- **** Π Ε Ν Τ Ε Λ Η **** - .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.
Φιλικά ο τυφλός οδηγός και φύλακας της Γνώσης.
ΚΟΙΤΑ ΓΥΡΩ ΝΙΩΣΕ ΓΥΡΩ ΤΡΟΜΑΞΕ ΓΥΡΩ ΠΟΤΕ ΟΜΩΣ ΜΗΝ ΤΑ ΠΑΡΑΤΑΣ ΚΑΠΟΙΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΣΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΝΑ ΤΟΥ ΔΩΣΕΙΣ ΠΝΟΗ......
Φιλε glinaaea ελαβα τις φωτογραφιες σου βαζω αυτην με την γνωστη παλαμη αριστερα της εισοδου του σπηλαιου.

Φιλικά ο τυφλός οδηγός και φύλακας της γνώσης
ΚΟΙΤΑ ΓΥΡΩ ΝΙΩΣΕ ΓΥΡΩ ΤΡΟΜΑΞΕ ΓΥΡΩ ΠΟΤΕ ΟΜΩΣ ΜΗΝ ΤΑ ΠΑΡΑΤΑΣ ΚΑΠΟΙΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΣΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΝΑ ΤΟΥ ΔΩΣΕΙΣ ΠΝΟΗ......

Απ οτι είδα παλιότερα είχατε αναφερθεί στο αγιο λουκά
Παραθέτω εδω το ιστορικό της κτίσεως της εκκλησούλας οπως το διηγήθηκε ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΟΥΛΙΟΣ.
quote:
ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣΑφηγητής είναι ο μπάρμπα ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΟΥΛΙΟΣ που γεννήθηκε στην Μαρπησα (Τσιμπίδι) της Πάρου το 1879 και κοιμήθηκε στην Αθήνα το 1962.
Από το 1925 υπήρξε ο πρωτοστάτης στο κτίσιμο και στις μετέπειτα προσθήκες η αλλαγές αυτής της εκκλησούλας του Αγίου Λουκά και ήταν εκείνος που το φρόντιζε ερχόμενος συχνά εδώ.
Η καταγραφή της αφήγησης έγινε το 1953 και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ΠΑΡΙΑΝΑ τεύχος 33 1989. Σήμερα το εκκλησάκι προστατεύουν και φροντίζουν ¨ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΟΥΛΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ¨.Στην βορινή πλευρά της Πεντέλης απέναντι από τη Σταμάτα και τη Μπάλα( σημερινή ΡΟΔΟΠΟΛΗ) και πριν από το Διόνυσο πάνω στους πρώτους λόφους του βουνού φαίνονται δυο ξωκκλησακια. Το πρώτο είναι του πρ.Ηλια το δεύτερο που είναι πιο ψηλά και πιο μικρό είναι του Αγίου Λουκά. Η αφήγηση γραμμένη το 1953 μας μιλάει για το χτίσιμο του Αγίου Λουκά που γίνηκε το 1925 πάνω σε ερείπια και σε χαλάσματα του παλαιού ξωκλησιού (ίσως και πάλι του Αγίου Λουκά) που κατά την τότε τοπική παράδοση ήταν μετόχι της Μονής Πεντέλης.
Η αφήγηση του μπαρμπα Αντώνη
¨Γνωριζα μια γεναικα στο κοσπεντε την γυρΑντρεαινα και πααιναμε κι αναβαμε τα καντυλακια. Εκεί ηντανε ενας σωρος οι πετρες ξεροτραχαλο και μια κολωνα δυο πανου κατου μετρα ορθια στημενη. Απανω στη γκολωνα για το καντηλακι ηταν το κονισμα του αι Λουκα. Ειχαν μια τρουπα κοντα στη γκολωνα για το καντηλακι αλλα το σβηνε ο αερας. Λεει η Γιωργαινα πώς αν μπορεσουμε να το κανουμε με λασπη να αναβει το καντηλακι . Και γω ειπα κει που θα το κανουμε με λασπη δεν κανουμε ένα γκλησιδακι μικρο μικρο; Λεω λοιπον στο γκυρ Αποστολη μια μερα που μασταν στην Σταματα βλεπεις λεω κει πανου; Φαινοτανε η κολωνα . Μπορεις να βοηθησεις χωρις να βανεις λεφτα; Μονο κοπο. Να φτιαξουμε ένα γκλησιδακι. Λεω και του Παναγιωτη άλλη μερα αν μπορει να με βοηθησει και μου δινει πεντακοσιες δραχμες. Πηγα εγω στο Ρωσοχωρι ( σημερινη Δροσια) και βρηκα ένα μαστορα τον Λαζαρο. Τον συμφωνησα μεροκαματο μαζι με έναν βοηθο του. Εκουβαλησε ο μπαρμπα Χρηστος ο Γιωργαρας 22 τσιμεντα , ξυλα, αμμο, και ασβεστη από τη Γκηβσα (Κιφησια). Εγω ηφιαγνα την λασπη και μια γεναικα η Στελιανη που ηταν μαζι μας μας μαγειρευε. Το βραδυ ηπερνα γω τα ρουχα μου και κατεβαινα στο Πρ. ηλια και κοιμωμουνα. Ονταν τελειωσαν τα θεμελια ηφερε η γεναικα μου τεσσερα μπουκαλακια αγιασμο και τα ριξε στις τεσσερεις γωνιες. Κι οντα ειχαμε ανοιξει τα θεμελια καναμε μια λουτρουγια στο Πρ ηλια και ειπανε οι γεναικες να ντο κανουμε πιο μεγαλο τον αι Λουκα. Αλλα μετα δε βοηθησανε και σκεφτηκα να ντο κανω οσο μικρος είναι να τελεψει κιολας. Μονο μια γεναικα η Ζηνοβια Γκηβσοτισα ηκανε τα κονισματα του Ισου χρηστου τη Παναγια και τον αη γιαννη πεντακοσιες δραχμες. Δεν ητανε όμως καλες μοιαζανε τω γυφτω στη μουρη ντωνε. Τις βαλαμε μονο στα εγκαινια. Τη μπορτα και τη τσιγκινη τη γκολυμπηθρα τα φτιαξε και τα φερε απανου ο Δημητρης ο Βερσης υδραυλικος. Τη γκονα του αι Λουκα την εκανε η Αντωνια η γεναικα μου. Το πρωτο γκονισμα του αη Λουκα το χουμε στο προσκυνηταρι. Το γκλησιδακι το χτιζαν εξι μερες. Ηδωσα τω χτισταδω δυο χιλιαδες δραχμες . Δηλαδη δωδεκα μεροκαματα. Ολο ολο κοστισε καλα καλα εξι χιλιαδες δραχμες. Το χτισιμο ητελειωσε το Σαββατο και τη Δευτερα ηντανε του αη γιαννιου. Ειπαμε λοιπο εγω ο κυρ Αποστολης ο Ζβαλης και ο Μαγγιωρος να παρουμε ένα βιτουλη (χρονιαρικο γιδι) να το ψησουμε να το φαμε. Κατοπι πηραμε το Δημητρη Τσουμα πατριωτακι τις γεναικος μου και βαλαμε τη σκεπη. Αλλοτε βγαλαμε τα ξυλα της σκεπης και βαλαμε ισια σανιδια και μετα ένα χρονο τα βγαλαμε κι αυτά για τον αερ και το χιονι και την εφτιαξα με τσιμεντο. Οντα ναρχινησαμε να βανουμε τη σκεπη με ονειριασε ο Αη Λουκας και μου πε ¨εμεις ειμαστε μαζι με τον Αρτεμη¨. Λεω δεκοχτω του Οχτωμπρη γιορταζει ο ενας εικοσι ο άλλος για αυτό. Η κοπελα (η αγιογραφος που εφτιαξε τις εικονες του τεμπλου) ηθελε να κανει ένα δωρο στον αι Λουκα αλλα δεν ηξερε τι της ελειπε. Της λεω εγω να φτιαξει ένα κονισμα και για τους δυο. Δεν ηξερε πως ητανε ο αι Αρτεμης και τις ειπα να κοιταξει στη ΓΟΥΒΑ (ο αγιος Αρτεμιος στην Αθηνα) και τον ηφτιαξε.Το δα κατοπι σε βιβλιο πως και οι δυο ντωνε είναι στη μΠολη στο ιδιο μνημα κι όχι αι εορτες ντωνε. Ένα αλγιο ηκανε μια γεναικα δωρο και καμαμε και μεις ένα άλλο να χει και θεσεις για τα βιβλια . Στο νταμαρι εκεί δα πιο περα ηντανε μια γεναικα Ιταλιδα και το προστατευε το γκλησιδακι κάθε μερα. Κεινο το μερος όπως μου πανε οι βλαχοι το γνωρισανε από μικρα παιδια πως ειχε κορομηλιες. Στο προφητη Ηλια ηντα πλατανια δυο χιλιαδω λεει χρονω. Δασος ένα γυρω ντου. Τωρα θες να κνεις φωθια να θυμιασεις και δεν βρισκεις ξυλο . Τα πλατανια τα κανανε απ αυτά που χουνε οι χασαπιδοι που κοβγουνε τα κρεατα. Κοντα στο γκλησιδακι ειχε τρια δεντρα αγριοβελανιδιες. Το να χωραγε στη σκια του εκατο λιανα. Τα ξεκανανε κι αυτά με τις πυρκαγιες . Και τουτα τα χρονια με τις μπομπαρδισμοι και τις σεισμοι εχει καθισει το γκλησιδακι.
Ξέρω ότι είναι περίοδος μεγάλης αποχής των μελών, όμως οφείλω να κάνω την ακόλουθη ανακοίνωση.
Την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την τρίτη το βράδυ από τις επτά και ύστερα θα γίνουν τα εγκαίνια σε τρείς αρχαιολογικούς χώρους.
Στο μουσείο του Μαραθώνα μέ το καινούριο στέγαστρο των τύμβων, στό προτοελλαδικό νεκροταφείο στό Τσέπη (που ευρίσκεται στον δρόμο που οδηγεί στο μουσείο του Μαραθώνα) και ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΧΡΟΝΟΣ και στην Μπρεξίζα στον ναό της Ίσιδος (Ναός Αιγυπτίων θεών), Δίπλα στην Αγ. Κυριακή στην παραλία της Νεας Μάκρης.
Όσοι ευρίσκεστε ακόμα εδώ και θέλετε μπορείτε να έρθετε Και πιστεύω ότι γιά κάποιους από εμάς θα πάψει να υπάρχει το απρόσωπο πίσω από ένα ψευδόνυμο
Αν θέλετε να με ρωτήσετε κάτι άλλο ευχαρίστως να σας αποντήσω.
Υπάρχει ενδιαφέρον;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
Να είσαι καλά πάντως. . .
"Ότι αξίζει, πονάει (λερώνει) και είναι δύσκολο"
Αρκεί που υπάρχει η καλή διάθεση.Να είσαι καλά.
Και φυσικά τα αρχαία θα είναι πάντα στην θέση τους και εγώ στην Μπρεξίζα.
Φιλικότατα.
ΨΑΧΝΕΤΕ ΣΑΛΟΝΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ;
ΕΠΙΠΛΑ ΓΡΑΦΕΙΟΥ;
ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΕΙΔΗ ΚΟΥΖΙΝΕΣ ΠΛΥΝΤΗΡΙΑ ΨΥΓΕΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ;
ΖΑΝΤΟΛΑΣΤΙΧΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ;
ΜΗΝ ΚΟΥΡΑΖΕΣΤΕ ΝΑ ΨΑΧΝΕΤΕ ΣΤΟ ΣΧΙΣΤΟ Η ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ Η ΣΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ ΘΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΟΛΑ ...ΚΑΙ ΤΣΑΜΠΑ
ΚΑΙ ΑΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΠΕΤΑΝΕ ΜΟΝΟ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΚΑΝΕΤΕ ΛΑΘΟΣ
ΠΕΤΑΕΙ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΓΓΡΑΦΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΥΚΟΛΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΟΛΑ.
ΓΙΑΤΙ ΕΔΩ ΣΤΟ ΤΟΠΙΚ ΤΗΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ;
ΓΙΑΤΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΟΛΑ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΩ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΞΕΦΤΙΛΑ ΔΕΝ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ ΑΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΕΝΤΕΛΗ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ ΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ Η ΤΟΝ ΚΙΘΑΙΡΩΝΑ Η .....
ΣΑΝ ΒΑΖΩ ΑΥΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΡΕΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΔΙΠΛΑ ΕΧΕΙ ΔΑΣΟΣ!!
Η ΡΕΜΑΤΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΕΞΟΔΟ ΤΗΝ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΑ ΜΠΑΖΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ.
ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 2004 ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Edited by - ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣGR on 14/08/2004 23:34:12
Φωτογράφε, έλα τώρα πως κάνεις έτσι, και που θα τα πετάξουν οι άνθρωποι τα σκουπίδια ;;; Υποτίθεται οτι είμαστε πολιτισμένοι άνθρωποι, άρα απο τη στιγμή που είμαστε πολιτισμένοι, τα σπίτια και η πόλη μας, πρέπει να είναι πάντα καθαρά. Αυτός είναι ο κόσμος μας. Η πόλη μας. Η γειτονιά μας. Το σπίτι μας. Η δικιά μας "φύση" !
Η δικιά μας φύση είναι το σίδερο, το πλαστικό, το μέταλλο και το μπετό. Η άλλη Φύση, ξέρεις μωρέ, εκείνη με αυτό το σιχαμερό πράσινο χρώμα που θυμίζει μούχλα είναι ότι πρέπει για χωματερή. Αφού ούτως ή άλλως δεν μας προσφέρει τίποτα βρε αδελφέ παρά μόνο μια εκνευριστική ησυχία, (τότε μόνο εκτιμάς την μελωδία της πόλης) ένα μονότονο πράσινο με βρωμοπούλια να σκούζουν και βρωμόνερα να τρέχουν απο σκουληκότρυπες. Παντού αράχνες, ποντίκια, μυρμήγκια, σκουλήκια, σαύρες, φίδια, σκορπιοί, μα καλά, ποιός λογικός άνθρωπος αντέχει σε ένα τέτοιο μέρος ; Άσε δε αυτό το σιχαμερό ρετσίνι πάνω στα πεύκα. Κολλάει πάνω στα ρούχα και είναι ό'τι χειρότερο. Κι'αν έχει και κανά αρχαίο κατάλοιπο κάπου και τι μ΄αυτό ; Πέτρες είναι μωρέ, τίποτα παραπάνω. Πέτρες των "ειδωλολατρών" προγόνων μας. Μια πράσινη παραφωνία μέσα στην αγγελικά πλασμένη πόλη μας. Αυτά είναι τα βουνά μας. Ποιά ιερότητα μας λές τώρα... μην είσαι υπερβολικός.
Φίλε μου Φωτογράφε, συγχώρεσε τον σαρκασμό μου, αλλά έχω απελπιστεί με τούτο το ρωμαίϊκο κράτος που δεν έχει ιερό και όσιο. Επειδή πήραν μια πόλη και την έκαναν σαν τα μούτρα τους, έτσι πρέπει να καταντήσουν και τα βουνά μας. Έ, ρε βουρδουλιές που χρειάζεστε. Βουρδουλιές προέβλεπε ο αρχαίος νόμος για αυτόν που θα τόλμαγε να κόψει έστω και ένα κλαράκι απο κάποιο δέντρο.
Άκου τώρα Φωτογράφε, μια όμορφη ιστορία που συνέβη στην Πεντέλη πρίν απο μία βδομάδα. Ένας φίλος μου μαζί με μια κοπέλα, έκαναν βόλτα στην περιοχή του Κοκκιναρά, λίγο πιο κάτω απο τη Μονή του Αγ.Παντελεήμωνα. Απολάμβαναν την ομορφιά του πυκνού δάσους, ώσπου κάποια στιγμή είδαν κάποιον με ένα μικρό φορτηγάκι να έχει σηκώσει την καρότσα και να αδειάζει ένα βουνό απο σκουπίδια και μπάζα μέσα σε μια πανέμορφη μικρή ρεμματιά. Αυτός ο τύπος αγαπητέ μου Φωτογράφε, ήταν ΠΑΠΑΣ ! Όταν ο φίλος μου τον ρώτησε γιατί το κάνει αυτό, το ρασοφόρο σκουλήκι απάντησε ΕΠΙ ΛΕΞΗ κι'αν θές το πιστεύεις : "Έλα μωρέ, ποιός ασχολείται τώρα...σιγά το μέρος...άλλοστε όλοι εδώ έρχονται και τα πετάνε." (Σημ. το μέρος δεν είχε ούτε ένα σκουπίδι) Και η κοπέλα του απάντησε : "Ναί αλλά ο Θεός βλέπει την πράξη σου και δε νομίζω οτι του αρέσει να μολύνεις κάτι που αυτός έχει δημιουργήσει. Ο κωλόπαπας άφησε ένα αμήχανο χαμόγελο και συνέχισε τη δουλειά του !!! Αυτή είναι ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΗΘΙΚΗ. Αλλά θα μου πείς η μεγαλύτερη πληγή των βουνών μας, δεν είναι τόσο η ρίψη σκουπιδιών (αυτό με λίγη καλή θέληση και πολλά άτομα, διορθώνεται) όσο το γεγονός οτι οι μαυροφορεμένοι εκπρόσωποι του Γιαχβέ έχουν τα βουνά μας υπό την ιδιοκτησία τους (και όχι μόνο τα αττικά βέβαια) και τα κάνουν οτι θέλουν. Τρανό παράδειγμα η Πεντέλη. ΠΟΙΟΣ πούλησε όλη την Παλαιά Πεντέλη και ο μια φορά και έναν καιρό κατάφυτος και πλούσιος σε νερά Κατσουλιέρης, γέμισε ακαλαίσθητες βίλες ; ΠΟΙΟΙ πούλησαν τα δάση σε ιδιώτες για να γίνει η κοινότητα Νέας Πεντέλης ; ΠΟΙΟΙ έβαλαν τη φωτιά του 95 όταν κάηκε όλος ο Διόνυσος ; Κανείς εμπρηστής, κανείς οικοπεδοφάγος παρά το άθλιο παπαδαριό. Οι οικοπεδοφάγοι της Πεντέλης, δεν έχουν κανένα λόγο να λέγονται οικοπεδοφάγοι, εφόσον τις εκτάσεις τις παραχωρεί η ίδια η Μονή Πεντέλης σε αυτούς μαζί με τις ευλογίες της.
Αυτά.
Χαιρετώ.
ΤΙΝ ΓΑΡ ΠΟΤΑΕΙΣΟΜΑΙ ΑΣΥΧΑ ΔΑΙΜΟΝ ΤΑ ΧΘΟΝΙΑ Θ'ΕΚΑΤΑ