ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- O ΛΟΓΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

- O ΛΟΓΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

Zadok30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
24/01/2004, 18:11:03
quote:
Προκειται για μια αναγκη 'απο αμνημονευτων χρονων' οπως ανεφερα στο topic 'αναγκη για θρησκεια'

Αναγκη για θρησκεια.
Αναγκη ειναι και το ¨κατουρημα¨ αλλα δεν φτιαχτηκαν μυστικες εταιριες- ταγματα γι αυτο.
Δεν νομιζω οτι ειναι μονο η ¨θρησκεια¨, κρυβονται και αλλα πολλα απο πισω......

Φιλικα.......Κανένας.

Γλυκια η ζωη και ο θανατος μαυριλα!

24/01/2004, 20:11:59
Αγαπητέ matrx,

δεν ξέρω γιατί περιορίζεσαι στους Τέκτονες, αλλά τέλος πάντων, ευχαρίστως σου απαντώ:

Όλη η σχετική εσωτερική βιβλιογραφία αναφέρει ότι Μασώνοι και Τέκτονες είναι διαφορετική ονομασία για το ίδιο Τάγμα. Και οι δύο λέξεις αναφέρονται στον Τεχνίτη - Οικοδόμο. Πληροφοριακά: παρ' ότι σε διάφορες πηγές αναφέρεται ότι η λέξη Μασώνος προέρχεται από την αντίστοιχη Αγγλική και Γαλλική, υπάρχει και η άποψη ότι και αυτές με τη σειρά τους προέρχονται από το Αρχαίο Ελληνικό ρήμα "μάσσω", το οποίο σημαίνει "ζυμώνω, χειρίζομαι" και αναφέρεται και αυτό στην ανθρώπινη χειρονακτική εργασία.

Τώρα το γιατί πιστεύουν στον Άγιο Φύλακα Άγγελο οι Μυστικές Εταιρείες; Πίστη σημαίνει παραδοχή. Οι μυστικές εταιρείες ερευνούν και δεν πιστεύουν με την έννοια του δόγματος, αλλά φυσικά σέβονται απόλυτα τα μονοπάτια του εσωτερισμού.

quote:
ΑΡΑ ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΠΩΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΓΓΕΛΟΥΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΑΙΜΟΝΙΑ;

Συγγνώμη, αν κάποιος πιστεύει στην ύπαρξη αγγέλων, δεν πιστεύει και στην ύπαρξη δαιμόνων;

Τί εννοείς "ποιά είναι η στάση τους"; Τρουά Καρ, ανφάς ή προφίλ;

quote:
Αναγκη για θρησκεια.
Αναγκη ειναι και το ¨κατουρημα¨ αλλα δεν φτιαχτηκαν μυστικες εταιριες- ταγματα γι αυτο.
Δεν νομιζω οτι ειναι μονο η ¨θρησκεια¨, κρυβονται και αλλα πολλα απο πισω......

Είχες δεν είχες .Κανένας., βρήκες ευκαιρία να μιλήσεις για το αγαπημένο σου άθλημα! Πάλι τα ίδια;;;

Κατ' αρχήν κάνε τον κόπο να διαβάσεις το αντίστοιχο απόσπασμα στο τόπικ το οποίο αναφέρει και μετά προβαίνεις σε ερμηνείες...

Δεύτερον: για πες μας τί κρύβεται, αφού ξέρεις...

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)

alexeyev1970Μέλος
25/01/2004, 12:54:01
Η απάντηση που έδωσες για τους μασώνους zadok , δεν μοιάζει κάπως με τη δική μου σχετικά με τις συντεχνίες ?
Αυτό εννοούσα όταν έλεγα ότι οι μυστικές εταιρείες πολλές φορές αναπτύχθηκαν μέσω επαγγελματικών κλάδων.
Π.χ. οι τυπογράφοι στο μεσσαίωνα διέδιδαν μια μυστική γνώση μέσω των βιβλίων που τπυπωναν , τοποθετώντας στην αρχή κάθε κεφαλαίου υδρίες ή άλλα σύμβολα που ο μυημένος καλούνταν να αποκωδικοποιήσει.
Το ίδιο και οι τρουβαδούροι οι οποίοι ναι μεν έλεγαν τραγούδια για την αγαπημένη της καρδιάς τους , αλλά οι γνωρίζοντες μπορούσαν να καταλάβουν για ποια δεσποσύνη μίλαγαν ακριβώς.
Και φυσικά η λέξη τεκτονισμός δε σημαίνει τίποτε άλλο από το Τάγμα των Οικοδόμων(όσο αστείο ή παράλογο κι αν ακούγεται).
Πες μου αν διαφωνούμε κάπου.

25/01/2004, 15:00:00
Αγαπητέ alexeyev1970,

μάλλον δεν κατάφερα με τον απότομο τρόπο μου να σου εξηγήσω την προηγούμενη φορά γιατί ακριβώς διαφωνήσαμε.

Προσπαθώ πάντα να προσέχω τον τρόπο με τον οποίο διατυπώνω κάποια πράγματα, αν και δεν καταφέρνω πάντα να διατηρώ ήπιες συμπεριφορές (Κριαράκι γαρ, τα είπαμε...). Αρκετές φορές μία αλλαγή στη διατύπωση, μπορεί και να αλλάξει το νόημα, πχ. την προηγούμενη φορά είχες γράψει:

quote:
Η άποψη ότι οι εταιρείες δημιουργήθηκαν από συντεχνίες επαγγελματιών για να κρατάνε τα μυστικά του επαγγέλματός τους κρυφά είναι εν μέρει πολύ σωστή.

Να διευκρινίσουμε λοιπόν, ότι όπως είπα και παραπάνω κι έχει ξαναγραφτεί, οι "Μυστικές εταιρείες" δεν είναι οι εξής τέσσερις (4): οι Τέκτονες, οι Μασώνοι, οι Τέκτονες κι επίσης, οι Μασώνοι.

Είναι και αυτοί. Υπάρχουν κι άλλες εταιρείες, οι οποίες δεν σχετίζονται με τις συντεχνίες.

Από την άλλη μεριά θεωρείται λάθος η άποψη ότι ο Τεκτονισμός επακολούθησε των συντεχνιών. Την εποχή εκείνη θεωρείται ότι αναβίωσε ο Τεκτονισμός μέσα από τις συντεχνίες κι αυτό είναι διαφορετικό.

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)

Edited by - Zadok on 25/01/2004 15:02:41

03/02/2004, 12:45:15
ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.

ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ Η ΚΑΛΗ ΦΙΛΗ Zadok ΕΚΑΝΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΗ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ...
ΜΥΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Ο ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ....
ΑΛΛΑ ΕΑΝ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΟΠΙΚ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

**ΦΩΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΩΣ**

Edited by - AVATARGR on 03/02/2004 12:49:47

03/02/2004, 14:55:37
Παρεμβαίνοντας στην κουβέντα σας θα ήθελα να πω τα κάτωθι :

Οι συντεχνίες και δη οι οικοδομικές ήταν το μέσο για την αλλαγή της λειτουργίας των μυστικών ταγμάτων.
Μη ξεχνάμε πως ο Τεκτονισμός π.χ. συμπεριέλαβε άλλα Τάγματα στους κόλπους του.
Η οργάνωση και η αποδοχή αυτών των συντεχνιών βοηθούσε στην διασφάλιση της μυστικής λειτουργίας που έπρεπε να υπάρχει.

Και εδώ έρχεται η ερώτηση, μα γιατί η γνώση να μην παρέχεται σ’ όλο τον κόσμο ;
Προσωπικά θα απαντούσα ότι η γνώση είναι διάσπαρτη παντού και όποιος ψάχνει βρίσκει, όποιος ρωτά μαθαίνει, όποιος θέλει δουλεύει πάνω σε όλα αυτά που αφορούν τη γνώση και τον εσωτερισμό.

Άρα η σωστή διατύπωση της ερώτησης θα έπρεπε να είναι, γιατί δεν δίνετε μασημένη τροφή στον κόσμο ;
Γιατί αυτό δεν είναι ο σκοπός και ο λόγος της δημιουργίας αυτών των Ταγμάτων.

Έτσι τα εξαγόμενα συμπεράσματα είναι ότι :
Α) Τα Τάγματα δεν προσδιορίζονται σαν φωστήρες της γνώσης αλλά σαν κοιτίδες αυτής, δηλαδή σαν εργαστήρια όπου με τα παρεχόμενα εργαλεία ο άνθρωπος ψάχνει να βρει
Β) Ο εσωτερισμός δεν είναι μια ταμπέλα αλλά μια ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ εμπειρία, το αποτέλεσμα αυτής της εμπειρίας δε μπορεί να διδαχτεί.
Γ) Θα πρέπει κάποτε να αφήσουμε στην άκρη το μηδενισμό που μας διακατέχει σε κάθε τι άγνωστο προς εμάς και να φτάσουμε στην αγνή κριτική που θα μας οδηγήσει στην μερική γνώση για το εξεταζόμενο αντι-κείμενο.

Ο κακός λύκος

04/02/2004, 00:36:27
Λύκε, λύκε εισ' εδώ!

04/02/2004, 10:39:21
ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ.

ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΩ ΤΟΝ ΚΑΛΟ ΜΟΥ ΦΙΛΟ ΡΑΜΟΓΛΟΥ (ΚΑΚΟΣ ΛΥΚΟΣ ΓΙΑΤΙ ????)
ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ.

quote:
Α) Τα Τάγματα δεν προσδιορίζονται σαν φωστήρες της γνώσης αλλά σαν κοιτίδες αυτής, δηλαδή σαν εργαστήρια όπου με τα παρεχόμενα εργαλεία ο άνθρωπος ψάχνει να βρει
Β) Ο εσωτερισμός δεν είναι μια ταμπέλα αλλά μια ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ εμπειρία, το αποτέλεσμα αυτής της εμπειρίας δε μπορεί να διδαχτεί.
Γ) Θα πρέπει κάποτε να αφήσουμε στην άκρη το μηδενισμό που μας διακατέχει σε κάθε τι άγνωστο προς εμάς και να φτάσουμε στην αγνή κριτική που θα μας οδηγήσει στην μερική γνώση για το εξεταζόμενο αντι-κείμενο.

ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ Η ΦΡΑΣΗ "ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΑΚΑΤΕΧΕΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΙ ΑΓΝΩΣΤΟ" ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ... (ΔΥΣΤΥΧΩΣ)
ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

**ΦΩΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΩΣ**

04/02/2004, 13:18:36
Αγαπητέ φίλε AVATARGR

Αν ψάξεις σε παλιότερα post θα βρεις από πού προέρχεται το «κακός λύκος», όμως δεν είναι εκεί το θέμα μας και ας μη κουράσουμε τους συνομιλητές μας.

Στο θέμα μας λοιπόν
Ο μηδενισμός είναι λοιπόν αυτό που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, η διάθεση να πετάμε στον κάλαθο των αχρήστων ότι δεν ξέρουμε ή δεν μπορούμε να δούμε.
Η ανάγκη δημιουργίας «μυστικών εταιρειών» είναι παμπάλαια, η δε εισδοχή σε αυτές πάντα γινόταν μέσα από μία διαδικασία ( επιλογής-μύησης ) που έμεινε σχεδόν αναλλοίωτη στο χρόνο.

Ας δούμε όμως γιατί υπάρχει αυτή η ανάγκη
Υπάρχουν άνθρωποι που η διανόηση τους είναι λίγο περισσότερη απ’ αυτή που έχει μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων, αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να συνδιαλαγούν με τους υπολοίπους, δε είχαν κοινά στοιχεία αναφοράς και κοινές αναζητήσεις.
Έτσι δημιούργησαν αυτά τα Τάγματα ούτως ώστε να μπορούν να εργασθούν πάνω σ’ αυτά που ήθελαν με ομοίους τους.
Τα έργα τους και οι μεταφερόμενη γνώση μέσω διαφόρων διαδικασιών έμειναν αναλλοίωτα στο χρόνο.

Αυτή είναι μια πρώτη οπτική της δικής μου θεώρησης για το λόγο δημιουργίας των μυστικών εταιρειών.

Αν θέλετε βάλτε ο καθένας το λιθαράκι του, χωρίς αφορισμούς αλλά με διάθεση φιλική, να δούμε τι άλλο μπορούμε να σκεφτούμε.

Ο κακός λύκος

alexeyev1970Μέλος
04/02/2004, 13:39:37
Εγώ θα συμφωνήσω με όλα όσα είπες φίλε ramoglou και ειδικά με το ότι ο μηδενισμός δε μας βοηθά να κατανοήσουμε κάποια πράγματα που είναι ολοφάνερα μπροστά μας αλλά αδυνατούμε να τα συλλάβουμε.Πράγματι,όταν δεν είμαστε σε θέση να καταλάβουμε τι ακριβώς σημαίνει μία έννοια, την απορρίπτουμε ως παράλογη ή αδύνατη.
Οι μυστικές εταιρείες,συμφωνώ ότι δημιουργήθηκαν από άτομα που γνώριζαν κάτι περισσότερο από τους "κοινούς θνητούς" και από φόβο ότι δε θα γίνουν κατανοητοί,προσπάθησαν να κρατήσουν τη γνώση κρυμμένη.Είναι αξιοθαύμαστο δε ότι δεν αποποιούνταν τον ατομικό δρόμο αλλά προσπαθούσαν να δρουν και ως σύνολο ταυτόχρονα(το έμβλημα των Ναιτών ιπποτών είναι δύο άντρες που μοιράζονται το ίδιο άλογο-εξέλιξη μέσα από την αυτοεξέλιξη).
Πιστεύω όμως ότι παρά τις αγνές προθέσεις,στην πορεία το πράγμα στράβωσε με αποτέλεσμα οι μυστικές εταιρείες του σήμερα ή και των πρόσφατων χρόνων να έχουν χάσει τον προορισμό τους και να ασχολούνται με άλλα συμφέροντα.
Είπα όμως σε κάποιο άλλο μήνυμα ότι κάθε κανόνας έχει και τις εξαιρέσεις του.Στην περίπτωση που συζητάμε λοιπόν,θέλω να ελπίζω ότι κάποιες εταιρείες κάνουν κάτι καλό και έχουν και τη διάθεση να το μοιραστούν με τον απλό κόσμο αλλά το πρόβλημα θα είναι-πιθανόν-ότι ο κόσμος δεν είναι έτοιμος γι'αυτό.Μην ξεχνάμε ότι η ιστορία γράφτηκε από ξεχωριστές προσωπικότητες που με τη δράση τους άλλαξαν τον τρόπο σκέψης πολλών.Για παράδειγμα θα αναφέρω τα πιο απλά και καίρια:αρχαία Ελληνική φιλοσοφία και Χριστιανισμό.Ο Ιησούς λοιπόν διέδωσε γνώση,πράξη,ενέργεια , με το δικό του μοναδικό τρόπο, ο Πυθαγόρας το ίδιο και δε χρειάζεται να επεκταθώ. Αυτοί οι μεγάλοι άντρες-ΚΑΙ γυναίκες-κάπου διδάχτηκαν τα βασικά και αυτό το κάπου δε μπορεί παρά να έχει τη μορφή μιας εταιρείας σαν αυτή που συζητάμε εδώ πέρα.
Το πόρισμά μου λοιπόν λέει ότι οι εταιρείες λειτουργούσαν σα σχολεία , από τα οποία θα αποφοιτούσαν καλοί και κακοί απόφοιτοι.Δηλαδή καμμία από αυτές δε νομίζω να αναλάμβανε τη θέωση του ανθρώπου σε εντατικά μαθήματα,αλλά κάλλιστα μπορούσε να ετοιμάσει το έδαφος για να φυτρώσει ο σπόρος.
Αυτό που με προβληματίζει είναι το κατά πόσο αυτό μπορεί να ισχύει σήμερα.Περιμένω τις γνώμες σας αγαπητοί συνομιλητές.