ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Η Γνώση είναι Ενοχή (?) - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

- Η Γνώση είναι Ενοχή (?) - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

tom_robins31 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
08/12/2003, 20:57:23
Αγαπητέ μου φίλε drumx13,
Παρακολουθώ την συζήτηση και ώς τώρα είμουν απόλυτα σύμφωνη με όσα έλεγες, αλλά θα σταθώ σε μερικές λέξεις σου και ζητώντας συγνώμη από όλους και πρώτα από τον/ην tom robins (παρεπιπτόντως, καταπληκτικό το "άρωμα του ονείρου", ένα από τα αγαπημένα μου), θα θέσω μερικά άσχετα ερωτήματα.

quote:

ναι διδασκαλος εν ζωη...

ο ....ισμος ερχεται (το πολυ πολυ οπως ειπα) οταν ο δασκαλος πεθανει απο βιαιο θανατο
και τοτε ειναι ενας ακομα ακινδηνος ...ισμος

Ας πάρουμε ένα γνωστό ...ισμο, τον Χριστιανισμό.
Και ρωτώ:
Πόσο ακίνδυνος ήταν ο Χριστιανισμός για τους Έλληνες Εθνικούς και για την Γνώση που αυτοί κατείχαν;
Αν ήταν ακίνδυνος γιατί μαρτύρισαν τόσοι φιλόσοφοι και ιερείς;
Γιατί γκρεμίστηκαν τα στολίδια του τόπου μας ή έγιναν στάνες, πορνεία, εκκλησιές κ.α.;
Πάνω σ' αυτό το θέμα έχω πολλά ακόμη "γιατί", αλλά ίσως ακουστώ μονότονη και βαρετή στο τέλος...

quote:

ή ακομα
και γιατι φοβαται οτι αν δωσει την φωτια του θα ειναι αχρηστος και μια αληθεια που μαθαινεις (απο τις πρωτες)στο ταξιδι στην γνωση ειναι να φυλας τα μυστικα σου/ την φωτια σου

Ας μην κοιτάξουμε πολύ μακριά, σε φιλοσοφίες και δαίδαλους γνώσης... ας κοιτάξουμε πίσω στα εφηβικά μας χρόνια, στα χρόνια που λαμβάναμε την γνώση, (έστω και πειραγμένη έστω και τσαλακωμένη έστω και βιασμένη) από τα σχολικά βιβλία μας και από τους δασκάλους μας (τώρα θα πείτε πως δεν είναι το ίδιο, πως οι δάσκαλοι βαριούνται που ζούν και απλά σου πετούν το βιβλίο στην μούρη και άντε εσύ να κολυμπήσεις στα βαθια....)
Δεν είναι όλοι οι δάσκαλοι έτσι, υπάρχουν μερικοί παλιοί, γερασμένοι, σκυφτοί και σκεβρωμένοι, από τα χρόνια που πέρασαν πάνω από την πηγή της γνώσης και από τα κεφάλια των παιδιών, που σαν άλλος Προμυθέας φέρνουν το πύρ στα άγουρα μυαλά. Ίσως ο AVATARGR, να καταλαβαίνει για ποιούς δασκάλους μιλώ, ίσως και εσείς οι υπόλοιποι να είχατε συναντήσει έναν τέτοιο δι-δάσκαλο, όπως έτυχε και σε εμένα να συναντήσω έναν τέτοιο δάσκαλο και να πύρ-πολήσει την ψυχή μου.

Αυτός που κρατά την γνώση για τον εαυτό του είτε γιατί φοβάται, είτε γιατί θεωρεί τους γύρω του "λίγους" και υλιστικά πορωμένους, λυπάμε αλλά δεν είναι δι-δάσκαλος, είναι Εγωϊστής.

Σας ζητώ, ξανά, συγνώμη αν έβγαλα το θέμα από την πορεία του ή αν ακούστηκα φανατισμένη, ειλικρινά δεν είμαι.

Με εκτίμηση,
Mantis.

drumx13Μέλος
08/12/2003, 22:22:46
Avallon
quote:
Αυτό είναι τελικά το ζητούμενο? Η εκμετάλευση?
Το να ξέρεις το κίνητρο των άλλων είναι χρήσιμο... αλλά η εκμετάλευση είναι ο λάθος λόγος...

Οχι διαφωνω
ειναι ενα ατου που το εκμεταλευεται καθενας οπως κρινει
οπως ο μαραθωνοδρομος εχει την αντοχη του και ο ηθοποιος την τεχνη του
Ο σοφος εχει την γνωση του
και την εκμεταλευεται αναλογα τις επιδιωξεις του
και οχι κατα αναγκη για το χρημα
απο εκει και περα ειναι σε ποιον εχει πεσει ο "κληρος" και ποσο ωριμος ειναι για να το διαχειρηστει για τους σωστους λογους.

Υποθετω οτι μεχρι εδω συμφωνεις...;

αλλα ποιοι ειναι οι σωστοι λογοι και ποιος θα τους κρινει ο κοσμος ή ο σοφος...?

μαντις

quote:
Ας πάρουμε ένα γνωστό ...ισμο, τον Χριστιανισμό.
Και ρωτώ:
Πόσο ακίνδυνος ήταν ο Χριστιανισμός για τους Έλληνες Εθνικούς και για την Γνώση που αυτοί κατείχαν;
Αν ήταν ακίνδυνος γιατί μαρτύρισαν τόσοι φιλόσοφοι και ιερείς;
Γιατί γκρεμίστηκαν τα στολίδια του τόπου μας ή έγιναν στάνες, πορνεία, εκκλησιές κ.α.;
Πάνω σ' αυτό το θέμα έχω πολλά ακόμη "γιατί", αλλά ίσως ακουστώ μονότονη και βαρετή στο τέλος...

Ο χριστιανισμος
χμ
πιστευω οτι αν δεν σταυρωνωνταν ο χριστος θα εφερνε το χαος με την παρουσιατου και τον ανατρεπτικο του λογο

Η δυναμη που ειχε συγκεντρωσει οδηγησε τους επαναστατες εβραιους να τον επιλεξουν για αρχηγο της επερχομενης επαναστασης....

και η προσδοκια τους αυτη οδηγησε στην θριαμβευτικη εισοδο του ιησου στα ιεροσολυμα .....τελικα μετα να προδωθουν .... κατι που οδηγησε στην σταυρωση...

Ο ανατρεπτικος λογος του ηταν παρα πολυ επικυνδηνος για την εξουσια-συστημα της εποχης του. Ιερατειο

Οταν καταντυσε η διδασκαλια του να γινει -ισμος και να χωρεσει τα θελω του καθε πικραμενου ..
οταν αφεθηκε στα χερια των ανθρωπων και εγινε δογμα κα επισημη θρυσκεια τοτε εχασε καθε δυναμη και καθε γοητεια που μπορει να ασκουσε σε καποιους σοφους -φωτισμενους ανθρωπους
εγινε ενας ακομα ακυνδηνος -ισμος μερος του συστηματος

quote:
Ας μην κοιτάξουμε πολύ μακριά, σε φιλοσοφίες και δαίδαλους γνώσης... ας κοιτάξουμε πίσω στα εφηβικά μας χρόνια, στα χρόνια που λαμβάναμε την γνώση, (έστω και πειραγμένη έστω και τσαλακωμένη έστω και βιασμένη) από τα σχολικά βιβλία μας και από τους δασκάλους μας (τώρα θα πείτε πως δεν είναι το ίδιο, πως οι δάσκαλοι βαριούνται που ζούν και απλά σου πετούν το βιβλίο στην μούρη και άντε εσύ να κολυμπήσεις στα βαθια....)
Δεν είναι όλοι οι δάσκαλοι έτσι, υπάρχουν μερικοί παλιοί, γερασμένοι, σκυφτοί και σκεβρωμένοι, από τα χρόνια που πέρασαν πάνω από την πηγή της γνώσης και από τα κεφάλια των παιδιών, που σαν άλλος Προμυθέας φέρνουν το πύρ στα άγουρα μυαλά

κανενα πυρ και καμια γνωση δεν μεταδωσαν αυτοι που αναφερεσαι
απλα μεταδιδουν τα βασικα εφοδια επαγγελματικης αποκαταστασης και αυτα τις περισοτερες φορες ανεπαρκεστατα
δεν εχουν να μεταδωσουν τιποτα αλλο και δεν τους επιτρεπετε να μεταδωσουν τιποτα αλλο
quote:
Αυτός που κρατά την γνώση για τον εαυτό του είτε γιατί φοβάται, είτε γιατί θεωρεί τους γύρω του "λίγους" και υλιστικά πορωμένους, λυπάμε αλλά δεν είναι δι-δάσκαλος, είναι Εγωϊστής.

απολυτο λαθος

Οταν σου φανερωθει η γνωση ειναι συνηθως ως βιωματικη αποκαλυψη και οχι απο σπουδες και φοιτηση κοντα σε σοφους..
οποτε ο σοφος ξερει οτι δεν μεταδιδεται αυτο που ξερει
μπορει απλα να βοηθησει καποιους ετσι ωστε να αρχισουν να σκεφτονται αλλα δεν μπορει να διδαξει την γνωση αυτουσια
διοτι δεν γραφεται δεν διδασκεται δεν μεταδιδεται αλλα βιωνεται

και αν δεις καποιον δασκαλο να υποσχεται γνωση μαλλον λεφτα ψαχνει...
αν δεις καποιον δασκαλο να υποσχεται νικη επι του θανατου μαλλον προκειτε για οπαδο μιας θρυσκειας...
αν δεις καποιον να σου λει να κανεις νοητικες ασκησεις μπορει και να ξερει κατι...

αλλα αν δεις δασκαλο που θα σου πει να κανεις ερωτησεις.... ακολουθησε τον.

Αγαπη για οτι ερχεται και συγχωρεση για οτι εχει ηδη γινει

08/12/2003, 22:54:03
Πάντως, φίλε μου drumx13, έχω την εντύπωση ότι ο Χριστός (εντελώς συμβολική η χρήση του ονόματος) δεν ενέδωσε σε αυτό που πιο πάνω όρισες ως "η ωριμωτητα και ο "ψαγμενος" Στα-αρχιδι-σμος"...

Εκτός αν, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος και αναγνωρίζοντας ότι λίγο άλλαξε τον κόσμο με το κήρυγμά του, δεχτούμε ότι ήταν κι αυτός ένας ακόμη "πλανεμένος ρομαντικός"...

08/12/2003, 23:00:47
quote:

Δεν είναι όλοι οι δάσκαλοι έτσι, υπάρχουν μερικοί παλιοί, γερασμένοι, σκυφτοί και σκεβρωμένοι, από τα χρόνια που πέρασαν πάνω από την πηγή της γνώσης και από τα κεφάλια των παιδιών, που σαν άλλος Προμυθέας φέρνουν το πύρ στα άγουρα μυαλά

quote:

κανενα πυρ και καμια γνωση δεν μεταδωσαν αυτοι που αναφερεσαι
απλα μεταδιδουν τα βασικα εφοδια επαγγελματικης αποκαταστασης και αυτα τις περισοτερες φορες ανεπαρκεστατα
δεν εχουν να μεταδωσουν τιποτα αλλο και δεν τους επιτρεπετε να μεταδωσουν τιποτα

Καλέ μου drumx13, δεν κάνω λόγο για την μάζα, για τους καθ-ηγητές, αλλά για τον ΔΑΣΚΑΛΟ, αυτόν που διάβαζε στα αρχαία την Οδύσσεια, ίσως για εκατομμυριοστή φορά, και δάκριζε, αυτόν που μου είπε "πέτα όλα τα άχρηστα και πάρε να διαβάσεις Πλάτωνα και Αριστοτέλη"... μιλώ για τον δάσκαλο που στα εβδομήντα του και ενώ είχε βγεί σε σύνταξη, δίδασκε με την ελπίδα πως από τα 27 "παιδιά του", έστω τα πέντε θα έπιαναν το νόημα και δεν θα έμπαιναν στην "τροφική αλυσίδα"....αυτός ο δάσκαλος μου έριξε μια "σπρωξιά" στην ανηφόρα και μετά μου είπε "ψάξε και θα μάθεις"...

quote:

Οταν σου φανερωθει η γνωση ειναι συνηθως ως βιωματικη αποκαλυψη και οχι απο σπουδες και φοιτηση κοντα σε σοφους..
οποτε ο σοφος ξερει οτι δεν μεταδιδεται αυτο που ξερει
μπορει απλα να βοηθησει καποιους ετσι ωστε να αρχισουν να σκεφτονται αλλα δεν μπορει να διδαξει την γνωση αυτουσια
διοτι δεν γραφεται δεν διδασκεται δεν μεταδιδεται αλλα βιωνεται

Σωστά και συμφωνούμε, αλλά αυτός που ξέρει μπορεί να δείξει την αρχή του "μονοπατιού" σε αυτούς που πραγματικά θέλουν να αφυπνηστούν. Οχι μασημένη γνώση, αλλά ερωτήματα που καίνε και ουρλιάζουν για απαντήσεις.

quote:

αλλα αν δεις δασκαλο που θα σου πει να κανεις ερωτησεις.... ακολουθησε τον.

Μήπως τελικά λέμε τα ίδια πράγματα...

Με εκτίμηση,
Mantis.

09/12/2003, 14:51:22
ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.

ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΦΙΛΗΣ Avallon

quote:
H γνώση είναι "Ενοχή" όταν είναι πολύ βαριά για να τη σηκώσεις στους ώμους σου ... όταν δεν μπορείς να τη μοιραστείς για πολλούς και διάφορους λόγους

ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΙΣΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ .....
ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΓΥΡΟ TOY ΒΛΕΠΕΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ. (ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΓΝΩΣΗ)

ΙΣΩΣ Ο ΦΟΒΟΣ Η' ΕΝΟΧΗ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΘΕΙ Η ΓΝΩΣΗ.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΛΑΜΠΑΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΙΚΑΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

09/12/2003, 22:03:30
Aγαπητέ AVATARG, χαίρομαι που τουλάχιστον εσύ με καταλαβαίνεις!
quote:
Avallon
quote:
Αυτό είναι τελικά το ζητούμενο? Η εκμετάλευση?
Το να ξέρεις το κίνητρο των άλλων είναι χρήσιμο... αλλά η εκμετάλευση είναι ο λάθος λόγος...
Οχι διαφωνω ειναι ενα ατου που το εκμεταλευεται καθενας οπως κρινει οπως ο μαραθωνοδρομος εχει την αντοχη του και ο ηθοποιος την τεχνη του Ο σοφος εχει την γνωση του
και την εκμεταλευεται αναλογα τις επιδιωξεις του και οχι κατα αναγκη για το χρημα απο εκει και περα ειναι σε ποιον εχει πεσει ο "κληρος" και ποσο ωριμος ειναι για να το διαχειρηστει για τους σωστους λογους.
Υποθετω οτι μεχρι εδω συμφωνεις...;
αλλα ποιοι ειναι οι σωστοι λογοι και ποιος θα τους κρινει ο κοσμος ή ο σοφος...?

Φίλε drumx13 θα με συγχωρήσεις αλλά θα διαφωνήσω...βέβαια εξαρτάται και από το τι εννοούμε όταν λέμε εκμετάλλευση...

Το να ξέρεις το κίνητρο των άλλων είναι χρήσιμο...ναι ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΙΣ...είναι χρήσιμο για να τον κατανοήσεις...είναι χρήσιμο ίσως για να αμυνθείς...Το πρώτο στην περίπτωση που ο άλλος είναι φίλος και το δεύτερο στην περίπτωση που είναι "εχθρός"...

Η εκμετάλλευση όμως είναι νομίζω πολύ μεγάλη κουβέντα...
Η γνώση είναι Ενοχή όταν δεν μπορεί να σε κάνει σοφότερο

"Τάδε έφη Avallon"
tom_robinsΝέο Μέλος
09/12/2003, 23:52:46
Την καλησπερα μου σολους,

Αγαπητη Avalon νομιζω πως εδωσες την σωστη διασταση στο θεμα.

quote:

quote:

H γνώση είναι "Ενοχή" όταν είναι πολύ βαριά για να τη σηκώσεις στους ώμους σου ... όταν δεν μπορείς να τη μοιραστείς για πολλούς και διάφορους λόγους και όταν δεν σε κάνει καλύτερο...

Μέσα από τη συζήτηση αυτή πολλές απαντήσεις δόθηκαν στο ερώτημα «τι κάνεις με την γνώση». Ένα ερώτημα το οποίο δεν ήταν ξεκάθαρο μέσα μου.

Αυτή η προσπάθεια μεταφοράς της γνώσεις σε όλους είναι πράγματι μια ουτοπία. Δεν συμφωνώ με την λέξη «εκμετάλλευση» αλλά θα μπορούσαμε να πούμε πως γνωρίζοντας το κίνητρο των πράξεων μαθαίνεις να αμύνεσαι, να προλαμβάνεις, να αναμένεις πολλές φορές τις εξελίξεις.

Η ουσία όμως αυτών των σκέψεων θέλω να πιστεύω πως είναι η προσπάθεια η καλύτερα η βοήθεια πολλές φορές σε ανθρώπους που μοιάζουν πιο χαμένοι από σένα αλλά όμως απεγνωσμένα ψάχνουν να βρουν τις δικές τους ισορροπίες στις ακροβασίες της ζωής.
Και είναι μεγάλη η χαρά να ξέρεις πως από μια κουβέντα, μια φιλική συμβουλή, μια συζήτηση η πολλές φορές μια μικρή παράξενη σου πράξη, έβαλες έναν άνθρωπο σε σκέψη, τον έκανες να ανθήσει όπως άνθησες και συ με τα λόγια αυτών που δεν θα ξεχάσεις ποτέ. Αυτών που σου έδειξαν τον δικό σου δρόμο.
Δεν έχει να κάνει με σχέση δάσκαλου και μαθητή - άλλωστε ποιος θεωρεί τον εαυτό του δάσκαλο?- όσο με την φανέρωση ενός αλλού τρόπου σκέψης, με την συνείδηση πως δεν είσαι ο μόνος που σκέφτεται έτσι.

Με σεβασμό Τom.

Το μέλλον φτιάχτηκε για να αλλάξει.

ΓιώργοςΜέλος
10/12/2003, 01:03:57
Γνώση και ενοχή… ε λοιπόν είναι η πρώτη φορά που βλέπω αυτές τις λέξεις μαζί…!!?
Αν είναι η γνώση ενοχή…?

ΟΧΙ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ…

και μου κάνει εντύπωση που το συζητάτε…. Αλλα να μου πεις… αυτοί που δεν γνωρίζουν κάθονται και το συζητάνε…

εγώ γνωρίζω… και δεν σκοπεύω να το συζητήσω… (απλά να το δηλώσω)

Γιώργος
… Chaotic and slightly insane,,,

Υ.Γ γραψτε τι θέλει να πει εδω ο "ποιητής"

drumx13Μέλος
10/12/2003, 18:34:16
καλησπερα
quote:
Πάντως, φίλε μου drumx13, έχω την εντύπωση ότι ο Χριστός (εντελώς συμβολική η χρήση του ονόματος) δεν ενέδωσε σε αυτό που πιο πάνω όρισες ως "η ωριμωτητα και ο "ψαγμενος" Στα-αρχιδι-σμος"...

ο Χριστος (μερος ενος σχεδιου) ακουλουθησε το σχεδιο με σκοπο να διδαξει τους ανθρωπους να αποφυγουν τον σταρχιδισμο

Ο Σταρχιδισμος ερχετε ωε απαραιτητο βολεμα μεσω της λογικης του εγκεφαλου στην ερωτηση αν ή γνωση ειναι ενοχη
αν δεν το βρεις αυτο το βολεμα..... ή σταυρωνεσαι ή τρελενεσαι ....
μαντις

quote:
τελικά λέμε τα ίδια πράγματα...

\αν συμφωνουμε οτι η μεγαλυτερη γνωση ειναι η αυτογνωσια και κατα συνεπεια δεν μεταδιδεται ε τοτε ναι....
συμφωνουμε

avallon

quote:

δεν μπαινω στο δηλιματικο τροπο σκεψης ουτε θα νιωσω ενοχες και ουτε θα μπω στον κοπο να απολογηθω

θα μπορουσα να φερω χιλιαδες παραδειγματα αλλα πιστευω οτι θα υποβαθμισουν την συζητηση...

κοματι και κοκος γνωσης ειναι και το οτι τα παντα ειναι θεμα συμφεροντος.

Ο λογος που ξεκινα κανεις το ταξιδι ειναι πρωσοπικος και εχει μεσα του κινητρα τις περισοτερες φορες σκοτεινοτερα απο το αποτελεσμα ...
Η γνωση ειναι δυναμη

σημασια δεν εχει πως θα χειρηστεις αυτο που εχεις αλλα οτι το εχεις...
Αν αυτο που εχεις σου δινει δυναμη μου ειναι και θα πρεπει να ειναι για ολους αρκετο...

Η γνωση ειναι δυναμη

Επειδη λοιπον ξεκιναμε ολοι απο την ιδια αφετηρια για να γνωρισουμε την γνωση (κατ εμε τον εαυτο μας.....) αν εσυ χαθεις στην πορεια σε νοητικα οικοδομηματα η σε δοξασιες και αφορισμους/δογματισμους δεν θα λυπηθω καθολου διοτι θα εχεις κανει τις επιλογες σου..
ο καθενας ειναι αξιος της μοιρα του...και

Η γνωση ειναι δυναμη

Αν εσυ μετα το ταξιδι παραμεινεις αρκετα ρομαντικος ( πες οτι θες) για να οδηγηθεις στην σταυρωση...
...ειναι επιλογης σου
παλι ομως πρεπει να εξετασθει το κινητρο σου.... διοτι

Η γνωση ειναι δυναμη

Μπορεις ομως καθε φορα να ρωτησεις αποδεχομενως την ασχετιλα σου (παλι μπορεις να πεις οτι θες) και να επιστρεψεις στο δρομο
ο δρομος ομως θα ειναι ο δικος μου και οποτε θα ονομαστεις.... μαθητης...
μπορεις ομως παντα να επιμεινεις στον δρομο σου ξεροντας πως αυτο που ψαχνεις ειναι εαυτος σου σε μια πραγματικοτητα..καθως
Η γνωση ειναι δυναμη

τελος παντων το πως θα χειριστω εγω ομως.... οτι εχω βρει ειναι δικος μου λογαριασμος...
και οι δρομοι σου αναφερθηκαν ποιο πανω...καλ ειναι να τους ξερεις διοτι

Η γνωση ειναι δυναμη

γιατι αλωστε να θελω την γνωση αν οχι για να την εκμεταλευθω για να φτιαξω ενα.... new word order
(σου θυμιζει κατι αυτο???)

χρησιποποιοντας καθε μεσω και εχοντας πιστη στο σχεδιο και στο θεο
και οντας.....

εξ ορισμου το κεντρο του συμπαντος

οποιος καταλαβε.... καταλαβε

η γνωση ειναι δυναμη
αναρωτιεσε ακομα γιατι?

τομ

quote:
Δεν έχει να κάνει με σχέση δάσκαλου και μαθητή - άλλωστε ποιος θεωρεί τον εαυτό του δάσκαλο?- όσο με την φανέρωση ενός αλλού τρόπου σκέψης, με την συνείδηση πως δεν είσαι ο μόνος που σκέφτεται έτσι.

πρεπει ο μαθητης να αποδεχτει την αυθεντια του δασκαλου για να μαθει

Αγαπη για οτι ερχεται και συγχωρεση για οτι εχει ηδη γινει

matrxΜέλος
11/12/2003, 00:57:51
ΑΓΑΠΗΤΕ drumx13 ΓΡΑΦΕΙΣ ΟΤΙ Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ.ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΟΥ ΦΙΛΕ,ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ,ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΦΟΡΤΙΟ ΒΑΡΥ.ΥΠΟΘΕΤΙΚΑ ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ,ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ.ΟΧΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ,ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ.ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΓΝΩΣΤΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΤΑΝ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΑ;ΟΤΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΑΥΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΚΡΑΤΩΝ ΘΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΤΟ ΙΔΙΟ;ΟΤΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΤΟ ΧΑΟΣ,ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΙΑ;

11/12/2003, 01:44:04
quote:
Η Γνώση είναι Ενοχή (?)

Η γνώση όταν δε γίνει βίωμα είναι ημιτελής πληροφορία και κατ' επέκταση, κρύβει τον κίνδυνο να γίνει βάρος στο δρόμο του ερευνητή.
Γιατί όπως σωστά είπε η Avallon,
quote:

Και εδώ απλά να αντικαταστήσω τη λέξη "σοφότερο" με τέλειο.
Σκοπός, στόχος του ερευνητικού-έλλογου Όντως με το χάρισμα της αντίληψης και της νόησης, είναι να φτάσει τη θέωση.
Η γνώση απο μόνη της δε φέρνει τη θέωση αν δε συνοδεύεται απο μια καθαρή καρδιά, ικανή να εξερευνεί αυτά που το μυαλό προσφέρει.
Ο άνθρωπος, ο ανώτερος άνθρωπος οφείλει να δρά ως σύνολο.
Να χρησιμοποιεί όλα αυτά που απλόχερα του προσφέρονται και να τα ερμηνεύει όχι μόνον με το Νού αλλά, να επιτρέπει να εισχωρούν ενδοφλέβια, όπου εκεί μόνον, στο βίωμα, των όσων ατελείωτα συλέγουμε, εκεί μόνον μπορούμε να...ελευθερωθούμε απο το "βάρος" αυτής της γνώσης.

~Γρηγόρης~
Once you were wild, don't let them tame you