- Αντιπαράθεση Αστροψυχής - διασημότητας πολέμιας της αστρολογίας - .-= ΤΑ ΑΣΤΡΑ =-.
----------------------------------------------------------------
"Κύριε X γεια σας,
..................................................
Μας χωρίζει η αστρολογία! Για να μην παρεξηγηθώ (είμαι επιστήμονας πρώτα απ' όλα, αρχιτέκτονας μηχανικός)θέλω να σας στείλω ένα μικρό απόσπασμα από μία απάντηση που έδωσα σε ένα forum σε κάποιον κατήγορο της αστρολογίας:
"Αγαπητέ φίλε, χρησιμοποιείς ένα απαξιωτικό ύφος για τους αστρολόγους και δεν σε αδικώ. Αν η εικόνα που έχεις για μας είναι εκείνη με τις αστρολόγες των πρωινών μαγκαζίνων και γω μαζί σου! Αρκετές από αυτές έχουν χαμηλό επίπεδο μόρφωσης και δεν τους ενδιαφέρει ειλικρινά η αστρολογία, παρά μόνο το να βγαίνουν στα κανάλια και να εισπράτουν το παχυλό τσεκ τους στο τέλος του μήνα. Εκτός από αυτές όμως υπάρχουν πολλοί μορφωμένοι και σοβαροί άνθρωποι που ασχολούνται με την αστρολογία, κάνουν έρευνες κ.λ.π. αλλά δεν έχουν πρόσβαση στα Μ.Μ.Ε. γιατί τα "πόστα" τα έχουν πιάσει (μέσω των ισχυρών γνωριμιών τους) οι προαναφερθείσες αστρολόγες. Ετσι, δύσκολα θα μάθεις γι' αυτούς, γενικά δύσκολα θα μάθει ο μέσος άνθρωπος γι' αυτούς, κι αυτό αποτελεί μία μικρή τραγωδία για τη σύγχρονη ελληνική αστρολογία...."
Υπάρχουν λοιπόν όντως σοβαροί άνθρωποι που ασχολούνται με την αστρολογία απλά στον ελληνικό μικρόκοσμο τα πόστα τα έχουν καταλάβει αυτές οι αστρολόγες, μην επιτρέποντας σε καμία άλλη υπεύθυνη, σοβαρή φωνή να αρθρώσει λόγο (γιατί αν άρθρωνε θα φαινόταν η γύμνια των συγκεκριμένων κυριών)."
Σας καλώ να επισκεφτείτε το δικτυακό τόπο: www.greekastrology.gr
------------------------------------------------------------------
(απάντηση του κυρίου Χ:)
--------------------------------------------------------
(δεύτερο Ε-mail Αστροψυχής)
Κύριε Χ. ευχαριστώ για την απάντηση σας.
Σε ένα σημείο του E-mail σας γράφετε: "Θα συνεχίσω λοιπόν να την πολεμάω (την αστρολογία) όπως όλες τις ψευδοεπιστήμες που εκμεταλλεύονται την άγνοια των ανθρώπων για να κερδίζουν". Ειλικρινά, αυτό είναι το "τραγικό" σημείο της όλης υπόθεσης: οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται πραγματικά για την επιστημονική αστρολογία στη χώρα μας δεν κερδίζουν ούτε λεπτό από αυτήν, γιατί είναι ολότελα παραγκωνισμένοι και αποκλεισμένοι από κάποιες κυρίες χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, πρώην οικοκυρές ή κοπτοράπτριες (μία πολύ γνωστή κυρία αστρολόγος)που έχουν "πιάσει" τα πόστα, που κυριαρχούν στα Μ.Μ.Ε. και βέβαια κερδίζουν αφειδώς! Αν εννοείτε ότι θέλετε να πολεμήσετε αυτού του είδους τους αστρολόγους και εμείς μαζί σας! Οχι για να πάρουμε τη θέση τους και για να κερδίζουμε όσα αυτοί αλλά για να αναδειχθεί επιτέλους στη χώρα μας η "επιστημονική" αστρολογία, που έχει τόσο φιμωθεί από αυτές τις κυρίες "αστρολόγες" (μια και δεν τις συμφέρει η ανάδειξη ενός τέτοιου είδους αστρολογίας, αφού θα καταδείκνυε τη "γύμνια" τους. Τι να κάνουμε, όμως, κύριε Χ., αυτές οι κυρίες νέμονται σήμερα την εξουσία στα Μ.Μ.Ε. και προάγουν τη ντετερμινιστική, ξεπερασμένη αστρολογία που πάνω απ' όλα συμφέρει τις ίδιες)!
Σας κάνει εντύπωση ότι είμαι ένας μορφωμένος άνθρωπος, με πτυχείο Πολυτεχνείου και ασχολιέμαι με την αστρολογία. Θέλω να σας πληροφορήση ότι αυτός είναι ο κανόνας στους δικούς μου κύκλους, η πλειοψηφία των ανθρώπων που ασχολούνται με την αστρολογία στο περιβάλλον μου είναι αρχιτέκτονες, δικηγόροι, γιατροί κ.λ.π.
Αφού επισκεπτήκατε το δικτυακό τόπο που σας πρότεινα, μήπως διαβάσατε κάποιο από τα άρθρα εκεί ( π.χ. τα "Αστρολογικά στοιχεία στην Αρχαία Ελληνική παράδοση" ή "Το ωροσκόπιο του Μεγάλου αλεξάνδρου"). Οι εργασίες αυτές ακολουθούν - βγάζοντας έξω το στοιχείο του αν η αστρολογία αληθεύει ή όχι - καθαρά την επιστημονική μεθοδολογία. Ξέρετε, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε δημοσιεύσει επιστημονικά συγγράματα και γνωρίζουμε πολύ καλά την επιστημονική μεθοδολογία.
Κλείνοντας, σας παραθέτω ένα σύντομο απόσπασμα του μεγάλου Ελβετού ψυχιάτρου Carl Jung (θα το βρείτε στην εργασία του "Two Essays on Analytical Psychology: 78"
- "As I am a psychologist, I am particularly interested in the particular light the horoscope sheds on certain complications in the character. In cases of difficult psychological diagnosis, I usually get a horoscope in order to have a futher point of view from an entirely different angle. I must say that I have very often found that the astrological data ellucidated certain points which I otherwise would have been unable to understand.
Astrology is assured of recognition from psychology without further restrictions because Astrology represents the summation of all the psychological knowledge of antiquity".
Γιατί ένα τόσο λαμπρό μυαλό σαν τον Carl Young να έχει εξαπατηθεί τόσο οικτρά από μία ψευδο-επιστήμη, όπως την αποκαλείτε;
-------------------------------------------------------------
(απάντηση κυρίου Χ.)
----------------------------------------------------
(τρίτο E-mail Αστροψυχής)
Αγαπητέ κύριε Χ. ευχαριστώ και πάλι για την απάντηση σας.
Μία βασική αρχή της επιστήμης είναι ότι δεν απορρίπτουμε καμία υπόθεση εργασίας αν δεν έχουμε πρώτα στη διάθεση μας αρκετά στοιχεία που να τεκμηριώνουν πέρα κάθε αμφιβολίας ότι η υπόθεση αυτή δεν ισχύει. Στην περίπτωση της αστρολογίας δεν έχει γίνει ποτέ (επαναλαμβάνω ΠΟΤΕ)τέτοια προσπάθεια. Με εντελώς αντιεπιστημονικό πνεύμα μερικοί επιστήμονες(?)
απορρίπτουν την αστρολογία επειδή δεν ανταποκρίνεται σε κάποια ρηχά κριτήρια που οι ίδιοι θέτουν. Απορρίπτουν την αστρολογία χωρίς να έχουν ασχοληθεί στο ελάχιστο μαζί της, έτσι ώστε να αποκτήσουν μία ένδοθεν μαρτυρία.
Και αφού κύριε Χ. θεωρείτε τη σημερινή επιστήμη σαν το - κατά κάποιον τρόπο - αλάνθαστο μέτρο των πάντων θα ήθελα να αντιστρέψω τη διαδικασία και να υποβάλω σε εσάς ένα απλό ερώτημα (που μπορείτε να το υποβάλλετε σε όποιο φυσικό γνωρίζετε: "αν αφήσετε το στυλό σας από το χέρι σας θα πέσει; Μη βιατείτε να μου απαντήσετε ναι, γιατί χρειάζεται να μου το αποδείξετε επιστημονικά. Και η απάντηση σας να μην είναι του τύπου "θα πέσει εξαιτίας της βαρύτητας" γιατί όπως σας είπα έχω τελειώσει Πολυτεχνείο και γνωρίζω ότι μέχρι σήμερα η επιστήμη δεν έχει καταφέρει να βρει το τι προκαλεί τη βαρύτητα και επομένως δε μπορεί να τεκμηριώσει απόλυτα - παρά μόνο εμπειρικά - την πτώση του στυλού από τα χέρια σας. Αποδείξτε μου εσείς πρώτα - επιστημονικά και όχι εμπειρικά - ότι το στυλό σας θα πέσει στο πάτωμα και μετά θα σας αποδείξω εγώ - με τα σημερινά επιστημονικά κριτήρια και γνώσεις - ότι ισχύει η αστρολογία!
Μετά τιμής
---------------------------------------------
(απάντηση κυρίου Χ.)
-------------------------------------------
(τέταρτο E-mail Αστροψυχής)
Kύριε Χ. σας ευχαριστώ και πάλι για την απάντηση σας.
Με χαρακτηρήσατε "πιστό" της αστρολογίας. Δεν είμαι πιστός της αστρολογίας, από την άποψη ότι δεν έχω αφοσιωθεί δογματικά σε αυτήν, αλλά την ασκώ εφαρμόζοντας πάντοτε απέναντι της οξύτατη κριτική σκέψη.
Το στυλό σας σαφώς και έπεσε στο πάτωμα, αλλά η φυσική (η οποία δεν έχει ανακαλύψει το τι προκαλεί τη βαρυτική έλξη)δε μπορεί να το τεκμηριώσει αυτό επιστημονικά, παρά μόνο εμπειρικά. Το ίδιο ξέρετε συμβαίνει και με την αστρολογία, απλά χρειάζεται να ασχοληθεί κανείς εκ των ένδοθεν (και βέβαια όχι στο επίπεδο που ασχολούνται οι νοικοκυρές - κοπτοράπτριες αστρολόγες στη χώρα μας) και αρκετό χρονικό διάστημα, για να δει το "στυλό" να πέφτει.
Για την ακρίβεια ενός πειράματος παίζουν τεράστιο ρόλο οι συνθήκες κάτω από τις οποίες τελείται αυτό. Εχει σημασία, λοιπόν, ποιανών ανθρώπων τις προβλέψεις πήρατε προς επαλήθευση. Αν ήταν οι προβλέψεις αυτών των χαμηλού επιπέδου "αστρολόγων" τότε σαφώς το πείραμα σας είναι άκυρο, αφού δεν έλαβε υπ' όψη του τους σοβαρούς αστρολόγους.
Προσωπικά εγώ δε θεωρώ τις προβλέψεις το σπουδαιότερο παράγωγο της αστρολογίας. Αλλωστε, το να προβλέπεις ντετερμινιστικά το μέλλον καταδεικνύει την ημιμάθεια σου, ότι δεν είσαι σοβαρός αστρολόγος, αφού η σύγχρονη αστρολογία δίνει βάρος στην αυτογνωσία του ατόμου, στη συνειδητοποίηση του δυναμικού του και στους τρόπους εκπλήρωσης του.
Από αυτή την άποψη, θα ήθελα να σας προτείνω ένα πείραμα. Να μου στείλετε τα ακριβή στοιχεία ενός ανθρώπου που γνωρίζετε καλά (ημερομηνία, ακριβή ώρα γέννησης και τόπο) και που εγώ προφανώς δε θα γνωρίζω και να σας περιγράψω το χαρακτήρα του. Και όχι μόνο! Αν μου στείλετε και τα δικά σας στοιχεία γέννησης θα σας περιγράψω - με ακρίβεια που ίσως σας αφήσει έκπληκτο - και το πως νιώθετε όταν συναναστρέφεστε το συγκεκριμένο πρόσωπο, τι είδους διάθεση σας προκαλεί συνήθως.
Να είστε καλά!
----------------------------------------
(απάντηση κυρίου Χ.)
-----------------------------------------------
(πέμπτο E-mail Αστροψυχής)
Αγαπητέ κύριε Χ.
σας ευχαριστώ για τη συνομιλία μας.
Από το διάλογο μας επιτρέψτε μου να σας πω τα 2 βασικά συμπεράσματα που έβγαλα. Πρώτον, ότι έχετε μία προκατασκευασμένη άποψη για την αστρολογία, η οποία από ένα σημείο και έπειτα έχει παγιωθεί μέσα σας και δε δέχεστε πλέον καμία κριτική της εξέταση.
Δεύτερον, ότι και σεις συμβάλετε (ακούσια) στη διάδοση της χαμηλού επιπέδου αστρολογίας στη χώρα μας. Το διάλογο μαζί σας τον έχω επαναλάβει και με άλλους ανθρώπους των γραμμάτων και με επιστήμονες, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους κρατούν μία παρόμοια με τη δική σας δογματική στάση απέναντι στην αστρολογία. Οταν λοιπόν εμείς οι άνθρωποι που ασχολούμαστε με τη σοβαρή αστρολογία (γιατί πιστεύω από το διάλογο μας να σας έδωσα να καταλάβετε ότι υπάρχει και τέτοια, όπως και το ότι υπάρχουν επιστήμονες που ασχολούνται με την Αστρολογία - με το Α κεφαλαίο) όταν λοιπόν εμείς προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με εσάς τους ανθρώπους των γραμμάτων, που έχουν αφήσει μία θετική εικόνα στα ΜΜΕ. και μας κλείνετε την πόρτα τότε θα συνεχίσει να κυριαρχεί επί πολλές δεκαετίες στη χώρα μας η αστρολογία με το αλφα μικρό, αυτή που προάγουν οι χαμηλού μορφωτικού επιπέδου "αστρολόγες" που κυριαρχούν παντού σήμερα - και οι οποίες παρεπιπτόντως είναι αυτές που ευνοούνται περισσότερο από αυτό το "κλείσιμο της πόρτας" που κάνετε απέναντι στους σκεπτόμενους, κατόχους πανεπιστημιακών πτυχίων αστρολόγους, που μοχθούν για τη διάδοση της ποιοτικής αστρολογίας. Κάθε φορά που κλείνετε την πόρτα σε έναν από μας, που "σβήνετε" τη φωνή μας, προωθείτε άθελα σας αυτές τις "αστρολόγες" που υποτίθεται ότι καταδικάζετε! Γιατί αυτοί οι αδαείς άνθρωποι θέλουν αυτό ακριβώς το πράγμα: να μην ακούγεται πουθενά η δική μας φωνή, έτσι ώστε να μη διατρέχουν τον κίνδυνο να αποκαλυφτεί η "γύμνια" τους από κάποιον που με δύο μόνο επιχειρήματα θα αποκάλυπτε π.χ. σε μία δημόσια συζήτηση την αμάθεια τους. Και μην ισχυριστείτε ότι τις πολεμάτε αυτές τις "αστρολόγες" γιατί έχουν αποκτήσει τόση εξουσία στα Μ.Μ.Ε. και απήχηση στο κοινό (το οποίο δε βλέπει να υπάρχει κάτι καλύτερο, οπότε επαφίεται σε αυτές) που η δική σας παρέμβαση θα τους φανεί σα το δάγκωμα ενός μυρμηγκιού σε έναν ελέφαντα. Συνεχίστε, λοιπόν, να προάγετε (έστω και ακούσια) αυτό που διατείνεστε ότι πολεμάτε, "πνίγοντας" τη δική μας φωνή!
Ζητώ την άδεια σας να δημοσιεύσω τις συνομιλίες μας στο δικτυακό μας τόπο και σε άλλους τόπους που προωθούν την ποιοτική αστρολογία.
----------------------------------------------------------------
(απάντηση κυρίου Χ.)
Παρακαλώ οι συνομιλίες (ή μάλλον η αλληλογραφία μας) να παραμείνουν μεταξύ
μας. Μόνον αν εκ των προτέρων είχατε δηλώσει την πρόθεσή σας για δημόσιο
διάλογο - και τον είχα αποδεχθεί - θα είχατε το δικαίωμα να τις
δημοσιεύσετε.
-------------------------------------------
Τα συμπεράσματα δικά σας
Αστροψυχή
ΕΓΙΝΕ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΜΗΝΥΜΑ, ΛΟΓΩ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ E-MAIL
amalia
θαλεγα πως δεν ηταν το καλυτερο να δημοσιοποιησεις την αλληλογραφια σου με το εν λογω ατομο κι αυτο επειδη δεν γνωριζε οταν σου απαντουσε οτι θα προβεις σε τετοια ενεργεια/γνωμη μου ειναι πως τετοιοι τυποι υπαρχουν παντου --με την αυτη αποψη για την γνωστη προς αυτους αστρολογια-οσο και
αστρολογοι που ειχε υποψιν του το ατομο που σου απαντησε//
Συμφωνω και συμμεριζομαι τα οσα γραφεις για την επιστημη της αστρολογιας ,αλλα δεν συμφωνω με την κινηση εδω//δεν ειδαμε δα και κατι διαφορετικο αποσα γινονται και εδω...
να σου θυμησω το θεμα του αγαπητου φιλου Κελσου :"αστρολογια :μια επιστημη 'η απατη "...θα δεις διαβαζοντας το ακριβως το ιδιο εργο...
ξερεις φιλε μου..ειναι δυσκολο να περιγραψεις σε καποιον τη γευση απο ενα εξωτικο φρουτοπου εχεις γευτει..οταν οχι μονο δεν το εχει φαει ..αλλα ουτε καν φανταζεται οτι υπαρχει...
χρειαζεται να θελει καποιος...για να του δωσεις να δοκιμασει...
η να οραματιστει...οσα του περιγραφεις..μπαινοντας στη διαδικασια ετσι..να ψαξει μοναχος του...
για να λαβει ιδιαν ..γνωση...
ροδο αμαραντο

cprtght@tm@2005
έκρινα ότι έπρεπε να δημοσιευτεί η αλληλογραφία όχι για να στηλιτεύσω το συγκεκριμένο άτομο (δε διαφαίνεται πουθενά άλλωστε στην αλληλογραφία που δημοσιεύω κάποιο προσωπικό του στοιχείο) αλλά τη νοοτροπία. Και είναι σημαντικό να στηλιτευτεί αυτή η νοοτροπία γιατί είναι αυτή που μας καταδικάζει να είμαστε ίσια και όμοια - εμείς που αγαπάμε την αστρολογία και τη σπουδάζουμε - με τις χαμηλού μορφωτικού επιπέδου αστρολόγες Τούλες Μπουμπούλες των πρωινών τηλεοπτικών μαγκαζίνο - που κυριαρχούν ανεμπόδιστες εδώ και πολλά χρόνια, σπιλώνοντας ουσιαστικά την αστρολογία. Αυτές οι αστρολόγες και οι λαμέ αστρολόγοι που τα "κονομάνε" αποτελούν την ΤΡΑΓΩΔΙΑ της σύγχρονης ελληνικής αστρολογίας γιατί όσο κυριαρχούν αυτοί - μέσω της προβολής τους και του χρήματος που βγάζουν - τόσο θα πνίγουν τη δική μας φωνή, γιατί προφανώς δε τους συμφέρει να ακούγεται μία σοβαρή, υπεύθυνη, μορφωμένη φωνή στο χώρο της αστρολογίας. Εμμεσα, λοιπόν, πλην σαφώς η νοοτροπία αυτού του λόγιου και TV persona κυρίου ενισχύει τις Τούλες Μπουμπούλες, σε βάρος δικό μας. Γιατί αν και τις καταγγέλει μέσα από τα κείμενα του εδώ και χρόνια δεν έχει καταφέρει να τις ελέγξει στο ελάχιστο, αντίθετα η μπάλα παίρνει και εμάς, αφού γι' αυτόν όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε. Ετσι, μας βλάπτει διπλά, και απαξιώνει εμάς που ασχολούμαστε με την ποιοτική αστρολογία και ενισχύει έμμεσα τις Τούλες Μπουμπούλες!
Θα συμφωνήσω με την ΑΤΜΑ.
Εκτός των άλλων, στο τελευταίο mail που έχεις δημοσιεύσει γράφει:
quote:
(απάντηση κυρίου Χ.)Παρακαλώ οι συνομιλίες (ή μάλλον η αλληλογραφία μας) να παραμείνουν μεταξύ
μας. Μόνον αν εκ των προτέρων είχατε δηλώσει την πρόθεσή σας για δημόσιο
διάλογο - και τον είχα αποδεχθεί - θα είχατε το δικαίωμα να τις
δημοσιεύσετε.
Βέβαια, αναγνωρίζω πως η πρόθεσή σου δεν ήταν σε καμία περίπτωση να βαλθείς κατά του συγκεκριμένου ατόμου, εφόσον άλλωστε δεν κάνεις καμιά αναφορά στην ταυτότητά του.
Ακόμα και έτσι όμως,
ο συγκεκριμένος άνθρωπος έκανε μία προσωπική συζήτηση μαζί σου, γνωρίζοντας πως θα διαβάσεις αυτά τα οποία έγραφε εσύ, κι όχι εκατοντάδες μέλη ενός forum.
Δεν θα ένιωθες κι εσύ άσχημα εάν έβλεπες κάποια γραφόμενά σου δημοσιευμένα παρά τη θέλησή σου, ακόμα κι αν δεν συνοδευόταν με στοιχεία που να συνδέουν την ταυτότητά σου με αυτά;
Το περιεχόμενο των mail αντικαταστάθηκε με αστεράκια
για τους λόγους που σου έγραψα πιο πάνω.
Η δημοσίευση προσωπικών email, είναι κάτι το οποίο δεν επιτρέπεται στα forums του ESOTERICA, ιδιαιτέρως δε, εάν δεν υπάρχει η συγκατάθεση αυτών, οι οποίοι τα έγραψαν.
Όμως,
το θέμα το οποίο έθιξες είναι ενδιαφέρον.
Το τόπικ αυτό απενεργοποιείται,
μπορείς όμως να ανοίξεις ένα νέο, θίγοντας το ίδιο θέμα,
ακόμα και με μία δική σου περιληπτική περιγραφή της άποψης ενός ή πολλών ατόμων, που είναι πολέμιοι της αστρολογίας.
Καλύτερα χωρίς προσωπικές αναφορές, ακόμα και της Τούλας Μπουμπούλας ![]()
κλικ me ![]()
Ποτέ μην δεχτείς τα σύνορα του ανθρώπου!
Να σπας τα σύνορα! Ν'αρνιέσαι ότι θωρούν τα μάτια σου!
Να πεθαίνεις και να λες: ΘΑΝΑΤΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!