ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Περί εσωτερικού προσώπου/εαυτού (Κατά Γιουνγκ) - .-= Η ΨΥΧΗ =-.

- Περί εσωτερικού προσώπου/εαυτού (Κατά Γιουνγκ) - .-= Η ΨΥΧΗ =-.

Εαρινός31 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
12/12/2010, 21:40:19
quote:

Δηλαδή, σε ποια συμπεράσματα θα καταλήγαμε και ποιες ψυχολογικές θεωρίες θα διατυπώναμε(ας βθέσουμε το ερευνητικό μας πνεύμα σε λειτουργία) αν μελετούσαμε πχ μια κοινωνία εντελώς, μα εντελώς διαφορετική από τη δική μας(όσον αφορά στη θέση, τον ρόλο και τη γενικότερη εικόνα των δύο φύλων)??

Υπάρχουν τέτοιες κοινωνίες. Χαμένες στον παγκόσμιο χάρτη, αλλά υπάρχουν.

Ακόμα, θα ήθελα να σε ρωτήσω- αν επιτρέπεται-αν σπουδάζεις/ασχολείσαι/επαγγέλεσαι κάτι σχετικό με την ψυχολογία(ή ψυχολογία τέλος πάντων).

Ναρκίσσα λές :"Αλλά αν ένας άντρας "χάνει" την ψυχική του ισορροπία εξαιτίας αυτού του φόβου για απώλεια της ταύτισης με το ανδρικό, δεσποτικό πρότυπο του πατέρα, τότε μια γυναίκα υπόκειται σε ψυχολογικές καταρρεύσεις, φοβούμενη ότι θα κλονιστεί η υποταγή της στο αρσενικό???

θεωρώ ότι η γυναίκα ως οντότητα δεν θα ήθελε να υποταχθεί σε κάποιο αρσενικό και δώ υπάρχει σε πραγματικό χρόνο μια αμφιθυμία εκ μέρους της...και αναζητάει τον "κραταιότερο και δεσποτικότερο φαλλό" αλλα την ίδια στιγμή και τον εχθρεύεται και της δημιουργεί και τάσεις μη αποδοχής του...θα μπορούσε να συζητηθεί διεξοδικά αυτό ίσως σε κάποιο άλλο πόστ...

Ποιό είδος κοινωνίας αναφέρεις και το οποίο δεν έχει σχέση με την δική μας ???

Θα ήθελα -εφόσον το ήθελες και σύ-να γίνεις πιο συγκεκριμμένη...

Όχι δεν έχω σπουδάσει ψυχολογία αλλά ασχολούμαι καθημερινά με την μελέτη της -εδώ και μια 15ετία περίπου- και δεν την επαγγέλομαι ως εκ τούτου αλλα έχει σχέση με την δουλειά μου και θεωρώ ότι έχει σχέση με το κάθε τι .... σημασία -για μένα- έχει ότι δεν μελετώ ψυχολογία εξ υποχρεώσεως αλλα προσωπική επιθυμία και μόνο...με χαλαρώνει και με ταξιδεύει μπορώ να πώ!!!

Εσύ???

Μείνε μέσα στο παιχνίδι...

Edited by - Εαρινός on 12/12/2010 21:46:18

13/12/2010, 12:26:07
quote:

Αντε μιας και μονο με σενα τσακκωθηκα τοσο ασχημα εδω μεσα ισως να ηταν καλο για ολους να κλεισουμε θετικα.

Εσυ με κρατησες εδω μεσα εξ αρχης, εκει που πηγαινα να φυγω ερχοσουν απο πισω μου. Απο οσο θυμαμαι αυτο το εκανε μονο μια φορα ο Γιαπετ(και αυτος κατι ψαχνει). Αποψη δικη μου ειναι οτι υπαρχει μια εσωτερικη Ελξη.

Ισως να βλεπω σε σενα το παρελθον μου, ισως να βλεπει το μεσα σου κατι.

Δεν χρειαζεται να σου πω τιποτα εγω. Απλα μαθε τον Εαυτο σου.

Αυτη τουλαχιστον ειναι η αποψη μου και αυτη την φορα ασε με να φυγω.

Μπορεις να μελετησεις καλυτερα τον Γιουγκ. Φαινεται να εχεις αυτην την θεληση.

Τωρα το να απολογηθω δεν εχει κανενα νοημα. Το εχω κανει ηδη.

Η πραγματικη αγαπη δεν εχει καμια σχεση με την επιφανεια.

Η αγαπη ειναι ουσιαστικος δεσμος της ουσιας, ακομα και αν το ειδωλο διαφωνει. Αυτο εχω μαθει μεσα απο τις ερωτικες σχεσεις μου, που για ενα παραξενο λογο ηταν παντα και πολεμικες.

Απλα εμαθα να μην κανω παραχωρισεις στα ειδωλα τα δικα μου η του απεναντι μου.

Το τι ειναι τα ειδωλα και το ποιον δρομο τραβανε, απλα προβαλλουν ενα μερος του Εαυτου.

Στον πραγματικο ερωτα-αγαπη ειναι ολα η τιποτα.

Η επιφανειακη αγαπη και ο περιστασιακος ερωτας ειναι τιποτα.

Αν δεν μπορει να υπαρξει αυτος ο ουσιαστικος δεσμος, απλα μπαινουμε στο παιχνιδι της υποταγης. Υπαρχουν και γυναικες που υποτασσουν τον ανδρα και αντιστροφα, δεν ειναι θεμα φυλου, ειναι θεμα δυσαρμονιας.

Αν κανω λαθος. Απλα λυπαμαι και να μαθεις να μην ταιζεις τα τρολ.

Edited by - Έρως on 12/12/2010 18:53:22

Καλημέρα φίλε μου...
Επιφανειακά -για να χρησιμοποιήσω τον δικό σου εύστοχο όρο- μπορεί να εμφανίζεται ότι μεταξύ μας υπήρχε άσχημος τσακωμός , πλέον μπορώ να δώ -μέσα απο αυτό- ότι εκεί τροφοδότης στην κατάσταση που διαμορφώθηκε , ήταν ΚΑΙ ένα "είδωλό" μου το οποίο ατίθασο όν αλλα και εγωιστικό ίσως , ενδεχομένως με χειραγώγησε και άρπαξε τα ηνία προς ικανοποιήσή του...

Σαν καταλάγιασε ο "κουρνιαχτός" μπόρεσα σιγά-σιγά να αναλάβω εγώ ξανά τα γκέμια και να παρακολουθήσω πρωτίστως τον εαυτό μου και τις παραδρομές του αλλα και να αξιολογήσω αυτό το μέρος του εαυτού μου καλύτερα...η αλήθεια ότι ο δρόμος για το ξέφωτο ουδέποτε ήταν ορατός αλλα ούτε και εύκολος για τον καθένα...

"Μεγαλύτερος" αισθάνομαι με την συνειδητοποίηση αυτών των παραδρομών της σκέψης και του συναισθήματός μου...ίσως τελικά σαν στα βαθειά βουτάει κανείς και το οξυγόνο λείπει και ο φόβος αλλα και η αίσθηση του χαμού μικρούς τον κάνει...είναι εκείνη η στιγμή που σαν κατορθώσεις στην επιφάνεια να βγείς , καλύτερα να εκτιμάς όλα όσα πρίν δεν λόγιζες...

Και να ... ξανά εδώ , μόνος απέναντι στο άλλο μου -ένα- κομμάτι..ανίκανο με κάνει περισσότερα να πώ...η "φυλακή" μου έχει πόρτες τελικά πολλές...αλλα θαρρώ ότι όσο πιο βαρειά και πολυ-αμπαρωμένη είναι , τόσο μεγαλύτερος και ανακουφισμένος θα αισθανθώ σαν τελικά να την ανοίξω κατορθώσω...

Μια καλημέρα και ένα ευχαριστώ!

Edited by - Εαρινός on 13/12/2010 12:27:22

13/12/2010, 13:00:28
quote:

quote:

Δηλαδή, σε ποια συμπεράσματα θα καταλήγαμε και ποιες ψυχολογικές θεωρίες θα διατυπώναμε(ας βθέσουμε το ερευνητικό μας πνεύμα σε λειτουργία) αν μελετούσαμε πχ μια κοινωνία εντελώς, μα εντελώς διαφορετική από τη δική μας(όσον αφορά στη θέση, τον ρόλο και τη γενικότερη εικόνα των δύο φύλων)??

Υπάρχουν τέτοιες κοινωνίες. Χαμένες στον παγκόσμιο χάρτη, αλλά υπάρχουν.

Ακόμα, θα ήθελα να σε ρωτήσω- αν επιτρέπεται-αν σπουδάζεις/ασχολείσαι/επαγγέλεσαι κάτι σχετικό με την ψυχολογία(ή ψυχολογία τέλος πάντων).

Ναρκίσσα λές :"Αλλά αν ένας άντρας "χάνει" την ψυχική του ισορροπία εξαιτίας αυτού του φόβου για απώλεια της ταύτισης με το ανδρικό, δεσποτικό πρότυπο του πατέρα, τότε μια γυναίκα υπόκειται σε ψυχολογικές καταρρεύσεις, φοβούμενη ότι θα κλονιστεί η υποταγή της στο αρσενικό???

θεωρώ ότι η γυναίκα ως οντότητα δεν θα ήθελε να υποταχθεί σε κάποιο αρσενικό και δώ υπάρχει σε πραγματικό χρόνο μια αμφιθυμία εκ μέρους της...και αναζητάει τον "κραταιότερο και δεσποτικότερο φαλλό" αλλα την ίδια στιγμή και τον εχθρεύεται και της δημιουργεί και τάσεις μη αποδοχής του...θα μπορούσε να συζητηθεί διεξοδικά αυτό ίσως σε κάποιο άλλο πόστ...

Ποιό είδος κοινωνίας αναφέρεις και το οποίο δεν έχει σχέση με την δική μας ???

Θα ήθελα -εφόσον το ήθελες και σύ-να γίνεις πιο συγκεκριμμένη...

Όχι δεν έχω σπουδάσει ψυχολογία αλλά ασχολούμαι καθημερινά με την μελέτη της -εδώ και μια 15ετία περίπου- και δεν την επαγγέλομαι ως εκ τούτου αλλα έχει σχέση με την δουλειά μου και θεωρώ ότι έχει σχέση με το κάθε τι .... σημασία -για μένα- έχει ότι δεν μελετώ ψυχολογία εξ υποχρεώσεως αλλα προσωπική επιθυμία και μόνο...με χαλαρώνει και με ταξιδεύει μπορώ να πώ!!!

Εσύ???

Edited by - Εαρινός on 12/12/2010 21:46:18

Μιλάω για κοινωνίες έντονα γυναικοκρατούμενες(σε βαθμό αηδίας), Εαρινέ, όπου προφανώς οι "νόμοι" της ψυχολογίας ισχύουν αντίστροφα.

Εγώ είμαι μαθητούδι ακόμα
Αλλά θέλω να γίνω ψυχίατρος(αν και δεν βλέπω να πιάνω την ιατρική με το διάβασμα που κάνω.)
Ωστόσο, γενικότερα με ενδιαφέρει ιδιαίτερα η ψυχολογία, διαβάζω βιβλία, ασχολούμαι κτλπ...

13/12/2010, 13:21:17
quote:

Μιλάω για κοινωνίες έντονα γυναικοκρατούμενες(σε βαθμό αηδίας), Εαρινέ, όπου προφανώς οι "νόμοι" της ψυχολογίας ισχύουν αντίστροφα.

Εγώ είμαι μαθητούδι ακόμα
Αλλά θέλω να γίνω ψυχίατρος(αν και δεν βλέπω να πιάνω την ιατρική με το διάβασμα που κάνω.)
Ωστόσο, γενικότερα με ενδιαφέρει ιδιαίτερα η ψυχολογία, διαβάζω βιβλία, ασχολούμαι κτλπ...

Ισχύουν αντίστροφα ή ΑΠΟΔΙΔΟΝΤΑΙ αντίστροφα..???
Κανένα ωστόσο Πανεπιστήμιο φιλαράκι δεν μπορεί να αποδώσει τόσα , όσα η προσωπική σου μελέτη και το πηγαίο ενδιαφέρον και θα σου έλεγα ότι υπάρχουν και άλλοι δρόμοι για την επίτευξη της "επιθυμίας" σου .... προχώρα...

13/12/2010, 13:46:06
Λοιπόν, καταρχάς νομίζω ότι πρέπει να ξεχωρίσουμε ορισμένα πράγματα.

Οι "νόμοι" της ψυχολογίας διαμορφώνονται ανάλογα με την κοινωνία στην οποία εφαρμόζονται.

Στην κοινωνία των ανθρώπων(εκτός από πολύ ιδιαίτερες περιπτώσεις), ανέκαθεν ο άνδρας αποτελούσε την πηγή εξουσίας έναντι της γυναίκας.

Η ψυχολογία των ανθρώπων διαμορφώθηκε βάσει αυτών των κοινωνικών στάνταρ.

Σε μια κοινωνία γυναικοκρατούμενη, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.
Άρα, η ψυχολογία των ανθρώπων διαμορφώθηκε διαφορετικά.

Συνεπώς, δεν μπορούμε να πούμε ότι κάτι ΙΣΧΥΕΙ στη μία ή την άλλη περίπτωση.

Τα πάντα είναι σχετικά. Όπως πολύ σωστά πρότεινες τον όρο ΑΠΟΔΙΔΟΝΤΑΙ, αντί για το δικό μου ΙΣΧΥΟΥΝ.

Απλώς, θέλω να σου πω ότι το ρήμα "αποδίδονται" αφορά και στις δύο περιπτώσεις κοινωνιών που μελετάμε. Έτσι πιστεύω, δηλαδή.

Λες:"θεωρώ ότι η γυναίκα ως οντότητα δεν θα ήθελε να υποταχθεί σε κάποιο αρσενικό και δώ υπάρχει σε πραγματικό χρόνο μια αμφιθυμία εκ μέρους της...και αναζητάει τον "κραταιότερο και δεσποτικότερο φαλλό" αλλα την ίδια στιγμή και τον εχθρεύεται και της δημιουργεί και τάσεις μη αποδοχής του...θα μπορούσε να συζητηθεί διεξοδικά αυτό ίσως σε κάποιο άλλο πόστ... "

Δηλαδή, από τη μία η γυναίκα προασπίζει το δικαίωμά της στην ανεξαρτησία, αλλά ενδόμυχα αποζητά και την υποταγή.(είμαστε και μαζοχίστριες) Συνεπώς, αυτό είναι που προκαλεί την συγκινησιακή και ψυχολογική ανιρροροπία σε μια γυναίκα, αυτά δηλαδή είναι τα δύο αντικρουόμενα μεγέθη.

13/12/2010, 14:14:43
quote:

......αυτά δηλαδή είναι τα δύο αντικρουόμενα μεγέθη.

Η φύση του ανθρώπου είναι "αντι-κρουόμενη" φιλαράκι...

13/12/2010, 19:49:57
Άρα, πού καταλήγουμε, αγαπητέ? Ότι είμαστε τέρατα της φύσεως που δεν ξέρουμε τι θέλουμε και τι όχι, τι μας επηρεάζει και τι όχι? Δεν υπάρχει τίποτα που να συμφωνεί μέσα μας.

promitheus90Μέλος
13/12/2010, 20:05:20
Αγαπητή Narkissa555 γεια σου!

Δεν τα έχουμε ξαναπεί...καλή μας αρχή.Τι σε παραξενεύει ακριβώς στο συμπέρασμά σου;Τι πιο αντιφατικό από ένα ον που ξέρει άριστα να μισεί και να αγαπά ταυτοχρόνως;Εφόσον υπάρχει αυτή η αντίφαση πώς και γιατί να εξηγηθούν οι άλλες;

Εαρινέ γεια σου φίλε μου!Πες κι άλλα περί Jung και λοιπών!Είμαι εδώ και ακούω σιωπηλά

13/12/2010, 20:16:05
Καλώς τον !

Καλή μας αρχή, λοιπόν.

Ε, τι να κάνω? Να μην προβληματιστώ με το τρελό ανθρώπινο ον?

Δεν χρειάζεται να ακούς σιωπηλά!

Μοιράσου τις απόψεις σου, τις απορίες, του προβληματισμούς σου μαζί μας!

promitheus90Μέλος
13/12/2010, 20:36:56
ΟΚ!Ας κάνω μια προσπάθεια και γω.

Καλά κάνεις και προβληματίζεσαι,βοηθάμε και βοηθάς άλλωστε

Δεν έχω γνώση επί του αντικειμένου της ψυχολογίας.Αλλά,από την κάποια εμπειρία μου και την παρατήρηση αντιλαμβάνομαι ότι η γυναίκα αναζητά κατά βάση δύο πράγματα στον άνδρα.Το ένα βέβαια είναι η κάλυψη της γεννετήσιας ορμής.Το δε άλλο είναι η ασφάλεια(συναισθηματική σε μια πρώτη βάση,έπειτα οικονομική και όλα τα υπόλοιπα περί στέγης και και..)

Αυτό την κάνει να ψάχνει τον δεσποτικό επικρατέστερο "φαλλό" όπως λέμε εδώ.Από την άλλη βέβαια,και αναφέρομαι κατά βάση στη σημερινή κοινωνία αυτό ίσως την τρομάζει και τη φοβίζει γιατί έτσι μπαίνει σε μια φάση του να δίνει τα "λουριά" της σε ξένο αφεντικό και δεν το πολυγουστάρει αυτό.

Γι'αυτό το λόγο η γυναίκα ψάχνει από την άλλη ίσως και ένα αρσενικό το οποίο να μπορεί να ελέγχει αυτή με τα διάφορα θέλγητρά της.

Μια τέτοια αντίδραση του γυναικείου ψυχισμού μπορώ να βάλω κοντά σε όσα ανέφερε ο αγαπητός Εαρινός πριν.

Ωστόσο καλοί μου φίλοι,για το "αντικρουόμενο" του γυναικείου ψυχισμού αλλά και του ανδρικού υπάρχουν πολλοί γάμοι που επιβίωσαν και αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα,μιλάω βέβαια για υγειείς έγγαμες συμβιώσεις.

Βέβαια,ως θηλυκό Νάρκισσα εσύ έχεις να μας πεις τα πράγματα από μια πιο έγκυρη προοπτική.Το Νάρκισσα πραγματικό Η nick;

13/12/2010, 23:14:45
Το πραγματικό αποτελεί το ριζικά έτερον προς την πραγματικότητα....και επιβάλλεται απο την ύπαρξη αυτή την ίδια...και πρόκειται για μια σταθερά της ψυχικής λειτουργίας , αντιστοιχώντας στην περίοδο της αρχής της ηδονής και όχι σε αυτήν την πραγματικότητας...και επιβάλλεται απο την ύπαρξη...

Ως πραγματικότητα απο την άλλη μεριά , θεωρείται-αποτελεί μια φαντασιακή κατασκευή και προϊόν της ενεργητικής παρέμβασης του ψυχισμού η οποία δομείται και υποστασιοποιείται δια μέσου της εκ-πολιτιστικής διαδικασίας...και είναι αυτή σε σχέση με το πραγματικό αλλα και το πραγματικό σε σχέση με αυτήν που ως ριζικά έτερα αίρουν την αρμονία εντός του κάθε ψυχολογικού υποκειμένου και ανάμεσα στις σχέσεις του με άλλα...!!!

Έτσι το πραγματικό -εντός μας-είναι εκείνο που "οφείλει" να αποκλεισθεί , ώστε ένας λόγος να καταστεί "λογικός"...αλλα αποκλειόμενο το πραγματικό -ενχάρακτο και καταστατικής φύσεως- τι άραγε απομένει...???

Ο διαμεσολαβητικός ρόλος της μητέρας , θα ορίσει αυτήν την ρήξη και την μετάθεση θέσεως του μικρού παιδιού , εισάγοντας στην σχέση τους και το -Ονομα-του-Πατέρα-...-κατ'αρχάς-...τραυματίζοντάς το και δηλώνοντάς του τον τόπο της πραγματικότητας...υποκειμενικοποιώντας το σε μια άλλη "άδηλη" θέση γι'αυτό μέχρι εκείνη την στιγμή...αυτόν της πραγματικότητας...!!!