- ΒΙΒΕΚΑΝΑΝΤΑ: Ο Σκοπός (1ο μέρος) - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
θα σας παραθέσω μία σειρά μηνυμάτων που ολοκληρώνουν μία ομιλία από έναν σημαντικό μυστικιστή-σοφό της Ινδίας, τον Βιβεκανάντα. Πέρυσι ήταν η επέτειος των 100 ετών μετά από τον θάνατό του και έχω σκοπό, να φέρω πιο κοντά την σκέψη του στους Έλληνες Αναζητητές της Σοφίας.
Ο σκοπός μου δεν είναι να κάνω κάποιους Ινδουιστές αλλά το να έρθουν πιο κοντά στην σκέψη ενός μεγάλου μυστικιστή, ο οποίος έζησε και εργάστηκε για το Φως και δεν ήταν απλώς "μηρυκαστικό διανοητικών λαβυρίνθων". Η δύναμη των σκέψεων και των λόγων του είναι ένα πολύτιμο βοήθημα για όλους τους ειλικρινείς μαθητές της Σοφίας και τους βοηθάει να προβληματιστούν πάνω στην φύση τους και την πορεία τους, όποια κι αν είναι η θρησκευτική ή η φιλοσοφική τους τοποθέτηση.
Η ομιλία είναι χωρισμένη σε ενότητες και έτσι θα την "μερίσω" και εγώ σε διαφορετικά μηνύματα για να γίνει πιο ξεκούραστο το διάβασμα. Ξέρω ότι μερικοί φίλοι θα θεωρήσουν κουραστικό αυτόν τον τρόπο της παράθεσης μεγάλων μηνυμάτων αλλά δυστυχώς δεν "μου πάει η καρδιά" να λογοκρίνω ή να ακρωτηριάσω την δύναμη του προφορικού λόγου του Βιβεκανάντα.
Συγνώμη για τα λάθη απόδοσης στα ελληνικά, όπου υπάρχουν.
Χαλαρώστε, πάρτε έναν καφέ (ή ένα ουζάκι
) και αφεθείτε στον λόγο ενός βιωματικού ανθρώπου.
Swami Vivekananda:
Ο ΣΚΟΠΟΣΑυτή είναι μία ομιλία σε μια σειρά ομιλίων που έδωσε ο Ινδός μυστικιστής Vivekananda στο San Francisco, στην Άνοιξη του 1900. Μερικοί θεωρούν αυτές τις διαλέξεις ως το τελευταίο του μήνυμα προς την Δύση. Σε αυτές τις διαλέξεις επέμενε περισσότερο από ποτέ άλλοτε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να σταθούν μπροστά στην Αλήθεια του «Εαυτού» (Ατμάν ή Πνεύμα) και να μην κάνουν κανένα συμβιβασμό.
ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ
Ανακαλύπτουμε ότι ο άνθρωπος όπως πάντοτε ήταν, περιτριγυριζόταν από κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό του, και καθώς προσπαθεί να αδράξει το νόημα του, θα αναζητεί πάντοτε το ανώτερο ιδανικό. Γνωρίζει ότι αυτό το ιδανικό υπάρχει και ότι η Θρησκεία είναι στην αναζήτηση αυτού του ανώτατου ιδανικού.
Πρώτα απ’ όλα οι αναζητήσεις του βρίσκονταν στο εξωτερικό πεδίο. Τοποθέτησε, αυτό το ιδανικό στον ουρανό ή σε διαφορετικούς χώρους, σύμφωνα με αυτό που μπορούσε να συλλάβει η όλη φύση του ανθρώπου, και αυτό που μπορούσε να συνειδητοποιήσει. Αργότερα ο άνθρωπος ξεκίνησε να παρατηρεί τον εαυτό του λίγο πιο κοντά, και άρχισε να παρατηρεί το πραγματικό "Εγώ", ότι δεν ήταν ένα "Εγώ" όπως αναπαρίσταται συνήθως. Και αναζητώντας εσωτερικά τον εαυτό του ανακάλυψε Εκείνο… Το ίδιο ιδανικό που αυτός είχε τοποθετήσει έξω από τον εαυτό του, όλο το χρονικό διάστημα ήταν μέσα του. Αυτό το οποίο λάτρευε εξωτερικά ήταν η ίδια του εσωτερική φύση.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΚΛΑΒΟΙ ΣΤΗ ΦΥΣΗ;
Παντού στη Φύση το κάθε τι είναι περιορισμένο. Σκλαβιά, σκλαβιά! Το να είσαι σε αρμονία με τη Φύση είναι σκλαβιά. Ό,τι είναι εκεί το Ον, είναι στη σκλαβιά της Φύσης, ζώντας σε ένα χρυσό κλουβί. Ο ανώτατος νόμος και η τάξη είναι ότι ο άνθρωπος είναι ουσιαστικά ελεύθερος και Θείος. Τώρα μπορούμε να δούμε ότι η ερώτηση «Γιατί και για ποιο λόγο;», μπορεί μόνο να υπάρχει στην άγνοια. Το μόνο που μπορώ να εξαναγκαστώ να κάνω είναι πράγματα, μέσω κάποιου άλλου. Η Φύση κατακτάται από τον άνθρωπο κάθε μέρα. Ως φυλή ο άνθρωπος εκδηλώνει την δύναμη του. Προσπαθήστε με την φαντασία να βάλετε ένα όριο στη δύναμη ενός ανθρώπου. Θα παραδεχτείτε ότι ο άνθρωπος σαν φυλή έχει απεριόριστη δύναμη και έχει ένα απεριόριστο σώμα. Η μόνη ερώτηση είναι: «Τι είσαι; Είσαι η φυλή ή το άτομο;»
Ανακαλύπτουμε ότι ο άνθρωπος όπως πάντοτε ήταν, περιτριγυριζόταν από κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό του, και καθώς προσπαθεί να αδράξει το νόημα του, θα αναζητεί πάντοτε το ανώτερο ιδανικό. Γνωρίζει ότι αυτό το ιδανικό υπάρχει και ότι η Θρησκεία είναι στην αναζήτηση αυτού του ανώτατου ιδανικού.
Παντού στη Φύση το κάθε τι είναι περιορισμένο. Σκλαβιά, σκλαβιά! Το να είσαι σε αρμονία με τη Φύση είναι σκλαβιά. Ό,τι είναι εκεί το Ον, είναι στη σκλαβιά της Φύσης, ζώντας σε ένα χρυσό κλουβί. Ο ανώτατος νόμος και η τάξη είναι ότι ο άνθρωπος είναι ουσιαστικά ελεύθερος και Θείος. Τώρα μπορούμε να δούμε ότι η ερώτηση «Γιατί και για ποιο λόγο;», μπορεί μόνο να υπάρχει στην άγνοια. Το μόνο που μπορώ να εξαναγκαστώ να κάνω είναι πράγματα, μέσω κάποιου άλλου. Η Φύση κατακτάται από τον άνθρωπο κάθε μέρα. Ως φυλή ο άνθρωπος εκδηλώνει την δύναμη του. Προσπαθήστε με την φαντασία να βάλετε ένα όριο στη δύναμη ενός ανθρώπου. Θα παραδεχτείτε ότι ο άνθρωπος σαν φυλή έχει απεριόριστη δύναμη και έχει ένα απεριόριστο σώμα. Η μόνη ερώτηση είναι: «Τι είσαι; Είσαι η φυλή ή το άτομο;»
Συνεχίζεται...

ΑΝΕΓΩΙΣΜΟΣ
Η στιγμή που απομονώνετε τον εαυτό σας το κάθε τι σας πληγώνει. Τη στιγμή που επεκτείνεστε και συναισθάνεστε τους άλλους, κερδίζετε βοήθεια. Ο εγωιστής άνθρωπος είναι ο πιο δυστυχής στον κόσμο. Ο ευτυχέστερος είναι ο άνθρωπος ο οποίος δεν είναι καθόλου εγωιστής. Αυτός έχει γίνει η όλη δημιουργία, η όλη φυλή, και ο Θεός είναι μέσα του. Έτσι μέσα στον δυαδισμό, ο Χριστιανός, ο Ινδουιστής και όλοι οι πιστοί, από όλες τις θρησκείες, έχουν έναν κώδικα ηθικής που είναι: «Να μην είσαι εγωιστής, να είσαι ανεγωιστής. Κάνε πράγματα για τους άλλους. Επεκτάσου και ανοίξου στους άλλους.»
Η αλήθεια είναι ότι εσύ δεν είσαι χωριστός από το Σύμπαν, όπως είναι το Πνεύμα σου, που δεν είναι χωριστό από το υπόλοιπο μέρος σου. Αν δεν είναι έτσι, εσύ δεν θα μπορούσες να δεις οτιδήποτε, δεν θα μπορούσες να αισθανθείς οτιδήποτε. Τα σώματα μας είναι απλά μικρές δίνες, περιδινήσεις στον ωκεανό της ύλης. Η ζωή παίρνει μια στροφή και ξαναπερνά σε μια άλλη μορφή. Ο ήλιος, το φεγγάρι, τα αστέρια, εσύ κι εγώ, είμαστε περισσότερο περιδινήσεις. Γιατί εγώ διάλεξα ένα συγκεκριμένο νου σαν δικό μου; Είναι απλά μια διανοητική περιδίνηση στον ωκεανό του Νου. Το όλο Σύμπαν συντίθεται από Χρόνο, Χώρο και Αιτία. Και ο Θεός εμφανίζεται ως αυτό το Σύμπαν. Πότε ξεκίνησε η Φύση; Όταν ξέχασες εσύ την αληθινή σου φύση και έγινες περιορισμένος από τον χρόνο, το χώρο και την αιτία. Αυτό είναι ο περιστρεφόμενος κύκλος των σωμάτων σου. Και ακόμη είναι και η άπειρη φύση σου. Αυτή είναι βεβαίως η φύση: Χρόνος, Χώρος και Αιτία. Αυτό είναι όλο που εννοείται με τη Φύση. Ο Χρόνος ξεκίνησε όταν εσύ ξεκίνησες να σκέφτεσαι, ο Χώρος ξεκίνησε όταν εσύ πήρες το σώμα. Αλλιώς δεν μπορεί να υπάρχει χώρος. Η Αιτία ξεκίνησε όταν εσύ έγινες περιορισμένος. Εμείς πρέπει να έχουμε κάποιου είδους απάντηση. Ο περιορισμός μας είναι ένα παιχνίδι μόνο για να διασκεδάσουμε. Τίποτα δεν σε δένει, τίποτα δεν σε εξαναγκάζει. Εσύ ποτέ δεν ήσουν περιορισμένος. Εμείς είμαστε το όλο, δρουν όλα τα μέρη μας σ’ αυτό το παιχνίδι, ενός δικού μας παραμυθιού.
Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΑΤΟΜΙΚΟΤΗΤΑ
Ας εξετάσουμε μια άλλη ερώτηση σχετικά με την ατομικότητα. Κάποιοι άνθρωποι φοβούνται πάρα πολύ μη χάσουν την ατομικότητα τους. Δεν θα ήταν καλύτερα για το γουρούνι να χάσει την ατομικότητα του γουρουνιού, αν αυτό γινόταν θεός; Ναι, αλλά το φτωχό γουρούνι δεν σκέφτεται έτσι την συγκεκριμένη στιγμή.
Ποια κατάσταση έχει η ατομικότητα μου; Όταν εγώ ξάπλωνα σαν μωρό στο πάτωμα, προσπαθώντας να ρουφήξω τον αντίχειρα μου; Ήταν αυτή η ατομικότητα που εγώ θα έπρεπε να λυπάμαι να χάσω; Πενήντα χρόνια μετά από τώρα θα κοιτάξω αυτή τη παρούσα κατάσταση και θα γελάσω. Έτσι όπως τώρα παρατηρώ την κατάσταση μου όταν ήμουν μωρό. Ποια από όλες τις ατομικότητες θα κρατήσω; Στο χρόνο όλοι είμαστε ατομικοί, αλλά με ποια έννοια; Ποια είναι η ατομικότητα του ανθρώπου; Όχι κάποιος «Τομ Μπράουν», αλλά ο Θεός στον άνθρωπο. Αυτή είναι η πραγματική ατομικότητα.
Όσο περισσότερο ο άνθρωπος το πλησιάζει αυτό, τόσο περισσότερο θα αφήνει την λάθος αντίληψη του για την ατομικότητα. Όσο περισσότερο προσπαθεί να συλλέξει και να κερδίσει το κάθε τι για τον εαυτό του, τόσο λιγότερο θα είναι μια πραγματική ατομικότητα. Όσο λιγότερο σκέφτεται για τον εαυτό του, τόσο περισσότερο θα θυσιάζεται και θα θυσιάζει όλη την ατομικότητα του κατά τη διάρκεια της ζωής του. Και τόσο περισσότερο όμως θα γίνεται ατομικότητα. Αυτό είναι ένα μυστικό για τον κόσμο, το οποίο δεν καταλαβαίνουμε. Πρώτα πρέπει να κατανοήσουμε τι εννοούμε με την ατομικότητα. Αυτή είναι η επίτευξη του Ιδεώδους.
Εσύ είσαι ένας άνθρωπος τώρα. Είσαι ένας άνδρας ή μια γυναίκα. Θα αλλάζεις με το πέρασμα του χρόνου. Μπορείς να σταματήσεις; Δεν μπορείς να σταματήσεις πουθενά, μέχρι να τελειώσει η ζωή, η άπειρη ζωή. Σταματάς εκεί. Έχεις λίγη γνώση τώρα και πάντα προσπαθείς να κερδίσεις περισσότερη. Που θα σταματήσει αυτό; Πουθενά, μέχρι εσύ να γίνεις Ένα με την ίδια τη Ζωή.
Συνεχίζεται...

ΗΔΗ ΕΙΣΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ.
Τι πρέπει να κάνουμε για να είμαστε ελεύθεροι; Ελεύθεροι είμαστε ήδη. Πως θα μπορούσε ποτέ ο ελεύθερος να περιοριστεί; Είναι ένα ψέμα. Ποτέ δεν ήσαστε περιορισμένοι. Πώς θα μπορούσε ποτέ το απεριόριστο και το άπειρο να γίνει περιορισμένο από οτιδήποτε; Το άπειρο διαιρείται με το άπειρο. Προστίθεται στο άπειρο, πολλαπλασιάζεται με το άπειρο και παραμένει άπειρο. Είστε άπειροι, ο Θεός είναι άπειρος, όλοι είμαστε άπειροι. Δεν μπορούν να υπάρχουν δύο υπάρξεις. Μόνο μία. Το άπειρο δεν μπορεί ποτέ να γίνει περιορισμένο. Ποτέ δεν ήσαστε περιορισμένοι. Αυτό είναι όλο. Είστε ήδη ελεύθεροι. Πρέπει να φτάσετε το σκοπό. Αυτό είναι όλο που πρέπει να φτάσουμε. Ποτέ μην επιτρέψετε το νου σας να σκέφτεται ότι δεν έχετε φτάσει το σκοπό.
Οτιδήποτε σκεφτόμαστε αυτό και γινόμαστε. Ας εσείς σκεφτείτε ότι είστε φτωχοί, αμαρτωλοί, υπνωτίζετε τους εαυτούς σας, λέγοντας "Εγώ είμαι ένας δυστυχισμένος, ένα σκουλήκι που σέρνεται". Εκείνοι που πιστεύουν στην Κόλαση, βρίσκονται στην Κόλαση όταν πεθαίνουν. Εκείνοι που λένε ότι θα πάνε στον Ουρανό, πηγαίνουν στον Ουρανό. Όλα είναι ένα παιχνίδι.
Μπορείτε να πείτε: "Πρέπει να κάνουμε κάτι, ας κάνουμε το καλό". Αλλά ποιος ενδιαφέρεται για το καλό και το κακό; Παίξτε. "Ο Θεός ο Παντοδύναμος παίζει". Αυτό είναι όλο. Είστε ο παντοδύναμος Θεός που παίζει. Αν θέλετε να παίξετε σε μια μεριά, και να πάρετε το μέρος του ζητιάνου, δεν πρέπει να κατηγορείτε κάποιον άλλο γιατί κάνατε αυτή την επιλογή. Απολαύστε να είστε ζητιάνος. Γνωρίζετε ότι η πραγματική σας φύση είναι θεία. Είστε ο Βασιλιάς και παίζετε τον ζητιάνο. Όλο αυτό είναι διασκεδαστικό. Γνωρίστε το και παίξτε. Αυτό είναι όλο που υπάρχει.
Μετά εξασκηθείτε. Το όλο Σύμπαν είναι ένα μεγάλο παιχνίδι, αχανές παιχνίδι. Όλο είναι καλό, γιατί όλο είναι διασκέδαση. Αυτό το αστέρι έρχεται και συγκρούεται με τη Γη μας και όλοι είμαστε νεκροί. Κι αυτό επίσης είναι διασκέδαση. Σκέφτεστε τα μικρά πράγματα, τα οποία απολαμβάνουν οι αισθήσεις σας και πιστεύετε ότι μόνο αυτά είναι αστεία. Να είστε λογικοί, κάνουμε λάθη, και τι έγινε; Όλο αυτό είναι μια διασκέδαση. Οι άνθρωποι τρελαίνονται σχετικά με τα παλιά τους αμαρτήματα. Στενάζουν και θρηνούν και όλα αυτά τα σχετικά. Μην μετανοείτε, αφού έχετε κάνει μια δουλειά μη σκέφτεστε γι' αυτήν. Συνεχίστε, μη σταματάτε, μη κοιτάτε πίσω. Τι θα κερδίσετε με το να κοιτάζετε πίσω; Δεν χάνετε τίποτα και δεν κερδίζετε τίποτα. Δεν πρόκειται να λιώσετε σαν βούτυρο. Οι ουρανοί και οι κολάσεις είναι ενσαρκώσεις. Δηλαδή όλα είναι μια ανοησία.
ΕΣΕΙΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΕΤΕ
Κάποιος γεννιέται και κάποιος πεθαίνει. διασκεδάζετε παίζοντας με τους κόσμους. Κρατάτε το σώμα αυτό όσο θέλετε, αν εσείς δεν θέλετε να το έχετε. Το άπειρο είναι το πραγματικό, το περιορισμένο είναι το παιχνίδι. Είστε το άπειρο σώμα και το περιορισμένο σώμα σε ένα. Να το γνωρίζετε. Αλλά η γνώση δεν θα σας κάνει κάποια διαφορά. Το παιχνίδι θα συνεχίσει.
Δύο λέξεις, ψυχή και σώμα, έχουν ενωθεί. Η μερική γνώση είναι η αιτία. Να ξέρετε ότι πάντα είστε ελεύθεροι. Η φωτιά της γνώσης καίει, και καίει όλες τις βρωμιές και τους περιορισμούς. Εγώ είμαι το άπειρο. Είστε ελεύθεροι όσο ήσασταν στην αρχή και τώρα και πάντοτε θα είστε. Αυτός που γνωρίζει ότι είναι ελεύθερος είναι ελεύθερος. Αυτός που γνωρίζει ότι είναι περιορισμένος είναι περιορισμένος. Έχω διαιρέσει τον εαυτό μου στον εαυτό μου και σε μένα. Εγώ έγινα αυτός που ευλογείτε, αλλά και εγώ ευλογώ τον εαυτό μου. Γιατί όχι, ο Θεός να είμαι εγώ; Γιατί να μη λατρεύω τον εαυτό μου; Παγκόσμια ο θεός είναι επίσης ο εαυτός μου, είναι όλο διασκεδαστικό. Δεν υπάρχει άλλος σκοπός. Ποιος είναι ο σκοπός και το τέλος της ζωής; Κανένας, γιατί εγώ γνωρίζω ότι είμαι άπειρος. Αν εσείς είστε ζητιάνοι, μπορείτε να έχετε σκοπούς. Εγώ δεν έχω σκοπούς, δεν έχω θέληση, εγώ έρχομαι στη χώρα σας και δίνω διαλέξεις, έτσι, για διασκέδαση. Δεν υπάρχει άλλο νόημα, ποιο νόημα μπορεί να υπάρχει;
Συνεχίζεται...

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟ Ο ΕΑΥΤΟΣ ΜΟΥ
Είμαι ο άνθρωπος που πρόκειται να κρεμαστεί. Εγώ είμαι όλος κακός. Πρόκειται να τιμωρηθώ στην κόλαση. Κι αυτό επίσης είναι διασκέδαση. Αυτός είναι ο σκοπός της φιλοσοφίας, να γνωρίζω ότι είμαι άπειρος. Σκοποί, κίνητρα και υποχρεώσεις ζούνε σ' ένα φόντο. Αυτή η αλήθεια είναι η πρώτη που πρέπει να ακούσετε, μετά να τη σκεφτείτε. Λογικευτείτε, πεισθείτε με όλους τους τρόπους και τα μέσα. Ο φωτισμένος δεν γνωρίζει τίποτα περισσότερο απ' αυτό. Γνωρίστε με βεβαιότητα ότι εσείς είστε το κάθε τι. Γι' αυτό δεν θα έπρεπε να πληγώνετε κανέναν, γιατί σ' αυτό το πλήγωμα των άλλων, εσείς πληγώνετε τον εαυτό σας. Τέλος, θα πρέπει να διαλογιστείτε πάνω σ' αυτό, να σκεφτείτε πάνω σ' αυτό. Μπορείτε να αντιληφθείτε ότι θα έρθει μια στιγμή που όλα θα θρυμματιστούν σε σκόνη, και θα μείνετε μόνος. Αυτή η στιγμή της εκστατικής χαράς δεν θα σας αφήσει ποτέ. Πραγματικά θα βρείτε ότι είστε χωρίς σώματα. Ποτέ δεν είχατε σώματα. Εγώ είμαι ο ένας, μόνος, μέσω όλης της αιωνιότητας. Ποιον να φοβηθώ; Είμαι όλος ο Εαυτός. Σε αυτό είναι που πρέπει συνεχώς να διαλογιστείτε. Μέσω αυτής της αντίληψης είναι που γίνεστε μια ευλογία για τους άλλους. Το πρόσωπο σου λάμπει σαν αυτό που γνωρίζει το Θεό. Αυτός είναι ο σκοπός. Αυτό δεν είναι για να κηρυχθεί, όπως κάνω εγώ τώρα:
"Κάτω από ένα δένδρο εγώ είδα ένα δάσκαλο. ένα αγόρι 16 ετών. Ο μαθητής ήταν ένας γέρος άνδρας 80 χρόνων. Ο δάσκαλος δίδασκε σε σιωπή, και οι αμφιβολίες του μαθητή εξαφανίστηκαν"
Και ποιος μιλάει; Ποιος φωτίζει ένα κερί για να δει τον ήλιο; Όταν η αλήθεια έρχεται, κανένας μάρτυρας δεν είναι αναγκαίος. Το γνωρίζετε.
Συνειδητοποιείστε το, πρώτα σκεφτείτε γι' αυτό, δείτε το λογικά. Ικανοποιείστε την περιέργεια σας, μετά σκεφτείτε κάτι άλλο. Εγώ εύχομαι ποτέ να μην είχα διαβάσει τίποτα. Ο Κύριος ας με βοηθήσει. Δείτε μόνο πως γίνεται ένας μορφωμένος άνθρωπος. Λέει: "Αυτό έχει ειπωθεί έτσι, το άλλο έχει ειπωθεί αλλιώς κοκ". Τι είναι αυτό που λες φίλε μου; Εγώ δεν λέω τίποτα, αυτός είναι που απαριθμεί του καθενός τη σκέψη, τη σκέψη του άλλου. Αλλά αυτός δεν γνωρίζει τίποτα. Αν αυτό είναι εκπαίδευση, τότε τι είναι η παραφροσύνη και η τρέλα; Κοιτάξτε όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχουν γράψει. Αυτοί οι σύγχρονοι συγγραφείς δεν γράφουν ούτε δύο σειρές, είναι όλο παραπομπές. Δεν υπάρχει περισσότερη αξία στα βιβλία και τις θρησκείες τους, τις μεταχειρισμένες από δεύτερο χέρι. Δεν υπάρχει καμία αξία, όπως και να είναι. Είναι μασημένη τροφή. Η θρησκεία σας δεν θα με ικανοποιήσει.
Ο Ιησούς είδε το Θεό, και ο Βούδας είδε το Θεό, αν εσείς δεν έχετε δει το Θεό, τότε δεν είστε καλύτεροι από έναν άθεο. Μόνο αυτός είναι ήρεμος. Εσείς μιλάτε πολύ, και ενοχλείτε τον κόσμο με τις ομιλίες σας. Τα βιβλία και οι Βίβλοι και τα ιερά κείμενα είναι όλα άχρηστα.
Συνάντησα ένα γέρο άνθρωπο όταν ήμουν παιδί. Αυτός δεν μελέτησε κανένα ιερό κείμενο, αλλά μου μεταβίβασε την αλήθεια του Θεού μόνο με ένα άγγιγμα. Σιωπήστε και σεις, δάσκαλοι του κόσμου. Σιωπήστε και σεις βιβλία. Κύριε, μόνο εσύ, μόνος να μιλήσεις, και εσύ υπηρέτη άκουσε. Αν η αλήθεια δεν είναι εκεί, τότε ποιο είναι το νόημα και η χρήση της ζωής; Μόνο εμείς νομίζουμε ότι θα το πιάσουμε, αλλά δεν κάνουμε τίποτα. Το περισσότερο που πιάνουμε δεν είναι παρά σκόνη, ο Θεός δεν είναι εκεί. Αν δεν υπάρχει Θεός, ποια είναι η χρησιμότητα της ζωής; Υπάρχει κάποιο μέρος χωρίς ανάπαυση στο Σύμπαν; Είναι στο χέρι μας να το ανακαλύψουμε. Μόνο που δεν το αναζητούμε με ζήλο. Είμαστε σαν ένα κομμάτι από άχυρο, που μεταφέρεται από το ρεύμα του αέρα. Αν εκεί υπάρχει η αλήθεια, αν εκεί υπάρχει Θεός, αυτός θα πρέπει να είναι μέσα μας. Θα πρέπει να είμαι ικανός να πω "Εγώ τον έχω δει Αυτόν, με τα δικά μου μάτια". Αλλιώς δεν έχω θρησκεία. Έχω πίστη, δόγματα, ομιλίες, που όμως δεν κάνουν μια θρησκεία. Αυτή είναι η αντίληψη του θεού, ο οποίος μόνο αυτός είναι η Θρησκεία.
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ
Αυτός ο κόσμος είναι πραγματικός, αφού περιέχει ένα μικρό κομμάτι από την αντανάκλαση του Θεού. Αγαπάμε τον καλό άνθρωπο, διότι στο πρόσωπο του λάμπει η αντανάκλαση αυτή λίγο περισσότερο. Μπορούμε να τη συλλάβουμε με τους εαυτούς μας. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Αυτός είναι ο σκοπός. Αγωνιστείτε γι' αυτό.
Να έχετε τη δική σας Βίβλο, να έχετε το δικό σας Χριστό, αλλιώς δεν είστε θρησκευόμενοι. Εσείς δεν μιλάτε για τη θρησκεία. Οι άνθρωποι μιλούν και μιλούν. Μερικοί από αυτούς βουτήχτηκαν στο σκοτάδι, στην περηφάνια των καρδιών τους, νόμιζαν ότι αυτοί έχουν το φως. Και όχι μόνο αυτό, αυτοί πρόσφεραν τον εαυτό τους και τους ώμους τους για να μπουν άλλοι πάνω απ' αυτούς, και μαζί έπεσαν στον ίδιο λάκκο. Καμία εκκλησία ποτέ δεν σώθηκε από τον εαυτό της.
Είναι καλό να γεννηθείς σε ένα ναό, αλλά αλίμονο σε κείνο τον άνθρωπο που πεθαίνει σε ένα ναό ή σε μια εκκλησία. Έξω απ' αυτήν. Ήταν μια καλή αρχή, αλλά αφήστε την. Ήταν ένας χώρος για την παιδική ηλικία, αλλά αφήστε την να είναι έτσι όπως είναι, πηγαίνοντας στο Θεό απευθείας, χωρίς θεωρίες, χωρίς δόγματα. Μόνο τότε όλες οι αμφιβολίες θα εξαφανιστούν. Μόνο τότε, θα μπορέσετε να κάνετε όλα τα στραβά να ισιώσουν. Στο μέσον του πλήθους, αυτός που βλέπει αυτόν τον Ένα, στο μέσο αυτού του άπειρου θανάτου, αυτός ο οποίος βλέπει τη μία Zωή, στο μέσο των πολλών, αυτός ο οποίος βλέπει εκείνο που ποτέ δεν αλλάζει στην δική ψυχή, σ' αυτόν ανήκει η Αιώνια Ειρήνη.

Hello thoth
Δεν μπόρεσα να δω την δύναμη των σκέψεων και των λόγων του.
Το διάβασα προσεκτικά, και ξανά, αλλά δεν ξέρω. Δεν λέω πως εγώ θα έγραφα καλύτερα, ή κάτι άλλο. Αυτό που προσπαθώ να πω είναι πως δεν κατάλαβα τι είναι αυτό που κάνει τον Swami Vivekananda σημαντικό μυστικιστή-σοφό της Ινδίας. Τι είναι αυτό το ξεχωριστό που λέει;
Εάν σε ρωτούσα να έγραφες με λίγα λόγια, μια μικρή περίληψη, με λόγια πιο κατανοητά, θα μπορούσες;
Ή πιο απλά, τι είναι αυτό, με λίγα λόγια, που κατάλαβες εσύ;
Δεν είναι ανάγκη να τον καταλάβετε όλοι, ούτε να μιλήσει στις ψυχές σας, ούτε να μπω στον κόπο να τον εξηγήσω.
Η σοφία του Βιβεκανάντα είναι σαν το χιούμορ. Αν δεν το καταλάβεις με την πρώτη, μην επιχειρήσεις να το εξηγήσεις.
Πάντως αν θέλετε να εξοικειωθείτε με το ποιος ήταν ο Βιβεκανάντα και ποιος ήταν ο σημαντικός ρόλος που έπαιξε στην αλληλοκατανόηση των θρησκειών μπορείτε να ανατρέξετε στο Internet. Υπάρχουν εκατοντάδες σελίδες που είναι αφιερωμένες σε αυτόν. Θα ήταν σημαντική βέβαια και μία κατανόηση των βασικών εννοιών της Αντβάιτα (Μη-Δυιστική) Βεδάντα.
Αλλά αυτά είναι λίγο ψιλά λόγια.
Δεν πειράζει. Υπάρχουν και κάποια topics που θα είναι για κάποιους ελάχιστους που βρίσκονται σε αυτό το μήκος κύματος και θα τους βοηθήσουν να βρουν άκρη σε ορισμένους εσωτερικούς τους κόμπους.
Πάντως αν ξαναδείτε topic με θέμα τον Βιβεκανάντα μπορείτε να το αγνοήσετε. Μόλις ολοκληρώσω έναν κύκλο ομιλιών του, θα ησυχάσετε από αυτόν τον "δήθεν", σοφό.
Υπάρχει χώρος για όλους σε αυτό το forum. Αφού υπάρχει για τον Κεραμιδά και τον Φουράκη, ε, ένας άσχετος, άγνωστος Ινδός δεν θα μας "χαλάσει".
Καλή σας "νύχτα". ![]()

Δεν έγραψα κάτι τέτοιο. Τον κόπο που έκανες να τα βρεις όλα αυτά, και τα επόμενα, να τα μεταφράσεις, και να τα γράψεις εδώ, νομίζω ότι τον εκτιμώ.
Εάν εγώ δεν μπορώ να καταλάβω κάτι, ή ακόμα, για παράδειγμα, και τα περισσότερα μέλη του φόρουμ ας θεωρήσουμε (κάτι που δεν συμβαίνει) πως επίσης δεν κατάλαβαν. Δεν μπορεί αυτό ωστόσο ποτέ να δηλώσει πως ο Swami Vivekananda δεν είναι πράγματι σοφός. Γιατί κάπου άλλου, ίσως και κάτω από διαφορετικές συνθήκες, κάποιοι μπορεί να τον καταλάβουν τόσο, ώστε να καθορίσει όλη τους τη ζωή.
Το κείμενο αυτό το διάβασα, το σκέφτηκα, και αυτό δηλώνει πως δεν υπάρχει θέμα να νιώθεις παράπονο, και απογοήτευση επειδή το μυαλό μου μπορεί να έχει μέσα σκουλίκια ή τι άλλο.
Πολύ καλά έκανες και τα έγραψες αυτά, όπως και τα περισσότερα μέλη που γράφουν, μα και για αυτό έγινα μέλος.
Ακόμα δεν είναι λίγες οι φορές που ξαφνικά μας έρχεται στο μυαλό κάτι που είχαμε ακούσει ή διαβάσει παλιότερα.
Δέν απορώ με τα μυνήματα των μελών μας φίλε Ερμή, αναμενόμενο ήταν απο μεριάς μου.
Αυτό που ΔΕΝ κατανοώ είναι πώς σε θέματα ΔΥΣΚΟΛΑ όταν παραθέτουμε τις απόψεις τέτοιων μεγάλων ψυχών (MAHATMAs) αποζητούν την απλότητα λέγοντας ότι στα ΑΠΛΑ κρύβεται η ΑΛΗΘΕΙΑ...
Και φυσικά συμφωνώ...
'Οταν όμως τους παραθέτουμε απόψεις που είναι ΑΠΛΕΣ (κατ'επαγωγή κρύβουν και την ΑΛΗΘΕΙΑ), τότε λένε: "Σιγά τα ωά (αυγά), αυτά είναι τόσο απλά που ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΝΩ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΤΑΙ Η ΣΟΦΙΑ..."
Ο άνθρωπος φίλε μου, έχει φαίνεται πολύ περισότερο ανάγκη τους τύπους ανθρώπου σαν και τα "Λευκά Πτηνα" που για να πούν μία λέξη, έπρεπε να χρησιμοποιήσουν άλλες εννέα ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΦΑΝΗΣ, με τα γνωστά αποτελέσματα, ΠΑΡΑ την ΣΟΦΙΑ των ΑΠΛΩΝ ΛΟΓΩΝ των ΜΥΣΤΙΚΗΣΤΩΝ που μιλούν ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ στη Καρδία...
'Εκανες όμως και εσύ φίλε μου ένα λάθος...
Παραθέτης τις σκέψεις ενός ΑΝΘΡΩΠΟΥ που για να προσδιορίσει ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΑ τον εαυτό του έλεγε: "Είμαι ο Σανκάρα" και για όσους ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ποιός ήταν ο Σανκάρα αναφέρω ότι ήταν ο Πρώτος (;) που έστρεψε την σκέψη της Ινδίας στην Αντβαϊτιστική Σκέψη δηλαδή την Σκέψη πρός το ΑΠΡΟΣΩΠΟ και κατ'επέκταση στον ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΟΝΙΣΜΟ...
Πώς είναι δυνατόν (ρητορικά ερωτώ), οι σκέψεις ΚΑΘΑΡΑ ΔΥΤΙΚΟΓΑΛΟΥΧΙΣΜΕΝΩΝ ΝΟΩΝ που βάση του Δυτικού τρόπου Σκέψης είναι ο ΔΥΙΣΜΟΣ και άρα κατ'επέκταση η ΠΟΛΛΑΠΛΟΤΗΤΑ, να αντιληφθούν τον ΜΟΝΙΣΤΙΚΟ τρόπο Σκέψης, εκείνον που αποδέχεται ναι μεν την ΠΟΛΛΑΠΛΟΤΗΤΑ, αλλά σαν ΜΑΓΙΑ, ΠΛΑΝΗ, ΑΥΤΑΠΑΤΗ και αναφέρονται στον "πραγματικό κόσμο" που ζούμε, αλλά συνάμα ΞΕΡΟΥΝ, ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ότι ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ;;;
Την αγαθή μου καλημέρα σε όλους...
Κέλσος ο Φιλαλήθης
Φίλε-η Paradize δεν είχα σκοπό να υποτιμήσω κανέναν με το μήνυμά μου. Νομίζω ότι έχω περάσει την φάση που όλοι οι άλλοι θα έπρεπε να συμφωνούν και να ενθουσιάζονται με τις επιλογές μου. Παρόλα αυτά νίωθω πάντα μια πικρία για τον παρωπιδωμένο μας εθνοκεντρισμό και την τάση μας να θεωρούμε κάθετι μη ελληνικό ως κλεμμένο από εμάς ή ως "παιδί ενός κατώτερου θεού".
Γεννηθήκαμε μέσα σε κάποια τεχνητά σύνορα και τα δεχτήκαμε ως πραγματικά και έτσι "φυλακίσαμε" το πνεύμα μας μέσα σε αυτά. Είναι κρίμα γιατί η Αλήθεια δεν έχει χρόνο, τόπο, χρώμα και γλώσσα και θα έπρεπε να είμαστε Αναζητητές και Συλλέκτες των καλύτερων στοιχείων όπως έκαναν και οι αρχαίοι Έλληνες οι οποίοι όργωναν τα εδάφη των γειτονικών τους πολιτισμών και μάζευαν τα "διαμάντια" όπου κι αν τα έβρισκαν.
Η επιλογή μου να παρουσιάσω κάποιες ομιλίες από τον Βιβεκανάντα έχει ως στόχο να εμπλουτίσω το forum με κάποια topics (μέσα στα εκατοντάδες που ήδη υπάρχουν) και με σπάνιες, ασυνήθιστες και "αιρετικές" απόψεις και θέσεις σε σχέση με αυτές που υπάρχουν ήδη. Θα μπορούσα απλώς να τα δώσω ως άρθρα (κάτι που έτσι και αλλιώς θα κάνω) και να μην προκαλέσω τα περίεργα σχόλια από τα υπόλοιπα μέλη.
Αλλά δεν με ενοχλεί αυτό. Θα κάνω τις "ενέσεις" που θέλω, και θα τα αφήσω ως παρακαταθήκη για όποιον, όποτε όπως τα δει και τα εκτιμήσει. Όπως έλεγε και η Ε.Π.Μπλαβάτσκυ στην αφιέρωση της, στην εισαγωγή στην "Φωνή της Σιγής":
Πάντως σε ευχαριστώ για την ειλικρινή σου τοποθέτηση και για την "ευαισθησία" που σε έκανε να απαντήσεις. Φαίνεται να έχεις μία σωστή αίσθηση της προοπτικής και της θέσης σου στον χώρο της αναζήτησης και μια ειλικρινή διάθεση για εσωτερική γνώση. Συνέχισε έτσι, με ειλικρίνεια και μετριοφροσύνη.
Εγώ είμαι αγύριστο κεφάλι, θα συνεχίσω...
I'LL BE BACK

Έχεις, ειλικρινά δίκιο. Συντετριμμένος, το παραδέχομαι
.
Έκανα αυτό το λάθος.
Είμαι σίγουρος όμως ότι ξέρεις και κάτι τι άλλο για αυτό το λάθος.
Τι ξέρεις;;;;
OTI ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΚΑΝΩ

![]()