- Η ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΕΨΗ - ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΝΩΣΗ - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
δεν είπα πως η φύσις της εργασίας μου με κάνει και λείπω ακατάστατα και χωρίς προειδοποιήσεις.. Συγγνώμη..
απαντήσεις λοιπόν...
μα για να έχεις απαντήσεις πρέπει να ξεκαθαρίσεις κάτι απλό μέσα σου...
Ποιά η "κι εγώ μια Θεονόη"..??
και κυρίως,
η "Μια Θεονόη",διαβάζει, γράφει, σκέφτεται, απορεί, εκφράζεται, δημιουργεί ..μόνη..??
Μα κι εγώ τα κάνω όλα αυτά.αρα;εσύ με αποκαλεσες χειμαρο.μου άρεσε.μου αρέσει να τα σαρωνω όλα.και δεν μου απάντησες σε αυτό που σε ρώτησα.ποια σου είπε εκείνο το φανταστικό.ξέρεις.και τι ενοουσε.μου άρεσε πολύ,αλλά θέλω να το καταλάβω.
<Κι εγω Μια θεονοη>
quote:
Ποιά η "κι εγώ μια Θεονόη"..??
και κυρίως,
η "Μια Θεονόη",διαβάζει, γράφει, σκέφτεται, απορεί, εκφράζεται, δημιουργεί ..μόνη..??
δεν απάντησες....
quote:
ΨΗΦΙΖΩ το ΔΕΥΤΕΡΟ.
Πίνδαρε.. εκεί χαλάει η σούπα.. στις ψηφοφορίες... όποιες και όποτε είναι γιατί η δυσκολία δεν είναι στο να διαλέξεις εσύ, εγώ, όλοι μας.. είναι στο τι περιέχει το πιθάρι για να πάρουμε.. και ατυχώς περιέχει κενό...
----
Δυστυχώς και η Γη με δικά μας έξοδα γυρίζει...
Οσο ζω μαθαινω
Into such an atmosphere of change came the traveling teachers, the Sophists. The Sophists were a motley bunch – some hailed from the Athenian polis or other city-states, but the majority came from Ionia, in Asia Minor. The Sophists were men whose responsibility it was to train and educate the sons of Athenian citizens. There were no formal school as we know them today. Instead, these were peripatetic schools, meaning that the instructor would walk with students and talk with them – for a fee, of course. The Sophists taught the skills (sophia) of rhetoric and oratory. Both of these arts were essential for the education of the Athenian citizenry. After all, it was the sons of the citizens who would eventually find themselves debating important issues in the Assembly and the Council of Five Hundred. Rhetoric can be described as the art of composition, while oratory was the art of public speaking.
The Sophists abandoned science, philosophy, mathematics and ethics. What they taught was the subtle art of persuasion. A Sophist was a person who could argue eloquently – and could prove a position whether that position was correct or incorrect. In other words, what mattered was persuasion and not truth. The Sophists were also relativists. They believed that there was no such thing as a universal or absolute truth, valid at all times. According to Protagoras (c.485-c.411 B.C.), "Man is the measure of all things." Everything is relative and there are no values because man, individual man, is the measure of all things. Nothing is good or bad since everything depends on the individual. Gorgias of Leontini (c.485-c.380 B.C.), who visited Athens in 427, was a well-paid teacher of rhetoric and famous for his saying that a man could not know anything. And if he could, he could not describe it and if he could describe it, no one would understand him.
....sorry...για το Αγγλικο...αλλα για κοιταξτε και αυτη εδω τη πληροφορια.

"η λέξη σοφιστής σήμαινε τον άνθρωπο που ήταν κάτοχος γνώσεων,ικανοτήτων και δεξιοτήτων τις οποίες μπορούσε να μεταδώσει με την διδασκαλία στους άλλους.Από τα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ. ήρθαν στην Αθήνα πολλοί διδάσκαλοι από διάφορα μέρη οι οποίοι αναλάμβαναν να διδάξουν νέους έναντι αδράς αμοιβής, έτσι θεωρήθηκαν έμποροι και κάπηλοι της μόρφωσης και δυσφημίστηκαν. Οι καλούμενοι Σοφιστές σοφιστές διαστρέβλωναν την πραγματικότητα με ποικίλα εκφραστικά τεχνάσματα και με τις απόψεις τους κλόνιζαν την πίστη στους θεούς και τις ηξικές αξίες. Έτσι η σημασία του όρου Σοφιστής περιέπεσε βαθμηδόν στην ένοια του αγύρτη, του στρεψόδικου, του άθεου."Γ. Σακελλαρίδης... Αρχαία Ελληνικά...
αυτός πάντως που συνέβαλε στην απόλυτη δυσφήμισή τους ήταν ο Πλάτωνας ο οποίος μέσω του Σωκράτη έκανε συγκρίσεις της ζωής του δασκάλου του με διάφορους Σοφιστές...
δύσκολη η κατανόηση... ήταν πολλά τα λεφτά βλέπεις...

B. Ορθά ο αρρητος θετει το θεμα , ως θεοσοφιστες και δικαιως ο ερμης αναφέρεται στα δρωμενα της περιόδου μα …. Ποιοι ησαν αυτοί και γιατι πηγαιναν στην Αθήνα ; το κεντρο της γνωσις. Από ποιες σχολες προερχονταν της Μικρας Ασιας, που δεν ηταν γνωστες εις τους Έλληνες και διδασκουν κρυφα τα παιδιά των Αθηναιων ;
(The Sophists were a motley bunch – some hailed from the Athenian polis or other city-states, but the majority came from Ionia, in Asia Minor.)
Εδώ χρειαζόμαστε πληροφορίες ποιοι, ποτέ , πως ; οποιος γνωριζει κατι το προσθετουμε
Γ. αρρητε το καλαθι δεν ηταν κενο γιατι το κενο δεν υφισταται, είναι μισό αδειο ή μισό γεματο , καπως έτσι. Δηλαδη περιεχει κάποιο άλλο στοιχειο . Εκτός και εννοεις κατι άλλο αρρητε, ότι δεν είχε εξ αρχης κατι μέσα?
Δ. Δει , δει χρηματων ανδρες Αθηναιοι …… δεν γίνονται όμως όλα για το χρημα , το ονειρο , ο οραματισμος εχει αιθερικη μορφη στα πρώτα του βήματα και για να υλοποιηθει χρειάζεται ανθρωπινη οντοτητα και σθενος θεικο…… Αλεξανδρος ο Μεγας , Λιγο τρελλα παραπανω, δηλαδη να μπορεις να αντεξεις την γνώση της υπαρξεις σου και να κατανοησεις την αποστολη σου , παρεμβατικα λειτουργωντας με την σωματικη σου υποσταση , δεν είναι κατι απλο……….. υπερβαινει το θνητο και σε αναγει στο απειρο .0+&=1
Ε. Η λογικη δεν είναι πεπλο της αληθειας , αλλά της μισης αληθειας ,η άλλη μίση τι είναι ;
Aριστοτελης μετα τα φυσικα …. Ορθος λογος η λογου εκφρασις……….
ΣΤ. Σπαθι , ζωντανη είναι η γλωσσα που συνεχιζει υπάρχει ανάμεσα μας , κινείται διεγειρει , δημιουργει… αναπτυσσεται…. Μια είναι αυτή στον πλανητη , κατι που δεν το λέω εγώ μα όπως ανεπτυξε η Αζωελ προσπαθούν όλοι να την κάνουν κτηματα τους, διδασκοντας την παντού εκτός της χώρας που φέρει το ονομα της. Μιλω φυσικά για την Ελληνική… Δεν εχει ιδεογραφηματα και δεν σημαίνει κατι άλλο από αυτό για το οποίο μιλαει . Παραδειγματος χάριν : καθ_όλου σημαίνει καθώς όλα δεν μιλα για τίποτα όπως μας το εμαθαν. Υπάρχουν βεβαιως και οι υπολοιπες διαλεκτοι , σαν_κρητικα , αραβικα , ( ιδεογραφηματα ) , κινεζικα ( ιδεογραφηματα ) , λατινικά ( νεκρη πλεον γλωττα λογω περιορισμενου αριθμου γραφηματων ).. ιδεογραφηματα δε, είναι τα συμβολα όπως η γραμμικη γραφη Α κ Β … η ανελιξη όμως του ανθρωπινου οντος είχε ως αποτελεσμα να λαβει το θειον Ελληνικο Αλφαβητο και αν προσεξεις σε ολον τον πλανητη ονομαζεται αλφαμπετ……………………….. Τώρα αυτός που την μιλα η όχι την Ελληνική Αρχαια Γλωττα εμφανιζεται στην παιδεία και την συμπεριφορα του . Οι περισσοτεροι σοφοι άνθρωποι που γνωρίζω είναι ΄κοινοι ΄ όπως θα έλεγε καποιος , άνθρωποι του καθημερινου μόχθου , άνθρωποι που εργαζονται στην φυση , άνθρωποι που γνωρίζουν τη λέξη ανιδιοτελεια…. Οντα που δεν μιλουν την Αρχαια ελληνικη , μα εκείνη μιλα με τις πράξεις τους ….. Αρετη, Σπαθι, Αρετη… προσφερει αυτή η γλωσσα και πώς να την αγαπησεις , τι να αγαπησω ; μα φυσικά την ελευθερια που μου δοθηκε να εκφραζομαι μέσα από τους φθογγους της…. ΣΕ ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΣΠΑΘΙΟΥ ΤΗΝ ΤΡΟΜΕΡΗ
ΣΕ ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΨΗ ΠΟΥ ΜΕ ΒΙΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΝ ΓΗ
ΑΠ ΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑ ΒΓΑΛΜΕΝΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΑ ΙΕΡΑ
ΚΑΙ ΣΑΝ ΠΡΩΤΑ ΑΝΔΡΕΙΩΜΕΝΗ
ΧΑΙΡΕ Ω! ΧΑΙΡΕ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ…………..ΛΟΡΔΟΣ ΒΥΡΩΝ
Λιγα βεβαια αυτά που μπορώ να εκφρασω μα είμαι λιγο και εγώ και με προστατευει για μην με καψει το Πυρριχοο ακουσμα της .
Λοιπόν νομιζω ότι ξεφυγα , θεμα μας ο προμηθεας , και οι ελληνων γνωσις….. Δεν έχω να πω κατι , το ψαχνω, ψαχνω να δω που συναντουνται οι κοσμοι μας ………….
Τέλος , φραγη ……….. ξημερωσα
quote:
Ποιοι ησαν αυτοί και γιατι πηγαιναν στην Αθήνα ; το κεντρο της γνωσις. Από ποιες σχολες προερχονταν της Μικρας Ασιας, που δεν ηταν γνωστες εις τους Έλληνες και διδασκουν κρυφα τα παιδιά των Αθηναιων ;
αγαπητέ κήρα, κατ'αρχήν καλώς ήρθες...
αφήσαμε για λίγο τον Προμηθέα μα θα επανέλθουμε...
δεν δίδασκαν κρυφά οι Σοφιστές και δεν ήταν όλοι για πέταμα...μάλλον δηλαδή...
"Οι σοφιστές αμφισβητούσαν την ύπαρξη μίας αλήθειας κοινής για όλους τους ανθρώπους και υποστήριξαν ότι η γνώση είναι σχετική. Το τι είναι καλό ή δίκαιο το καθορίζει το συμφέρον του καθενός μας, αυτό, δηλαδή, που εξυπηρετεί τις προσωπικές μας ανάγκες. Πολλές φορές, βέβαια, ο ισχυρότερος κατορθώνει να επιβάλει τη θέλησή του και να εξαναγκάσει τους άλλους να υποταχθούν σ΄ εκείνο που αυτός θεωρεί δίκαιο και σωστό (π.χ. ο κυβερνήτης μιας πολιτείας). Η δυνατότητα επικράτησης του ισχυρότερου πάνω στον ασθενέστερο εκπηγάζει από τη φύση (το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό). Αρα :δεν υπάρχει ένας ενιαίος κώδικας ηθικής συμπεριφοράς, κοινός για όλους τους ανθρώπους, Απεναντίας, οι νόμοι και οι αξίες, σύμφωνα με τις οποίες οι άνθρωποι ρυθμίζουν τον ηθικό τρόπο διαβίωσής τους, διαφέρουν μεταξύ τους ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στις διάφορες κοινωνίες. Ετσι, οι σοφιστές θεωρούν ανέφικτη τη δημιουργία μιας παγκόσμιας κοινότητας ανθρώπων όπου θα ισχύουν οι ίδιες ηθικές αρχές.
Την παραπάνω άποψη αμφισβήτησε ο Σωκράτης. Ουσιαστικά, γι΄ αυτόν, η αρετή είναι γνώση. Είμαστε σε θέση να επιτελέσουμε το καλό, εφόσον ξέρουμε τι είναι καλό. Αν κάποιος κάνει κακό, το κάνει λόγω άγνοιας (π.χ. η εμπλοκή ενός νέου στα ναρκωτικά). Σε αντίθεση με τους σοφιστές θεωρούσε ότι υπάρχει αλήθεια και ότι είναι εφικτή η γνώση της καθώς επίσης ότι είναι δυνατό να καταστούν οι άνθρωποι ηθικά ενάρετοι. Επέκτεινε μάλιστα σε όλους τους ανθρώπους τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τι είναι ηθικά σωστό και να το πράξουν και τι είναι ηθικά άτοπο και να το αποφύγουν, αρκεί να ακολουθήσουν τη σωστή μέθοδο που ο ίδιος υπέδειξε. Πίστευε, λοιπόν, στη διαμόρφωση ενός κώδικα ηθικής συμπεριφοράς κοινού για όλους τους ανθρώπους. Μέσα σ΄ αυτά τα πλαίσια πρέσβευε ότι η ηθική ακεραιότητα αποτελεί τον υψηλότερο δείκτη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας που πρέπει να διαφυλάττουμε πάση θυσία. Είναι καλύτερα να αδικείται κανείς παρά να αδικεί. Αλλωστε ο Σωκράτης απέδειξε τη θέση του με την αποδοχή της θανατικής του καταδίκης. Οσο και αν ο ίδιος θεώρησε την ποινή του άδικη, εντούτοις δε διαμαρτυρήθηκε, για να μην υπονομευθεί η νομιμότητα της πόλης του."
έτσι πιστεύω πως ο Σωκράτης έδωσε το τελευταίο χτύπημα στους Σοφιστές.. βέβαια ο συνεχιστής του Ο Πλάτων το πήγε παραπέρα.. όμως αναγνώριζαν και κάποιους από εκείνους, όπως τον Πρωταγόρα,που έγινε πλούσιος εξασκώντας αυτό το επάγγελμα και ο οποίος τελικά,κατηγορήθηκε από τους Αθηναίους ως άθεος για όσα έγραψε στο βιβλίο του περί Θεών και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πόλη, πηγαίνοντας δε για Σικελία πνίγηκε...
άλλοι ήταν ο Γοργίας, ο Ιππίας, ο Πρόδικος, ο Κριτίας, ο Μένων και άλλοι.. μή Αθηναίοι σχεδόν όλοι...
η θεωρία τους ήταν ανθρωποκεντρική, δεν ασχολήθηκαν με το σύμπαν ή τον κόσμο μα με τον άνθρωπο.. όχι "φύσει" μα "νόμω" και ήρθαν σε αντιπαράθεση με τις παραδόσεις των Ελλήνων και όλων των προσωκρατικών φιλοσόφων.. ήταν και πολλά τα λεφτά, πλούτιζαν από αυτό το επάγγελμα και ευθαρσώς το διατυμπάνιζαν...
από που ήρθαν..? από πόλεις που είχαν δημοκρατικό πολίτευμα και ανεπτυγμένο σύστημα παιδείας, εξού και οι γνώσεις (είχαν γνώση..), δεν ήταν κρυφό στους Αθηναίους και πήγαιναν στην Αθήνα (μα δεν έμεναν εκεί για πάντα) για τον λόγο ότι η Αθήνα ήταν το κέντρο από όλες τις απόψεις... οικονομικό κέντρο, παιδείας, γνώσης, ελευθερίας έκφρασης, στρατιωτικής δύναμης και άλλα πολλά...
ίσως είναι λίγο παρεξηγημένοι ή συκοφαντημένοι... σήμερα μάλλον έχει αποκατασταθεί το όνομά τους αν και δεν έμειναν και πολλά απο τη δράση τους (συγγραφική και μή)...σήμερα πιστεύεται ότι οι σοφιστές πραγματοποίησαν για την εποχή τους ένα διαφωτισμό, δηλαδή "έκριναν και κατέκριναν προλήψεις και δεισιδαιμονίες και παραδόσεις, που ως τότε στήριζαν ορισμένα προνόμια, δηλαδή την αδικία. Υποστήριξαν κοινωνική δικαιοσύνη κα ισότητα των ανθρώπων."
άλλοι εμμένουν στον Πλάτωνα, στις απόψεις του για τους σοφιστές..
"Γιατί Θεέ πάντοτε να κυβερνούν οι σοφιστές και όχι ο Σωκράτης;"
πόλεμο ιδεών θα τον έλεγα εγώ, αλλά είμαι μικρός για να το πράξω...
άλλωστε ο Πλάτων άφησε τόσα και τόσα, μας οδήγησε και μας (καθ)οδηγεί ακόμη...
ακόμη και ο Θουκυδίδης σήμερα νομίζεται ως σοφιστής ή κάπως προς τα εκεί... οι δε Νεφέλες του Αριστοφάνη "σατιρίζουν τους σοφιστές και, ιδιαίτερα το Σωκράτη, που διαφθείρει, δήθεν, τους νέους με τη διδασκαλία του. Το όνομα οφείλεται στις Νεφέλες, τις οποίες, κατά τον ποιητή, ο Σωκράτης θεωρεί θεές και μ’ αυτές αντικαθιστά τους θεούς της πόλης."
πόλεμος ιδεών υπήρχε.. μα υπήρχε και χρήμα.. και ανακατασκευή των όσων είχαν ήδη λεχθεί...
το κενό του πιθαριού έχει να κάνει με το ότι δεν υπάρχει εκεί μέσα αυτό που "θέλω" εγώ.. και δεν είναι εγωιστικό, είναι απλό.. δεν με καλύπτουν...
---
Άρρητος

quote:
υπερβαινει το θνητο και σε αναγει στο απειρο .0+&=1
κανείς δεν ξεκίνησε από το μηδέν, αφού μηδέν δεν υπάρχει..και ναι η ελληνική είναι ζωντανή γλώσσα παρόλες τις φιλότιμες προσπάθειες μας να την τελειώσουμε...