ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Περι αντιπαλότητας χριστιανών και "δωδεκαθεϊστών" στο Esoterica. - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Περι αντιπαλότητας χριστιανών και "δωδεκαθεϊστών" στο Esoterica. - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

Ntavelis66631 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
echosanΜέλος
08/03/2005, 09:31:24
Φίλε ΓΑΡ, νιώθεις την ανάγκη να σε πείσω για κάτι?
Κατά τη δική σου λογική μήπως ανήκεις σε παρατρεχάμενους?
Αν έχεις κάποια λογικά επιχειρήματα για το θέμα ,είτε υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς ,με χαρά θα τα διαβάσω.Για την ώρα πετάς κοτσάνες.

Φίλε Ramoglou προφανώς συμφωνείς με το πρότερο post μου ,περί πολλών κοινών σημείων μεταξύ του Χριστιανικού Θεού και των Θέων άλλων θρησκειών.

ΑreiosΜέλος
08/03/2005, 09:34:06
quote:
Όσο για το «ΜΑΚΑΡΙΟΙ ΟΙ ΠΤΩΧΟΙ ΤΩ ΠΝΕΥΜΑΤΙ» όσοι ξέρουν τόσο καλά την Αρχαία Ελληνική γραμματεία (και τον εσωτερισμό) θα έπρεπε να γνωρίζουν πως αυτό που εννοεί η φράση είναι «Μακάριοι αυτοί που δεν έχουν γνώση» διότι αυτός που δεν γνωρίζει και πράξει κάτι λάθος δεν θα έχει την ίδια «τιμωρία» που θα έχει ο γνώστης. Άρα δεν εννοεί κανέναν ηλίθιο η φράση αυτή.

αυτα τα "θα επρεπε να γνωριζουν" ειναι αστηρικτα! Περιγραφεις τον δικο σου συλλογισμο. Εξαλλου το "μακαριοι οι πτωχοι τω πνευματι" βρισκεται μαζι με τα "μακαριοι οι πεινουντες και διψουντες" κλπ οχι μονο του.
Συμφωνα με τα διαλεκτικα αλματα που κανεις για να εξηγησεις μια κατα τα αλλα απλη σε νοημα φραση, τιθεται το ερωτημα: Γιατι να ειναι μακαριοι αυτοι που θα σφαλουν; Δηλαδη αν καποιος σκοτωσει χωρις να γνωριζει ειναι μακαριος; Οποτε μακαριοι ειναι ολοι οι εγκληματιες φτανει να μην γνωριζουν οτι η πραξη τους αποτελει εγκλημα..
ωραια εξηγηση!
Αγαπητε μακαριοι ειναι οι πτωχοι τω πνευματι διοτι αυτοι θα δεχτουν με ευκολια την τυφλη πιστη και την υποταγη σε μια νεα θρησκεια, η οποια μαλιστα οπως φαινεται εχει τις προδιαγραφες για να αναπαραγει τετοιου επιπεδου μαζ-ανθρωπους.

ΓΑΡ δεν καταλαβα τα επιχειρηματα σου. αν κρινεις απο το νικ, συγγνωμη φιλε μου αλλα το δικο σου ειναι σαν ογκανισμα ονου..
Να παρω σοβαρα ενα ..γαιδαρο;

ΑΝΕΡΓΕ ΠΕΙΝΑΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΧΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ!

Ntavelis666Μέλος
08/03/2005, 10:33:17
Αγαπητέ RAMOGLOU! Aσφαλώς ο καθένας έχει το δικαίωμα να πιστεύει ότι θέλει. ΔΕΝ πάω να επιβάλλω την άποψή μου, ούτε προσπαθώ να αποδείξω ποιός είναι ο πιο σωστός, απλώς ΘΕΤΩ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ.
Η λέξη "δόγμα" που χρησιμοποιείς, ισχύει μονάχα για τις ανατολικές θρησκείες. Η Ελληνική Θρησκεία ουδέποτε ήταν δόγμα. Και ο σκοπός μου δεν είναι να κάνω υβριστικές συζητήσεις, απλά να βρώ απαντήσεις.
Ύστερα γράφεις: "Αν όμως σαν πραγματικοί αναζητητές των εσωτερικών μηνυμάτων της κάθε θρησκείας, προσπαθήσουν να βρουν τα κοινά στοιχεία, που μπορεί να έχουν τα δόγματα τους, θα ανακαλύψουν πως τελικά δε διαφέρει πολύ η μία άποψη από την άλλη."
Μα πώς να μην μοιάζουν, όταν π.χ η Παλαιά Διαθήκη είναι ένα copy-paste της Ελληνικής Μυθολογίας; Όσο για την ερμηνεία που δίνεις σχετικά με το "Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι", η απάντηση του φίλτατου Άρειου, με καλύπτει πλήρως.
ΓΑΡ, εσύ είσαι απλά η τρανή απόδειξη των όσων είπα στο πρώτο post. Οταν δεν μπορείτε να απαντήσετε σε ερωτήσεις, προσπαθείτε να αμυνθήτε βρίζοντας και κοροϊδεύοντας. Τίποτα επί της ουσίας έχεις να πείς; Στις ερωτήσεις που θέτω μπορείς να δώσεις μια ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ απάντηση; Και δεν κατάλαβα, ποιό είναι το πρόβλημά σου με το 666; Μήπως είσαι και'σύ απο εκείνους που πιστεύουν οτι είναι ο...αριθμός του Θηρίου; Και μην με ρωτήσεις τον λόγο που έβαλα τον αριθμό αυτό στο nick. Έχω απαντήσει ουκ ολίγες φορές πάνω σ'αυτό σε άλλα τόπικ και βαριέμαι να ξαναπαντήσω. Λοιπόν μην κολλάς σ'αυτά, και απάντα στα ερωτήματα αν έχεις βέβαια κάτι να πείς. Και αν νομίζεις οτι προσπαθώ να πείσω για κάτι, κάνεις μεγάλο λάθος.

ΤΙΝ ΓΑΡ ΠΟΤΑΕΙΣΟΜΑΙ ΑΣΥΧΑ ΔΑΙΜΟΝ ΤΑ ΧΘΟΝΙΑ Θ'ΕΚΑΤΑ

wolfowitzΜέλος
08/03/2005, 10:49:15
quote:
Όσο για το «ΜΑΚΑΡΙΟΙ ΟΙ ΠΤΩΧΟΙ ΤΩ ΠΝΕΥΜΑΤΙ» όσοι ξέρουν τόσο καλά την Αρχαία Ελληνική γραμματεία (και τον εσωτερισμό) θα έπρεπε να γνωρίζουν πως αυτό που εννοεί η φράση είναι «Μακάριοι αυτοί που δεν έχουν γνώση» διότι αυτός που δεν γνωρίζει και πράξει κάτι λάθος δεν θα έχει την ίδια «τιμωρία» που θα έχει ο γνώστης. Άρα δεν εννοεί κανέναν ηλίθιο η φράση αυτή.

και επίσης, διότι "αυτοί θα γνωρίσουν"

ενώ εσείς οι ξερόλες ρε παιδιά "τούβλα είστε και τούβλα θα παραμείνετε στον αιώνα τον άπαντα".

αμην

ώστε ήτο παρθένος η Αθηνά?

ΝεφέληΜέλος
08/03/2005, 12:20:19
quote:

Φίλε Ramoglou προφανώς συμφωνείς με το πρότερο post μου, περί πολλών κοινών σημείων μεταξύ του Χριστιανικού Θεού και των Θέων άλλων θρησκειών.

Κι εγώ συμφωνώ

Κάποια πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ.

...αλλάζει ο Μανωλιός και βάζει τα ρούχα του αλλιώς...

08/03/2005, 12:25:22
Φίλε echosan ναι συμφωνώ πως όλες οι Θρησκείες έχουν κοινά. Αν θέλεις μπορώ να σου πω πως η Ελληνορθόδοξη εκκλησία έχει και αρκετά κοινά με την Ελληνική Παράδοση. Απλά θεωρώ πως χρειάζεται ηρεμία και μάτι κριτικό για να ανακαλύψουμε αυτές τις κοινές συνισταμένες.

TERRIBILIS EST LOCUS ISTE

08/03/2005, 12:26:45
Αγαπητέ Areios εννοείτε πως περιγράφω το δικό μου συλλογισμό και το τι εγώ κατανοώ. Αυτά προέρχονται μέσα από μια διαδρομή αναζήτησης και μέσα από όσα έχω συλλέξει σ’ αυτή την πορεία. Για μένα λοιπόν το «πτωχός το πνεύματι» έχει να κάνει με αυτόν που δε γνωρίζει και όχι τον ηλίθιο. Από εκεί και πέρα θα ακούσω όποια άλλη επεξήγηση δώσει ο καθένας.

quote:
Αγαπητε μακαριοι ειναι οι πτωχοι τω πνευματι διοτι αυτοι θα δεχτουν με ευκολια την τυφλη πιστη και την υποταγη σε μια νεα θρησκεια, η οποια μαλιστα οπως φαινεται εχει τις προδιαγραφες για να αναπαραγει τετοιου επιπεδου μαζ-ανθρωπους.

Αυτό είναι το θέλω και το πιστεύω κάθε εγκόσμιας εξουσίας.
Πολιτικής ή Θρησκευτικής.
Υποταγή στα κελεύσματα του δόγματος με κλειστά μάτια.
Γι’ αυτό όσοι αρθρώνουν ένα λόγο ο οποίος εμπεριέχει αναζήτηση δέχονται τον κατατρεγμό της εκάστοτε εξουσίας. Από την Αρχαιότητα έως σήμερα.

08/03/2005, 12:27:24
Αγαπητέ Ntavelis666 από τι στιγμή που δέχομαι κάτι, ως το απόλυτο μου πιστεύω, τότε φτιάχνω δόγμα. Για τον τρόπο της λειτουργίας της Αρχαιοελληνικής δοξασίας δυστυχώς δεν έχουμε κανένα τυπικό, οπότε το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι γενικές παραδοχές, περί του δόγματος-πιστεύω, που υπήρχε τότε. Ακόμα και η πολυθεΐα, δόγμα μπορεί να χαρακτηριστεί.

Πιστεύω πως μπορούμε σ’ αυτό το θέμα να αναπτύξουμε ένα λόγο διερευνητικό, αν αποφύγουμε τις στείρες αντιπαραθέσεις και το ταμπούρι των πιστεύω μας. Προσωπικά και επειδή σε συμπαθώ (από προγενέστερα σου Topic) αλλά και επειδή δεν έχω καμία διάθεση «κόντρας», αυτό θα προσπαθήσω.

08/03/2005, 12:38:45
Αγαπητέ Areios

quote:
Συμφωνα με τα διαλεκτικα αλματα που κανεις για να εξηγησεις μια κατα τα αλλα απλη σε νοημα φραση, τιθεται το ερωτημα: Γιατι να ειναι μακαριοι αυτοι που θα σφαλουν; Δηλαδη αν καποιος σκοτωσει χωρις να γνωριζει ειναι μακαριος; Οποτε μακαριοι ειναι ολοι οι εγκληματιες φτανει να μην γνωριζουν οτι η πραξη τους αποτελει εγκλημα..

Αυτός που δεν είναι πτωχός το πνεύμα, γνωρίζει τι εστί αφαίρεση ζωής και θα πρέπει να σκεφτεί πολύ καλά το τι έχει να αντιμετωπίσει μετά. Αυτός όμως που δεν γνωρίζει θα κάνει αυτή την πράξη με μεγαλύτερη ευκολία. Η «άνωθεν τιμωρία» θα έχει να κάνει με το γνωστό «μάχαιραν έδωσες μάχαιραν θα λάβεις», η «ένταση» αυτής της τιμωρίας είναι αυτή που θα διαμορφωθεί ανάλογα με τη γνώση του καθ’ ένα.

Όπως προείπα μπαίνουμε σε κομμάτια αποδοχής νόμων του εσωτερισμού και καλό είναι να μην επεκταθούμε εκεί γιατί θα ξεφύγουμε από το θέμα του Topic.

Από την άλλη μια ποιο προσεκτική ματιά στης γραφές θα σας έφερνε μπροστά στο λόγο του Ιησού όταν του είπαν ότι είχαν πάει να τον επισκεφτούν Έλληνες.

«Ήρθε η ώρα να δοξαστεί ο Υιός του Ανθρώπου» είπε.

Μάλλον λοιπόν ο ίδιος υπερεκτιμούσε τους Έλληνες.

hrismigΜέλος
08/03/2005, 12:55:19
Υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων. Αυτοί που έχουν δέκα πράγματα και παραπονιούνται για τα δέκα που δεν έχουν και αυτοί που ευχαριστούν το Θεό (εδώ τοποθετήστε τον Θεό της αρεσκείας σας) για τα δέκα που έχουν και δεν παραπονιούνται για τίποτα. (Κάτι σαν και αυτό που λέμε συχνά με το μισογεμάτο και το μισοάδειο ποτήρι).
Οι πρώτοι λέγονται "ΑΘΛΙΟΙ" ενώ οι δεύτεροι "ΜΑΚΑΡΙΟΙ".

Αυτό ίσως σας βοηθήσει λίγο.
Προσπαθήστε με αυτή τη λογική να νοήσετε τι σημαίνει το "μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι".

08/03/2005, 13:42:58
Γειά σου, φίλε hrismig! Χαίρομαι που σε ξανασυναντώ!

Συγγνώμη για την παρένθεση. Καλή συνέχεια στο θέμα σου Ntavelis666!

.
.

3A

Virtus Junxit Mors Non Separabit (Whom virtue unites, death will not separate)