- "" ΗΛΙΑΚΕΣ"" ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
Κανένα ρόφημα να διασκεδάσουμε;
still creatures of the sea, able to
leave it only because, from birth to
death, we wear the water-filled
space suits of our skins.
Εγώ είμαι πάντα διαθέσιμος μέσω μέιλ
(και για τους νέους και για τους παλιούς)
έχουν χαθεί πολλοί απ' το φόρουμ
Χα,
Τσατ ρε,άντε μην αρχίσω να φωνάζω απο τα μπαλκόνια!😁😁😁
Edited by - Osmosis on 18/11/2015 22:06:29
Εμένα μια φορά μου αρέσουν οι μεγάλες παρέες.
Όχι πολυ μεγάλες.
4-5 άτομα Μαξ.
Τρία ακόμα καλύτερα.
Μεγάλες είπαμε.
quote:Θα κάνω και ένα δεύτερο σχόλιο αργότερα σχετικό και άσχετο με το παραπάνω
Sol-Mix να σου πω τη γνώμη μου;
Οι άνθρωποι με τον καιρό αποκτάνε δουλειές και υποχρεώσεις που το καθιστά δύσκολο να ασχοληθούν με ένα "χόμπι" όπως μπορεί να είναι η διαχείριση κάποιας ιστοσελίδας.Αλλά αν θες να μάθεις αυτό που πραγματικά πιστεύω, είναι οτι κάθε προσπάθεια που κάνει μια ομάδα ανθρώπων, το πού θα καταλήξει, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πού θέλει να το πάει. Δηλαδή, ποιος είναι ο σκοπός αυτής της ομάδας όταν αναλαμβάνει να κάνει κάτι.
Ένα απ' τα προβλήματα που εμφανίζονται, είναι οτι στην πορεία του χρόνου κάτι ξεκινάει με έναν Α σκοπό από όλα τα μέλη μιας ομάδας αλλά στην πορεία κάποια από τα μέλη της ομάδας χάνουν την αφοσίωσή τους σε αυτόν τον σκοπό, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα προτεραιοτήτων και γενική χαλάρωση.
Εδώ τίθεται όμως και ένα ερώτημα για τον "σκοπό" καθ' αυτόν. Μήμπως ο ίδιος ο σκοπός δεν αξίζει; Μήμπως νέες πληροφορίες και γεγονότα οδηγούν τα μέλη να θέτουν διαφορετικές προτεραιότητες ή να απαξιώσουν παλαιότερους στόχους; Μήμπως η ομάδα δεν ειναι σε θέση να σταθεί στο ύψος του σκοπού της;
Σε κάθε περίπτωση η μη-ύπαρξη ενός οράματος, ενός σκοπού, ενός ενιαίου συνόλου αξιών, οδηγεί στην ασάφεια και τελικά στη χαλάρωση της ομάδας.Συνοψίζω λοιπόν όλα τα παραπάνω, σε αυτό που είπα ήδη:Το σημαντικό για την επιχυχία ενός έργου ή μιας προσπάθειας είναι να ξέρεις "πού το πας".
Από τη στιγμή που δεν υπάρχει ένας σκόπος, που δεν τίθονται κάποιοι στόχοι, το πράγμα αρχίζει να παρακμάζει, λόγω αδράνειας. Και νομίζω οτι αυτό είναι το πρόβλημα του ESOTERICA: Δεν έχει κάπου να πάει. Δεν φαίνεται να υπάρχει ένα "παρακάτω".
Περιστασιακά λοιπόν μπορεί να γίνονται διάφορες βελτιώσεις, που να αφορούν π.χ. στη λειτουργία της ιστοσελίδας, όμως όλες αυτές οι βελτιώσεις δεν εξυπηρετούν κάποιον σκοπό. Γίνονται για τον εαυτό τους και μόνο. Οπότε, βοηθάνε μεν λίγο τα πράγματα, δεν λύνουν όμως το μεγάλο πρόβλημα, που το μεγάλο πρόβλημα είναι "πού θες να το πας;"
Edited by - Πύρινος on 18/11/2015 21:39:00
Μιλήστε ελεύθερα
quote:
Πύρινος:
Sol-Mix να σου πω τη γνώμη μου;
Οι άνθρωποι με τον καιρό αποκτάνε δουλειές και υποχρεώσεις που το καθιστά δύσκολο να ασχοληθούν με ένα "χόμπι" όπως μπορεί να είναι η διαχείριση κάποιας ιστοσελίδας.Αλλά αν θες να μάθεις αυτό που πραγματικά πιστεύω, είναι οτι κάθε προσπάθεια που κάνει μια ομάδα ανθρώπων, το πού θα καταλήξει, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πού θέλει να το πάει. Δηλαδή, ποιος είναι ο σκοπός αυτής της ομάδας όταν αναλαμβάνει να κάνει κάτι.
Ένα απ' τα προβλήματα που εμφανίζονται, είναι οτι στην πορεία του χρόνου κάτι ξεκινάει με έναν Α σκοπό από όλα τα μέλη μιας ομάδας αλλά στην πορεία κάποια από τα μέλη της ομάδας χάνουν την αφοσίωσή τους σε αυτόν τον σκοπό, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα προτεραιοτήτων και γενική χαλάρωση.
Εδώ τίθεται όμως και ένα ερώτημα για τον "σκοπό" καθ' αυτόν. Μήμπως ο ίδιος ο σκοπός δεν αξίζει; Μήμπως νέες πληροφορίες και γεγονότα οδηγούν τα μέλη να θέτουν διαφορετικές προτεραιότητες ή να απαξιώσουν παλαιότερους στόχους; Μήμπως η ομάδα δεν ειναι σε θέση να σταθεί στο ύψος του σκοπού της;
Σε κάθε περίπτωση η μη-ύπαρξη ενός οράματος, ενός σκοπού, ενός ενιαίου συνόλου αξιών, οδηγεί στην ασάφεια και τελικά στη χαλάρωση της ομάδας.Συνοψίζω λοιπόν όλα τα παραπάνω, σε αυτό που είπα ήδη:Το σημαντικό για την επιχυχία ενός έργου ή μιας προσπάθειας είναι να ξέρεις "πού το πας".
Από τη στιγμή που δεν υπάρχει ένας σκόπος, που δεν τίθονται κάποιοι στόχοι, το πράγμα αρχίζει να παρακμάζει, λόγω αδράνειας. Και νομίζω οτι αυτό είναι το πρόβλημα του ESOTERICA: Δεν έχει κάπου να πάει. Δεν φαίνεται να υπάρχει ένα "παρακάτω".
Περιστασιακά λοιπόν μπορεί να γίνονται διάφορες βελτιώσεις, που να αφορούν π.χ. στη λειτουργία της ιστοσελίδας, όμως όλες αυτές οι βελτιώσεις δεν εξυπηρετούν κάποιον σκοπό. Γίνονται για τον εαυτό τους και μόνο. Οπότε, βοηθάνε μεν λίγο τα πράγματα, δεν λύνουν όμως το μεγάλο πρόβλημα, που το μεγάλο πρόβλημα είναι "πού θες να το πας;"
Edited by - Πύρινος on 18/11/2015 21:39:00
1). Δεν υπάρχει κάποιος ιδεολογικού τύπου σκοπός στο ESOTERICA, γι' αυτό και το ερώτημα "πού το πας" το οποίο θέτεις, δεν έχει απαντηθεί εδώ και 14 περίπου χρόνια και δεν θα απαντηθεί.
2). Κατά τα άλλα, οι αρχές παραμένουν σταθερές, αν και οι διαθέσιμοι πόροι (κυρίως χρόνος) από τους ανθρώπους που ασχολούνται, δεν είναι πάντα σε αφθονία και αυτός είναι ο βασικός λόγος που σε κάποιες περιστάσεις υπάρχει μεγαλύτερη χαλαρότητα από όση θα θέλαμε.
3).Το χόμπυ το κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου.
Επειδή το ESOTERICA δεν είναι χόμπυ κι επειδή ελεύθερο χρόνο ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ, κάθε ενασχόληση με αυτό έχει την έννοια χρέους απέναντι στην ιστορία του και αποτελεί μια επιλογή που στοιχίζει: κάτι άλλο αναγκάζεσαι να παραμελήσεις.

quote:Ένας "σκοπός" δεν χρειάζεται να είναι ιδεολογικού χαρακτήρα (χωρίς αυτό να αποκλείεται) μπορεί να είναι και οικονομικού ή άλλου χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση όμως, ως σκοπός νοείται κάτι το οποίο δημιουργεί στην συνέχεια την ανάγκη σειράς δράσεων για την επίτευξή του.
amalia
1). Δεν υπάρχει κάποιος ιδεολογικού τύπου σκοπός στο ESOTERICA, γι' αυτό και το ερώτημα "πού το πας" το οποίο θέτεις, δεν έχει απαντηθεί εδώ και 14 περίπου χρόνια και δεν θα απαντηθεί.
Π.χ. ο σκοπός μιας ομάδας διαχειριστών όπως της παρούσας ιστοσελίδας, θα μπορούσε να είναι: Προαγωγή του πολιτισμού. Προαγωγή της έρευνας.
Ξεκινάς με την ιστοσελίδα. Μετά, αν αυτό το πας ενα βήμα παραπέρα, λες π.χ. θα αποκτήσω τη δική μου στήλη σε κάποιο περιοδικό π.χ. Mystery, Τρίτο Μάτι. Μετά λες θα συμμετέχω σε κάποιες εκπομπές στο ραδιόφωνο ή στη τηλεόραση. Μετά λες, θα εκδώσω το δικό μου περιοδικό π.χ. Esoterica magazine. Μετά θα αποκτήσω δική μου ραδιοφωνική εκπομπή. κοκ.
Βέβαια, όλα αυτά χρειάζονται χρόνο και χρήμα και εγώ τα θέτω απλά ως παραδείγματα, γιατί κάποιες γενικές γραμμές δε καθορίζουν τις συγκεκιμένες κινήσεις που μπορεί να αφορούν την επίτευξη ενός έργου.
Αυτό όμως που εξηγώ, είναι οτι ακόμα και αν υπήρχε ένα ποτάμι που να κατέβαζε "ευρά", αν δεν υπάρχει σαφής πρόθεση από όλα τα μέλη μιας ομάδας να ξεκινήσουν κάτι -μια προσπάθεια- τότε δεν μπορεί να ξεκινήσει καμία άλλη συζήτηση.
Η περίπτωση του Εσωτέρικα είναι ιδιαίτερή καθώς μάλλον πολύς κόσμος στην εποχή μας θεωρεί τον εσωτερισμό, την φιλοσοφία και γενικότερα την αναζήτηση, σαν μια πολυτέλεια.
Αλλα αν ο κόσμος καταλάβει οτι δεν ειναι πολυτέλεια, αλλά είναι τρόπος ζωής -και τρόπος σκέψης- τότε ο αέρας μπορεί να αρχίσει να "γυρίζει"
Edited by - Πύρινος on 21/11/2015 17:39:55
από τότε που σταμάτησε (προσωπικά) να με ενδιαφέρει ο εσωτερισμός (τουλάχιστον στον βαθμό και με τον τρόπο που με ενδιέφερε), συνειδητοποίησα πόσους άλλους πολλούς ενδιαφέρει! Δεν είναι πολυτέλεια, είναι εσωτερική ανάγκη.
Αυτό που είναι πολυτέλεια όμως, είναι η έρευνα και η αναζήτηση μυστηρίων του εσωτερικού και εξωτερικού κόσμου με αυστηρή, σε τρόπο και παραδοχές, μεθοδολογία, γιατί πρέπει να αφιερώσεις πολύ χρόνο για να το κάνεις. Αν θες, είναι η διαφορά πίστης και γνώσης (ή επιστήμης ως πορεία προς τη γνώση). Η πρώτη, αποτελεί μια πεποίθηση, η δεύτερη πίστη αληθή μετά λόγου, όπως το θέτει και ο Πλάτωνας. Αυτό το "μετά λόγου" είναι που θέλει μεγάλη επένδυση.

Το θέμα για εμένα θα ήταν κάποιος σήμερα να εκπροσωπήσει τον εσωτερισμό όπως είναι, ως τρόπο σκέψης ("μετα λόγου") και ως τρόπο ζωής, χωρίς κρυφές ατζέντες και νεο-εποχήτικο mambo-jumbo.
Όταν κάποιος θα εξηγήσει στον κόσμο, τι είναι αυτό που λέγεται εσωτερισμός και πώς μπορούν να το χρησιμοποιήσουν στην καθημερινότητά τους, τότε θα πάρει την θέση που του αρμόζει μέσα στην κοινωνία
Ο εσωτερισμός, όπως έχω καταλάβει, δεν μπορεί να αποτελέσει ....."μετά λόγου" διότι στηρίζεται στο "μετά βιώματος" και βάζει κανείς ότι θέλει εκεί.

Δηλαδή και αυτός που έχει βιώματα, χρειάζεται να έχει έναν επιστημονικό νού, ένα επιστημονικό πρίσμα μέσα από το οποίο να αντιμετωπίζει τα όσα τυχόν "βιώνει". Αλλιώς κινδυνεύει να συμπεριφέρεται σαν μυθομανής - ή να είναι μυθομανής.
Δεν περιορίζεται άλλωστε ο εσωτερισμός -κατά τη γνώμη μου- στα τυχόν προσωπικά βιώματα του καθενός αλλά βλέπω τον εσωτερισμό σαν γενικότερα την τέχνη, του να μπαίνεις στην ουσία ("στο εσωτερικό") των πραγμάτων. Αλλά για να το κάνεις αυτό -για οποιοδήποτε θέμα- πρέπει να μπεις στην ουσία του ανθρώπου. Γιατί πάντα υπάρχει ενας παρατηρητής και ένα παρατηρούμενο. Μια αιτία και ένα αποτέλεσμα, μια δράση και ένα κίνητρο.
Για αυτό λέω οτι ο εσωτερισμός είναι ένας τρόπος ζωής, δεν είναι ένα δόγμα, ούτε μια πίστη, ούτε γενικά κάτι το "στερεό". Ειναι ένας τρόπος αντιμετώπισης της ζωής.