- Λιοκορνο - .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.
satyrosΜέλος
Θυμαμαι παλια στη Μεσσηνη, απ οπου καταγεται ο πατερας μου, ειχα ακουσει απο τον παππου μου, ο οποιος ηταν παπας, για τα λιοκορνα. Το λιοκορνο ελεγε ηταν ενα ειδος κοκαλινου κερατου το οποιο ειτε ειχαν στο κεφαλι τους τα ξωτικα, ειτε το κουβαλουσαν μαζι τους κι απο εκει επαιρναν τις δυναμεις τους. Στην κοιλαδα της Ευας κοντα στην αρχαια Ιθωμη της Μεσσηνιας, λεγεται οτι εστηναν χορο τα ξωτικα. Συμφωνα με τον παππου μου ενας χωριανος καταλαθως βρεθηκε στο μερος που ειχαν συναξη τα ξωτικα, και αφου αυτα φοβηθηκαν και φυγανε, ενος καταλαθως του επεσε στο εδαφος το λιοκορνο, το οποιο και μαζεψε ο χωριανος. Αυτο λεγεται του εφερε φοβερη τυχη, πλουτισε μεσα σε λιγα χρονια, επειδη το κρατουσε κειμηλιο μαζι με τις αγιες εικονες στο εικονοστασι του. Τα παιδια στην οικογενεια του αρχισαν να βγαινουν ολα αγορια, και γενικα ολα του πηγαιναν καλα. Μεχρι που καποτε το λιοκορνο εξαφανιστηκε, και η δουλεια του πηγε φούντο, τα παιδια του αρχισαν να πεθαινουν και αυτος τρελαθηκε. Περισσοτερες λεπτομερειες δεν ξερω, παρα μονο οτι ο ανθρωπος αυτος πεθανε λιγο πριν την κατοχη, και ο παππους μου θυμαται οτι ο ανθρωπος αυτος ηταν τοτε 70 χρονων. Τωρα ο παππους μου δεν ζει οποτε δεν μπορω να ρωτησω λεπτομερειες. Ξερει κανεις κατι παρομοιο με αυτο σε καποιο αλλο μερος της ελλαδας;

ΕΣΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ