ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Επιστολή διαμαρτυρίας - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.

- Επιστολή διαμαρτυρίας - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.

CM7 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/1
CMΜέλος
30/01/2006, 18:32:13
Πριν ενάμισι χρόνο περίπου, είχε συζητηθεί σε αυτό το φόρουμ η περίπτωση της υποκλοπής υλικού από την ιστοσελίδα μου, από τον «κύριο» Χρήστο Ρίζο. Ο «κύριος» αυτός αναζητώντας εκδίκηση «ξαναχτύπησε» πρόσφατα μέσο του περιοδικού ΕΛΛΗΝΟΡΑΜΑ. Εφόσον το επιτρέψουν οι διαχειριστές του esoterica, σας κάνω γνωστή την συνέχεια το θέματος:

Κύριε διευθυντά,

Αφορμή για την επιστολή μου αυτή είναι ένα άρθρο του «κυρίου» Χρήστου Ρίζου, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΕΛΛΗΝΟΡΑΜΑ, Τεύχος Νοεμβρίου, αρ. 23, 2005. Θα πρέπει να σας ενημερώσω πως ο συγκεκριμένος αρθογράφος σας, είχε δημοσίευση ένα άρθρο στο τεύχος 2 του περιοδικού "Μυστική Ελλάδα" που έφερε τον τίτλο "Χαμένοι θησαυροί στην Ελλάδα''. Το υλικό του συγκεκριμένου άρθρου ήταν τμήμα δικής μου έρευνας, δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα μου και προορισμένο να συμπεριληφθεί στο υπό έκδοση τότε βιβλίο μου, που θα έφερε τον τίτλο "Χαμένοι θησαυροί στην Ελλάδα''. Φυσικά, όπως είχα δηλώσει και τότε, θα αρκούσε απλά να μου ζητήσει την άδεια δημοσίευσης και να αναφερθεί στην πηγή, για να του επιτρέψω την δημοσίευση του επίμαχου άρθρου. Ο συγκεκριμένος κύριος προτίμησε να παρουσιάσει το άρθρο σαν προϊόν δικής του, προσωπικής, έρευνας.
Διαμαρτυρήθηκα έντονα στην διεύθυνση του περιοδικού και άνοιξα σχετικό θέμα, τόσο στην ιστοσελίδα μου, όσο και σε διάφορα φόρουμ του ελληνικού διαδικτύου (όπως στο esoterica.gr), για να κάνω γνωστή την αδικία αυτή και κυρίως για να προστατέψω το υλικό μου. Μέσα από την συζήτηση που προέκυψε στα διάφορα φόρουμ, αποδείχτηκε ότι ο συγκεκριμένος «κύριος», είχε καπηλευτεί έρευνες και άλλων αξιόλογων ερευνητών και τις είχε παρουσιάσει σαν δικές του. Αποτέλεσμα των ενεργειών μου ήταν να διακοπεί η συνεργασία του με το περιοδικό "Μυστική Ελλάδα" και στο επόμενο τεύχος να δημοσιευτεί ένα κείμενο αποκατάστασης της αδικίας που έγινε εις βάρος μου.
Φαίνεται πως το ξεμπρόστιασμα αυτό, δημιούργησε αισθήματα μίσους και εκδίκησης και βρήκε την αφορμή, χρησιμοποιώντας το περιοδικό σας, για να εκδηλώσει τα αισθήματα του αυτά. Σας παραθέτω τμήμα του άρθρου στο οποίο αναφέρομαι:

... Όπως σε κάθε εγκληματική δραστηριότητα, έτσι και στην αρχαιοκαπηλία, η ηλεκτρονική τεχνολογία σήμερα, έχει τον πρώτο λόγο. Σε συγκεκριμένες τοποθεσίες του ελληνικού κυβερνοχώρου συναντώνται άτομα τα οποία καλυμμένα δήθεν πίσω από την ιδιότητα του ερασιτέχνη συλλέκτη ή του ερευνητή αρχαιοτήτων (;;;) ανταλλάσουν πληροφορίες για τοποθεσίες και αρχαία αντικείμενα τα οποία ευρέθησαν η εκλάπησαν και πωλούνται. Αρχής γινομένης με τους μανιακούς με τα νομίσματα (coins), συγκροτούνται ομάδες έρευνας και λαθρανασκαφών και τα αποτελέσματα των ερευνών τους ανακοινώνονται στις ιστοσελίδες αυτές καλυμμένα πίσω από τον μανδύα του τοπικού μύθου ή της λαϊκής δοξασίας. Βέβαια οι διωκτικές αρχές είναι καθημερινοί επισκέπτες αυτών των ιστοσελίδων και πολλές από τις επιτυχίες τους και τις συλλήψεις αρχαιοκαπήλων, τα τελευταία χρόνια, οφείλεται στην ικανότητα τους να σπάνε τους κώδικες επικοινωνίας των αρχαιοκαπήλων και να αποκαλύπτουν τα σχέδια και τις κινήσεις τους. Είναι όμως λυπηρό να υπάρχουν αυτές οι σελίδες που πίσω από την δήθεν φιλοπατρία και την αγάπη για την προστασία των αρχαιοτήτων, προωθούν και ευνοούν την αρχαιοκαπηλία και το ξεπούλημα των ελληνικών θησαυρών στο εξωτερικό.

Αυτό το κείμενο φωτογραφίζει την προσωπική μου ιστοσελίδα. Όταν μιλάει για ελληνικό κυβερνοχώρο, και για μανιακούς με τα νομίσματα (coins), σημειωτέων πως ο τίτλος της ιστοσελίδας μου είναι coinsmania και αναφέρεται σε μύθους και δοξασίες καθώς και για φιλοπατρία και αγάπη για την προστασία των αρχαιοτήτων, είναι ηλίου φαεινότερο πως αναφέρεται και επιτίθεται σε εμένα προσωπικά. Αν μου υποδείξει έστω και μία ιστοσελίδα με αυτά τα χαρακτηριστικά θα του ζητήσω δημοσίως συγνώμη. Η ιστοσελίδα μου συμβάλει στην γνώση για την προέλευση και κυκλοφορία του νομίσματος, καθώς και στην ανάδειξη της εποικοδομητικής αυτής ενασχόλησης που λέγετε συλλογή νομισμάτων. Επίσης είναι ένα βασικό ερευνητικό εργαλείο σχετικά με θέματα κρυμμένων θησαυρών στον ελλαδικό χώρο, μεθόδων εντοπισμού, μυθολογία και λαογραφία του έλληνα θησαυροθήρα. Αποτελεί για εμένα ένα βασικό ερευνητικό εργαλείο για την συγκέντρωση του υλικού που είναι απαραίτητο για την συγγραφή των βιβλίων μου. Παράλληλα, έχω φέρει κοντά μου έναν μεγάλο αριθμό ερευνητών, με καθαρά λαογραφικό ενδιαφέρων για το θέμα των χαμένων θησαυρών, καθώς και έναν μεγάλο αριθμό ατόμων που τους ενδιαφέρει η έρευνα χαμένων θησαυρών με νόμιμες διαδικασίες. Είναι σχεδόν βέβαιο πως θα υπάρχουν στην σελίδα επισκέπτες ή μέλη που ενδεχομένως δεν ενδιαφέρονται και τόσο για τις νόμιμες διαδικασίες και ενδιαφέρονται μόνο για την αλίευση υλικού (πρακτική που εφαρμόζει και ο αρθογράφος σας). Χωρίς απειλές και αφορισμούς και με τον φόβο του μπαμπούλα, έχω αγκαλιάσει τους πάντες και προσπαθώ να συμβάλω στην προστασία των κυνηγών θησαυρών από τους επιτήδειους που προσπαθούν να τους εκμεταλλευτούν. Παράλληλα γίνεται μια γενικότερη προσπάθεια, που έχει ως σκοπό, να μπορέσει ένα τμήμα των ελλήνων θησαυροκυνηγών να ξεφύγει από τον θησαυροθηρικό μεσαίωνα στον οποίον ζει, να αντικρύσει την πραγματικότητα και να κατανοήσει πώς πρέπει να εκσυγχρονιστεί, να δει κάποια πράγματα με καθαρό μάτι, να αποκτήσει ηθική, να σέβεται την πολιτιστική μας κληρονομιά και κυρίως να κινείτε νόμιμα. Οι προθέσεις μου αυτές είναι ξεκάθαρες και εύκολα διακριτές, αρκεί να μπει κανείς στο κόπο να διαβάσει το πρώτο μου βιβλίο και θα κατανοήσει το σκεπτικό μου. Με λίγα λόγια δεν κοιτάω να ωφεληθώ ερευνητικά από τον χώρο αυτό, αλλά προσπαθώ να συμβάλω σε κάτι καλό, με τρόπο που κανείς μέχρι τώρα δεν τόλμησε.

Είναι γνωστό πως οι αρχαιότητες αποτελούν ανεκτίμητους θησαυρούς, αλλά δεν είναι όλοι οι θησαυροί αρχαιότητες. Οι Έλληνες ερευνητές χαμένων θησαυρών, μισούν του αρχαιοκάπηλους και τους κατηγορούν για το κακό όνομα που εξ αιτίας τους έχουν βγάλει. Βεβαίως υπάρχουν και κακός εννοούμενοι θησαυροκυνηγοί που καταλήγουν σε αρχαιότητες, αλλά αυτοί, όπως και οι αρχαιοκάπηλοι δεν θα έμπαιναν ποτέ στην ιστοσελίδα μου, ακριβώς γιατί φοβούνται τον νόμο. Είναι τέτοιες οι δραστηριότητες τους, που είναι λογικό να προτιμούν την αφάνεια. Επίσης είναι γνωστό πως οι διωκτικές αρχές εποπτεύουν το ελληνικό διαδίκτυο και έχουν την δυνατότητα να εντοπίζουν τις παρανομίες. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος, άτομα αυτού του φυράματος να αποφεύγουν την ιστοσελίδα μου. Συνεπώς, ακόμη και οι ερευνητές χαμένων θησαυρών που ενδεχομένως δεν θα έβγαζαν μια νόμιμη άδεια έρευνας και επισκέπτονται την ιστοσελίδα μου, σέβονται τις αρχαιότητες.

Ο «κύριος» Ρίζος, με το άρθρο του αυτό, προσπαθεί να σπιλώσει εμένα προσωπικά, καθώς και τα 1075 μέλη της ιστοσελίδα μου. Τόσο εγώ όσο και πολλά από τα μέλη μου, γράφουμε στην ιστοσελίδα επώνυμα. Το να εξαπολύει τέτοιες αισχρές κατηγορίες και να υπονοεί πως οι επισκέπτες και τα μέλη μου μπαινοβγαίνουν στην φυλακή, αφού έχουν επιτυχίες οι διωκτικές αρχές και πως είναι αρχαιοκάπηλοι που ξεπουλάνε την πολιτιστική κληρονομιά μας στο εξωτερικό, δείχνει πως είναι ανέντιμος και συκοφάντης.

Γνωρίζοντας την αγάπη σας για την αλήθεια και την δημοκρατία, ελπίζω πως θα δημοσιεύσετε την επιστολή μου αυτή (που σας αποστέλλω μέσω e-mail), ώστε να αποκατασταθεί το όνομα το δικό μου και των μελών μου, πολλοί εκ των οποίων είναι και αναγνώστες σας.

Το κείμενο αυτό δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα μου και θα δημοσιευτεί και σε επιλεγμένα φόρουμ στο διαδίκτυο. Όσο για τον «κύριο» Ρίζο επιφυλάσσομε για τις περαιτέρω ενέργειες μου.

Αθήνα, 30/01/2006 και ώρα: 18:15
Με τιμή,
Ιωάννης Μπαϊμπάκης
Συγγραφέας και διαχειριστής της ιστοσελίδας: www.coinsmania.gr

---------------------------------------

Λάθη δεν κάνει όποιος δεν κάνει τίποτα.

Edited by - CM on 30/01/2006 19:20:55

30/01/2006, 22:27:14
ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΦΙΛΕ ΜΟΥ CM ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ....

ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑN ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ Η ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΤΑ ΠΕΙΡΑΜΕ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ..

ΠΑΝΤΩΣ ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕΣ (ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗΝ) ΚΑΙ ΕΣΤΕΙΛΕΣ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΥΤΗΝ.

ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΒΡΗΣ ΚΑΠΟΙΑ ΑΚΡΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

ΑΝ ΝΙΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΣΚΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΦΕΥΓΕΙ ΜΗΝ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΠΙΣΩ ΝΑ ΤΗΝ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ

wolfowitzΜέλος
30/01/2006, 22:32:20
οι επιστολες οπως βλεπετε δεν διορθωνουν πολλα πραγματα και κυριως δεν σταματουν τους αχρειους

ο δρομος της δικαιοσυνης ειναι ο πιο ενδεδειγμενος

οχι μονο θα σας αποζημιωσει ηθικα, οχι μονο θα σταματησει τους συγκεκριμενους να το επαναλαβουν πιο γκεμπαιλικα, αλλα θα σταματησει και τους επιδοξους μιμητες τους.

lancelotΜέλος
31/01/2006, 04:53:46
Καντου ασφαλιστικα μετρα περι κλοπης πνευματικης ιδιοκτησιας.

CMΜέλος
01/02/2006, 10:45:28
Θα ευχαριστήσω τους διαχειριστές της ιστοσελίδας esoterica.gr που με στήριξαν και επέτρεψαν να καταγγελθεί μια κατάσταση που δυστυχώς φαίνεται πως την εφαρμόζουν αρκετοί «υπέρ ερευνητές» του χώρου της αναζήτησης. Όπως θα διαβάσατε και στην επιστολή που έστειλα στο περιοδικό ΕΛΛΗΝΟΡΑΜΑ, δεν τίθεται πια θέμα κλοπής υλικού, αλλά έχουμε μια εκδικητική συμπεριφορά όπου ο υφαρπαγέας επανέρχεται σε ανύποπτο χρόνο, με σκοπό να εκθέσει και να κατηγορήσει αυτόν που έβγαλε στην φόρα τις δραστηριότητες του. Με λίγα λόγια είμαι και κλεμμένος και «δαρμένος», τρόπος του λέγειν, που τόλμησα αρχικά να καταγγείλω την κλοπή. Ίσως θα έπρεπε να του πω και ευχαριστώ. Δυστυχώς για αυτό τον «κύριο» δεν θα του βγει ότι και να κάνει. Καλώ επίσης όλους τους ερευνητές που έπεσαν θύματα παρόμοιων πρακτικών και είδαν τις έρευνες τους δημοσιευμένες από άλλους να μη δώσουν τόπο στην οργή αλλά να καταγγέλλουν το γεγονός.

---------------------------------------

Λάθη δεν κάνει όποιος δεν κάνει τίποτα.

05/02/2006, 07:33:10
Γειά σου CM.
Όπως καταλαβαίνεις, το θέμα αυτό δεν είναι και τόσο συναφές με τη θεματολογία του ESOTERICA.
Παρόλα αυτά, μπορεί να παραμείνει για ακόμα 10 ημέρες ενεργό, αλλά θα μεταφερθεί στην κατηγορία "Απόψεις, Προτάσεις, κ.α." από την κατηγορία ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ που το άνοιξες.

κλικ me
Ποτέ μην δεχτείς τα σύνορα του ανθρώπου!
Να σπας τα σύνορα! Ν'αρνιέσαι ότι θωρούν τα μάτια σου!
Να πεθαίνεις και να λες: ΘΑΝΑΤΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!

17/02/2006, 02:00:44
το θέμα αυτό απενεργοποιείται

Ψυχή μου,
Μην ονειρεύεσαι την αιωνιότητα,
αλλά εξάντλησε το χώρο του δυνατού!