ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Περί χρησιμότητας των Θρησκειών ...ο "λόγος"... - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Περί χρησιμότητας των Θρησκειών ...ο "λόγος"... - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

Εαρινός31 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
30/12/2010, 16:20:27
quote:
Μην με παρεξηγήσεις αλλα εκείνο που το θέμα αναζητάει και θέλει να διερευνήσει , είναι το κατα πόσο οι Θρησκείες ανα τον κόσμο ... μπορούν να αναλάβουν την νοηματοδότηση των νέων -και όχι μόνο- ανθρώπων στο σύγχρονο περιβάλλον και κατα πόσο μπορούν να διεμβολήσουν το είναι του ανθρώπου , ουτως ώστε αυτός να μπορέσει να θεμελιώσει δικαίωμα "αυτοπαρατήρησης" και "αυτογνωσίας" του εαυτού του κατ'αρχάς και σε μετέπειτα επίπεδο , την σωστή αναγνώριση των άλλων , ούτως ώστε το γενικό αίτημα για συνεύρεση να καταστεί δυνατόν σε όλες τις δραστηριότητες και τα επίπεδα της καθημερινής ζωής του ανθρώπου...

Οκ κανένα πρόβλημα, θα σου απαντήσω ακριβώς σε αυτό που ρωτάς.
Θεωρώ ότι Π Ρ Ο Φ Α Ν Ω Σ και μπορούν να νοηματοδοτήσουν τις ζωές των νέων οι θρησκείες, υπο την προϋπόθεση βέβαια, τα ιερά κείμενα της εκάστοτε θρησκείας υπο μελέτη, να αντιμετωπίζονται με πνεύμα κριτικό και καλή (προ)διάθεση.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την αρχαία θρησκεία:
"Γνωθι σαυτόν"
-Ποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι αυτή η φράση δεν είναι παιδευτική;

Ας πάρουμε παράδειγμα από τον Χριστιανισμό:
"Γίνετε τέλειοι, ως τέλειος είνα ο πατέρας μου εν τοις ουρανοις"
-Ποιος θα μπορούσε να αρνηθεί οτι αυτή η φράση δεν νοηματοδοτεί τη ζωή;

Μπορώ να συνεχίσω επ άπειρον με παρόμοια παραδείγματα.
Η απάντηση στο αρχικό ερώτημα είναι προφανής.

(Βλέπεις που μας έχουν κάνει να "φοβόμαστε";)

Edited by - Dr Jekyll Mr Hyde on 30/12/2010 16:31:23

30/12/2010, 16:35:48
quote:

quote:
Μην με παρεξηγήσεις αλλα εκείνο που το θέμα αναζητάει και θέλει να διερευνήσει , είναι το κατα πόσο οι Θρησκείες ανα τον κόσμο ... μπορούν να αναλάβουν την νοηματοδότηση των νέων -και όχι μόνο- ανθρώπων στο σύγχρονο περιβάλλον και κατα πόσο μπορούν να διεμβολήσουν το είναι του ανθρώπου , ουτως ώστε αυτός να μπορέσει να θεμελιώσει δικαίωμα "αυτοπαρατήρησης" και "αυτογνωσίας" του εαυτού του κατ'αρχάς και σε μετέπειτα επίπεδο , την σωστή αναγνώριση των άλλων , ούτως ώστε το γενικό αίτημα για συνεύρεση να καταστεί δυνατόν σε όλες τις δραστηριότητες και τα επίπεδα της καθημερινής ζωής του ανθρώπου...

Οκ κανένα πρόβλημα, θα σου απαντήσω ακριβώς σε αυτό που ρωτάς.
Θεωρώ ότι Π Ρ Ο Φ Α Ν Ω Σ και μπορούν να νοηματοδοτήσουν τις ζωές των νέων, υπο την προϋπόθεση βέβαια, τα ιερά κείμενα της εκάστοτε θρησκείας υπο μελέτη, να αντιμετωπίζονται με πνεύμα κριτικό και καλή (προ)διάθεση.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την αρχαία θρησκεία:
"Γνωθι σαυτόν"
-Ποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι αυτή η φράση δεν είναι παιδευτική;

Ας πάρουμε παράδειγμα από τον Χριστιανισμό:
"Γίνετε τέλειοι, ως τέλειος είνα ο πατέρας μου εν τοις ουρανοις"
-Ποιος θα μπορούσε να αρνηθεί οτι αυτή η φράση δεν νοηματοδοτεί τη ζωή;

Μπορώ να συνεχίσω επ άπειρον με παρόμοια παραδείγματα.
Η απάντηση στο αρχικό ερώτημα είναι προφανής.

Edited by - Dr Jekyll Mr Hyde on 30/12/2010 16:21:22

Και οι γονείς μου -προφανώς και οι γονείς σου- μου έλεγαν , ότι πρέπει να είμαι καλός και έντιμος άνθρωπος φίλε Ντοτόρο...τον τρόπο και την γνώση δεν είχαν όμως να μου μεταδόσουν...και παρ'ολ'αυτά , πήγαιναν στην εκκλησία και ήταν-είναι Θρήσκοι άνθρωποι , που παρατηρώντας τους -εκ των υστέρων- δεν μπορούσαν να ξεχωρίσουν δυο γαϊδουριών άχυρα...ακόμα και οι συγγενείς και οι δάσκαλοι και η κοινωνία ολόκληρη , αναφέρονταν στην καλοσύνη και στην εντιμότητα και στην εργατικότητα και σε άλλα πολλά , τον τρόπο όμως δεν έδειχνε για να επιτευχθούν οι προϋποθέσεις αυτές εντός μου και οι οποίες θα αποτελούσαν τις μετέπειτα προϋποθεσεις για την επίτευξη όλων αυτών...

Το ερώτημα παραμένει ... πριν απο κάθε βήμα μας στην ζωή και την "απαίτηση" του είναι μας για αναγνώριση και επιχείρηση στο περιβάλλον του ... ποιός είναι ο βασικός συντελεστής που θα ορίσει την δυναμική εκείνη σε κάθε άνθρωπο και θα τον βοηθήσει ως εργαλείο για την περαιτέρω διερεύνησή του..???

Μπορούν οι Θρησκείες λοιπόν , έχουν το αναγκαίο θεωρητικό και γνωστικό υλικό προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για να μπορέσουν οι άνθρωποι να παρέμβουν σε ασυνείδητες επιταγές και προτροπές του "είναι" τους και να αναλάβουν οι ίδιοι τα ηνία της σκέψης και των συμπεριφορών τους και όχι οι εγγενείς αδυναμίες και διατρήσεις???

Και αν "ναί" που αυτό αναφέρεται???

Μείνε μέσα στο παιχνίδι...
30/12/2010, 17:03:29
quote:
Το ερώτημα παραμένει ... πριν απο κάθε βήμα μας στην ζωή και την "απαίτηση" του είναι μας για αναγνώριση και επιχείρηση στο περιβάλλον του ... ποιός είναι ο βασικός συντελεστής που θα ορίσει την δυναμική εκείνη σε κάθε άνθρωπο και θα τον βοηθήσει ως εργαλείο για την περαιτέρω διερεύνησή του..???
Εδώ είμαστε. Κάθε θρησκεία δίνει και διαφορετικές μεθόδους.. Ο Χριστιανισμός εστιάζει στη προσευχή(και σε άλλα). Οι ανατολικές θρησκείες στον διαλογισμό(και σε άλλα).
Θεωρώ ότι οι θρησκείες κατα κάποιο τρόπο αλληλοσυμπληρώνονται. Επομένως δεν είναι κακό να πάρουμε απο κάθε θρησκεία κάποιο στοιχείο που το θεωρούμε χρήσιμο για την εξέλιξή μας. Το αν είναι βέβαια χρήσιμο, φαίνεται εμπειρικά. Το σίγουρο είναι, ότι πρέπει να βρούμε έναν εξωτερικό ή εσωτερικό δάσκαλο ή καθοδηγητή (καλύτερα εσωτερικό).
Αν ο θεός είναι πανταχού παρόν, και αν ο θεός διέπει κάθε πράγμα και βρίσκεται μέσα σε κάθε ζωντανό όν, τότε βρίσκεται και μέσα μας. Αν λοιπόν βρίσκεται μέσα μας, τότε μας μιλάει, και αν μας μιλάει, πρέπει να μάθουμε να διακρίνουμε ποια είναι η φωνή του. Όμως για να γίνει αυτό, ή θα πρέπει να αποκτήσουμε πολλή καλή δυνατότητα διάκρισης, ή θα πρέπει να σωπάσουμε τις φωνές που δεν προέρχονται απο Αυτόν.

Αυτή θεωρώ ότι είναι η "μέθοδος".

quote:
Μπορούν οι Θρησκείες λοιπόν , έχουν το αναγκαίο θεωρητικό και γνωστικό υλικό προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για να μπορέσουν οι άνθρωποι να παρέμβουν σε ασυνείδητες επιταγές και προτροπές του "είναι" τους και να αναλάβουν οι ίδιοι τα ηνία της σκέψης και των συμπεριφορών τους και όχι οι εγγενείς αδυναμίες και διατρήσεις???
Μωρέ αυτές το έχουν.. εμείς το χρησιμοποιούμε;

Edited by - Dr Jekyll Mr Hyde on 30/12/2010 17:07:43

30/12/2010, 17:37:43
quote:

quote:
Εδώ είμαστε. Κάθε θρησκεία δίνει και διαφορετικές μεθόδους.. Ο Χριστιανισμός εστιάζει στη προσευχή(και σε άλλα). Οι ανατολικές θρησκείες στον διαλογισμό(και σε άλλα).
Θεωρώ ότι οι θρησκείες κατα κάποιο τρόπο αλληλοσυμπληρώνονται. Επομένως δεν είναι κακό να πάρουμε απο κάθε θρησκεία κάποιο στοιχείο που το θεωρούμε χρήσιμο για την εξέλιξή μας. Το αν είναι βέβαια χρήσιμο, φαίνεται εμπειρικά. Το σίγουρο είναι, ότι πρέπει να βρούμε έναν εξωτερικό ή εσωτερικό δάσκαλο ή καθοδηγητή (καλύτερα εσωτερικό).
Αν ο θεός είναι πανταχού παρόν, και αν ο θεός διέπει κάθε πράγμα και βρίσκεται μέσα σε κάθε ζωντανό όν, τότε βρίσκεται και μέσα μας. Αν λοιπόν βρίσκεται μέσα μας, τότε μας μιλάει, και αν μας μιλάει, πρέπει να μάθουμε να διακρίνουμε ποια είναι η φωνή του. Όμως για να γίνει αυτό, ή θα πρέπει να αποκτήσουμε πολλή καλή δυνατότητα διάκρισης, ή θα πρέπει να σωπάσουμε τις φωνές που δεν προέρχονται απο Αυτόν.

Αυτή θεωρώ ότι είναι η "μέθοδος".

quote:
Μωρέ αυτές το έχουν.. εμείς το χρησιμοποιούμε;

Edited by - Dr Jekyll Mr Hyde on 30/12/2010 17:07:43

Φίλε Ντοτόρο , θα ήμουν -ίσως- ο τελευταίος άνθρωπος σε τούτο τον κόσμο , που θα έψαχνε εναγωνίως τον τρόπο να ακυρώσει το ή τον οποιοδήποτε σε τούτη την ζωή...

Μπορεί να φαντάζει , ότι επιθυμία μου είναι να μηδενίσω κάτι ... προκειμένω να προάξω οτιδήποτε άλλο...θα ήθελα όμως να σε διαβεβαιώσω ότι ούτε σκέψη ποτέ δεν υπήρξε στο μυαλό μου για κάτι ανάλογο..

Ωστόσο και μολονότι θα συμφωνήσω σε μερικά απο τα λεχθέντα -σου- , γι'αλλη μια φορά θα πώ , πως εγώ τουλάχιστον δεν έχω βρεί σε οποιαδήποτε Θρησκεία , την ανάλογη γνώση που χρειάζεται για να την χρησιμοποιήσει ο άνθρωπος , προκειμένου να γνωρίσει και να επιδράσει πρωτίστως επι του εαυτού του , αν ωστόσο εσύ έχεις κάτι ... με χαρά μου θα το ακούσω και θα τοποθετηθώ με πολύ καλή διάθεση...

-Θα ήθελα δε να υπενθυμίσω , ότι και γώ σε πάμπολλες τοποθετήσεις μου , έχω υποστηρίξει την άποψη , ότι εφόσον είμαστε δημιουργήματα κάποιου -Θεός..φύση..ή οτιδήποτε άλλο..- πέραν κάθε αμφιβολλίας εμπεριέχουμε στοιχεία απο αυτόν τον δημιουργό...και σίγουρα όλα όσα προβάλλουμε και εμπεριέχουμε ως οντότητες , σίγουρα αποτελούν και στοιχεία του ιδίου του δημιουργού ... αλλα έχω την αίσθηση , ότι και πάλι πάω και γώ να ξεφύγω απο το θέμα ...

30/12/2010, 17:43:15
quote:
Μπορεί να φαντάζει , ότι επιθυμία μου είναι να μηδενίσω κάτι ... προκειμένω να προάξω οτιδήποτε άλλο...θα ήθελα όμως να σε διαβεβαιώσω ότι ούτε σκέψη ποτέ δεν υπήρξε στο μυαλό μου για κάτι ανάλογο..
Μα δεν ισχυρίστηκα ποτέ κάτι τέτοιο για σένα φίλε μου

quote:
Ωστόσο και μολονότι θα συμφωνήσω σε μερικά απο τα λεχθέντα -σου- , γι'αλλη μια φορά θα πώ , πως εγώ τουλάχιστον δεν έχω βρεί σε οποιαδήποτε Θρησκεία , την ανάλογη γνώση που χρειάζεται για να την χρησιμοποιήσει ο άνθρωπος , προκειμένου να γνωρίσει και να επιδράσει πρωτίστως επι του εαυτού του , αν ωστόσο εσύ έχεις κάτι ... με χαρά μου θα το ακούσω και θα τοποθετηθώ με πολύ καλή διάθεση...
Πολλά μπορώ να σου πω.. άπειρα μπορώ να σου πω.. αλλά θα δώσεις τη πρέπουσα σημασία-πειραματισμό σε καθένα από αυτά; Εκεί παίζεται όλο το παιχνίδι. Με τα λόγια και με τη διανόηση κανείς δεν άλλαξε τον εαυτό του ή τους άλλους.
30/12/2010, 17:44:06
Ας πούμε -για να είμαστε πιο συγκεκριμμένοι- τα συναισθήματα απο τα οποία κατακλύζονται οι άνθρωποι και δεσμεύουν όλο το συνειδητό μέρος του και το κατευθύνουν σε διάφορες πράξεις .... να υποθέσουμε ότι αποτελεί "έργο" του σατανά ή κάτι καταστατικής φύσεως του ανθρώπου..???

30/12/2010, 17:50:33
quote:

quote:
Μα δεν ισχυρίστηκα ποτέ κάτι τέτοιο για σένα φίλε μου

quote:
Πολλά μπορώ να σου πω.. άπειρα μπορώ να σου πω.. αλλά θα δώσεις τη πρέπουσα σημασία-πειραματισμό σε καθένα από αυτά; Εκεί παίζεται όλο το παιχνίδι. Με τα λόγια και με τη διανόηση κανείς δεν άλλαξε τον εαυτό του ή τους άλλους.

Ξέρεις συζήτηση κάνουμε και αλληλοσυμπληρωνόμαστε...αν υποθέσουμε ότι κάποιος γνώριζε τα πάντα , τότε υποθέτω ότι δεν θα βρισκόταν εδώ ... εκτός και αν σκοπός του είναι να επιβάλλει τι υποτιθέμενες απόλυτα σωστές γνώσεις και απόψεις του...

Συνταξιδιώτες είμαστε και τα τοπία απ'όπου περνάμε κάθε ένας μας τα βλέπει υπο διαφορετική γωνία...την σύνθεση ζητάμε και δια μέσου αυτής -αν και εφόσον επιτευχθεί- αυτό και μόνο αυτό θα είναι μια μεγάλη επιτυχία...

Ωστόσο , θα επιμείνω ακόμα και αν εμφανίζομαι ως ....*βάλε εσύ ότι θέλεις στον αστερίσκο...

30/12/2010, 18:39:57
quote:
Ας πούμε -για να είμαστε πιο συγκεκριμμένοι- τα συναισθήματα απο τα οποία κατακλύζονται οι άνθρωποι και δεσμεύουν όλο το συνειδητό μέρος του και το κατευθύνουν σε διάφορες πράξεις .... να υποθέσουμε ότι αποτελεί "έργο" του σατανά ή κάτι καταστατικής φύσεως του ανθρώπου..???
Οι δυνάμεις του Σατανά μπορούν να ασκήσουν επιρροή τόσο νοητική όσο και ψυχολογική, αλλά οι δυνάμεις του "Σατανά"(Σατανάς=Εχθρός) δε βρίσκονται μόνο "έξω" μας, αλλά και "μέσα" μας. Προφανώς δηλαδή για να μας "πατάει" ο Σατανάς πρέπει να του δίνουμε το έδαφος για να το κάνει. Προφανώς αν δεν υπήρχε π.χ. μίσος μέσα μας, ο Σατανάς δεν θα μπορούσε να μας επηρεάσει στον τομέα του "μίσους".
Θεωρώ, προσωπικά, ότι είναι κυρίως του ανθρώπου η ευθύνη. Ο Σατανάς κάνει πλαγίως ότι κάνει, εκτός και αν είμαστε τίποτα μεγάλοι ασκητές οπότε βάζει το βαρύ πυροβολικό. (Αυτή είναι η δουλειά του άλλωστε)

Όσον αφορά τρόπους, μεθόδους αυτογνωσίας, αυτοβελτίωσης κλπ.. υπάρχουν πολλοί -και έχουν αναφερθεί και στα φόρουμ-. Αρκεί ο άνθρωπος να ψάχνει και να πειραματίζεται, όπως προείπα.

Η "φύση" του ανθρώπου, είναι αυτή που είναι.. το θέμα είναι αν θέλουμε να παραμείνουμε ως έχουμε, να γίνουμε χειρότεροι, ή να γίνουμε υιοι θεού. Ουσιαστικά αυτή η διαδικασία, της "θεοποίησης" είναι παρα-φύση. Αλλά η τάση του ανθρώπου προς το ανώτερο είναι φυσική. Υπάρχει όμως και η τάση προς την καθέλιξη, ή αλλιώς, την ζωοποίηση. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι χλοιαροί, δεν ακολουθούν καμία τάση, αλλά ζούμε σε μια εποχή που τα "κίνητρα" για "ζωοποίηση" είναι πολλή ισχυρά. Το θέμα είναι να είναι κάποιος ελεύθερος(και πόσοι άραγε είναι ελεύθεροι;) ώστε να επιλέξει συνειδητά τι προτιμά: Αν δηλαδή θέλει να μείνει στάσιμος, να προχωρήσει, ή να πάει πίσω στην εξέλιξή του.

'Για κάποιους ο Νους είναι ο εαυτός τους, για άλλους εργαλείο του εαυτού τους'

Edited by - Dr Jekyll Mr Hyde on 30/12/2010 18:56:38

30/12/2010, 18:59:21
quote:
οι δυνάμεις του "Σατανά"(Σατανάς=Εχθρός) δε βρίσκονται μόνο "έξω" μας, αλλά και "μέσα" μας

Για αυτο υπαρχουν και οι εξωρκισμοι.Για να βρισκονται μονο εξω μας.

30/12/2010, 19:09:19
Οι εξορκισμοί καλά κάνουν και υπάρχουν..
30/12/2010, 19:26:10
Συμφωνω απολυτα.Ειναι ο πιο σιγουρος τροπος για να φευγουν τα κακα δαιμονια απο το σωμα μας.