- ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
Ο Ιωάννης αρχίζει την περιγραφή του δεύτερου κεφαλαίου του με την αφήγηση του θαύματος της μετατροπής του νερού σε κρασί. Στο κεφάλαιο αυτό δεν θα ασχοληθούμε με το ίδιο το θαύμα, όσο με το γεγονός ότι η Κανά είναι ο τόπος όπου ο Ιησούς συναντά τη μητέρα του μετά από πολλά χρόνια. Δεν το θέλει, συμβαίνει κατά τύχην. Δεν πηγαίνουν μαζί εκεί, την συναντά απροσδόκητα.
Το κείμενο λέει: «... γάμος εγένετο εν Κανά της Γαλιλαίας και ην η μήτηρ του Ιησού εκεί• εκλήθη δε και ο Ιησούς και οι μαθηταί αυτού εις τον γάμον ...» (Ιωάννης Β΄ 1-2).
Φαντάζεστε τη λαχτάρα της γυναίκας αυτής να συναντήσει το γιο της; Ο γάμος στην Κανά είναι αληθινό θαύμα γι’ αυτήν. Έχει την ευκαιρία να βρεθεί κοντά του, να τον δει. Δεν παίρνει τα μάτια της από πάνω του. Κι όταν τελειώνει το κρασί αρπάζει την ευκαιρία που αναζητούσε για να του μιλήσει. Τον πλησιάζει λοιπόν και του λέει τρεις λέξεις: «Δεν έχουν κρασί» («Οίνον ουκ έχουσι» - Ιωάννης Β΄ 3).
Αυτή είναι η δεύτερη φορά που μιλά η «Παναγία» μέσα στο «Ιερό Βιβλίο» και είναι η τελευταία! Την πρώτη φορά μίλησε στον Γαβριήλ όταν της ανήγγειλε τη σύλληψη αυτού του παιδιού της που δεν θέλει τώρα ούτε να τη δει, ούτε να της μιλήσει και τότε απηύθυνε στον Άγγελο δύο ολόκληρες φράσεις: «Πως θα μου συμβεί αυτό, αφού άνδρα δεν γνωρίζω;» (Πως έσται μοι τούτο επεί άνδρα ου γινώσκω; - Λουκάς Α΄ 34) και «Ας γίνει αυτό σύμφωνα με τα λόγια σου» (Γένοιτό μοι κατά το ρήμά σου - Λουκάς Α΄ 38). Μερικές φορές έχει κανείς περισσότερο θάρρος με τους ξένους παρά με το ίδιο του το παιδί.
Και η ψυχρολουσία δεν άργησε να έλθει: «Τι κοινό υπάρχει ανάμεσα σ’ εμένα και σ’ εσένα γυναίκα; Δεν ήλθε ακόμη η ώρα μου» (Τι εμοί και σοί, γύναι; ούπω ήκει η ώρα μου - Ιωάννης Β΄ 4).
Αλλά με την ίδια προσφώνηση «γύναι» (γυναίκα, απλά γυναίκα) την παραδίδει στον Ιωάννη: «γύναι ίδε ο υιός σου» (γυναίκα, να ο γιος σου - Ιωάννης ΙΘ΄ 26).
Δεν είναι παράλογο; Σκορπά τα θαύματα στον κόσμο που του είναι άγνωστος (και δεν διαφωνώ, ας το κάνει) αλλά για τη μητέρα του δεν λέει ούτε μια τρυφερή λέξη; Δεν την αποκαλεί καν «μητέρα». Περισσότερη εύνοια δείχνει στις πόρνες που τον περιτριγυρίζουν. Και αν θέλει να δείξει την αποκοπή του από τα εγκόσμια είναι ανάγκη να το κάνει μ’ αυτόν τον τρόπο;
EGV