- Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ... - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
Διάβασα αυτό που που είπε ο Stayros_H
quote:
Καλή σας ημέρα και απο εμένα και συγχαρητήρια σου 1900 για το πολύ πετυχημένο σου θέμαΚατα τον Σίγκμουντ Φροϋντ, η δημιουργία του Θεού πηγάσε απο την ανασφάλεια που διακατέχει τους ανθρώπους και την ανάγκη για την ύπαρξη μιας ανώτερης δύναμης - φύλακα άγγελου στον οποίον θα νιώθουν την άνεση να καταφεύγουν τις δύσκολες ώρες όπως ακριβώς ένα παιδάκι τρέχει στην μαμά του.
Κατ εμέ είναι η πιό λογική προσέγγιση στο θέμα.
Τότε αφού υπάρχει πραγματικά μια μαμά στην οποία καταφεύγουμε στις δύσκολες στιγμές και δεν την εφεύραμε, τότε θα υπάρχει πραγματικά κι ο Θεός !!! ![]()
![]()
Αφελής θεωρία και λογική; Μπορεί. Τουλάχιστον το ίδιο αφελές θα ήταν και το συμπέρασμα του Φρόυντ, για πολλούς.
Δεν πειράζει. Ας τα έχουμε όλα υπόψη μας. Καλό μας κάνει. Και οι παλιές θρησκείες και οι "νέες επιστημονικές θρησκείες" ![]()

Τα περισσότερα θρησκευτικά δόγματα ως επί το πλείστον προσφέρουν στον πιστό ισχυρή παρηγορία μέσα από την άρνηση της οριστικότητας του θανάτου - μέσα από την ιδέα της επιβίωσης της ψυχής, μέσα από την Κρίση, τη Συγχώρηση και τον Παράδεισο, μέσα από το ξανασμίξιμο με τους αγαπημένους και τον Θεό.
Συχνά νιώθω απόλυτα εντυπωσιασμένος από τη δύναμη και την επιμονή της ανάγκης μας να πιστεύουμε. Δεν κλονίζεται με τίποτα. Και μερικές φορές νιώθω μια βαθιά θλίψη για την ευθραυστότητα που υποκρύπτει η ανθρώπινη φύση. Αυτή είναι που γεννά την ευπιστία μας και την πανίσχυρη ανάγκη μας να πιστεύουμε. Μερικές φορές φοβάμαι τους μελλοντικούς κινδύνους που αυτή η παράλογη πεποίθηση δημιουργεί για το είδος μας. H πίστη στο υπερφυσικό, όχι η έλλειψη πίστης, είναι που θα μας καταστρέψει. Δεν χρειάζεται παρά να κοιτάξουμε στο παρελθόν, για να ανιχνεύσουμε τα τεράστια ρεύματα καταστροφής που έχει προκαλέσει η δογματική πίστη. Ή να δούμε τις σύγχρονες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή ή στην Ινδική Χερσόνησο, όπου οι αλληλοσυγκρουόμενες φονταμενταλιστικές πεποιθήσεις απειλούν εκατομμύρια ανθρώπους.
Το πρόβλημα του νοήματος στη ζωή ταλαιπωρεί όλους τους σκεπτόμενους ανθρώπους. Και φυσικά καλοδεχόμαστε τη θρησκευτική αποκάλυψη που φανερώνει τον τελικό σκοπό του Θεού για τον καθένα μας προσωπικά. Είδα κάποτε μια αξέχαστη γελοιογραφία: μια σειρά από διάφορα είδη ζώων, όλα μουρμούριζαν το ίδιο ρεφρέν: "Φαΐ, επιβίωση, αναπαραγωγή - Φαΐ, επιβίωση, αναπαραγωγή". Στην τελευταία εικόνα ένας άνθρωπος στη στάση του " Σκεπτόμενου" του Ροντέν μουρμούριζε στον εαυτό του: "Για ποιο λόγο, για ποιο λόγο;". Όλες οι άλλες μορφές ζωής αντιλαμβάνονται περί τίνος πρόκειται. Μόνο εμείς οι άνθρωποι δεν εννοούμε να το αποδεχθούμε κι έτσι απαιτούμε - και κατόπιν θεσπίζουμε - την ύπαρξη κάποιου ανώτερου σκοπού ή αποστολής.»
Αποσπάσματα από το βιβλίο του IRVIN YALOM "Θρησκεία και Ψυχιατρική"
Edited by - 1900 on 22/01/2004 18:02:18
quote:
Να πω κι εγώ συγχαρητήρια γιατί έχετε κάνει όλοι σας ένα πολύ ενδιαφέρον topic.
Θα συμφωνήσω με τον thoth
Σοπενχάουερ

Tον ψίθυρο των άστρων
έπιασε η γκλάβα μου...
Αρμονία και χάος
ΠΒ*
Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι οι Ομάδες Συζήτησης του ESOTERICA δεν είναι Πίνακας Αγγελιών και Ανακοινώσεων, είναι αυτό που λέει η φράση: Χώρος Διαλόγου!
------------------------------------------------------
Πέρα από τα παραπάνω, θέλω κι εγώ με τη σειρά μου να δώσω συγχαρητήρια για το πολύ ενδιαφέρον Θέμα και για την ποιοτική Συζήτηση που διεξάγεται εδώ!
Θα ήθελα κι εγώ να διατυπώσω την άποψή μου αποκλειστικά σε αυτά που έχουν ειπωθεί και παρατεθεί σχετικά με την άποψη της "Σκληροπυρηνικής μορφής" της Ψυχολογίας. Ελπίζω να μου επιτρέπετε τον όρο "Σκληροπυρηνική" καθώς γνωρίζω ότι υπάρχουν, ας το πούμε έτσι, και περισσότερο "ολιστικές" ψυχολογικές θεωρήσεις από αυτήν της "ωμής" ψυχοδυναμικής. Η Γιουγκιανή θεώρηση για παράδειγμα...
Παρότι το "Άγχος της Ύπαρξης" πράγματι καταλαμβάνει κεντρικό ρόλο στην Ψυχική μας δραστηριότητα και ακόμη στην Κοινωνική μας αλληλεπίδραση δεν μπορεί να αποδειχτεί με κανέναν τρόπο ότι αποτελεί και την μοναδική της ώθηση, ότι σχετίζεται με τον "Βαθύτερο Πυρήνα" του Ψυχο-Διανοητικού μας Κόσμου. Για έναν επιστήμονα ή συγγραφέα που αποδέχεται μόνον την ύπαρξη του συσσωματώματος των Ενστίκτων("Φαΐ, επιβίωση, αναπαραγωγή" όπως λέει και το απόσπασμα από το βιβλίο του I.YALOM ), για τον απλό λόγο ότι είναι αυτά που συνήθως(και σε συντριπτική πλειοψηφία - δυστυχώς) εκφράζονται, είναι απόλυτα κατανοητό και φυσιολογικό ολόκληρο το φάσμα της ανθρώπινης Συμπεριφοράς και Διανόησης να εξαρτώνται από αυτά...
Η Ψυχολογία απέχει πολύ από το να θεωρηθεί Επιστήμη με την αυστηρή και εργαστηριακή έννοια, τουλάχιστον με τα μέχρι σήμερα δεδομένα. Δεν μπορεί να αποδείξει - πειραματικά και απόλυτα - σχεδόν τίποτα. Επομένως και δεν μπορεί να διατυπώσει απόλυτα Λογικές απόψεις, τουλάχιστον με τους κανόνες που θέτει η Επιστήμη της Λογικής. Όλα σχετίζονται με το σημείο που εκκινεί κάποιος. Εάν αυτό είναι τα ένστικτα, τότε όλα χρωματίζονται από ένστικτο, εάν είναι η επικοινωνία Συστημάτων, τότε όλα θεωρούνται ως αλληλεπιδρόντα Συστήματα, εάν είναι ο Αρχετυπικός κόσμος τότε όλη η Ανθρωπότητα συμμετέχει σε μία Κοινή Κληρονομιά ή πηγή "δεδομένων" που Υπερβαίνει ή πάει πιο Βαθιά από τα πιο "επιφανειακά" στρώματα ερμηνείας της συμπεριφοράς...
Τελικά, και κατά κάποιο τρόπο, και στην οπτική της οποιασδήποτε Ψυχολογικής άποψης παίζει πρωταρχικό ρόλο μία "Πίστη"!
-------------------------
"Ζήτησε από τη γη, τον
αέρα και από το νερό, τα
μυστικά που κρατούν για
σένα"
-------------------------
quote:
Η Ψυχολογία απέχει πολύ από το να θεωρηθεί Επιστήμη με την αυστηρή και εργαστηριακή έννοια, τουλάχιστον με τα μέχρι σήμερα δεδομένα. Δεν μπορεί να αποδείξει - πειραματικά και απόλυτα - σχεδόν τίποτα.
Το "σχεδόν", σωστό, γιατι μέσα απο πειράματα και στατιστικές η ψυχολογία έχει αποδείξει κάποιες θεωρίες. Όχι πολλές βεβαια, αλλα ας μην ξεχνάμε οτι η φύση του αντικειμένου είναι τέτοια που δεν δίνει και πολλά περιθώρια για πειράματα και απόλυτα συμπεράσματα.
Εξαλλου πιστεύω οτι σε καμμία επιστήμη δε μπορει να 'ναι κανεις απόλυτος. Αυτο που σημερα μοιάζει απόλυτα σωστό αυριο μπορεί εύκολα ν' αποδειχτει λάθος.
Μια θεωρία χρόνων μπορεί ν' ανατραπεί σε μια στιγμή.
Όλοι μας οταν μιλάμε για εσώτερα ζητήματα, εικασίες κάνουμε.
Βεβαιως πιστεύουμε οτι αυτά που λέμε είναι απόλυτα αληθινά και δε χρειαζόμαστε καμμία απόδειξη.
Και έχουμε δίκιο! Γιατί εκεινη τη στιγμή που τα νιώθουμε και τα εκφράζουμε, είναι αληθινά, παίρνουν σάρκα και οστά απο μας κι έτσι υπάρχουν, γίνονται αλήθεια και πραγματικότητα, μονο για μας; έστω! αλλά υπάρχουν.
Κι αυτή η "τελετουργεία" συμβαίνει σε κάθε άποψη, σε κάθε ατόμο. Και κάθε άποψη εμπεριέχει κάποια αλήθεια, γιατι κάθε άτομο είναι απο μόνο του μια αλήθεια.
quote:Εγώ θα λεγα οτι διευρίνει την αντίληψη σ' όλες τις διαστάσεις των δεδομένων.
εάν είναι ο Αρχετυπικός κόσμος τότε όλη η Ανθρωπότητα συμμετέχει σε μία Κοινή Κληρονομιά ή πηγή "δεδομένων" που Υπερβαίνει ή πάει πιο Βαθιά από τα πιο "επιφανειακά" στρώματα ερμηνείας της συμπεριφοράς...
quote:
Τελικά, και κατά κάποιο τρόπο, και στην οπτική της οποιασδήποτε Ψυχολογικής άποψης παίζει πρωταρχικό ρόλο μία "Πίστη"!

Tον ψίθυρο των άστρων
έπιασε η γκλάβα μου...
Αρμονία και χάος
Edited by - 1900 on 23/01/2004 18:03:12
"Το πέρασμα από μια θρησκεία του φόβου σε μια θρησκεία της ηθικής αποτελεί ένα μεγάλο βήμα στη ζωή ενός έθνους.
Α. Αϊνστάϊν"
Θα σχολιάσω τα λόγια μόνο του Αϊνστάϊν,γιατί είναι κατά τη γνώμη μου
η μεγαλύτερη ιδιοφυία ...
Ο ΄Αινσταιν εδώ δεν λέει ότι δεν υπάρχει θεός...
Άλλά συμφωνώ ότι υπάρχει το πρόβλημα του ποιος είναι ο σωστός Θεός
Υπάρχουν δεκάδες θεοί...Τώρα ποιος είναι ο σωστός ή αν υπάρχει
είναι άλλο θέμα...
Επίσης εγώ δεν πρέπει να αποδείξω ότι δεν υπάρχει θεός...
Εσείς πρέπει να μου αποδείξετε ότι υπάρχει...
Πώς θα μου αποδείξετε...Δεν είναι πρόβλημά μου...
...sex
1.Το ότι ο άνθρωπος έχει την ανάγκη να πιστεύει σε κάτι
δεν αποδυκνείει ότι δεν υπάρχει θεός.
2.Ο Άινσταιν δεν πίστευε σε καμιά θρησκεία.
...sex
quote:Άμα διαβάζες λίγο προσεκτικότερα το θέμα πριν απαντήσεις θα βλεπες οτι δε προσπαθούμε να κάνουμε ούτε το 'να ούτε τ'αλλο. Δε προσπαθούμε ν'αποδείξουμε τίποτα και σε κανένα
Όλα αυτά που είπατε δεν αποδυκνείουν ότι δεν υπάρχει θεός...
...........................Επίσης εγώ δεν πρέπει να αποδείξω ότι δεν υπάρχει θεός...
Εσείς πρέπει να μου αποδείξετε ότι υπάρχει...

Tον ψίθυρο των άστρων
έπιασε η γκλάβα μου...
Αρμονία και χάος
ΠΒ*

Communicating at an unknown rate...
Strike like lightning and leave the thunder to those that like loud noises.