- τα τεσσερα στοιχεια - .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.
στο γήινο ή υποσελήνιο χώρο ο οποίος χαρακτηρίζεται από τα τέσσερα στοιχεία - πρωταρχικές ουσίες: τη γη ("γή"), το νερό ("ύδωρ"), τον αέρα ("αήρ"), και τη φωτιά ("πύρ") και που υπόκειται σε κάθε είδους μεταβολή και τον ουράνιο ή υπερσελήνιο χώρο που βρίσκονται οι πλανήτες των οποίων συστατικό είναι η "πεμπτουσία" που είναι άφθαρτη και αιώνια. Πιο συγκεκριμένα το πέμπτο στοιχείο, ο επονομαζόμενος αιθέρας, είναι μια ουσία καθαρότερη και από τη φωτιά. Οι πλανήτες που βρίσκονται στην περιοχή αυτή εκτελούν την αΐδια και τέλεια κυκλική κίνηση γύρω από τη γή, καθώς αυτή η κίνηση είναι η μόνη που δε σημαίνει αλλαγή σε αντίθεση και πάλι με τη φυσική κίνηση των γήινων σωμάτων που είναι η ευθύγραμμη.
ελπίζω να σε διαφώτισα

In the shadows of the night I shall be lost once again to find thee...
α) Η συμπεριφορά όλων των αντικειμένων που υπάρχουν στην φύση οφείλεται σε ποιοτικά καθορισμένες μορφές ("φύσεις") και
β) Το σύνολο αυτών των φύσεων είναι κατά τέτοιο τρόπο ‘τακτοποιημένο’ ώστε να σχηματίζει ένα διατεταγμένο σύνολο, τον κόσμο.
Για τον Αριστοτέλη, ο κόσμος είναι μια μεγάλη σφαίρα που ωστόσο έχει πεπερασμένες διαστάσεις. Το κέντρο της βρίσκεται στο κέντρο της γης ενώ τα όριά της φθάνουν ως τη σφαίρα των απλανών αστέρων. Σταθερή στο κέντρο του σύμπαντος βρίσκεται η γη που την περιβάλλουν ομόκεντρες σφαίρες. Η κοσμολογική πραγματικότητα διχοτομείται σε δύο περιοχές που ορίζονται από ξεχωριστούς φυσικούς νόμους:
στο γήινο ή υποσελήνιο χώρο ο οποίος χαρακτηρίζεται από τα τέσσερα στοιχεία - πρωταρχικές ουσίες: τη γη ("γή"), το νερό ("ύδωρ"), τον αέρα ("αήρ"), και τη φωτιά ("πύρ") και που υπόκειται σε κάθε είδους μεταβολή , και
τον ουράνιο ή υπερσελήνιο χώρο που βρίσκονται οι πλανήτες των οποίων συστατικό είναι η "πεμπτουσία" που είναι άφθαρτη και αιώνια. Πιο συγκεκριμένα το πέμπτο στοιχείο, ο επονομαζόμενος αιθέρας, είναι μια ουσία καθαρότερη και από τη φωτιά. Οι πλανήτες που βρίσκονται στην περιοχή αυτή εκτελούν την ίδια και τέλεια κυκλική κίνηση γύρω από τη γή, καθώς αυτή η κίνηση είναι η μόνη που δε σημαίνει αλλαγή σε αντίθεση και πάλι με τη φυσική κίνηση των γήινων σωμάτων που είναι η ευθύγραμμη.
Ο Αριστοτέλης, κατανοώντας την σπουδαιότητα των αντιθέτων ("εναντία") σε προγενέστερες σχολές, (αραιό - πυκνό, πλήρες - κενό, ον-μη ον, πάνω - κάτω, μπρος - πίσω, ευθύ - κυκλικό) υιοθετεί και 4 ποιότητες σε 2 ζεύγη αντιθέτων , ζεστό - κρύο και υγρό - ξηρό, που ήταν συνδεδεμένες με τα 4 στοιχεία και που με μείξη αυτών σχηματίζονται οι διάφορες ενδιάμεσες καταστάσεις (π.χ. για να προκύψει το χλιαρό θα πρέπει να αναμειχθεί το ζεστό με το κρύο).
Καθώς η ύλη της υποσεληνίου περιοχής, εμφανίζεται υπό την μορφή των τεσσάρων στοιχείων είναι πάντοτε ποιοτικώς προσδιορισμένη. Ο ποιοτικός προσδιορισμός της ύλης γίνεται με την επενέργεια αυτών των δύο ζευγών των εναντίων. Έτσι λοιπόν, από τους συνδυασμούς των εναντίων έχουμε τελικά τέσσερις συζεύξεις που δημιουργούν τα τέσσερα στοιχεία. Σε αυτές δεν περιλαμβάνονται οι συνδυασμοί των εναντίων ανά δύο (δηλαδή δεν μπορούν να συνδυαστούν το θερμό με το ψυχρό και το ξηρό με το υγρό). Τα τέσσερα στοιχεία δημιουργούνται ως εξής:
Το θερμό και το ξηρό παράγουν "φωτιά".
Το θερμό και το υγρό παράγουν "αέρα".
Το ψυχρό και το υγρό παράγουν "νερό".
Το ψυχρό και το ξηρό παράγουν "γη".
Ενδιαφέρουσες απόψεις sephirothsw, θα βρεις κι εδώ:
http://www.esoterica.gr/articles/mystery/nature/nature.htm
quote:
Όταν λέμε αιθέρας τι εννοούμε κατά τη γνώμη σας...?
Αν το δούμε από επιστημονικής πλευράς Αιθέρας είναι ένα στοιχείο του σύμπαντος και μέσον διάδοσης του φωτός.
Αν θυμάμαι καλά (αλλιώς διορθώστε με),αποτελείται από σωματίδια τα <ηλεκτρίνια>,θετικά και αρνητικά.
Πιστεύω έγιναν πολλές προσπάθειες από τον Αριστοτέλη μέχρι και τους σύγχρονους επιστήμονες,να εξηγηθούν κανόνες του σύμπαντος.
Υπήρξαν και αντιπαραθέσεις.
Και μετά τη θεωρία της σχετικότητας,ο Αιθέρας παρουσιάστηκε ως μύθος και καταρρίφθηκε.
Κατά τη Θεογονία του Ισίοδου,ο κόσμος γεννήθηκε από το Χάος.Μετά γεννήθηκε η γή,το έρεβος και η νύχτα.Αυτά γέννησαν τον Αιθέρα και κατόπιν γεννήθηκε η γη.
<<Διότι η άγνοια φέρνει αλόγιστο θάρρος, ενώ η γνώση δισταγμό>>

quote:
Όταν λέμε αιθέρας τι εννοούμε κατά τη γνώμη σας...?
Άλλη λέξη για τη γνωστή "Δύναμη Βρίλ"
quote:
Για να καταλάβω δηλαδή, τα 4 στοιχεία είναι απτά κι αντικειμενικά αποδεδειγμένα ενώ ο αιθέρας, που κατά κάποιους είναι το πέμπτο, είναι σε υποθετικό επίπεδο ακόμα, σωστά?
Κοίτα, αν αρκείσαι σε μεσαιωνικές αντιλήψεις, τα παραπάνω καλύπτουν 100% ότι χρειάζεται να ξέρεις.
Τώρα, αν θες να συμβαδίζεις με τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα, συνιστώ κάποιο βιβλίο Φυσικής και Χημείας, ας πούμε από πέμπτη Δημοτικού και πάνω.
Παρέπεμψα και στο site του εσωτέρικα που πρόσφατα είχε κάτι σχετικό.
Αν σας μπέρδεψα...ειλικρινά λυπάμαι.
Μια αναζήτηση πάντως στο ίντερνετ ίσως σας διαφωτίσει καλύτερα.
quote:
Άρχισα παραθέτωντας στοιχεία σύγχρονα,επιστημονικά,συνέχισα με τον Αριστοτέλη,τη θεογονία του Ισίοδου,λίγο από Αινστάιν που με τη θεωρία της σχετικότητας κατήργησε τα ως τότε δεδομένα.
Παρέπεμψα και στο site του εσωτέρικα που πρόσφατα είχε κάτι σχετικό.
Αν σας μπέρδεψα...ειλικρινά λυπάμαι.
Μια αναζήτηση πάντως στο ίντερνετ ίσως σας διαφωτίσει καλύτερα.<<Διότι η άγνοια φέρνει αλόγιστο θάρρος, ενώ η γνώση δισταγμό>>
Δοκίμασε τη σαλάτα "σήζαρς". Είναι νοστιμότατη, έχει λίγες θερμίδες και τουλάχιστον δεν είναι σαλάτα του τύπου "τα πετάμε σε ένα μπωλάκι και τα ανακατεύουμε".
Ξαναδιάβασε τον Αριστοτέλη και πές μας κατά πόσο περιστρέφεται ο Ηλιος γύρω από τη Γή.
Μέχρι τότε θα έχω φάει όλη τη σαλάτα μου...
quote:
Κοίτα, αν αρκείσαι σε μεσαιωνικές αντιλήψεις, τα παραπάνω καλύπτουν 100% ότι χρειάζεται να ξέρεις.Τώρα, αν θες να συμβαδίζεις με τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα, συνιστώ κάποιο βιβλίο Φυσικής και Χημείας, ας πούμε από πέμπτη Δημοτικού και πάνω.
Δεν αρκέστηκα ποτέ μου σε Μεσαιωνικές αντιλήψεις για να αρκεστώ και τώρα.
Για αυτό ρωτάω άλλωστε...
Σχετικά με το ειρωνικό σου στύλ για τα βιβλία από πέμπτη δημοτικού και πάνω δεν είπα ποτέ πως είμαι ειδικός σε αυτές τις 2 επιστήμες, για την ακρίβεια ξέρω λίγα.
Και δεν θυμάμαι πουθενά να αναφέρεται ο αιθέρας (ΚΑΙ δεν εννοώ την χημική του έννοια).
Για να σε βοηθήσω να μην απορείς, είμαι ακόμα στη Β' Δημοτικού...

quote:
Δεν αρκέστηκα ποτέ μου σε Μεσαιωνικές αντιλήψεις για να αρκεστώ και τώρα.
Για αυτό ρωτάω άλλωστε...
Σχετικά με το ειρωνικό σου στύλ για τα βιβλία από πέμπτη δημοτικού και πάνω δεν είπα ποτέ πως είμαι ειδικός σε αυτές τις 2 επιστήμες, για την ακρίβεια ξέρω λίγα.
Αυτό με τα 4 στοιχεία ήταν πράγματι η τεχνογνωσία γύρω στα χρόνια του Μεσαίωνα, άντε και λίγο της Αναγέννησης. Σοβαρά μιλάω.
Αργότερα μπήκαν οι λίθοι, που στηρίζουν τη σημερινή γνώση γύρω από τη Φύση.
quote:
Και δεν θυμάμαι πουθενά να αναφέρεται ο αιθέρας (ΚΑΙ δεν εννοώ την χημική του έννοια).
Δεν μιλάμε για την οργανική ένωση "αιθέρας".
Ο ΑΙΘΗΡ όπως και η ΔΥΝΑΜΗ ΒΡΙΛ είναι έννοιες, που δεν είναι αποδεκτές επιστημονικά και έχουν πιο πολύ μυστικιστικό και αποκρυφιστικό περιεχόμενο και σίγουρα δεν θα τις βρείς σε βιβλίο των θετικών επιστημών.
quote:
Για να σε βοηθήσω να μην απορείς, είμαι ακόμα στη Β' Δημοτικού...
Ωραία. Για να σε βοηθήσω και εγώ, φαντάσου το εξής απλό.
Σε κάθε εποχή, από την αρχή των αιώνων, ο άνθρωπος ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΣΕ και ΕΞΗΓΟΥΣΕ τι έβλεπε. Για να το κάνει αυτό χρειαζόταν κάποια μοντέλα ή μοτίβα. Έτσι ο κεραυνός έγινε το σφυρί του Θώρ ή η οργή του Δία κλπ.
Κάποια στιγμή, οι παρατηρήσεις και τα συμπεράσματά του δεν απαρκούσαν να εξηγήσουν το μοντέλο. Έτσι περάσαμε από την ιδιότητα του θεού στο μοντέλο της ηλεκτρικής εκένωσης.
Σε όλα τα πράγματα παρατηρήθηκε αυτή η εξέλιξη. Κάποια στιγμή λοιπόν ανακάλυψε ο άνθρωπος οτι το μοντέλο με τα 4 στοιχεία δεν φτάνει για να εξηγήσει οτι ανακάλυψε. Σήμερα ξέρουμε οτι οτιδήποτε υπάρχει αποτελείται από ανόργανες και οργανικές ύλες και οι ιδιώτητες αυτών περιγράφονται μεταξύ άλλων με την Κβαντομηχανική.
Η θεωρία λοιπόν περί 4 στοιχείων έει περάσει οριστικά στο χρονοντούλαπο, λόγω ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ.
Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι, οι οποίοι και αφενώς δεν έχουν πάρει πρέφα απ όλα αυτά που σου εξήγησα μόλις ή από την άλλη τα στοιχεία της οργανικής και ανόργανης είναι τόσο πολύπλοκα, που αρέσκονται καλύτερα σις ερμηνείες με τα 4 στοιχεία.
Διαλέγεις και παίρνεις.
Αν κατάλαβες, ρώτησα τι εννοούμε όταν λέμε αιθέρας.
Το ότι η θεωρία των 4 στοιχείων είναι Μεσαιωνική και δεν έχει ισχύ σήμερα το γνώριζα.
Δεν είπα ποτέ οτι την αποδέχομαι, απλά την γνωρίζω ως θεωρία.
Απλά ποτέ δεν είχα καταλάβει τι είναι αυτό που έλεγαν "αιθέρας" και πως το απέδιδαν.
Αφού έκανα μία ερώτηση περίμενα μία απλή απάντηση.
Τώρα το που κόλλαγε το οτι η θεωρία των 4 στοιχείων κι η παραπομπή μου σε βιβλία από Ε' Δημοτικού κι άνω (αν κι η Φυσική κι η Χημεία ειδικά διδάσκονται από τη Β' Γυμνασίου) δεν κατάλαβα που κολλάνε...

quote:
Τώρα το που κόλλαγε το οτι η θεωρία των 4 στοιχείων κι η παραπομπή μου σε βιβλία από Ε' Δημοτικού κι άνω (αν κι η Φυσική κι η Χημεία ειδικά διδάσκονται από τη Β' Γυμνασίου) δεν κατάλαβα που κολλάνε...
Είναι απλό.
Πάνε κοντά 20 χρόνια που τελέιωσα το Λύκειο. Μην περιμένεις να θυμάμαι ΑΚΡΙΒΩΣ σε ποια τάξη διδάσκεται τι. Παρόλα αυτά, αυτά που σου είπα είναι βασικά, άρα πρέπει να διδάσκονται στο Δημοτικό.
Και είμαι σίγουρος, ότι τα βασικά της Ύλης και Ενέργειας τα κάναμε στην Ε' Δημοτικού...
Ο Αιθέρας υποτίθεται οτι είναι η Ενέργεια που έχει ο φαινομενικά κενός χώρος και "ευθύνεται" για την αλληλεπίδραση.
Η θεωρία αυτή όμως δεν είναι αποδεκτή, γιατί μιλάμε πράγματι για αλληλεπιδράσεις μάζας, μαγνητικής ή ηλεκτρικής ποσότητας από απόσταση, μέσα από το κενό και χωρίς ενδιάμεσο.
Εγώ αυτά για την ύλη κτλ κτλ δεν τα έκανα στην Ε' Δημοτικού...
Και σχετικά με την θεωρία των 4 στοιχείων την άκουσα για πρώτη φορά στην Γ' Λυκείου όταν κάναμε Αριστοτέλη, αν θυμάμαι καλά.
Απλά δεν είχε αφιερώσει τόσο χρόνο η καθηγήτρια μας σε εκείνο το σημείο και δεν το κατείχα.

δεν ειμαι σιγουρος αν εννοει τις ενεργειακες παληριες, τα κυματα ελευθερης ενεργεις που μας περιβαλουν και συχνα μετασχηματιζονται σε υλη, αλλα δεν νομιζω οτι τη θεωρουσε στοιχειο, οποτε να μην αναπτυχθω περισσοτερο...
quote:
Δοκίμασε τη σαλάτα "σήζαρς". Είναι νοστιμότατη, έχει λίγες θερμίδες και τουλάχιστον δεν είναι σαλάτα του τύπου "τα πετάμε σε ένα μπωλάκι και τα ανακατεύουμε".Ξαναδιάβασε τον Αριστοτέλη και πές μας κατά πόσο περιστρέφεται ο Ηλιος γύρω από τη Γή.
Μέχρι τότε θα έχω φάει όλη τη σαλάτα μου...
Θα προτιμούσα μια σαλάτα χωριάτικη.
Όσο για τον Αριστοτέλη τον έχω μελετήσει αρκετά.
Και αλήθεια ..δεν χόρτασα!
quote:
Η θεωρία αυτή όμως δεν είναι αποδεκτή, γιατί μιλάμε πράγματι για αλληλεπιδράσεις μάζας, μαγνητικής ή ηλεκτρικής ποσότητας από απόσταση, μέσα από το κενό και χωρίς ενδιάμεσο.
Μα αν κοίταγες λίγο παραπάνω,το ανέφερα.
Ο Αινστάιν απομυθοποίησε εντελώς τις ως τότε ισχύουσες απόψεις περί Αιθέρα.
quote:
"Ο παπούς μου [εξερευνητής πυραμίδων] ... είχε υπολογίσει ... οτι η Ακρόπολη είναι πυραμίδα ... και έχει το μισό όγκο αυτής του Χέοπα"
Vril, πρίν κανένα τριάρι χρόνια είχα ακούσει πως, υποθετικά πάντα, αν οι κίονες του Παρθενώνα επεκτείνονταν με τάση στο άπειρο σε κάποιο σημείο θα ενώνονταν επειδή έχουν μια απειροελάχιστη κλίση πρός το εσωτερικό του ναου. Επίσης οτι από το εσωτερικό αυτής της υποθετικής πυραμίδας δεν περνάνε ποτέ περιστέρια γιατί παίζει κάτι με ηλεκτρομαγνητικά πεδία κτλ.
Αν είναι αλήθεια αυτό δεν το ξέρω κι ούτε το έχω ψάξει. Άλλωστε, έχουν περάσει και 3 χρόνια και δεν θυμάμαι καν το πώς ακριβώς μου τα έλεγε.
Απλά με αφορμή αυτό που είπες το θυμήθηκα και το ανέφερα.

Έχω ακούσει διάφορα, όπως οτι κάτω από την Ακρόπολη υπάρχει μία άλλη Ακρόπολη (κάτι το οποίο δεν το πιστεύω), όπως οτι την φωτίζουν τη νύχτα επειδή είχαν αναφερθεί περιστατικά που άνθρωποι έβλεπαν περίεργες λάμψεις να ξεπηδούν από την Ακρόπολη (δεν είδα, δεν ξέρω
Δεν είπα οτι όλα αυτά είναι αλήθεια αλλά τα έχω ακούσει.

Οι κίονες προεκτείνονται. Δεν σχηματίζουν πυραμίδα ούτε κάν πυραμυδοειδές. Τέμνονται ανα ομάδες σε ύψη περίπου 2.000μ και 4.900μ και ο "όγκος", ανάλογα και ποιόν θα πάρει κανείς, δεν έχει καμία σχέση με αυτή του Χέοπα.
Μαγνητικά πεδία και άλλα συνναφή είναι καθαρά επιστημονική φαντασία. Τα αεροπλάνα πετούν πάνω από την Ακρόπολή, αλλά σε αρκετό ύψος, όπως επιβάλλουν κάποιοι κανόνες ασφάλειας πτήσης και αεροδιάδρομοι.
Αυτό με τα πουλιά και οτι δεν πετούν, έχω βίντεο δικό μου, όχι μονο δεν πετούν, φωλιές έχουν, τρώνε, πίνουν και γλεντάνε, και τον αητό αμολάνε...
Αυτά περί υπόγειας ακρόπολης και στοών, τα κατατάσσω στα "Γιαννοπουλικά" (το έχω ΚΑΙ αυτό το βιβλίο) και σας λέω το εξής. Αν θέλετε να πιστεύετε σε τέτοια, ότι και να σας πώ, το βιολί σας.