- ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΣΜΟΣ - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
Καλοί οι διαλογισμοί- αναπνοές στα τσάκρας,όταν όμως δεν κάνω, κάνω ρηχές αναπνοές με το στήθος, σκέφτομαι ότι ίσως με το Ρόλφινγκ εξαφανιστεί ο φόβος και η ένταση.
Μπορεί τα τσάκρας, όπως και άλλες μεθοδοι, να μας έχουν γινει αρεστά, όμως, αναπτήχθηκαν μέσα απο μια πολύ μακροχρόνια διαδικασία στην ανατολή, ούτε εγώ, ούτε δράση, ούτε επιθετικότητα.
Ακούγεται πολύ ενδιαφέρον.

Δεν έχω δοκιμάσει τη μέθοδο αυτή για να γνωρίζω αν έχει αποτέλεσμα ή οχι.
Ίσως κάποιος που έχει δουλέψει με βιοενεργητική μπορέσει να μας πει.
Ο Ρίσταρντ Φέυνμαν, από τους μεγαλύτερους φυσικούς της εποχής μας και κάτοχος του βραβείου Νόμπελ, βρέθηκε το 1980 στην Ελλάδα καλεσμένος του Πανεπιστημίου Κρήτης για να δώσει μια σειρά διαλέξεων. Σε ένα γράμμα που έγραψε στην οικογενειά του εκείνη την περίοδο αναφέρει τα εξής:
Χθες το πρωί πήγα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Στη Μισέλ (σημ. την κόρη του) θα άρεσαν όλα αυτά τα μεγάλα αρχαία ελληνικά αγάλματα αλόγων -ειδικά κάποιο μπρούτζινο άγαλμα που παρίστανε ένα μικρό αγόρι πάνω σ'ένα άλογο που κάλπαζε. ήταν πραγματικά εντυπωσιακό. Περπάτησα και είδα τόσα πολλά που τα πόδια μου άρχισαν να πονάνε. Επιπλέον μπερδευόμουν συνεχώς, δεν υπήρχαν ικανοποιητικές κατατοπιστικές πινακίδες. Τέλος είχα βαρεθεί επειδή είχα δει πάρα πολλά παρόμοια πράγματα. Υπήρχε όμως κάτι διαφορετικό από τα άλλα, κάτι πολύ παράξενο, σχεδόν απίστευτο. Το είχαν ανασύρει από τη θάλασσα το 1900, ήταν κάποιο είδος μηχανής με οδοντωτούς τροχούς. Έμοιαζε πολύ με το εσωτερικό ενός ξυπνητηριού με ελατήριο. Υπήρχαν πολλοί τροχοί προσαρμοσμένοι μεταξύ τους, με πολύ κανονικά δόντια, καθώς και βαθμολογημένοι κύκλοι με χαραγμένες πάνω τους ελληνικές επιγραφές. Αναρωτήθηκα μήπως είναι κανένα είδος απομίμησης. Υπήρχε ένα σχετικό άρθρο στο Scientific American.
Χθες το απόγευμα πήγα στην Ακρόπολη, που βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της πόλης. Ένας ψηλός βραχώδης λόφος, επίπεδος στην κορυφή του, πάνω στον οποίο έχει χτιστεί ο Παρθενώνας και άλλοι ναοί και ιερά. Ο Παρθενώνας είναι πολύ όμορφος, όμως ο αρχαίο ναός στη Σεγέστα της Σικελίας, που είδαμε μαζί Γκουήνιθ, είναι πιο εντυπωσιακός επειδή εκεί σου επιτρέπουν να μπείς μέσα -δεν μπορείς να μπείς μέσα στον Παρθενώνα ή να περπατήσεις γύρω απ'τους κιονές του. Η αδελφή του καθηγητή Ηλιόπουλου -είναι επαγγελματίας αρχαιολόγος- ήρθε μαζί μας για να μας ξεναγήσει και μας έδωσε κάθε είδους πληροφορία, χρονολογίες, λεπτομέρεις, αποσπάσματα απ'τον Πλούταρχο κλπ.
Απ'ότι δείχνουν τα πράγματα οι Έλληνες παίρνουν πολύ σοβαρά το παρελθόν τους. Διδάσκονται στα σχολεία τους Αρχαία Ελληνικά, 10 ώρες τη εβδομάδα (επί έξι ολόκληρα χρόνια). Πάσχουν από κάποιου είδους προγονολατρεία, δίνουν πάντα έμφαση στο πόσο υπέροχοι ήταν οι αρχαίοι Έλληνες -και όντως ήταν υπέροχοι. Όταν όμως τους πείς "Ναι, κοίταξε όμως πόσο πιο μπροστά από τους αρχαίους Έλληνες προχώρησε ο σύγχρονος άνθρωπος" -εννοώντας με αυτό την ανάπτυξη της πειραματικής επιστήμης, των μαθηματικών, την τέχνη της Αναγέννησης, το μέγα βάθος τους συγκριτικά με τη ρηχότητα της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας κλπ. -απορούν: "Τι εννοείς; Τι το κακό είχαν οι αρχαίοι έλληνες"; Συνεχώς προβάλλουν την ιστορία σε βάρος του παρόντος, φτάνοντας μέχρι του σημείου να θεωρούν τα σημερινά θαύματα ως αδικαιολόγητη έλλειψη εκτίμησης προς το παρελθόν. Αυτό που μαθαίνουν οι σύγχρονοι Έλληνες στα σχολεία τους είναι να πτοούνται αναλογιζόμενοι πόσο πίσω έχουν μείνει σε σύγκριση με τους υπέροχους προγόνους τους.
Ρώτησα την αδελφή του καθηγητή Ηλιόπουλου, την αρχαιολόγο, για τη μηχανή που είχα δεί στο μουσείο -αν είχαν βρεθεί άλλες τέτοιες μηχανές ή απλούστερες, που οδηγούσαν στη κατασκευή της -αλλά ούτε που καταλάβαινε για τι τη ρωτούσα. Έστι συναντηθήκαμε με αυτή και το γιό της στο μουσείο και της την έδειξα. Μου ζήτησε να της εξηγήσω το ενδιαφέρων μου και την έκπληξη μου για τη μηχανή. "Δεν έχει μετρήσει ο Ερατοσθένης την απόσταση Γής-Ηλίου; Μήπως αυτό δεν απαιτούσε πολύπλοκα επιστημονικά όργανα"; Ω, πόση άγνοια έχουν οι άνθρωποι που έκαναν κλασικές σπουδές. Κι ύστερα αναρωτιέμαι γιατί δεν εκτιμούν την εποχή τους, δεν ανήκουν σε αυτήν, δεν την καταλαβαίνουν. Ύστερα από λίγο σκέφτηκε ότι η μηχανή αυτή ίσως να ήταν πράγματι εντυπωσιακή, με πήγε λοιπόν στο πίσω μέρος του μουσείου πιστεύοντας ότι οποσδήπωτε θα υπήρχαν εκεί και άλλες παρόμοιες και ότι θα μπορούσε να βρεί την πλήρη βιβλιογραφία του θέματος. Λοιπόν τελικά βρήκαμε ότι δεν υπήρχαν άλλες τέτοιες μηχανές. 'Οσο για την πλήρη βιβλιογραφία, αυτή δεν ήταν τίποτα άλλο από έναν κατάλογο που περιείχε τρία άρθρα (μέσα σ'αυτά ήταν και εκείνο που είχα διαβάσει στο Scientific American) -όλα είχαν γραφτεί από τον ίδιο άνθρωπο, έναν Αμερικάνο από το Γέηλ!
Υποθέτω πως οι Έλληνες πιστεύουν ότι όλοι οι Αμερικάνοι πρέπει να είναι ανιαροί, αφού ενδιαφέρονται για μηχανές ενώ υπάρχουν όλα αυτά τα όμορφα αγάλματα και η υπέροχη μυθολογία με τις ιστορίες των θεών και θα μπορούσαν ανα ασχοληθούν με αυτά. (Πράγματι, κάποια κυρία από το προσωπικό του μουσείου παρατήρησε, όταν της είπαν ότι ο Αμερικάνος καθηγητής ήθελε να μάθει περισσότερα για το έκθεμα 15087: "Απ'όλα αυτά τα ωραία εκθέματα γιατί αυτός στάθηκε ειδικά σε εκείνο το έκθεμα; Τι το τόσο σημαντικό έχει";).
Από το "Τι σε νοιάζει εσένα τι σκέφτονται οι άλλοι", Εκδ. Τροχαλία .
ΟΥΙΝΣΤΟΝ ΤΣΩΡΤΣΙΛ
"Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΑΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΡΙΣΗ...ΚΡΙΣΗ ΦΑΙΝΟΜΕΝΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΛΛΑ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ,ΚΡΙΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.ΔΕΝ ΕΧΩ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΑΛΛΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"
ΡΕΝΕ ΠΟΟΥΞ
"Η ΕΛΛΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΚΤΥΦΛΩΤΙΚΟ ΦΩΣ.Μ'ΑΥΤΗΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΡΙΕΣ ΛΥΟΝΤΑΙ,ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΔΙΑΛΥΟΝΤΑΙ"
ΑΛΕΝ ΖΙΠΕΝ
"Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΣΤΕΛΛΟΜΕΝΗ ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΣΤΕΛΛΟΜΕΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ"
ΒΙΚΤΩΡ ΟΥΓΚΟ
"ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ Η ΑΝΔΡΕΙΑ ΚΑΙ Η ΓΕΝΝΑΙΟΨΥΧΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΟΙΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΥ Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ"
ΟΥΙΝΣΤΟΝ ΤΣΩΡΤΣΙΛ
"ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΝΙΚΗ ΚΑΙ ΛΥΤΡΩΣΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΟΛΑ ΟΣΑ ΤΗΣ ΑΝΗΚΟΥΝ,ΚΑΙ ΘΑ ΖΗΣΕΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΑ ΚΑΙ ΗΡΩΙΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΝΙΚΗΤΕΣ"
ΟΥΙΝΣΤΟΝ ΤΣΩΡΤΣΙΛ
"ΡΕΕΙ Ο ΙΧΩΡ ΜΕΣΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΦΛΕΒΑ ΜΟΥ"
http://www.csd.uch.gr/~venturas/index2.htm
Είναι χαρακτηριστικό ότι το αρχαιολογικό μουσείο δεν έχει κλιματισμό, δεν υπάρχουν Μινωικά εκθέματα, ενώ ο "πάνω " όροφος είναι "κλειστός" εδώ και μήνες.
Είμαι σίγουρος ότι εάν μία άλλη χώρα είχε αυτό το έκθεμα θα το "τιμούσε" ιδιαιτέρα.. Για του λόγου το αληθές καντε μιά αναζήτηση στην Αγγλική για τον μηχανισμό...
Απο την άλλη δεν είμαι σίγουρος για την γνώση των σημερινών Ελλήνων για τους προγόνους μας..
Είμαι όμως σίγουρος ότι κάτι πρέπει να κάνουμε για να πρόσφέρουμε στον υπόλοιπο κόσμο. Τι προσφέρει η Ελλάς σήμερα? Κατά σύμπτωση ένας φίλος μολις γύρισε απο την Αίγυπτο ενθουσιασμένος απο τους ναούς και τα αρχαία της Αιγύπτου. Στην ερώτηση που του έκανα τι άλλο εχει να δείς στην "σύγχρονη Αίγυπτο" εκτός απο τα αρχαία -όντως καταπληκτικά μνημεία - σήμερα ,μου απάντησε ΤΙΠΟΤΑ. Δυστυχώς και η Ελλάς αυτή την στιγμή " πουλάει" ως τουριστικό προιον τα 3 S όπως μας έμαθαν στην σχολή μου, " SEA, SEX , AND SUN". Ότι δηλαδή η φύση μας παρεχει χωρίς κόπο (εκτός ίσως του sex)..Eπαγγελματικά έχω σχέση με τον τουρισμό και γνωρίζω πως μας βλεπουν οι "άλλοι". Όπως πουλαμε τον ευατό μας, με τις "ροχάλες" στον δρόμο , τα σκουπίδια, την καλοζωία, και τον χαβαλέ. Καλά όλα αυτά, αλλά τα γονίδια υπάρχουν γιατί δεν παράγουμε και δεν προώθούμε πολιτισμό και τέχνη αφού βιομηχανία δεν έχουμε; Εάν δεν υπήρχε ένας Καζαντζάκης, ένας Σεφέρης, ενας Παλαμάς, ένας Θοδωράκης τι θα γνώριζαν οι ξένοι απο την σύγχρονη Ελλάδα...
Δυστυχώς ο καλός μας φίλος Πλωτίνος έχει ΑΠΟΛΥΤΟ δίκιο...
Η Ελλάδα όπως (επιτρέψτε μου την έκφραση) <<πλασάρεται>>,φαίνεται να είναι μια χώρα τριτοκοσμική,χωρίς κουλτούρα ή ιστορία,με μόνο αξιοθέατο τις υπέροχες και πάμπολλες παραλίες...
Οι ξένοι και ειδικά οι Αμερικανοί (χωρίς ίχνος ρατσισμού) θυμούνται την Ελλάδα για εμπορικούς σκοπούς.Καπηλεύονται την ιστορία για να κάνουν διαφημίσεις (βλέπε μπουκάλια αναψυκτικού αντί για τους κίονες του Παρθενώνα) ή ανούσιες τηλεοπτικές παραγωγές...
ΕΜΕΙΣ τί μπορούμε να κάνουμε?Ή ακόμα καλύτερα,ΤΙ κανουμε?
Σας χαιρετώ,ο Σκοτεινός Άγγελος ![]()
"Ποιό το αληθινό μέγεθος της σκιάς σου;"