ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Περί ΑΝΕΜΩΝ και ΥΔΑΤΩΝ 3 !!! - "Μεταξύ τυρού και αχλαδιού"

- Περί ΑΝΕΜΩΝ και ΥΔΑΤΩΝ 3 !!! - "Μεταξύ τυρού και αχλαδιού"

elo30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/2
26/12/2007, 20:03:09
Κεραυνέ πράγματι ήτανε πολύ ωραίο το Αττικό πάρκο, το αστείο βέβαια ήτανε όταν περάσαμε από τα αγριογούρουνα….η μυρουδιά μας έχει μείνει ακόμα στην μύτη …

27/12/2007, 09:03:49
Καλημέρα σε όλους .

Ωραίο ήτανε το καθισιό για δυο μερούλες, ωχχχ άντε πάλι τα ίδια … δουλεία .

Ας πιούμε μια τζούρα καφέ για παρηγοριά…

27/12/2007, 09:27:05
Καλημέρα και από μένα .Φίλε elo μία από αυτές τις μέρες που βρίσκομαι σε διακοπές θα ξαναπάω και εγώ στο Αττικό πάρκο .

Ώρα για καφεδάκια. Φραπέ για τους φανατικούς του, και ζεστό για μένα και για όποιον άλλο θέλει να συμβαδίσει με την σημερινή χειμωνιάτικη μέρα που έχει η Αθήνα...Τι σκοτάδι είναι αυτό έξω; μπρρρρρρ βρέχει και πρέπει να βγω και για δουλειές

Wolf
27/12/2007, 10:25:48
Kαλημερα σε ολους... Χρονια Πολλα (ξανα...)

βρεχει, βρεχει... και μας χαλαει την διαθεση! κριμα! τελος παντων, δεν μπορεις να τα εχεις και ολα...

27/12/2007, 11:02:58
Χρόνια Πολλά!
Ιστορίες χριστουγεννιάτικων εθίμων από όλο τον κόσμο

Αθήνα

Εκτός της βόλτας στα εμπορικά καταστήματα και των αγορών, που τείνουν να εξελιχθούν σε έθιμο, ο εορτασμός των Χριστουγέννων έχει τη δική του ιστορία, ενώ πολυάριθμα είναι τα έθιμα που κάθε τόπος έχει συνδέσει με τη μεγάλη αυτή γιορτή. Πώς, όμως, γεννήθηκαν οι συνήθειες, που σήμερα ονομάζουμε παραδόσεις;

Τα Χριστούγεννα ήταν αρχικά μια κινητική γιορτή που εορταζόταν σε διάφορες ημερομηνίες στη διάρκεια του έτους. Η επιλογή της 25ης Δεκεμβρίου έγινε από τον Πάπα Ιούλιο Α' τον 4ο αιώνα, επειδή εκείνη η ημερομηνία συνέπιπτε με τα ειδωλολατρικά τελετουργικά για το χειμερινό ηλιοστάσιο.

Η πρόθεσή του Πάπα ήταν να αντικατασταθεί ο αρχαίος εορτασμός με τον χριστιανικό. Ωστόσο, υπάρχουν μαρτυρίες ότι τα Χριστούγεννα γιορτάζονταν στη Ρώμη στις 25 Δεκεμβρίου από το 336. Και η ίδια αυτή μέρα ήταν η Πρωτοχρονιά.

Πολλά από τα έθιμα που συνδέονται με τα Χριστούγεννα, όπως η ανταλλαγή δώρων, τα κάλαντα, ο στολισμός του δέντρου έχουν τις ρίζες τους σε παλαιότερες θρησκείες.

Σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές, οι χριστουγεννιάτικες δοξασίες και παραδόσεις αποτελούν ένα μείγμα από κατάλοιπα της λατρείας του Σατούρνου (μιας θεότητας που ταυτίζεται με τον Κρόνο) και άλλων δοξασιών που αναμείχθηκαν με τις χριστιανικές, για να ξεχαστεί στο πέρασμα των αιώνων η αρχική τους προέλευση.

Έθιμα από όλο τον κόσμο

Στη Σικελία οι χωρικοί συνηθίζουν να βγάζουν τα μεσάνυχτα των Χριστουγέννων νερό από τα πηγάδια και με αυτό ραντίζουν τα ζώα τους. Πιστεύουν ότι το νερό αυτό είναι αγιασμένο, επειδή την ίδια ώρα γεννιέται και ο Σωτήρας του κόσμου.

Στη Σαρδηνία πιστεύουν ότι όποιος γεννηθεί τη νύχτα των Χριστουγέννων, και μάλιστα τα μεσάνυχτα, φέρει την ευλογία του Θεού όχι μόνο στους δικούς του, αλλά και στους γείτονες των εφτά σπιτιών που βρίσκονται πιο κοντά στο δικό του.

Σε περιοχές της πρώην Γιουγκοσλαβίας, οι νοικοκυρές ραντίζουν τα τραπεζομάντηλά τους με κρασί για να μη ντραπούν οι φιλοξενούμενοί τους, εάν λερώσουν κάποιο. Στη Ρωσία συνήθιζαν τη νύχτα των Χριστουγέννων να ντύνουν στα άσπρα μια κοπέλλα του σπιτιού, η οποία παρίστανε την Παναγία.

Σε μερικές βρετανικές περιοχές, το έθιμο του γλεντιού σε κήπους με μηλιές την παραμονή των Χριστουγέννων είναι μια παραλλαγή μιας ειδωλολατρικής τελετής. Αφού σκοτεινιάσει, οι αγρότες πηγαίνουν στα περιβόλια, σχηματίζουν παρέες γύρω από τα παλιότερα δέντρα και πίνοντας μπύρα τραγουδούν τα κάλαντα. Πυροβολούν στα κλαριά για να διώξουν τα κακά πνεύματα, ενώ μέχρι πριν από λίγα χρόνια άφηναν γλυκά, για να καλοπιάσουν τα πνεύματα και να εξασφαλίζουν καλή σοδειά.

Στη Σουηδία, την αυγή της 13ης Δεκεμβρίου η «Λουτσία» -σύμβολο του φωτός-, συνήθως το μεγαλύτερο κορίτσι του σπιτιού, φορώντας ένα μακρύ λευκό χιτώνα και ένα στεφάνι από αναμένα κεριά στα μαλλιά, πηγαίνει από σπίτι σε σπίτι προσφέροντας ζεστό καφέ και κουλουράκια, ενώ τραγουδά παλιά κάλαντα.

Οι θρύλοι της Λουτσία γεννήθηκαν στις Συρακούσες περίπου κατά το έτος 300 μ.Χ. Σε μερικές επαρχίες της Σουηδίας οι κάτοικοι των χωριών συνηθίζουν ανήμερα τα Χριστούγεννα να ρίχνουν έξω από τα σπίτια και τα χωράφια τους σιτάρι, για να γιορτάσουν μαζί τους και τα πουλιά.

Μεσαιωνικά έθιμα

Στη Βενετία, ο Δόγης κι ο λαός πήγαιναν την νύχτα των Χριστουγέννων στο γειτονικό νησάκι του Αγίου Γεωργίου για να προσκυνήσουν το λείψανο του Αγίου Στεφάνου. Στην παραλία του νησιού περίμεναν βενετσιάνικες αρχόντισσες ντυμένες στα μαύρα και στολισμένες με κοσμήματα, για να υποδεχτούν τον Δόγη και να τον συνοδέψουν μέχρι το ναό.

Μετά το τέλος της λειτουργίας, όλη η λαμπρή συνοδεία έμπαινε στις γόνδολες και διασχίζοντας τα νερά ξαναγύριζε στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, όπου άρχιζε μεγάλο γλέντι, που συνεχιζόταν μέχρι το πρωί.

Στη Βαρκελώνη, το Μεσαίωνα, είχαν έθιμο την «τελετή του παγωνιού». Την ημέρα των Χριστουγέννων, ο βασιλιάς έπαιρνε μέσα σε χρυσή πιατέλα ένα ψητό παγώνι και το μετέφερε στην τραπεζαρία. Σε αυτή την πομπή τον ακολουθούσε πλήθος από ευγενείς, υπηρέτες και σωματοφύλακες.

Στην τραπεζαρία μέσα βρισκόταν η βασίλισσα. Ο βασιλιάς της προσέφερε το παγώνι, για να το μοιράσει σε όλους τους παρευρισκόμενους. Όσοι δέχονταν την εξαιρετική αυτή τιμή, ήταν υποχρεωμένοι να ορκιστούν μπροστά στην ομήγυρη ότι θα προσπαθήσουν να ανδραγαθήσουν στον πόλεμο ή στις ταυρομαχίες.

Newsroom ΔΟΛ

loukritiaΜέλος
27/12/2007, 11:27:35
Καλημέρα κι από μένα και Χρόνια Πολλά σε όλους!

Μου λείψατε...

Σήμερα δεν μπορώ να πω ότι έχω και την καλύτερη διάθεση, όχι λόγω του καιρού (αν και βοηθάει), αλλά επηρεασμένη από αυτό που συνέβη χθες στη γειτονιά μου:

Εκεί που καθόμαστε ανέμελοι στο σπίτι, ακούμε φωνές και "Βοήθεια" απ'έξω.
Βγαίνουμε στη βεράντα και βλέπουμε το απέναντι σπίτι τυλιγμένο στις φλόγες!
Η γυναίκα να ουρλιάζει, τα παιδάκια να κλαίνε και να τρέχουν πανικόβλητοι - ευτυχώς βγήκαν όλοι έξω.
Το σπίτι όμως κάηκε ολοσχερώς. Κι όλο το θέμα ξεκίνησε από τα λαμπάκια του δέντρου!
Το σημαντικότερο είναι ότι δεν έπαθε κανείς τίποτα. Αλλά μία οικογένεια με δύο παιδάκια παρακολουθούσαν το σπίτι και τους κόπους τους να καίγονται και στην ουσία έμειναν στο δρόμο. Τραγικό να βλέπεις να καταστρέφεται αυτό που χρόνια έχτιζες και να μην μπορείς να κάνεις τίποτα γι'αυτό. Κι έτυχε να τους συμβεί και μέσα στα Χριστούγεννα...
Φαντάζομαι (γιατί μόνο να τη φανταστώ μπορώ και μάλλον σε μικρό βαθμό) την εικόνα που αντιμετώπισαν οι άνθρωποι φέτος το καλοκαίρι με τις φωτιές. Απλά σοκαρίστηκα γιατί πρώτη φορά είδα κάτι τέτοιο από κοντά.

Τραγικό...
Απλά σε κάνει να σκέφτεσαι πόσο πρέπει να εκτιμάμε τα πράγματα που τόσοι πολλοί από μας θεωρούμε δεδομένα..

Κάντε οικονομία στο νερό:
πλυθείτε μαζί μ'έναν φίλο!!!
loukritiaΜέλος
27/12/2007, 11:35:57
Α, και να μην ξεχνάτε, να τα βγάζετε τα βρωμολαμπάκια απ΄την πρίζα όταν κοιμάστε ή λείπετε - γιατί εγώ η έξυπνη (όπως πολλοί φαντάζομαι) τα άφηνα πάντα αναμμένα!
Αφού χθες το βράδυ, μετά το συμβάν, έπεσε συσκότιση στη γειτονιά - ούτε ένα λαμπάκι αναμμένο στα μπαλκόνια...

27/12/2007, 12:26:30
quote:
Μου λείψατε...

Ωχ... Τι παραξενιές κουβαλάς για να σου λείψουμε εμείς τα ρεμάλια;
Νομίζεις ότι οι σωστοί άνθρωποι κυκλοφορούν σε φόρουμ που έχουν σχέση με μυστήρια;;;

Όσο για την φωτιά από λαμπάκια:
Και στο δικό μου σπίτι πήγαμε να την πάθουμε πριν από μερικά χρόνια από τα φωτάκια, αλλά μας έσωσε η μύτη μου και πρόλαβα να τα βγάλω πριν μπουρλοτιάσει το δέντρο...
Τώρα δεν θέλω καν φωτάκια, όσο καλής ποιότητας να είναι, γιατί κάποια στιγμή θα τα ξεχάσεις - και μπορεί να είναι η μοιραία...

quote:
Απλά σε κάνει να σκέφτεσαι πόσο πρέπει να εκτιμάμε τα πράγματα που τόσοι πολλοί από μας θεωρούμε δεδομένα..

Όπως το έγραψες: τα θεωρούμε δεδομένα και τρέχουμε να πάρουμε, να αποκτήσουμε, να αγοράσουμε πράγματα τα οποία είναι άχρηστα, αλλά ΠΟΤΕ δεν προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε τα αναγκαία.
Αλήθεια, πόσοι έχουν κάνει ασφάλεια πυρός στο σπίτι τους;
Μπορούν όμως να ξοδέψουν και 250Ε την βραδιά στα μπουζούκια και μόλις γίνει το κακό, κλαίνε με μαύρο δάκρυ...

Πάντως ο καιρός είναι ΥΠΕΡΟΧΟΣ!!! Τρελαίνομαι για τέτοιο καιρό - η καλύτερη μου...

27/12/2007, 14:30:51
quote:

quote:
Μου λείψατε...

Νομίζεις ότι οι σωστοί άνθρωποι κυκλοφορούν σε φόρουμ που έχουν σχέση με μυστήρια;;;

...

...

Πάντως ο καιρός είναι ΥΠΕΡΟΧΟΣ!!! Τρελαίνομαι για τέτοιο καιρό - η καλύτερη μου...

Γιατι βρε "ρεμαλια"? τοση "αυτοπεποιθηση" πια???

Καλυτερα να χιονιζε παντως!

loukritiaΜέλος
27/12/2007, 15:41:26
quote:
OANNHSEA - Αλήθεια, πόσοι έχουν κάνει ασφάλεια πυρός στο σπίτι τους;

Ρε συ, μην πας μακριά - εδώ ούτε πυροσβεστήρας δεν παίζει στα σπίτια που, πόσο να 'χει; Κανά 50€; Είμαστε απαράδεκτοι...

Άσχετο, αλλά πού είναι όλος ο κόσμος; Σήμερα που ήρθα εγώ, φύγατε εσείς;

Γεια σου φίλε Predator - καλώς σε βρήκα βρε!

27/12/2007, 16:53:54
Καλησπέρα σας!

Αγαπητή μου loukritia, καλώς μας ξανάρθες!
Χρονια Πολλά!

Κρίμα για την οικογένεια που έχασε το σπίτι της.
Από τη μια στιγμή στην άλλη και μάλιστα μέρες που ο περισσότερος κόσμος είναι πιο χαρούμενος κι ευδιάθετος, να συμβεί κάτι τέτοιο.
Τα λαμπάκια μπορούν να γίνουν όντως πολύ επικίνδυνα, οπότε πάντα φροντίζω να τα βγάζω όταν λείπω ή όταν κοιμάμαι για να μην έχω κάποιο παρόμοιο περιστατικό κι εγώ...

Παιδιά, ο καιρός αυτός είναι χάλια αλλά ευτυχώς από το Σάββατο περίπου θα φτιάξει!

In anticipation of my resurrection...

27/12/2007, 16:54:35
quote:

Ρε συ, μην πας μακριά - εδώ ούτε πυροσβεστήρας δεν παίζει στα σπίτια που, πόσο να 'χει; Κανά 50€; Είμαστε απαράδεκτοι...

Άσχετο, αλλά πού είναι όλος ο κόσμος; Σήμερα που ήρθα εγώ, φύγατε εσείς;

Γεια σου φίλε Predator - καλώς σε βρήκα βρε!

Loukritia... οι πυροσβεστηρες πωλουνται αναλογα με το μεγεθος τους... οι τιμες κυμαινονται απο 25 μεχρι και 150 Ευρω!

Ειναι οι μερες τετοιες, που το "ωραριο" μας ειναι πιο χαλαρο...μετα την πρωτοχρονια θα μπουμε σε "ταξη"

27/12/2007, 16:58:31
quote:

Καλησπέρα σας!

Παιδιά, ο καιρός αυτός είναι χάλια αλλά ευτυχώς από το Σάββατο περίπου θα φτιάξει!

In anticipation of my resurrection...

θα φτιαξει? χμ... θα εχει μεν ηλιο, αλλα το κρυο θα παραμεινει! (τουλαχιστο για την Κοζανη και την Θεσσαλονικη)... στην Αθηνα βλεπω οτι εχετε καπως πιο ζεστο καιρο

loukritiaΜέλος
27/12/2007, 16:59:39
quote:
Loukritia... οι πυροσβεστηρες πωλουνται αναλογα με το μεγεθος τους... οι τιμες κυμαινονται απο 25 μεχρι και 150 Ευρω!
Ε, καλά, δεν είπα να έχουμε κι όλη την πυροσβεστική δύναμη σπίτι μας!
Αλλά για ρώτα πόσοι έχουν έστω και το μικρό που έχει 25€;
Εγώ ομολογώ ότι δεν έχω ούτε για δείγμα...

27/12/2007, 17:29:24
κανεις μας!

και ποσο μαλλον, οσοι ζουνε σε πολυκατοικιες, που σε κανενα διαμερισμα ή ακομα και στο κοινοχρηστο δεν υπαρχει πυροσβεστηρας!

Γιατι δεν ειναι μονο για το δικο μας διαμερισμα, αλλα και του διπλανου, που σε ενα "προβλημα" να χρειαστει να επεμβουμε!

Πρεπει να αναθεωρησουμε ορισμενα "στανταρντ" που εχουμε "θεσει" πρωτιστως στον εαυτο μας! Δεν ειναι μονο η καλοπεραση και το φαγητο!

27/12/2007, 19:23:02
Καλησπερίζω την παρέα!
Χρόνια σου πολλά και εσένα loukritia μου!
Πράγματι πολύ λυπηρό αυτό με το σπίτι που κάηκε....μέρες που είναι....
Πάντως εγώ έχω ένα μέτριο πυροσβεστήρα στο σπίτι! λόγο του....τζακιού!
Όχι πως βοηθάει και πολύ αν γίνει κάτι....αλλά να βρίσκετε...

quote:

Ξέχασες πάλη τις....φατσούλες!!!
Αστείο ήταν έτσι;;;
Πάντως αν το λες σοβαρά...δεν ξέρω στα άλλα φόρουμ μυστηρίου, τι γίνετε, πάντως εδώ έχει και γαμώ τα παιδιά!!!

Η αμφιβολία είναι η αρχή της σοφίας!

27/12/2007, 20:14:24
quote:
Ξέχασες πάλη τις....φατσούλες!!!

Έχεις δίκιο Krios...
Δεν την γλιτώνω από την δικογηρική εταιρεία...
Θα το φάω το μαστίγωμα και το βλέπω να γίνεται και δημόσιο θέαμα...
Αλλά δουλειά βλέπεις, τρέξιμο... Ναι το ξέρω, οι δικαιολογίες λέγονται την πρώτη μόνο φορά...
Πάντως να ξέρετε ότι γράφω πάντα με χιουμοριστικό τόνο...
27/12/2007, 20:27:35
quote:
Πάντως να ξέρετε ότι γράφω πάντα με χιουμοριστικό τόνο...

Το ξέρω βρε!
Άλλωστε εδώ μόνο έτσι γράφουμε!
Πάντως για τον...καιρό!
Συμφωνώ απόλυτα!!!

Η αμφιβολία είναι η αρχή της σοφίας!

27/12/2007, 21:17:33
καλησπερα στην παρεα...και καληνυχτα! παω σπιτακι για ξεκουραση!

28/12/2007, 09:55:21
Καλημέρα φιλαράκια .

loukritia χρόνια σου πολλά .

Δυστυχώς αυτό που αναφέρεις με τα λαμπάκια, είναι ένα φαινόμενο που έχει συμβεί αρκετές φορές και έχει αναφερθεί και από τις ειδήσεις, αλλά βλέπεις πάντα έχουμε το σκεπτικό ότι όλα αυτά συμβαίνουν μόνο στους άλλους, μέχρι να την πάθουμε και εμείς…..