ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

- ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

ARCHON30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
drumx13Μέλος
05/04/2003, 10:39:29
Το φιδι....
απο την παραδοση και την γραφη προσωποποιηθηκε με την μορφη του Σατανα...
μισηθηκε ως ο υπαιτιος του προπατορικου...συντρηφτηκε κατω απο χιλιαδες φτερνες και τσιμπισε πολλες....
Αλλη μια προσπαθεια μεταθεσης ευθηνων ...παλι το κακο που συνωμωτει εναντιον μας με στοχο να χαλασει την αρμονια της δημηουργιας και να διαβαλει εμας τους καλους...
Παλι το κακο που παλευει με το καλο και εμεις στην μεση αμοιροι και ανημποροι να αντιδρασουμε (ΚΙΣΜΕΤ) ευχομενοι και προσευχομενοι να μην μας "κατσει " η στραβη και παρακαλωντας των Κυριο να μας προστατεψει απο την παρουσια του κακου (ματιου,,φιδιου ,πειρασμου, μαγειας)
...Ενω θα επρεπε να παρακαλουμε να μας απαλαξει απο τον εγωισμο μας και την πονηρη σκεψη και αν δεν μπορει τοτε να μας απαλαξει απο την δυνατοτητα κρισης του καλου και του κακου...αυτο το φως που τελικα φαινεται να καιει πολυ και να ειναι επικυνδηνο διοτι μας δοθηκε ελυθερα και καπου χαθηκαν οι..... οδηγιες χρησης ....
και....αυτες προσπαθει ο ανθρωπος να βρει απο τοτε....και αυτο κανουμε και εμεις...

love for what is comming and forgivness for the past...

drumx13Μέλος
09/04/2003, 20:26:06
καθε ανθρωπος λοιπον ειναι το κεντρο του συμπαντος και καθενας κρινει το καλο και το κακο αναλογα με το συμφερον του...
Ειμαστε λοιπον μια ομαδα ατομικων συμφεροντων που ονομαζεται κοινωνια....
Κοινωνια για να υπαρξει πρεπει να υπαρξει συμβιβασμος ατομικων συμφεροντων πρεπει το ατομικο να παραμεριστει υπερ του συλογικου...αν υποθεσουμε οτι αυτο συμβαινει παντα και συνυπαρχουμε τοτε ευκολα μπορουμε να πουμε οτι καθε "ομαδα" κοινων συμφεροντων αποτελει μια μικρη κοινωνια και το ιδιο ισχυει και για την οικογενεια μας...
Γαμος περα απο τα πρωτα φιλακια και αγαπουλες μετα την πρωτη καψουρα ερχεται το "εγω" και το "θελω"...
το εγω που σε σπρωχνει να φυγεις και το θελω που σε κρατα...
και σε καθε περιπτωση αποφασιζει σε καθε στιγμη αν θα συνεχισεις η θα φυγεις...μεχρι ενα σημειο που ο γαμος γινετε συνηθεια και πλεον δεν μπορεις να απεξαρτηθεις διοτι το κοστος ειναι μεγαλο...
Κοστος που μετριετε οχι σε χρημα και εξοδα αλλα σε "ξεβολεμα" ανασφαλεια...
Παρολα αυτα καποιες φορες αναλαμβανεις το ρισκο.... το εγω και το θελω προστιθενται και κανουν την πιεση αφορητη...αν νιωσεις και το συναισθημα οτι το ατομο διπλα σου δεν εχει να σου προσφερει τιποτα τοτε εισαι ηδη στο δρομο...
Το εγω λοιπον.... το συμφερον ειναι αυτο που σε βαζει σε μια σχεση το συμφερον ειναι που σε κρατα...και το συμφερον ειναι που σε σπρωχνει να φυγεις...Το ιδιο ισχυει και για το αλλο μισο της σχεσης
Αν στο γαμο στην συλογη αυτη των ατομικων συμφεροντων υπαρξει κι ενα παιδι τοτε τα συμφεροντα των "εταιρων"παραμεριζονται πρωσορινα υπερ του αδυναμου μελους της μικρης "κοινωνιας"....
Τοτε υποθετω θα αρχιζει μια συνομοσια σιωπης και μια γλυκια συνενοχη σε αμαρτηματα..... μεχρι τοτε που ο θανατος θα ειναι ποια πολυ κοντα για να φυγεις και η "μπογια" σου δεν θα περναει ποια...
Κατα συνεπεια οποιος ειναι χωρισμενος αυτο του συμβαινει διοτι "αρνηθηκε" να δωσει στην σχεση του ή το "θελω".... κατι αλλο...
βρεθηκε κοντα.... πολυ κοντα..
..και το αρπαξε....
Ολα αυτα (γαμος κλπ) παρολο που αποτελουν κοινωνικεςς επιταγες ειναι μια κατασταση τελειως ασυμφωρη και προκειτε να αλαξει συντομα...
οταν λεμε συντομα ενοουμε( ποσοι ειμαστε αραγε)....
σε δυο τρεις αιωνες...
και οδηγουμαστε στο τοπικ προφητειες

Knight MIXAILΜέλος
11/04/2003, 00:13:08
Αγαπητε φιλε drumx13,
ερχεσαι και ξαναρχεσαι στο θεμα του συμφεροντος,
πρεπει να ομολογησω , με πολυ σωστες παρατηρησεις.

Κατι μεσα μου ομως διαφωνει.
Θα καταθεσω μια εικονα , κοινη σε ολους μας.
ΑΝΤΙΓΟΝΗ
Αντιδρα εντονα και εμπρακτα στους θετους νομους του Κρεοντα, εφαρμοζοντας νομους μιας παγκοσμιας ηθικης. Νομους,που ζουν αιωνια.
Η ιδια της η αδελφη, η Ισμηνη, υπατασσεται, λεγοντας, "...μας κυβερνανε δυνατοι..." κατω απο την δυναμη του συμφεροντος για επιβιωση.

Μπροστα στην ποινη,για την αθετηση των θετων νομων, τον θανατο, ποιο ειναι το συμφερον της Αντιγονης, που κατω απο την δυναμη του δρα ?

Η εσωτερικη φλογα και πιστη, της Αντιγονης, κανει στο τελος και τον ιδιο τον αρχοντα να υποταχθει σε αυτη την παγκοσμια Ηθικη.

Μηπως αυτο ειναι το παραδειγμα για καθε ανθρωπο που αναζητα το 'φως'?

Μηπως δεν πρπει να υποταχθουμε στους στιχους του τραγουδιου, που συχνα ακουγεται αυτες τις μερες, "κοιμησου Σεβαχ, δεν αλλαζει ο κοσμος. Παντα με φωτια και με μαχαιρι, παντα κοσμος προχωρει'

Ειθε η Αγαπη να βασιλευει επι της Γης

Knight ΜΙΧΑΗΛ

drumx13Μέλος
11/04/2003, 21:07:30
Knight MIXAIL καλε μου φιλε..
Ηρθε ο καιρος να παμε το τοπικ λιγο παραπερα...και το μυαλο μας βεβαιως βεβαιως...
η ιδια ενσταση... ( οτι κατι ληπει)...
μου ειχε γινει και πριν χρονια απο ενα καλο φιλο που δεν ειναι ποια μαζι μας....
αναμεσα στα ατομικα συμφεροντα, στις συλογες αυτες που αποτελουν κοινωνιες, υπαρχει μια δυναμη τεραστια,και καταστροφικη....ικανη να διαλυση καθε ενοια ατομικοτητας, καθε υποσταση του εγω, καθε ατομο ως κεντρο του συμπαντος καθε κυταρο εμβιου οργανισμου....τοσο τεραστια που στρατοι δυαλυονται και πλοια σερνονται απο αυτην.
Αυτη η δυναμη ειναι η αγαπη.
Αλλα τι ειναι αγαπη....????
Μεσα στην συγρουση του καθε "εγω" με το διπλανου του, μεσα στην αλληλεπιδραση των συμπαντων μας, μεσα σε αυτην την ταραχη που φερνει καθημερινα στην ζωη μας αυτη η αλληλεπιδραση.
Μεσα στην αντιδραση που παραγεται μεσα σε αυτην την κοντρα που λεμε ζωη, σε αυτο το χαος μπαινει,σε μικρες η μεγαλες δοσεις η αγαπη...
Ο μονος τροπος να την δωσεις ειναι να βαλεις στην παντα το εγω σου να το θυσιασεις ...
... να ξεβολευτεις.
Αγαπη...
αν ρωτησεις σημερα 1000 ανθρωπους τι ειναι αγαπη...θα σου που 10000 απαντησης...και ολες οι απαντησης θα ειναι μια
Η .... αγαπη ειναι να δινεις..
Απο την απλη καθημερινη καλημερα και το χαμογελο, απο το απλο φιλι στον ανθρωπο σου, απο λιγα κερματα στον ζητιανο της πολης, λιγα ρουχα στον μεταναστη λιγο χρονο για να βγεις στην διαδηλωση για το Ιρακ....
....λιγο επικοινωνια ,λιγο απο τις γνωσεις σου στους αλλους, λιγο απο τον εγωισμο και την αυτοπροβολη που κανουμε ολοι στις κουβεντες, λιγο ανοχη προς το εγω του αλλου λιγο, λιγο σεβασμο προς το περιβαλλον, λιγο απο την καρδια μας σε αυτους που την εχουμε αναγκη, λιγο απο το Σωμα και το αιμα μας στους πεινασμενους, λιγο απο τον Χειτωνα μας ακομα και αν ειναι ο ενας και μονος.
Να δινουμε σε οτι μπορουμε... σε ολα
....να κανουμε θυσια το εγω μας να ξεβολεβομαστε να συγχωρουμε...
Στην Αντιγονη εχουμε την Ισμηνη που δεν κοιτα το συλογικο καλο(Αγαπη) παρα μονο το εγω της και σωνετε...
χωρις να προσφερει τιποτα στην αδερφοτητα των ανθρωπων ενω η αντιγονη θυσιαζει το "εγω" της και το Ατομικο συμφερον υπερ ενος μεγαλυτερου , συλογικοτερου
Οταν ο ανθρωπος ξεβολευεται υπερ ενος μεγαλυτερου συμφεροντος και παρατει σπιτια οικογενεια και καθε ενοια ατομικοτητας για το καλο ολων τοτε στην ιστορια ονομαζεται ηρωας γινεται προτυπο και η μνημη του ζει αιωνια...
Αντιστιχα στην θρησκεια ονομαζετε αγιος
και στις δυο περιπτωσεις εχουμε ενα προτυπο...Εεναν ανθρωπο που διδασκει με την ζωη του του αλλους...εναν ανθρωπο που δινει εναν ανθρωπο που αγαπα...
Εναν ανθρωπο που κατω απο καποιες συνθηκες θα μπορουσε να γινει θεος...
Ενα τετεοιο προτυπο ειναι ο Χριστος που φτανοντας στον μυστικο δειπνο εχοντας δωσει τα παντα στους μαθητες δινει το αιμα και το σωμα του συμβολικα κανοντας αυτο που αργοτερα θα ανομαστει "μυστηριο" της θειας κοινωνιας μια κινηση συμβολικη που εχει την ενοια του.....
.....Σας τα εδωσα ολα δεν μου εμεινε τιποτα ποια παρτε και φατε το σωμα μου και πειετε το αιμα μου...
και ετσι να κανεται και εσεις...
και μετα απο αυτο σταυρωνεται και πεθαινει....
Αυτο ειναι το παραδειγμα...
μπορει κανεις να φτασει σε τετοιο βαθμο αυτοθυσιας ωστε εχοντας δωσει τα παντα να κοβει κοματια απο το κορμι του για να ταισει του πεινασμενους?
και μη μου πει κανεις οτι αυτος ηταν θεος.. μου ειναι αδιαφορο
...θεος δεν γενιεσαι...γινεσαι
Αυτη η δυναμη λοιπον καταστρεψε την Ρωμη ειναι η ιδια δυναμη που σταματησε τον πολεμο στο Βιετναμ και θα σταματουσε τον πολεμο στο Ιρακ αν δεν ηταν Τοσο "αντι" ( διοτι πρωτα το κινητρο ηταν Αντιαμερικανισμος, αντι ιμπεριαλισμος, αντιμπουσισμος και αλλα "αντι" και μετα αγαπη για το Ιρακ)
...ειναι η ιδια δυναμη που αποδομει το εγω σε κοματακια που σε κανει να τρεξεις οταν το μωρο σου ποναει ...
... ειναι η δυναμη που φερνει τον μυθο τις Αντιγονης και του Χριστου μεχρι της μερες μας ....ειναι η δυναμη που μετατοπιζει το κεντρο του συμπαντος Ανθρωπο...απο το κεντρο.... και κανει κεντρο του συμπαντος σου αυτο που αγαπας ποιο πολυ απο εσενα..
....σε κανει εσενα δορυφορο σε ενα αλλο συμπαν... στο μικρο συμπαν ενος παιδιου ενδεχομενος...
Η ιδια δυναμη που εκανε τον Κρεοντα να φενεται Τυρανος και κακος ...
η ιδια δυναμη που στις βασικες πρωτογονες μορφες της λεγεται "καψουρα"
και στις "ανωτερες" εκλεπτυσμενες μορφες της λεγεται θυσια..
ειναι η δυναμη που χρησημοποιησε ο Γκαντι και πετυχε την απελευθερωση της Ινδιας ειναι αυτο που γραφεται και περγραφεται σε ολα τα βιβλια που εχουν κατι να "πουν" οσο παλια και αν ειναι...

Σε ενα κοσμο που ολα του τα προβληματα απο το μικροτερο καθημερινο καυγαδακι με τον γειτονα ...
...μεχρι την τρυπα του οζοντος και την παγκοσμια ειρηνη...
δημιουργουντε επειδη καποιος ή καποιοι κοιτουν και πρατουν με μονο στοχο το συμφερον τους σε εναν κοσμο που ο καθενας ειναι μονος του και ανταγωνιστικος με τους γυρω του...σε μια κολαση που εχουμε φτιαξει γυρω μας και την πατουμε καθημερινα...
Η αγαπη πεφτει σαν χρυσο τσιμεντο στο καλουπι που εχουμε φτιαξει απο αναγκη για να οχυρωθουμε πισω απ αυτο και να νιωσουμε ασφαλεις στην μοναξια μας...
... και μας κανει ολους να λαμπουμε οταν την ζουμε...
ειπον

Edited by - drumx13 on 11/04/2003 21:10:44

Knight MIXAILΜέλος
11/04/2003, 23:09:59
Αγαπητε φιλε drumx13,
δεν θα μπορουσα να συμφωνησω περισσοτερο.
" Ουτοι συνεχθειν, αλλα συμφιλειν εφυν"

Ειπαμε , ειναι ο μονος τροπος για να επιστρεψουμε
στην εποχη πριν απο την Βαβελ.

Ποσες φορες -ακομα και χθες και σημερα, σιγουρα και αυριο - δεν ακουσαμε "οποιος δεν πιστευει οσα και εμεις,...εις θανατον"
και αλλα ηχηρα παρομοια.
Αυτο ειναι το αποτελεσμα της τυφλης πιστης και της ανοητης ελπιδας
των ανθρωπων. Ειναι η αλογιστη αγαπη τους
Ειπε ο Διδ. "αν αγαπατε μονο τους ομοιους σας ... αυτο κανουν και οι ληστες" Ειναι αυτο που ακουγεται σαν τις φωνες του μισους (ειπες 'αν δεν ηταν τοσο "αντι"')

Σημερα ακουσα ενα πραγματικα παραξενο νεο.
Νεαρη γιατρος, στην Αμερικη, εδωσε το φιλι της ζωης, κατα την διαρκεια μιας εγχειρησης, σε ενα δηλητιριωδες φιδι 5μετρων
Η Αγαπη της Ζωης σε ολες τις μορφες . Μπορουμε ?? Δεν ξερω .
Ας προσπαθησουμε .
'Αγαπα τον πλησιον ως εαυτον'

LOVE IS THE LAW
HARMONY THE EFFECT

Knight ΜΙΧΑΗΛ

12/04/2003, 01:24:00
Καλημεριζω τις φιλες και φιλους της-ομολογουμενως-αξιοθαυμαστης πνευματικης συντροφιας με τις πολλες και βαθυστοχαστες -κατα κανονα- προσεγγισεις της μιας αληθειας.Καιρο διαβαζω τα γραφομενα σας και το μονο που μπορω να πω εινα ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ. Παρακαλω να με δεχτειτε στη συντροφια σας και να μου επιτρεψετε να εκθεσω τις πενιχρες μου κατανοησεις απο την απειρη αληθεια.Σχεδον αποτολμω να απαιτησω απο εσας να κρινετε αυστηροτατα τα λεγομενα-γραφομενα μου αλλα -θερμη παρακληση -καλοπροαιρετα και να καταδειξετε στον εγωισταρο εαυτο μου οτι ειναι ενας ημιμαθης που φανταζεται οτο γνωριζει. ....Περι καλου και κακου;;; Ως αυθυπαρκτη οντοτητα η δημιουργημενη η επαναστατημενος αγγελος, το κακο δεν υφισταται. Διαβολος δεν υπαρχει..Σιγουρα οτι μας συμφερει το ονομαζουμε καλο και οτι μας ζημιωνει κακο,οπως το ανεπτυξε φιλος παραπανω. Κατα ενα γενικο ορισμο,οπως το προσδιορισε ο Επικουρος, "κακο ειναι οτι προκαλει πονο (σωματικα η ψυχικα) και καλο οτι προκαλει ηδονη. Στη βαθυτερη μυστηριακη φιλοσοφικη διδασκαλια, καλο και κακο σαν ξεχωριστα πραγματα δεν υπαρχουν,παρα μονο σαν διαφορετικες συνθηκες του ιδιου πραγματος. Π.χ. το φυλλοχωμα στον κηπο ειναι καλο αλλα ειναι κακο στο χαλι του σαλονιου. Το καρφι στον τοιχο που στηριζει το καδρο,ειναι καλο αλλα ειναι κακο στη ροδα του αυτοκινητου. Η δυνατη μουσικη στο μπαρακι ειναι καλη αλλα ειναι κακη στο διπλανο διαμερισμα στις 4 τα ξημερωματα. Η πιστη ειναι καλη οταν ειναι λογικη αλλα ειναι κακη οταν γινεται δογματικη(φανατισμος). Το ιδιο λοιπον πραγμα ειναι καλο αλλα γινεται πολυ κακο οταν βρισκεται σε λαθος χρονο,σε λαθος τοπο η σε λαθος ποσοτητα.Γιατι το υπερβολικο ελεος απεναντι στην αδικια ειναι ανοησια και εκθετει τους αθωους σε κινδυνο, αλλα και η υπερβολικη αγαπη μπορει να επιτρεψει στο κακο να πολλαπλασιασθει.Καποιες φορες το νυστερι του χειρουργου πρεπει να σκοτωνει τα καρκινικα κυτταρα στο σωμα και το σπαθι της δικαιοσυνης πρεπει να "κοβει" τη βια και την αδικια.Ομως πολυλογω ενω ενω λεγονται με μια μονο φραση. "ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ". .. Γραφει πολυ σωστα ο φιλος AVATARGR...ΑΛΛΑ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ ΣΑΝ ΚΙΝΗΤΗΡΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ....
ΙΣΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑΖΑΜΕ ΟΝΟΜΑ ...
ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΘΕΤΙΚΟ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ....
ΑΣΠΡΟ ΜΑΥΡΟ....
ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ ....

Ο ΑΕΝΑΟΣ ΚΥΚΛΟΣ.
Το καλο δεν ειναι το ενα απο τα δυο αλλα βρισκεται στην ισορροπια των δυο ισοτιμων και ισοδυναμων ενεργειων.Αρκει βεβαια η ισορροπια των δυο να ειναι δυναμικη και οχι στατικη,δηλαδη να μην ανταγωνιζεται και να εξουδετερωνει το ενα το αλλο, αλλα να εναρμονιζονται μεταξυ τους και να εξισορροπουνται μεσω ενος τριτου -νασαι καλα ΑΤΜΑ - το οποιο θα αποτελεσει το δυναμικο πολο της ροης των ενεργειων και της εξελιξης της δημιουργιας. Η δυναμικη ισορροπια ειναι η ισορροπια του ποδηλατη -κινητικη- και αν γινει στατικη -αν σταματησει η κινηση του ποδηλατη- τοτε καταστρεφεται και επερχεται η πτωση. Και προς τις δυο πλευρες ειναι πτωση. Εδω διαφαινεται και το ελλειμμα του χριστιανισμου, γιατι παγιωσε μια κατασταση στειρας αντιπαλοτητας αναμεσα σε δυο αντιθετα. Βαφτιζοντας το ενα καλο, θεωρησε μετη στενομυαλη λογικη του οτι το αλλο ειναι υποχρεωτικα κακο, παραβλεποντας οτι το αντιθετο του καλου δεν ειναι απαραιτητα κακο. Π.χ. στα ζευγη μερα-νυχτα, καλοκαιρι-χειμωνας, λογικη-συναισθημα, αρσενικο-θηλυκο, δε σημαινει οτι, αν το ενα ειναι καλο το αλλο σωνει και καλα θα ειναι κακο.Ετσι απο το ζευγος πιστη-λογικη, δεχομενος οτι η πιστη ειναι το καλο και αντιμαχεται τη λογικη, δαιμονοποιησε τη λογικη (αριστερο ημισφαιριο) αναγορευοντας την σε κακο. Ετσι η λογικη, η γνωση, το αριστερο, αλλα και ο φερων τη γνωση εγινε εωσφορος-διαβολος. Δυστυχως ο φανατισμος δεν επετρεψε να κατανοηθει οτι η αρμονια ειναι η δημιουργικη ισορροπια, οπως διδαξε ο Πυθαγορας. Ο αριθμος της αρμονιας, του κεντρου που εναρμονιζει τα αντιθετα , ειναι το 6. Συμπτωματικα(;) η λεξη ΕΛΛΗΝ εχει αθροισμα 123=1+2+3=1Χ2Χ3=6!!! Το καλο και το κακο λοιπον, ειναι απορροια ενος ανταγωνιστικου δυισμου, οπως εκφραζεται απο το χριστιανισμο, οπου ισορροπει το θεο με το διαβολο. Δυστυχως αγνοησε οτι ο δυισμος ειναι εξισορροπιστικος και εκδηλωνεται λειτουργικα μεσω ενος τριτου, οπου ισορροπειται η δυναμη, αγνοοντας ετσι το συμπαντικο ρυθμο και τη διαρκη εξελιξη του συμπαντος. Την παρανοηση βεβαια την κληρονομησε απο τον πνευματικο του πατερα, τον ιουδαϊσμο.Ας δουμε ομως πως δημιουργηθηκε αυτη η παρανοηση στους εβραιους, απαντωντας ετσι και στο φιλο WOLFFCED που γραφει..... "Έχω μια απορία. Οι περισσότερες θρησκείες διδάσκουν πως ο Θεός είναι καλός και ο εκπρόσωπος του κακού είναι κάποιος κατώτερος άγγελος ή δαίμονας. Η απορία μου είναι η εξής. Υπάρχει κάποια θρησκεία, έστω και παλαιά, που να πιστεύει στην ύπαρξη δύο θεών? Ένος του καλού και ενός του κακού?"....Ναι υπηρχε τετοια θρησκεια, ο Ζωροαστρισμος. Οι Χαλδαιοι Μαγοι-Μυστες, περιεγραψαν συμβολικα και αλληγορικα τον ετησιο κυκλο της φυσης, με κεντρο αναφορας τν ηλιο. Χωρισαν το ετος σε δωδεκα μηνες και σε δυο μεγαλες περιοδους που αποτελουνταν η καθε μια απο 6 μηνες. Την πρωτη περιοδο που αρχιζε την ανοιξη, ο καιρος ειναι καλος, η φυση ανθιζει και καρποφορει, ο ηλις ειναι δυνατος και γενικα ειναι μια περιοδος ευημεριας. Αυτη την περιοδο την παρομοιασαν με την μερα. Τη δευτερη περιοδο του ετους τα δεντρα νεκρωνονται, το ψυχος επικρατει, ο ηλιος αδυνατιζει, η φυση γενικα νεκρωνεται η μαλλον κοιμαται και ετσι την οναμασανε νυχτα. Την πρωτη περιοδο των 6 μηνων της Ανοιξης και του θερους την απεδωσαν στον καλο θεο, οπου για εξη μηνες δημιουργει, γενναει και μετα αποσυρεται και τον διαδεχεται ο κακος θεος - Αριμαν- ο οποιος φερνει το θανατο και την καταστροφη. Οι δυο θεοι ειναι ισοδυναμοι και μια νικαει ο ενας, μια ο αλλος. Το καλο διαδεχεται το κακο σε εναν αεναο κυκλο γεννησεων και θανατου. Ακριβως ομως στην καρδια του Χειμωνα -στο Χειμερινο ηλιοστασιο- η μερα αρχιζει και μεγαλωνει, μας ειπαν συμβολικα οι μαγοι οτι ο θεος του καλου ξαναγεννιεται και μεγαλωνοντας νικα τον σκοτεινο θεο χαριζοντας καλοκαιρια και καρποφορια στους ανθρωπους. Τη γιορτη της γεννησης τη γιορταζαν 25 Δεκεμβριου οταν γεννιεται ο νεος ηλιος, ο Απολλωνας για εμας ο ανικητος ηλιος για τους Ρωμαιους. Βεβαια για να γεννηθει 25 Δεκεμβριου, η συλληψη πρεπει να εγινε 9 μηνες πριν, αρα εγινε 25 Μαρτιου με μυστηριακο βεβαια τροπο αφου ειναι θεος.Ο κακος βεβαια θεος ανακαλυπτει τον γεννημενο καλο θεο και καταφερνει και τον σκοτωνει. Ομως ο θεος-ηλιος ανασταινεται και κατατροπωνει τον Αριμαν, βασιλευοντας στη γη και φερνοντας ευτυχια στην ανθρωποτητα.Τη γιορτη της θανατωσης και αναστασης του θεου-ηλιου τη γιορταζανε αρχες Απριλιου συνηθως. Στην Ελλαδα γιορταζαμε τα παθη, τη θανατωση και την ανασταση του Αδωνη. Μαλλιστα νεες παρθενες στολιζανε τον επιταφιο με ανθη και θρηνουσανε το θεο Αδωνη-ηλιο που πεθαινε, αλλα μετα απο τρεις μερες αυτος ανασταινονταν μαζι με τη φυση που ανθιζε και προετοιμαζε τη καινουρια καρποφορια. Προς το τελος του καλοκαιριου, οταν ιοι τελευταιοι καρποι ωριμαζαν στα δεντρα-ιο τελευταιοι καρποι που ωριμαζουν ειναι τα μηλα(!), οι γυναικες-συλλεκτριες καναν τη στερνη συγκομιδη, κοβαν τα μηλα δινοντας και στους ανδρες τους και αμεσως μετα ερχοταν η βασιλεια του Αριμαν, του διαβολου,του θανατου, του Χειμωνα.. Πιθανοτατα βεβαια δεν ερχοτανε ο χειμωνας επειδη εκοβε η γυναικα τα μηλα και εδινε και στον ανδρα ,αλλα.... Οσο για τη μεγαλη μερα και τη μεγαλη νυχτα, στη καρδια της μεγαλης νυχτας γεννιεται ο ηλιος-το φως, το ιδιο και για το κακο που γεννιεται στην καρδια της μεγαλης μερας και αυτο συνεχιζεται σε εναν αεναο κυκλο, κυκλο ΓΙΝ και ΓΙΑΝΓΚ..... Ο αγιος(;) Τερτυλλιανος για να εξηγησει πως μερικες χιλιαδες χρονια πριν οι ανθρωποι γιορταζαν τη γεννεση, τα παθη, το θανατο και την ανασταση αλλων θεων ενω ο Χριστος ειναι πολυ αργοτερα,τι ειπε ο μασκαρας!!! "Ο διαβολος" λεει "εκανε αναδρομικη προφητεια για να πλανεψει τους ανθρωπους και η αποδειξη ειναι οτι τους εξαπατησε, αφου απο το 3000 π.Χ. τουλαχιστον τον πιστεψαν και λατρεψαν ψευτικους θεους οπως ο Μιθρα, ο Αδωνις, ο Βηλος, ο Ρα και ο Αχουρα-μαζδα". Τελος παντων... τις παραδοσεις αυτες των χαλδαιων τις οικοιοποιηθηκαν οι Εβραιοι-αν και δεν τις καταλαβαν καλα οπως φαινεται στο 1ο κεφαλαιο της γεννεσης- και τις κληρονομησαν στον χριστιανισμο... ετσι εφτασε σε μας ο διαβολος -αλλωστε για να σταθει ο χριστιανισμος επρεπε να εχει εναν αντιπαλο, οποτε και να μην υπηρχε ο διαβολος θα τον ειχε εφευρει ο χριστιανισμος...!!!

thothΙδρυτικό Μέλος
12/04/2003, 09:51:36
Καλως ήρθες Πασχάλη.

Σου ευχόμαστε καλή και δημιουργική συμμετοχή στα forums του Esoterica.

Ενδιαφέροντα αυτά που λες για το Καλό-Κακό.

Υπάρχουν όντως πολλά στοιχεία για τις κοινές παραδόσεις των λαών πάνω στο θέμα του Αέναου Κύκλου.

Σε περιμένουμε και στα άλλα topics.

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

Knight MIXAILΜέλος
12/04/2003, 13:58:10
Χαιρετε αγαπητοι φιλοι,
'ΠΑΣΧΑΛΗ' καλως ηρθες στην παρεα μας,

Πραγματι η παρατηρηση οτι, για την παραγωγη ενος εργου, η την δραση μας γενικα στον υλικο κοσμο, ειναι απαραιτητη η υπαρξη δυο αντιθετων πολων, ειναι πολυ παλια.
Συχνα μας φαινεται οτι βαδιζουμε πανω σε μια σκακιερα. Ποτε πανω σε αντιξοες συνθηκες και ποτε σε ευνοικες. Ποτε πανω σε μαυρα και ποτε πανω σε λευκα τετραγωνα.
Το πυθαγορειο θεωρημα μας αποκαλυπτει μια πολυ ενδιαφερουσα πλευρα του θεματος. Η διαγωνιος ενος τετραγωνου ειναι δυνατον να ισουται με ασυμετρο αριθμο. Ειναι ενα θεμα που αναγεται στον διπλασιασμο του κυβου. (Δηλιο προβλημα) Πρωτος ασυμετρος αριθμος ειναι η ριζα του 2
Ασυμετρος δηλαδη πλευρα και διαγωνιος δεν εχουν κοινη μοναδα μετρησης. Δεν μπορουμε να τις γνωριζουμε και τις δυο ταυτοχρονα.
Παρ ολα αυτα συνυπαρχουν δειχνοντας οχι μονο ποσο πλουσια ειναι η πραγματικοτητα, αλλα και εκεινη την ιδιαιτερη ποσοτητα που κανει την διαφορα.
Η κρυμμενη αρμονια , ελεγε ο Ηρακλειτος, ειναι καλυτερη της φανερης. Σε ενα κανατι απο πηλο, χρησιμο ειναι το κενο.
Η ενωση ρητου και αρρητου , φυσικου και μεταφυσικου κοσμου , ειναι παρουσα σε καθε βημα μας.
Αυτο που αναζητουμε ειναι να γνωρισουμε την δυναμη εκεινη που ενωνει τα διαφορετικα οχι τα εναντια.
LAVE IS THE LAW
HARMONY THE EFFECΤ

Knight ΜΙΧΑΗΛ

drumx13Μέλος
13/04/2003, 13:05:46
καλως ηρθες πασχαλη..
Σημερα ειχα μια κουβεντα με ενα φιλαρακι χριστιανο ορθοδοξο και καταληξαμε με τα απο πολυ ωρα στο να συμφωνησουμε σε αυτο που αποκαλεσαμε...
.... ελαχιστο κοινο παρονομαστη...
πηραμε σαν βαση οτι η Δημηουργια εγινε απο τον θεο.... το ονομα του μας ηταν αδιαφορο....
ολοι οι ανθρωποι ειναι αδερφια..... και οτι με τον ενα ή με τον αλλο τροπο υπαρχει μετα θανατον ζωη...
προσθεσαμε οτι καλο ειναι οτι μας συμφερει κακο ειναι το ασυμφορο...
και απο εκει και περα αδιαφορησαμε.... για το αν αναστηθηκε ο χριστος, αν η μητερα του ηταν παρθενα, αν εκανε θαυματα, αν ειναι 3 σε 1, αν ειναι ομουσιος, αν ειναι προτως την ταξη, αν τον λενε βουδα, αν ειναι επηρεασμενος απο αλλες διδασκαλιες αν υπαρχουν κρυφα ευαγγελια ....αν ....αν αν...
Φτασαμε ετσι στο συμπερασμα οτι η διαδασκαλια του ειναι που μετραει και το ζητουμενο ειναι να γινει πραξη....
Αν το καταφερουμε θα γνωρισουμε τον παραδεισο αν υπαρχει...
Θεωρησαμε λοιπον οτι αυτε ειναι η μονη παραδεκτη αληθεια απο τον περισοτερο κοσμο και το ονομασαμε Ελαχιστο κοινο Παρονομαστη...θεωροντας εαυτου κλασματα της αδερφοτητας των ανθρωπων...
Απο εκει και περα και περνοντας σαν βαση αυτα .....
Κανοντας ερωτησεις πλεον....(γαι την ανασταση... για την καταγωγη... για την θεια η ανθρωπινη υποσταση...κα) του οποιουδηπουτε θειου και περνοντας απαντησεις που εξ ορισμου θα ειναι καθαρα υποκειμενικες(τι πιστευει ο καθενας)....
η Αδερφοτητα χωριζεται και μπαινει πλεον το εγω( εγω πιστευω οτι...μπλα μπλα..) ...
κατι τετοιο ..να χωριζεται η αδερφοτητα σε κοματια που ο καθενας πιστευει αυτο ή το αλλο σε καμια περιπτωση δεν ειναι αυτο που θελει ο οποισδηποτε θεος και αρα οι ερωτησεις αυτες ερχονται εκ του πονηρου....
τι λετε...?

14/04/2003, 00:14:51
Ο DRUMX13 πολυ ομορφα μας δειχνει οτι μπορει να υπαρχει η διαφορετικοτητα, χωρις κατ' αναγκη να γινεται αντιπαλοτητα. Τα πιστευω του καθενος ειναι απολυτα σεβαστα και ειδικα στα θεματα θρησκειας,ολες περιλαμβανουν αληθειες (αλλωστε ολες εχουν κοινη προελευση),γιαυτο και ευκολα μπορει να βρεθει ο "κοινος παρανομαστης". Το προβλημα αρχιζει οταν καποιες ακραιες αντιληψεις, οπως π.χ. οι διακατεχομενοι απο Μεσσιανικες αντιληψεις προσπαθουν να μας ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ τη σωτηρια και πασχιζουν να μας ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΟΥΝ -οπως ο Μπους το Ιρακ-.Υπαρχει βεβαια σε ολους η ταση οταν γνωριζουμε- η νομιζουμε- οτι γνωριζουμε καποια αληθεια, να σπευδουμε να την πουμε και στους αλλους, πραγμα που δεν ειναι κακο, αρκει να ρωταμε και τον αλλον αν θελει να μας ακουσει.Τωρα αν καποιος θελει να πιστευει οτι το φεγγαρι ειναι τετραγωνο,αν θελει να το συζητησουμε, καλως, αν οχι, δικαιωμα του να πιστευει οτι του αρεσει.Αλλωστε η διαφορετικοτητα ειναι η μητερα του διαλογου και καλο ειναι να θυμομαστε τη σοφη φραση:<Θα αγωνιστω μεχρι θανατου για να εχεις το δικαιωμα να εκφραζεις τις αποψεις σου, ασχετα αν διαφωνω με αυτες!>.