- ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - "Μεταξύ τυρού και αχλαδιού"
Η πικρή γεύση του Κώστα Τσαρτσαρή και η τρίποντη απειλή του Παπαλουκά
Πεκίνο: «Πικρή» χαρακτήρισε ο Κώστας Τσαρτσαρής τη γεύση που του έμεινε μετά την ήττα από την Αργεντινή στον προημιτελικό και τον αποκλεισμό της Εθνικής από το Ολυμπιακό Τουρνουά μπάσκετ των ανδρών στο Πεκίνο.
«Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Πικρή. Πικρή είναι η γεύση που έχουμε τώρα. Δεν ήρθαμε εδώ ως διάττων αστέρας. Ήρθαμε με καλή σύνθεση, φιλοδοξίες και έχοντας κάνει ένα καλό προολυμπιακό τουρνουά. Δεν καταφέραμε να μπούμε στην τετράδα. Ο στόχος δεν επετεύχθη. Το αποτέλεσμα μετράει και το αποτέλεσμα είναι πως εμείς πάμε σπίτι μας και η Αργεντινή συνεχίζει», δήλωσε ο Κώστας Τσαρτσαρής, που στην καταλητική αναμέτρηση της Εθνικής ήταν από τους κορυφαίους παίκτες της.
Ο Τσαρτσαρής υπενθύμισε ποια είναι η «χρυσή» Ολυμπιονίκης της Αθήνας, Αργεντινή, που όπως και το 2004, έτσι και το 2008, έθεσε εκτός συνέχειας το σύνολο του Παναγιώτη Γιαννάκη: «Η Αργεντινή δεν είναι μικρομεσαία ομάδα. Είναι πρωτοκλασσάτη ομάδα. Ο Τζινόμπιλι πήρε την ομάδα του στις πλάτες του. Πέτυχε μεγάλα και κρίσιμα σουτ. Ο Ντελφίνο είναι μεγάλος παίκτης της Αργεντινής. Αθλητισμός είναι. Στο μπάσκετ δεν μπορείς να επαναπαυτείς ποτέ. Ένα λάθος, μία κακή άμυνα, ένα κακό σουτ και βρεθήκαμε εδώ που είμαστε».
Η λέξη αποτυχία κατά πόσο περιγράφει το αποτέλεσμα ενός αποκλεισμού από τα ημιτελικά στο Πεκίνο για αυτή την Εθνική; «Από τη στιγμή που είπα ότι η γεύση είναι πικρή, η αποτυχία είναι η πιο αρμόζουσα λέξη. Οι μεγάλες ομάδες, όμως, μαθαίνουν από τις ήττες. Κι εμείς είμαστε μεγάλη ομάδα και στο μέλλον θα γίνουμε ακόμη μεγαλύτερη», κατέληξε ο διεθνής φόργουορντ.
Ο αρχηγός της εθνικής Θοδωρής Παπαλουκάς είπε από την πελυρά του: «Ήταν ένα πολύ δυνατό παιχνίδι και οι δύο ομάδες προσπάθησαν πολύ σκληρά. Δεν ήμασταν έτοιμοι να κάνουμε τα μικρά πράγματα που έκανε η Αργεντινή μέσα στο παιχνίδι, ώστε να πάρουμε τη νίκη. Θέλαμε να προκριθούμε στα ημιτελικά, όμως δυστυχώς δεν τα καταφέραμε. Δεν μπορέσαμε να πετύχουμε μερικά εύκολα καλάθια, την ίδια στιγμή που οι αντίπαλοί μας, απαντούσαν με τρίποντα. Αυτό τους έδωσε το ψυχολογικό αβαντάζ για να κερδίσουν το ματς. Η Ελλάδα διαθέτει σπουδαία ομάδα, νέους παίκτες και μπορεί στο μέλλον να τα πάει καλύτερα».
Newsroom ΔΟΛ με πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ντόπινγκ κοντρόλ μέσα στον... ύπνο της έκανε η Τσουμελέκα
Μόλις έντεκα ώρες πριν από τον αγώνα της στα 20χλμ. βάδην αποφάσισαν οι ελεγκτές της WADA να κάνουν ντόπινγκ κοντρόλ στην Αθανασία Τσουμελέκα.
Μάλιστα η ελληνίδα χρυσή Ολυμπιονίκης της Αθήνας, εκείνη την ώρα (22:15) κοιμόταν καθώς την Πέμπτη πρέπει να ξυπνήσει από τις 6 το πρώί.
Μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει να γίνεται έλεγχος στους Έλληνες Ολυμπιονίκες ακριβώς με την άφιξή τους στο Ολυμπιακό Χωριό. Πρώτος στη σειρά των αιφνίδιων ελέγχων της WADA ήταν ο Ηλίας Ηλιάδης, ενώ λίγες ημέρες αργότερα σειρά πήρε η Χρυσοπηγή Δεβετζή.
Newsroom ΔΟΛ

Περήφανος για την εθνική, δήλωσε ο Γιαννάκης
Ο Παναγιώτης Γιαννάκης δήλωσε υπερήφανος για την εθνική ομάδα μπάσκετ και χαρακτήρισε τον αγώνα με την Αργεντινή διαφήμιση του μπάσκετ.
«Γνωρίζαμε ότι η Αργεντινή είναι μία ομάδα έμπειρη και με προσωπικότητες. Μαχητές. Ήταν διαφήμιση για το μπάσκετ αυτά τα ματς. Το να συμμετέχουμε σε αυτά τα ματς, άσχετα αν νικάμε, είναι μεγάλη προβολή για όλο το ελληνικό μπάσκετ. Ο κόσμος γνωρίζει ότι είμαστε μία από τις καλύτερες ομάδες του κόσμου. Θα μπορούσε αυτό το ματς να ήταν για μετάλλιο. Τα υπόλοιπα παιχνίδια είδατε πως κύλησαν. Εμείς έτυχε να παίξουμε με μία πάρα πολύ δυνατή ομάδα, αλλά δεν στεκόμαστε εκεί. Θέλουμε να παίζουμε με τους πιο δυνατούς» και συνέχισε:
«Εμείς είχαμε το τελευταίο σουτ, το οποίο θα μπορούσαμε και να το είχαμε βάλει. Οι αντίπαλοί μας έβαλαν μερικά πολύ δύσκολα σουτ, αλλά έτσι ήταν το παιχνίδι. Εμείς μείναμε συγκεντρωμένοι, με θέληση, με πάθος μέχρι το τελευταίο σουτ. Αυτό πιστεύω ότι είναι πιο σπουδαίο από το να κερδίσεις ένα παιχνίδι που μπορεί να σε πάει σε έναν ημιτελικό, αλλά που δε θα έχεις ζήσει αυτή την προσπάθεια λεπτό προς λεπτό. Αισθάνομαι ιδιαίτερα περήφανος για αυτή την ομάδα. Αυτά τα παιδιά δείχνουν μία ιδιαίτερη συμπεριφορά και ως αθλητές και ως άνθρωποι και νομίζω ότι είναι παράδειγμα για όλους. Έχουν δημιουργήσει τη δική τους Ιστορία».
Μίλησε και για το μέλλον: «Η ομάδα αποτελείται από νέα παιδιά, η οποία όμως βρίσκεται σε συνεχώς σε υψηλό αγωνιστικό επίπεδο. Πάντα στα τουρνουά δίνουμε πολύ καλή εικόνα σαν ομάδα. Το μπάσκετ δεν είναι ένας παίκτης. Εμείς προτιμούμε μέσα στο γήπεδο να έχουμε πολλές διαφορετικές λύσεις. Έτσι γινόμαστε πιο καλοί και σε τέτοιες προκλήσεις έχουμε περισσότερες απαντήσεις. Κάθε παιχνίδι έχει μία ιδιαιτερότητα. Άλλη η πίεση, άλλες οι υποχρεώσεις. Επηρεάζονται τα παιδιά που πάντα θέλουν να κάνουν το κάτι παραπάνω, αφού το νοιώθουν έτσι. Η εικόνα της ομάδας ήταν σε πολύ υψηλό επίπεδο. Γενικά έπαιξε καλό μπάσκετ και συζητήθηκε από πάρα πολλούς. Θέλουμε να παίζουμε ακόμη καλύτερα και αυτός είναι ο στόχος. Δεν υπάρχει κατάρα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Άλλη ήταν η 5η θέση στην Ατλάντα, άλλη η 5η θέση στην Αθήνα, άλλη η 5η θέση εδώ. Κάθε φορά η ομάδα δίνει κάτι παραπάνω. Η ομάδα σε κάθε συμμετοχή της σε Ολυμπιακούς Αγώνες εμφανίζεται και καλύτερη»
Και κατέληξε: «Μπορεί η θέση της να μην είναι καλύτερη, ωστόσο καταξιώνεται στη συνείδηση του κόσμου ως μία από τις καλύτερες ομάδες. Εγώ δεν μπορώ να πω ότι παίζαμε με μία ομάδα που μπορούσαμε να περάσουμε ένα ήσυχο βράδυ. Ήξερα ότι αυτό το ματς θα παιζόταν μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο, μέχρι το τελευταίο σουτ. Εμείς το κάναμε αυτό το σουτ, εμείς το χάσαμε. Δεν υπήρχε εντολή για το τελευταίο σουτ. Είτε δίποντο, είτε τρίποντο ήταν απόφαση εκείνης της στιγμής. Η ομάδα σε τέτοια τουρνουά γίνεται καλύτερη. Βελτιώνεται ακόμη περισσότερο για την επόμενη φορά. Γίνεται πιο αποτελεσματική σε τρόπο παιχνιδιού. Εν συγκρίσει με τα δύο προηγούμενα Ολυμπιακά τουρνουά ήμασταν καλύτεροι. Η εθνική ομάδα είναι πάνω από όλου μας».
Newsroom ΔΟΛ

Ο Βίκτορ Κόντε αμφισβητεί την «καθαρότητα» των Τζαμαϊκανών σπρίντερ
Αθήνα: Οι εκπληκτικές εμφανίσεις των Τζαμαϊκανών σπρίντερ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου μπήκαν στο στόχαστρο του Βίκτορ Κόντε, ο οποίος ουσιαστικά αμνφισβητεί την καθαρότητά τους. Ο «εγκέφαλος» του σκανδάλου Balco τόνισε ότι είχε προειδοποίησε την WADA ότι οι Τζαμαϊκανοί θα κυριαρχούσαν στο Πεκίνο καθότι δεν περνούν από αυστηρούς ελέγχους.
Μάλιστα επισήμανε ότι οι Αμερικανοί έχουν ελεγχθεί από την υπηρεσία αντιντόπινγκ των ΗΠΑ και την IAAF σε αντίθεση με τους Τζαμαϊκανούς οι οποίοι ελέγχονται μόνο από αξιωματούχους του στίβου και προσθέτει ότι η υπηρεσία αντιντόπινγκ της Τζαμάικα θα άρχιζε να λειτουργεί στις αρχές του μήνα.
Οι θέσεις του Κόντε, πάτως, δεν απασχολούν τον αξιωματούχο της ομοσπονδίας στίβου της Τζαμάικα Χερμπ Ελιοτ.
«Δεν μάς ενδιαφέρουν οι φήμες. Εξετάστε το πρόγραμμά μας και δείτε και τους ελέγχους, στους οποίους έχουν υποβληθεί οι αθλητές μας και δείτε πως λειτουργούμε. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα. Ελάτε όποτε θέλετε, είτε μέρα, είτε νύχτα» υποστηρίζει.
Newsroom ΔΟΛ με πληροφορίες: www.sport.gr

Edited by - PREDATOR on 21/08/2008 13:02:03
Η Χαλκιά υποστηρίζει ότι έχει καθαρή τη συνείδησή της
Λάρισα: Στην αθωότητά της επιμένει η Φανή Χαλκιά, τονίζοντας ότι θα μιλήσει για το θέμα του ντόπινγκ για το οποίο κατηγορείται μόλις συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία.
Σε συνέντευξη, που παρεχώρησε στην εφημερίδα Ελευθερία, που εκδίδεται στη Λάρισα, αναφέρει ότι έχει καθαρή τη συνείδησή της γιατί ποτέ δεν θα έκανε κάτι που θα οδηγούσε στην αθλητική αυτοκτονία της.
Ειδικότερα, η Φανή Χαλκιά αναφέρει τα εξής:
«Δεν μπορώ να πω τίποτα αυτή τη στιγμή αν δεν πάρω τα στοιχεία στα χέρια μου. Μόλις τα πάρω θα μπορώ να μιλήσω. Ό,τι και να πω τώρα δεν θα είναι τεκμηριωμένο.Αυτό, όμως, που θέλω να τονίσω επειδή γράφονται και λέγονται πολλά είναι ότι έχω καθαρή τη συνείδησή μου. Τα βράδια κοιμάμαι ήσυχα γιατί ποτέ δεν θα έκανα κάτι ώστε να... αυτοκτονήσω αθλητικά αλλά και να ατιμώσω τη χώρα μου και την πόλη μου».
Η Ελληνίδα αθλήτρια τονίζει ότι της δίνει κουράγιο η δύναμη και η συμπεριφορά του κόσμου, ενώ περιέγραψε τις πρώτες αντιδράσεις της όταν της είπε ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής Ισίδωρος Κούβελος ότι έχει κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών.
«Με φώναξε ο αρχηγός της αποστολής κ. Κούβελος και μου το ανακοίνωσε. Εγώ νόμιζα ότι έκανε μπλακ χιούμορ και επί πέντε λεπτά του έλεγα: 'Αρχηγέ, αύριο τρέχω δεν είναι ώρα για αστεία'.Εκείνος μου είπε ότι είναι αλήθεια. Πώς θα μπορούσα να κάνω κάτι τέτοιο από τη στιγμή που εθελοντικά μετέχω σε πρόγραμμα της WADA για ελέγχους 365 μέρες το χρόνο. Λέω πού βρίσκομαι, πού είμαι, τι κάνω.Ποτέ δεν υπήρχε περίπτωση να προσπαθήσω να 'κλέψω'. Ο αθλητισμός είναι να αγωνίζεσαι».
Η Χαλκιά ξεκαθαρίζει ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται, ενώ επισήμανε ότι δεν έχει επικοινωνήσει με τον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ, απλώς με ορισμένους φίλους της, που επικοινώνησαν μαζί της για να της συμπαρασταθούν.
Newsroom ΔΟΛ με πληροφορίες: www.sport.gr

Tα εύσημα του Τζόνσον και το νταμπλ του Μπολτ
Πεκίνο: Ο... πρώην βγάζει το καπέλο του στον... νυν κάτοχο του παγκοσμίου ρεκόρ. Ο Μάικλ Τζόνσον μπορεί να μην πίστευε, πριν την έναρξη της κούρσας των 200μ. ότι θα μπορούσε ο Μπολτ να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ του, αλλά τελικά ο «πάπιας» άλλαξε γνώμη κατά τη διάρκεια του αγώνα.
Η νίκη του Μπολτ και το νέο παγκόσμιο ρεκόρ, που σημείωσε είναι απίστευτο. Αυτός ο άνθρωπος είναι ο... Superman 2. Εκανε μια εκπληκτική εκκίνηση, ακόμα πιο καλή από τα 100μ. Ολα λειτούργησαν άψογα. Στη στροφή ο Μπολτ είχε φθάσει στα 10 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια ανέβασε τη διαφορά από τους υπόλοιπους. Αναμφισβήτητα αυτό είναι το αγαπημένο αγώνισμα του Μπολτ και σίγουρα ήθελε να πετύχει το ρεκόρ. Πάνως έδειξε ότι δούλεψε πολύ συστηματικά για να σημειώσει αυτόν τον απίστευτο χρόνο', επισήμανε στο BBC ο Τζόνσον, ο οποίος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να μεταπηδήσει ο Μπολτ στα 400μ.
'Δεν βλέπω για ποιο λόγο να μην μπορεί να αγωνισθεί και στα 400μ. αλλά νομίζω ότι δύσκολα μπορεί να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ σε αυτό το αγώνισμα. Κάνω την πρόβλεψη ότι θα εφιστήσει την προσοχή του και πάλι στα 100μ., καθώς ξέρει ότι μπορεί να σημειώσει χρόνο και κάτω των 9.60', κατέληξε ο Τζόνσον.
Ο πρώτος που πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ σε 100μ. και 200μ.
Τη δική του ξεχωριστή ιστορία γράφει στους Αγώνες της 29ης Ολυμπιάδας ο Ουσέιν Μπολτ. Ο Τζαμαϊκανός σπρίντερ έγινε σήμερα ο πρώτος μετά από 24 χρόνια που πετυχαίνει το «νταμπλ» σε νίκες στα 100μ. και 200μ., αφού ο τελευταίος που το κατάφερε ήταν ο Καρλ Λιούς το 1984. Όμως το πιο σημαντικό είναι ότι και στα δύο αγωνίσματα σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ κι αυτό γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Στα 100μ. τερμάτισε με χρόνο 9.69 και στα 200μ. με χρόνο 19.30.
Οι αθλητές που έχουν πετύχει το «νταμπλ» σε 100μ. και 200μ. είναι:
1904: Αρτσι Χαν ΗΠΑ
1912: Ραλφ Κρέιγκ ΗΠΑ
1928: Πέρσι Ουίλιαμς Καναδάς
1932: Εντι Τόλαν ΗΠΑ (Κορυφαία επίδοση της εποχής στα 100μ.,
αλλά μόνο Ολυμπιακό ρεκόρ στα 200μ.)
1936: Τζέσε Όουενς ΗΠΑ
1956: Μπόμπι Μόροου ΗΠΑ (Παγκόσμιο ρεκόρ μόνο στα 200μ.)
1972: Βαλερί Μπορζόφ ΕΣΣΔ
1984: Καρλ Λιούις ΗΠΑ
2008: Ουσέιν Μπολτ Τζαμάικα (Παγκόσμιο ρεκόρ σε 100μ. και 200μ.)
Η εξέλιξη του Ολυμπιακου ρεκόρ
19.30 Ουσέιν Μπολτ (Τζαμάικα) 20/08/2008 Πεκίνο
19.32 Μάικλ Τζόνσον (ΗΠΑ) 01/08/1996 Ατλάντα
19.73 Μάικλ Μαρς (ΗΠΑ) 05/08/1992 Βαρκελόνη
19.75 Τζο Ντελόουτς (ΗΠΑ) 28/08/1988 Σεούλ
19.80 Καρλ Λιούις (ΗΠΑ) 08/08/1984 Λος Αντζελες
19.83 Τόμι Σμιθ (ΗΠΑ) 16/08/1968 Πόλη του Μεξικού
20.12 Τζον Κάρλος (ΗΠΑ) 16/08/1968 Πόλη του Μεξικού
20.23 Πίτερ Νόρμαν (Αυστραλία) 16/08/1968 Πόλη του Μεξικού
20.3 Χένρι Καρ (ΗΠΑ) 17/10/1964 Τόκιο
20.5 Λιβιο Μπερούτι (Ιταλία) 03/09/1960 Ρώμη
20.6 Μπόμπι Μόροου (ΗΠΑ) 27/11/1956 Μελβούρνη
20.7 Τζέσε Οουενς (ΗΠΑ) 05/08/1936 Βερολίνο
21.1 Τζέσε Οουενς (ΗΠΑ) 04/08/1936 Βερολίνο
21.2 Εντι Τόλαν (ΗΠΑ) 03/08/1932 Λος Αντζελες
21.4 Αρτουρ Γιόνατ (Γερμανία) 02/08/1932 Λος Αντζελες
21.4 Λουτι Μπιάνκι (Ιταλία) 02/08/1932 Λος Αντζελες
21.6 Αρτσι Χαν (ΗΠΑ) 31/08/1904 Σεντ Λιούις
22.2 Γουόλτ Τιούκσμπερι (ΗΠΑ) 22/08/1900 Παρίσι
24.0 Γουϊλιαμ Χόλαντ (ΗΠΑ) 22/08/1900 Παρίσι
Newsroom ΔΟΛ

Διεψεύδει η ΕΟΕ ότι ο Ισ. Κούβελος εκλήθη σε απολογία από τη ΔΟΕ
Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή διέψευσε με ανακοίνωσή της ότι ο αρχηγός της ελληνικής Ολυμπιακής αποστολής στο Πεκίνο, Ισίδωρος Κούβελος εκλήθη σε απολογία από τη ΔΟΕ για επεισόδιο το οποίο έλαβε χώρα στο κολυμβητήριο του Πεκίνου.
Ο Ισ. Κούβελος φέρεται να αντέδρασε έντονα προς την υπεύθυνη πρωτοκόλου της FINA όταν του απαγορεύτηκε η είσοδος στην εξέδρα των επισήμων, αλλά η ΕΟΕ θεωρεί το θέμα ανάξιο σχολιασμού.
Αναλυτικήα η ανακοίνωση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής:
«Σχετικώς με σημερινά δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου ότι ο Αρχηγός της Ελληνικής Ολυμπιακής Αποστολής στο Πεκίνο κ. Ισίδωρος Κούβελος εκλήθη σε απολογία από τη ΔΟΕ, διευκρινίζουμε ότι στερούνται σοβαρότητας και επιεικώς ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας. Όσον αφορά στο θέμα της Ελληνίδας αθλήτριας Φανής Χαλκιά, ο κ. Κούβελος, απλά παρευρέθη στην ακροαματική διαδικασία της Πειθαρχικής Επιτροπής, ως όφειλε σύμφωνα με τους κανονισμούς.
» Για δε το θέμα της ταξιθέτριας της FINA και τον ανάρμοστο τρόπο που φέρθηκε σε τρία μέλη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, θεωρούμε ότι είναι ανάξιο σχολιασμού.»
Newsroom ΔΟΛ με πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εκανε πανελλήνιο ρεκόρ η Αθανασία αλλα έμεινε στην 9η θέση
Πεκίνο: Η Αθανασία Τσουμελέκα τερμάτισε 9η στα 20 χλμ βάδην των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου με νέο Πανελλήνιο ρεκόρ 1:27.54. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν δικό της με 1:29.12 από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας (23/8/04).
παγκόσμια πρωταθλήτρια της Οζάκα Ολγα Κανίσκινα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 20 χλμ βάδην των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Η Ρωσίδα βαδίστρια τερμάτισε σε 1:26.31 που είναι νέο Ολυμπιακό ρεκόρ, ενώ το ασημένιο μετάλλιο πήρε η Κιέρστι Πλάτσερ (Νορβηγία) με 1:27.07 που είναι νέο εθνικό ρεκόρ και το χάλκινο η Ελίζα Ριγκάουντο (Ιταλία) με 1:27.12 (ατομικό ρεκόρ.
Η Ευαγγελία Ξυνού πήρε την 25η θέση με 1:32.19 που είναι νέο ατομικό ρεκόρ και η Δέσποινα Ζαπουνίδου 41η με 1:39.11.
«Με πολλά προβλήματα βρέθηκα εδώ και έκανα ένα Πανελλήνιο ρεκόρ και για το λόγο αυτό είμαι ευχαριστημένη. Όλες οι κοπέλες έκαναν μεγάλες επιδόσεις. Οι καιρικές συνθήκες ήταν δύσκολες αλλά η διαδρομή ήταν γρήγορη. Ευχαριστώ τον κόσμο που είναι κοντά μου καθώς και τους συναθλητές μου που παρά τη βροχή ήρθαν εδώ για να μου συμπαρασταθούν», δήλωσε η «χρυσή» Ολυμπιονίκης της Αθήνας.
«Ήταν ένα όνειρο η συμμετοχή μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στόχος μου ήταν να τερματίσω και τα κατάφερα με νέο ατομικό ρεκόρ. Οι καιρικές συνθήκες ήταν δύσκολες, αλλά έκανα ότι μπορούσα. Ευχαριστώ όλους όσους ήταν δίπλα μου. Είχα λίγο άγχος για τη διαδρομή πριν τον αγώνα, αλλά όταν περπάτησα τα ξέχασα όλα», είπε από την πλευρά της η Ευαγγελία Ξυνού.
«Όλα πήηγαν καλά αν κι έμεινα μακριά από το ατομικό μου ρεκόρ. Οι συνθήκες του αγώνα ήταν καλές και η Ολυμπιακή εμπειρία υπέροχη. Ότι καλύτερο έχω ζήσει μέχρι τώρα», δήλωσε η τρίτη Ελληνίδα που συμμετείχε στον αγώνα, Δέσποινα Ζαπουνίδου.
Newsroom ΔΟΛ

Λύγισε στον τελευταίο 1,5 χλμ ο Γιαννιώτης
Ο Ολλανδός, Μάαρτεν Φαν ντερ Βέιντεν κατέκτησε σήμερα το πρωί το χρυσό μετάλλιο στα 10 χλμ ανοιχτής θάλασσας ανδρών, στο Ολυμπιακό τουρνουά κολύμβησης. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Βρετανός, Ντέιβιντ Ντέιβις, και στην τρίτη ο Γερμανός, Τόμας Λουρτζ. Ο Σπύρος Γιαννιώτης προσπάθησε, αλλά στο τέλος τερμάτισε στην 16η θέση.
Ο Ελληνας κολυμβητής ήταν στις πρώτες θέσεις στο μεγαλύτερο μέρος της κούρσας, ωστόσο στο τέλος λύγισε και υποχώρησε...
Ενάμιση χιλιόμετρο όμως πριν τον τερματισμό, ο Γιαννιώτης δεν άντεξε τον ταχύτατο ρυθμό της κούρσας και υποχώρησε στην 17η θέση με χρόνο 1:52.20, ενώ ο Ολλανδός Φαν ντερ Βέιντεν με ένα εκπληκτικό φίνις κατέκτησε τελικά την πρώτη θέση, με χρόνο 1:51:51.6.
«Είμαι πικραμένος. Πολύ στενοχώρια και πίκρα με αυτήν την εξέλιξη. Το είχα μέσα μου, ότι θα κάνω κάτι καλό σήμερα. Ηθελα να κερδίσω κι όταν βγήκα μπροστά, νόμιζα πως θα τα καταφέρω. Από εκεί και πέρα ήταν θέμα ψυχολογίας. Αποδείχθηκε ότι σωματικά ήμουν 100% έτοιμος, όχι όμως και ψυχολογικά. Πολλοί πίστεψαν σε μένα κι εγώ τούς απογοήτευσα', είπε ο Γιαννιώτης και πρόσθεσε:
«Οταν μπήκα επικεφαλής, η ψυχολογία ήταν στο ζενίθ. Με πέρασε ο βρετανός, κανένα πρόβλημα. Μέτα ήλθε από πίσω ένα μπουλούκι και με παρέσυρε με αποτέλεσμα να χάσω πολύτιμο έδαφος. Εκεί χάνεις τα πάντα και η ψυχολογία είχε πέσει στο ναδίρ. Εκεί, είχαν τελειώσει όλα. Αν η επίθεσή μου γινόταν λίγο αργότερα, τα πάντα θα ήταν διαφορετικά, αλλά αυτό δεν μπορείς να το ξέρεις'.
Ο πρωταθλητής μας στη συνέχεια αποκάλυψε ότι θα αφοσιωθεί αποκλειστικά στον μαραθώνιο: 'Εφαγα 2-3... ψιλές κατά τη διάρκεια της κούρσας, αλλά δεν ήταν τίποτα ασυνήθιστο. Στα τελευταία 150 μέτρα ήμουν απογοητευμένος γι' αυτό δεν έκανα καμία προσπάθεια να πάρω μια καλή θέση. Για μένα η πισίνα έχει τελειώσει κι αφοσιώνομαι στον μαραθώνιο. Σε λιγότερο από έναν μήνα (14/9) έχω το ευρωπαϊκό στο Ντουμπρόβνικ. Πιστεύω πολύ σ' αυτό το αγώνισμα. Τι να πω; Μερικές φορές, τα πράγματα δεν έρχονται όπως τα περιμένουμε».
Τα αποτελέσματα:
1. Μάαρτεν Φαν ντερ Βέιντεν (Ολλανδία) 1:51:51.6
2. Ντέιβιντ Ντέιβις (Βρετανία) 1:51:53.1
3. Tόμας Λουρτζ (Γερμανία) 1:51:53.6
4. Βαλέριο Κλέρι (Ιταλία) 1:52:07.5
5. Εβγκένι Ντράτσεφ (Ρωσία) 1:52:08.9
6. Πέταρ Στόιτσεφ (Βουλγαρία) 1:52:09.1
7. Μπράιαν Ρίκεμαν (Βέλγιο) 1:52:10.7
8. Μαρκ Γουόρκεντιν (ΗΠΑ) 1:52:13.0
Newsroom ΔΟΛ

Ανίκητες οι Ουόλς/Μέι έφτασαν στο χρυσό
Πεκίνο: Γουόλς και Μέι, μετά από συναρπαστικό αγώνα, νίκησαν με 2-0 τις Κινέζες και κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο της διοργάνωσης. Τα σετ: 21-18, 21-18.
Οι Κινέζες, έχοντας στο πλευρό τους χιλιάδες φιλάθλους της χώρας τους που κατέκλυσαν το γήπεδο, πάλεψαν, αλλά τελικά δεν μπόρεσαν να νικήσουν τις αθλήτριες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και αρκέστηκαν στο ασημένιο μετάλλιο του τουρνουά.
Στο βάθρο πάντως ανέβηκε και η άλλη κινεζική ομάδα των Ξούε και Ζανγκ Ξι, καθώς κέρδισε στον μικρό τελικό τις Ταλίτα/Ρενάτα από τη Βραζιλία με 2-0. Τα σετ: 21-19, 21-17.
Newsroom ΔΟΛ