- Προτασεις για βιβλια - Περιοδικά - Βιβλία
Ανοιγω αυτο το θεμα,οντας αρχαριος στην περιοχη της φιλοσοφιας και θελοντας να εμβαθυνω περισσοτερο στην φιλοσοφια και την σκεψη του Πλατωνα,πηρα ενα βιβλιο το Συλλογη για να γνωρισετε την σκεψη του Πλατωνα απο τον jules Chaix Ruy.
Επειδη δεν προχωρα σε βαθος το κειμενο και επειδη εχω καταενθουσιαστει με οσα εχω διαβασει για τη σκεψη του Πλατωνα θα ηθελα να μου προτεινατε βιβλια σχετικα με τον Πλατωνα που βοηθουν να εμβαθυνουμε στη σκεψη του.Ειναι δυσκολο να μελετησουμε τα αυθεντικα κειμενα του και αυτο προυποθετει να ειναι καποιος ηδη γνωστης της φιλοσοφιας για να ειναι ασφαλης για το επιπεδο οποτε εαν εχετε να προτεινετε βιβλια που εχουν γραφτει απο καποιον σαν οδηγο θα ηταν οτι πρεπει.
Ευχαριστω
ΥΓ.Χρησιμοποιησα το search του site αλλα με βγαζει σε μια αλλη σελιδα και δεν λειτουργει στον browser μου οποτε συγχωρεστε με εαν εχει ανοιχτει παρομοιο θεμα.
Ξεκίνα από τα πιο βατά,για να εξοικιωθείς με το λόγο του.
Μην τα αντιμετωπίσεις σαν "βουνό",θεώρησε ότι δεν γνωρίζεις τον συγγραφέα,και απλά ξεκίνα.
Θα δεις ότι είναι ευκολότερο απ'ότι νομίζεις.
Το να διαβάσεις έργα μεταγενέστερων-σύγχρονων σχολιαστών,είναι συνήθως δυσκολότερο.
Είτε γιατί εμβαθύνουν απότομα(αυτοί είναι που προυποθέτουν ότι κατέχεις το περιεχόμενο),είτε επειδή μπλέκουν τα νοήματα προσπαθώντας να φιλοσοφήσουν σχολιάζοντας...
Δεν λέω ότι δεν χρειάζονται οι σύγχρονοι σχολιαστές-μελετητές.
Απλά οι σοβαροί είναι για αργότερα,και οι πρόχειροι κάνουν μόνο ζημιά και αποπροσανατολίζουν.Πάντα κατά την γνώμη μου.
Καλή επιτυχία στην προσπάθειά σου.
edit: μη με παρεξηγήσεις,δεν κρίνω σε καμμιά περίπτωση το βιβλίο απ'όπου ξεκίνησες τη διαδρομή σου.Κάθε αρχή είναι καλή,αν σου διατηρεί το ενδιαφέρον να συνεχίσεις.
Με καλύτερό σου φάε,πιε και νηστικός κοιμήσου.
Edited by - @ΑΜΕΙΝΙΑΣ on 31/07/2012 09:51:14
Προτείνω ακόμα,
διάβασε πρώτα κάποια από τα έργα του Πλάτωνα, απόλαυσέ τα (ο τρόπος γραφής στα περισσότερα είναι όντως απολαυστικός!) και μετά, μελέτησε κάποιο βιβλίο που να έχει ως αντικείμενο την Πλατωνική φιλοσοφία, όπως π.χ. το συλλογικό έργο (στο οποίο συμμετέχει και ο καθ. φιλοσοφίας Αλέξανδρος Νεχαμάς, που έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τον Πλάτωνα) "Πλάτων: Οντολογία, γνωσιοθεωρία, ηθική, πολιτική φιλοσοφία, φιλοσοφία της γλώσσας, αισθητική" (εκδόσεις Παπαδήμας).
Στη συνέχεια, έχοντας πάρει μια γεύση από την Πλατωνική φιλοσοφία, μπορείς να διαβάσεις και άλλα έργα (όντας πλέον "υποψιασμένος") ή να ξαναδιαβάσεις με άλλο πρίσμα εκείνα που είχες πρωτοδιαβάσει. Συνήθως χρειάζονται 3-4 αναγνώσεις για να εμβαθύνει κανείς (μπορείς π.χ. να εργαστείς με τη γνωσιοθεωρία του Πλάτωνα και να μελετήσεις σε βάθος το έργο "Μένων" που δεν είναι και ιδιαίτερα μεγάλο σε μήκος και δεν θα σε κουράσει ιδιαίτερα).
Κάποια από τα Πλατωνικά κείμενα που θα μπορούσες να διαβάσεις για αρχή, και τα οποία είναι αρκετά βατά, είναι τα:
- Συμπόσιο
- Φαίδων
- Φαίδρος
- Πολιτεία
- Μένων
Σχετικά με τα θέματα που έχουν ως αντικείμενο τα βιβλία, υπάρχει ειδική κατηγορία στα forums (όπου θα μεταφερθεί σύντομα και η παρούσα συζήτηση):
Περιοδικά - Βιβλία.
Πιθανόν να σε ενδιέφερε και το θέμα:
Ενδιαφέροντα Βιβλία.