- ορθογραφία - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
πιστεύετε ότι η ορθογραφία παίζει σημαντικό ρόλο στην προσωπικότητα του ατόμου, ή αν κρύβει το χαρακτήρα του?
Πάντως προσωπικά πολύ λυπάμε όταν βλέπω συνέχεια νέους ανθρώπους να κάνουν ορθογραφικά λάθη.Ετσι όπως πάμε , σιγά σιγά , και μεις δεν θα ξέρουμε πως είναι το σωστό...
Μπορεί σε κάποιους να φανεί γελοίο, πιστεύω όμως ότι ίσως κάποιοι άλλοι έχουν προβληματιστεί.
β)Συζητούσα με κάποιο φίλο μου για την παιδεία και τη μόρφωση γενικά.Πιστεύω ακράδαντα ότι η παιδεία παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και του χαρακτήρα του ατόμου...(εχοντας βέβαια το άτομο την κατάλληλη ιδιοσυγκρασία και ψυχοσύνθεση...)
εκείνος προσπαθούσε να με πείσει ότι η μόρφωση και γενικά η παιδεία ,ανεξάρτητα τον τομέα(ασχετα δηλ.ποια επιστήμη ακολουθείς)δεν παίζει κανένα ρόλο στη συμπεριφορά του ατόμου και ότι το άτομο γεννιέται με αυτή την συμπεριφορά.
Σχετικά με το θέμα που αναφέρεις, μπορείς να διαβάσεις κάποιες απόψεις που συζητήθηκαν εδω:
http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=574
Κατά την άποψή μου πάντως, ελάχιστη σχέση έχει η ορθογραφία με την ...ορθολογία (γλωσσοπλάστης το φρούτο
. Αλλιώς μιλάει κανείς, κι αλλιώς γράφει...
Προσωπικά γνωρίζω καταπληκτικούς Ανθρώπους που είναι ανορθόγραφοι, αλλά και πολλούς ορθογράφους που δεν αξίζουν τίποτα ως προσωπικότητες...
Δες κι εδώ μέσα όμως, υπάρχουν άνθρωποι που δεν τα πάνε καθόλου καλά με την ορθογραφία, έχουν όμως ολοκληρωμένες απόψεις και σεβαστή παρουσία στις συζητήσεις (AVATARGR, KALIGULAS και πολλοί άλλοι).
Όσο για τη γενικότερη παιδεία, σαφώς και παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότας, δεν είναι όμως συνηφασμένες έννοιες η "Παιδεία" και η "Μόρφωση" με την "Ορθογραφία"...
Υπάρχουν δε και οι περιπτώσεις δυσλεξίας (υπάρχει φίλος εδώ που έχει αναφέρει το πρόβλημά του), αλλά και... κεκτημένης ταχύτητας.
π.χ.
quote:
Πάντως προσωπικά πολύ λυπάμε όταν βλέπω συνέχεια νέους ανθρώπους να κάνουν ορθογραφικά λάθη.

«Αν δεν θέλετε κύριοι του υπουργείου να κάνετε φωνητική ορθογραφία, τότε πρέπει να αφήσετε τους τόνους και τα πνεύματα, γιατί αυτοί που τους βάλανε ήξεραν τη κάνανε. Αυτή είναι μια γλώσσα .... μια οργανική ενότητα από την οποία δεν μπορείς να βγάλεις και να κολλήσεις πράγματα, δυνάμει μιας ψευτοκυβερνησης, καθισμένος σ΄ενα γραφείο στο υπουργείο Παιδείας. (..) η κατάργηση των τόνων και των πνευμάτων είναι η κατάργηση της ορθογραφίας, που είναι τελικά η καταστροφή της συνέχειας. είδη, τα παιδία δεν μπορούν να καταλάβουν Καβάφη, Σεφέρη, Ελύτη γιατί αυτοί είναι γεμάτοι από τον πλούτο των αρχαίων ελληνικών. Δηλαδή, πάμε να καταστρέψουμε ότι χτίσαμε.»
Ζητώ συγγνώμη αν ξέφυγα από την ουσία του θέματος
![]()

δεν είχα εντοπίσει το σχετικό θέμα...(απο την ατμα)
το έθεσα ειλικρινά σαν προβληματισμό δικό μου, χωρίς αυτό να σημαίνει οτι είμαι τέλεια και δεν κάνω ορθογραφικά.Απλά με κάνει και αναρωτιέμαι ...γιατί!
το άλλο ήταν ένα δεύτερο θέμα...είχε μια συσχέτιση απλά.
δεν ήθελα να προσβάλω κάποιον και γω έχω φίλους που δεν γνωρίζουν τίποτα απο ορθογραφία, αλλά είναι φίλοι και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα.Το ερώτημα ήταν φιλοσοφικό θα λεγα.
Με κάνει και αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν ,κάποιο άτομο (που δεν ξέρει ορθογραφία,για οποιουσδήποτε λόγους)πως είναι δυνατόν να χρησιμοποιεί το λόγο με τόση ευχέρεια...(ισως να κάνω και λάθος)
Και ύστερα σκέφτομαι:οι λέξεις για να γράφονται με συγκεκριμένη γραμματική ,έχουν τις ρίζες τους κάπου.Δηλαδή κάποια πρέλευση ,που κατέληξε σε μας σήμερα.
Η ελληνική γλώσσα είναι απο τις πιο δύσκολες λένε.Μάλλον θα λεγα εγω ,γιατι η Ελλάδα έχει ιστορία και αρχαίο πολιτισμό.Δεν είναι τυχαίο το ότι οι άλλοι λαοί δεν έχουν τόσο 'αυστηρή' ορθογραφία.
Edited by - astrofegia on 21/12/2002 11:00:46
αλλά αν κατάλαβα καλά τι εννοείς greeclish?...τους λατινικούς χαρακτήρες?
φιλικά![]()
O FILOS ANANASSS MALON SE EMENA ANAFERTHIKE.OSOI ME GNORISANE KSEROUN
TO PROVLIMA MOU (MALON IDIETEROTITA THA TO HARAKTIRIZA)DEN MPORITE
NA FANTASTITE TIN THLIPSI POU NIOTHW OTAN THELW NA EKFRASTW ME TON
GRAPTO LOGO,EIMAI YPOHREOMENOS NA PERNAW TO KEIMENO MOU APO SARANDA
KHMATA,LATREVW THN ELLINIKI GLOSA KAI PISTEUW OTI EINAI TO MEGALITERO
DORO MOU EGINE POTEΣTON ANTHROPO!FANTASTITE LOIPON
TIN THESI MOU!AKOMI KAI TO ONOMA MOY POLES FORES TO GRAFW LATHOS,MI-
LAW POLI SOVARA.H ORTHOGRAFIA EINAI TO ALPHA KAI TO OMEGA (GIA TA
ELLINIKA MILAW VEVEA)GIA NA DIATIPOTHEI MIA ENIA,POU SIGOURA KAI APO-
DEDIGMENA EINAI POLI VATHITERI APO AUTO POU FENETE.O ''ΠΛΩΤΙΝΟΣ''
ISOS NA EXEI DIKIO POU ANAFERTHIKE STA GRREKLISH,ALA..EPIDI SEVOME
AUTIN TIN GLOSA DEN THELW NA TIN KATASTREFW!

XRONIA KALA SE OLOUS