ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Οι Κατατάξεις των Κόσμων - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

- Οι Κατατάξεις των Κόσμων - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

Κάθυ31 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/2
ΚάθυΜέλος
04/10/2003, 13:16:33
Εάν θεωρήσουμε τη διαβάθμιση των κόσμων ή επιπέδων σαν ολότητα, τη βλέπομε, σαν ένα μεγάλο σύμπλεγμα κίνησης. Το υψηλότερο επίπεδο ενσταλάζει τις επιρροές του στο κατώτερο, και το κατώτερο αντιδρά στο ανώτερο και αναπτύσσει ή εκδηλώνει μέσα του και μέσα στα όρια της δικής του φόρμουλας κάτι που αντιστοιχεί στην ανώτερη δύναμη και της δράσης της.

Ο υλικός κόσμος έχει εξελίξει τη ζωή υπακούοντας στην πίεση του ζωτικού επιπέδου, ο νους από υπακοή στην πίεση του νοητικού επιπέδου. Τώρα ο νους προσπαθεί να εξελίξει τον Υπερνού υπακούοντας στην πίεση που δέχεται από το υπερδιανοητικό επίπεδο. Δηλαδή, ειδικές ενέργειες, κινήσεις, δυνάμεις, και υπάρξεις ενός ανώτερου κόσμου μπορούν να ρίξουν εαυτούς στο κατώτερο επίπεδο για να εδραιώσουν κατάλληλα και αντίστοιχα σχήματα που θα τα ενώσουν με την υλική κυριαρχία και να αναπαράγουν ή να προβάλλουν την δράση τους εδώ.

Και το κάθε πράγμα που δημιουργήθηκε εδώ, έχει πιο αδιόρατα καλύμματα ή σχήματα που το κάνει να υπάρχει και να ενώνεται με τις ενέργειες που δρουν από επάνω. Ο άνθρωπος για παράδειγμα, έχει, πέραν του υλικού του σώματος, αδιόρατα καλύμματα ή σώματα με τα οποία ζει πίσω από ένα πέπλο σε άμεση ένωση με τα υπερφυσικά επίπεδα συνείδησης και μπορεί να επηρεασθεί από τις δυνάμεις, κινήσεις και υπάρξεις/όντα. Το τι λαμβάνει χώρα στη ζωή έχει ήδη πίσω του προϋπάρχουσες κινήσεις και σχήματα στα υπερφυσικά επίπεδα.
Το τι λαμβάνει χώρα στο νου, προϋποθέτει προϋπάρχουσες κινήσεις και σχήματα στο υπερφυσικό νοητικό επίπεδο. Αυτό είναι μια άποψη των πραγμάτων που γίνεται όλο και πιο αποδεικτική, επίμονη και σπουδαία, καθώς προοδεύομε στην δυναμική γιόγκα.

Αλλά όλα αυτά δεν πρέπει να ληφθούν με μια άκαμπτη μηχανική έννοια. Πρόκειται για μια μέγιστη πλαστική κίνηση γεμάτη από το παιγνίδι των πιθανοτήτων και πρέπει να εκληφθεί με μια ευέλικτη και αδιόρατη λεπτότητα ή αίσθηση για τη συνείδηση που βλέπει. Δεν μπορεί να ελαττωθεί σε ένα δυνατή λογική ή μαθηματική φόρμουλα. Δυο ή τρία σημεία πρέπει να τονισθούν για να μην χαθεί αυτή η πλαστικότητα από τη θέα μας.

Πρώτον, κάθε επίπεδο, σε πείσμα της σύνδεσής του με άλλα επίπεδα επάνω και κάτω από το ίδιο του, είναι εν τούτοις ένας κόσμος από μόνο του, με τις δικές του κινήσεις, ενέργειες, όντα, τύπους, σχήματα που υπάρχουν για χάρη τους, κάτω από τους δικούς του νόμους, για τη δική του εκδήλωση χωρίς φαινομενική υπόληψη για τα άλλα μέλη της μεγάλης κατηγορίας/σειράς.

Επομένως, εάν παρατηρήσουμε το ζωτικό ή το αδιόρατο υλικό επίπεδο, βλέπομε τις μεγάλες εκτάσεις του, (στο μεγαλύτερο μέρος), που υπάρχουν από μόνες τους, χωρίς καμία σχέση με τον υλικό κόσμο και χωρίς κίνηση να επηρεάσουν, κι ακόμη λιγότερο να ενσταλάξουν μια αντίστοιχη εκδήλωση στην υλική φόρμουλα. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως η ύπαρξη, του οτιδήποτε, στο ζωτικό, αδιόρατο υλικό ή οποιοδήποτε άλλο επίπεδο δημιουργεί μια πιθανότητα για μια αντίστοιχη κίνηση εκδήλωσης στον υλικό κόσμο.

Αλλά χρειάζεται κάτι περισσότερο για να μετατραπεί αυτό το στατικό ή απόκρυφη πιθανότητα σε μια δυναμική δυνατότητα ή μια πραγματική ώθηση προς την υλική δημιουργία. Αυτό το κάτι μπορεί να είναι ένα κάλεσμα από το υλικό επίπεδο, για παράδειγμα κάποια ενέργεια ή κάποιος από την υλική ύπαρξη να έρχεται σε επαφή με μια υπερφυσική δύναμη ή έναν κόσμο ή ένα κομμάτι αυτού του κόσμου και κινήθηκε να το φέρει εδώ κάτω στη γή. Ή ίσως μια ώθηση στο ζωτικό ή άλλο επίπεδο, για παράδειγμα, ένα ζωτικό ον κινήθηκε να επεκτείνει την δράση του προς την γη για να εδραιώσει εκεί ένα βασίλειο για τον εαυτό του ή να είναι το παιγνίδι των ενεργειών που το ον αντιπροσωπεύει στο δικό του κόσμο. Ή ίσως να είναι μια πίεση από επάνω, ας πούμε, κάποια υπερφυσική ή νοητική δύναμη ενσταλάζοντας τα σχήματά της από επάνω και βελτιώνοντας σχήματα και κινήσεις στο ζωτικό επίπεδο σαν μέσο μετάβασης στην αυτο-δημιουργία του στον υλικό κόσμο. Ή ίσως να είναι όλα αυτά τα πράγματα που δρουν μαζί, και σε μια τέτοια περίπτωση υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα για μια αποτελεσματική δημιουργία.

Μελέτη έρευνα από το βιβλίο του Sri Aurobindo "The Riddle of this World"

Συνεχίζεται...

Αυτή που σας μιλάει από το...μέλλον

06/10/2003, 01:22:40
Αγαπητή Κάθυ,
Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο, ούτε έχω ασχοληθεί με γιόγκα, αλλά πιστεύω πως ο ευαίσθητος στις δονήσεις άνθρωπος αντιλαμβάνεται τα ανώτερα και λεπτοφυέστερα που συμβάνουν και διαδραματίζονται γύρω του και αν έχει υπομονή και επιμονή μπορεί να εισχωρήσει σε ξεχωριστές πραγματικότητες που σε άλλη περίπτωση, ούτε ο ίδιος θα μπορούσε να φανταστεί οτι θα τις επιτεύξει...
Όσο πιο συχνά φτάνει σ' αυτές τις ευαίσθητες κορυφές αντιληπτότητας, τόσο περισσότερο θα ανακαλύπτει την ευδαιμονία της μοναχικότητας (και όχι μοναξιάς) σε αυτό το ταξίδι των λεπτόρευστων ενεργειών και τόσο συχνότερα θα διαπιστώνει πως τίποτε απο όσα έζησε και ταλαντεύτηκε με την ψυχή του, δε μπορούν να μεταφερθούν με λόγια...
Μπορούν μόνο να βιωθούν απο άτομα υπεραιυαίσθητα στο θρό'ι'σμα των φτερών μιας πεταλούδας...

~Γρηγόρης~

Once you were wild, don't let them tame you

ΚάθυΜέλος
06/10/2003, 12:01:59
Μετά, σαν αποτέλεσμα, έπεται πως μόνο ένα περιορισμένο
κομμάτι της δράσης στο ζωτικό ή άλλο ανώτερο επίπεδο
είναι ενωμένο με την γήινη ύπαρξη. Αλλά ακόμη και αυτό το
περιορισμένο κομμάτι, δημιουργεί τεράστιες πιθανότητες που είναι
κατά πολύ ανώτερες αυτών που η γη δύναται να εκδηλώσει ή να συγκρατήσει
στην δική της πλαστική φόρμουλα.

Όλες αυτές οι πιθανότητες δεν αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους.
Μερικές αποτυγχάνουν ολοσχερώς και αφήνουν το πολύ-πολύ
μια ιδέα με την οποία δεν γίνεται τίποτε.

Μερικές προσπαθούν, σοβαρά, αλλά απωθούνται και ηττώνται και η προσπάθειά τους πάει χαμένη.

Άλλες τελεσφορούν σε ημι-εκδηλώσεις και αυτό είναι το πιο συχνό αποτέλεσμα,
και περισσότερο διότι αυτές οι ζωτικές ή άλλες υπερφυσικές ενέργειες
συγκρούονται μεταξύ τους και δεν έχουν μόνο να ξεπεράσουν
την αντίσταση της υλικής συνείδησης και της ύλης αλλά και τις δικές τους αλληλοκτόνες αντιστάσεις.

Ένας ορισμένος αριθμός πετυχαίνει
να ενσταλάξει το αποτέλεσμά του σε μια πιο τέλεια και επιτυχή
δημιουργία, με τέτοιο τρόπο που αν συγκρίνομε αυτή τη δημιουργία
με την αρχέτυπή της στο ανώτερο επίπεδο, υπάρχει κάποια στενή
ομοιότητα ή και ακόμη μια φαινομενική ακριβής αναπαραγωγή ή
μετάφραση από την υπερφυσική στην υλική φόρμουλα.

Αλλά κι εδώ η ακρίβεια είναι μόνο φαινομενική, το ίδιο το γεγονός
της μετάφρασης σε κάποια άλλη ουσία και σε άλλο ρυθμό εκδήλωσης
είναι που κάνει τη διαφορά.

Είναι κάτι το καινούριο που έχει εκδηλωθεί
και είναι αυτό που κάνει τη δημιουργία να αξίζει. Ποιά, για παράδειγμα,
θα ήταν η ωφέλεια/σκοπός μια υπερφυσικής δημιουργίας στη γη αν θα έπρεπε να ήταν ακριβώς το ίδιο πράγμα όπως και στην υπερφυσική δημιουργία
στο υπερφυσικό επίπεδο; Και είναι βασικά αυτό, αλλά εν τούτοις κάτι
διαφορετικό, μια θριαμβευτική νέα αυτο-ανακάλυψη του Θείου
σε συνθήκες που δεν υπάρχουν αλλού.

Αναμφίβολα το αδιόρατο φυσικό είναι πιο κοντά στο φυσικό και μοιάζουν πολύ. Αλλά, όμως, οι συνθήκες είναι διαφορετικές και το πράγμα πολύ διαφορετικό.

Για παράδειγμα το αδιόρατο φυσικό έχει μια ελευθερία, πλαστικότητα, ένταση, δύναμη, χρώμα, ευρύτητα και πολύπτυχο παιγνίδι (υπάρχουν χιλιάδες
πράγματα εκεί που δεν υπάρχουν εδώ) για το οποίο (παιχνίδι), ακόμη, δεν έχομε αυτή τη πιθανότητα στη γη.

Κι όμως υπάρχει κάτι εδώ, μια δυνατότητα του Θείου
που το άλλο επίπεδο παρά τις ελευθερίες του δεν έχει, κάτι που
κάνει την δημιουργία δύσκολη αλλά το τελικό
αποτέλεσμα δικαιώνει τον αγώνα.

Σεπτέμβριος 1930.

Τέλος

ΚάθυΜέλος
06/10/2003, 12:11:11
Φίλε Γρηγόρη,
Αφού αντιλαμβάνεσαι τα «ανώτερα και λεπτοφυέστερα» τότε σίγουρα κάνεις γιόγκα.
Πόσο παρεξηγημένη αυτή η λέξη!
Δεν νομίζω να έχει η ελληνική έναν αντίστοιχο όρο. Ίσως ο Toth θα μπορούσε να βοηθήσει.
Θωωωωωθ, βοήθεια!!!!!!!!!!!!

06/10/2003, 14:43:39
ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.

ΦΙΛΗ ΚΑΘΥ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ "ΚΟΛΛΑΜΕ" ΣΕ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΔΟΓΜΑΤΙΣΜΟΥΣ??

ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΑΝ ΒΙΒΛΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ του Sri Aurobindo "The Riddle of this World" ??????????? ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΣΜΩΝ ????

Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΠΑΡΑΘΕΤΕΙΣ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΜΠΑΛΑ.

ΚΑΠΟΙΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΓΙΟΓΚΑ ΔΕΝ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΤΑ "«ανώτερα και λεπτοφυέστερα»" ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΦΙΛΟΣ reptilesalonica??????

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

06/10/2003, 15:51:01
Ο μέσος καθημερινός άνθρωπος βρίσκεται σε πλήρη ψυχική και πνευματική σύγχιση.
Σκέψου αυτή την κατάσταση ώς φουρτούνα.
Κάθε σκέψη είναι και μια σταγόνα αυτής της φουρτούνας.
Προσπαθώντας να αναλύσεις κάθε σταγόνα δε μπορείς να φτάσεις σε κάποιο συμπέρασμα εύκολα γιατί όταν πας να καταλάβεις μια σταγόνα, το κύμα θα φέρει άλλη μια στη θέση της και θα πρέπει να αρχίσεις απο την αρχή...
Ίσως η μόνη διέξοδος είναι να γίνεις η φουρτούνα...
Να γίνεις η φουρτούνα ώστε να αφεθείς μαζί της και να κατανοήσεις για ποιό λόγο είναι φουρτούνα.
Τότε κάποια αυγή θα αντιληφθείς δίχως κάποιος να σου το πεί ή να σου ανακοινωθεί, οτι έγινες η λίμνη.
Και πάλι όμως, δε πρέπει να προσπαθείς να καταλάβεις τη λίμνη, θα γίνει βούρκος.
Πρέπει να γίνεις η λίμνη.
'
Πρέπει να φύγω τώρα, θα τα πούμε later...

~Γρηγόρης~

ΚάθυΜέλος
07/10/2003, 11:06:09
Ήμαρτον Κύριε! Τι είναι πάλι αυτή η καμπάλα;

Avatara, θα ψάξω το κείμενο που παρέθεσα να βρω πόσα "πρέπει" και
"δογματισμούς" αναφέρει καi θα επανέλθω σε αυτό το σημείο.

Εν τούτοις να προσθέσω πως Γιόγκα δεν είναι φιογκόδεσμος:
ό,τι κάνει, αυτό που κάνει, όπως και να κάνει,
ο Reptile Salonica, ή ο καθένας μας, είναι τελικά γιόγκα.

ΚάθυΜέλος
07/10/2003, 11:11:14
Reptile Salonica,

Πολύ όμορφες οι σκέψεις σου.

Όμως εφόσον είμαστε σταγόνες και ώσπου
να γίνομε οι λίμνες θα εξακολουθούμε
να γράφομε στο "esoterica"

07/10/2003, 15:05:44
ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.

ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΦΙΛΗ ΚΑΘΥ ΜΑΣ ΠΑΡΑΘΕΤΕΙΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ

quote:
Μελέτη έρευνα από το βιβλίο του Sri Aurobindo "The Riddle of this World"

ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΣΤΗΡΙΖΕΙΣ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΟΥ. (ΕΑΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕ ΜΕ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ)

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ

quote:
Εν τούτοις να προσθέσω πως Γιόγκα δεν είναι φιογκόδεσμος:
ό,τι κάνει, αυτό που κάνει, όπως και να κάνει,
ο Reptile Salonica, ή ο καθένας μας, είναι τελικά γιόγκα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΟΙΟ ΠΑΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΟΓΚΑ ??????

ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΓΚΛΩΒΙΣΘΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΓΙΟΓΚΑ???????

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΛΗΞΗ ΣΟΥ

quote:
Ήμαρτον Κύριε! Τι είναι πάλι αυτή η καμπάλα;

ΣΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΩ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΑΝΑΡΧΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΕΡΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.(ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ)
ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟ ΣΤΟΥΣ ΚΟΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΑΛΛΑ ΕΜΠΕΡΙΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΥΣ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΥ.

ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΔΕ ΑΠΟ ΤΑ ΜΥΘΡΑΙΚΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ (ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑ).

ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΤΟΝ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

08/10/2003, 03:49:19
Αγαπητή Κάθυ (μια διαπίστωση απο την μέχρι εδώ γνωριμία μου μαζί σου) χαίρομαι να μιλώ με ανοιχτόκαρδα (και όχι απαραιτήτως ανοιχτόμυαλα) άτομα.
Είσαι βαθύτατη!...Αυτή μου τη σκέψη στηρίζει μια παράξενη ηλεκτρονική μελωδία που ακούω τώρα απο Sheila Chantra.
Αυτή η κυμματομορφή δονείται στα αυτιά μου αλλά παράλληλα δονεί τις σκέψεις.
Τις στέλνει στην καρδιά κι απο κεί ελαφρώνονται και στιβάζονται βιαστικά στο περβάζι, βασιλικός να γίνουν να θελήσουν να ευωδιάσουν την πλάση...
Είσαι βαθύτατη γιατί πραγματικά βλέπεις πέρα και πίσω απο τις λέξεις.
Ευχαριστώ -αυτό που βρίσκεται πέρα απο τους λόφους και ξεπροβάλει ως ενέργεια μέσα σε κάθε πιστό- που μοιράζομαι αυτόν τον παράξενο χρόνο μαζί σου
Συνέχισε να ταλαντεύεσαι και να πάλεις τα κύμματα της ψυχής σου...γιατί αυτά κρατούν αυτό τον όμορφο ρυθμό μέσα σου.
...
...The technical meaning of the term 'Yoga' is derived from another root “yoji” (samadhau). Here the meaning of word is not “Union” ,but “a state of stability, stillness, and peace”. The word ‘yoga’ here indicates both the state of stillness and the means of practices which lead to that state....
...

~Γρηγόρης~

Edited by - reptilesalonica on 08/10/2003 03:52:02

Edited by - reptilesalonica on 08/10/2003 03:54:08

ΚάθυΜέλος
08/10/2003, 22:58:46
Να και μια άλλη εξήγηση για την λέξη γιόγκα:
Yoga=Union, the union of the soul with the immortal being and consciousness and delight of the Divine, a methodise effort towards self-perfection by the expression of the potentialities latent in the being and a union of the human individual with the universal and transcendent Existence.
Δηλαδή:
Γιόγκα=Ένωση, η ένωση της ψυχής με την αθάνατη ύπαρξη και συνείδηση και ευφροσύνη του Θείου, μια μεθοδική προσπάθεια προς την αυτο-τελειοποίηση με την έκφραση των απόκρυφων/«κοιμισμένων» δυνατοτήτων στην ύπαρξη, και η ένωση του ανθρώπου με την συμπαντική και υπερέχουσα Ύπαρξη.

ΚάθυΜέλος
09/10/2003, 12:56:36
Ααα! «Ανοιχτόμυαλοι» και
«ανοιχτόκαρδοι»
να ένα ωραίο θέμα για συζήτηση!

Σ’ ευχαριστώ ReptileSalonica, από καρδιάς.

ΚάθυΜέλος
09/10/2003, 13:17:28
Λοιπόν, Avatara, έψαξα ξανά το κείμενο και θα σου πως δεν βρήκα πουθενά «πρέπει» και «δογματισμούς» εκτός κι αν θέλεις να συζητήσουμε για δογματισμούς...

Σ’ ευχαριστώ που παρέθεσες μερικές εξηγήσεις για τη Καμπάλα.
Δεν συνηθίζω, όμως, να διαβάζω κείμενα που έρχονται από
τα παλαιότατα χρόνια και σε μετάφραση επί μετάφρασης
επειδή καταλαμβάνομαι από μια νοσηρή καχυποψία.

Ο Sri Aurobindo γράφει στη γλώσσα που καταλαβαίνω και είναι σύγχρονος.
Έχει για ήρωά του τον Πλάτωνα και δεν πτοείται όταν πρέπει να χρησιμοποιήσει
καθαρά ελληνικές λέξεις εκεί όπου η αγγλική υστερεί.
(Γνώριζε αρχαία ελληνικά καλύτερα από εμάς!)

Και όχι μόνο αυτό είναι ένας τέλειος Δυτικός που ανακάλυψε την
κοσμοθεώρηση της Ανατολής στα τριάντα του
και προσπάθησε να κατανοήσει Ανατολή και Δύση
με όσα μέσα διέθετε, χωρίς ποτέ να κάνει διακρίσεις.
Τον ενδιέφερε ο άνθρωπος, οι δυνατότητές του, και η πορεία του.

Το βιβλίο "The Riddle of this World"
είναι τόσο μικρούλι (56 σελίδες) που δεν μπορείς να αντλήσεις
και πολλές «απόψεις».
Αλλά, πάλι, όταν ένας ερευνητής έχει κάποιες
εμπειρίες και ένας άλλος ερευνητής του τις βεβαιώνει
τότε δεν μπορεί να του πει κάποιος πως αντλεί απόψεις από διάφορα κείμενα...

Στο κάτω-κάτω αν μιλάμε μόνο για απόψεις,
και γω γνωρίζω, και σύ γνωρίζεις, όλοι γνωρίζουν,
από πού
προέρχονται οι απόψεις όλων μας, μικρών και μεγάλων.

Αναρωτιέσαι αν δεν υπάρχουν άραγε παλαιότερα συστήματα από τη γιόγκα.
Και ποιος είναι εκείνος ο σοβαρός ερευνητής που θα τον ενδιέφερε
η παλαιότητα ή όχι του συστήματος;

Το θέμα είναι αν το σύστημα, το όποιο σύστημα, είναι κατανοητό
και αν φέρνει αποτελέσματα στον αναζητητή.
Όλα τα άλλα είναι περιττά.

Κι αν σε ξενίζει η λέξη "γιόγκα" τότε νομίζω πως έχω την πιο
κατάλληλη λέξη στα ελληνικά που μπορείς να χρησιμοποιείς:
ΚΟΙΝΩΝΙΑ.
Πάντως ο Reptile Salonica πετυχαίνει αυτό που πολλοί
θα επιθυμούσαν να πετύχουν χωρίς καν να γνωρίζει
τι θα πει γιόγκα. Το παράδειγμα αυτό και μόνο
είναι αρκετό να επιβεβαιώσει τα λεγόμενά μου
περί συστημάτων κ.λ.π.

09/10/2003, 14:11:41
ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.

ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΦΙΛΗ ΚΑΘΥ ΩΣ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΑΥΤΟ....

ΑΠΟΨΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΣΟΥ ΤΗΝ ΜΕΤΕΦΕΡΑ ΕΙΝΑΙ

quote:
ΦΙΛΗ ΚΑΘΥ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ "ΚΟΛΛΑΜΕ" ΣΕ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΔΟΓΜΑΤΙΣΜΟΥΣ??

ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΑΝ ΒΙΒΛΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ του Sri Aurobindo "The Riddle of this World" ??????????? ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΣΜΩΝ ????

Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΠΑΡΑΘΕΤΕΙΣ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΜΠΑΛΑ.

ΚΑΠΟΙΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΓΙΟΓΚΑ ΔΕΝ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΤΑ "«ανώτερα και λεπτοφυέστερα»" ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΦΙΛΟΣ reptilesalonica??????

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΟΓΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΝΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΘΕΩΡΕΙΣ ΩΣ ΘΕΣΦΑΤΟ
MΟΝΟ ΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΕΙΝΑΙ ??????????????

ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΙΔΟΣ ΑΥΤΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ?????

ΟΤΑΝ ΑΝΕΦΕΡΑ ΤΗΝ ΚΑΜΠΑΛΑ ΜΟΥ ΑΝΤΙΚΡΟΥΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΕΠΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ.....

ΜΑ ΟΛΑ ΣΧΕΔΟΝ ΤΑ ΠΑΛΑΙΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ....

Η ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΙΟΓΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΠΟ ΠΑΛΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ????????

Ο Sri Aurobindo ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΓΙΟΓΚΑ ????????
ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ
ΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΗ ΓΝΩΣΗ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ ΕΙΝΑΙ
ΔΙΑΒΑΣΕ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΥΣΕ.....
ΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΤΙ ΕΡΕΥΝΗΣΑΝ ?????????
ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ...

ΑΥΤΗΝ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΘΕΩΡΕΙΣ ΚΑΤ' ΕΣΕΝΑ ΩΣ ΣΩΣΤΗ...

ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΣΕ ΑΛΛΟ ΣΗΜΕΙΟ

quote:
Αλλά, πάλι, όταν ένας ερευνητής έχει κάποιες
εμπειρίες και ένας άλλος ερευνητής του τις βεβαιώνει
τότε δεν μπορεί να του πει κάποιος πως αντλεί απόψεις από διάφορα κείμενα...

ΔΗΛΑΔΗ ΕΑΝ ΔΥΟ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ....
ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ????????????

ΤΙ ΝΑ ΠΩ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ?????

ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΑ ΘΕΩΡΕΙΣ ΣΩΣΤΑ ....

ΑΛΛΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΜΑΚΡΙΑ..

Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΥ....

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

ΚάθυΜέλος
09/10/2003, 14:47:32
Μήπως είμαστε εκτός θέματος;
Δεν καταλαβαίνω για ποιο πράγμα με συμβουλεύεις!

thothΙδρυτικό Μέλος
09/10/2003, 15:40:03
Γεια σας.

Κάθυ yoga σημαίνει ένωση και η θρησκεία στα λατινικά είναι religion που σημαίνει επανένωση.

Οι Πλατωνικοί θεωρούσαν το ΕΝ ως η πηγή των πολλών και ότι είναι αυτό που ξανακαλεί να "σβήσουμε" την πολλαπλότητα ξανά.

Μέσα από αυτές τις λέξεις Yoga, Ένωση, Θρησκεία ίσως μπορούμε να εντοπίσουμε την έννοια που ψάχνουμε.

Δυστυχώς είμαστε όντα που επικονωνούμε με σύμβολα και ο καθένας έχει την δική του σημειωτική. Άρα οι αποκλειστικές λέξεις σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να δημιουργήσουν σύγχυση από ότι σαφήνεια.

Ας δούμε πίσω από τις λέξεις...

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

10/10/2003, 01:45:26
quote:
Σ’ ευχαριστώ που παρέθεσες μερικές εξηγήσεις για τη Καμπάλα.
Δεν συνηθίζω, όμως, να διαβάζω κείμενα που έρχονται από
τα παλαιότατα χρόνια και σε μετάφραση επί μετάφρασης
επειδή καταλαμβάνομαι από μια νοσηρή καχυποψία.

Ο Sri Aurobindo γράφει στη γλώσσα που καταλαβαίνω και είναι σύγχρονος.
Έχει για ήρωά του τον Πλάτωνα και δεν πτοείται όταν πρέπει να χρησιμοποιήσει
καθαρά ελληνικές λέξεις εκεί όπου η αγγλική υστερεί.
(Γνώριζε αρχαία ελληνικά καλύτερα από εμάς!)

Και όχι μόνο αυτό είναι ένας τέλειος Δυτικός που ανακάλυψε την
κοσμοθεώρηση της Ανατολής στα τριάντα του
και προσπάθησε να κατανοήσει Ανατολή και Δύση
με όσα μέσα διέθετε, χωρίς ποτέ να κάνει διακρίσεις.
Τον ενδιέφερε ο άνθρωπος, οι δυνατότητές του, και η πορεία του.

Τι έχεις διαβάσει απο Sri Aurobindo φωτεινή Κάθυ?

~Γρηγόρης~

Edited by - reptilesalonica on 10/10/2003 01:46:48

10/10/2003, 12:02:16
ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ.

ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΦΙΛΗ ΚΑΘΥ.

ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ.

ΑΠΛΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΩΡΑΙΟ ΟΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΑΝΟΙΞΕΙ.

Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΕΓΩ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ "Οι Κατατάξεις των Κόσμων" ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΧΩ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΠΟΥ ΕΧΩ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΕΝΑ.

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΜΑΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΚΟΣΜΩΝ (ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΠΙΠΕΔΩΝ) ΚΑΤ' ΕΜΕ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΜΠΑΛΑ ΠΟΥ ΜΕ ΤΑ ΑΡΧΕΤΥΠΑ ΤΗΣ ΔΙΧΝΕΙ ΜΕ ΕΝΑΝ ΩΡΑΙΟ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΑΠΛΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ (ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ) ΤΗΝ ΚΑΤΑΤΑΞΗ.

ΧΩΡΙΖΕΙ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΛΛΑ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.

ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΤΡΟΠΟ ΒΑΖΕΙ ΚΑΙ ΘΕΜΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΟ ΘΕΙΟ.

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΚΟΣΜΟΙ (ΕΠΙΠΕΔΑ) ΠΟΥ ΒΑΣΗ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΔΥΝΑΤΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΝΑ ΔΙΑΒΕΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΑΤΡΑΠΩΝ (ΔΡΟΜΩΝ).

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

ΚάθυΜέλος
10/10/2003, 13:51:04
Άστο, Reptilesalonica, άστο να πάει...

ΚάθυΜέλος
11/10/2003, 00:50:27
Θώθ,

Στην απουσία λέξεων είναι καλό να σιωπούμε.

Όμως αν ασχοληθούμε με τις λέξεις
σωστό και δίκιο είναι να κυριολεκτούμε.

Religion=θρησκεία- από το λατινικό
religio-onis=respect for what is sacred,
care for, (worship and traditions), από το ρήμα
religere=to go through, to read again,
re=again +legere=to read=ξαναδιαβάζω.
Η λέξη Religio, προφανώς, στη λαϊκή σκέψη, επηρεάστηκε έντονα,
από το ρήμα religare=to bind =δένω, ενώνω,
ΟΜΩΣ με την έννοια του “place an obligation on”.
Ως προς τα άλλα συμφωνώ.