- ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ (μέρος 2ον) - "Μεταξύ τυρού και αχλαδιού"
Προπονητής - πρόεδρος σημειώσατε «1» πριν το φιλικό με την Μπίλεφλεντ
Μπορεί οι παίκτες της ΑΕΚ να είχαν ρεπό την Πέμπτη, όμως στο στρατόπεδο των «κιτρινόμαυρων» αγωνιστική δράση υπήρξε. Ο Γιώργος Δώνης και ο Ντέμης Νικολαϊδης φόρεσαν τα ποδοσφαιρικά παπούτσια τους και μπήκαν στο γήπεδο ως αντίπαλοι, στο καθιερωμένο πλέον ματς μεταξύ του προπονητικού τιμ και των διοικητικών παραγόντων.
Νικητής στην μονομαχία ήταν ο Δώνης, του οποίου η ομάδα επικράτησε 10-6 μέσα σε... αποθέωση από τους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ, που παρακολούθησαν το... ντέρμπι και υποστήριζαν ανοιχτά τον προπονητή τους.
Τις ώρες χαλάρωσης θα διαδεχθεί την Παρασκευή (19:30) το πρώτο φιλικό προετοιμασίας που θα δώσουν οι «κιτρινόμαυροι» με αντίπαλο την γερμανική Αρμίνια Μπίλεφελντ (19:30).
Ο Δώνης θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει τον βαθμό ετοιμότητας των παικτών του ύστερα από περίπου δύο εβδομάδες σκληρής δουλειάς στην Αυστρία, ενώ θα περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή να δει αν θα είναι στη διάθεσή του οι Ριβάλντο, Μπερνς, Μπλάνκο, Εντίνιο.
Newsroom ΔΟΛ με πληροφορίες: www.sport.gr

«Συρτάκι» ετοιμάζεται να χορέψει η Εθνική μας τη Νέα Ζηλανδία
Η Εθνική μας ομάδα προκρίθηκε στα προημιτελικά του Προολυμπιακού τουρνουά, όμως το πιο σημαντικό σύμφωνα με τον Παναγιώτη Γιαννάκη είναι οι διεθνείς μας «έφεραν» τον κόσμο στο γήπεδο και τον έκαναν να φύγει με μια γλυκειά ανάμνηση.
Την Παρασκευή (22:00) το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα επιδιώξει να πετύχει το ίδιο με αντίπαλο τη Νέα Ζηλανδία. «Δεν θέλουμε να είμαστε θύμα. Οι Νεοζηλανδοί έχουν δημιουργήσει εκπλήξεις στο παρελθόν και εμένα μου δείχνουν πως γνωρίζουν τις αδυναμίες τους παρά τις δύο απουσίες που μετρούν στο ρόστερ» είπε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Γιαννάκης.
Και συνέχισε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε:
«Είμαι υπερήφανος για αυτά τα παιδιά και γι' αυτή την ομάδα. Η εθνική κατάφερε να πετύχει δύο στόχους. Πρώτον να βγει πρώτη στον όμιλό της και δεύτερον να φέρει τις οικογένειες στο γήπεδο. Τα παιδιά κατόρθωσαν να κάνουν τον κόσμο να φύγει με μια γλυκιά ανάμνηση από το γήπεδο κι αυτό ίσως είναι πολύ σπουδαίο εκτός από το αποτέλεσμα.
» Προσπαθούμε να μείνουμε σεμνοί, τα παιδιά έχουν κατορθώσει τα τελευταία χρόνια να δείξουν σπουδαία δείγματα του χαρακτήρα τους κι αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να παίξουμε σπουδαίο μπάσκετ και απέναντι σε έναν αντίπαλο που μπορεί να μην φαντάζει μεγάλος, αλλά οι Νεοζηλανδοί έχουν δημιουργήσει εκπλήξεις στο παρελθόν, και δεν θέλουμε να είμαστε θύμα».
Ο Ομοσπονδιακός τεχνικός μίλησε για το μυστικό της επιτυχίας:
«Από την ημέρα που ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια το 2004, είχαμε πει ότι αυτή η ομάδα μπορεί αν έχει υπομονή, αν αγαπάμε τα λάθη της και υποστηρίξουμε τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούν να αμυνθούν - γιατί εκεί πραγματικά βάζεις τον εγωισμό σου λίγο πιο κάτω προσπαθώντας να παίξεις καλή άμυνα - τότε μπορούν να δώσουν πολλά στον κόσμο.
» Αυτή η ομάδα κάθε φορά που συμμετέχει σ' ένα τουρνουά, καταφέρνει να κάνει τους αντιπάλους και τους ανθρώπους που αγαπούν το μπάσκετ να αφήνει έντονα τα τα ίχνη της και συχνά αυτά τα παιδιά αφήνουν την καλώς εννοούμενη ζήλια στους ανθρώπους που αγαπούν το μπάσκετ.
» Όσο περνούν τα τουρνουά, η ομάδα εξοικειώνεται με τον τρόπο που σκεφτόμαστε και θέλουμε να παίζουμε κι αυτό βοηθάει και σε ταχύτητα και σε αποτελεσματικότητα. Θα υπάρχουν και δύσκολες βραδιές πάντως. Το μπάσκετ είναι ένα παιχνίδι που εγκυμονεί αυτές τις αλλαγές συναισθημάτων, όχι μόνο στη διάρκεια ενός τουρνουά αλλά και μέσα σε ένα παιχνίδι.
» Στόχος είναι να διαχειριστούμε τις δύσκολες στιγμές, αλλά αν κατορθώσουμε να μάθουμε τουλάχιστον γιατί δεν καταφέραμε να είμαστε αποτελεσματικοί, κέρδος θα έχουμε πάντα και από την ήττα και από τη νίκη».
Τι πρέπει να βελτιώσει η εθνική στην προσπάθειά της να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, αλλά και για τις διοργανώσεις που έπονται;
«Πάντα μπορείς να βελτιώσεις πράγματα. Μπορούμε να είμαστε λίγο πιο υπομονετικοί στο πως βλέπουμε τον χρόνο σε σχέση με το σκορ. Αυτό θα μας δώσει περισσότερη υπομονή και χτίσιμο, στην άμυνα και στην επίθεσή μας. Σε όλες τις περίπου 75-80 μπάλες που διαχειρίζεσαι στην επίθεση κι άλλες τόσες όταν αμύνεσαι. Μία πρόσθεση αποτελεσματικότητας και διαχείρισης χρειάζεται.
» Να μπορέσεις να διαχειριστείς άλλες τρεις επιθέσεις, μετά από λάθη λόγω νευρικότητας ή θυμού. Παίζοντας σ' ένα κοινό που σε αγαπάει, αυτό σε εξωθεί σε πράγματα που δεν είσαι έτοιμος να τα κάνεις, αλλά από πίστη και ενθουσιασμό σε κάνει ν' αποφασίσεις κάτι υπερβολικό που πιθανόν να σου στοιχίσει στην επόμενη φάση».
Ο Παναγιώτης Γιαννάκης προειδοποίησε ενόψει της μάχης με τη Νέα Ζηλανδία:
«Η Νέα Ζηλανδία είναι μια ομάδα που αν τυχόν την αφήσεις να ελέγξει το παιχνίδι, έχει την ικανότητα να σου κάνει τη ζημιά. Τότε πιθανόν να βρεθείς προ εκπλήξεως. Παίζει συχνά σε όλο τον κόσμο και έχει παίκτες που έχουν γευτεί τα τελευταία χρόνια επιτυχίες. Έχουν πάθος, μου δείχνουν ότι ξέρουν τις αδυναμίες τους, βέβαια έχασαν κανά δυο παίκτες που θα μπορούσαν να είναι πιο έτοιμοι. Εμείς πρέπει να είμαστε σεμνοί και υπομονετικοί.
» Εμείς, όπου υπάρχει μπάλα, θέλουμε να την πιέσουμε και το ξέρουν καλά οι αντίπαλοί μας. Εμείς δεν το κάνουμε για να είμαστε αποτελεσματικοί μόνο στο πρώτο λεπτό, αλλά χτίζοντας μέσα στο 40λεπτο να δημιουργήσουμε τη διαφορά που θέλουμε για να μπορέσουμε να ελέγξουμε το παιχνίδι καλύτερα.
» Προσπαθούμε να βρούμε τον τρόπο να μειώσουμε την παραγωγικότητα ενός σκόρερ, κοιτάμε ατομικά, αλλά και ομαδικά χαρακτηριστικά. Κυρίως, όμως μας ενδιαφέρει πως θα σταματήσουμε την ομάδα και όχι τον παίκτη».
Όταν υπενθύμισαν στον Γιαννάκη πως οι Νεοζηλανδοί συνηθίζουν να χορεύουν «χάκα» πριν το τζάμπολ και τον ρώτησαν «Εμείς τι θα τους χορέψουμε;», ο Γιαννάκης απάντησε:
«Από το ότι χορεύουν καταλαβαίνουμε ότι είναι γιορτή γι' αυτούς, είτε κερδίζουν, είτε χάνουν. Αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να στείλουμε στον κόσμο. Κι εμείς, λοιπόν έτσι θα το δούμε. Σαν μία γιορτή. Περιμένουμε να έρθει πολύ κόσμος και να φέρει την οικογένεια στο ΟΑΚΑ».
Στο τέλος, ο Παναγιώτης Γιαννάκης, τον οποίο οι διεθνείς, σε όποιον σύλλογο κι αν αγωνίζονται, σέβονται και εκτιμούν απόλυτα αναφέρθηκε στο πως αισθάνεται ο ίδιος και τι λαμβάνει εργαζόμενους με την ελίτ των Ελλήνων παικτών:
«Αισθάνομαι πολύ υπερήφανος που είμαι συνεργάτης τους. Αυτά τα παιδιά έχουν μεγάλο ταλέντο και θα προσφέρουν πολλά στον ελληνικό αθλητισμό. Μας δίνουν ένα μήνυμα πως μπορεί κάποιος να είναι σπουδαίος και σεμνός. Μαθαίνω πολλά από εκείνους και μπορούν να μάθουν πολλά από εκείνους τα νέα παιδιά.
» Όπως ότι μπάσκετ δεν είναι μόνο να σκοράρεις, αλλά να κάνεις μια βουτιά για την μπάλα, ή να παίξεις μία άμυνα, ή να δώσεις μία πάσα για να σηκώσεις έναν συμπαίκτη σου» κατέληξε ο Γιαννάκης που εκτός από κόουτς ήταν, είναι και θα είναι πάντα ένας μεγάλος παιδαγωγός.
Χωρίς τον «Σόφο» η προπόνηση
Χωρίς τον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη διεξήχθη το βράδυ της Πέμπτης η προπόνηση της Εθνικής μας ομάδας μπάσκετ των Ανδρών, που αύριο θα αντιμετωπίσει τη Νέα Ζηλανδία για την πρόκριση στα ημιτελικά του Προολυμπιακού Τουρνουά, που διεξάγεται στο ΟΑΚΑ. Ο θηριώδης σέντερ του Ολυμπιακού παρουσίασε συμπτώματα ελαφράς ίωσης και το ιατρικό επιτελείο έκρινε σωστό ο 'Σόφο' να παραμείνει στο ξενοδοχείο, όπου διαμένει η ελληνική αποστολή, προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη επιδείνωση της κατάστασής του.
Γλυνιαδάκης: «Με βοήθησαν τα παιδιά να ενσωματωθώ γρήγορα και άμεσα»
Αφοσιωμένος στην Εθνική και αποφασισμένος να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσει τους συμπαίκτες του με την παρουσία του στη φροντ λάιν, δήλωσε ο διεθνής σέντερ, Ανδρέας Γλυνιαδάκης, που φέτος, στο Προολυμπιακό Τουρνουά συμμετέχει για πρώτη φορά στη δωδεκάδα.
«Είναι μεγάλη τιμή για μένα που είμαι εδώ, μέλος αυτής της Εθνικής ομάδας. Κι αυτό γιατί αυτή η Εθνική είναι μια παρέα. Το κλίμα είναι πολύ καλό και οι έμπειροι παίκτες με βοήθησαν πολύ να ενσωματωθώ. Βρήκα ιδανικές συνθήκες προσαρμογής και η ενσωμάτωσή μου ήταν άμεση και γρήγορη.»
«Παρακολουθούσα την Εθνική πολλά χρόνια, ακόμη κι όταν ήμουν στις ΗΠΑ. Σίγουρα, λοιπόν μπορώ να συγκρίνω το στιλ παιχνιδιού της Εθνικής πέρυσι εν συγκρίσει με φέτος. Αυτό το καλοκαίρι, το παιχνίδι είναι πιο γρήγορο. Αυτό είναι το διαφορετικό. Νομίζω πως οι προσθήκες των νέων παικτών άλλαξαν κάποια δεδομένα. Η μπάλα γυρίζει περισσότερο τώρα.»
Στο τέλος, στην ερώτηση αν αποτελεί ένα μεγάλο όνειρο για εκείνον η πρώτη συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Γλυνιαδάκης απάντησε με σύνεση: «Για μένα πρώτο όνειρο είναι να εξασφαλίσουμε την πρόκριση σε αυτό το Προολυμπιακό τουρνουά. Μετά ξαναμιλάμε.»

Γεμάτο ΟΑΚΑ και με Νέα Ζηλανδία θέλουν οι διεθνείς μας
Στην μαζική παρουσία του φίλαθλου κόσμου στο ΟΑΚΑ στο παιχνίδι με την Βραζιλία στάθηκε το σύνολο των διεθνών, σε δηλώσεις τους κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Εθνικής σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας την Πέμπτη. Οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη τόνισαν την σημασία της βοήθειας που δίνουν οι φίλαθλοι, ενώ αναφορικά με την αναμέτρηση με τη Νέα Ζηλανδία, έδειξαν να σέβονται τον αντίπαλό τους, αν και σε καμία περίπτωση δεν τον φοβούνται.
Δημήτρης Διαμαντίδης:
«Το ματς με τον Λίβανο δεν ήταν επαρκές δείγμα για συμπεράσματα, αλλά η ομάδα έχει δείξει ότι διαθέτει θέληση και πάθος. Με την Βραζιλία που είναι μια καλή ομάδα, σκληρή και αρκετά επικίνδυνη κάναμε ένα αρκετά καλό παιχνίδι. Ημασταν στο μεγαλύτερο διάστημα καλοί και στην άμυνα και στην επίθεση. Τα νέα παιδιά ήλθαν με μεγάλη όρεξη, θέληση και πάθος και αυτό είναι πολύ καλό. Ο κορμός που υπάρχει από παλιά βρίσκεται σε ένα καλό σημείο και μέχρι στιγμής όλα πηγαίνουν καλά. Η Νέα Ζηλανδία είναι μια ομάδα με ψηλά παιδιά, που παίζουν δυνατά και γρήγορα. Το ματς χρειάζεται μεγάλη προσοχή, νομίζω όμως ότι αν εμείς παρουσιάσουμε ένα καλό πρόσωπο είναι στο χέρι μας να προκριθούμε. Δεν περιμέναμε ότι θα γεμίσει το γήπεδο με τη Βραζιλία. Είναι πολύ σημαντικό και όμορφο να βλέπουμε τόσο κόσμο γύρω μας. Αυτό μας δίνει μεγάλη ώθηση, αλλά θα πρέπει και εμείς να κοντρολάρουμε τον ενθουσιασμό μας, κάτι που νομίζω ότι κάνουμε σε αρκετά καλό βαθμό. Εύχομαι να γεμίσει το γήπεδο ο κόσμος και στον αυριανό προημιτελικό».
Αντώνης Φώτσης:
«Χάρηκα πολύ που ο κόσμος γέμισε το γήπεδο. Εδειξαν για ακόμη μία φορά ότι εκτιμούν την δουλειά και την προσπάθεια που κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια. Ο αγώνας με την Νέα Ζηλανδία έχει πολλές ιδιαιτερότητες επειδή είναι ένα ματς νοκ άουτ. Ουσιαστικά είναι ένας τελικός και αν δεν είμαστε εμείς σε καλή μέρα θα έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα, καθώς είναι δρόμος δίχως επιστροφή. Αν χάσουμε θα τελειώσει το τουρνουά και αυτό δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να συμβεί. Ολα τα παιδιά είμαστε ευχαριστημένα από την απόδοσή μας. Παίζουμε καλό μπάσκετ και το ευχαριστιόμαστε πολύ».
Παναγιώτης Βασιλόπουλος:
«Το ματς με την Νέα Ζηλανδία είναι πολύ κρίσιμο και πρέπει να δείξουμε μεγάλη σοβαρότητα. Ηδη έχουμε αρχίσει και σκεπτόμαστε πως θα ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουμε. Η παρουσία του κόσμου χθες ήταν συγκλονιστική. Σε μια στιγμή κάθισα στον πάγκο, γύρισα το βλέμμα μου και δεν έβλεπα άδεια καθίσματα. Πραγματικά είμαι ευτυχισμένος που το είδα αυτό. Αυτή η Εθνική μου άρεσε πολύ από την πρώτη μέρα που συγκεντρωθήκαμε, έχουμε απίστευτη διάθεση και είμαι πολύ ικανοποιημένος από την ενέργεια την οποία βγάζουμε στο γήπεδο».
Γιώργος Πρίντεζης:
«Η συνέχεια θα δείξει αν είμαστε τόσο καλοί όσο έχουμε δείξει μέχρι τώρα. Αυτό θα φανεί στα κρίσιμα ματς, στα νοκ άουτ, αλλά όντως βρισκόμαστε σε πολύ καλή κατάσταση. Νιώθω οικεία αν και είμαι νέος στην ομάδα και σε αυτό συντελεί και το γεγονός ότι βρήκα τον ίδιο κόουτς και αρκετούς συμπαίκτες μου στον Ολυμπιακό. Καμιά ομάδα δεν μπορείς να την αντιμετωπίσεις χαλαρά, ούτε φυσικά την Νέα Ζηλανδία. Οι παίκτες της αξίζουν σεβασμού, διότι κατέλαβαν την τέταρτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2002, αλλά πιστεύω ότι όλα εξαρτώνται από εμάς. Εμείς οι νέοι παίκτες προσφέρουμε λίγο περισσότερο ενθουσιασμό. Οχι ότι οι παλιοί δεν διαθέτουν, απλά εμείς προσπαθούμε να τον προσφέρουμε σε μεγαλύτερο βαθμό από τους άλλους. Χθες που ήταν γεμάτο το ΟΑΚΑ νιώσαμε μια αμηχανία, αλλά το ξεπεράσαμε στα πρώτα λεπτά και όλοι καταλάβαμε ότι αυτός ο κόσμος αγαπάει πολύ την Εθνική ομάδα».
Βασιλής Σπανούλης:
«Νικάμε και αυτό έχει σημασία, ενώ παίζουμε και καλό μπάσκετ. Η ομάδα παρουσιάζει καινούριες συνεργασίες και αυτοματισμούς που έχουν δουλευτεί πολύ στις προπονήσεις, ενώ παίζει πιο γρήγορο μπάσκετ και διαθέτει καλή χημεία. Εφέτος είμαστε πολύ φορμαρισμένοι και βγάζουμε όμορφες φάσεις στους αγώνες. Αυτό που έχουμε στο μυαλό μας είναι η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες και ύστερα βλέπουμε. Εντυπωσιαστήκαμε από την παρουσία των φιλάθλων στο ματς με τη Βραζιλία. Για άλλη μια φορά μάς έδειξαν πόσο αγαπούν αυτή την ομάδα και θέλουμε να συνεχίσουν να μας συμπαραστέκονται».
Γιάννης Μπουρούσης:
«Είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι με τον κόσμο. Καταφέραμε να κάνουμε ένα πολύ καλό ματς απέναντι στη Βραζιλία και ελπίζουμε να υπάρξει ανάλογη συνέχεια. Πλέον πιστεύουμε πολύ περισσότερο στους εαυτούς μας. Η Νέα Ζηλανδία δεν είναι εύκολος αντίπαλος. Θέλουμε να παίξουμε πολύ καλά στην άμυνα και να βγάλουμε ενέργεια στο παιχνίδι μας. Η γραμμή των ψηλών μας ήταν δυνατή και πέρυσι και η ισορροπία εξυπηρετεί πολύ την ομάδα Τώρα μπαίνουμε στο πιο ανταγωνιστικό μέρος του τουρνουά, με τον μεγάλο στόχο της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα προσπαθήσουμε να θέσουμε τις βάσεις για αυτόν την Παρασκευή, αλλά ξέρουμε ότι ένα κακό ματς μπορεί να μας καταστρέψει Από τις υπόλοιπες ομάδες πιστεύω ότι έως τώρα έχουν χωρίσει η Γερμανία και Κροατία».
Κώστας Τσαρτσαρής:
«Αγωνιστήκαμε πολύ καλά εναντίον της Βραζιλίας. Ημασταν καλύτερα διαβασμένοι σε σχέση με τον προηγούμενο αγώνα μας στο Ακρόπολις. Κάτι ανάλογο έκαναν βέβαια και οι αντίπαλοι μας. Πετύχαμε πολλά εύκολα καλάθια και αυτό μας βοήθησε πολύ στην ψυχολογία, άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που πιέζουμε τόσο πολύ στην άμυνα. Φέτος νομίζω ότι παίζουμε λίγο πιο γρήγορα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Στο περυσινό Ευρωμπάσκετ έπρεπε να αποδείξουμε πράγματα και αυτό μας είχε αγχώσει. Αντίθετα φέτος έχουμε εμφανιστεί πολύ πιο χαλαροί.
» Είναι πολύ θετικό ότι μπορούμε να χρησιμοποιούμε διαφορετικά σχήματα. Για παράδειγμα όταν αγωνίζομαι εγώ στη θέση του σέντερ τρέχουμε πιο γρήγορα, ενώ όταν παίζει εκεί ο Σοφοκλής που δεν έχει αντίπαλο σε αυτή τη διοργάνωση, διαθέτουμε περισσότερη δύναμη μέσα στο καλάθι. Σχετικά με τη Νέα Ζηλανδία ξέρουμε ότι έχουν δυο ποιοτικούς παίκτες, τον Πένι και τον Κάμερον, όμως δεν θέλουμε να εστιάσουμε εκεί την υπόθεση.
» Θέλουμε να κοιτάξουμε το δικό μας παιχνίδι και όχι τους αντιπάλους. Ειδικεύονται στο σκληρό έως και βρόμικο παιχνίδι, αλλά περίπου με τον ίδιο τρόπο έπαιξε χθες και η Βραζιλία. Χωρίς να υπερβάλω, πιστεύω ότι αύριο θα πέσουν κορμιά. Εχουμε δείξει ότι βρισκόμαστε σε καλό επίπεδο και δεν το κρύβω ότι είμαστε η καλύτερη ομάδα στο Τουρνουά. Θέλουμε να προκριθούμε στους Ολυμπιακούς αγώνες και νομίζω ότι από το Σάββατο θα το έχουμε πετύχει».
Μιχάλης Πελεκάνος:
«Πήραμε τα αποτελέσματα που θέλουμε και παράλληλα έχουμε παίξει όμορφο μπάσκετ. Σε κάθε ματς όλα τα παιδιά δίνουν το 100%. Είμαστε έτοιμοι για τον προημιτελικό της Παρασκευής. Η Νέα Ζηλανδία είναι μία ομάδα την οποία δεν γνωρίζουμε καλά, αλλά θα τη μάθουμε με τη βοήθεια του προπονητικού τιμ. Πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι όπως σε όλα τα ματς και η νίκη εξαρτάται μόνο από τη δική μας απόδοση».
Δημήτρης Τσαλδάρης:
«Η ομάδα δείχνει να βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε σοβαροί και συγκεντρωμένοι ακολουθώντας αυτά που ζητάει ο προπονητής. Εγώ από την πλευρά μου προσπαθώ να κάνω το καλύτερο δυνατό, να βοηθώ την ομάδα και θέλω να αποκομίσω όσο το δυνατόν περισσότερες εμπειρίες. Ο κόσμος ήταν εκπληκτικός χθες. Μας δείχνει συνεχώς την αγάπη του, έχει αγκαλιάσει την ομάδα και εμείς θέλουμε να ανταποδώσουμε αυτό με νίκες και καλές εμφανίσεις».
Στράτος Περπέρογλου:
«Κάθε μέρα βελτιωνόμαστε και νομίζω ότι πρέπει να αγωνιστούμε όπως με τη Βραζιλία και στη συνέχεια. Είμαι στη διάθεση του προπονητή μου κάθε στιγμή και έτοιμος για να αγωνιστώ κάθε στιγμή. Αλλωστε γι' αυτό το λόγο ακολουθούμε την προετοιμασία της ομάδας 15 παίκτες. Το κλίμα είναι πολύ καλό και πιστεύω ότι θα προκριθούμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Νίκη για την Ομόνοια, «οδύσσεια» για 12 οπαδούς της Μάντσεστερ Σίτι
Μία παράτολμη περιπέτεια έζησαν 12 οπαδοί της Μάντσεστερ Σίτι, οι οποίοι αποφάσισαν να μεταβούν στους Νήσους Φερόε για να παρακολουθήσουν τον αγώνα της ομάδας τους με την τοπική Στρέιμουρ για τον πρώτο προκριματικό γύρο του Κυπέλλου UEFA.
Δεν χρειάζονται λεπτομέρειες για να γίνει αντιληπτή η χαοτική διαφορά δυναμικότητας ανάμεσα στις δύο ομάδες. Το ταξίδι μέχρι την απομακρυσμένη πόλη Τόρσαβν ήταν μία αγγαρεία για τους ίδιους τους παίκτες της Σίτι, όμως όπως αποδεικνύεται, οι 12 φίλαθλοι της ομάδας είχαν διαφορετική εντύπωση.
Έτσι, μετέβησαν οδικώς από το Μάντσεστερ στο Αμπερντίν της Σκωτίας και από εκεί πήραν φέρι μποτ μέχρι το Λέρβικ των νήσων Σέτλαντ. Στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε ένα ψαροκάικο μήκους 72 ποδιών, το οποίο τους μετέφερε στο Τόρσαβν, μετά από ταξίδι που κράτησε περίπου μία ολόκληρη ημέρα, λόγω των άσχημων συνθηκών στη θάλασσα.
Μάλιστα, ο κάθε ένας από τους 12 φιλάθλους πλήρωσε 285 λίρες (περίπου 360 ευρώ) μόνο στο ψαροκάικο για να τους μεταφέρει.
Εν τω μεταξύ, στις πρώτες αναμετρήσεις για τον Α' προκριματικό γύρο του Κυπέλλου UEFA σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:
Ζέτα (Μαυροβούνιο)-ΝΚ Λιουμπλιάνα (Σλοβενία) 1-1
Χάποελ Τελ Αβίβ (Ισραήλ)-Γιουβενές/Ντογκάνα (Σαν Μαρίνο) 3-0
Ομόνοια (Κύπρος)-FK Μιλανό (ΠΓΔΜ) 2-0
Βοϊβοντίνα (Σερβία)-Ολιμπίκ Μπακού (Αζερμπαϊτζάν) 1-0
TVMK Ταλίν (Εσθονία)-Νόρντζελαντ (Δανία) 0-3
Τσέρνο Μόρε (Βουλγαρία)-Σάντα Τζούλια (Ανδόρα) 4-0
Πέλιστερ (ΠΓΔΜ)-ΑΠΟΕΛ (Κύπρος) 0-0
Βαντούζ (Λιχτενστάιν)-Ζρίνσκι (Βοσνία) 1-2
Σιρόκι Μπρίγεγκ (Βοσνία)-Παρτιζάνι Τιράνων (Αλβανία) 0-0
Χάποελ Ιρόνι (Ισραήλ)-Μόγκρεν (Μαυροβούνιο) 1-1
Κόπερ (Σλοβενία)-Βλάζνια (Αλβανία) 1-2
Χάιντουκ Σπλιτ (Κροατία)-Μπιρκιρκάρα (Μάλτα) 4-0
Μαρσαξλόκ (Μάλτα)-Σλάβεν Κοπρίβνιτσα (Κροατία) 0-4
Σάλτσμπουργκ (Αυστρία)-Μπάναντς (Αρμενία) 7-0
Γκιόρ (Ουγγαρία)-Ζεσταπόνι (Γεωργία) 1-1
Αραράτ Ερεβάν (Γεωργία)-Μπελιντζόνα (Ελβετία) 0-1
Ντάτσια Κισινάου (Μολδαβία)-Μπόρατς Τσάτσακ (Σερβία) 1-1
Τομπόλ Κοστανάι (Καζακστάν)-Αούστρια Βιένης (Αυστρία) 1-0
Χέρτα Βερολίνου (Γερμανία)-Νίστρου Οτάτσι (Μολδαβία) 8-1
Λενκοράν (Αζερμπαϊτζάν)-Λεχ Πόζναν (Πολωνία) 0-1
Λέγκια Βαρσοβίας (Πολωνία)-Γκόμελ (Λευκορωσία) 0-0
Σπάρτακ Τρνάβα (Σλοβακία)-WIT Τιφλίδας (Γεωργία) 2-2
MTZ-RIPO Μινσκ (Λευκορωσία)-Ζίλινα (Σλοβακία) 2-2
Σαχτιόρ Καραγκάντι (Καζακστάν)-Ντέμπρετσεν (Ουγγαρία) 1-1
Χαφναφιόρντουρ (Ισλανδία)-Γκρεβενμάχερ (Λουξεμβούργο) 3-2
Βέτρα (Λιθουανία)-Βίκινγκ (Νορβηγία) 1-0
Ρασίνγκ Ουνιόν (Λουξεμβούργο)-Κάλμαρ (Σουηδία) 0-3
Χόνκα (Φινλανδία)-Ακράνες (Ισλανδία) 3-0
Γκλέντοραν (Β. Ιρλανδία)-Μέταλουργκς Λιεπάγιας (Λετονία) 1-1
Μπρόντμπι (Δανία)-Β36 Τόρσαβν (Νησιά Φαρόε) 1-0
Στρέιμουρ (Νησιά Φαρόε)-Μάντσεστερ Σίτι (Αγγλία) 0-2
Ολιμπς (Λετονία)-Σεντ Πάτρικς (Ιρλανδία) 0-1
Τζουργκάρντεν (Σουηδία)-Φλόρα Ταλίν (Εσθονία) 0-0
Σούντουβα (Λιθουανία)-TNS (Ουαλία) 1-0
Κλίφτονβιλ (Β. Ιρλανδία)-Κοπεγχάγη (Δανία) 0-4
Κορκ Σίτι (Ιρλανδία)-Χάκα (Φινλανδία) 2-2
Μπάνγκορ Σίτι (Ουαλία)-Μίντιλαντ (Δανία) 1-6
* Οι αγώνες ρεβάνς θα διεξαχθούν στις 31 του μήνα, εκτός από τη συνάντηση Νόρτζελαντ (Δανία)-TVMK Ταλίν (Εσθονία), που θα γίνει στις 29 Ιουλίου.
Newsroom ΔΟΛ με πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στόχος η οκτάδα για τη Τσουμελέκα στο Πεκίνο λόγω άσθματος
Η Αθανασία Τσουμελέκα θα έχει πιο δύσκολο έργο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου τον προσεχή Αύγουστο. Η αθλήτρια του βάδην αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα λόγω άσθματος και η βεβαρημένη ατμόσφαιρα της πρωτεύουσα της Κίνας θα επηρεάσει την εμφάνιση της, όπως η ίδια υποστηρίζει.
Η «χρυσή» ολυμπιονίκης της Αθήνας μίλησε στο Reuters για τις δυσκολίες που έχουν να ξεπεράσουν οι αθλητές και δήλωσε ότι οι Αγώνες θα έπρεπε να πραγματοποιηθούν σε άλλη περιοχή.
«Εύχομαι η διοργάνωση να διεξάγονταν κάπου αλλού για να είμαι ειλικρινής» παραδέχτηκε η 26άχρονη σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Reuters.
«Ως αθλήτρια που υποφέρω από άσθμα, καταλαβαίνω τη διαφορά στην ποιότητα του αέρα ανάμεσα στο Πεκίνο και σε άλλες λιγότερο μολυσμένες περιοχές. Δυσκολεύει τους αθλητές. Όλα τα κορίτσια θα υποφέρουν, όχι μόνο εγώ».
Η Τσουμελέκα έχει ως στόχο την οκτάδα και προπονείται γι' αυτό, ενώ το χρυσό δεν είναι τόσο στο μυαλό της.
«Στο παρελθόν ένιωθα την πίεση να κατακτήσω και πάλι το χρυσό μετάλλιο. Τώρα δεν το σκέφτομαι τόσο».
Το Πεκίνο έχει την πιο μολυσμένη ατμόσφαιρα σε όλο τον κόσμο, παρόλο τις διαδικασίες που έχουν γίνει για βελτίωση του αέρα (σ.σ. έχουν ήδη δαπανηθεί περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια ευρώ). Οι υπεύθυνοι έχουν αποφασίσει τη μείωση των αυτοκινήτων τις μέρες των Αγώνων (8-24 Αυγούστου), χωρίς ωστόσο να περιμένουν κάποια ιδιαίτερη βελτίωση.
Σύμφωνα με μελέτες, το 20% των αθλητών υποφέρουν από άσθμα χωρίς να το γνωρίζουν και οι περισσότερες Ολυμπιακές ομάδες εξετάζουν τους αθλητές τους για να διαπιστωθεί αν κάποιος έχει άσθμα. Οι ποδηλάτες, οι δρομείς και οι κολυμβητές είναι οι πιο επιρρεπείς σε αναπνευστικά προβλήματα.

Φουλ για τετράδα η εθνική, με αντίπαλο τη Νέα Ζήλανδία
Ενα βήμα πιο κοντά στο Πεκίνο θέλει να κάνει στις 22:00 η εθνική ομάδα μπάσκετ. Οι παίκτες του Γιαννάκη αντιμετωπίζουν την Νέα Ζηλανδία, σε ένα κατέμεστο όπως αναμένεται ΟΑΚΑ, και με νίκη περνά στα ημιτελικά του Προολυμπιακού τουρνουά, από όπου κρίνεται και το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ο «Δράκος» δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα, εκτός από μια ίωση που ταλαιπωρεί τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη, ο οποίος δεν προπονήθηκε την Πέμπτη (18/7) για καθαρά προληπτικούς, όμως, λόγους. Ο σέντερ του Ολυμπιακού αναμένεται να βρεθεί κανονικά στη σύνθεση της ομάδας κόντρα στους νεοζηλανδούς.
Πέρα από το παιχνίδι της Εθνικής, την Παρασκευή (18/7) διεξάγονται στο κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και οι υπόλοιποι προημιτελικοί του Προολυμπιακού τουρνουά.
Οι νικητές των τεσσάρων αναμετρήσεων θα αγωνιστούν το Σάββατο (19/7) στους ημιτελικούς, απ' όπου δύο ομάδες θα πάρουν το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι δύο ηττημένοι των ημιτελικών θα κοντραριστούν την Κυριακή (20/7) στον μικρό τελικό της διοργάνωσης, που θα δώσει το τελευταίο εισιτήριο για το Πεκίνο.
Αναλυτικά το πρόγραμμα των προημιτελικών:
Παρασκευή (18/7)
19:30GR Γερμανία - Βραζιλία
22:00GR Ελλάδα - Νέα Ζηλανδία
Καθαρές οι εξετάσεις για ιγμορίτιδα στις οποίες υποβλήθηκε ο Σχορτσιανίτης
Στη δωδεκάδα της εθνικής Ανδρών, που το βράδυ (22:00) αντιμετωπίζει τη Νέα Ζηλανδία στον πιο κρίσιμο μέχρι στιγμής αγώνα της στο Προολυμπιακό τουρνουά, θα είναι ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης.
Ο σέντερ του Ολυμπιακού είχε ακολουθήσει την αποστολή χθες στο ΟΑΚΑ για την προπόνηση (21:00), αλλά δεν ήταν σε θέση να συμμετάσχει και συνοδεία περιπολικού διακομίστηκε στο νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε σε εξέταση για ιγμόρειο.
Ευτυχώς για την εθνική και τον Σχορτσιανίτη τα αποτελέσματα δεν έδειξαν πρόβλημα και ο 'Σόφο' θα είναι πανέτοιμος να ενισχύσει την εθνική στον προημιτελικό με τους Νεοζηλανδούς.
Newsroom ΔΟΛ

Εγκώμια Σ.Κόκκαλη για Βαλβέρδε και προαναγγελία μεταγραφών
Για το Ερμελο της Ολλανδίας, όπου θα πραγματοποιήσει το δεύτερο στάδιο της προετοιμασίας της, αναχώρησε νωρίς το πρωί της Παρασκευής (18/7) η αποστολή του Ολυμπιακού. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε θα έχει την ευκαιρία να δει σε τι επίπεδο ετοιμότητας βρίσκονται οι παίκτες του σε μια σειρά φιλικών αναμετρήσεων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας και για τα προκριματικά του Champions League.
Ο Κώστας Μενδρινός τόνισε επί του θέματος: «Σαφώς και θα είναι πιο δύσκολο το δεύτερο μέρος της προετοιμασίας. Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι την κατάλληλη στιγμή. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τα προκριματικά του Champions League και θεωρώ πως θα είμαστε. Είναι πολύ θετικό που επέστρεψαν οι διεθνείς, γιατί έτσι θα δουλέψουμε όλοι μαζί και απόλυτα συγκεντρωμένοι. Οσον αφορά στο ποιόν θα ήθελα για αντίπαλο στα προκριματικά του Champions League δεν έχω κάποια προτίμηση».
Σε ερώτηση για τις μεταγραφές, ο Ελληνας μέσο υποστήριξε: «Εμείς που είμαστε πιο παλιοί στην ομάδα θέλουμε να έρθουν όσο το δυνατόν πιο πολλοί νέοι παίκτες. Οσοι έρθουν να μας βοηθήσουν στην φετινή μας προσπάθεια είναι καλοδεχούμενοι».
Στα πρώτα φιλικά που έδωσε ο Ολυμπιακός, ο Αντώνης Νικοπολίδης ήταν απών κι έτσι ο Πάβελ Κόβατς είχε πάρει θέση βασικού. Τώρα, ο ανταγωνισμός στη θέση του τερματοφύλακα μεγαλώνει.
«Ναι, όντως μεγαλώνει. Περιμένω να υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός για την θέση του γκολκίπερ. Από την μεριά μου θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό. Τώρα πάμε για την προετοιμασία, όπου πρέπει να δουλέψουμε σκληρά» είπε ο σλοβάκος πορτιέρο, ενώ ο Γιώργος Κατσικόγιαννης δήλωσε
« ...χαρούμενος επειδή με κάλεσε ο προπονητής μου και στην Ολλανδία. Θέλω να δουλέψω πολύ και να αγωνιστώ σε όλα τα φιλικά. Τώρα που γύρισαν οι διεθνείς θα είμαστε έτοιμοι την κατάλληλη στιγμή».
Η αποστολή του Ολυμπιακού προσγειώθηκε στο Αμστερνταμ στις 12:30GR και από εκεί μετέβει οδικώς με το πούλμαν της ομάδας στο Ερμελο.
Εγκώμια Σ. Κόκκαλη για Βαλβέρδε
Τον επαγγελματισμό και την άριστη συνεργασία (όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε) του Ερνέστο Βαλβέρδε εξήρε ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Σωκράτης Κόκκαλης, με δηλώσεις του προς τον τηλεοπτικό σταθμό 'ΤV Sports'.
«Έχουμε πολύ καλή συνεργασία με τον κ. Βαλβέρδε. Μπορώ να πω ότι είναι η καλύτερη συνεργασία που είχα ποτέ με προπονητή από τότε που ανέλαβα πρόεδρος του Ολυμπιακού. Είναι άριστος επαγγελματίας και νιώθουμε τυχεροί που τον έχουμε κοντά μας. Ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί. Θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε η ομάδα να παρουσιαστεί δυνατή τη νέα χρονιά. Άλλωστε, οι μεταγραφές διαρκούν έως το τέλος Αυγούστου», υπογράμμισε ο κ. Κόκκαλης, ο οποίος όταν ρωτήθηκε για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον «αιώνιο» αντίπαλο (πολυμετοχικότητα) εκτίμησε ότι «είναι πολύ θετικό που μπαίνουν λεφτά στον Παναθηναϊκό και ο αντίπαλός μας μεγαλώνει».
Newsroom ΔΟΛ

Οριστικά παρελθόν για τον Ολυμπιακό ο Λούα Λούα
Παρελθόν αποτελεί και οριστικά από τον Ολυμπιακό ο Τρέζορ Λομάνα Λούα Λούα, ο οποίος θα συνεχίσει την καριέρα του στο Κατάρ και την Αλ Αραμπί.
Ο κογκολέζος επιθετικός, ο οποίος δεν ήθελε να φύγει από τους ερυθρόλευκους και μέχρι και την τελευταία στιγμή προσπαθούσε να πείσει την διοίκηση να παραμείνει στον Πειραιά, υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας ενός έτους.
Η προετοιμασία της Αλ Αραμπί θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία και ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού, που πρόλαβε να φορέσει την φανέλα του 24 φορές και να σημειώσει 6 γκολ, θα ενσωματωθεί στην αποστολή της στα τέλη του Ιουλίου.

Πρόβα τζενεράλε με Σαρλερουά για τον Παναθηναϊκό
Η βελγική Σαρλερουά θα είναι τελικά η αντίπαλος του Παναθηναϊκού στο φιλικό πρόβα τζενεράλε εν όψει του πρώτου αγώνα με την Ντιναμό Τιφλίδας ή την Ρούναβικ για τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League.
Το ματς θα διεξαχθεί την Πέμπτη (24/7, 21:45GR) στο ΟΑΚΑ και οι φίλοι του Παναθηναϊκού θα έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα της ομάδας, πλην βέβαια των ανέτοιμων Ζιλμπέρτο Σίλβα και Γκάμπριελ, οι οποίοι θα ενσωματωθούν τη Δευτέρα (21/7) στην προετοιμασία.
Η διεξαγωγή του φιλικού αυτού πέρασε από... σαράντα κύματα, καθώς αρχικά ο Παναθηναϊκός ήταν να παίξει με την Μπόκα Τζούνιορς, σε ένα φιλικό που θα είχε και εορταστικό χαρακτήρα για τα 100 χρόνια του συλλόγου, όμως τελικά ακυρώθηκε. Οι πράσινοι απεθυύνθηκαν έπειτα στην Μπριζ, όμως εισέπραξαν αρνητική απάντηση και τελικά κατέληξαν στη Σαρλερουά. Πάντως η ιδέα για ένα φιλικό με ένα 'μεγάλο' όνομα δεν έχει εγκαταλειφθεί, αλλά όπως όλα δείχνουν θα γίνει αργότερα.
Kυκλοφορούν τα εισιτήρια την Τρίτη (22/7)Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανακοίνωσε στην επίσημη ιστοσελίδα της τη διάθεση των εισιτηρίων για το φιλικό με τη Σαρλερουά αλλά και για το εντός έδρας αγώνα του 2ου προκριματικού γύρου του Champions League. Η σημαντικότερη καινοτομία στη διάθεση των εισιτηρίων είναι πως πλέον οι φίλοι των πρασίνων θα μπορούν να παίρνουν τα εισιτήρια τους απλά με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας (διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης).
'Στην διάθεση των φιλάθλων του Παναθηναϊκού θα τεθούν από την Τρίτη, 22 Ιουλίου, τα εισιτήρια τόσο του φιλικού αγώνα ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - R.CHARLEROI. S.C, όσο και του εντός έδρας αγώνα του 2ου προκριματικού γύρου του Champions League, οι οποίοι θα διεξαχθούν στις 24/07/2008 και 30/07/2008 αντίστοιχα, στο Ολυμπιακό Στάδιο.
Οι τιμές των προς διάθεση εισιτηρίων του φιλικού αγώνα, κυμαίνονται από 10 έως 30 ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες του αγώνα Champions League από 10 έως 50 ευρώ . Η διάθεσή τους θα γίνεται τις καθημερινές από τα παρακάτω εκδοτήρια:
Εκδοτήριο Ωρες Λειτουργίας Λ. Αλεξάνδρας (Θύρα 4) 10:30΄ - 18:30΄ Είσοδος Λ. Κύμης 10:30΄ - 18:30΄ Εκδοτήριο Σταθμού Ειρήνης 10:30΄ - 18:30΄
Επίσης σε όλα τα εκδοτήρια θα διατίθενται εισιτήρια για άτομα με αναπηρικό αμαξίδιο στην τιμή των 10 ευρώ.
Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να καλείτε στο τηλεφωνικό κέντρο της ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (801 111 1908 από σταθερό και 210 809 4111 από κινητό τηλέφωνο) καθημερινές 10:30΄ - 18:30΄.
Για την είσοδο των κατόχων απλών (ονομαστικών) εισιτηρίων, θα ακολουθηθεί η διαδικασία της ταυτοποίησης με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας (διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης)'.

Ενδιαφέρον του Ολυμπιακού για τον Σεβαντόν της Σεβίλης
Ο Ολυμπιακός, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, ενδιαφέρεται για την απόκτηση του διεθνούς Ουρουγουανού επιθετικού της Σεβίλης, Χαβιέ Ερνέστο Σεβαντόν.
Μετά τους Ερνάν Κρέσπο, Ρικάρντο Ολιβέιρα και Εμπι Σμόλαρεκ, οι Πειραιώτες εξετάζουν την περίπτωση του 27άχρονου ουρουγουανού για να ενισχύσουν την επιθετική τους γραμμή.
Ο Σεβαντόν δεν βρίσκεται στα πλάνα του προπονητή της Σεβίλης, Μανόλο Χιμένεθ, για την νέα αγωνιστική περίοδο και προορίζεται ως ο αντικαταστάτης του Λούα Λούα.
Ο Ουρουγουανός σε δύο χρόνια παρουσίας του στην Σεβίλη, μετράει 14 συμμετοχές και τέσσερα γκολ, ενώ έχει φορέσει 21 φορές την φανέλα με το εθνόσημο, σημειώνοντας εφτά γκολ.