- 19 Ιουνίου 2016-30 Νοεμβρίου 2019:Οι 1260 μέρες των 2 προφητών! - "Μεταξύ τυρού και αχλαδιού"
wendigoΜέλος
quote:
Πάλι ζαβολιές κάνεις …σκουλήκι; Φυσικά και δεν πιστεύεις ότι ισχύει, ούτε πιστεύεις ότι δεν ισχύει αυτή η θεωρία. Πας να θολώσεις τα νερά …. Το θέμα είναι ότι κάτι πιστεύεις (μη προσπαθείς να κρυφτείς σκουλήκι) που δεν σε αφήνει να αποφασίσεις. Και αυτό το κάτι, αργά ή γρήγορα θα το ξεράσεις …σκουλήκι.
Όχι αφέντη, μη βαράς άλλο, θα τα ξεράσω όλα! Και μάλιστα θα το... χοντρύνω το πράγμα δηλώνοντας πως δεν έχω αποφασίσει για το πού τάσσεται η πίστη μου στα φλέγοντα θέματα του αν υπάρχει Θεός (υπό οποιαδήποτε έννοια αυτός προσεγγίζεται) και στο αν έχει κάποιο σκοπό η ανθρώπινη ζωή ή απλά είμαστε μπριζόλες με πόδια και ψευδαισθήσεις μεγαλείου!
Ασφαλώς πολλά πράγματα πιστεύω ή γνωρίζω, ασφαλώς μπερδεύουν τις αποφάσεις μου σε άλλα θέματα, αλλά δεν τη γλιτώνεις: υπάρχουν ενδιάμεσες καταστάσεις μεταξύ του "πιστεύω κάτι" και του "πιστεύω πως δεν κάτι".
Και μάλιστα, με κάποιο παράξενο τρόπο που θα ενδιέφερε την ψυχολογία, ανάμεσα στους δυο πόλους
quote:
Άποψη Ορθολογιστών,
Άποψη των Άλλων
συντάσσομαι και με τους δύο: είμαι ένας "Ορθολογιστής από τους Άλλους"!
Κι αυτό γιατί ΚΑΙ συχνά παρατηρώ το πώς "η πίστη εμποδίζει την ίδια την ικανότητα του σκέπτεσθαι ορθώς" ΚΑΙ νιώθω πως "η πίστη συμπληρώνει την λογική η οποία εκτός των άλλων είναι και περιορισμένη από την φύση της". Δηλαδή αντί για μια αντίθεση βλέπω δυο σεβαστά εργαλεία που έχουν το καθένα τη χρησιμότητά του και μπορούν και τα δυο να μας βοηθήσουν να αντιληφθούμε τον Κόσμο και τη θέση μας σ'αυτόν. Αρκεί να μη μπλέκουμε το ένα στα πόδια του άλλου αν δεν ξέρουμε να διατηρούμε τη λεπτή ισορροπία που τα διατηρεί κοφτερά,χρήσιμα και αναδεικνύει τις αρετές τους.
No Method, No Guru, No Teacher