ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Τρεις καλοί λόγοι για να γίνετε δάσκαλος - "Μεταξύ τυρού και αχλαδιού"

- Τρεις καλοί λόγοι για να γίνετε δάσκαλος - "Μεταξύ τυρού και αχλαδιού"

Dying_Incubus25 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
05/06/2007, 12:03:24
libero
το σχετικό τόπικ απενεργοποιήθηκε, μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα από τότε που είχες γράψει το μήνυμά σου. Εάν ήθελες, θα μπορούσες να απαντήσεις τότε.
Επίσης, δεν κάνω καμιά παρερμηνεία των γραφόμενών σου. Στο απόσπασμα που παράθεσες, παρέλειψες το πρώτο τμήμα του, στο οποίο αναφέρεις σαφώς ότι σβήσαμε το μήνυμα του gigenis.
Συγκεκριμένα έγραψες (το παραθέτω χωρίς τα emoticons με δική μου υπογράμμιση και τονισμό):
quote:
Με αυτό το μήνυμα ήθελα να τονίσω την διαφορά(και ταυτόχρονα την πιο άδικη αντιμετώπιση εις βάρος του gigeni) ανάμεσα στους χυδαίους και υβριστικούς χαρακτηρισμούς 6 σελίδων ή δυόμιση ημερών (δεν πρόσεξα τότε την χρονική διάρκεια των 2,5 ημερών αν και πάλι την θεωρώ σχετικά μεγάλη) χωρίς λογοκρισία από την μία και το μήνυμα του gigeni χωρίς τίποτα το μεμπτό να σβήνεται, από την άλλη. Αυτό είναι που με ενοχλεί, η λογοκρισία . Αφαιρώντας την δυνατότητα από τα υπόλοιπα μέλη να καταλάβουν, για ποιο λόγο διαγράφεται κάποιο μέλος, τι είναι αυτό που σε ενοχλεί, (εδώ σε ενόχλησε που δεν βάζω φατσούλες στο quote - έλεος) ώστε να μην γίνονται τα ίδια λάθη (ιδίως από τα νέα μέλη) και να μην επικρατεί σύγχυση.

Το ζήτημα δεν είναι εάν διαστρεβλώνεις τα πράγματα, αλλά γιατί το κάνεις.
Θα δείξει libero...
Είτε εάν το κάνεις από απλή απροσεξία και έλλειψη κατανόησης για τη σημαντικότητα του να στοιχειοθετείς τις κρίσεις σου με αληθή στοιχεία,
είτε εάν το κάνεις για άλλους λόγους.

Ψυχή μου,
Μην ονειρεύεσαι την αιωνιότητα,
αλλά εξάντλησε το χώρο του δυνατού!

05/06/2007, 12:43:16
quote:
amalia:
Όσον αφορά το - εντυπωσιακό κατ' εσέ - να είναι κανείς και διαχειριστής σε ένα forum όπως το esoterica και ταυτόχρονα καλός καθηγητής, δεν μπορώ να βρω κάποιον ουσιαστικό ή απλά πρακτικό λόγο για να μην είναι.
...

libero:
Εεε, δεν είναι και το πιο συνηθισμένο πράγμα στον κόσμο. Πως εξηγείται ή ύπαρξη κακών καθηγητών; Δεν σου έχει τύχει, να έχεις κρίνει κάποιο μέλος, άδικα εδώ στο φόρουμ εξαιτίας της πιθανής κούρασης, κακής διάθεσης ή δυσάρεστου γεγονότος που τυχών σου προκάλεσε η δουλεία σου στο σχολείο ή το αντίστροφο;
Διαφορετικά όλοι οι καλοί καθηγητές που είχα στο σχολείο μάλλον θα ήταν και διαχειριστές σε κάποιο φόρουμ, δεν εξηγείται αλλιώς

Πάντως η ύπαρξη κακών καθηγητών, δεν εξηγείται από την υπόθεση, ότι για να είναι κακοί καθηγητές, θα είναι διαχειριστές σε κάποιο forum!

Κατά ανάλογο τρόπο, ακόμα και εάν κάποιος δεν εργαζόταν καν, θα μπορούσε και πάλι να μεταφέρει την κακή του διάθεση στο έργο του συντονισμού. Δε σημαίνει ότι επειδή κάποιος είναι καθηγητής, υπάληλος, ή οτιδήποτε άλλο, θα κάνει ότι του κατέβει και θα βγάζει τα απωθημένα του στους άλλους ανθρώπους. Μπορείς πάντα να επιλέξεις να μην το κάνεις και αυτό σίγουρα αποτελεί προϋπόθεση για να αναλάβει κανείς έναν τέτοιο ρόλο.

Όσον αφορά τη διαχείρηση των συζητήσεων (που δεν είναι φυσικά η μόνη δράση μας στο esoterica) δεν υπακούει σε ατομικές - δικές μας - σκοπιμότητες, αλλά στοχεύει στο να παρέχει υπηρεσία στο σύνολο των ανθρώπων που διαβάζουν ή συμμετέχουν στις συζητήσεις. Και οι επεμβάσεις και παρεμβάσεις δε γίνονται εν θερμώ. Δεν κουβαλάμε τις προσωπικές και άσχετες με το esoterica διακυμάνσεις του συναισθήματός μας μέσα στα forums. Με άλλα λόγια, ποτέ δεν δρούμε εν βρασμώ ψυχής και οι δράσεις μας είναι το αποτέλεσμα της ομαδικής συνεργασίας της Ομάδας Υπευθύνων του Esoterica.

Οπότε, δεν ισχύουν ισχυρισμοί του τύπου "η amalia με απενεργοποίησε", "ο Dying_Incubus έκανε επέμβαση στο μήνυμά μου", ο τάδε με συμπαθεί, ο τάδε με αντιπαθεί, κ.λπ. Η διαχείριση των συζητήσεων είναι πέρα από προσωπικές συμπάθειες και αντιπάθειες. Ίσως γι' αυτό το λόγο να είναι τόσο δύσκολη... Διότι δεν είναι εύκολο να υπερβαίνεις τον εαυτό σου, να αγνοείς την επιθυμία σου να φαίνεσαι καλός και να είσαι αγαπητός από όλους, για να κάνεις το σωστό. Αλλά για να μάθεις να αγαπάς τους άλλους πραγματικά, πρέπει πρώτα να εγκαταλήψεις κάθε προσωπική επιθυμία που σε κάνει να θες οι άλλοι να σε συμπαθήσουν, να σε αγαπήσουν, να σε λατρέψουν, να σε θαυμάσουν, να σου πουν πόσο καλός είσαι. Μπορεί να το κάνουν, αλλά η επιθυμία αυτή δε θα πρέπει να είναι το κίνητρό σου, γιατί είναι ιδιοτελής.

Ψυχή μου,

05/06/2007, 14:05:19
quote:
libero:
Καλούς καθηγητές θεωρώ εγώ, εκείνους που δίνουν σημασία στους χειρότερους μαθητές της τάξης και δεν κάνουν το μάθημα μόνο για τα «φυτά». Αυτοί που μπορούν να κινήσουν το ενδιαφέρον των αδύναμων μαθητών. Αυτοί που έχουν την διάθεση να λύσουν όλες τις απορίες των μαθητών και όταν δεν μπορούν, να έχουν το θάρρος και την ειλικρίνεια να δηλώσουν την άγνοια τους ώστε ή να την λύσουν σε κάποιο επόμενο μάθημα (ψάχνοντας και διαβάζοντας και στο σπίτι) ή να προτρέπουν τον μαθητή να διαβάσει συγκεκριμένα βιβλία για να λύσει τις απορίες του και όχι να προσπαθούν με διάφορα τερτίπια τύπου "αυτό είναι εκτός ύλης", "τι ψάχνεις τώρα" να ξεφύγουν ή να απαντάνε με γενικόλογα με αποτέλεσμα να αποπροσανατολίσουν τον μαθητή (προσβάλλοντας την νοημοσύνη του ταυτόχρονα) για να μην πληγώσουν τον εγωισμό τους.

Συμφωνώ στην περιγραφή που δίνεις για τον καλό καθηγητή.
Φυσικά, στην εκπαίδευση υπάρχουν από όλα τα είδη. Και το είδος που περιγράφεις, αλλά και το άλλο το είδος, που κάνει μάθημα μόνο για τον εαυτό του, για να καταλάβει ο ίδιος/ια ή και κάποια λίγα "φυτά", ή και το είδος αυτών που δεν κάνουν καν μάθημα.

Θα δώσω ένα παράδειγμα.
Χθες έδιναν στο σχολείο τα παιδιά (η δευτέρα Λυκείου) Χημεία. Οι ερωτήσεις ήταν πολύ απλές, του τύπου "τι είναι τα διαλύματα", "τι είναι το φαινόμενο θερμοκηπίου", "πως σχηματίζεται το πετρέλαιο", κ.λπ.
Μόλις πέρασε το χρονικό διάστημα που πρέπει να περιμένουν οι μαθητές για να αποχωρήσουν, το 90% των μαθητών έφυγε τρέχοντας!
Λες και είχαν ρίξει βόμβα στην αίθουσα
Το ίδιο συνέβη και την προηγούμενη βδομάδα, όταν έδιναν φυσική - με τον ίδιο καθηγητή... Τα θέματα ήταν γελοία σε ευκολία, αλλά οι μαθητές τα έβλεπαν σα να ήταν κινέζικα.
Το περίεργο με την ιστορία αυτή είναι το εξής: Εγώ κάνω ένα μάθημα, που έχει μέσα πολλά στοιχεία φυσικής και λίγα χημείας. Κυρίως μηχανική και ηλεκτρισμό από τη φυσική. Τα παιδιά αυτά, απάντησαν σε πολύ δύσκολες ερωτήσεις που τους είχα βάλει στην τελική εξέταση. Ερωτήσεις, με μεγαλύτερες απαιτήσεις στην κατανόηση, στην σκέψη και στην απομνημόνευση, από τις ερωτήσεις που τους είχαν τεθεί στα παραπάνω μαθήματα. Πήραν οι περισσότεροι πολύ καλούς βαθμούς. Εγώ έχω βέβαια και μια μούρλα με τη φυσικο-χημεία και δε θέλω να φύγουν τα παιδιά από το σχολείο, χωρίς να ξέρουν βασικότατα πράγματα και χωρίς να αντιμετωπίζουν τη φυσική ως "μπαμπούλα".
Με εκνευρίζουν λοιπόν τέτοιοι καθηγητές. Γιατί δεν είναι απλώς ότι πληρώνονται τσάμπα, αλλά επίσης στερούν από τους μαθητές την ευκαιρία να αποκτήσουν βάσεις και κατανόηση και τα μετατρέπουν - ας μου συγχωρεθεί η έκφραση - σε "στουρνάρια", που τους ρωτάς τι είναι η βαρύτητα και σε κοιτούν λες και τους ρωτάς για τον κβαντικό εναγκαλισμό, ή για την φυσική μάυρων οπών. Απλά πράγματα χρειάζεται να ξέρουν και να κατανοούν και δεν έχουν οι εκπαιδευτικοί το δικαίωμα να τους στερούν αυτήν την κατανόηση.

quote:
Ίσως η υπερβολική χαλαρότητα (τον 3 μηνών) και γενικά του χαλαρό ωράριο, κάνει του καθηγητές του δημοσίου μίζερους, με χαμηλή απόδοση στη δουλεία τους.

Για ανέπτυξε παραπάνω το σκεπτικό σου.
Πως το συμπεραίνεις αυτό;

Ψυχή μου,

09/06/2007, 17:09:40
amalia...
quote:
libero
το σχετικό τόπικ απενεργοποιήθηκε, μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα από τότε που είχες γράψει το μήνυμά σου. Εάν ήθελες, θα μπορούσες να απαντήσεις τότε.

Νομίζω πως είπα γιατί δεν το έκανα, εδώ:
quote:
libero:
έκρινα πως δεν είχε νόημα να συνεχίσω, βλέποντας ταυτόχρονα το πόσο επέμενες για την ορθότητα της απόφασης σου, συζητώντας με τα άλλα μέλη

από τα οποία απ’ ότι θυμάμαι, πολλά θεωρούσαν υπερβολική την αντίδραση σου.
quote:
Το ζήτημα δεν είναι εάν διαστρεβλώνεις τα πράγματα, αλλά γιατί το κάνεις.
Θα δείξει libero...
Είτε εάν το κάνεις από απλή απροσεξία και έλλειψη κατανόησης για τη σημαντικότητα του να στοιχειοθετείς τις κρίσεις σου με αληθή στοιχεία,
είτε εάν το κάνεις για άλλους λόγους.

OK amalia
quote:
Χθες έδιναν στο σχολείο τα παιδιά (η δευτέρα Λυκείου) Χημεία. Οι ερωτήσεις ήταν πολύ απλές, του τύπου "τι είναι τα διαλύματα", "τι είναι το φαινόμενο θερμοκηπίου", "πως σχηματίζεται το πετρέλαιο", κ.λπ.
Μόλις πέρασε το χρονικό διάστημα που πρέπει να περιμένουν οι μαθητές για να αποχωρήσουν, το 90% των μαθητών έφυγε τρέχοντας!
Λες και είχαν ρίξει βόμβα στην αίθουσα
Το ίδιο συνέβη και την προηγούμενη βδομάδα, όταν έδιναν φυσική - με τον ίδιο καθηγητή... Τα θέματα ήταν γελοία σε ευκολία, αλλά οι μαθητές τα έβλεπαν σα να ήταν κινέζικα.
Το περίεργο με την ιστορία αυτή είναι το εξής: Εγώ κάνω ένα μάθημα, που έχει μέσα πολλά στοιχεία φυσικής και λίγα χημείας. Κυρίως μηχανική και ηλεκτρισμό από τη φυσική. Τα παιδιά αυτά, απάντησαν σε πολύ δύσκολες ερωτήσεις που τους είχα βάλει στην τελική εξέταση. Ερωτήσεις, με μεγαλύτερες απαιτήσεις στην κατανόηση, στην σκέψη και στην απομνημόνευση, από τις ερωτήσεις που τους είχαν τεθεί στα παραπάνω μαθήματα. Πήραν οι περισσότεροι πολύ καλούς βαθμούς. Εγώ έχω βέβαια και μια μούρλα με τη φυσικο-χημεία και δε θέλω να φύγουν τα παιδιά από το σχολείο, χωρίς να ξέρουν βασικότατα πράγματα και χωρίς να αντιμετωπίζουν τη φυσική ως "μπαμπούλα".
Με εκνευρίζουν λοιπόν τέτοιοι καθηγητές. Γιατί δεν είναι απλώς ότι πληρώνονται τσάμπα, αλλά επίσης στερούν από τους μαθητές την ευκαιρία να αποκτήσουν βάσεις και κατανόηση και τα μετατρέπουν - ας μου συγχωρεθεί η έκφραση - σε "στουρνάρια", που τους ρωτάς τι είναι η βαρύτητα και σε κοιτούν λες και τους ρωτάς για τον κβαντικό εναγκαλισμό, ή για την φυσική μάυρων οπών. Απλά πράγματα χρειάζεται να ξέρουν και να κατανοούν και δεν έχουν οι εκπαιδευτικοί το δικαίωμα να τους στερούν αυτήν την κατανόηση.

Χαίρομαι αν είναι αληθεύει.
Το έχω παρατηρήσει κι εγώ όταν ήμουν μαθητής μάλιστα μου έχει συμβεί και σ’ εμένα. Δεν μου άρεσαν καθόλου τα φιλολογικά και πάντα περνούσα με τον μέσο όρο στην επόμενη τάξη, "μένοντας" σε αυτά=(φιλολογικά). Υπήρχαν όμως 2-3 καθηγητές φιλόλογοι τέτοιοι, που δεν ήθελα να τελειώσει το μάθημα και βέβαια με αποτέλεσμα, σχετικά καλό βαθμό στις εξετάσεις . Αυτό όμως δεν σημαίνει πως όλοι οι υπόλοιποι φιλόλογοι ήταν ανάξιοι, αλλά το αποδίδω στο δικό μου "μίσος" προς τα φιλολογικά μαθήματα.

quote:
quote:
--------------------------------------------------------------------------------
Ίσως η υπερβολική χαλαρότητα (τον 3 μηνών) και γενικά του χαλαρό ωράριο, κάνει του καθηγητές του δημοσίου μίζερους, με χαμηλή απόδοση στη δουλεία τους.
--------------------------------------------------------------------------------

Για ανέπτυξε παραπάνω το σκεπτικό σου.
Πως το συμπεραίνεις αυτό;

Κάποιος που δουλεύει σε μη σταθερό ωράριο με πολύ ελεύθερο χρόνο συνήθως έχει την τάση στο να μην δουλεύει σωστά, παρά στο να εκμεταλλεύεται το ελεύθερο ωράριο για να γίνει καλλίτερος σε αυτήν. Αυτό το διαπίστωσα από τότε που πέρασα από το σχολείο, με το σταθερό πρόγραμμα και την συνήθεια, στο πανεπιστήμιο που είναι χαλαρό και διάσπαρτο. Ακόμα και οι λίγοι που παρακολουθούν τις παραδώσεις, το κάνουν με μια βαρεμάρα, λες και είναι καταναγκαστικό έργο. (χωρίς να βγάζω τον εαυτό μου απ’ έξω. Γενικά μιλάω για το θλιβερό αυτό φαινόμενο ).

Εννοείται δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος. Ίσως είναι το συμπλήρωμα, στην ατιμωρησία των ασυνείδητων (βολεμένων στο δημόσιο και την γενική νοοτροπία που υπάρχει, που δικαιολογεί την συμπεριφορά τους αυτή) καθηγητών, στους χαμηλούς μισθούς των καθηγητών κτλ.

quote:
Εγώ κάνω ένα μάθημα, που έχει μέσα πολλά στοιχεία φυσικής και λίγα χημείας. Κυρίως μηχανική και ηλεκτρισμό από τη φυσική.
Ποιο να ‘ναι άραγε αυτό το μάθημα χμμμ.... μυστήριο…

10/06/2007, 05:40:00
quote:
libero:
από τα οποία απ’ ότι θυμάμαι, πολλά θεωρούσαν υπερβολική την αντίδραση σου.

Για να τελειώνουμε μ' αυτό το θέμα libero κι επειδή γνωρίζω ότι ήμουν σαφέστατη σχετικά με το ποιο πρόσωπο θα έπρεπε να χρησιμοποιείται όσον αφορά επεμβάσεις σαν αυτή της προσωρινής απενεργοποίησης του gigenis, δεν υπήρξε "αντίδρασή μου". Υπήρξε επέμβαση και προσωρινή απενεργοποίηση, η οποία αποφασίστηκε από την ομάδα των υπευθύνων του esoterica.

Εάν πραγματικά δεν το κάνεις επίτηδες, φιλικά σου συνιστώ να προσπαθήσεις λίγο περισσότερο να αναπτύξεις την προσοχή σου σ΄αυτά που διαβάζεις.
(ειδικά, όταν είναι γραμμένα και με bold! βλέπε μήνυμά μου: Απεστάλη: 05/06/2007, 12:43:16 )

Ψυχή μου,