ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ?? - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

- ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ?? - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

mariha29127 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/1
mariha2912Μέλος
11/08/2005, 03:36:31
ΚΑΤΑ ΒΑΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΦΩΝΗΣΩ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ. ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΝΑΝ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΟΜΩΣ. ΑΛΛΟ ΠΡΑΓΜΑ ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΚΟΙΤΑΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ,ΕΣΤΩ ΚΙ ΑΣ ΘΕΛΕΙ ΑΠΛΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΚΑΛΑ, ΚΙ ΑΛΛΟ ΤΟ ΝΑ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΟΥΣ ΓΥΡΩ ΤΟΥ, ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ Η ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΑ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΜΑΖΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΥΟ. ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΛΥΣΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΥΤΟ, ΑΛΛΑ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΞΕΦΥΓΩ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΜΑ...
ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ, ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΝΑΙ, ΠΕΡΙΚΛΕΙΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΧΝΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΙΚΟΤΗΤΑΣ.
11/08/2005, 08:00:21
Για μένα ο πολιτισμός, αναφορικά με ένα λαό, συνιστά το σύνολο των αξιών του, των εθίμων, των ηθών, της γλώσσας και της κουλτούρας του.
Τα γνωρίσματα που τον διαφοροποιούν από τον άλλον από κάποιον άλλον κι ενδεχομένως να τον κάνουν να κατέχει μία σεβαστή θέση μεταξύ των υπολοίπων.
Αναφορικά με ένα άτομο, συνιστά τη παιδεία που έχει, τα πιστεύω του και την ικανότητα του να σέβεται και να εκτιμά τον συνάνθρωπο του.

In the shadows of the night I shall be lost once again to find thee...

αγνοώνΜέλος
11/08/2005, 21:49:08
Φίλε AVATARGR,
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ για μένα είναι ο σεβασμός
γ)προς το συνάνθρωπο
β)προς τον εαυτό μας
και
α)προς τη Φύση
με αυτή τη σειρά,αν ξεκινήσουμε ανάποδα.
Η έλλειψη αυτών των τριών στοιχείων -κατά τη γνώμη μου- συνιστά έλλειψη πολιτισμού.
Σχετικά με τα ερωτήματά σου:
1)με βάση τον ορισμό που σου δίνω,ο πολιτισμός σημαίνει οπωσδήποτε ένα ή περισσότερα βήμτα μπροστά
και
2)η έννοια "ηθική",έχει άμεση σχέση με τον πολιτισμό ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ του.Εννοώ δηλαδή ότι άλλο τι κάνουν οι "πολιτισμένοι" άνθρωποι κι άλλο τι θα ΕΠΡΕΠΕ να κάνουν και που φυσικά έχει να κάνει με την Ηθική.
Η φίλη mariha2912 είπε κάτι πολύ σωστό,όσον αφορά την ερμηνεία του πολιτισμού στα Αγγλικά.
Όλα αυτά που έγραψα λοιπόν,αφορούν τον πολιτισμό με την έννοια culture.
Θέλω να το διευκρινίσω αυτό διότι άλλο πολιτσμός σαν τεχνολογική εξέλιξη κι άλλο πολιτισμός σαν σύστημα αξιών που προάγουν τη συμβίωση σε θεμιτά πλαίσια.
28/08/2005, 19:52:43
ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.

ΚΑΛΕ ΜΟΥ ΦΙΛΕ αγνοών ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΦΩΝΙΣΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΠΟΥ ΣΩΣΤΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ....

Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΟΜΩΣ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ....

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΥΛΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ...
ΓΙΑΤΙ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΠΝΕΥΜΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΥΛΗ...

ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΚΟΣΜΟ ΜΑΣ (ΥΛΙΚΟ ΚΟΣΜΟ) ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ..

ΕΑΝ ΔΙΑΧΩΡΙΣΘΕΙ Η ΥΛΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΧΟΥΜΕ ΠΤΩΣΗ..

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

ΑΝ ΝΙΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΣΚΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΦΕΥΓΕΙ ΜΗΝ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΠΙΣΩ ΝΑ ΤΗΝ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ

rizitisΜέλος
28/08/2005, 20:24:40
ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ;

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ
ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΡΕΦΕΤΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΦΥΣΗ ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΗ ΠΕΡΙΚΛΥΕΙ.

ΣΥΝΕΠΩΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΗ ΠΕΡΙΚΛΥΕΙ.

ΣΥΝΕΠΩΣ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΚΦΡΑΖΕΤΕ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΗΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ , ΑΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΕΝΩΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΤ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΜΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΝΩΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΤΛ

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ,ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΗ ΠΕΡΙΚΛΥΕΙ, ΠΡΟΑΓΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥΣ ΚΟΣΜΟ ΠΡΟΣ ΩΦΕΛΩΣ ΑΤΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΙΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΟΛΟΙΠΗΣ ΦΥΣΗ.
ΑΠΟΛΙΤΙΣΤΟΙ ΘΕΩΡΟΥΝΤΕ ΟΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΘΕΤΗΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ,ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΡΙΔΑ,ΚΑΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΚΑΘΗΜΕΡΗΝΟΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΦΥΣΗ.

`
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΣΥΓΝΩΜΗ

iasoniolkosΝέο Μέλος
01/09/2005, 22:39:48
ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ Ο ΟΡΟΣ "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ" ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΞΗ "ΠΟΛΙΣ" ΚΑΙ ΩΣ ΛΕΞΗ ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΩΣ ΕΝΝΟΙΑ,ΕΥΕΒΡΕΘΗΚΕ ΑΠΟ ΕΝΑ ΛΑΟ (Ο ΟΠΟΙΟΣ ΠΟΛΥ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΑΥΤΟΟΝΟΜΑΣΘΗΚΕ "ΕΛ ΛΗΝ") ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΓΡΑΨΕΙ ΤΟΝ ΟΜΑΔΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ , ΟΠΩΣ ΑΥΤΟΙ ΤΟΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΤΑΝ . ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΛΑΔΗ Η ΠΟΛΗ ,ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΝΟΜΑΣΘΕΙ ΕΤΣΙ , ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΙΚΑΝΟ ΑΡΙΘΜΟ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ , ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ,ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ , ΛΟΥΤΡΑ , ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ , ΜΟΡΦΩΣΗΣ κλπ , ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΗ ΥΠΟΔΟΜΗ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ (ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΟΙΚΙΩΝ) ΟΠΩΣ πχ: ΑΓΟΡΑ (ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΟΙΝΑ - FORUM )ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ , ΘΕΑΤΡΟ , ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ , ΩΔΕΙΟ , ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ , ΑΣΚΛΗΠΟΙΕΙΟ , ΣΧΟΛΕΙΑ , ΝΑΟΥΣ , ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ κλπ ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΑΝ ΘΕΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣΑΝ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ... ΕΤΣΙ "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ" ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ... ΤΩΡΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ , ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΑΦΥΓΕΙ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ "ΗΘΙΚΗ" ΣΥΝΗΘΩΣ ΑΝΑΦΕΡΩΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΑ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΤΩΝ ΓΝΩΜΩΝ ,ΠΕΡΙ ΗΘΙΚΗΣ, ΕΝΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΕΘΟΣ ΔΙΑΡΚΩΣ ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ... (προσπαθησα να μαι συντομος , ζητω συγνωμη εαν σας κουρασα) ...
αγνοώνΜέλος
03/09/2005, 14:13:19
Εγώ βλέπω ότι πολλοί άνθρωποι συνδέουν την
έννοια ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ με τη Φύση.
Όχι και πολύ μακριά από την αλήθεια,κατά την άποψή μου.
Το πιο πολιτισμένο περιβάλλον είναι το φυσικό περιβάλλον.
Αυτό προάγει τη θετική σκέψη,τα θετικά συναισθήματα,το σεβασμό,την καθαριότητα κλπ,στοιχεία και έννοιες που νομίζω ότι συνδέονται με τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ως κουλτούρα,ως τρόπο ζωής
(γι'αυτό και το διευκρινίζω φίλτατε AVATARGR,σε σχέση με την ετυμολογική ερμηνεία).
Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ σαν πρόοδος σε τεχνολογικό επιπεδο...
χμμμμμμμ,μεγάλη κουβέντα αυτή και προπάντων,μην την κάνετε με φανατικούς επιστήμονες !!