ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΒΡΑΧΟΓΡΑΦΙΑ??? - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- ΒΡΑΧΟΓΡΑΦΙΑ??? - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

Nikolas44613 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/1
Nikolas446Νέο Μέλος
30/10/2003, 17:35:09
Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας παρατηρούνται σημάδια, σύμβολα και παραστάσεις ζώων πανω σε βράχους τα οποία δεν έχουν δημιουργηθεί σε αρχαίους χρόνους αλλά στην νεότερη ιστορία της Ελλάδας.
Ενδιαφέρομαι να μάθω την προέλευση αυτών, καθώς και την σημασιολογία τους!

30/10/2003, 22:48:12
Καλησπέρα Nikolas446 και καλώς ήρθες στο esoterica!

Θα μπορούσες ίσως να αρχίσεις, παραθέτοντας σε αυτό το τόπικ ότι στοιχεία έχεις ήδη συλλέξει για το θέμα. Προσωπικά δεν έχω ασχοληθεί, αλλά θα με ενδιέφερε να μάθω.

Εκανα και μια σύντομη έρευνα στο google χρησιμοποιώντας τη λέξη κλειδί "βραχογραφίες" και δεν βρήκα κάτι σχετικό με τις νεότερες - που αναφέρεις.

αυτή...που τα κατάφερε!

31/10/2003, 11:48:24
http://homepages.pathfinder.gr/paneios/sybol.htm

Mε τον όρο "βραχογραφία" εννοείς κάτι τέτοιο;

Thothoula η Bιετναμέζα
Mοναδική
απόγονος
Thoth Tρισμέγιστου

31/10/2003, 13:56:56
Αν εξαιρέσουμε τις προϊστορικές και τις ιστορικές αρχαιοελληνικές βραχογραφίες (όπως οι βραχογραφίες του 5ου και του 6ου αιώνα στο φαράγγι κοντά στο σπήλαιο της Αλιστράτης), οι νεώτερες είναι κυρίως Χριστιανικά σύμβολα, χαραγμένα σε ερημικά μέρη, μέσα ή γύρω από σπήλαια όπου κατά το παρελθόν κατοικούσαν ερημήτες μοναχοί, όπως στα ασκητάρια της Μεγάλης Πρέσπας.

"Στις σημαντικότερες βραχογραφίες του τόπου συγκαταλέγεται η
εικόνα της "Παναγίας Δεξιοκρατούσας" και της "Παναγίας Βλαχερνίτισσας" που βρίσκεται απέναντι από το χωριό Ψαράδες, στα βράχια της νοτιοδυτικής όχθης της Μεγάλης Πρέσπας."

Από κει και πέρα σε διάφορα μέρη υπάρχουν χαράξεις ονομάτων,
χρονολογιών και διάφορων συμβόλων, διαφόρων χρονολογιών, κυρίως επισκεπτών κάποιων χώρων, ιερών ή "τουριστικών".

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-

31/10/2003, 17:24:23
Καλησπέρα.

Απ'ότι είδα, Valnta έχεις παραθέσει μία διεύθυνση που αναφέρεται σε κάποιες βραχογραφίες της Πεντέλης. Φωτογραφίες τέτοιες μπορεί κανείς να δει και στο τόπικ Όρος Πεντελικόν (το link που έβαλα στο μήνυμα αυτό παραπέμπει στη συγκεκριμένη σελίδα με τις φωτογραφίες).

Κάποια παραδείγματα:

αυτή...που τα κατάφερε!

Nikolas446Νέο Μέλος
31/10/2003, 19:05:23
Οι φωτογραφίες είναι πολύ ενδιαφέρον, αλλά εγώ θέλω να σταθώ στις περιπτώσεις που οι βράχοι βρίσκονται σε μη κατοικημένες ή αρχαιολογικές περιοχές. Ηδή έχω βρεί έναν βράχο στον οποίο είναι χαραγμένο ένα μεγάλο πουλί. Ο βράχος βρίσκεται μέσα στο δάσος σε ακατοίκητη περιοχή (μικρότερη απόσταση από χωριό τα 3 χιλιόμετρα).

Έχω βγάλει φωτογραφία αλλά επειδή δεν έχω ψηφιακή θα πρέπει να περιμένετε μέχρι να την εμφανίσω και να την σκανάρω.

Από έρευνα που έχω κάνει αυτές τις ημέρες έχω ανακαλύψει άλλες δύο βραχογραφίες σε διαφορετικά μερη της Ελλάδας. Ελπίζω να βρώ σύντομα το χρόνο να επισκευτώ αυτές τις περιοχές.

Και οι 3 περιπτώσεις είναι βραχογραφίες ζώων. Προσπαθώ ακόμα να μάθω την προέλευσή τους αλλά δεν βρίσκω τίποτα στο Ιντερνετ.

Κάθε βοήθεια και λογική εξήγηση είναι ευπρόσδεκτη!!!

31/10/2003, 20:00:38
Μιάς και αναφέρατε την Πεντέλη και τις βραχογραφίες εκεί, ειδικά για την "παλάμη", είχα γράψει σε κάποιο άλλο θέμα, τις απαντήσεις των ειδικών για τον αποσυμβολισμό της (όσο αφορά τις απεικονίσεις στα προϊστορικά σπήλαια κυρίως).

Τέτοιες παλάμες ζωγραφισμένες ή εγχάρακτες στον βράχο, βρίσκουμε σε όλο τον κόσμο και συνήθως σε σπήλαια όπου υπάρχουν και άλλες προϊστορικές βραχογραφίες.

Διάφοροι ειδικοί δίνουν τον δικό τους αποσυμβολισμό.
Ο Henri Breuil προτείνει ότι τα αποτυπώματα χεριών, είναι πιθανόν
τα πρώτα "wall paintings." Σημαίνουν το απλό "Είμαι Εδώ" ή "Βρέθηκα εδώ".
Η Jo Anne Van Tilburg τα θεωρεί τυχαία ή όπως τα μικρά παιδιά που βάζουν το χέρι τους μέσα στα χρώματα και μετά αφήνουν το αποτύπωμα της παλάμης όπου βρίσκουν (όταν έχουμε να κάνουμε με ζωγραφισμένες παλάμες).
Ο Max Raphael λέει ότι ο πρωτόγονος άνθρωπος αναγνώρισε την αξία των χεριών του και αποτυπώνει την "δύναμη" του.

Η Polly Schaafsma, λέει ότι μπορεί να συμβολίζουν την έκκληση ενός πιστού για βοήθεια ή την προσευχή του προς τον θεό ή τους θεούς του ιερού μέρους, ή ακόμα, την συμμετοχή του σε μία ιεροτελεστία και την παραλαβή μέρους της ιερής δύναμης του τόπου, από τον ίδιο.

Τέλος, ο R.B. Onians μας υπενθυμίζει ότι οι Εβραίοι μέσω του ανθρώπινου χεριού συμβολίζουν the "procreative life-soul" και ότι μέσω των χεριών μεταβιβάζεται το Πνεύμα, όπως στις περιπτώσεις του Χριστού και των αποστόλων.
"Στην πρωτο-Χριστιανική τέχνη" μας λέει, "Ο Πατέρας Θεός ή καλύτερα το "Πνεύμα του", συχνά αναπαρίσταται με ένα απλό χέρι.

Για την σπηλιά της Πεντέλης ειδικότερα.
Αν η χάραξη του χεριού είναι της Χριστιανικής περιόδου (όπου ξέρουμε ότι το σπήλαιο στην Πεντέλη κατοικείτο από μοναχούς-ερημήτες) ίσως οι δύο τελευταίες εξήγησεις να είναι οι πιό επικρατούσες.

Τελευταία στο Βόρνεο βρέθηκαν 2 γκρούπ σπηλιών με ομαδικά αποτυπώματα
"χεριών", στο ένα 60 "παλάμες" και στο άλλο 140!

Τώρα για το πουλί που λες φίλε Νικόλα, πώς ξέρεις ότι είναι νεώτερη βραχογραφία; πχ. στην πρόσφατη ανακάλυψη του ναού του "Υπέρτατου Διός" στον Δίον, βρήκαμε τις παραστάσεις των αητών του Διός στις κολώνες αλλά και στον βράχο που χρονολογούνται περίπου από το 400πΧ.

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-

xmenΝέο Μέλος
18/06/2005, 17:39:55
Πολλές βραχογραφίες αναφέρονται σε κρυμμένους θησαυρούς. Οι πιο πρόσφατες είναι του εμφυλίου πολέμου.

Έχετε ακούσει σίγουρα για τις λίρες που κρύβανε οι αντάρτες στα βουνά. Φτιάχνανε σημάδια διάφορα για να μπορούν να τα βρουν έπειτα.

18/06/2005, 22:52:25
quote:

Πολλές βραχογραφίες αναφέρονται σε κρυμμένους θησαυρούς. Οι πιο πρόσφατες είναι του εμφυλίου πολέμου.

Έχετε ακούσει σίγουρα για τις λίρες που κρύβανε οι αντάρτες στα βουνά. Φτιάχνανε σημάδια διάφορα για να μπορούν να τα βρουν έπειτα.

Λογικό μου ακούγεται. Οπότε αν δούμε καμιά πρόσφατη βραχογραφία λες να ψάξουμε λίγο τον χώρο γύρω, ε;!

-Arthur C. Clarke-

24/06/2005, 02:50:34
Uzbekistan space petroglyphs; a mysterious rock carving near Navai (Navoi), Uzbekistan, Russia. It's estimated to be at least 3000 years old. In following photo the men appear to be wearing respirators. In this park we find a lot of similar petroglyphs or rock paintings which are simlar, showing strange "objects". Any interpretations?
Explorers should also invest time in research in the area of Fergana or Ferghana (Saimaly-Tash). Saimaly-Tash is the foremost petroglyph site in Kyrgystan and one of the most significant findings of rock-art in Central Asia. The site of Saimaly-Tash lies in the Fergana range of the Tian Shan Mountains at an altitude of 3000 - 3500 meters above sea level. (read more to see many photos)
The site contains over 10 000 boulders with engravings dating as far back as the beginning of the third millenium B.C. These rock carvings of animals, chariots, and anthropomorphic 'sun-head' figures comprise one of the oldest and largest collections of rock-art found in Central Asia.

**** off

24/06/2005, 02:52:04
WWW.PANDORASFILES.COM

**** off

ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣΝέο Μέλος
24/06/2005, 08:56:02

ΑΠΟ ΤΗΣ ΠΙΟ ΓΝΩΣΤΕΣ ΒΡΑΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΟΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΕΓΟΜΑΙΝΕΣ ΒΡΑΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΓΓΑΙΟΥ.ΠΟΥ ΦΥΣΙΚΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΓΓΑΙΟ ΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΒΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΕΚΤΙΜΑΣ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

25/06/2005, 13:15:35
quote:
ΑΠΟ ΤΗΣ ΠΙΟ ΓΝΩΣΤΕΣ ΒΡΑΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΟΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΕΓΟΜΑΙΝΕΣ ΒΡΑΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΓΓΑΙΟΥ.ΠΟΥ ΦΥΣΙΚΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΓΓΑΙΟ ΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Για τις βραχογραφίες του Παγγαίου (και γενικότερα) έχω βρει τα εξής links.
http://www.eoskavalas.com/paggaio/braxograf/braxo.htm
http://www.oreivatein.com/page/mountains/p/paggaio/rocks.htm

Αλλά και αυτή την ενδιαφέρουσα αλλά δυστυχώς σύντομη κουβέντα για τα σημάδια που δείχνουν προς θησαυρούς
http://www.coinsmania.gr/cgi-bin/portal/index.cgi?action=forum&board=6&op=display&num=27

Α! Ξέχασα αυτήν που έχει επίσης ενδιαφέρον
http://homepages.pathfinder.gr/vasilis1/eikones%20apo%20thn%20proistoria.htm

-Arthur C. Clarke-

Edited by - Ostria on 25/06/2005 13:18:11