ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- <Ήξεις Αφήξεις> - παράπλευρη συζήτηση από το 'Πότε παίρνει κάποιον ο Θεός κοντά του' - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.

- <Ήξεις Αφήξεις> - παράπλευρη συζήτηση από το 'Πότε παίρνει κάποιον ο Θεός κοντά του' - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.

amalia31 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
23/06/2013, 18:35:36
Ακριβώς.

There is no Dark Side of the Moon really. In fact it is all Dark.

23/06/2013, 18:42:12
Εριξα και μία ματιά στο ίδιο λεξικό (Δημητράκου) για την λέξη "ήκω" και λέει ότι ο Μέλλοντας είναι "Ηξω".
Επομένως είναι σωστός ο χρόνος που χρησιμοποιήται και έχει νόημα.
Το μόνο που μένει είναι να βρούμε αν υπάρχει στην Ελληνική γραμματεία.
Θα ρίξω μια ματιά στον Σουίδα.
Λέει επίσης ότι ο Ενεστώτας χρησιμοποιήτο και σαν Παρακείμενος.

"κυρ. ο ενεστ. εν σημ. παρακ." επί λέξει.

Edited by - Αίολος on 23/06/2013 19:06:03

ΚostakourtasΜέλος
25/06/2013, 15:25:51
quote:
Αιολος

Οπως λέμε τετριμένο, τεθλασμένη, τεθωρακισμένο κλπ.

...κ του eros το un'altra te ??? -> http://www.youtube.com/watch?v=wqvgONdQujM

p.s. να κανουμε κ ενα πειραγμα. ε πειραγμα. εεε πειραμα...που λεει κ ο τακαρος...εχουν αρχισει να σφιγγουν κ οι ζεστες κ αντε γεια!...(πλακα με το τε - te καθαυτο κ οχι με παραφυαδες προς κανεναν )

Ποιός ήρθε?

25/06/2013, 20:45:14
quote:
Ποιός ήρθε?
Εγώ βρε κώστα κούτρα!

26/06/2013, 03:17:36
Μιας και ταχτοποιήθηκε το θέμα με τη μετακίνηση μηνυμάτων, να κάνω κι εγώ μια τοποθέτηση (χρόνου επιτρέποντος, πλέον).

@ Αίολος:
Στην αρχική σου ένσταση Αίολε έγραψες:

quote:
Εδώ δεν βάζουμε κόμμα Αμαλία!
Το κόμμα τοποθετείται (αν πρέπει να το βάλουμε) ή στο "αφήξεις" ή στο "ουκ", για νά έχει διφορούμενη σημασία.

1). Η έκφραση "δεν βάζουμε" είναι πατροναλιστική και την λέει η δασκάλα στα παιδάκια όταν κάνουν λάθος στο μάθημα της ορθογραφίας. Εάν έχεις κάποια ένσταση μπορείς με αληθινά ευγενή τρόπο να την κάνεις.

2). Η ένστασή σου ήταν λανθασμένη. Διότι συγχέεις δύο κόμματα με εντελώς διαφορετική λειτουργία μέσα στην πρόταση: Το πρώτο κόμμα, αυτό που είχα βάλει, είναι ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΔΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ. (Τα γράφω με bold και κεφαλαία γιατί δεν έχεις δόσει την απαιτούμενη προσοχή μέχρι στιγμής).
Το δεύτερο κόμμα, είναι ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΗΝ ΑΜΦΙΣΗΜΙΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΔΥΟ ΠΙΘΑΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ. Η μία θέση είναι πριν και η άλλη μετά το ουκ. Επί σειρά μηνυμάτων επιμένεις να εξηγείς τον ρόλο του κόμματος αυτού και να προσπαθείς να με διορθώσεις, παρόλο που από την αρχή σου είπα ότι πρόκειται περί δύο διαφορετικών περιπτώσεων (και ότι δεν έβαλα το κόμμα της αμφισημίας, ακριβώς για να τη διατηρήσω). Οκ, δέχομαι ότι την πρώτη φορά που στο έγραψα μπορεί να μην το κατάλαβες. Αλλά στο ξαναέγραψα και παρολαυτά επιμένεις. Επίσης, σου έγραψα ότι το κόμμα αυτό της προσωδίας το χρησιμοποιούν κι άλλοι. Σου έβαλα και λινκ. Για τα οποία σχολίασες...:

3). Ότι συμβουλεύομαι το Διαδίκτυο και εν προκειμένω αγράμματους και άσχετους. Τόσο αυτό, όσο και το πατροναλιστικό "δεν βάζουμε" είναι εξυπνακίστικα. Ιδιαίτερα το δέυτερο περί ασχέτων και αγραμμάτων: Διότι, ενώ δεν έχεις καν καταλάβει ότι διαφωνείς και επιχειρηματολογεις για άλλο κόμμα (με άλλη σημασιολογική λειτουργία στην πρόταση), σπεύδεις να βγάλεις άσχετους και αγράμματους ανθρώπους που κατά τεκμήριο δεν είναι τέτοιοι. Ούτε και αυτά που έχουν γράψει είναι δείγματα ασχετοσύνης και αγραμματοσύνης.

Λάβε δε υπόψη, ότι κανένα πρόβλημα δεν έχω εγώ προσωπικά να παραδεχτώ ένα λάθος που έχω κάνει (βέβαια, με εκνευρίζει αρκετά το πατροναλιστικό στυλ). Επίσης, λάβε υπόψη ότι εδώ και πολλά πολλά χρόνια που κάνω τη δουλειά της επιλογής, μετάφρασης, επιμέλειας, απόδοσης κειμένων για το ESOTERICA, αλλά και που αρθρογραφώ και με δικά μου κείμενα και με την πολυετή πείρα που έχω στον ακαδημαϊκό χώρο της έρευνας, έχω μάθει πολύ καλά να επιλέγω τις πηγές που θα χρησιμοποιήσω. Δεν συμβουλεύομαι άσχετους. Και αυτό που έγραψες είναι πολύ προσβλητικό διότι γνωρίζεις το ESOTERICA, γνωρίζεις τη δουλειά μας και εάν δεν είσαι σε θέση να εκτιμήσεις την ποιότητα που προσφέρουμε, μεταξύ άλλων στον γραπτό λόγο, σίγουρα δεν είσαι σε θέση να κάνεις πατροναλιστικές διορθώσεις και να γράφεις ότι συμβουλεύομαι από αγράμματους και άσχετους!

Ακόμα:
Μην αναφέρεις ως δικά μου λεγόμενα, πράγματα που δεν έχω γράψει!!

quote:
Αίολος - Απεστάλη: 22/06/2013, 10:24:57
Κοίταξε όμως τι λένε οι άλλοι που, σύμφωνα με την γνώμη του και την δική σου, είναι αγράμματοι:
[...]
Συμφωνα λοιπόν με την γνώμη του κυρίου Κοτρογιάννη και την λική σου, όλα τα ανωτέρω λεξικά τα έχουν γράψει αγράμματοι!

Επίσης:

quote:
Απεστάλη: 21/06/2013, 17:36:41:Κάνεις λάθος Αμαλία μας.
Απεστάλη: 22/06/2013, 10:24:57:Αμαλία μας

Προφανώς δεν είμαι "Αμαλία σας" για να μου απευθύνεσαι με τον τρόπο αυτό. Τη συγκεκριμένη έκφραση, εκτός από άκομψη, την βρίσκω εξαιρετικά αγενή. Υποψιάζομαι ότι γι' αυτό και την έβαλες, εκτός εάν εσύ το βρίσκεις αυτό χαριτωμένο...

26/06/2013, 03:34:18
@ Sesostris
quote:
Στην προκειμένη περίπτωση φίλη amalia, ο Αίολος έχει δίκιο. Αυτός που έβαλε το κόμα στο ήξεις δεν ξέρει τι του γίνεται, κι ας δηλώνει με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ετυμολογία λέξεων. Το κόμα στο ήξεις είναι εντελώς αδόκιμο,

Όσον αφορά στο ζήτημα που ανέκυψε με το κόμμα Sesostris, θα πρότεινα να ξαναδιαβάσεις τα προηγούμενα μηνύματά μου (+ το τελευταίο που έγραψα πριν από λίγο). Επαναλαμβάνω: Πρόκειται περί δύο διαφορετικών κομμάτων με διαφορετική σημασιολογική λειτουργία. Φυσικά και γνωρίζω πολύ καλά την αμφισημία που δημιουργείται με την τοποθέτηση του κόμματος πριν ή μετά το ουκ. Έχω πάει κι εγώ σχολείο.

Για το "τε"θνήξεις, δεν έχω και πολλά να πω γιατί δεν γνωρίζω σε τόσο μεγάλο βάθος το ζήτημα. Αναφέρω όμως και πάλι, ότι τη συγκεκριμένη φράση δεν την έχω δει πουθενά γραμμένη με "τεθνήξεις". Για την προέλευση του χρησμού από την Πυθία, δεν υπάρχει σε κανένα αρχαίο κείμενο (προφανώς, κάποια στιγμή με κάποιο κείμενο άρχισε να εμφανίζεται στη φιλολογία).

Όσον αφορά τέλος στο λεξικό που παρέθεσες, νομίζω ότι το "τεθνήξω" που έχεις με κόκκινη υπογράμμιση σημαίνει "θα έχω πεθάνει" και όχι "θα πεθάνω". Δηλαδή, μάλλον είναι μέλλοντας συντελεσμένος (ή μέλλοντας τετελεσμένος, όπως λεγόταν παλιότερα, που σημαινει "θα έχω....." ή "θα είναι.....", κ.ο.κ.).

26/06/2013, 22:24:18
quote:
Λοιπόν, για να τελειώνουμε μια και καλή με τα εξυπνακίστικα.
ΑΥΤΟΣ είναι αγενέστατος τρόπος να ξεκινάς τον διάλογο.
Ετσι να μιλάς στο σπίτι σου κοπελιά...

quote:
Ο κάθε άσχετος και αγράμματος βέβαια είναι ο Χαράλαμπος Κοτρογιάννης (αναφέρεται στο άρθρο του οποίου το link είχα παραθέσει), μαθηματικός με μεταπτυχιακές σπουδές στην ετυμολογία λέξεων και ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης (Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, Β' έκδοση, Β' ανατύπωση, 2005, σελ. 733, στο αντίστοιχο λήμμα).
Αλλά βέβαια, εσύ είσαι ο έξυπνος και όλοι οι άλλοι είναι άσχετοι, οπότε μόλις νόμισες ότι βρήκες την ευκαιρία επέδειξες την ανωτερότητά σου
Μήπως προσπαθείς να μας δείξεις την δική σου ανωτερότητα;
Οταν διαφώνησα άρχισες να μας αραδιάζεις τα διπλώματα του κάθε άσχετου ως επιχείρημα, όταν υπάρχουν λεξικά αξιόλογα και πριν απο τους δύο αυτούς κυρίους. Δεν προσέθεσαν τίποτα καινούριο στην γλώσσα, παρά μόνο νομιμοποίηση της παραφθοράς και των ξενόφερτων λέξεων.

Την παπαριά που έγραψε ο μεταπτυχιακός για το "ου" και το "ουκ", δεν μας την σχολίασες...

26/06/2013, 22:35:25
quote:
Όσον αφορά τέλος στο λεξικό που παρέθεσες, νομίζω ότι το "τεθνήξω" που έχεις με κόκκινη υπογράμμιση σημαίνει "θα έχω πεθάνει" και όχι "θα πεθάνω". Δηλαδή, μάλλον είναι μέλλοντας συντελεσμένος (ή μέλλοντας τετελεσμένος, όπως λεγόταν παλιότερα, που σημαινει "θα έχω....." ή "θα είναι.....", κ.ο.κ.).
Το αξιολογότατο λεξικό του Δημητράκου, το οποίο προφανώς αγνοείς μιας και έχεις ευαγγέλιο τον Μπαμπινιώτη, λέει σαφώς ΜΕΛΛΩΝ.
Δεν υπάρχει εμφανής λόγος να διαφωνείς.

26/06/2013, 22:49:50
quote:
Και αυτό που έγραψες είναι πολύ προσβλητικό διότι γνωρίζεις το ESOTERICA, γνωρίζεις τη δουλειά μας και εάν δεν είσαι σε θέση να εκτιμήσεις την ποιότητα που προσφέρουμε, μεταξύ άλλων στον γραπτό λόγο, σίγουρα δεν είσαι σε θέση να κάνεις πατροναλιστικές διορθώσεις και να γράφεις ότι συμβουλεύομαι από αγράμματους και άσχετους!
Δεν είπα τίποτα για την δουλειά που προσφέρετε.
Γενικολογείς για μια ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ διαφωνία.
Τι πρόβλημα έχεις;

27/06/2013, 23:44:18
Αίολε
Προσπαθείς να παρασύρεις τη συζήτηση σε επίπεδο προσωπικών υποτιμήσεων (έμμεσων κυρίως, ώστε να μην είναι προφανές και σε όλους ότι το κάνεις) και να χειραγωγήσεις τον διάλογο, αλλάζοντας το νόημα των γραφόμενών μου με τρόπο που να σε βολεύει (π.χ. "μιας και έχεις ευαγγέλιο τον Μπαμπινιώτη"), απαντώντας επιλεκτικά σε προτάσεις τις οποίες έχεις αποκόψει από το κείμενο που τις συμπλήρωνε νοηματικά (παράδειγμα: "Γενικολογείς για μια ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ διαφωνία"), προσπαθώντας να δημιουργήσεις εντυπώσεις (όπως με το "Τι πρόβλημα έχεις;" που έγραψες στο τελευταίο μήνυμά σου) και χρησιμοποιώντας εκφράσεις με σεξιστική απόχρωση όπως το "Αμαλία μας" που σου είχα υποδείξει και το καινούργιο:
quote:
Ετσι να μιλάς στο σπίτι σου κοπελιά...

Προσωπικά δεν έχω κανένα ενδιαφέρον να εμπλακώ σε τέτοιου επιπέδου διαπληκτισμό αλλά επίσης το ESOTERICA δεν είναι χαμαιτυπείο για να φιλοξενεί τέτοιου είδους συμπεριφορές. Αυτό το ξέρεις και δεν είναι λίγες οι φορές που σου έχουν γίνει σχετικές υποδείξεις. Στο παρόν θέμα προσπαθείς να μεταμφιέσεις με προκάλυμμα επιχειρηματολογίας την απαράδεκτα προσβλητική και εξυπνακίστικη συμπεριφορά σου, αλλά έναν σκεπτόμενο άνθρωπο δύσκολα θα τον πείσεις.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, εάν σκοπεύεις να συνεχίσεις να συζητάς εδώ, θα όφειλες, με θάρρος όπως αυτο που προβάλλεις για τον εαυτό σου, μια ειλικρινή συγνώμη απέναντί μου για το απαράδεκτα προσβλητικό και χειραγωγικό "έτσι να μιλάς στο σπίτι σου κοπελιά". Εάν δεν είσαι σε θέση να το κάνεις αυτό, λάβε υπόψη σου ότι και το ESOTERICA δεν μπορεί να δείχνει διαρκώς επιείκια σε ανθρώπους που φτύνουν εκεί όπου τους έχουν φερθεί με ευγενή, φιλόξενο, ανθρώπινο και πολιτισμένο τρόπο.

coffeeaddictΝέο Μέλος
28/06/2013, 22:39:25
Συγνώμη για το άσχετο ποστινγκ,
αλλά στη μηχανή αναζήτησης είχε κάποια ενδιαφέροντα θέματα για εμένα το esoterica.gr και κάνοντας εγγραφη, δεν μπορώ να τα βρω, αφού δείχνει να είναι άδειες κάποιες κατηγορίες. Τι κάνω λάθος;

Ευχαριστώ πολύ.