ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Εμείς κι ο κόσμος - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

- Εμείς κι ο κόσμος - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

bladerunner31 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
NerissaΝέο Μέλος
19/05/2011, 09:41:18
Δεν εννουσα αυτο.Παρ'το ως λαθος εκτυπωση
Μαθαινουμε τον εαυτο μας μεσα απο τις πραξεις
που ασυνηδειτα κανουμε προς τους αλλους.
Αν στο μυαλο σου υπαρχεις μονο εσυ και ολοι οι
υπολοιποι ειναι υποκειμενα,η μανα σου π.χ
τοτε ολες σου οι προσπαθειες πανε χαμενες.
Γεννηθηκαμε με την προδιαθεση να ζουμε αρμονικα
με τους αλλους και εαν βαζουμε τον εαυτο μας πανω
απο ολα νομιζω πως εν τελη δεν θα ειναι καλα τα αποτελεσματα
(μιλωντας για ατομα που ειναι δικα μας,
οχι για αυτους που μας καταπατανε)

19/05/2011, 11:41:32
quote:
Black_Swan
Ο γενικός νόμος είναι ότι όλοι γίνονται τέρατα από τη στιγμή που αισθανθούν ότι έχει καταπατηθεί έστω και στο ελάχιστο το προσωπικό τους συμφέρον. Άσχετα άπο οτιδήποτε άλλο και από οποιαδήποτε σχέση υπάρχει. Αυτό είναι ΝΟΜΟΣ και όλα τα άλλα περιτά.

Αυτό είναι σωστό καλή μου, αν οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων είναι συμφεροντολογικές.
Και είναι ΝΟΜΟΣ για τους ανθρώπους που συνάπτουν τέτοιες σχέσεις.
Ο εντοπισμός του συμφέροντος πίσω από τις περισσότερες περιπτώσεις, δεν πρέπει να μας οδηγεί σε απόλυτα συμπεράσματα απαξιώνοντας ΟΛΕΣ τις λοιπές πανανθρώπινες αξίες και ιδεώδη.

Υπάρχουν και ανιδιοτελείς σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, η γενίκευση είναι απογοητευτική.

quote:
Hanter
μεσα απο τα ματια ποιων αλλων θα γνωρισεις τον εαυτο σου?αυτων που σε αγαπανε?αυτων που σε ζηλευουν?αυτων που σε απεχθανοντε?κ ποσο σιγουρη μπορεις να εισαι παντα οτι ολοι αυτοι νιωθουν συγκεκριμενα για σενα?νομιζω οτι τα παντα ειναι υποκειμενικα κ το μονο σιγουρο ειναι η δικη σου υπαρξη οποτε την αυτογνωσια σου σαν βημα προσωπικης ευτυχιας πρεπει να την κανεις μονη σου..

Εγώ θα έλεγα ΝΑΙ!
Γιατί ΟΧΙ?
Και μέσα από τα “μάτια” (“ματιά-γνώμη” το ονομάζω) αυτών που σε αγαπούν και αυτών που σ' εχθρεύονται, και αυτών που σε ζηλεύουν και αυτών που σ΄ απεχθάνονται.
Αρκεί πάντα να σταθείς και με ειλικρίνεια χωρίς εγωισμό και αλαζονεία, δεις τον εαυτό σου και τον κρίνεις από διαφορετικές οπτικές.
Θα ανακαλύψεις ίσος γνωρίσματα δικά σου εσωτερικά, που ο εγωισμός σου, η άγνοια σου, η πρόχειρη δικαιολογία σου, η φιλαρέσκεια σου σε ιδιοτελή καλοπιάσματα τρίτων και ενδεχομένως προσφιλών σου προσώπων, σε εμποδίζουν να δεις.
Τότε θα καταλάβεις ίσος ποιος είσαι, και θα γίνεις περισσότερος συγχωρητικός για τους άλλους.

Συμφωνώ πως αυτή την αυτογνωσία θα πρέπει να την κάνει μόνος του ο καθένας.

hunter1Μέλος
20/05/2011, 09:44:34
δεν ξερω αν στα 35 μου παραξενεψα τοσο πολυ...δυστυχως στην κοινωνια του "φαγαμε" ο ορος ανιδιοτελεια εχει παψει πια να μετραει...το εμεις για πολλους ειναι απλα ενα σκαλοπατι για το εγω...

d.k

20/05/2011, 10:42:57
quote:

δεν ξερω αν στα 35 μου παραξενεψα τοσο πολυ...δυστυχως στην κοινωνια του "φαγαμε" ο ορος ανιδιοτελεια εχει παψει πια να μετραει...το εμεις για πολλους ειναι απλα ενα σκαλοπατι για το εγω...

d.k

Καλημέρα φίλη μου!
Βρισκόμαστε απέναντι σε δύο όρους στην καθημερινή μας αποκαλούμενη "επικοινωνία"...."αισθάνομαι" και "ψευδαισθάνομαι"....
Έχω την αίσθηση , ότι δεν θα πάψουν να εμφανίζονται στην ζωή μας διαρκώς και ολοένα με αυξανόμενο ρυθμό , τόσο οι εκτροπές του λόγου ... όσο και οι εκτροπές της σκέψης και της συμπεριφοράς μας!
Θεωρώ αδύνατη οποιαδήποτε μορφή επικοινωνίας και σχέσεως εφόσον δεν συντελλεσθεί η θεμελιακή μορφή σχέσεως και που δεν είναι άλλη απο την σχέση με τον ίδιο μας τον εαυτό και ο οποίος είναι ο βασικός υπεύθυνος της όποιας παραδρομής και εκτροπής μας!
Θα συνεχίσουμε ες αεί να "εγκαλούμε" ο ένας τον άλλο -όπως εξάλλου συμβαίνει και συνέβαινε διαχρονικά- για την όποια αστοχία μας!
Πρόκειται για ένα θέμα , το οποίο δεν είναι καθόλου απλό και αν "καταπιανόμαστε" μαζί του -ειλικρινά όμως- θα εξάγαμε πολλά χρήσιμα συμπεράσματα κυρίως για τον ίδιο μας τον "εαυτό"...που μόνο εαυτός δεν είναι!
Προσωπικά θεωρώ , ότι ο άνθρωπος καλείται να μεταβάλλει την ηθική της φύσης του και να την τροποποιήσει σε μια κοινωνική ηθική ψευδεπίγραφη και αναποτελεσματική , η οποία τείνει να τον θυματοποιεί και να τον θέτει εκτός της φύσης του!
Μπορεί σε ορισμένους αυτό να ακούγεται παράξενα αλλα πρόκειται για κάτι το οποίο είναι αληθές και κάτι το οποίο έχει να κάνει με την χειραγώγηση δια μέσου της θυματοποίησής του..καλά να λές που υπάρχει και ο μηχανισμός προώθησης της ενοχής για να απαλύνει τα συναισθήματα της κατά-θλιψης!!!
Απο πολύ μικρή ηλικία τίθενται οι όροι εγκλωβισμού και ενοχοποίησης της φύσης του...απο πολύ μικρή ηλικία συλλαμβάνει εμπειρικά το γεγονός ότι δεν είναι καλός αλλα πρόκειται να γίνει αν ακολουθήσει τον ηθικό/ούς προστακτικούς κώδικες των σοφών κοινωνιών , που ωστόσο τις ίδιες καλύτερες δεν τις έκαναν....

Την καλημέρα μου!

Μείνε μέσα στο παιχνίδι...
hunter1Μέλος
20/05/2011, 12:25:17
καλημερα εαρινε μου...οντως ετσι ειναι τα πραγματα δυστυχως...απο την αλλη παλι θα μπορουσαμε να ζησουμε χωρις κανονες αν καταλαβα οτι αυτο εννοεις?

d.k

20/05/2011, 12:38:17
quote:
απο την αλλη παλι θα μπορουσαμε να ζησουμε χωρις κανονες αν καταλαβα οτι αυτο εννοεις?

Αν γινόταν αυτό ποτέ, θα τρωγόμασταν μεταξύ μας στο άψε σβήσε.
Εδώ τρωγόμαστε τώρα που υπάρχουν και κανόνες και νόμοι, φαντάσου τι θα γινόταν τότε...

Η σχέση μας με τους γύρω μας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό με τις δικές μας προσδοκίες, επιθυμίες, σκέψεις ή και φόβους.
Για παράδειγμα, μπορούμε πραγματικά να πούμε ότι γνωρίζουμε έναν άνθρωπο ή τον γνωρίζουμε και τον "αποκωδικοποιούμε" στο μυαλό μας μέσα από τις δικές μας εμπειρίες, τα δικά μας φίλτρα και τις δικές μας νοητικές καταγραφές;
Ίσως αυτός να είναι κι ένας λόγος για τις παρανοήσεις που γίνονται μεταξύ των ανθρώπων στις διαπροσωπικές τους επαφές με τρίτους, οι παραξηγήσεις κλπ.
Θεωρώ ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να αφήσουμε πίσω μας όλες μας τις εμπειρίες κι όλες μας τις νοητικές κατατάξεις στις οποίες συγκαταλέγουμε τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρεφόμαστε και τις συμπεριφορές τους και να προσπαθήσουμε να τους γνωρίσουμε έξω από αυτές, προσπαθώντας να τους δούμε όπως πράγματι είναι κι όχι όπως φαίνονται σε εμάς.

In anticipation of my resurrection...

20/05/2011, 13:30:17
Σε τι διαφωνείς φίλε Γιώργο απ'οσα κατέθεσα και έτσι όπως τα διατύπωσα???
Τι φανερώνει για σένα η ύπαρξη των νόμων...αν όχι την αδυναμία των ανθρώπων να σκεπτονται αλλα και να συμπεριφέρονται ορθά???
Και θεωρείς ότι οι νόμοι και οι εν γένει κώδικες πεποιθήσεων καλλιεργούν τους ανθρώπους???
Θα μ'ενδιέφερε να ακούσω τις απόψεις σου και εφόσον θές να ανταλλάξουμε απόψεις και ασφαλώς με την συμμετοχή των υπολοίπων συνδικτύων!!!

Η φίλη Hunter πολύ εύστοχα διατύπωσε το ερώτημα "αν θα μπορούσαμε να ζήσουμε χωρίς νόμους" και θεωρώ ότι είναι πολύ εύστοχη ερώτηση...

Προσωπικά θεωρώ πως "όχι" και πως πάντοτε θα υπάρχει η ανάγκη ύπαρξής τους...ωστόσο λέω ότι παράλληλα με την νομοθεσία θα πρέπει να συμβαδίζει και η καλλιέργεια του ανθρώπου και ασφαλώς όταν αναφέρομαι στην έννοια "καλλιέργεια" δεν εννοώ την Ακαδημαϊκή μόρφωση -απο αυτή λίγο-πολύ όλοι έχουν- αλλα την καλλιέργεια του πνεύματός τους και ασφαλώς αυτό είναι μια πολύ μεγάλη κουβέντα!
Το ερώτημα είναι -για μένα- ..."Γιατί οι άνθρωποι δεν μπορούν να ισορροπήσουν εντός τους και τίθενται διαρκώς σε συγκινησιακές πειρατείες που τους καθηλώνουν σε μια νοσηρή κατάσταση , με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επικοινωνήσουν κατα τον καλύτερο τρόπο αλλα και να συγκεντρωθούν επικοδομητικά με ότι κάθε φορά ασχολούνται ΑΛΛΑ το μυαλό τους είναι σχεδόν πάντα εκχωρημένο σε μια ατέρμονη διαδικασία επίλυσης "παλαιών εξισώσεων"???
Δεν έχει αυτό σχέση με την εμφάνιση της παραβατικότητας και εν συνεχεία με την θέσπιση των νόμων που ολοένα -αν δεν κάνω λάθος- ισχυροποιούνται και γίνονται σκληρότεροι???
Θα υπενθυμίσω ότι τόσο τους νόμους ... όσο και την αγωγή-καλλιέργεια των ανθρώπων την ορίζει η πολιτεία και θεωρώ ότι αν οι άνθρωποι διολισθαίνουν διαρκώς στην παραβατικότητα , πως τότε το γενικότερο σύστημα διαπαιδαγώγησης νοσεί....

20/05/2011, 13:41:42
Φίλε Εαρινέ, για ποιό λόγο πίστεψες ότι διαφώνησα μαζί σου και δεν σκέφτηκες ότι το μήνυμα μου είχε ως σκοπό την παράθεση των απόψεων μου;

In anticipation of my resurrection...

20/05/2011, 13:53:32
Για τον απλούστατο λόγο ότι διάβασα εν τάχει/υ το μήνυμά σου και δεν κατανόησα ορθώς -κοινώς παρερμήνευσα-...mea culpa Γιώργο...παραδίνομαι...

Edited by - Εαρινός on 20/05/2011 14:03:06

20/05/2011, 14:20:26
quote:

καλημερα εαρινε μου...οντως ετσι ειναι τα πραγματα δυστυχως...απο την αλλη παλι θα μπορουσαμε να ζησουμε χωρις κανονες αν καταλαβα οτι αυτο εννοεις?

d.k

Φίλη μου γειά σου!
Περιδιαβαίνοντας στο ίντερνετ είδα αυτό..."Να δημιουργείς και δημιουργώντας να δημιουργείσαι και να μην είσαι τίποτε άλλο από τη δημιουργία σου..." Αριστοτέλης

Έτσι απλά θέλησα να στο στείλω...

ithacaΜέλος
20/05/2011, 15:00:16
quote:

...Θεωρώ αδύνατη οποιαδήποτε μορφή επικοινωνίας και σχέσεως εφόσον δεν συντελλεσθεί η θεμελιακή μορφή σχέσεως και που δεν είναι άλλη απο την σχέση με τον ίδιο μας τον εαυτό και ο οποίος είναι ο βασικός υπεύθυνος της όποιας παραδρομής και εκτροπής μας!

...και αν "καταπιανόμαστε" μαζί του -ειλικρινά όμως- θα εξάγαμε πολλά χρήσιμα συμπεράσματα κυρίως για τον ίδιο μας τον "εαυτό"...που μόνο εαυτός δεν είναι!

..καλά να λές που υπάρχει και ο μηχανισμός προώθησης της ενοχής για να απαλύνει τα συναισθήματα της κατά-θλιψης!!!

... δεν είναι καλός αλλα πρόκειται να γίνει αν ακολουθήσει τον ηθικό/ούς προστακτικούς κώδικες των σοφών κοινωνιών , που ωστόσο τις ίδιες καλύτερες δεν τις έκαναν....

Επέτρεψε μου να εκφράσω την συμφωνία μου.

Με την σημείωση οτι η ιστορία ΔΕΝ επαναλαμβάνεται - όπως επιμένει το κλισέ - αλλά απλώς παραμένει στάσιμη,

και με την απαξίωση μου για τις αξιοκατάρατες θεωρίες του Τζων Νας, που απενεχοποίησαν τους θηρευτές στα μάτια των θηραμάτων, και αντέστρεψαν το παράδειγμα. (βέβαια και να μην υπήρχε ο Νας, κάποιον άλλο θα εφεύρισκαν)

Η συνεννόηση είναι το μεγάλο ζητούμενο. Όχι η συμφωνία, η συνεννόηση.

Να γνωρίζω ότι όταν σου γράφω τα παραπάνω, θα διαφωνίσεις με αυτά που εννοώ, και όχι με αυτά που εσύ νομίζεις ότι εννοώ (βλέπε και το παρόν φόρουμ).

Τα μαθηματικά είναι η απόλυτη γλώσσα επικοινωνίας, για αυτόν ακριβώς το λόγο.

Η γλωσσική επικοινωνία για κάποιον παράξενο λόγο (τί πιστεύεις εσύ ? ) φαντάζει γεμάτη δυσκολίες.

Η πνευματική/νοητική/ψυχική επικοινωνία είναι το επερχόμενο μεγάλο αλμα. Αλλά προϋποθέτει την νοητική "ενδοσκόπιση", τον μεγάλο εσωτερικό διάλογο μεταξύ εσένα και του εαυτού σου. Είναι δύσκολο - σχεδόν αφάνταστο για τις μάζες - αλλά θα γίνει.

Όταν η φαντασία ασθενεί καταντάει φαντασίωση.