- ΠΑΛΙ ΠΙΣΩ (Σχετικά με την χρήση της Αγγλικής γλώσσας) - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.
τελικά τι θες; να μεταγλωτίζουμε ή όχι τις ταινείες; δηλαδή πιστεύεις πως ο τρόπος για να προφυλάξουμε την δικιά μας γλώσσα είναι να παρεμβαίνουμε στην όποια τέχνη όποιου λαού;
αν είναι έτσι μήπως να βλέπαμε καθόλου ξένο κινηματοργάφο μήπως μας επηρεάσσουν αυτά που βλέπουμε και υιοθετήσουμε και εμείς ξένα ΄χούγια;(βλέπε batchelor party). μήπως να μεταγλωτίζαμε και τα ξένα τραγούδια; μήπως να σταματάγαμε να μαθένουμε ξένες γλώσσες μπας και μπερδευτούμε ένα πρωί και τη δούμε Αγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλλοι; μήπως να κλείσουμε και τα σύνορα;
ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΜΕ ΛΙΓΟ; Τι ανασφάλεια είναι αυτή ρε παιδάκι μου; γιατί σε ένα πρόβλημα βλέπουμε το δέντρο και όχι το δάσος; (ουπς ξένη παροιμία
)
που πήγαν όσα έλεγες περί σεβασμού των άλλων λαών ή μήπως αυτό ισχύει μόνο για την πάρτη μας;
αντε πια, μου αρέσει που νόμιζα ότι συμφωνούσαμε κιόλας![]()
![]()
ΕΓΩ ΘΕΛΩ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟΤΕΡΟ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ,ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ,ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ.
ΔΕΝ ΘΕΩΡΩ ΣΩΣΤΟ ΟΥΤΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΟΥΤΕ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΠΟΥ ΕΙΠΕΣ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΦΟΒΙΚΟΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ,ΘΕΜΑ ΚΟΙΝΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΟΤΙ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΥΠΟΣΤΕΙ ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ Η ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΦΕΝΕΤΕ ΚΑΙ ΝΟΡΜΑΛ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΕ.
ΕΣΥ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ?
ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΤΟ ΠΑΘΗΜΑ ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙΣ?
ΜΙΛΑΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ.
ΤΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΜΑΣ ΒΑΖΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ.
ΣΤΑ ΚΡΥΦΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΧΕΙ ΠΕΘΑΝΕΙ ΠΟΛΛΗΣ ΚΟΣΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΤΟΣΟ ΑΝΑΛΑΦΡΑ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΩΡΑ ΕΝΤΑΞΕΙ???
ΧΑΛΑΣΕ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΙΑΣ ΧΩΡΑΣ,ΧΑΛΑΣΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ,ΠΑΡΕ ΤΟΥΣ ΤΑ ΛΕΦΤΑ,ΔΩΣΤΟΥΣ ΧΑΖΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ,ΒΑΖΕ ΤΟΥΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΛΗ ΜΕΡΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΑΥΤΗ Η ΧΩΡΑ.ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΞΕΛΙΞΗ 0 ΣΤΗΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΝΑ ΝΗΣΙ ΑΚΟΜΑ,ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ...
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΣΤΟ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΗ Η ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΟΠΟΙΕΣΔΗΠΟΤΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΝΩΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΜΕΤΑΓΛΩΤΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ...
ΓΙΑΥΤΟ ΑΝΟΙΞΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ.
ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΜΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ.ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΜ ΜΟΥ ΟΤΙ ΕΙΠΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ?ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΛΕΩ GOODMORNING ΤΟ ΠΡΩΙ?
Α) συμφωνώ να προστατέψουμε τη γλώσσα μας αλλά τονίζω πως αυτό δεν θα γίνει μεταγλωτίζοντας τις ταινείες αλλά κάνοντας σωστότερη δουλειά στα σχολεία!!!!
β) η γλώσσα μας΄, όπως και αυτές των άλλων λαών, θέλοντας ή μή, θα υποστεί αλλαγές γιατί η αλλαγή είναι μέρος της εξέλιξης. μην ξεχνάς ότι σήμερα μιλάμε Νέα Ελληνικά τα οποία είναι η εξέλιξη των Αρχαίων Ελληνικών. γενικά όταν κάτι εξελίσεται ΑΛΛΑΖΕΙ!!!
γ) θεωρώ το να θέλεις να μεταβάλεις μια μορφή τέχνης, όπως είναι ο κινηματογράφος, προσβολή προς το λαό που έφτιαξε το συγκεκριμένο έργο.
δ) πιστεύω ότι για να καταλάβει κάποιος το μέγεθος κάποιου πολιτισμικού έργου, ταινία, ποίημα, λογοτεχνία, θα πρέπει να το διαβάσει στην γλώσσα στην οποία γράφτηκε. επειδή όμως είναι δύσκολο να γνωρίζουμε όλες τις γλώσσες του κόσμου η μετάφραση των γραπτών κειμένων είναι ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΚΑΚΟ, που μας επιτρέπει να έρθουμε σε επαφή με τα αρχικά γραπτά κείμενα και να τα καταλάβουμε σε ένα μεγάλο βαθμό. γι¨αυτό έχουμε και τη γραπτή μετάφραση των ταινιών.
ε)όσων αφορά τους κυπρίους το θεωρώ και εγώ γελοίο να μιλάνε περισσότερο αγγλικά ΄παρά κυπριακά αλλά αυτό είναι δείγμα λανθασμένης παιδείας και ίσως κάποιας νοοτροπίας που τους κάνει να νιώθουν κατά ένα μέρος Αγγλοι. μην ξεχνάς ότι η Κύπρος θεωρείται προστατευόμενη της Αγγλίας, παίρνει έξτρα επιδοτήσεις από την Αγγλία και έχουν δικαίωμα να φοιτούν στα αγγλικά πανεπιστήμια με πολύ ευνοϊκούς όρους. αν δεν απατόμαι η Κύπρος ήταν Αγγλική αποικία.
στ) όταν ενοείς πως κάποια στιγμή θα μας πάρουν κάποιο άλλο νησί ίσως μεγαλύτερο, ποιο εννοείς ότι ήταν το μικρότερο που μας έχουν πάρει; ελπίζω να μην εννοείς την Κύπρο γιατι αυτή την πήραν από τους Κυπρίους και όχι από τους Ελληνες.
ζ) μπορείς να μας δώσεις καμοιά άλλη λυσή για την προστασία της γλώσσας μας;
αυτά τα ολίγα
ας αφησουμε τον μεχρι εδω αποσυντονισμο και να παμε σε ποιο πρακτικη συζητηση,μαρεσει.
το ερωτημα ειναι με ποιο τροπο μπορουμε να προστατεψουμε τη γλωσσα μας,η καλυτερη αμυνα νομιζω ειναι η επιθεση,να νιωσουν ελληνικα αγκαθακια..για σου εθνικη μπασκετ και ευγε...2η στο πρωταθλημα πρωτοι στις καρδιες μας!
οι ελληνικες ταινιες,οχι σηριαλ,ταινιες..
με ουαου σεναρια και προυπολογισμους,σε χρονο 0 εχουμε γινει μοδα.
οπως οι γαλλοι με το τα3ι του λυκ μπεσον.
οπως οι ισπανοι με εκεινο το σκηνοθετη δε θυμαμε το ονομα του..
οπως οι ινδοι με μπολιγουντ και αμιρ καν..
μιλαμε για τωρα ε,οχι μια 20ετια πριν...
αλεξανδρος και τροια επαιξαν ρολο,α τροια σου λεει αλλος,που να την ηξερε,ε τωρα την ξερει..
στον αλεξανδρο ειχε και ελληνικες λεξεις μεσα..
αλλα αυτα ειναι ξενες παραγωγες,εγω μιλαω για ελληνικες.
λοιπον μου εδωσε μια καλη ιδεα η συζητηση μαριω χαχα
πες μου ειναι ενας τροπος η οχι?
θα τον αναπτυξουμε λιγο και μετα θα παμε στον επομενο.
quote:
ας αφησουμε τον μεχρι εδω αποσυντονισμο και να παμε σε ποιο πρακτικη συζητηση,μαρεσει.
τι ενοείς αναζητητή; ποιος αποσύντονίστηκε;
ας μιλήσουμε λοιπόν για το πόσο θα βοηθούσαν ταινίες με ελληνική θεματολογία στην ενίσχυση της εικόνας της Ελλάδας, γιατί αν κατάλαβα καλά αυτό είναι το θέμα προς συζήτηση.
λοιπόν από προσωπική εμπειρία βλέπω ότι αυτές οι ταινίες μπορούν να κάνουν αρκετά μεγάλο καλό αν είναι καλοφτιαγμένες. η προβολή που έγινε στην κεφαλονιά με το Μαντολίνο του Κορέλι οφέλησε πάρα πολύ το νησί. βέβαια οι ταινίες αρχαιοελληνικής θεματολογίας έπασχαν λίγο στην ταύτιση τους με τα κείμενα του Ομήρου αλλά μικρό το κακό.
σε πληροφωρώ ότι είναι στα σκαριά να γυριστεί η Οδύσεια σε σενάριο του κεφαλονίτη κου Γκαγκάδη, ο οποίος όπως λέγεται εδώ στο νησί, έχει κάνει τις αρχικές συμφωνίες και παλεύει τώρα να γυριστεί η ταινία αποκλειστικά στην Ελλάδα. αν το πετύχει αυτό τα οφέλη, οικονομικά και όχι μόνο, θα είναι πολύ μεγάλα. ![]()
είναι αλήθεια ότι προβάλοντας αρχαίες και παλιές δόξες των Ελλήνων ανεβαίνει η ψυχολογία μας αλλά εγώ θα έλεγα ότι αυτό δεν φτάνει. ωραία τα μεγαλεία του παρελθόντος αλλά τι γίνεται με το σήμερα; αν κρίνουμε από τις ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες αυτό που προβάλουν είναι μια κουτοπονηριά, μια "λαμογιά", μια μιζέρια κλπ ![]()
έτσι κοιτόντας το σήμερα μέσα από τις ταινίες το μόνο που μπορεί να μας πιάσει είναι κατάθλιψη ![]()
και το χειρότερο είναι πως αυτές οι ταινίες δεν απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα.
κατά την ταπεινή μου γνώμη πρέπει κάτι να γίνει έτσι ώστε το παλιό μεγαλείο της Ελλάδας να ενσωματωθεί στο σήμερα. ας μην κοιτάμε απλά το παρελθόν αλλά ας πάρουμε το μάθημα που κρίβεται από πίσω του.
ωραίες οι νίκες και οι διακρίσεις στον αθλητικό τομέα αλλά όλο αυτό εμένα μου κάνει σαν τσιρότο που καλύπτει μια πληγή που θέλει χειρουργίο.![]()
![]()
δεν φτάνει να καλυπτόμαστε πίσω από τις άξιες νίκες μιας ομάδας αθλητών μας και να γεμίζουμε από περηφάνια και να κλείνουμε τα μάτια στην έλλειψη παιδείας μας. τόσοι έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού έχουν πετύχει μεγάλα επιτεύγματα,κυρίως στον ιατρικό τομέα, αλλά δεν είδα καμοιά γιορτή γιαυτούς. απλά κάτι αναφορές στα δελτία ειδήσεων και μετά πάει ξεχάστηκαν.
τόσοι μεγάλοι έλληνες λογοτέχνες και ποιητές και παρόλα αυτά στα σχολεία τα παιδιά δεν τους γνωρίζουν. ξέρουν όμως όλοι την περήφανη ενδεκάδα της εθνικής ομάδας.
μήπως έχουμε χάσει λίγο την μπάλα στο τι είναι πραγματικά σημαντικό;
quote:
όσων αφορά τους κυπρίους το θεωρώ και εγώ γελοίο να μιλάνε περισσότερο αγγλικά ΄παρά κυπριακά αλλά αυτό είναι δείγμα λανθασμένης παιδείας και ίσως κάποιας νοοτροπίας που τους κάνει να νιώθουν κατά ένα μέρος Αγγλοι. μην ξεχνάς ότι η Κύπρος θεωρείται προστατευόμενη της Αγγλίας, παίρνει έξτρα επιδοτήσεις από την Αγγλία και έχουν δικαίωμα να φοιτούν στα αγγλικά πανεπιστήμια με πολύ ευνοϊκούς όρους. αν δεν απατόμαι η Κύπρος ήταν Αγγλική αποικία.
Δεν απατάσαι. Η Κύπρος ήταν αγγλική αποικία, υπό Βρετανική διοίκηση και Οθωμανική κυριαρχία απότο 1878,έγινε επίσημα αποικία του Βρετανικού Στέμματος το 1914.
Οι Κύπριοι δε μιλάνε αγγλικά περισσότερο από τους Ελλαδίτες. Μερικοί δε ξέρουν καν. Απλά τα αγγλικά είναι μία από τις 3 επίσημες γλώσσες της Κυπριακή Δημοκρατίας ( οι άλλες δύο είναι τα ελληνικά και τα τούρκικα)
Α και για πες μου. Πως είναι στα "κυπριακά" το " πως σε λένε"? Το κυπριακό αλβάβητο το ξέρεις?![]()
Και πήγαινε πες σε έναν Κύπριο ότι δεν είναι Έλληνας...
quote:
Α και για πες μου. Πως είναι στα "κυπριακά" το " πως σε λένε"? Το κυπριακό αλβάβητο το ξέρεις?
δεν το ξέρω καλέ μου κύριε συγχωρέστε με ![]()
όμως μην μου πεις πως δεν έχεις ακούσει κύπριους στην Ερμού να τα λένε στα Αγγλικά; ή δεν έχεις ακούσει τις αγγλικές λέξεις που "πετάνε" εν μέσω προτάσεων, σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό; προσωπικά δεν έχω τίποτα με τον λαό και φυσικά δεν λέω πως ΟΛΟΙ οι Κύπριοι είναι έτσι. είναι όμως ένας πολύ μεγάλος αριθμός. και ξέρεις δεν θεωρούν ΟΛΟΙ οι Κύπριοι πως είναι Ελληνες, και κατα την ταπεινή μου γνώμη καλά κάνουν, γιατί από τη στιγμή που αποφάσισαν να γίνουν ανεξάρτητο κράτος και να μην ενωθούν με την "μητέρα" κατά κάποιους Ελλάδα, τότε φυσικά και είναι ΚΥΠΡΙΟΙ. κάποιοι μάλιστα θυμώνουν όταν τους λες Ελληνες. δεν λέω πως δεν αναγνωρίζουν τη βοήθεια που τους δίνει η Ελλάδα ούτε πως θεωρούν ότι δεν έχουν καμοιά σχέση μαζί μας. απλά οι άνθρωποι είναι ένα ανεξάρτητο κράτος και δεν είναι σωστό να τους χαρακτηρίζουμε αλλιώς.
quote:
το ερωτημα ειναι με ποιο τροπο μπορουμε να προστατεψουμε τη γλωσσα μας,η καλυτερη αμυνα νομιζω ειναι η επιθεση,να νιωσουν ελληνικα αγκαθακια
imperator θα ήθελες να μοιραστείς κάποιες ιδέες σου για το θέμα;
ΤΟ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΙΔΙΚΟΣ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΛΥΣΩ.
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΩ ΤΗΝ ΑΓΝΟΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΤΗΡΩ ΜΟΝΟ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ.
Όσο για αυτά με τους Κύπριους που είναι ξεχωριστό κράτος κλπ. και ότι μόνοι τους το επέλεξαν, χωρίς να θέλω να σε προσβάλλω θα σου πω το εξής
: ΠΑΠΑΡΙΑ ΜΑΝΤΟΛΕΣ! Σόρρυ δεν έχω τίποτα μαζί σου αλλά με ανεκδιήγητες κοτσάνες έχω πολύ μεγάλο
Μάθε λίγο ιστορία, δε κάνει κακό. Αλλιώς αν είναι μη γράφεις πράγματα δημόσια, αλλιώς αν θες να γράφεις θα υποστείς την κριτική σε αυτά που γράφεις.
Λοιπόν οι Κύπριοι όταν πίεζαν την Ελλάδα να ξεσηκωθεί και να προσφύγει στον ΟΗΕ το 1950 , ζητούσαν ένωση και όχι ανεξαρτησία. Αυτό ήταν πάγιο αίτημα του κυπριακού ελληνισμού. Το πως βρέθηκαν αντί για ένωση να έχουν ένα ανεξάρτητο μόρφωμα και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για όσα επακολούθησαν δεν ήταν καθόλου βούληση του κυπριακού ελληνισμού.
Άλλο αν μετά το 74, επειδή χρεώνουν στην πολιτεία Ελλάδα κάποια λάθη, κάποιοι έχουν αποξενωθεί.Και το γεγονός ότι οικονομικά τους συμφέρει να ζουν σε ανεξάρτητο κράτος δε τους κάνει "κυπριακό έθνος" πολύ απλά γιατί αυτό το κράτος είναι τεχνητό δημιούργημα και όχι αυθόρμητη βούληση.
Αν πας στην Κύπρο, στους κατοίκους της Ελλάδας αναφέρονται ( εκτός από καλαμαράδες
Προσέχετε λίγο με αυτά τα πράγματα και αν δεν έχετε γνώση δε χρειάζεται απαραίτητα να δείξετε την άγνοιά σας στα φόρουμ. Και μετά μη γκρινιάζετε που κάποιοι απαντάνε.
Όσο για το θέμα απλά ξενερώνω να δω ταινία μεταγλωτισμένη. Το θεωρώ ελάσσονος σημασίας.
μπορεί να έχεις δίκιο σε αυτά που λες για το παρελθόν και την ιστορία, δεν δηλώνω γνώστρια του θέματος, αλλά από το 1950 μέχρι σήμερα έχει περάσει πολύ νερό κάτω από το αυλάκι. σίγουρα οι Κύπριοι νιώθουν κοντά μας σαν λαός και μακάρι να ήταν μέρος της χώρας μας. σου ζητώ συγνώμη αν νομίζεις πως έθιξα τους κυπρίους
τέλος πάντων δεν θα ήθελα να συνεχίσουμε πάνω στο θέμα της Κύπρου.
και με την ευκαιρία
quote:
ΠΑΠΑΡΙΑ ΜΑΝΤΟΛΕΣ!
καμοία σχέση τα παπάρια με τις μάντολες