ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Περί ΑΝΕΜΩΝ και ΥΔΑΤΩΝ 3 !!! - "Μεταξύ τυρού και αχλαδιού"

- Περί ΑΝΕΜΩΝ και ΥΔΑΤΩΝ 3 !!! - "Μεταξύ τυρού και αχλαδιού"

Krios30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
27/01/2008, 17:08:28
quote:

Καλημέρα και από μένα .

Αφού μιλάμε για το αγαπημένο μας ρόφημα τον καφέ για να δούμε κάποια ιστορικά στοιχεία.Ο Ελληνικός καφές δεν είναι και τόσο "Ελληνικός".

"Η ιστορία του καφέ στην Ελλάδα αρχίζει απο τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Η Ελλάδα, σαν τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δοκιμάζει τον καφέ πρίν από την υπόλοιπη Ευρώπη. Ιδιαίτερα οι Ελληνες της Κωνσταντινούπολης, της Θεσσαλονίκης και γενικά της Βορείου Ελλάδος πρώτοι γνωρίζουν και συνηθίζουν τον καφέ μαζί με τους Τούρκους. Στην Θεσσαλονίκη του 17ου αιώνα σύμφωνα με τις πηγές, υπάρχουν περισσότερα από 300 καφενεία όπου συχνάζουν Ελληνες και Τούρκοι, ενώ μεγάλο αριθμό καφενείων συναντά κανείς και σε άλλες πόλεις, όπως τις Καβάλα, Δράμα κ.α.

Στην Αθήνα και τις πόλεις της Νοτίου Ελλάδος τα καφενεία εμφανίζονται αργότερα. Στην αρχή είναι μικρά και συχνάζουν σε αυτά μόνο Τούρκοι, σταδιακά όμως η πελατεία τους εμπλουτίζεται και με Ελληνες. Σύμφωνα με τον Παπαδιαμάντη, από το 1760 η συνήθεια του καφέ μεταδίδεται και στην υπόλοιπη Ελλάδα με αφετηρία πάντα την Κωνσταντινούπολη.

πηγή και περισσότερα στοιχεία ...

εδώ:http://www.misseyannis.gr/html/coffee.asp "

Ενώ το φραπεδάκι είναι περισσότερο Ελληνικό όπως φαίνεται από τα στοιχεία

Ο φραπέ ανακαλύφθηκε τυχαία κατά την διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης του 1957. Ο κ. Δημήτρης Βακόνδιος, πωλητής στο περίπτερο καφέδων και προϊόντων επεξεργασμένου γάλακτος του εισαγωγέα Ανδρέα Δρίτσα, κατά την διάρκεια διαλλείματος και μη διαθέτοντας ζεστό νερό έβαλε στιγμιαίο καφέ Nescafe σε ένα σέικερ μαζί με κρύο νερό και ζάχαρη, τα κούνησε και δημιούργησε τον πρώτο καφέ φραπέ. Όπως ο ίδιος δήλωσε μετά από χρόνια, δε μπορούσε να συνειδητοποιήσει πως ένα απλό πείραμα τον οδήγησε στην εφεύρεση του διασημότερου κρύου ροφήματος στην Ελλάδα.
πηγή:http://www.pestaola.gr/2007/05/19/frappe-coffee-history/

Wolf

βεβαια, εδω υπαρχει ενα ιστορικο παραδοξο... απο το 1889 και μετα, οι Τουρκοι δεν εχουν την οικονομικη δυνατοτητα να αγορασουν τον καφε, οπως οι Ελληνες της Πολης...και το γυρισαν στο κλασσικο Tσαϊ...

το 1923 ο καφες ειναι ειδος πολυτελειας, και ο Κεμαλ (ουσιαστικα) τον κατηργησε απο "εθνικο" ροφημα (που ηταν)

αρα, κατηντησε να λεγεται ελληνικος (απο τουρκικος)

27/01/2008, 18:24:35
ξεκουραζεστε? αραζετε?

αντε βρε... ξυπνηστε!

seirios12aΜέλος
27/01/2008, 18:34:08
Εγώ πάντως μόλις ξύπνησα από την μεσημεριανή σιέστα, και σε λίγο πάω την γυναίκα μου για μάθημα οδήγησης.
Όσον αφορά τον καφέ τώρα. Οι Τούρκοι, μας πήρανε την Πόλη, την μισή Κύπρο, την Ίμβρο και την Τένεδο - ε - ας τους πάρουμε κι εμείς κάτι.

27/01/2008, 18:51:37
Όπως πήραμε τον καφέ, έτσι και πολλά φαγητά της ανατολής μπήκαν στην Ελληνική κουζίνα έχοντας κρατήσει τα ονόματά τους.
Βαριά φαγητά αλλά πεντανόστιμα τα άτιμα

Ιμάμ Μπαϊλντί ( ο θρύλος της ονομασίας του λέει ότι το έφαγε ο ιμάμης και μπαΐλντισε)

Μοσχάρι γιαχνί με πατάτες

Μπριάμ

Γιαουρτλού κεμπάπ

Σουτζουκάκια

... και ο κατάλογος συνεχίζεται προς όλα τα μήκη και πλάτη της γής αν ψάξουμε τα φαγητά που τρώμε

Αλλά τώρα βρίσκομαι σε μεγάλο δίλημμα να κεράσω μπύρα για συνοδεία, ή μια σουρωτή για την χώνεψη μετά απ' όλα αυτά;
Μάλλον και τα δύο είναι απαραίτητα...

Wolf
27/01/2008, 19:10:56
εδω, ξανακολλαει το DAMN

http://www.youtube.com/watch?v=n_98GmmvdyU

seirios12aΜέλος
27/01/2008, 19:16:37
Τώρα να το πω, να μην το πω, υπάρχουν και κοπέλες στην παρέα.
Λοιπόν το λέω, υπάρχει και το οθωμανικόν δίκαιον..
Το είπα και ξαλάφρωσα. Μισή ντροπή δική μου, μισή ντροπή δική σας.

27/01/2008, 19:40:25
τι εννοεις? λες να εχει κανεις προβλημα?

seirios12aΜέλος
27/01/2008, 20:10:18
Λέω ρε παιδί μου, επειδή έχουμε και γυναίκες στην παρέα και άρχισα τα πρόστυχα απογευματιάτικο...

28/01/2008, 07:39:17
Καλή σας μέρα και καλή εβδομάδα!
Και επειδή η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται...

Η αμφιβολία είναι η αρχή της σοφίας!

28/01/2008, 07:41:55
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

quote:
Καλημερούδια και από εμένα. Φίλε predi, ήρθε καινούργιος διευθυντής στην εταιρεία και μας έχει συνέχεια στο τρέξιμο. Άστα να πάνε, ήμουνα 15 ημέρες σερί στην Κρήτη για δουλειά. Έφαγα χοντρό πήξιμο.

Ήσουν πάλι στα δικά μου μέρη;
Νομίζω πως δεν χρειάζεται να σου πω ποιά είναι τα δικά μου μέρη, ε;

Γενικά προτιμώ κι εγώ τον (διπλό) ελληνικό καφέ κάποια πρωινά ή τα μεσημέρια μετά την δουλειά αλλά και στον φραπέ δε λέω όχι.
Συνήθως τον πίνω βράδυ αυτόν για αλλαγή!

quote:
Λοιπόν το λέω, υπάρχει και το οθωμανικόν δίκαιον..

Χαχαχα!
Κοίτα, πολλοί ξένοι νομίζουν ότι αυτό αποτελεί το "Ελληνικόν δίκαιον", για τους Τούρκους δεν έχουν ακούσει κάτι...
Λες τελικά να μπλέξαμε τα δίκαια μας;

In anticipation of my resurrection...