- Νέο CARGO CULT η "Ελληνική Θρησκεία";; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
quote:
ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΠΟΙΟΣ ΔΙΔΑΞΕ ΠΟΙΟΝ.
Και σε τι τον δίδαξε. Κι εγώ χρωστάω ό,τι είμαι τώρα στο μαθηματικό μου της Α΄ Λυκείου που με έμαθε να μη φοβάμαι τα μαθηματικά, όμως πάω στοίχημα ότι δεν έχει ιδέα από το τωρινό αντικείμενο της έρευνάς μου (στην πραγματικότητα μάλιστα τα μαθηματικά που έκανα στα πρώτα 2 έτη είναι πολύ πιο προχωρημένα από αυτά που είχε κάνει εκείνος στο Μαθηματικό πριν 40 χρόνια).
Αν μου λες ότι η ιερή σχέση δασκάλου-μαθητή δίνει στο δάσκαλο αποκλειστικό copyright για ό,τι ασχοληθεί ο μαθητής στην υπόλοιπη ζωή του, λυπάμαι, αλλά δεν έχεις ιδέα για το τι εστί παιδεία.
Real stupidity beats artificial intelligence any time. -- Terry Pratchett
quote:quote:
Μετά την απάντησή σου .. θα συνεχίσω.Αυτό που λέει ο Νεύτωνας (ή μάλλον ο Γαλιλαίος IIRC).
Πρόσεξε λοιπόν να δεις τι γίνεται..
Λέει ο μπάρμπα-μήτσος (κυνικός)
quote:
..μας λέει οτι άμα είσαι πάνω σε ένα κινούμενο αμάξι, και πετάξεις ένα τόπι στον αέρα, αυτό θα μείνει πίσω καθώς εσύ προχωρείς, αναγκάζομαι να αναρωτηθώ
- καλα, δεν τον πήρε ούτε μια φορα τσάρκα ο Μεγαλέξανδρος να το δοκιμάσει να δεί μόνος του, πριν το γράψει.
Ας υποθέσουμε ότι το αμάξι κινείται με ταχύτητα u1 και πετάξει ο Αριστοτέλης μια μπάλα στον αέρα (αρκετά ψηλά, σε απόσταση ίση με 300.000 χλμ) με ταχύτητα ίση με την ταχύτητα του φωτός.
Τότε ένας παρατηρητής που στέκεται "ακίνητος" και περνάει από μπροστά του το αμάξι θα δει το εξής: Την μπάλα να διαγράφει τρίγωνο ισοσκελές (και να μένει πίσω βέβαια).
Επείδή η ταχύτητα του φωτός είναι σταθερή δεν επηρεάζεται από την ταχύτητα του τραίνου, άρα το φαινόμενο που για τον τύπο στο αμάξι διαρκεί 2 sec για τον παρατηρήτή διαρκεί περισσότερο..
Αυτά λέει χονδρικά ο Αινστάιν.
Ο Αριστοτέλης είπε το ίδιο πράγμα, σαν να αποτελεί εξωτερικό παρατηρητή..
Επίσης, συνέπεια της σχετικότητας αυτής είναι και το ότι λόγω της "βαρύτητας" καμπυλώνεται το φως.
Ο Νεύτων μην λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά οδηγήθηκε σε εξισώσεις που υπο/υπέρεκτιμούν την επιρροή της δικής του βαρύτητας στην κίνηση.
Για την ακρίβεια δεν είχε ιδέα για την Αριστοτελική θεώρηση και την σχετικότητα της κίνησης. Με αυτό τον τρόπο αν και στις περισσότερες περιπτώσεις, όπου η ταχύτητα είναι χαμηλή η θεωρία του επιτυγχάνει και χρησιμοποιείται ακόμα, σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν υψηλές ταχύτητες δεν μπορεί να προβλέψει ακριβώς την κίνηση.
Αλλά ακόμα και αν ο Αριστοτέλης είχε κάνει λάθος και ο Νεύτων είχε δίκιο, ποιος ο ρόλος του άσχετου μπαρμπά-μήτσου κυνικού; Η μεγαλωσύνη του Αριστοτέλη δεν βρίσκεται μόνο στην επαλήθευση ή όχι των θεωριών του, αλλά και στην αντίληψη και ανάλυση των θεμάτων που απασχολούν.
Ας μην ξεχνάμε ότι είναι δυσκολότερο να αντιληφθεί κανείς το πρόβλημα παρά να το επιλύσει. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Αριστοτέλης έκανε λάθος που τοποθέτησε την γη στο κέντρο του Σύμπαντος. Θα τον καταδικάσουμε; Όχι βέβαια γιατί μεγαλύτερη σημασία έχει ότι οι θεωρίες του --σωστές ή λάθος-- αποτέλεσαν μέτρο σύγκρισης για οποιεδήποτε άλλες θεωρίες στο μέλλον.
---punky---
quote:
Ας υποθέσουμε ότι το αμάξι κινείται με ταχύτητα u1 και πετάξει ο Αριστοτέλης μια μπάλα στον αέρα (αρκετά ψηλά, σε απόσταση ίση με 300.000 χλμ) με ταχύτητα ίση με την ταχύτητα του φωτός.
Ας υποθέσουμε δηλαδή κάτι που δε γίνεται; Ας κόψουμε κάτι και ας υποθέσουμε ότι την πετάει με 99,99% της ταχύτητας του φωτός. Αλλά ακόμα και τότε η μπάλα (αν δεν κονιορτοποιηθεί δηλαδή) δεν πρόκειται ποτέ να γυρίσει πίσω (σε αυτόν τον πλανήτη εννοούμε). Οπότε ας υποθέσουμε ότι την πετάει με μια φυσιολογική ταχύτητα, μικρότερη από την ταχύτητα διαφυγής και σε φυσιολογικό ύψος, ώστε να μην την τραβήξει π.χ. η Σελήνη. Η διαστολή του χρόνου είναι παρατηρήσιμη (θεωρητικά) για οσοδήποτε μικρές ταχύτητες εξάλλου, οπότε δεν αλλάζει το πείραμά σου.
quote:
Τότε ένας παρατηρητής που στέκεται "ακίνητος" και περνάει από μπροστά του το αμάξι θα δει το εξής: Την μπάλα να διαγράφει τρίγωνο ισοσκελές (και να μένει πίσω βέβαια).
Υπερβολή (hyperbole), όχι ισοσκελές τρίγωνο. Εφ' όσον μιλάμε για μεγάλα ύψη δηλαδή, γιατί για μικρότερα θα ήταν παραβολή. Και δε βλέπω γιατί θα έμενε πίσω, αν τουλάχιστον αγνοήσουμε την αντίσταση του αέρα (πράγμα που μπορεί να γίνει εύκολα με μια αρκετά "βαριά" μπάλα).
quote:
Ο Αριστοτέλης είπε το ίδιο πράγμα, σαν να αποτελεί εξωτερικό παρατηρητή..
Αν μίλαγε για μπάλες και όχι για ακτίνες φωτός (οι οποίες εξάλλου τείνουν να μην ξαναπέφτουν προς τα κάτω) τότε δεν είπε καθόλου το ίδιο πράγμα. Αν ο Αριστοτέλης έβαζε τον εαυτό του στη θέση αυτού που πετάει τη μπάλα και όχι αυτού που παρατηρεί απέξω τότε δεν είπε καθόλου το ίδιο πράγμα. Αν δεν αναφέρθηκε σε μεγάλες ταχύτητες και σε τεράστια ύψη τότε δεν είπε το ίδιο πράγμα. Γενικά δε βλέπω πώς μπορεί να είπε το ίδιο πράγμα.
Για την ακρίβεια αυτό που θα γίνει είναι ότι το φαινόμενο θα διαρκέσει ελαφρώς περισσότερο για τον ακίνητο παρατηρητή απ' ό,τι για τον κινούμενο. Οι δύο παρατηρητές θα συμφωνούν ως προς τη σχετική θέση κινούμενου παρατηρητή-μπάλας αφού είναι αδρανειακοί και στην πραγματικότητα η όλη ιστορία της διαστολής του χρόνου ανακαλύφθηκε από τον Einstein ακριβώς επειδή δε μπορούσε να εξηγήσει διαφορετικά πώς γίνεται οι δύο παρατηρητές να συμφωνούν ως προς αυτό και ταυτόχρονα να βλέπουν ίδια ταχύτητα του φωτός.
quote:
Επίσης, συνέπεια της σχετικότητας αυτής είναι και το ότι λόγω της "βαρύτητας" καμπυλώνεται το φως.
Όχι, καμία σχέση. Η γενική σχετικότητα είναι άλλη φάση.
quote:
Ο Νεύτων μην λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά οδηγήθηκε σε εξισώσεις που υπο/υπέρεκτιμούν την επιρροή της δικής του βαρύτητας στην κίνηση.
Για την ακρίβεια δεν είχε ιδέα για την Αριστοτελική θεώρηση και την σχετικότητα της κίνησης. Με αυτό τον τρόπο αν και στις περισσότερες περιπτώσεις, όπου η ταχύτητα είναι χαμηλή η θεωρία του επιτυγχάνει και χρησιμοποιείται ακόμα, σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν υψηλές ταχύτητες δεν μπορεί να προβλέψει ακριβώς την κίνηση.
Αν τα δεις όλα σε τύπους, η ειδική σχετικότητα απλά εισάγει έναν παράγοντα διόρθωσης στους νόμους του Νεύτωνα και στο μετασχηματισμό του Γαλιλαίου. Όπως λες και μόνος σου, σε μικρές ταχύτητες (και όταν λέμε "μικρές" εννοούμε μέχρι 0,9c δηλαδή περίπου 100.000 φορές πιο γρήγορα από σχεδόν οποιαδήποτε ταχύτητα παρατηρούμε γύρω μας) ο Νεύτων συμφωνεί με τον Einstein (και ο Γαλιλαίος με το Lorentz). Ο Αριστοτέλης δε συμφωνεί με κανέναν για τον απλούστατο λόγο ότι είναι ο μόνος από όλους αυτούς που δεν έκανε τον κόπο να επαληθεύσει πειραματικά τους ισχυρισμούς του. Συν ότι τα απαραίτητα μαθηματικά για όλα αυτά ανακαλύφθηκαν 1500 χρόνια μετά τον Αριστοτέλη.
quote:
Αλλά ακόμα και αν ο Αριστοτέλης είχε κάνει λάθος
Φυσικά και είχε κάνει λάθος.
quote:
και ο Νεύτων είχε δίκιο, ποιος ο ρόλος του άσχετου μπαρμπά-μήτσου κυνικού; Η μεγαλωσύνη του Αριστοτέλη δεν βρίσκεται μόνο στην επαλήθευση ή όχι των θεωριών του, αλλά και στην αντίληψη και ανάλυση των θεμάτων που απασχολούν.
Συμφωνώ. Εικάζω ότι ο ρόλος του Κυνικού ήταν να επισημάνει ακριβώς αυτό σε όσους θεωρούν ότι η Ειδική Σχετικότητα κρύβεται πίσω από ένα προφανέστατα λανθασμένο ισχυρισμό σε κάποιο αριστοτελικό χειρόγραφο.
quote:
Ας μην ξεχνάμε ότι είναι δυσκολότερο να αντιληφθεί κανείς το πρόβλημα παρά να το επιλύσει. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Αριστοτέλης έκανε λάθος που τοποθέτησε την γη στο κέντρο του Σύμπαντος. Θα τον καταδικάσουμε; Όχι βέβαια γιατί μεγαλύτερη σημασία έχει ότι οι θεωρίες του --σωστές ή λάθος-- αποτέλεσαν μέτρο σύγκρισης για οποιεδήποτε άλλες θεωρίες στο μέλλον.
Nομίζω γύρω στο 1700 είχε πάψει πλέον η Φυσική να συγκρίνεται με τον Αριστοτέλη και είχε αρχίσει να συγκρίνεται με τον εαυτό της.
kai καπου αλλου για να δεις ποιος ειμαι αντε
ψαρουκλα ακομα δεν ηρθες!!
Κοίτα να δεις apollo,
Για να μη σε στείλω στο διάολο και μου κόψει και αυτό τον λογ. η miss amalia, πήγαινε μόνος μου και πάρε και μια χλαμύδα μαζί σου για να την βάλεις εκεί που ξέρεις. ***!
ath.
Με σένα παιδί μου συμβαίνει το εξής. Εγώ απευθύνομαι σε ανθρώπους που έχουν κάποιες γνώσεις γύρω από το θέμα, γιατί δεν γίνεται όπως αντιλαμβάνεσαι να κάτσω να γράψω όλη τη θεωρία της Γ. Σχετικότητας.
Εσύ από την άλλη πλευρά απότι βλέπω μας λες κάποια πράγματα τα οποία βγάζεις από το μυαλό σου μάλλον..
Λες π.χ. "δεν θα διέγραφε τρίγωνο, αλλά παραβολή". Όμως το κλασσικό παράδειγμα στη Γ. Σχετ. λέει για ακτίνα φωτός που προσκρούει σε καθρέπτη στην οροφή και επιστρέφει έχοντας διαγράψει τρίγωνο. Αν είχες έστω και την παραμικρή λοιπόν ιδέα θα το γνώριζες.
Επίσης λές κάτι άσχετα άλλα για τριβή στον αέρα και βάρος κλπ πλήρως δικά σου και παντελώς άσχετα.
Θα σε παρακαλούσα λοιπόν αν θες να σε παίρνω στα σοβαρά και να συζητάμε, ώστε και οι δικοί σου ορίζοντες να επεκτείνονται ως ερευνητής που λες ότι είσαι και εγώ ίσως να ακούσω κάτι καινούργιο, να μελετάς πριν συζητάς, διαφορετικά να ακούς.
ath.
ΔΕΝ ΘΑ ΣΕ ΧΛΕΥΑΣΩ, ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΠΛΕΩΝ ΑΝΤΑΞΙΟΣ ΟΥΤΕ ΑΥΤΟΥ.
Καλά, εντάξει, οπότε σίγουρα με αυτήν θα σας έρθει το cargo.
Και ξέρεις, αναρωτιόμουν πως θα γίνει, γιατι δεν ήταν διανοητό να έρθουν οι Πρόγωνοι με μη-Ελληνική® εφεύρεση!
Έτσι πλέον, εντελώς αποστομωμένος, παραδίνομαι στην σοφία των Προγώνων®, και πάω και εγώ να αρχίσω τους τεμενάδες και τις ασκήσεις.
Στο επανειδήν, στη Μεσσηνία...
Κ
Πώς το λέγαν πάλι στο Βανουάτου -- τον πρόγωνο κι αν τον πλένεις, το σαπούνι αυτός το εφεύρε...
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΟΥ ΕΣΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΜΑΘΕΙΑ ΣΟΥ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ.
ΕΙΝΑΙ Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΣΟΥ. ΕΙΣΑΙ ΙΣΧΥΡΟΓΝΩΜΟΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΓΩΙΣΤΗΣ. ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΕΧΕΣΑΙ ΤΙΠΟΤΑ.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥ ΣΤΗ ΧΛΕΥΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΜΑΘΕΙΑ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ……….Η ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΜΕ ΠΗΓΕΣ.
M. R. Cohen/I. E. Drabkin, A Source Book in Greek Science, 1948
A. E. Egger, De Archytas Tarentini vita, operibus et philosophia, Paris 1833.
ΑΝ ΔΕΝ ΣΕΒΕΣΑΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟΝ ΣΟΥ ΚΑΙ ΔΕΧΕΣΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΣΑΙ ΠΕΡΙΓΕΛΟΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ, ΕΠΙΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΣ ΕΥΡΕΙΑ ΑΜΑΘΕΙΑ, ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΣΠΑΤΑΛΗΣΩ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΠΗΓΕΣ ΝΑ ΑΝΤΙΚΡΟΥΣΩ ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΣΟΥ.
Μη ψεύδου, αλλ’ αλήθευε.
ΣΟΛΩΝ ΕΞΗΚΕΣΤΙΔΟΥ Ο ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΕΦΗ
Και σε τι τον δίδαξε. Κι εγώ χρωστάω ό,τι είμαι τώρα στο μαθηματικό μου της Α΄ Λυκείου που με έμαθε να μη φοβάμαι τα μαθηματικά, όμως πάω στοίχημα ότι δεν έχει ιδέα από το τωρινό αντικείμενο της έρευνάς μου (στην πραγματικότητα μάλιστα τα μαθηματικά που έκανα στα πρώτα 2 έτη είναι πολύ πιο προχωρημένα από αυτά που είχε κάνει εκείνος στο Μαθηματικό πριν 40 χρόνια).
ΣΩΣΤΟ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΟΥ ΑΛΛΑ ΑΣΤΟΧΟ.
Τώρα όμως τα καταλαβαίνω όλα. Θα έπρεπε να δημοσιεύσετε την θεωρία σας σ΄ αυτή την μορφή στα «Χρονικά της Φυσικής», καθ’ όσον οι φυσικοί κατά κανόνα αγνοούν αυτό το αντικείμενο, όπως κι εγώ άλλωστε.
Με το γράμμα μου θα πρέπει να σας φαίνομαι σαν τον Βερολινέζο, που μόλις έχει ανακαλύψει το Grunewald και ρωτά αν ήδη προϋπήρξαν σε αυτό άνθρωποι.
Αν όμως λύσετε το πρόβλημα των κλειστών γραμμών του χρόνου, θα στηθώ μπροστά σας με σταυρωμένα χέρια.
ΔΕΝ ΕΔΩΣΕΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΑΪΝΣΤΑΙΝ.
Μη ψεύδου, αλλ’ αλήθευε.
ΣΟΛΩΝ ΕΞΗΚΕΣΤΙΔΟΥ Ο ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΕΦΗ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ...!!
KAI ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ
Ο ΑΪΝΣΤΑΙΝ –ΜΕΤΕΤΡΕΨΕ – ΕΞΕΛΙΞΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ – ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΩΣ ΔΙΚΗ ΤΟΥ…
Edited by - ΔΩΡΙΕΥΣ on 22/12/2004 15:31:55
quote:
Η θεωρία δεν ήταν του Καραθεοδωρή
ΣΤΟΙΧΕΙΑ...!!KAI ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ
Ο ΑΪΝΣΤΑΙΝ –ΜΕΤΕΤΡΕΨΕ – ΕΞΕΛΙΞΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ – ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΩΣ ΔΙΚΗ ΤΟΥ…
Edited by - ΔΩΡΙΕΥΣ on 22/12/2004 15:31:55
Κοίτα Δωριεύς,
Εκείνο τον καιρό και μάλιστα πριν τον Αινστάιν δεν ήταν μόνο ο Καραθεοδωρής, αλλά και άλλοι όπως ο Λειμπνιτζ, που είχαν φτάσει απίστευτα κοντά σε αυτό που τελικά όμως ο Αινστάιν είχε την τύχη αν θες, να αντιληφθεί: Την σχετικότητα του χρόνου.
Είναι πραγματικά πολύ παράξενο πως τόσο ο Λειμπνιτζ, όσο και άλλοι δεν μπόρεσαν --παρά το ότι επαναλαμβάνω είχαν φτάσει στην πηγή-- να "δουν" αυτό που είδε ο Αινστάιν.
ath.