- Η ζωή εν μάσκα - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.
Θα γνωρίσει το μυστικό του Αόρατου μόνο εκείνος που είναι ικανός να κλείσει τα χείλη του και να μείνει σιωπηλός (Τζελαλαντίν Αλ Ρουμί)
Θα γνωρίσει το μυστικό του Αόρατου μόνο εκείνος που είναι ικανός να κλείσει τα χείλη του και να μείνει σιωπηλός (Τζελαλαντίν Αλ Ρουμί)
Πήγα σε ένα φαρμακείο για να αγοράσω παυσίπονα. Σκεφτόμουν «Πω, θα έχει μια ουρά τώρα...» λόγω των μέτρων για τον κόβιντ, αλλά τελικά διαψεύστηκα∙ Περίμενε μόνο ένας άνθρωπος, ο οποίος ήταν γύρω στα 35, φορούσε στρατιωτικό τζάκετ, σχετικά ατημέλητος και το πιο σημαντικό, οι κινήσεις του έδειχναν ότι κάτι δεν πάει καλά. Περίμενε να του φέρουν αυτά που ζήτησε έξω από το φαρμακείο, μιας και δεν φορούσε μάσκα. Η συζήτηση που ακολούθησε ανάμεσα στη φαρμακοποιό(Φ) και τον τύπο(Τ) ήταν η εξής:
Φ: «Συγγνώμη που σας εξυπηρετώ με αυτόν τον τρόπο, δεν μπορώ να σας αφήσω να περάσετε μέσα χωρίς μάσκα όμως.»
Τ: «Καλά, καλά, η μάσκα είναι για τα πρόβατα (εμφανώς εκνευρισμένος και ειρωνευόμενος)»
Φ: «Μπορεί όμως να φάτε κάποιο πρόστιμο, να σας γράψουν.»
Τ: «Καλά, ας μου ρίξουν πρόστιμο και τους έχω ξεσκίσει!»
Και ακόμα πιο τσαντισμένος, ο τυπάς γύρισε για το αμάξι του, αφού πρώτα μου έριξε ένα φονικό βλέμμα (μάλλον επειδή φορούσα μάσκα), έκλεισε πολύ δυνατά την πόρτα του αμαξιού και έφυγε.
Ίσως και να μου έκανε εντύπωση χωρίς λόγο, ίσως να είναι κάτι αρκετά συνηθισμένο, δεν ξέρω. Αυτό που με ανησυχεί όμως είναι η περίπτωση να αρχίσουν να εφαρμόζουν στην πράξη τέτοιου είδους απειλές, κατι που δεν βλέπω και πολύ απίθανο...
Edited by - ilias1990 on 05/12/2020 19:35:20
Ετσι, μη λαμβάνοντας καμία αγωγή, γυρίζουν αριστερά και δεξιά ξεσπώντας πάνω στους άλλους. Αυτή τη μορφή της άτυπης ψυχοθεραπείας (ψάχνω για "σάκο του μποξ" λέγεται) κάνουν ενίοτε και όλοι οι υπόλοιποι, μιας και αρκετοί από αυτούς έχουν το ζωνάρι λυμένο για καυγά και ψάχνουν την παραμικρή αφορμή. Συνήθως φέρονται προκλητικά και περιμένουν ποιος θα τους την πει. Προφανώς πολλοί από αυτούς δεν έχουν να χάσουν τίποτα, πιθανόν τα στέκια του νοσοκομείου, του αυτοφώρου, του εισαγγελέα υπηρεσίας, των μεταγωγών, μην πω και των δικαστικών φυλακών να ειναι γνώριμα.
Εξασκηθείτε να τους αναγνωρίζετε, και φερθείτε τους όπως θα φερόσασταν σε ένα λυσσασμένο σκυλί. Μεγάλη προσοχή και κανένας οίκτος. Μείνετε μακριά από αυτούς όσο περισσότερο μπορείτε, δεν υπάρχει κράτος παρά μόνο για συγκεκριμένες υποθέσεις (βλ φοροεπιδρομές) και η αστυνομία ειναι συχνά χειρότερη. Θυμηθείτε επίσης το ότι πολλοί εκεί έξω δεν έχουν τίποτα να χάσουν, ειναι εκπαιδευμένοι επίσης να τις τρώνε συχνά. Το οποίο ως γνωστόν ειναι πιο επικίνδυνο από το ξέρεις να ρίχνεις, ο δε συνδυασμός ενίοτε φονικός. Εσείς (εμείς) μόνο θα χάσουμε από τέτοιες ιστορίες.
quote:
Εχω δει μερικές παραλλαγές αυτού του σκηνικού και μπορώ να το ερμηνεύσω αρκετά καλά. Θεωρώ ότι δεν ειναι συνέπεια της μάσκας, καραντίνας και γενικά των ζοριών που τραβάνε διάφοροι λόγω covid. Ξεκίνησε μια δεκαετία πριν με την κρίση και εξελίσσεται όσο περνάει ο καιρός προς το χειρότερο. Το προφίλ αυτών των ανθρώπων ειναι ένας συνδυασμός προβληματικών τύπων (κυρίως αντικοινωνικών - sociopaths), μακροχρόνια άνεργων, ιδεολόγων άεργων (που έχασαν το χαρτζιλίκι ή το άρμεγμα κάποιων), όπως και διαφόρων με σοβαρές ψυχικές ασθένειες (psychopaths) οι οποίοι αφέθηκαν στην τύχη τους.
Πολύ σωστά μέχρι εδώ.
quote:
Ετσι, μη λαμβάνοντας καμία αγωγή, γυρίζουν αριστερά και δεξιά ξεσπώντας πάνω στους άλλους. Αυτή τη μορφή της άτυπης ψυχοθεραπείας (ψάχνω για "σάκο του μποξ" λέγεται) κάνουν ενίοτε και όλοι οι υπόλοιποι, μιας και αρκετοί από αυτούς έχουν το ζωνάρι λυμένο για καυγά και ψάχνουν την παραμικρή αφορμή.
Αυτή η φράση κάτι μου θυμίζει ...το "σακος του μποξ". Κάποιος μου είπε να φυγω αλλιώς θα γίνω "σάκκος του μποξ" μιας και κάνω καλά αυτή τη δουλειά. "Χρειαζόμαστε ένα σάκο του μποξ" νομίζω ήταν ή έκφραση ή κάπως έτσι. Μήπως είσαι εσύ Heretic ή δε θυμάμαι καλά;
quote:
Συνήθως φέρονται προκλητικά και περιμένουν ποιος θα τους την πει. Προφανώς πολλοί από αυτούς δεν έχουν να χάσουν τίποτα, πιθανόν τα στέκια του νοσοκομείου, του αυτοφώρου, του εισαγγελέα υπηρεσίας, των μεταγωγών, μην πω και των δικαστικών φυλακών να ειναι γνώριμα.
Μάλιστα.
quote:
Εξασκηθείτε να τους αναγνωρίζετε, και φερθείτε τους όπως θα φερόσασταν σε ένα λυσσασμένο σκυλί. Μεγάλη προσοχή και κανένας οίκτος.
Άραγε αυτή η προτροπή είναι μια προτροπή που κάνει ένα υγιής νους και άνθρωπος ή ένας που έστω παίρνει την αγωγή του , που οι "άλλοι" δεν παίρνουν ή κάποιος που ανήκει στους "άλλους" που πρέπει να τους φερθούμε σαν να ήταν "λυσσασμένο σκυλί";
Αναρωτιέμαι ποιος είναι ποιος και που ανήκει ο καθένας.
quote:
Μείνετε μακριά από αυτούς όσο περισσότερο μπορείτε, δεν υπάρχει κράτος παρά μόνο για συγκεκριμένες υποθέσεις (βλ φοροεπιδρομές) και η αστυνομία ειναι συχνά χειρότερη. Θυμηθείτε επίσης το ότι πολλοί εκεί έξω δεν έχουν τίποτα να χάσουν, ειναι εκπαιδευμένοι επίσης να τις τρώνε συχνά.
Ωραία εκπαίδευση!!!
quote:
Το οποίο ως γνωστόν ειναι πιο επικίνδυνο από το ξέρεις να ρίχνεις,
Αυτό είναι ένα μυστήριο στο οποίο ποτέ δεν νομίζω να καταφέρω να διειυσδύσω. Δηλαδή στο πως είναι πιο επικίνδυνο το δεύτερο από το πρώτο. Και για ποιον επικίνδυνο; Για αυτόν που τις τρώει; Μάλλον όχι ... μάλλον εννοείς αυτόν που κουράζεται να ρίχνει και άλλες !!! Αλλά πως είναι αυτό πιο επικίνδυνο είναι ένα μέγα μυστήριο που μόνο οι υψηλά μυημένοι μπορούν να αντιληφθούν.
quote:
ο δε συνδυασμός ενίοτε φονικός. Εσείς (εμείς) μόνο θα χάσουμε από τέτοιες ιστορίες.
Αρχίζω να φοβάμαι ότι μπορεί να υπάρχει κάποιος που να τρώει τόσο ξύλο που να με κάνει να κουραστώ. Είναι όντως φρικτό να το σκεφτεί κανείς τι μπορεί να σου κάνει τόση παθητικότητα. Εκτός και εννοείς ενεργοπαθητικότητα οπότε κάτι μπορεί να κάνει και ο ταλαίπωρος που είναι το θύμα. Αυτά όμως είναι υψηλά μυστήρια που ποτέ δε θα συλλάβω.
Τώρα μπορείς να αρχίσεις το μποξ!
Πρόκειται για παρακμιακά, αντοικοινωνικά και βίαια άτομα. Έχω συναντήσει και άλλες τέτοιες περιπτώσεις και έχω δει να ξεφεύγει το πράγμα. Είναι, όντως, άνθρωποι που ψάχνονται συνεχώς για καυγά. Πολλοί από αυτούς είναι τοξικομανείς (εξ ου και το ότι αντέχουν το ξύλο) και αν δεν τους πετύχεις σε καταστολή είναι πραγματικά επικίνδυνοι. Άλλοι έχουν θέματα ψυχιατρικής φύσης και, είτε δεν έχουν πάει να το κοιτάξουν, είτε δεν συμμορφώνονται με την αγωγή που τους έχουν δώσει.
Αν προσθέσεις σε όλα τα παραπάνω την καραντίνα, η οποία μπορεί να λειτουργήσει σαν αφορμή για να εκδηλώσουν ακραία συμπεριφορά, συν το γεγονός ότι κάποιοι από αυτούς κουβαλάνε και μαχαίρια ή άλλα 'εργαλεία', το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να μείνεις μακριά. Οι μόνοι που μπορούν να κάνουν κάτι για να βοηθήσουν είναι οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας (που θα έλεγε και κάποια ψυχή) και μόνο αν θέλουν οι ίδιοι να βοηθηθούν ή κάποιος από τον περίγυρό τους.
quote:
Κοίταξε Ηλία, αν αυτό είναι το όνομά σου.
Αυτό είναι.
quote:
Αν σε κάποιον συμβαίνει να συναντά συνέχεια τέτοιους ανθρώπους ή να του επιτίθεται να κοιτάξει μήπως έχει κρυμμένη επιθετικότητα ο ίδιος μέσα του.
Αυτοί οι άνθρωποι υπάρχουν και δεν είναι καθόλου λίγοι, οπότε μπορεί να τους συναντήσεις στο δρόμο, στο λεωφορείο για τη δουλειά σου, στο σούπερ μάρκετ όταν πας για ψώνια... Κατά κύριο λόγο σε λαϊκές συνοικίες βέβαια και σε μεγάλα αστικά κέντρα. Στο άλλο που λες (για το αν κάποιος πέφτει συχνά θύμα επίθεσης τέτοιων ανθρώπων) θα συμφωνήσω. Όσο και προβληματικοί να είναι, αποτελεί σπάνιο φαινόμενο να σου επιτεθούν τελείως απρόκλητα.
quote:
Για όσους έχουν ψυχολογικά προβλήματα η καλοσύνη επίσης θα τους ηρεμήσει γιατί δε θα νιώθουν ότι δέχονται επίθεση ή κατάκριση. Όχι η αποφυγή σαν να είναι λυσσασμένα σκυλιά.
Η καλοσύνη, η επιμονή και η υπομονή μπορούν να κάνουν κάποια πράγματα, όταν έχεις έναν άνθρωπο που βρίσκεσαι σε συχνή αλληλεπίδραση μαζί του. Και πάλι όμως, αν χρήζει βοήθειας ή αν δεν παίρνει τα χάπια του, δεν κάνει τίποτα η καλοσύνη. Αν πρόκειται για έναν άγνωστο στο δρόμο και είναι σαν τον παραπάνω τύπο που περιέγραψα, δεν θα σου κάνει τίποτα η καλοσύνη. Μπορεί να σε δει και σαν «εύκολο θύμα». Εκεί πάει η αποφυγή που είπε ο Heretic.
quote:
Όταν εμείς είμαστε προκατειλημμένοι δημιουργούμε τη δυσαρμονία γύρω μας και τότε είναι φυσικό και να προσελκυσθούν τα ανάλογα άτομα και αυτά που βρίσκονται στο πεδίο μας να γίνουν πιο δυσαρμονικά και επιθετικά
Ναι, μιας και εν γένει πιστεύω στον νόμο της έλξης, εδώ θα συμφωνήσω. Όχι όμως στο ότι δεν υπάρχουν η κατάσταση και οι άνθρωποι που ανέφερα, αλλά στο ότι αν το σκέφτεσαι όταν βγαίνεις έξω ή αν φοβάσαι ότι θα σου συμβεί κάτι τέτοιο, τότε θα το προκαλέσεις ο ίδιος στον εαυτό σου. Γίνεσαι «μαγνήτης» τέτοιων φαινομένων.