- Ερώτηση : Γίνεται να μιλήσουν τα ζώα? - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.
Τί λέτε.. Μπορείς να μάθεις σε ένα ζώο να μιλάει; (έκτος των παπαγάλων)
[ Προσωπικά έxω ακούσει πως γίνετε.. στα δελφίνια ]..
|
|
|
|
Edited by - blackstate on 16/05/2003 17:36:34
~Γρηγόρης~
Once you were wild, don't let them tame you
quote:
ΑΝ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΔΥΣΚΟΛΟ, ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ! ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ...ΥΠΟΜΟΝΗ...!
Πάρε μία χελώνα και αν την κάνεις να πει έστω και μία λέξη σου δίνω ότι θές.
Δεν νομίζω οτι η υπομονή είναι αρκετή.
Σε μερικά πράγματα δεν μπορείς να είσαι απόλυτος!
Θα έλεγα σε όλα βέβαια, αλλά όμως και σε όλα μπορείς να πεις την άποψή σου αρκεί αυτή είναι πραγματικά δική σου και κατεκτημένη...
Σχετικά με την αρχική ερώτηση:
Ο blackstate έχει δίκιο!!
quote:
[ Προσωπικά έxω ακούσει πως γίνεται.. στα δελφίνια ]...
Τα δελφίνια, φυσικά μιλάνε και επικοινωνούν ούτως ή άλλως και μεταξύ τους(είναι γνωστό και αναφέρεται και στη Συζήτηση από τον reptilesalonica) και με τους ανθρώπους(με διάφορα μέσα... έχουν χρησιμοποιηθεί από σφυριχτράκια στις αναπνευστικές τους διόδους, πλήκτρα πίεσης, νοηματική γλώσσα έως και τηλεπάθεια).
Όμως είναι αποδεδειγμένο ότι μπορούν να μιμηθούν και την ανθρώπινη ομιλία, με παρόμοιο τρόπο όπως οι παπαγάλοι! Προσοχή, σε αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας μιλάμε για μίμηση, μία πραγματική επικοινωνία(με αυτόν τον τρόπο) δεν έχει αποδειχθεί και όντως τα στοιχεία μιλάνε μέχρι τώρα μόνο για μίμηση! Οι άλλοι τρόποι επικοινωνίας με τους ανθρώπους έχουν πολύ περισσότερες ενδείξεις όσον αφορά την ύπαρξη λογικής επεξεργασίας και συνείδησης σε αυτούς.
Θυμάμαι ότι με είχε συγκλονίσει πραγματικά ένα επιστημονικό ντοκυμαντέρ που παρακολούθησα πριν από πολύ καιρό που αναφέρονταν (όπως θυμάμαι) στην επικοινωνία μας με τους πλέον εξελιγμένους εκπρόσωπους του Ζωικού Βασιλείου(χιμπατζήδες, γορίλες, δελφίνια κ.λπ.).
Σε ένα σημείο ακούστηκαν καθαρά οι ήχοι μίμησης της ανθρώπινης ομιλίας από ένα δελφίνι που πρόφερε μία αγγλική φράση!! Νομίζω ήταν το "Good morning!". Η ομιλία δεν ήταν απόλυτα καθαρή αλλά σίγουρα ήταν αντιληπτή. Οπωσδήποτε η δυσκολία οφείλεται στην ιδιαίτερη ανατομία της φωνητικής συσκευής των Δελφινιών που είναι φτιαγμένη για να λειτουργεί στο υδάτινο περιβάλλον. Πάντως δεν ήταν λιγότερο κατανοητή από την γλώσσα των εκ γενετής Κωφαλάλων ανθρώπων που διδάσκονται εκ των υστέρων την φώνηση, και μάλιστα ήταν περισσότερο κατανοητή κατά την γνώμη μου. Με μία εξοικίωση εκ μέρους του ανθρώπου(που ακούει αυτές τις μιμήσεις ανθρώπινης γλώσσας εκ μέρους των Δελφινιών) σίγουρα η αντίληψη των λέξεων θα ήταν σχετικά εύκολη.
Καταλήγοντας θα ήθελα να επισημάνω ξανά ότι δεν αναφέρομαι σε πραγματική επικοινωνία αλλά σε μίμηση γλώσσας. Δεν μπορώ να σας παραπέμψω στον ακριβή τίτλο του Ντοκυμαντέρ αυτού, μάλλον ήταν παραγωγής BBC, έκανα και μία έρευνα στο Internet για να βρω στοιχεία σχετικά... Ήλπιζα να μπορέσω να βρώ και κάποιες ηχογραφήσεις... αλλά μέχρι τώρα υπήρξε αδύνατο.
Πολλές αναφορές δεν βρήκα σχετικά με αυτήν την εκπληκτική ικανότητα μάθησης της ανθρώπινης φώνησης που έχουν τα Δελφίνια (ανάμεσα στις πολλές που διαθέτουν τα θαυμάσια αυτά πλάσματα) όμως σας παραθέτω στη συνέχεια κάποια Links για να εντρυφύσετε, εάν θέλετε, στο θέμα αυτό(στα αγγλικά):
Dolphins: The myths and the mammals
Lilly on Dolphins John C. Lilly, M.D. Humans of the Sea -- Πολύ καλή αναφορά στο έργο του πρωτοπόρου, πάνω στο ζήτημα, ερευνητή John C. Lilly !!
Dolphins and the Possibility of Interspecies Communication
Can animals talk? Sure. Can they understand? Maybe
"Η Θυσία της Γνώσης είναι πιο μεγάλη από κάθε υλική θυσία. Η Γνώση είναι αυτό που μέσα του, κάθε πράξη φτάνει στο ανώτατο σημείο της"
quote:
Τί λέτε.. Μπορείς να μάθεις σε ένα ζώο να μιλάει; (έκτος των παπαγάλων)
Καλημέρα blackstate!
Μέχρι πριν από λίγο καιρό, αν έβλεπα την ερώτησή σου θα γελούσα.
Οπως επίσης θεωρούσα "κάπως τραβηγμένο" το γεγονός οτι σε κάποια τσίρκα βάζουν σκύλους, άλογα, κ.λ.π. να κάνουν προσθαφαιρέσεις και να μετρούν αριθμούς.
Αλλά...
Είμαι ένα απόγευμα πριν από μερικούς μήνες στο σπίτι μιας φίλης μου. Η κοπέλα έχει ασπαστεί την εκκλησία της Πεντηκοστής, και το αναφέρω αυτό, επειδή το γεγονός αυτό έχει δράσει ισχυροποιητικά στην πεποίθησή της ότι ο άνθρωπος με την πίστη όλα τα καταφέρνει.
Η φίλη μου λοιπόν αυτή, μάζεψε κάποτε έναν αδέσποτο σκυλάκο -δεν έχει χρονίσει ακόμα ο σκύλος- και της μπήκε έμμονη ιδέα να τον μάθει να μιλάει. Δεν είχα βέβαια ιδέα περί την εμμονή της αυτή, όταν ένα απόγευμα πίνοντας καφέ σπίτι της, μου πρόσφερε ένα κουλουράκι, κι όταν πήγα να δώσω λίγο στο σκύλο, μου είπε να μην του δώσω, αλλά να αφήσω την ίδια να του δώσει εφόσον ο σκύλος μας μετρήσει μέχρι το 5!
Και μπροστά στα έκπληκτα μάτια μου, άκουσα τη φίλη μου να λέει αργά: "έ-να!"...γουβ ο σκύλος. "Δυ-ο"...γουβ-γουβ ο σκύλος. "Τρί-α"... γουβ-γουβ-γουβ ο σκύλος!!!κ.λ.π.
Μετά λοιπόν από κανα μήνα, ξαναπάω σπίτι της για καφέ, όπου μου λέει ότι του έχει μάθει να λέει "όχι", "ναι", και "μαμά".
Μόνο εάν τον ακούγατε, θα το πιστεύατε!!!
Εγώ τον άκουσα και την άκουσα τελείως...
Βέβαια, όχι καθαρά όπως τα λέμε εμείς οι άνθρωποι, αλλά καθαρότερα π.χ. από έναν μουγγό που έχει προσπαθήσει να μιλήσει.
αυτή...που τα κατάφερε!