- Ταοισμός - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
Αισθάνομαι πως ο Λάου Τζε,σε ό,τι κι αν αναφέρεται,έχει κατά νου την εσωτερική πάλη του ανθρώπου να γνωρίσει και να "απογυμνώσει" εαυτόν ,από κάθε τι περιττό για το ίδιο το πνεύμα.
Οι λέξεις 'αγώνας' και 'υπομονή',δεν είναι αντίθετες,συμβαδίζουν.Σε αυτήν την προσωπική πνευματική αναζήτηση,μα και οπουδήποτε αλλού στη ζωή μας, απαιτείται υπομονή ώστε να μην απελπιστούμε από τις αποτυχίες μας ,να αντέξουμε τον πόνο ή την κόπωση.Έτσι στην ουσία με εφόδιο και αυτήν, οδηγούμαστε στην επίτευξη των ιδικών μας στόχων ,πορευόμαστε ως το μέλλον.
Οι λέξεις και οι φράσεις αποκτούν διαφορετικό νόημα για το καθένα όταν εξαρτώνται από τα ιδιαίτερα φίλτρα με τα οποία τις επεξεργάζεται.Άρα εναπόκειται σε εμάς τους ίδιους η πλευρά που θα επιλέξουμε να τις διαβάσουμε.
Η κινέζικη λογική όπως διαμορφώθηκε στους αιώνες,τόσο μέσα από τον Ταοϊσμό όσο και από το Κομφουκιανισμό,χαρακτηρίζεται από μια διάθεση συμφιλιωτική,ήρεμη με στόχο σαν ιδεώδες ,την απόλυτη γνώση και έλεγχο του εαυτού μας!Ύπο το πρίσμα αυτό οφείλουμε να κοιτάξουμε το παραπάνω απόσπασμα.Άρα εδώ "υπομένω" δε σημαίνει υποτάσσομαι μα μεταλλάσσομαι σε ό,τι είναι απαραίτητο για το πνεύμα μου.
Τελειώνοντας,ένας μεγάλος δάσκαλος της Τέχνης έλεγε πως <<Η Υπομονή είναι Ενέργεια>>.
Και πώς να μην είναι όταν σε εφοδιάζει με τη μέγιστη εσωτερική δύναμη!!
ΥΓ1.Συμπτωματικά thoth,μελετώ τελευταία τη σχέση Ταοϊσμού και πολιτικής..Έχει γούστο να ομοιάζουν και οι πηγές μας.
ΥΓ2.Μια συζήτηση γίνεται καλή με υπομονή και ηρεμία!Να'στε καλά.
Ευχαριστώ και χαιρετώ.
quote:
ΥΓ2.Μια συζήτηση γίνεται καλή με υπομονή και ηρεμία!Να'στε καλά.
ΟΚ.
Δεν θα συνεχίσω τον "διάλογο" με τον Αίολο, σε αυτό το topic. Εξάλλου δεν τον επεδίωξα. Όταν κάποιος μου απευθύνεται οφείλω να του απαντήσω. Κι αυτό έγινε με την τοποθέτησή του Αίολου για την Αίγυπτο. Απλά υπάρχει μια "άγνωστη προϊστορία" μας. ![]()
ΤΑΟ, το βιβλίο "Η Κατανόηση των Μυστηρίων" του Ουέν Τσου το έχεις διαβάσει; Αυτή είναι η βασική μου πηγή για την Ταοϊστική φιλοσοφία στο θέμα της πολιτικής.

Ίσως κάνω κάποια λάθη όπως όλοι μας. Προσπαθώ να τα διορθώνω όταν
μού επισημαίνονται με σαφήνεια και με ευγένεια.
Γνώση χωρίς παιδεία είναι άχρηστη...
Αν μου το επιτρέψει ο χρόνος,θα ήθελα κάποια στιγμή να κάνω μια συγκριτική αναφορά ανάμεσα τους.
Καλέ μου master,ναι το έχω διαβάσει,όπως πρόσφατα και την "Εισαγωγή στην κινέζικη σκέψη" του Μαρσέλ Γκρανέ.Κάπου συναντηθήκαμε ![]()
Κι επειδή σήμερα νιώθω πολύ πολύ καλή,ιδού κι ελπίζω να το δείτε..

Τι λες;
"Η ισχύς εν τη ενώσει"![]()

quote:
Πολύ ωραία.... Κάνω μια πρόταση: Άσε πάνω μου το βιβλίο "Η κατανόηση των Μυστηρίων" από το οποίο έχω αρχίσει να δακτυλογραφώ επιλεγμένα αποσπάσματα. Εάν μπορέσεις παρουσίασέ μας από το άλλο βιβλίο που λες κάποια σημαντικά στοιχεία.Τι λες;
"Η ισχύς εν τη ενώσει"
Παρακαλώ thoth.....Έχεις κατά νου κάποιο σχέδιο?
Χαιρετώ![]()
quote:
Παρακαλώ thoth.....Έχεις κατά νου κάποιο σχέδιο?
Τίποτε ιδιαίτερο ή ξεχωριστό TAO. Απλώς, εδώ και χρόνια, με καίει το γεγονός ότι έχουμε - οι περισσότεροι - άγνοια σχετικά και με αυτήν την όψη του Ταοϊσμού.
Οι περισσότεροι γνωρίζουμε μια πιο μυστικιστική και λεπτοφυή όψη του Ταοϊσμού και πιστεύουμε - λανθασμένα - ότι ο Ταοϊσμός μας προτρέπει να αφήσουμε αυτήν την κοσμική ζωή και να χωθούμε σε κάποια σπηλιά για να ξεφύγουμε από την... "κακούργα κοινωνία". Θεωρώ ότι ο Ταοϊσμός είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο και πιο ευρύ που αγκαλιάζει όλη την κοινωνική έκφραση και έχει αξιόλογες διδασκαλίες και προτάσεις για την φιλοσοφική προσέγγιση των κοινωνικό-πολιτικών προβλημάτων. Για αυτό και θα προσπαθήσω να παρουσιάσω - αργότερα - αυτό το "πρόσωπο" του Ταοϊσμού, με αποσπάσματα και σχόλια από το βιβλίο που προανέφερα.
Εάν βρίσκεις κι εσύ κάποια τέτοια αποσπάσματα θα ήταν ωραίο να τα παραθέσεις για να δείξουμε μια πιο ολιστική εικόνα του Ταοϊσμού.
Βέβαια η πρόσκλησή μου επεκτείνεται και σε όποιον άλλον παρακολουθεί αυτό το topic.

quote:
... ότι ο Ταοϊσμός μας προτρέπει να αφήσουμε αυτήν την κοσμική ζωή και να χωθούμε σε κάποια σπηλιά για να ξεφύγουμε από την... "κακούργα κοινωνία".
Από τα ελάχιστα που έχω γνωρίσει και κατανοήσει ,είναι το εξής...το Τάο είναι ακριβώς μέσα στο σπίτι.Βρίσκεται μέσα μας και μεταμορφώνοντας τον εαυτό μας,ανακαλύπτουμε τον τρόπο να αποκαταστήσουμε την ψυχή.
(Ελπίζω μέχρι στιγμής να μετέφερα κάτι από αυτό.)
Η φιλοσοφία του Ταοϊσμού είναι όντως πολύ πλατιά και ίσως να ανταποκρίνεται παντού,σα χαμαιλέοντας διατηρώντας ωστόσο την ουσία της.Το πώς έχει επιδράσει στην κοινωνική και πολιτική ζωή ενός ολόκληρου πολιτισμού,είναι πράγματι ενδιαφέρον.Αν και από τη στιγμή που κάτι τέτοιο άρχισε να συμβαίνει,την οδήγησε πιθανώς στο δογματισμό και την παρακμή.
Όμορφα λοιπόν,ας βρούμε την αλήθεια της και την Αλήθεια εντός μας!
Καλή συνέχεια,να'στε καλά.
(ευχαριστώ για τη σωτήρια επέμβαση στην...αγάπη μου!)
quote:
(Ελπίζω μέχρι στιγμής να μετέφερα κάτι από αυτό.)
Και με τον καλύτερο τρόπο... ![]()