- Το θρησκευτικό συναίσθημα ως υποχρεωτική εκδήλωση της ανθρώπινης φύσης. - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
quote:
ΝικόμαχοςDark Side of the Moon
Σκέπτομαι πολύ την αναφορά σου σε "κατασκευαστικές προδιαγραφές".
Οσο το σκέπτομαι και εμβαθύνω,τόσο πιο πολύ απομακρύνεται απο το νου μου αυτή η περίπτωση.Ισως φταίει η προκατάληψη, επειδή η "κατασκευαστική προδιαγραφή" απαιτεί και Κατασκευαστή!!!
Ομως έχω και αποχρώσες ενδείξεις, ότι αυτο δεν ισχύει.Ως "πειραματόζωο" χρησιμοποιώ τον εαυτό μου και άλλα πέντε άτομα, του στενού κύκλου μου.
Αν υπάρχουν προδιαγραφές, τότε εμείς έχουμε "ξεφύγει".Δεν αισθανόμαστε την ανάγκη υπερ-όντος,θείου,δημιουργού, ούτε την αίσθηση απότισης τιμών προς αυτόν.Επομένως οι προδιαγραφές δεν φαίνονται να ισχύουν,επειδή θα έπρεπε να έχουν εφαρμογή σε όλους τους ανθρώπους.
Θεωρώ ότι όλες οι θρησκείες δημιουργήθηκαν απο μερικούς έξυπνους,που είδαν ότι είναι το πιο κατάλληλο μέσον,να άρχουν των άλλων.Επομένως οδηγούμαι πάλι στο θέμα της νοημοσύνης των θρησκευομένων ατόμων.
Ολα απο εκεί ξεκινούν.Καμμία θρησκεία δεν θα μπορούσε να σταθεί, άνευ υπηκόων-πιστών-ηλιθίων, με πνευματική ραθυμία, ανθρώπων.
Θα έλεγα πως οτιδήποτε υπάρχει, και πολύ περισσότερο όσα υφίστανται, μπορούν να περιγραφούν μέσα από ένα σύνολο χαρακτηριστικών, ιδιοτήτων και λειτουργιών. Κατ' αυτή την έννοια μου αρκεί η ύπαρξη και δεν την εξαρτώ κατ' ανάγκην από οποιονδήποτε Κατασκευαστή.
There is no Dark Side of the Moon really. In fact it is all Dark.
quote:
Νικόμαχος (προς PanosT)
...τελικά πρέπει να είσαι το άκρον άωτον της ηλιθιότητας!!!
Ακόμα κι αν υποθέσουμε πως κάτι τέτοιο ισχύει (που προφανώς διαφωνώ, όπως άλλωστε κατέδειξα στην αρχική μου τοποθέτηση), πιστεύεις Νικόμαχε πως το συγκεκριμένο topic προσφέρεται για τέτοιου είδους συμπεράσματα?
quote:
PanosT (προς Νικόμαχο)Κότα λυράτη...
(Και εγώ το αντέγραψα από αλλού, με τη μόνη διαφορά ότι ήταν δικό μου)
Συνέχισε να μπουρδολογείς με αοριστολογίες διότι στα ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ δεν το'χεις!
Ειλικρινά, αν στην εισαγωγική μου τοποθέτηση ζητούσα να βγάλει ο καθένας μας το χειρότερο εαυτό του, τί ακριβώς θα γινόταν δηλαδή?
quote:
PanosT (προς macedon)Έστω ότι διαχρονικώς και παγκοσμίως έχουν γραφεί ΜΟΛΙΣ 100 βιβλία περί Χριστιανικών διωγμών κατά την Ρωμαική Αυτοκρατορία (ενω γνωρίζουμε με σιγουριά ότι είναι πολλαπλάσια).
Αυτό που ζητώ από ΕΣΕΝΑ ή από κάποιο πρόβατο-κλακαδόρο σου με ευχέρεια στα Μαθηματικά και λαγνεία στην επιστημονική Αναλυτική Σκέψη είναι να υπολογίσει:
α) ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΚΡΙΒΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΝΑ SITE ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΑΤΕ ΑΠΟ ΤΑ 100 ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΑ ΙΔΙΑ 10 ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΕΙΡΑ.
β)ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΚΡΙΒΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΣΥ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΔΕΚΑ SITES ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΑΤΕ ΑΠΟ ΤΑ 100 ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΑ ΙΔΙΑ 10 ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΕΙΡΑ.
Θεωρώ ότι δεν υπάρχει ασφαλέστερος και αντικειμενικότερος τρόπος για έναν θιασώτη της Αναλυτικής Σκέψης όπως είσαι εσύ macedon (αλλά και τα δουλοπρεπή σου πρόβατα/ακόλουθοι) να δούμε ΑΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΔΩ ΛΕΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ με βάση τα ψυχρά νούμερα των Μαθηματικών.
Άντε για να ξεχωρίσουν επιτέλους οι επιπεδάτοι και ξεμάντρωτοι από τα δουλοπρεπή πρόβατα...
Τί σε κάνει PanosT να πιστεύεις πως τα παραπάνω αποτελούν, καθ' οιονδήποτε τρόπο, μέρος της διαλεκτικής του συγκεκριμένου topic?
quote:
macedon (προς PanosT)Ως χριστιανός δέχεσαι ένα μάτσο παραμύθια ως ιστορικά γεγονότα, ένα μάτσο ανύπαρκτα και φανταστικά πρόσωπα ως υπαρκτά και μάλιστα με ιδιαίτερες δυνάμεις, ένα αρρωστημένο και παρανοϊκό θρησκευτικό κατασκεύασμα των Εβραίων ως τον πατέρα του θεού σου και ταυτόχρονα είσαι πρόβατο όπως ρητά και κατηγορηματικά λέει ο Ιησούς-Μανώλης, ενώ εκτός από πρόβατο είσαι και δούλος και το καυχιέσαι.
Ως πρόβατο, είναι μέσα στη φύση σου όχι μόνο να εξουσιάζεσαι ευκολότερα, αλλά να κάνεις αυτό ακριβώς που σου λέει ο τσομπάνης σου, γιατί αυτή είναι η φύση των προβάτων: Να ακολουθούν τον τσομπάνη τους. Όσο για τους δούλους... ξέρεις καλύτερα...
Φυσικά, βλέποντας να περιφέρεις την αξιοθρήνητη διαδικτυακή σου παρουσία, γίνεται φανερό πως όχι μόνο καλά κάνεις και είσαι πρόβατο και δούλος, αλλά και πως δεν θα μπορούσες να είσαι οτιδήποτε άλλο.
Χαίρομαι macedon, που εκτός οτι ακολούθησες την προτροπή μου να συμμετέχεις στο θέμα που άνοιξα, ψάχτηκες και πολύ για να καταλάβεις περί τίνος πρόκειται.
quote:
Eumenis (προς PanosT)
και ταυτόχρονα είσαι πρόβατο όπως ρητά και κατηγορηματικά λέει ο Γιεχοσουά-Μανώλης, ενώ εκτός από πρόβατο είσαι και δούλος και το καυχιέσαι.
Όμορφα. Εκτός τόπου και χρόνου. Ειλικρινά, έκανες τον κόπο να ασχοληθείς, έστω ακροθιγώς, με το θέμα του topic?
Eχω μιά...γκλίτσα, να σου την δώσω να μας κοπανήσεις, εις την κεφαλήν, ίνα διαφυλάξωμεν, όλίγην φαιάν ουσίαν??![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Καλύτερα να σε..."κοπανήσω" εγώ πρώτος, ερωτώντας σε.
Θεωρείς την θρησκεία υπαρκτή και δεν σε απασχολεί ο τυχόν "Κατασκευαστής".Πολύ-πολύ όμορφα.
Και η ερώτηση είναι:
Θεωρείς τα θρησκευόμενα άτομα,( σύμφωνα πάντα με την δική σου θεώρηση ), έξυπνα ή...ελλιπή, άς το θέσω έτσι ήπια?
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
Θεωρώ πως οποιαδήποτε θρησκεία υπάρχει, απ' τη στιγμή που συζητάμε για αυτήν. Υπάρχει καταρχήν δηλαδή, ως ένα θεωρητικό κατασκεύασμα. Αυτό δεν σημαίνει πως υφίσταται ως αλήθεια και ανεξάρτητα από τους φορείς της.
Δεν με απασχολεί καθόλου το αν κάποιος είναι θρησκευόμενος με την έννοια της αποδοχής ενός δόγματος εκ μέρους του. Αυτό που με απασχολεί είναι η φύση των θρησκευτικών συναισθημάτων και εμπειριών, και η σχέση τους με τον άνθρωπο. Και για να μη νομίσεις πως υπεκφεύγω, έχω γνωρίσει πανέξυπνους βλάκες, αλλά και ελλιπέστατες ιδιοφυίες. Στον αχταρμά αυτόν, ελάχιστη έως και καθόλου σχέση εντόπισα με θέματα θρησκευτικής υφής.
Σωστή η παρατήρησή σου περί θρησκευόμενων.Είναι μια γενική εικόνα, στην προσπάθειά μας να δώσουμε, ένα υπόβαθρο, σε κάτι που εμείς θεωρούμε...σαχλό!
Ομως επιμένω!!
Ο έξυπνος άνθρωπος, ο οποίος τυγχάνει οπαδός, λάτρης ή συμπαθών, προς κάποια θρησκεία, δόγμα, σέχτα κ.λ.π,εξακολουθεί να είναι έξυπνος, ή ,αυτοαναιρείται ??
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.