτά που η ΣΤΕΙΡΑ ΛΟΓΙΚΗ απλά γελοιοποιεί...
Δηλαδή να κοιτά ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ τα πράγματα καί ΟΧΙ ΜΟΝΟ φυσικά όπως κάνει η ΛΟΓΙΚΗ και η ΣΚΕΨΗ...
Ο Καζαντζάκης πράγματι ΣΩΣΤΑ λέει : "Οχι! Οχι! Ποτέ μην αναγνωρίσεις τα σύνορα του ανθρώπου! Να σπας τα σύνορα! Ν'αρνιέσαι ότι θωρούν τα μάτια σου! Να πεθαίνεις και να λες: Θάνατος δεν υπάρχει! "
Ας δούμε λοιπόν ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ τι είναι ο ΘΑΝΑΤΟΣ;;;
Ο οποίος μάλιστα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ (;;;), αλλά ο άνθρωπος ΦΟΒΑΤΑΙ!!!!
Ας δούμε λοιπόν ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ τι είναι η ΖΩΗ;;;
Η οποία μάλιστα ΥΠΑΡΧΕΙ (;;;) και ο άνθρωπος την ΑΓΑΠΑ!!!
Χθές παρακολούθησα τη διάλεξη στην Ακαδημία Αθηνών απο τον καθηγητή Κο Νανόπουλο, με θέμα την ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ (στη θεωρία) ότι το ΣΥΜΠΑΝ είναι ΕΠΙΠΕΔΟ και σε αυτό λειτουργεί η ΕΥΚΛΕΙΔΙΟΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ (!!!!) καθώς και ότι η επιστήμη είναι σε θέση να ΓΝΩΡΙΖΕΙ τα πρώτα χρονικά διαστήματα απο την έκρηξη του Big Bang...
(Περισσότερα για το θέμα σε λίγες μέρες...)
Στην ομιλία του λοιπόν ο Κος Νανόπουλος, χρησημοποίησε την έκφραση κοσμική σούπα προσπαθώντας να μας εξηγήσει το ΠΩΣ ΗΤΑΝ τα "πράγματα" σε εκείνη την πρώτη στιγμή της έκρηξης...
Καλέ μου φίλε AvatarGr, πού έχεις "κολήσει" σε μια ΛΕΞΗ την οποία ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙ, αλλά παρ'όλα ταύτα τη χρησημοποιής συνεχώς ακόμα και επικαλούμενος τον Καζαντζάκη, αυτή τη ΣΟΥΠΑ είναι που δεν θέλω στη συζήτηση...
Τη "σούπα" που φτάχνει η ΛΟΓΙΚΗ με διάφορες λέξεις - ΕΝΝΟΙΕΣ, χωρίς να τις έχει ΗΔΗ κατανοήσει ΚΑΙ αναλύσει...
Και πώς να το κάνουμε...
Η "σούπα" ΜΠΟΡΕΙ να είναι εύγευστη, ΑΛΛΑ δεν θα ξέρεις ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΡΩΣ...
Μπορεί να πέρνεις τα όποια θρεπτικά συστατικά υπάρχουν, ΑΛΛΑ και πάλι δεν θα ξέρεις, δε θα ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ τι έχεις φάει...
Που αυτό σημαίνει ότι ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΒΙΩΣΕΙ τη σούπα, αλλά απλά θα έχεις χωνέψει....
Ας μην παίζουμε με τις λέξεις...
Η ΚΑΘΕ ΛΕΞΗ είναι μια ΔΟΝΗΣΗ και αυτή η ΔΟΝΗΣΗ αντιστοιχεί σε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΝΝΟΙΑ - ΣΤΟΙΧΕΙΟ, που ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΟΡΙΟΘΕΤΗΜΕΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙ, δε θα μπορείς να το ΧΡΗΣΗΜΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ορθά, αλλά όπως ΕΣΥ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ...
Και ποιό θα είναι το ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ;;;;;
ΜΠΕΡΔΕΜΑ και πάλι ΜΠΕΡΔΕΜΑ
Να ποιά είναι η ΒΑΒΕΛ που έχει περιπέσει η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ...
Ο καθένας ΧΡΗΣΗΜΟΠΟΙΕΙ τις έννοιες και τις λέξεις όπως τον ΒΟΛΕΥΕΙ...
Ε, και τι σημαίνει αυτό;;;
Σημαίνει ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ;;;;
Σημαίνει ΠΡΟΟΔΟ;;;;
Η Ελευθερία χμμμμμ...
Δεν ξέρω ΠΟΣΟ ΚΑΛΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ στο θέμα μας....
Φίλε μου DrumX13...
Ποιός είναι αυτός που ΝΙΩΘΕΙ...
Τι σημαίνει ΝΙΩΘΩ;;;
Απο ΠΟΥ πηγάζει και ΠΟΥ καταλήγει αυτό που ΝΙΩΘΟΥΜΕ;;;
Απλές απορρίες ενός ζαλισμένου Αθηναίου...
Κέλσος ο Φιλαλήθης
αυτο που νιωθω φιλε κελσο πηγαζει απο εμενα και επηρεαζει εμενα καποιες φορες μπορει να νιωθουμε περιπου το ιδιο αλλα ποτε δεν θα νιωσουμε ακριβως τα ιδια.
Νομιζω οτι απαντω στο ερωτημα σου
quote:
Φίλε μου DrumX13...
Ποιός είναι αυτός που ΝΙΩΘΕΙ...
Τι σημαίνει ΝΙΩΘΩ;;;
Απο ΠΟΥ πηγάζει και ΠΟΥ καταλήγει αυτό που ΝΙΩΘΟΥΜΕ;;;
Για αυτο και πρεπει να βγει απο την κουβεντα
Ειναι υποκειμενικο.
Οσο γι ατην Σουπα που λες φιλε μου ο κος νανοπουλος τον οποιο δεν εχω παρακολουθησει ζωντανα αλλα εχω διαβασει αυτον και για αυτον και εχω δει καποιες εκπομπες στην TV ...
Οταν λεει σουπα κατα την κριση μου προσπαθει να παρομιασει την κατασταση που υπηρχε στις πρωτες στιγμες πριν την μεγ. εκρηξη.
Ενοωντας οτι υπηρχαν ολα τα στοιχεια που υπαρχουν σημερα ενωμενα μεταξυ τους σε μια κοσμικη σουπα.
Τωρα η σουπα αν δεν σου αρεσει ως ενοια η ως γευση ειναι αλλο θεμα.
Στην κουβεντα μας η σουπα προκυπτει απο την ενωση τον δυο ενοιων- ρηματων -εργασιων- του σωματος.
Της λογικης(σκεφτομαι) και του συναισθηματος(νιωθω)..
εκει ειναι η σουπα που δεν σου αρεσει ![]()
![]()
και οχι στις ενοιες ή στις λεξεις που μπορει να ειναι δονησεις(δεν ξερω) αλλα πανω απο ολα ειναι φορεις ιδεων και μεσα εκφρασης σκεψεως και αισθηματων.
ποιο πολλα μου λεει εμενα η λεξη εγω...απο οποιαδηποτε λεξη οποιασδηποτε γλωσας που προσπαθει να περιγραψει το ιδιο πραγμα.
Αν βγαλουμε λοιπον απο μεσα την υποκειμενικοτητα του καθενος απο εμας της αισθηση της αυθεντιας του σε καποιο θεμα , την αναγκη μας να ξεχωρισουμε απο την "πλεμπα" και αν αποκτησουμε την απορια του ερευνητη νομιζω οτι η κουβεντα θα ξεφυγει προς τα πανω.
τα λεμε.
love for what is comming and forgivness for the past...
quote:
Απλές απορρίες ενός ζαλισμένου Αθηναίου...
Χμ…. .όντως! πραγματικά ζαλισμένος.
Πετάει ο γάιδαρος ; Ναι! πετάει!
Έχασα τον μπούσουλα ο άνθρωπος! (και μην αρχίσεις να απόσυμβολίζεις την λέξη μπούσουλας, δεν θα το αντέξω)

στην πεδιάδα ρέει το γάλα, ρέει ο οίνος και της μέλισσας το νέκταρ….
Edited by - ΕΧΕΜΒΡΟΤΟΣ on 29/05/2003 00:01:04
Φίλε drumx13, πολύ σωστά μιλάς για την υποκειμενικότητα, η οποία αποτελεί ουσιαστικά το κυριότερο χαρακτηριστικό της βαβέλ και στον διάλογο αυτό.
Μα, σαν άνθρωποι, με τις ατέλειες και την άγνοιά μας, ίσως είναι δύσκολο να απελευθερωθούμε από την υποκειμενικότητά μας, τον δικό μας δηλαδή τρόπο αντίληψης των πραγμάτων. Που συνδέεται βέβαια και με το συναισθηματικό υπόβαθρο της υπόστασής μας. Είναι δε και πολύ χρήσιμη η υποκειμενικότητα, γιατί σαν συναισθηματικά επιρρεαζόμενη έννοια, εάν μπορέσουμε να σταματήσουμε για λίγο, να βγούμε από τη σκηνή την οποία έχουμε στήσει για τον προσωπικό μας ρόλο, μπορούμε να δούμε πίσω από αυτήν, τον μηχανισμό, την αιτία. Αυτό που γεννά την αντιπαράθεση, το μπέρδεμα, την αδυναμία συνενόησης.
Αλλιώς, μέσα στο πετσί ενός μοναδικού ρόλου, πως μπορούμε μη νιώθωντας αυτό που οι άλλοι νιώθουν, να κατανοήσουμε, να χρησιμοποιήσουμε , αλλά και να απελευθερωθούμε από τον υποσυνείδητο έλεγχο του συναισθήματος, κι όχι από το ίδιο το συναίσθημα;
Φίλε μου Κέλσο
Δυστυχώς δεν έχω διαβάσει τον Μέγιστο Σωκράτη και τη ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΤΟΥ...
Ετσι δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη επάνω σε αυτά που αναφέρεις. Εμένα το απόσπασμα του Καζαντζάκη αυτό, με εκφράζει, το διάβασα, το παρέθεσα. Δεν θα μπω στη διαδικασία να κρίνω ποιος φιλόσοφος ή ποιος εσωτεριστής τα λέει καλύτερα. Δεν με ενδιαφέρει. Αυτό που με ενδιαφέρει, είναι κατά πόσο η Αμαλία θα μπορέσει μέσα από αναγνώσματα (λίγα ή πολλά), συζητήσεις και κυρίως βιώματα, να φύγει από αυτήν την ζωή, εκπληρώνοντας όσο μπορεί καλύτερα το προσωπικό χρέος του στόχου της.
Επίσης, επειδή με ρώτησες
quote:για ποιον είναι το απόσπασμα (εάν κατάλαβα καλά - εκτός εάν ρωτούσες για ποιον είναι ενδιαφέρον), το παρέθεσα γιατί είναι ένας αρκετά συμβολικός και όμορφος στο διάβασμα του λόγος, σχετικά με το θέμα: Νους και καρδιά. Αρα είναι για όλους, για σένα, για μένα, να ανοίγω τη σελίδα, να το διαβάζω.
Πράγματι, το απόσπασμα που παράθεσες Αμαλία ήταν ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ...
Αλλά για ποιόν άραγε;;;;;
αυτή...που τα κατάφερε!
Ας μείνουμε στη ΣΟΥΠΑ, μιάς και με τα υπόλοιπα, ΑΚΡΗ δεν μπορεί να βγεί...
Σαφέστατα και όπως το αντιλήφθηκες (κατά την οπτική μου) έχεις δίκιο φίλε μου DrumX13...
Αλλά να σε ρωτήσω....
Τα ΣΤΟΙΧΕΙΑ αυτά τα πρωταρχικά, ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ (ΕΙΝΑΙ);;;
Και εδώ είναι που ξεκινά η περίφημη ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ (που σε κάμια περίπτωση δεν το θεωρώ ΣΥΝΟΡΟ όπως αυτό που τρομάζει τον φίλο μου τον AvatarGr) και ΑΡΑ και η διαφοροποίηση των ΕΝΝΟΙΩΝ...
Πως θα φτάσουμε σε ένα ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ (το ζητούμενο, ακόμα ΚΑΙ στη παρούσα "ζαλισμένη κουβέντα" με γαϊδάρους να πετάνε πάνω απο τα κεφάλια μας), ΑΝ ΠΡΩΤΙΣΤΟΣ δεν ΞΕΧΩΡΙΣΟΥΜΕ τα στοιχεία (ορίσουμε), ώστε να μπορούμε στη συνέχεια να ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΓΩΜΕΝΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ;;;;;;;
Και μετά, ΑΦΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ τα συστατικά αυτής της ΕΝΩΣΗΣ (ή στη χειρότερη περίπτωση, ΣΟΥΠΑΣ) ΤΟΤΕ και ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ θα μπορούμε να έχουμε ΑΣΦΑΛΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...
Τουλάχιστον σε ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, αυτή τη μέθοδο χρησημοποιούν για να έχουν ΑΣΦΑΛΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ με όσο των δυνατόν μικρότερες "απώλειες" και "σφάλματα"...
Ναι, αυτή την ύψιστη ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ και τρόπο ΕΡΕΥΝΑΣ που μας άφησε παρακαταθήκη ο Διδάσκαλος των Διδασκάλων, ο Σωκράτης...
Για να δούμε τώρα είναι καλύτερα τα πράγματα...
Μπορούμε να συζητήσουμε και να φτάσουεμ σε συμπεράσματα;;;;
Κέλσος ο Φιλαλήθης
quote:
Και μετά, ΑΦΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ τα συστατικά αυτής της ΕΝΩΣΗΣ (ή στη χειρότερη περίπτωση, ΣΟΥΠΑΣ) ΤΟΤΕ και ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ θα μπορούμε να έχουμε ΑΣΦΑΛΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...
Φίλε μου Κέλσο...
εδώ λοιπόν,
ορθά μιλάς, αν και (υποθέτω) κάθεσαι!
αυτή...που τα κατάφερε!