ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Ερμητικά Κείμενα (Σειρά Γνώσης) - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

- Ερμητικά Κείμενα (Σειρά Γνώσης) - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

thoth30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
thothΙδρυτικό Μέλος
13/11/2003, 00:12:12

Η φιλοσοφία των Ελλήνων είναι θόρυβος λόγων
που διαστρέφει το πραγματικό νόημα της αρχικής διδασκαλία του Ερμή.

« «Ο δάσκαλός μου ο Ερμής έλεγε ότι όταν αργότερα οι Έλληνες θελήσουν την δική μου διάλεκτο να την μεταφέρουν στην δική τους, θα δημιουργηθεί πολύ μεγάλη διαστροφή και ασάφεια των γραπτών». Λόγοι, XVI, 1

«... Γιατί οι Έλληνες, βασιλιά έχουν λόγους άδειους ευεργετικών αποδείξεων κι αυτή είναι η φιλοσοφία των Ελλήνων, θόρυβοι λόγων. Εμείς όμως δεν χρησιμοποιούμε λόγια, αλλά φωνές γεμάτες έργα». Λόγοι, XVI, 12

Σχόλιο:

Η Αιγυπτιακή αντίληψη για την φιλοσοφία των λόγων βρίσκεται στα παραπάνω αποσπάσματα. Τα λόγια πάντα είναι κατώτερα των έργων, όπως και η μετάφραση των εννοιών της Αιγύπτου στην Ελλάδα δημιούργησε πολλές παρερμηνείες και παρεξηγήσεις που ήταν κι αναμενόμενες.

Πάντως είτε συμφωνούμε, είτε διαφωνούμε με την ουσία του παραπάνω αποσπάσματος - αν δεν μας... πνίξει η "εθνική μας περηφάνια" - το γεγονός είναι ότι αυτό το απόσπασμα συνηγορεί στην άποψη ότι τα "Ερμητικά Κείμενα" παίρνουν καθαρές αποστάσεις από την ελληνική γραμμή φιλοσοφίας και έτσι ίσως να υπάρχει κάποιο δίκιο σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι πράγματι, είναι φιλοσοφικές προσαρμογές, Αιγυπτιακών απόκρυφων δογμάτων.

Στο επόμενο:
Μετενσάρκωση και όχι Μετεμψύχωση.

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

zezmpergΜέλος
13/11/2003, 07:22:19
quote:

Το πρώτο αναφέρεται στον λάτρη της εσωτερικής θεότητας, μέσα από την Καρδιά.

Το δεύτερο αναφέρεται στον φιλόσοφο που αντιλαμβάνεται την Θεότητα μέσα από τον Νου και δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με την αποδοχή ενός, χωρισμένου από το Παν, Θεού.

Αγαπητέ μου Thoth σε ευχαριστώ για την απάντηση (διευκρίνιση) του ερωτήματός μου. Μα αγαπητέ Thoth αμέσως μετά μου γεννήθηκε και άλλη απορεία. Ο λάτρης και ο φιλόσοφος δεν είναι ιδιότητες, που καλείτε ο έσω αναζητητής να γνωρίσει και αυτόματα να εμβαπτιστεί σε αυτές, έως που να φτάσει την ένωση;
Δηλαδή, αρχίζοντας ο κάθε συνειδητός άνθρωπος να αναζητά τον τόπο προορισμού, μέσα από κάποιο σύστημα, θα πρέπει οπωσδήποτε να περάσει στα στάδια της μαθητείας πάνω στις επτά βασικές, (τσάκρας) εσωτερικές έδρες. Και που κάθε έδρα, σαν ταυτότητα έχει την ανάλογη ιδιότητα.
Ακόμα δίδεις πολύ "ορθά" κείμενα από τον Βιβεκανάντα. Υπάρχει λοιπόν μία σειρά γνώσεων (για την ένωση), που ξεκινά από τον Θώτ και φθάνει έως τις ημέρες μας, μέσο διαφόρων διδασκαλιών. Αφού όμως πρώτα θα περάσουν για να διαμορφλωσουν, ΚΑΙ από τον Πλατωνισμό, στο Νεοπλατωνισμό, στο Χριστιανισμό, με τον Νηπτικό σύστημα (ίσως γνωστικισμό), που ακολούθησαν όλοι οι πρώτοι ασκητές, στον Μωαμεθανισμό με τους γνωστούς Σούφι και μετά να ξαναεισβάλει στην Ασία (Ινδία) τον 17ο αιώνα, για να μας ξαναέρθει στην Δύση από την πρώτη διδάξασα Ελ. Μπλαβάσκι όπου στη σειρά της διαδοχής βρίσκετε και ο Βιβεκανάντα.
Αυτά είχα να συμπληρώσω και που πιστεύω να μην είναι άσχετα με το θέμα των κειμένων του Τριμέγιστου Ερμή. Ακόμα θέλω να κάνω μία πρόταση που νομίζω θα εξυπηρετήσει όλους που έχουμε απορείες αλλά και δεν θα διακόπτετε η πολύ καλή διδαχή που μας παρουσιάζεις. Να κάνεις έαν γίνετε φυσικά, ένα άλλο topic όπου εκεί μόνο θα τοποθετούμε τις όποιες απορείες μας για όλα τα topic Σοφίας που έχεις ανοίξει και εσύ να μας απαντάς κατα το δοκούν.
Συγνώμη και πάλι εάν σε κουράζω αλλά είναι η γνώση...
Μετά τιμής

thothΙδρυτικό Μέλος
13/11/2003, 10:01:02
Μπορώ να πω Zezmperg ότι ο τρόπος που βλέπεις την εσωτερική παράδοση με καλύπτει απόλυτα και στην δική μου υποκειμενική θεώρηση.

Είναι μια ευχάριστη έκπληξη να συναντώ ανθρώπους που μοιραζόμαστε σε τόσο μεγάλο βαθμό αυτήν την άποψη.

Έχεις δίκιο. Όλοι πρέπει να περάσουμε από την αφύπνιση αυτών των κέντρων και ειδικότερα από την αφύπνιση της καρδιάς και του νου καθώς και να πραγματώσουμε τον ενωτικό συνδυασμό τους.

Όσο για την πρότασή σου, φοβάμαι ότι δεν θα μπορέσουμε να είμαστε ικανοί να κάνουμε μια παράλληλη συζήτηση για τόσα πολλά διαφορετικά θέματα.

Μπορούμε να επιτύχουμε την ισορροπία μεταξύ της παράθεσης των κειμένων και του σχολιασμού τους στα ίδια τα topic. Αυτό έχει γίνει στο topic με τον Βουδισμό, και στο topic με την Μετενσάρκωση και νομίζω ότι και εδώ κρατείται η ισορροπία σε ένα πολύ καλό βαθμό. Αν κάνεις τέτοιου είδους "διακοπές" (όπως έκαναν και οι προηγούμενοι φίλοι μας σε αυτό το topic) θα τις καλοδεχτώ ως μια ουσιαστική συνεισφορά στον προβληματισμό που θέλω να καλλιεργήσω και εγώ με την δημιουργία αυτής της σειράς.

Εξάλλου στο τέλος (που πλησιάζει) της σειράς αυτής θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και να συζητήσουμε συνολικά τα κείμενα και τις προεκτάσεις τους.

Καλή μας συνέχεια...

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

13/11/2003, 11:37:20
Πάντως είτε συμφωνούμε, είτε διαφωνούμε με την ουσία του παραπάνω αποσπάσματος - αν δεν μας... πνίξει η "εθνική μας περηφάνια" - το γεγονός είναι ότι αυτό το απόσπασμα συνηγορεί στην άποψη ότι τα "Ερμητικά Κείμενα" παίρνουν καθαρές αποστάσεις από την ελληνική γραμμή φιλοσοφίας και έτσι ίσως να υπάρχει κάποιο δίκιο σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι πράγματι, είναι φιλοσοφικές προσαρμογές, Αιγυπτιακών απόκρυφων δογμάτων.

μα ναι φυσικα και ειναι διαφορετικα απο τον ελληνικο τροπο σκεψης,πως θα μπορουσαν εληηνες να εισχωρεισουν στα αιγυπτιακα ιερατεια και να ελεγχουν (σε μορφη αντικατασκοπειας) ,τα πραγματα;;;;;

δεν ηταν προυποθεση μοναχα το ξυρισμα των κεφαλιων ,αλλα και ενα ειδος μυησης στα αιγυπτιακα κειμενα και τροπο εμπεδωσης τους

επρεπε να αποτυναξουν ενα φιλοσοφικο μανδυα που θα τους καθιστουσε συνεχεια των ελληνικων σκεψεων και ρωων .

τα ερμητικα κειμενα ειναι κατα καποιον τροπο μια (επ)ενδυση πανω στον ελληνικο τροπο σκεψης ,με αιγυπτιακα χρωματα .

προσφατα ανακαλυψαν ταριχευμενους κροκοδειλους που μεσα τους περιειχαν παπυρους γραμμενους στα ελληνικα;;;;

συγνωμη ξανα γι'ααυτην μου την παρεμβαση ,για την υπομονη σας ,τα παραπανω αποτελουν σκεψη μοναχα δικη μου ,οποτε ας μου συγχωρεσεται αν δεν τα εξεφρασα καλα.

ευχαριστω για ολα

με απεραντο σεβασμο και αγαπη,ο μανος σας

zezmpergΜέλος
13/11/2003, 13:20:04
Καλέ μου Thoth σε ευχαριστώ.

thothΙδρυτικό Μέλος
13/11/2003, 19:15:26

Μετενσάρκωση και όχι Μετεμψύχωση

«Η ασεβής ψυχή μένει στην ίδια ουσία, κολάζεται από αυτήν και ζητάει γήινο σώμα για να εισέλθει. Σε ζώου σώμα δεν χωράει ανθρώπινη ψυχή και η Θέμιδα δεν επιτρέπει η ανθρώπινη ψυχή να εκπέσει σε αλόγου ζώου σώμα. Νόμος του Θεού είναι για να προφυλάσσει την ανθρώπινη ψυχή από μία τέτοια ύβρη». Λόγοι, X, 19.

Σχόλιο:

Εδώ έχουμε ένα πολύ σημαντικό απόσπασμα από μία πηγή αιώνιας σοφίας που υποστηρίζει κατηγορηματικά ότι δεν μπορεί η ψυχή του ανθρώπου να μπει σε σώμα ζώου. Αυτή η δήλωση είναι πολύτιμη διότι δείχνει ότι η αναφορά και η χρήση της έννοιας της μετεμψύχωσης από τους Έλληνες φιλοσόφους οι οποίοι, όπως γνωρίζουμε επηρεάστηκαν και από τα Αιγυπτιακά δόγματα, είναι μάλλον συμβολική και παραπλανητική για λόγους που ίσως αγνοούμε.

Στο επόμενο: Η θεϊκή ατομικότητα και η τετραπλή προσωπικότητα.

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

thothΙδρυτικό Μέλος
14/11/2003, 19:27:30

Η θεϊκή ατομικότητα και η τετραπλή προσωπικότητα.

««Μόνο λοιπόν ο άνθρωπος, μεταξύ των ζώντων έχει διπλή φύση. Η μία είναι απλή, είναι «ουσιώδης», όπως λένε οι Έλληνες κι εμείς τη λέμε «Μορφή της θεϊκής ομοιότητας». Η άλλη φύση είναι τετραπλή και είναι αυτή που οι Έλληνες την λένε «υλική» κι εμείς «γήινη».» Ασκληπιός, 7

Σχόλιο:

Είναι εμφανής η δυαδική φύση του ανθρώπου σε αυτό το απόσπασμα. Χρήσιμη είναι και η αναφορά ότι η «προσωπικότητα» του ανθρώπου είναι τετραπλή, μία αναφορά που συναντάμε σπάνια.

Κάποια εσωτεριστικά συστήματα δέχονται ότι η "ουσιώδης" φύση του ανθρώπου είναι τριαδική, φτάνοντας τελικά στην τελική σύνθεση του ανθρώπου που είναι επταδική (τέσσερα + τρία).

Επίσης ξανά συναντούμε την διακριτή σχέση μεταξύ Ελληνικής και Αιγυπτιακής μυστηριακής παράδοσης.

Στο επόμενο: Η ορμή ενάντια στην επιθυμία. Ο συνδυαστικός ρόλος της λογικής της Ψυχής.
(Σχέση με τις 3 Γκούνας της Ινδικής Βεδάντα).

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

thothΙδρυτικό Μέλος
15/11/2003, 15:06:52

Η ορμή ενάντια στην επιθυμία. Ο συνδυαστικός ρόλος της λογικής της Ψυχής.
(Σχέση με τις 3 Γκούνας του Εσωτερισμού).

«Η ορμή είναι ύλη. Αυτή εάν προσαρμοστεί προς την έννοια της ψυχής, γίνεται ανδρεία και δεν παρασύρεται από την δειλία. Η επιθυμία παρέχεται, εάν όμως προσαρμοστεί προς το λογικό της ψυχής, τότε γίνεται σωφροσύνη και δεν παρασύρεται από την ηδονή. Διότι η λογική αναπληρώνει την ανάγκη της επιθυμίας.

Όταν και τα δύο (η ορμή και η επιθυμία) είναι μονοιασμένα και αποκτήσουν ισοδύναμη τάση κι ακολουθήσουν την λογική της ψυχής, τότε γίνεται δικαιοσύνη, διότι η ισοδύναμη τάση αυτών αφαιρεί από την ορμή την υπερβολή και ισοσκελίζει την έλλειψη της επιθυμίας.» Από τον Λόγο του Ερμή προς τον Τατ, απόσπασμα 17, 2-6 (Διασώθηκε από τον Στοβαίο).

Σχόλιο:

Σε αυτό το απόσπασμα έχουμε μία όμορφη αναλογία με τις τρεις «γκούνας» της Ινδικής φιλοσοφίας. Η ορμή σχετίζεται με το Ράγιας (ΥΠΕΡΒΟΛΗ-ΠΑΘΟΣ), η επιθυμία με το Τάμας(ΕΛΛΕΙΨΗ, ΑΔΡΑΝΕΙΑ). Όταν μονοιάσουν και αποκτήσουν ισοδύναμη τάση με κατεύθυνση την λογική της ψυχής, το Σάττβα (ΟΡΘΟ ΜΕΤΡΟ - ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ) τότε έχουμε δικαιοσύνη.

Στο επόμενο: Η Ψυχή δεν έχει φύλο(Σχέση με τις 3 Γκούνας της Ινδικής Βεδάντα).

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

thothΙδρυτικό Μέλος
17/11/2003, 18:44:42

Η Ψυχή δεν έχει φύλο

«Οι ψυχές παιδί μου, Ώρε έχουν όμοια φύση, καθότι προέρχονται από τον ίδιο τόπο, όπου τις πλάθει ο δημιουργός, και δεν είναι ούτε αρσενικές ούτε θηλυκές. Διότι η διάκριση αυτή γίνεται στα σώματα και όχι στα ασώματα.» Από τον Λόγο του Ερμή προς τον Τατ, απόσπασμα 24, 8 (Διασώθηκε από τον Στοβαίο).

Χωρισμός των φύλων

«Όταν επληρώθη η περίοδος, λύθηκε ο δεσμός που συγκρατούσε τα πάντα με την θέληση του Θεού. Έτσι όλα τα ζώα που ήταν αρσενικοθήλυκα κι ο άνθρωπος μαζί, διαλύθηκαν κι άλλα έγιναν αρσενικά κι άλλα θηλυκά. Και τότε ο Θεός είπε άγιο λόγο. Αυξάνεστε και πληθύνεστε όλα τα κτίσματα και τα δημιουργήματα». Ποιμάνδρης Ι, 18.

Σχόλιο:

Είναι μία δεδομένη αλήθεια για την Αίγυπτο ότι η ψυχή δεν έχει φύλο κι ότι το αποκτάει μόλις μπει στο σώμα. Βρίσκουμε στα «Ερμητικά Κείμενα» το γεγονός ότι αρχικά κάθε ον είχε ενοποιημένα και τα δύο φύλα κι ότι κάποτε έγινε ο χωρισμός των φύλων.

Αυτή η διδασκαλία αναφέρεται και στην μυθολογία των αρχαίων Ελλήνων σε μια άποψη στον Μύθο όπου ο Ζευς χωρίζει τους ερμαφρόδιτους ανθρώπους στα δύο και από τότε ψάχνουν το... άλλο τους μισό.

Επίσης η Ε. Π. Μπλαβάτσκυ στα έργα της αναφέρεται σε αυτό το γεγονός που συνέβη εκατομμύρια έτη πριν.

Στις διάφορες μυθολογίες συναντούμε τους Θεούς πρώτα Ερμαφρόδιτους και μετά χωρίζονται σε δύο χωριστά φύλα.

Βέβαια σε ένα ανώτερο επίπεδο εκφράζεται όχι τόσο σωματικά αλλά διανοητικά και πνευματικά. Κάθε άνθρωπος έχει μια αρσενική, ενεργητική φύση και μια θηλυκή, δεκτική φύση στο νοητικό επίπεδο.

Στην Αλχημεία ο REBIS ή REBUS (ο Ερμαφρόδιτος) συμβολίζει το τέλος και την κορύφωση του Αλχημικού Έργου.

Τέλος είναι σημαντικό να δούμε και την επιβεβαίωση της σύγχρονης επιστήμης όταν αποδεικνύει ότι μέχρι κάποιον μήνα κύησης (αν δεν κάνω λάθος είναι ο τρίτος) το έμβρυο είναι ά-φυλο και μετά παίρνει μια ορισμένη κλίση.

Στο επόμενο: Το διάστημα Γης-Σελήνης είναι το Καθαρτήριο, το «Κάμα Λόκα».

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

17/11/2003, 20:33:16
THOTH συγχαρητήρια για το όμορφο θέμα και την καταπληκτική αυτή "εργασία" σου...!
Καιρό τώρα ήθελα να ανοίξω αυτό το θέμα αλλά λόγω ελλειπής γνώσης πάνω στο θέμα το απέφευγα. (όπως λέει και η ατμα είσαι πάντα στο μυαλό μας...)
Θα σε παρακαλούσα λοιπόν να δείξεις κατανόηση στις τυχόν ερωτήσεις απορίες μου μια και στον εσωτερισμό είμαι αρχάρια σε αντίθεση με μερικούς από δω μέσα...
Τον τελευταίο καιρό διαβάζω ένα ιστορικό δοκίμιο των εκδόσεων ΕΝΑΛΙΟΣ του Garth Fowden με τίτλο: Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΕΡΜΗΣ πράξη και σκέψη στην ύστερη αρχαιότητα και το οποίο στο συνιστώ ανεπιφύλακτα.

"Τάδε έφη Avallon"