ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Γλωσσολογία η διατήρηση της Ελληνικής Γλώσσας - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

- Γλωσσολογία η διατήρηση της Ελληνικής Γλώσσας - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

CyLight30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
kynikosΜέλος
04/02/2004, 18:59:17
Πελασγέ
quote:
Η ομογλωσσία δεν αποτελεί στοιχείο φυλετικής ταύτισης πράγματι σήμερα, όπως επισημαίνει κάποιος βιαστικός στα συμπεράσματά του, όμως αυτό συμβαίνει διότι υπάρχουν τα μέσα ταχείας διάδοσης και επιβολής μιας γλώσσας (ΜΜΕ, έντυπα, επικοινωνίες, συγκοινωνίες, κλπ). Για εκείνη την εποχή βέβαια σήμαινε ακριβώς το αντίθετο.
Χμ, δέν νομίζω οτι βιάστηκε ο junk_95 (αυτός νομίζω το ανέφερε).
Εγώ κατάλαβα να λέει οτι η εξάπλωση της Ελληνικής γλώσσας κατα την Ελληνιστική περίοδο, δεν πρέπει να μας κάνει να νομίζουμε οτι όλη η επικράτεια ήταν αναγκαστικά "Ελληνικη".

Αυτο που έλεγε, ηταν οτι με την αφιξη της Ελληνιστικής περιόδου, τα <<μέσα ταχείας διάδοσης και επιβολής μιας γλώσσας (ΜΜΕ, έντυπα, επικοινωνίες, συγκοινωνίες, κλπ)>> ήταν ήδη ανεπτυγμένα. Μπορει να μην ειχαν αεροπλάνα και κομπιουτερ, αλλα δεν τα καταφερναν και άσχημα.
Ελπιζω να καταλαβα σωστα -- αλλοιως ας με διορθώσει ο συγγραφέας.

Με το συγκεκριμένο που επισημαίνεις εσύ, Πελασγέ, δεν νομίζω να διαφωνεί κανεις.

quote:
8) Αντίθετα με την έλλειψη πολιτιστικών στοιχείων για τους «ινδοευρωπαίους»
πληθώρα στοιχείων υπάρχουν για ισχυρότατους πολιτισμούς στην Ευρώπη,
πολύ πριν και μετά την θεωρούμενη «κάθοδο» : Μινωϊτες, Μινύες,
Πελασγοί, Μυκηναΐοι,Ετρούσκοι, Ακουϊτανοί, Πίκτοι, Κέλτες Ίβηρες και
φυσικά Αιγύπτιοι στην Αφρική. Αν λοιπόν υπήρχε κάποια άξια λόγου
«ινδοευρωπαϊκή» οντότητα, θα είχε αφήσει κάποια αντίστοιχα ίχνη.

Πράγματι, πολύ ισχυρό στοιχείο αυτό που αναφέρεις.
Μπορει βέβαια να θεωρήσουμε οτι οι "πρωτο-ευρωπαιοι" ειχαν ηδη αναπτυχθεί σε Αχαιους, Δωρειους, Αιωλους, και ίσως έτσι να εξηγούνται πιο καλά τα πράγματα;;
quote:
9) Η εμφανής συγγένεια των βόρειων Ινδικών με Ευρωπαϊκά φυλετικά
χαρακτηριστικά πρέπει να αποδοθεί σε πολύ μακρινότερες χρονικά επαφές
μεταξύ των τελείως διαφορετικών κατά τα’ άλλα φυλών, ίσως και
προκατακλυσμιαία, για τις οποίες δεν έχω άλλα στοιχεία,

, Όλα τα πιο αγαπημένα θέματα. Δεν το αρχίζω εδώ, θα ανοιξω διπλανό δωμάτιο, αλλα δεν νομίζω να ήταν... προκατακλυσμιαίο.

Μέ τέτοια εξαιρετική συντροφιά, κάπου θα βγάλουμε άκρη...

κ

Edited by - kynikos on 04/02/2004 19:02:31

CyLightΜέλος
05/02/2004, 01:43:20
quote:

Μην επιμένεις.
Λέει:- 3500 συγγραφείς. 11000 έργα. 89 εκατομύρια λέξεις.
Μπορεί αυτός που σου έδωσε την παραπομπή να την "εμπλούτισε" λιγάκι.

Αυτος που μου την εδωσε? Γιατι να χρειαζομαι καποιον να μου την δωσει? Με ιντερνετ (και ελληνικη γλωσσα) ασχολουμε τα τελευταια 7-8 χρονια...

quote:
Απο το site του TLG http://www.tlg.uci.edu/
quote:
... to 3,500 authors and 11,000 works, approximately 89 million words.

Το μεταφραζω λεξη-λεξη...
σε 3,500 συγγραφεις και 11,000 εργασιες, περιπου 89 εκατομυρια λεξεις. Τι ειπα εγω? "Το λεει ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΑ, 90 εκατομυρια λεξεις και λεκτικες εννοιες (περιπου)".

quote:
Ευτυχώς δεν είναι ΟΛΗ η λογική σου το ίδιο διάτρητη...

Το αφηνω ασχολιαστο...

quote:
quote:
Επισης να σου θυμισω οτι ο βραβευμενος με πολλα διεθνη βραβεια Ινδος γλωσσολογος που ασχοληθηκε με τα σανσκριτικα και τα αρχαια Ελληνικα, αν και ξεκινησε για να αποδειξει οτι τα σανσκριτικα ειναι παλαιοτερα και ανωτερα απο τα Ελληνικα κατεληξε στο γεγονος να παραδεχθει οτι τα σανσκριτικα ΚΑΤΑΓΟΝΤΕ απο τα αρχαια Ελληνικα!!!

Αυτό το θέμα με ενδιαφέρει ιδιαίτερα!
Αν μπορεις να μου δωσεις κάποια στοιχεία, link, παραπομπές, ο'τι να'ναι, θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα!!

Δεν θυμαμε καποιο λινκ αυτη τη στιγμη, μολις το βρω θα στο δωσω (οπως εκανα και με το προηγουμενο).
Καποια ονοματα που θυμαμε αυτη τη στιγμη ειναι:
1. Φεντερικο Γκρουντβιχ
2. Φιλιππο Σασεοτη Ντερντουζ
3. Σερ Ουιλιαμ Τζοουνς

http://www.bydesignwebsights.com/ellashistory
Η πραγματική Ελληνική ιστορία

06/02/2004, 13:10:38
Φίλε Κυνικέ σε χαιρετώ,

Σε ευχαριστώ για το καλωσόρισμα και την θετική υποδοχή στις απόψεις μου. Πράγματι το
Θέμα των ινδοευρωπαίων έχει επανασυζητηθεί στα forα του esoterica, όμως επειδή είναι τεράστιο
δεν νομίζω ότι θα ήταν άτοπο να το ξανανοίξουμε. Είχα και εγώ σκοπό να το κάνω, μια όμως που
το έχεις ήδη δηλώσει, κάν'το τώρα ώστε να μεταφέρουμε τη συζήτηση εκεί, διότι στο παρόν θέμα θα
δείχνει "εκτός".. εάν πάλι δεν έχεις χρόνο, μου λες και το κάνω εγώ..

Φιλικά

Πελασγός

(=|=)

CyLightΜέλος
07/02/2004, 00:44:50
Παλι τπτ?

Ακομα περιμενω μια απαντηση (απο την προηγουμενη σελιδα) και μερικες σ'αυτην...

kynikosΜέλος
07/02/2004, 05:06:25
Κάνοντας "ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ", βλέπω οτι ήδη υπαρχει ένα τόπικ που συζητάει διάφορα σχετικά θέματα, το <<Ινδοευρωπαιοι.Το μεγαλο ψεμα>>, topic.asp?topic_id=1651 και έτσι προτείνω οι γενικότερες συζητήσεις περι "Ινδοευρωπαϊσμού" να μεταφερθούν εκεί ωστέ το παρόν θέμα να μείνει όπως το έθεσε η αρχική συγγραφέας Simori, για την Γλωσσολογία και την Ελληνική Γλώσσα μόνο.

Εκει, υπαρχει ήδη μια αρκετα κάλη αναπτυξή της "ορθόδοξης" Ινδοευρωπαϊκης θεωρίας, για να μήν χρειαζεται να επαναλαμβάνω πράγματα ηδη γνωστα -- απλα δεν διαθέτω τον χρονο.

CyLight, ελπίζω οτι οι τοποθετήσεις που θα διαβάσεις εκεί, απο τους Ενας,drumx13 και Παρμενίων να σε καλύψουν.
Αν όχι, συνεχίζουμε την συζήτηση εκεί...

Τωρα για τα άλλα, (αλφάβητο, δισκο Φαιστου, κλπ) σου έχω ήδη απαντήσει, μένει τίποτα άλλο;

(Εκτος απο το να ξαναδιαβάσεις τί λεει η σελίδα του Thesaurus Lingua Grecae )

K

kynikosΜέλος
07/02/2004, 05:33:52
Πελασγέ,

Οπως βλεπεις, υπάρχει ηδη προηγούμενη συζήτηση για το "ινδοευρωπαϊκό".
Αν δεν βγεί άκρη εκεί, και "πολιτικοποιηθεί" το θέμα, τότε ανοίγουμε άλλο, που να ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑ, και όχι την αρχαιολογία. Για τώρα αρκούμαι στο ηδη υπάρχον, γιατι δεν έχω αρκετό ελεύθερο χρόνο.

Αν θές όμως, ανοιξε εσύ τόπικ ειδικά για τους ΠΕΛΑΣΓΟΥΣ, έψαξα και δεν βρήκα να υπάρχει.

Θα με ενδιέφερε πολύ να δώ αν υπάρχουν στοιχεία που να δειχνουν αν ήταν Έλληνες ή όχι.

Κ

07/02/2004, 16:43:09
Φίλε Κυνικέ …

Είχα δεί το topic «ινδοευρωπαίοι το μεγάλο ψέμα», αλλά είναι για αρκετό καιρό ανενεργό, και με σχηματισμένο ήδη αρκετά μεγάλο όγκο, πράγμα που απομακρύνει κάπως, έναν νεοφερμένο συζητητή. Θα δοκιμάσω όμως να αντιγράψω τα πιο πάνω συμπεράσματά μου και εκεί, γιατί ακούγονται ενδιαφέρουσες απόψεις. Εάν παρ’ όλα αυτά δεν ενεργοποιηθεί, θα ανοίξω καινούριο.

Ως προς το γλωσσολογικό μέρος, έχω καταθέσει συνοπτικά τις απόψεις μου. Εάν θέλεις να σχολιάσουμε κάποιο ειδικότερο συμπέρασμα που προκύπτει από την έρευνά μου το συζητάμε. Πάντως πιστεύω ότι θα ήταν λάθος στο ινδοευρωπαϊκό ζήτημα να διαχωρίσουμε την γλωσσολογική του πλευρά από την αρχαιολογική. Έχω ήδη καταθέσει την άποψή, μου γι’ αυτό στο πρώτο μου μήνυμα…όχι μόνο τις δύο πιο πάνω πλευρές δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε, αλλά επιπλέον θα έπρεπε να εξετάζουμε εξ’ ίσου την ιστορική, την ανθρωπολογική και την γεωλογική του πλευρά ταυτόχρονα !

Σ΄ευχαριστώ για την ιδέα για να ανιχνεύσουμε την ταυτότητα των Πελασγών. Ίσως το κάνω κάποια στιγμή…Λες πιο πάνω ότι η ιστορία με το spreadsheet του Excel σου θύμισε παλιότερες εποχές…να υποθέσω ότι έχεις κάνει το ίδιο; Αν ναι με πόσες γλώσσες ; και με πόσες λέξεις ; Θα ήταν ενδιαφέρον να ανταλλάξουμε απόψεις πάνω σε αυτού του είδους την προσπάθεια, και στα πλαίσια αυτού του topic..

Φιλικά

Πελασγός

(=|=)

kynikosΜέλος
07/02/2004, 17:49:13
Μπράβο Πελασγέ,

Αφου έχεις την διάθεση και τον χρόνο!

Ίσως αξίζει νέο topic, μόνο και μόνο γιατί το «ινδοευρωπαίοι το μεγάλο ψέμα», ακούγεται σαν κύριγμα, και όχι σαν βήμα ερευνητών!

Αναμένω

Κ

ΥΓ. Τόν "πινακα" με τις λέξεις τον είχα κάνει παλιααά με φίλους του πανεπιστημίου, πολύ πριν γίνουν διαδεδομένα τα spreadsheet και τα computer. Ούτε συζήτηση βέβαια για WWW. Αν τον είχα ακομά σήμερα, μάλλον θα αποτελούσε ενα μικρό μέρος της δικής σου εργασίας. Θα τα ξαναπούμε...

kynikosΜέλος
07/02/2004, 18:06:48
Πελασγέ,
quote:
Πάντως πιστεύω ότι θα ήταν λάθος στο ινδοευρωπαϊκό ζήτημα να διαχωρίσουμε την γλωσσολογική του πλευρά από την αρχαιολογική. Έχω ήδη καταθέσει την άποψή, μου γι’ αυτό στο πρώτο μου μήνυμα…όχι μόνο τις δύο πιο πάνω πλευρές δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε, αλλά επιπλέον θα έπρεπε να εξετάζουμε εξ’ ίσου την ιστορική, την ανθρωπολογική και την γεωλογική του πλευρά ταυτόχρονα !

Συμφώνω απόλυτα, το πρότεινα μόνο προσωρινά, σαν "πυροσβεστικό" μέτρο.
Γιατί στα μάτια κάποιων, συγχέεται η αρχαιολογία με την... πολιτική!

Αν είναι να άρχίσουμε σοβαρή συζήτηση, πρέπει ο καθένας μας να καταχωρεί τα στοιχεια του και τις ερωτήσεις του με κάποια ταπεινότητα, και χωρίς εθνικιστικό χρωματισμό, αλλιώς απλα χάνουμε τον χρόνο μας.

Κ

Edited by - kynikos on 07/02/2004 18:08:53

CyLightΜέλος
07/02/2004, 22:37:34
Φιλε Κυνικε το τοπικ που αναφερεις το ειχα διαβασει πριν απο 3-4 μηνες (αν δεν κανω λαθος).

Το προβλημα ειναι οτι προσπαθω να σου αποδειξω οτι δεν υπαρχει κατι που δεν υπαρξε ποτε! Δεν γινετε αυτο!!! Οποτε οταν βρεις επιχειρηματα ΚΑΙ ΕΥΡΗΜΑΤΑ, το ξανασυζηταμε.