- ΑΕΡΟΒΑΠΤΙΣΗ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
Διαβάζω αρχαίους συγγραφείς, αλλά ώς επί το πλείστον φιλοσόφους και όχι ιστορικούς. Οι ιστορικές γνώσεις μου είναι κυρίως αποσπασματικές από διάφορα βιβλία και περιοδικά, αλλά πάντα τεκμηριωμένες με παραπομπές στα πρωτότυπα κείμενα.
Δεν έχω να συμπληρώσω τίποτε επιπλέον για το θέμα χωρίς να γίνω κουραστικός.
Ελπίζω να έχουμε διάλογο και σε κάποιο άλλο θέμα, διότι οι απαντήσεις σου και οι απόψεις σου είναι μεστές, ολιγόλογες και χωρίς αερολογίες, σε αντίθεση με πολλούς σε αυτήν την ιστοσελίδα.
Τα έργα του νέου, η σκέψη του μεσήλικα και η ευχή του γέροντα...
Edited by - Αίολος on 20/08/2004 01:46:33
Είναι πράγματι συνήθες να δημιουργούνται
μικροπαρεξηγήσεις μέσα από γραπτά μηνύματα.
Οφείλεται στο ότι δεν έχουμε τετ-α-τετ τον συνομιλητή μας,
δεν μπορούμε να δούμε εκφράσεις, τόνους, χρώμα, φωνής.
Ευχαριστώ για τα ενθαρυντικά σου λόγια, και
ελπίζω κι εγώ σε έναν επικοδομητικό διάλογο.
Αλλά ας ξαναγυρίσω στο θέμα:
quote:
Ποίο είναι άραγε το αντίθετο της αμαρτίας;
Πραγματικά δεν ξέρω.
Είμαι όμως σίγουρη, ότι όλα υπάρχουν μέσα μας.
Ένας άνθρωπος καλός,ενάρετος,σοφός,δεν χρειάζεται αυτό το πολύ γνωστό : <Ού> της Παλαιάς διαθήκης.
Τα καλούπια και το φόβο που περικλείει η λέξη αμαρτία.
Ο φόβος δεν αλλάζει τη ψυχή μας.
Αντίθετα την κάνει υπόδουλη και υποταγμένη.
Ελέγχεται επίσης εύκολα.Πιστεύω πως αυτό επιδιώκεται μέσα από το φόβο.
Θρησκοληψία,υποταγή, φόβος, φτιάχνουν ανθρώπους άβουλους και καταπιεσμένους.Γεμάτους ενοχές και πανικό.
Υπάρχει άραγε μεγαλύτερη αμαρτία από το να υποτάσσεις ψυχές που από τη φύση τους και μόνο θα έπρεπε να είναι ελεύθερες?
Αυτό δεν είναι παρόμοιο με το :
<Ού φονεύσεις?>
<<Διότι η άγνοια φέρνει αλόγιστο θάρρος, ενώ η γνώση δισταγμό>>
Η αμάθεια και η άγνοια που μας κρατούν όλοι αυτοί που "ενδιαφέρονται" για το καλό μας, μάς εμποδίζουν να σκεπτώμαστε λογικά. Τα πάντα ορίζονται έξ αντιθέτων, όπως διεξοδικά αναλύει ο Πλάτων στο "ΦΑΙΔΩΝ". Δεν μπορείς να ορίσεις το ψηλό χωρίς ταυτόχρονα να ορίσεις και το κοντό. Και για να σου φέρω ένα παράδειγμα που χαρακτηρίζει την εποχή μας, έχεις ακούσει κανέναν από τους μεγαλόσχημους σοβαροφανείς μπουνταλάδες (πολιτικούς, δημοσιογράφους κτλ) να ορίζει τι ακριβώς είναι τρομοκρατία; ΟΧΙ! Το μόνο που ακούς είναι αυθαίρετοι χαρακτηρισμοί. ΓΙΑΤΙ;; Διότι ουδείς δεν έχει ορίσει το αντίθετό της, δηλαδή την Π Ε Ι Θ Ω !!!! Δηλαδή όπου υπάρχει τρομοκρατεία δεν υπάρχει η Πειθώ και όπου υπάρχει η Πειθώ δεν υπάρχει τρομοκρατία. Κοίταξε τώρα γύρω σου, ψάξε να βρείς που υπάρχει η Πειθώ και θα καταλάβεις πολλά πράγματα...
Το αντίθετο της αμαρτίας, σύμφωνα με αυτές τις "θεόπνευστες" μπούρδες, είναι η υποταγή!
Κανείς δεν μπορεί, κατα την γνώμη μου, να υποτάξει την ψυχή, παρά μόνο την νόηση και εκεί απευθύνονται. Για παραδειγμα, ουδείς αναρωτάται γιατί έκανε ο "κύριος" θαύματα αντί να διδάξει στον κόσμο Ιατρική...
Ουδείς αναρωτάται πως γίνεται αυτός που λέει "ου φονεύσεις" να έχει κάνει, σύμφωνα με αυτές τις γραφές πάντα, τους περισσότερους φόνους. (κατακλεισμός, Σόδομα & Γόμορα και πολλούς επί μέρους φόνους που δεν μας τους μαθαίνουνε)
ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΤΟΥ ΙΟΥΔΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ!!!
Αυτά πρός το παρόν. Ελπίζω να σε κάλυψα.
ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ.
Edited by - Αίολος on 20/08/2004 01:01:41
Edited by - Αίολος on 20/08/2004 01:07:32
Edited by - Αίολος on 20/08/2004 14:04:56
Edited by - Αίολος on 20/08/2004 15:02:50
Σίγουρα θα συμφωνήσετε όλοι ότι κάθε ανθρωπος εχει αξία από τη στιγμή της γέννησης του(και για μερικούς-όπως και εμένα-από τη στιγμή της σύλληψης του). Πως μπορεί η εκκλησία από τη μία να είναι υπέρμαχος της αξίας του βρέφους απο τη στιγμή της σύλληψης και απο την άλλη να θεωρεί το αβάπτιστο και αναμαρτητο βρέφος μη άξιο να αναπαυθεί σε χριστιανικό νεκροταφείο μαζί με τους υπόλοιπους "συγχωρεμένους"?
Πάντως σαν καλός πιστός που λές ότι είσαι, πρέπει να δώσεις βάση στα κάτωθι και να αναθεωρήσεις λίγο αυτά τα περί εκκλησίας υπερμάχου των παιδιών και κατ' επέκταση της της οικογενείας:
"Εγώ δε λέγω υμίν ότι πάς ο βλέπων γυναίκα πρός το επιθυμήσαι αυτήν
ήδη εμοίχευσεν αυτήν εν τη καρδία αυτού"
(ΜΑΤΘ. ε' 28)
"Μή νομίσητε ότι ήλθον βαλείν ειρήνην επί την γήν.
Ούκ ήλθον βαλείν ειρήνην, αλλά μάχαιραν.
Ήλθον γάρ διχάσαι άνθρωπον κατά του πατρός αυτού
και θυγατέρα κατά της μητρός αυτής και νύμφην κατά
της πενθεράς αυτής.
Και εχθροί του ανθρώπου οι οικιακοί αυτού."
(ΜΑΤΘ. ι' 34,35,36.)
Και ΦΥΣΙΚΑ δεν εννοεί αυτά που γράφει, αλλά εννοεί κάτι άλλο που δεν το γράφει...
αναγκαίο.
Συμφωνώ στο ότι αντίθετο της αμαρτίας είναι η υποταγή.
Τουλάχιστον αυτό δείχνει η μέχρι τώρα πορεία της έννοιας της λέξης
που δίδεται μέσα από τα διάφορα θρησκεύματα.
Δεν ξέρω αν κατανόησα απόλυτα αυτό που γράφεις για την Πειθώ.
Οι σοφιστές για παράδειγμα ισχυρίζονταν πως δεν θα έπρεπε κανείς να ασχοληθεί με την αναζήτηση της αλήθειας,αλλά με την πειθώ.Για το πως κανείς θα πείσει τους άλλους για το οτι εκείνο που υποστηρίζει είναι ακριβές.
Έτσι ένα ζήτημα ασήμαντο μπορούσαν να το παρουσιάσουν ως πολύ σημαντικό.
Η αδιαφορία για την αναζήτηση της αλήθειας οφειλόταν στην πεποίθησή τους ότι για κάθε ζήτημα υπάρχουν πολλές αλήθειες.
Αυτό πιστεύω κι εγώ.
Συζητάμε εδώ για την αεροβάπτιση, και θα ήθελα να δω κι άλλες αλήθειες.
Άλλες γνώμες επί του θέματος.
Κάθε άποψη κρύβει αλήθειες.
Μπορώ κλείνοντας να ξαναγυρίσω λοιπόν στο θέμα για να πω στον pupurum, ότι η βάπτιση έχει να κάνει με πολλά.
Όχι ότι αποκλειστικά όποιος δεν βαπτιστεί είναι αμαρτωλός.(αλλά θα γίνει αν παραμείνει...)
Ξανά ο φόβος της κατάληψης πνευμάτων, όποτε μέσω αυτών θα οδηγηθείς σε άσχημες πράξεις άρα θα είσαι αμαρτωλός...Δεν θέλω να αναμασάω.Έχει να κάνει και πάλι με την υποταγή.Φόβο και τελικά υποταγή.Έτσι έρχεται η ΄΄κάθαρση''.
Αυτό ισχύει στον χριστιανισμό.Όσο για το τελευταίο που λες:
quote:
Πως μπορεί η εκκλησία από τη μία να είναι υπέρμαχος της αξίας του βρέφους απο τη στιγμή της σύλληψης και απο την άλλη να θεωρεί το αβάπτιστο και αναμαρτητο βρέφος μη άξιο να αναπαυθεί σε χριστιανικό νεκροταφείο μαζί με τους υπόλοιπους "συγχωρεμένους"?
Εδώ βλέπουμε μια δεισιδαιμονία μεσαιωνική και βέβαια μια αστάθεια στις απόψεις της εκκλησίας.
Ένα μάθημα αν θες,μια τιμωρία.
Δεν έχει να κάνει με το σώμα του άψυχου βρέφους τόσο,αλλά με τους γονείς αυτή η τιμωρία.
Γνωρίζω γονείς που πραγματικά νιώθουν άσχημα,νιώθουν υπεύθυνοι, ή ψάχνουν να βρουν που έφταιξαν για να τους τιμωρήσει έτσι ο θεός.
Κι έρχονται οι άνθρωποι για να τους κάνουν να νιώσουν τρισχειρότερα..
Φόβος θεού...
Τις τελευταίες στιγμές της ζωής ενός βρέφους,αυτοί οι άμοιροι γονείς θα πρέπει να σκεφτούν την αεροβάπτιση...Να προλάβουν...
Απάνθρωπο?
<<Διότι η άγνοια φέρνει αλόγιστο θάρρος, ενώ η γνώση δισταγμό>>
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΠΤΙΣΗ.ΗΤΑΝ ΑΠΛΑ ΜΙΑ ΤΕΛΕΤΗ ΠΟΥ ΓΙΝΟΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟ
ΒΑΠΤΙΣΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΑΜΑΡΤΗΜΑ
ΠΡΟΠΑΤΩΡΙΚΟ.ΜΙΑ ΤΕΛΕΤΗ ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΤΑΧΤΕΙΣ ΣΕ ΕΝΑ ΤΑΓΜΑ
ΜΙΑ ΑΙΡΕΣΗ Η ΜΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΘΡΗΣΚΕΙΑ.ΚΑΙ ΟΧΡΙΣΤΟΣ ΑΠΛΑ ΔΕΧΤΗΚΕ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΝΗΘΗΖΑΝ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΔΙΑΦΕΡΕΙ ΑΠΟΥ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΥΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ.ΔΕΧΟΤΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΟΡΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΠΤΙΣΜΕΝΟΙ.
ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΒΑΠΤΙΣΜΑ ΤΟ ΔΕΧΕΤΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΦΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΤΟΥ ΥΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ.

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΟΥΣ.ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΦΛΥΑΡΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΤΟΝ ΡΩΤΑΣ.
ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ
"Νέε φίλε Pupurum καλησπέρα. Δεν καταλαβαίνω γιατί θέλεις να κάνεις διάλογο μόνο με πιστούς. Μάλλον εσύ όταν αρρωστήσεις πάς και προσκυνάς εικονίσματα για να γίνεις καλά και δεν πάς στον γνώστη γιατρό. Δικαίωμά σου."
Οταν συζηταμε για ένα χριστιανικό ζήτημα(ταφή σε ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ αβάπτιστου βρέφους) πως μπορεί να συνομιλήσει αντικειμενικά καποιος που δεν είναι χριστιανός?? Θα ερθει καποιος και θα πεί: "Ααα, εγω είμαι άθεος αλλα στο θέμα αυτό η εκκλησία κάνει λάθος"? Εννοείτε, ότι ξέρουμε εκ των προτέρων ότι κατακρίνει καθε "εκκλησιαστικό" καταναγκασμό..και παρόλο που αρκετοι χριστιανοί θα συμφωνησουμε μαζί του, το θεωρώ μη θεμιτό για κάποιον να αρχίσει να σέρνει τα εξαμάξης στην εκκλησία με μοναδικό αποτέλεσμα να ξεφύγουμε απο το θέμα.Αυτο εννοούσα, και δεν απαγορευω σε καποιον να εκφερει τη γνώμη του/της αρκεί να καταλάβει ότι όταν καποιοι χριστιανοί διαφωνούν με κάποιους κανόνες της εκκλησίας δεν σημαίνει ότι αναιρείται η ορθόδοξη ταυτότητα τους και οτι μπορούμε να αρχίσουμε να κρίνουμε το σύνολο των κανόνων της εκκλησιάς και γενικά την υπόσταση της ή τον ρόλο της.
Φίλε Αίολε να σε ενημερώσω οτι πηγαίνω στην εκκλησία μια φορα το χρόνο(στην Ανάσταση-11¨50 και φεύγω 12"10), έχω να κοινωνήσω 8 χρόνια,διαφωνώ με τις εικονολατρείες(τήνο, κλπ) αλλά προσπαθώ να ακολούθω την καρδιά του χριστιανισμού , την αγάπη και την συχγώρεση...
Για αυτο σε συγχωρώ που με έκρινες τόσο βιαστικά....![]()
Και να μην ξεχάσω..Αίολε δεν είπα ποτέ οτι είμαι καλός πιστός("Πάντως σαν καλός πιστός που λές ότι είσαι...") μα πού τα είδες ολα αυτά???
Edited by - Pupurun on 21/08/2004 14:44:58
Edited by - Pupurun on 21/08/2004 14:53:25
Πώς ΜΠΟΡΕΙ να συνομιλήσει αντικειμενικά ένας χριστιανός;;;
Ένας που πιστεύει ότι γεννήθηκε κάποιος από ένα κρίνο;;; (!)
Και δεν υπάρχει καμία αγάπη και συγχώρεση στα ανωτέρω αποσπάσματα...
Εάν ξέρεις εσύ κάποια άλλα που να στηρίζουν τις απόψεις σου, παρακαλώ στείλε τα.
Μέχρι τότε εγώ δεν θα συμετάσχω διότι δεν είμαι χριστιανός.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Edited by - Αίολος on 22/08/2004 04:00:15
Edited by - Αίολος on 22/08/2004 04:11:25
Και για να μη ξεφύγουμε απο το θέμα μας θα σου ξανα-εξηγήσω ποιούς θα ήθελα να αποφύγουν την υπερανάλυση αυτού του θέματος με ένα παράδειγμά:
Κάποιος ο οποίος δεν ξέρει να οδηγά και δεν πρόκειται ποτέ να οδηγήσει, δεν μπορεί να προσπαθήσει να πείσει καποιον για το ποιό αμάξι ειναι το καλύτερο!!
Απο τη στιγμή που δεν είσαι χριστιανός,δεν πρόκειται ποτέ να νιώσεις την επιθυμία και την αδικία (μέσα στην οδύνη σου όπως και οi φίλοi μας Sesostris kai Alzzaro)κηδέψεις τον άνθρωπο σου μέσα στο χριστιανικό νεκροταφείο και να μην μπορείς.Είσαι ευπρόσδεκτος(και έχεις το δικαίωμα) να εκφέρεις την άποψη σου, ώς ανθρωπος,αλλά δεν θέλω το θέμα που έθεσα να γίνει τόπος και αφορμή γενικής επίθεσης εφ'όλης της ύλης ενάντια στην εκκλησία και στον χριστιανισμό όπως δυστυχώς καποιοι συνομιλητές επιχείρησαν.
Και για να ξαναμπούμε στο ζήτημα θα ξαναθέσω μία απορία μου:
"Πως μπορεί η εκκλησία από τη μία να είναι υπέρμαχος της αξίας του βρέφους απο τη στιγμή της σύλληψης και απο την άλλη να θεωρεί το αβάπτιστο και αναμαρτητο βρέφος μη άξιο να αναπαυθεί σε χριστιανικό νεκροταφείο μαζί με τους υπόλοιπους "συγχωρεμένους"?
Χ.Ο