ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Ο Βουδισμός (σειρά γνώσης) - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

- Ο Βουδισμός (σειρά γνώσης) - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

thoth62 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/4
thothΙδρυτικό Μέλος
02/06/2003, 10:42:27

Η ΣΟΦΙΑ

Την συνιστούν η ορθή σκέψη και η ορθή κατανόηση.

Η Ορθή Σκέψη υποδηλώνει τις σκέψεις της αυταπάρνησης ή απόσπασης, τις σκέψεις της αγάπης και της μη βίας, οι οποίες αγκαλιάζουν όλα τα όντα.

Η Ορθή Κατανόηση είναι η κατανόηση των πραγμάτων όπως αυτά είναι, και οι Τέσσερις Ευγενείς Αλήθειες είναι εκείνες που εξηγούν τα πράγματα όπως πραγματικά είναι. Επομένως είναι αυτή που ανάγεται στην κατανόηση των Τεσσάρων Ευγενών Αληθειών.

Σύμφωνα με τον βουδισμό υπάρχουν δυο είδη κατανόησης: αυτό που συνήθως εννοούμε , δηλ. γνώση, συσσωρευμένη μνήμη , διανοητική σύλληψη ενός αντικειμένου σύμφωνα με ορισμένα γνωστά δεδομένα (σύμφωνη γνώση). Η αληθινή βαθιά κατανόησηονομάζεται «διείσδυση», δηλαδή αντίληψη ενός πράγματος στην αληθινή του φύση.

Η ΔΟΞΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΥΠΑΡΞΗ ΨΥΧΗΣ: ΑΝΑΤΜΑ

Η ΨΥΧΗ

Αυτό που υπονοείται συνήθως με την λέξη Ψυχή, Εαυτός, Εγώ ή Άτμαν, είναι ότι στον άνθρωπο υπάρχει μια μόνιμη, διαρκής και απόλυτη οντότητα, η οποία είναι η αμετάβλητη ουσία πίσω από τον φαινομενικό κόσμο. Σύμφωνα, όμως με τις διδασκαλίες του Βούδα η ιδέα του ανώτερου Εαυτού είναι μια φανταστική λαθεμένη πίστη, που δεν έχει το αντίστοιχό της στην πραγματικότητα και παράγει τις επιβλαβείς σκέψεις του «εγώ» και του «δικό μου», την ιδιοτελή επιθυμία, το πάθος, την προσκόλληση, το μίσος, την αλαζονεία, την κακοβουλία και άλλους ρύπους και προβλήματα.

Η ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗ ΓΕΝΕΣΗ

Η Εξαρτημένη Γένεση είναι η δοξασία σύμφωνα με την οποία τίποτα στον κόσμο δεν είναι απόλυτο. Το κάθε τι, είναι εξαρτημένο σχετικό και σε συνάρτηση με τα γύρω του. Αυτή είναι η βουδιστική θεωρία της σχετικότητας.

Η θεωρία αυτή σύγκειται από δώδεκα παράγοντες:

1.Από την άγνοια εξαρτώνται οι βουλητικές πράξεις ή καρμικοί σχηματισμοί
2. Από τις βουλητικές πράξεις εξαρτάται η συνείδηση
3.Από την συνείδηση εξαρτώνται τα νοητικά και φυσικά φαινόμενα
4.Από τα νοητικά και φυσικά φαινόμενα εξαρτώνται οι έξι λειτουργίες (δηλ. τα πέντε αισθητήρια όργανα και ο νους)
5.Από τις έξι λειτουργίες εξαρτάται η (αισθητηριακή και νοητική) επαφή.
6.Από την επαφή εξαρτάται η αίσθηση
7.Από την αίσθηση εξαρτάται η επιθυμία, «δίψα»
8.Από την επιθυμία εξαρτάται η προσκόλληση
9.Από την προσκόλληση εξαρτάται η διαδικασία του γίγνεσθαι
10.Από την διαδικασία του γίγνεσθαι εξαρτάται η γέννηση
11.Από την γέννηση εξαρτάται (12) η φθορά, ο θάνατος, ο θρήνος, ο πόνος κ.τ.λ.

Έτσι η ζωή εμφανίζεται, υφίσταται και συνεχίζεται. Αν πάρουμε την φόρμουλα αυτή με την αντίστροφη σειρά φτάνουμε στο σταμάτημα της διαδικασίας.

Σύμφωνα με την Εξαρτημένη Γένεση δε μπορεί να τεθεί το ζήτημα της ελεύθερης βούλησης, αφού όλα εξαρτώνται από κάπου. Η ίδια η αποκαλούμενη «ελευθερία» είναι εξαρτημένη και σχετική.

Η ΜΗ ΨΥΧΗ

Η άρνηση ενός άφθαρτου Άτμαν είναι κοινό χαρακτηριστικό όλων των δογματικών συστημάτων τόσο του Μικρού όσο και του Μεγάλου Οχήματος, και συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να υποθέσουμε ότι η βουδιστική παράδοση, που συμφωνεί πλήρως στο σημείο αυτό, παρεξέκλεινε από την αρχική διδασκαλία του Βούδα.

Οι άνθρωποι εκνευρίζονται με την ιδέα ότι μέσω της διδασκαλίας του Βούδα για το Ανάτμα, ο εαυτός τον οποίον φαντάζονται ότι έχουν πρόκειται να καταστραφεί. Ο Βούδας δεν το αγνοούσε αυτό. Έλεγε χαρακτηριστικά : «αυτή η ιδέα ότι μπορεί να μην υπάρχω, μπορεί να μην κατέχω, είναι τρομακτική για τον αδαή κοσμικό». Η ύπαρξη ακόμα και του Άτμα είναι αποτέλεσμα των Πέντε Συσσωρεύσεων.

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

drumx13Μέλος
02/06/2003, 16:22:30
ωραιος ο βουδας και η διδασκαλια του....

love for what is comming and forgivness for the past...

Edited by - drumx13 on 04/06/2003 09:01:21

shankaraΜέλος
03/06/2003, 20:17:21
TAT TVAM ASI

beyondΜέλος
04/06/2003, 12:14:25
ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ..
ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΔΩ ΚΑΠΟΥ ΜΙΑ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΒΟΥΔΙΣΜΟΥ ,ΕΧΩ ΤΗΝ ΑΜΥΔΡΗ ΑΙΣΘΗΣΗ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΚΟΙΝΑ.ΤΙ ΛΕΤΕ ?

WolffacedΜέλος
04/06/2003, 13:18:46
quote:

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΔΩ ΚΑΠΟΥ ΜΙΑ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΒΟΥΔΙΣΜΟΥ ,ΕΧΩ ΤΗΝ ΑΜΥΔΡΗ ΑΙΣΘΗΣΗ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΚΟΙΝΑ.ΤΙ ΛΕΤΕ ?

Μπορεί να έχουν κάποια κοινά όπως η Μέση Οδός με το Παν Μέτρον Άριστον. Αλλά έχουν και πολύ μεγάλες διαφορές σχετικά με τις έννοιες περί Θεού, περί Νιρβάνας κ.α.

04/06/2003, 15:08:59
Φίλε thoth,
δεν έχω προλάβει να διαβάσω όλα σου τα post αλλά
μου φαίνεται αρκετά ενδιαφέρον το θέμα και πολύ
αξιόλογος ο τρόπος που το παρουσιάζεις.
Επειδή φαίνεται πως έχεις εμβαθύνει στο θέμα θα
ήθελα να σου κάνω μερικές ερωτήσεις.
Έχεις υπόψη σου κάποια βιβλία ή πηγές γενικότερα
στις οποίες θα μπορούσαμε να ανατρέξουμε.
Αν μπορείς, μην με παραπέμψεις γενικά στο internet
καθώς με το χάος που γίνεται δεν θα βγάλω άκρη (εκτός
φυσικά κι αν πρόκειται για συγκεκριμένες σελίδες).
Τα links που έχει το esoterica είναι στο δικό
σου μήκος κύματος; Προτιμώ τα βιβλία πάντως.

thothΙδρυτικό Μέλος
04/06/2003, 16:35:18
Γεια σου calea_zacatechichi.

Πώς κατάλαβες ότι τα links είναι δική μου επιλογή;;; Τόσο πολύ μου μοιάζουν τα άτιμα; Δεν πήραν τίποτα από την μάνα τους. Φτυστά εγώ βγήκαν.

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τον Βουδισμό, σου προτείνω να πάρεις το βιβλίο το οποίο χρησιμοποιώ ως οδηγό για αυτό το topic (αναφέρεται στο πρώτο μήνυμα σε αυτό το topic). Καλό είναι επίσης το βιβλίο "Ζεν Βουδισμός και Ψυχανάλυση".

Καλά άρθρα για τον Βουδισμό θα βρεις στην κατηγορία άρθρων "Ανατολική Σοφία" στο site μας. Επίσης να επισκεφτείς το πολύ καλό site www.translatum.gr.

Αν αναφέρεσαι σε γενικότερη βιβλιογραφία επισκέψου το topic topic.asp?TOPIC_ID=169

Ελπίζω να βοήθησα.

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

thothΙδρυτικό Μέλος
06/06/2003, 16:36:30
Συνεχίζουμε...

Η ΝΟΗΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
ΜΠΥΑΒΑΝΑ

Ο Βούδας είπε «Ω μπικσού , υπάρχουν δυο είδη ασθένειας , ποια είναι αυτά τα δυο ; Φυσική ασθένεια και νοητική ασθένεια .Υπάρχουν άνθρωποι και απολαμβάνουν καλή υγεία για έναν ή δυο χρόνια …ακόμα για εκατό ή περισσότερα χρόνια . Αλλά, ω μπικσού, σπάνιοι είναι στον κόσμο εκείνοι που μένουν απαλλαγμένοι από νοητική ασθένεια έστω και για μια στιγμή , εκτός μόνον από κείνους που είναι απαλλαγμένοι από νοητικούς ρύπους»

ΠΑΡΑΝΟΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΥ

Η Διδασκαλία του Βούδα , ειδικότερα η μέθοδος του «διαλογισμού» του, στοχεύει στην δημιουργία μιας κατάστασης τέλειας νοητικής υγείας, ισορροπίας και αταραξίας. Η μέθοδος αυτή έχει γίνει το μεγαλύτερο αντικείμενο παρανόησης , απ΄ όλη την διδασκαλία του. Όταν αναφέρεται η λέξη «διαλογισμός» , αμέσως σκέφτεται κανείς την διαφυγή από τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής , παίρνοντας μια συγκεκριμένη στάση σαν ένα άγαλμα , σε κάποιο μέρος αποκομμένος από την υπόλοιπη κοινωνία . Ο αληθινός βουδιστικός «διαλογισμός» δε σημαίνει σε καμιά περίπτωση κάτι τέτοιο.

Η λέξη «διαλογισμός» είναι πολύ φτωχό υποκατάστατο του αρχικού όρου «μπχαβάνα», που σημαίνει καλλιέργεια ή ανάπτυξη , δηλ. νοητική καλλιέργεια ή νοητική ανάπτυξη.

Κυριολεκτικά μιλώντας η βουδιστική «μπχαβάνα» είναι νοητική καλλιέργεια με το πλήρες νόημα του όρου. Στοχεύει στην κάθαρση του νου από τους ρύπους και τις ταραχές όπως είναι τα πάθη , το μίσος ,η κακοβουλία, η νωθρότητα, οι ανησυχίες , η ταραχή και οι αμφιβολίες , και στην καλλιέργεια ιδιοτήτων τέτοιων όπως είναι η συγκέντρωση , η επίγνωση , η νοημοσύνη , η θέληση , η ενεργητικότητα, η αναλυτική ικανότητα , η εμπιστοσύνη , η χαρά και η αταραξία, που οδηγούν τελικά στην επίτευξη της σοφίας , η οποία βλέπει την φύση των πραγμάτων όπως είναι και αντιλαμβάνεται την Έσχατη Αλήθεια, το Νιρβάνα .

ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΥ

Υπάρχουν δυο μορφές του διαλογισμού:
α) Η ανάπτυξη της νοητικής συγκέντρωσης (samatha)
β) της εστίασης του νου (sitteggata), μέσω διάφορων μεθόδων που περιγράφονται στα κείμενα , και οδηγεί σε ανώτερες μυστικιστικές καταστάσεις όπως είναι «Σφαίρα της Κενότητας» ή η «Σφαίρα ούτε της Αντίληψης , Ούτε της Μη Αντίληψης». Όλες αυτές οι καταστάσεις δεν έχουν καμιά σχέση με την «Πραγματικότητα» , την Αλήθεια , το Νιρβάνα. Δεν είναι καθαρά βουδιστικές αλλά δεν τους αποκλείει και ο βουδισμός . Δεν είναι ουσιώδες για την απόκτηση του Νιρβάνα. Ο ίδιος Βούδας τις θεωρούσε αυτές τις μυστηκιστιστικές καταστάσεις σαν μια «ευτυχισμένη ζωή σ΄ αυτήν την ύπαρξη» και τίποτε περισσότερο.

ΒΟΥΔΙΣΤΙΚΟΣ «ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ»

Γι΄ αυτό επινόησε την άλλη μορφή διαλογισμού , που είναι γνωστή ως «βιπασάνα» , «Ενόραση» μέσα στην φύση των πραγμάτων , που οδηγεί στη πλήρη απελευθέρωση του νου, στην αντίληψη της Έσχατης Αλήθειας, του Νιρβάνα. Είναι μια αναλυτική μέθοδος που βασίζεται στην στοχαστικότητα , στην επίγνωση, στην επαγρύπνηση και στην παρατήρηση.

«ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΧΑΣΤΙΚΟΥΗΤΑΣ»

Η πιο σημαντική ανάλυση που έκανε ποτέ ο Βούδας σχετικά με την νοητική ανάπτυξη («διαλογισμό») ονομάζεται «Σχεδιασμός Στοχαστικότητας». Οι τρόποι, που αναφέρονται σ΄ αυτήν την ανάλυση, δεν είναι αποκομμένοι απ΄ την ζωή, αλλά αντίθετα όλοι συνδέονται με την ζωή και με τις καθημερινές δραστηριότητες: τις θλίψεις, τις χαρές μας, τα λόγια και τις σκέψεις μας, τις ηθικές και διανοητικές ασχολίες μας.

Η ανάλυση χωρίζεται σε τέσσερα βασικά τμήματα:
-το πρώτο ασχολείται με το σώμα μας
-το δεύτερο με τα συναισθήματα και τις αισθήσεις
-το τρίτο με το νου
-το τέταρτο με διάφορα νοητικά και ηθικά ζητήματα

Το σημαντικό είναι , όποια κι αν είναι η μορφή του «διαλογισμού», η προσοχή ή η επίγνωση, η προσοχή ή η παρατήρηση.

Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Η δύναμη της συγκέντρωσης είναι απαραίτητη για κάθε σε βάθος κατανόηση, διείσδυση , ενόραση μέσα στην φύση των πραγμάτων. Επίσης θα πρέπει να έχουμε προσοχή μας πάνω σε καθημερινές μας λειτουργίες. Δηλ. να βιώνουμε την παρούσα στιγμή, παρούσα δράση. Αυτό , βέβαια, δε σημαίνει πως πρέπει να ξεχάσουμε το παρελθόν και να μην σκεφτόμαστε καθόλου το μέλλον. Αλλά αντίθετα να σκεφτόμαστε σε σχέση με την παρούσα στιγμή , παρούσα δράση, όταν και όπου συνδέονται.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Βούδα όταν τον ρώτησαν γιατί οι μαθητές του ζούσαν μια ήρεμη και απλή ζωή, μ΄ ένα μόνο γεύμα την ημέρα ήταν τόσο ακτινοβόλοι: «Δεν μετανοούν για το παρελθόν , ούτε προσδοκούν για το μέλλον . Ζουν στο παρόν. Γι΄ αυτό είναι ακτινοβόλοι . Προσδοκώντας για το μέλλον και μετανιώνοντας για το παρελθόν , οι ανόητοι ξεραίνονται σαν κομμένα καλάμια (στον ήλιο)»

Είναι αξιοπρόσεκτη η ομοιότητα με τα λόγια του Ν. Καζαντζάκη (Δεν πιστεύω τίποτα , δεν ελπίζω τίποτα, είμαι ελεύθερος), αλλά και η τεράστια διαφορά με τις θέσεις του χριστιανισμού σχετικά με την μετάνοια και την πίστη στην μετά θάνατον λύτρωση.

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

thothΙδρυτικό Μέλος
09/06/2003, 11:06:58

Συνεχίζουμε...

ΠΡΟΣΟΧΗ Ή ΕΠΙΓΝΩΣΗ

Η προσοχή ή επίγνωση δε σημαίνει ότι θα πρέπει να σκέφτεστε και να συνειδητοποιείτε «κάνω αυτό» ή «κάνω εκείνο». Αλλά το αντίθετο. Τη στιγμή που σκέφτεστε «κάνω αυτό» τότε γίνεστε αυτοσυνείδητος και δεν ζείτε πλέον στην πράξη, αλλά στην ιδέα του «εγώ υπάρχω» και επομένως η εργασία σας υπόκειται σε φθορά. Θα πρέπει να ξεχνάτε πλήρως τον εαυτό σας και να χάνεστε σ΄ αυτό που κάνετε.

Τη στιγμή που ο ομιλητής αποκτά συνείδηση και σκέφτεται «απευθύνομαι σε ακροατήριο» η ομιλία του διαταράσσεται και η ροή της σκέψης του διακόπτεται, αλλά όταν ξεχνιέται στην ομιλία του , στο θέμα του , τότε βρίσκεται στο καλύτερο σημείο του, μιλάει ωραία και εξηγεί τα πράγματα με διαύγεια. Κάθε μεγάλο έργο-καλλιτεχνικό, ποιητικό, διανοητικό ή πνευματικό-παράγεται σε τέτοιες στιγμές , όταν οι δημιουργοί χάνονται πλήρως μέσα στις πράξεις τους , όταν ξεχνούν τον εαυτό τους εντελώς και απαλλάσσονται από την αυτοσυνείδηση. Η μέθοδος του Ζεν βασίζεται σ’ αυτήν την διδασκαλία.

ΕΜΠΌΔΙΑ ΣΩΣΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΥ

Υπάρχουν 5 εμπόδια για κάθε σοφή κατανόηση και, στην πραγματικότητα, για κάθε πρόοδο. Όταν το άτομο καταβάλλεται απ΄ αυτά και δεν γνωρίζει πώς να απαλλαγεί, τότε δε μπορεί να κατανοήσει το σωστό και το λανθασμένο , ή το καλό και το κακό:
1.Λάγνες επιθυμίες
2.Κακία, μίσος ή οργή
3.Νωθρότητα και χαύνωση
4.Ταραχή και ανησυχία
5.Σκεπτικιστικές αμφιβολίες

ΕΠΤΑ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΦΩΤΙΣΗΣ

Μπορεί κανείς να διαλογιστεί στους Επτά Παράγοντες Φώτισης:

1.Προσοχή: δηλ. να έχουμε επίγνωση και αντίληψη όλων των δραστηριοτήτων και κινήσεων φυσικών και νοητικών.

2.Εξέταση και έρευνα των διάφορων προβλημάτων της δοξασίας. Εδώ συμπεριλαμβάνονται όλες οι θρησκευτικές , ηθικές και φιλοσοφικές μελέτες, το διάβασμα, η έρευνα , η ανάλυση , η συνομιλία.

3.Ενέργεια, για να εργαστείτε με αποφασιστικότητα ως το τέλος.

4.Χαρά, ιδιότητα εντελώς αντίθετη από την πεσιμιστική, σκοτεινή ή μελαγχολική στάση του νου.

5.Χαλάρωση σώματος και νου. Δεν πρέπει να είναι κανείς άκαμπτος ούτε σωματικά, αλλά ούτε νοητικά.

6.Συγκέντρωση.

7.Αταραξία, δηλ. να μπορείτε να αντιμετωπίζετε όλες τις αντιξοότητες της ζωής με νοητική ηρεμία , γαλήνη, χωρίς ταραχή.

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΥ

Υπάρχουν άλλα θέματα διαλογισμού, που κατά την παράδοση είναι σαράντα στον αριθμό, μεταξύ των οποίων πρέπει να αναφερθούν οι Τέσσερις Λεπτοφυείς Καταστάσεις:

1)Εξάπλωση της απεριόριστης συμπαντικής αγάπης και καλοσύνης σε όλα τα έμβια όντα χωρίς καμία διάκριση.

2)Ευσπλαχνία για όλα τα έμβια όντα που υποφέρουν , προβληματίζονται και πονούν

3)Συμπονετική χαρά για την επιτυχία, την ευημερία και την ευτυχία των άλλων

4)Αταραξία σ΄ όλες τις αντιξοότητες της ζωής

Στην επόμενη Ενότητα: Τι δίδαξε ο Βούδας και πως, αυτό, μπορεί να αξιοποιηθεί από τον σημερινό κόσμο

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

09/06/2003, 16:54:49
Ω!τρισμεγιστε τι ομορφα !
..οταν διαβαζω τη σωστη σειρα απο λεξεις...

συνεχισε...
σκεφτομαι πως μετα απο την εδω κατανοηση ,περισσοτεροι θα μπορεσουν να ενωθουν με την ευδαιμονια...+ να προσελθουν στην εστια της ειρηνης...
καιρος για... re-union...

vande!

Let there be Light!

thothΙδρυτικό Μέλος
09/06/2003, 21:52:46
Ευχαριστώ γλυκιά μου για την ενθάρρυνση.

Σαν την παραβολή του Χριστού με τον Σπορέα, ρίχνω τους όποιους σπόρους μου εμπιστεύεται η μοίρα, στους γύρω μου τόπους.

Δεν είναι δική δουλειά ποιοι θα "πιάσουν" και ποιοι όχι αλλά έτσι κι αλλιώς είναι μια μικρή ικανοποίηση να βλέπω ότι μερικά "βλασταράκια" ρίχνουν την ομορφιά τους και την ζωή τους σε διψασμένες, έτοιμες και χαρούμενες ψυχές.

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

lulaΝέο Μέλος
01/12/2011, 13:17:58
Εδώ και ένα χρόνο βλέπω όνειρα με εισβολές εξωγήινων... κάποιες υποτήθετε ότι έχουνε γίνει ήδη, ενώ κάποιες άλλες υποτίθετε ότι πρόκειται να γίνουν στο μέλλον... δεν μοιάζουν με εφιάλτες... αντίθετα μάλιστα... και έχω την εντύπωση ότι είναι προφητικά... είναι ανόητο.. βλέπει κανείς άλλος όνειρα με ούφο?

violent kingΜέλος
01/12/2011, 13:26:43
τα ονειρα αποτελουν μερος των φοβων μας,των σκεψεων μας,γενικοτετα πληροφοριων που υπαρχουν στον εγκεφαλο μας,δεν ειναι προφητικα,δεν υπαρχει κατι μεταφυσικο σε αυτα,καμια συνδεση με μελλοντικα γεγονοτα.

Countess it is your night
You are haunted by your wild desires
Possessed by bestial lust
You are the goddess of the love

NotirkΜέλος
01/12/2011, 14:17:51
[quote]lula

Εδώ και ένα χρόνο βλέπω όνειρα με εισβολές εξωγήινων... κάποιες υποτήθετε ότι έχουνε γίνει ήδη, ενώ κάποιες άλλες υποτίθετε ότι πρόκειται να γίνουν στο μέλλον... δεν μοιάζουν με εφιάλτες... αντίθετα μάλιστα... και έχω την εντύπωση ότι είναι προφητικά... είναι ανόητο.. βλέπει κανείς άλλος όνειρα με ούφο?
=================================================================Kalv

Εγω τα βλεπω εδω και 50 plus χρονια,απο τοτε που ουτε για UFO ξεραμε
ουτε ουφολογοι και αντιουφολογοι ξερολες υπηρχαν,αν σου λεει κατι αυτο.
Καλως ηλθες στο club και μη χαμπαριαζεις με αντουφολογους ξερολες.
Α!!ουτε με τους ονειροκριτες

01/12/2011, 15:37:02
quote:

Μην δίνεις σημασία.

Θα έχεις επηρεαστεί από κάποιες σχετικές χολιγουντιανές παραγωγές, ή από ανάλογες ιστορίες στο ίντερνετ.

Δεν πρόκειται κάτι τέτοιο να συμβεί.
Ηρέμησε!!!!

Όταν ξαναδείς τέτοια όνειρα, χαλάρωσε και απόλαυσε το όνειρο, έχοντας κατά νου ότι βλέπεις φανταστικά σενάρια.
Αν μπορείς διασκεύασε και το σενάριο όταν ξυπνήσεις, και στο επόμενο όνειρο θα το δείς να τρέχει αυτή η αλλαγή της ιστορίας.

lulaΝέο Μέλος
01/12/2011, 19:57:53
Τα όνειρα αυτά δεν ειναι εφιαλτες, είναι από τα πιο φαντασμαγορικά όνειρα που είχα ποτέ μου... νιώθω μία περίεργη ασφάλεια και προστασία, δεν πάζει θέμα καταστροφής... αντίθετα...

αμοθενΜέλος
01/12/2011, 21:51:15
===============================================
lula

==================================================

Γεια σου lula

Προφητικα ονειρα εχουν δει εκατομμυρια ανθρωποι στον κοσμο.Αρα δεν είναι ανοητο ουτε αδυνατο να γνωριζει «καποιος» το μελλον.

Το θεμα μ’ενδιαφερει και θα ηθελα να σε παρακαλεσω,αν θελεις,να καταθεσεις-περιγραψεις τα ονειρα σου στο φορουμ.

Τα λεμε

02/12/2011, 02:11:27
quote:
βλέπει κανείς άλλος όνειρα με ούφο?

Εγώ έβλεπα και βλέπω, αρκετά συχνά. Και είναι όλα πολύ έντονα. Τα περισσότερα έχουν κάπως απειλητικό χαρακτήρα. Όχι γιατί οι εξωγήινοι είναι πάντα κακοί, όσο για το ότι απειλείται αυτό που θεωρούσαμε ως δεδομένο μέχρι τη στιγμή της μαζικής εμφάνισης των UFO. Συχνά τα όνειρά μου αυτά συνοδεύονται με ένα αίσθημα τέλους, αποκάλυψης. Περιπετειώδη στην πλειοψηφία τους, αν και σε κάποιες περιπτώσεις έχω δει μονάχα τα φώτα στον ουρανό, σε κάποιους περίεργους σχηματισμούς και απλά ένιωσα πως αυτό ήταν, τελείωσε, δεν θα αναρωτιώμαστε πλέον για το τι υπάρχει πέρα από εμάς, αλλά δεν θα υπάρχει και τίποτε πια για να περιμένουμε.

Δεν ξέρω εάν έχουν κάποιον χαρακτήρα προφητείας, κάποιον χαρακτήρα "ανάμνησης" ή εάν είναι ένας τρόπος κωδικοποίησης του εσωτερικού μας κόσμου και των σκέψεων/φόβων μας κ.λπ. μέσα από ένα στερεότυπο επιστημονικής φαντασίας. Θα ήθελα ίσως να σκεφτώ όταν έχω δει ένα τέτοιο όνειρο πως ήταν προφητικό, πως υπονοούσε μια ιδιαίτερη πρόσβαση που εγώ προσωπικά έχω με τον εξωγήινο κόσμο, να διατηρήσω για λίγο ακόμα τη σημαντικότητά του όντας πλέον ξυπνητή. Αλλά εκεί είναι που σκέφτεται κανείς, ότι ακριβώς αυτές οι σκέψεις εξυπηρετούν αυτόν τον σκοπό: να νιώσει διαφορετικά, σημαντικά, έντονα αυτός που έχει την εμπειρία κι έτσι της προσδίδει ένα πιο βαρύ νόημα.

Ίσως πάλι να το προσγειώνω πολύ το θέμα με τα παραπάνω.
Όταν πάντως εμφανιστούν πάνω από το κεφάλι μας και νιώσω κάποιο οικείο συναίσθημα, από αυτά των σχετικών ονείρων, θα ξέρω να σας πω σίγουρα

02/12/2011, 02:14:01
Και μια μικρή συντονιστική σημείωση:

Ο τίτλος του θέματος "ΟΝΕΙΡΑ ΜΕ ΟΥΦΟ" αλλάζει σε:
"Όνειρα με UFO" (είναι πιο εύκολο να βρει κανείς τη λέξη UFO μέσω αναζήτησης, παρά τη λέξη ΟΥΦΟ - όσο για τα κεφαλαία, γενικώς καλό είναι να αποφεύγεται η πολύ συχνή χρήση τους, ακόμα και σε τίτλους θεμάτων)

NotirkΜέλος
02/12/2011, 03:57:56
[quote]lula

Τα όνειρα αυτά δεν ειναι εφιαλτες, είναι από τα πιο φαντασμαγορικά όνειρα που είχα ποτέ μου... νιώθω μία περίεργη ασφάλεια και προστασία, δεν πάζει θέμα καταστροφής... αντίθετα...

--------------------------------------------------------------

-Eτσι ακριβως νιοθω και εγω,οπως το λες,μια περιεργη ασφαλεια
και προστασια αλλα και ελπιδα.
-Επισης,εχω βρεθει πολες φορες μεσα σε αυτα.Μια απο αυτες,με
θεραπευσαν απο καποιο προβλημα υγειας,οπως το εχω αναφερει
σε αλλο φορουμ εδω στο esoterica και εφαγα και το σχετικο κραξιμο.
-Ομως μου εχει συμβει τοσες πολες φορες και με τετοιο τροπο που το
κραξιμο με αφηνει πλεον αδιαφορο.
-Η τελευταια φορα που βρεθηκα μεσα σε αστροπλοιο ηταν πριν 6 μηνες.
Τα οντα μεσα σ'αυτα,ειναι οπως και εμεις με την διαφορα οτι
εκπεμπουν μια ηρεμια και μια σιγουρια αγνωστη σ' εμας.
-Αυτη την τελευταια φορα με εξετασαν πανω σε ενα ιατρικο μεταλικο
τραπεζι.Ηταν μια γιατρος και δυο ανδρες βοηθοι της.Οταν τελειωσαν
με αυτο που ηθελαν να δουν,με εβαλαν σε ενα σφαιρικο οχημα
κατι σαν φυσαλιδα και επεστρεψα στη γη.
-Οποιος εχει αναλογες εμπειριες μη δισταζει να τις καταθεσει ,το μονο
κακο που κανουν,ειναι οι αντιδρασεις των σκεπτηκιστων,αλλα ας τις
αντιμετωπισουμε με κατανοηση.
-Τονιζω ακομα μια φορα,οτι τα ονειρα αυτα τα βλεπω απο την εφηβικη
μου ηληκια,δηλ. εδω και 50 και πλεον χρονια,μια εποχη που δεν
μιλαγαμε για UFO,ωστε να εχω επιρεαστει.