ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Ταοισμός - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

- Ταοισμός - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

meteor30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
ΤΑΟΜέλος
10/12/2004, 09:34:56

Με ένα κελάιδισμα..

thothΙδρυτικό Μέλος
12/12/2004, 12:31:49

“Ο Λάο Τσου είπε:
Οι σοφοί βασιλιάδες της αρχαιότητας παρήγαν τις ιδέες από τον ουρανό ψηλά, τα εργαλεία από τη γη στα χαμηλά και τους νόμους από την ανθρωπότητα στο μέσον. Εναρμονίζοντας γιν και γιανγκ για να συντονιστούν με τις ενέργειες των τεσσάρων εποχών, ακολούθησαν την διευθέτηση της γης, την υγρασία της, τη γονιμότητα και το υψόμετρο, έτσι ώστε να αναπτύξουν πρωτοβουλίες που θα παρήγαγαν αγαθά, που θα απελευθέρωναν από το πρόβλημα της πείνας και του κρύου και που θα απέφευγαν τα βάσανα των στερήσεων και των ασθενειών.

Με μια ισορροπημένη σύλληψη της κοινωνικής συμπεριφοράς, καθόρισαν τις τελετές και τη μουσική και άσκησαν τους δρόμους της ανθρωπιάς και της δικαιοσύνης για να βάλουν σε τάξη τους κοινωνικούς κανόνες. Οργανώνοντας τις ανθρώπινες σχέσεις, έδωσαν πρωταρχική σημασία στη σχέση γονέων και παιδιών για να σταθεροποιήσουν την οικογένεια. Εμπνεόμενοι από τη σαφήνεια ή ασάφεια των ήχων και από τις μαθηματικές σχέσεις των μουσικών κλιμάκων, καθόρισαν τα καθήκοντα των αρχόντων και των υπουργών για να θεμελιώσουνε τα έθνη. Παρατηρώντας τις φάσεις και την τάξη των τεσσάρων εποχών, όρισαν τη διαφορά νεότητας και γήρατος, για να προσδιορίσουν τα αντίστοιχα καθήκοντα. Διαιρώντας τη γη σε περιοχές, όρισαν τα κράτη για να τη διοικήσουν. Ιδρύοντας τα κύρια κέντρα παιδείας, δίδαξαν όλα αυτά. Αυτές είναι οι γραμμές της διακυβέρνησης. Οταν ακολουθούν την Οδό, οι άνθρωποι ευνοούνται κι όταν τη χάνουν, είναι εγκαταλειμμένοι.

Δεν υπήρξε τίποτε που να τεντώθηκε χωρίς να χαλαρώσει, τίποτε που ν’αναπτύχθηκε χωρίς να παρακμάσει. Μόνον οι σοφοί μπορούν και αναπτύσσονται χωρίς να παρακμάζουν.

Οταν οι σοφοί έπαιξαν για πρώτη φορά μουσική, το έκαναν για να τονώσουνε το πνεύμα, για να σταματήσουνε τη διαφθορά και για να τέρψουν τον ουράνιο νου. Υστερα η μουσική παρήκμασε, αναπτύχθηκε δίχως σκέψη, ήταν αχαλίνωτη και παθιασμένη, δεν έπαιρνε υπ’όψη της το σωστό τρόπο. Αυτοί οι ρυθμοί επηρέασαν τις επόμενες γενιές, μέχρι του σημείου να καταστρέψουν χώρες.

Οταν επινοήθηκε η γραφή, χρησιμοποιούνταν για τη διαχείριση των υποθέσεων. Οι αφηρημένοι τη χρησιμοποίησαν για να μην ξεχνάνε και οι σοφοί για να θυμούνται τα γεγονότα. Οταν κι αυτή εκφυλίστηκε, κατέληξε να γεννάει ψέματα κι απάτες, που έφτασαν να ελευθερώνουν φταίχτες και να σκοτώνουν αθώους.

Οταν επινοήθηκαν τα πάρκα, φιλοξενούσαν τα μαυσωλεία και τους ναούς. Μερικοί ιππείς και στρατιώτες διαλέχτηκαν ως φύλακες και οδηγοί. Οταν τα πάρκα παρήκμασαν, χρησίμευαν για να χάνουν τον καιρό τους οι άνθρωποι σε κυνήγια και να εξαντλούν την ενέργεια του λαού.

(“Οι διδασκαλίες του Λάο Τσου”, Η Οδός, ρήση 174η, σελ.234-236)

Νομίζω ότι αυτά τα αποσπάσματα που έβαλα, από το βιβίο "Ουέν Τσου" είναι αρκετά για να έρθει κάποιος σε επαφή με ένα άλλο σπάνιο είδος Ταοϊστικής σοφίας, το οποίο δεν είναι το σύνηθες αναχωρητικό και ασκητικό, αλλά είναι πνευματικά κοινωνικό-πολιτικό.

Πολλοί κατηγορούν τον Ταοϊσμό ότι είναι πολύ αφηρημένος και δεν έχει να προτείνει κάτι συγκεκριμένο για την καθημερινή ζωή. Αυτή η μομφή δικαιολογείται κάποιες φορές από την ημιμάθεια που μας διακρίνει. Το βιβλίο "Ουέν Τσου" μας βοηθάει να επαναπροσδιορίσουμε τον Ταοϊσμό και να δούμε τον ακόμα μεγαλύτερο πλούτο του σε νοήματα και εφαρμογές.

Συνιστώ σε αυτούς που θέλουν να μελετήσουν τον Ταοϊσμό να αποκτήσουν το βιβλίο αυτό, από το οποίο, εξάλλου, έβαλα ελάχιστα αποσπάσματα.

Και με αυτό το μήνυμα τελειώνει και η συμμετοχή μου σε αυτό το topic.

Καλή συνέχεια.

Ω, Θεέ μου, συγνώμη. Ξέρεις... ήμουν τόσο απορροφημένος να σε σκέπτομαι, που δεν πρόσεξα ότι ήσουν πάντα, εδώ, μπροστά μου.
ΤΑΟΜέλος
15/12/2004, 18:09:28
Συνεχίζοντας..

"Αν και μιλούμε για 'πραγμάτωση',στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τίποτα για να κατακτηθεί.Καλύτερα να αναφερόμαστε στην πραγμάτωση ,όταν κάποιος ξεκινά να μεταμορφώνει τα μυριάδες όντα.
Μόνο αυτός που πραγματικά έχει κατανοήσει κάτι τέτοιο,μπορεί να βρεθεί ανάμεσα στους σοφούς του Τάο.

Ο πιο έξοχος ευγενής δεν πολεμά.Ο λιγότερο ευγενής όμως αγαπά να το κάνει.
Η υψηλότερη Αρετή είναι δίχως Αρετή.
Η κατώτερη Αρετή προσκολλάται στην Αρετή.
Όλες οι προσκολλήσεις και οι προσηλώσεις δεν έχουν τίποτα κοινό με το Τάο της Αρετής."

thoth,τα ευγενικά μας χαμόγελα!

Edited by - ΤΑΟ on 15/12/2004 18:12:15

thothΙδρυτικό Μέλος
15/12/2004, 19:54:19
quote:

Συνεχίζοντας..

"Αν και μιλούμε για 'πραγμάτωση',στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τίποτα για να κατακτηθεί.Καλύτερα να αναφερόμαστε στην πραγμάτωση ,όταν κάποιος ξεκινά να μεταμορφώνει τα μυριάδες όντα.
Μόνο αυτός που πραγματικά έχει κατανοήσει κάτι τέτοιο,μπορεί να βρεθεί ανάμεσα στους σοφούς του Τάο.

Ο πιο έξοχος ευγενής δεν πολεμά.Ο λιγότερο ευγενής όμως αγαπά να το κάνει.
Η υψηλότερη Αρετή είναι δίχως Αρετή.
Η κατώτερη Αρετή προσκολλάται στην Αρετή.
Όλες οι προσκολλήσεις και οι προσηλώσεις δεν έχουν τίποτα κοινό με το Τάο της Αρετής."

thoth,τα ευγενικά μας χαμόγελα!

Edited by - ΤΑΟ on 15/12/2004 18:12:15

Ευχαριστώ και ανταποδίδω

Ω, Θεέ μου, συγνώμη. Ξέρεις... ήμουν τόσο απορροφημένος να σε σκέπτομαι, που δεν πρόσεξα ότι ήσουν πάντα, εδώ, μπροστά μου.
ΤΑΟΜέλος
20/12/2004, 10:41:17
Την καλημέρα μου ,γλυκιά και ηλιόλουστη.

"Οι άνθρωποι αποτυγχάνουν να κατανοήσουν το Τάο γιατί ο νούς τους συχνά παρεκτρέπεται.Η παρεκτροπή αυτή του νού,δείχνει ότι το πνεύμα είναι ταραγμένο.

Πνεύμα ταραγμένο,δείχνει προσκόλληση στα πράγματα.Προσκόλληση στα πράγματα δείχνει αγωνία και επιθυμία για τα πράγματα.Αγωνία και επιθυμία για τα πράγματα,σημαίνει πάθη και θλίψεις.
Πάθη,θλίψεις,παρεκτροπές και φαντασιώσεις,προβληματίζουν και ενοχλούν νού και σώμα.

Τότε κανείς θολώνει και γεμίζει ντροπή.Πάνω και κάτω,Ζωή και Θάνατος.Για πάντα βυθισμένος σε μια θάλασσα δυστυχίας,έχει χάσει στην αιωνιότητα το αληθινό Τάο.

Το Τάο της πραγματικής διάρκειας ,θα έλθει φυσικά σε όσους μπορούν να το κατανοήσουν.Αυτοί που μπορούν να κατανοήσουν την πραγμάτωση του Τάο,θα αναπαύονται για πάντα στην αγνότητα και την ηρεμία."

Ολοκληρώνοντας εδώ,θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τον πολύτιμο χρόνο που αφιερώσατε στις αναγνώσεις αυτές.Ας γίνουν η αφορμή* για στοχασμούς και πνευματικά ταξίδια και είθε να συναντήσετε γαλήνη στα ταραγμένα νερά των ημερών μας.

*(Σίγουρα δίνουν μια πολύ αχνή γεύση της διανοητικής μαγείας του Ταοϊσμού,όχι τόσο μακρινού και ξένου όσο νομίζουμε)

Shen Zhou "Ο ποιητής σε μιά βουνοκορφή"

Edited by - ΤΑΟ on 20/12/2004 10:43:20

20/12/2004, 21:14:16
Την ευγενική μου καλησπέρα ΤΑΟ !

quote:

Ολοκληρώνοντας εδώ,θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τον πολύτιμο χρόνο που αφιερώσατε στις αναγνώσεις αυτές.Ας γίνουν η αφορμή* για στοχασμούς και πνευματικά ταξίδια και είθε να συναντήσετε γαλήνη στα ταραγμένα νερά των ημερών μας.

Τι καλύτερο να ευχηθεί κάποιος;

Πολύ όμορφη αυτή η μικρή ξενάγιση στο μαγικό και ακατανόητο κόσμο του ΤΑΟ.
Να' σαι καλά και είθε μέσα από την αναζήτητσή σου να έλθει εκείνο που σου ταιριάζει.

"Δίχως να βγεις, μπορείς τον κόσμο όλο να γνωρίσεις.
Δίχως απ' το παράθυρο να βλέπεις, μπορείς να δεις τους δρόμους τ' ουρανού.
Όσο μακρύτερα πας, τόσο λιγότερα γνωρίζεις.

Κι έτσι ο συνετός γνωριζει δίχως να ταξιδεύει
Βλέπει δίχως να κοιτάζει
Εργάζεται δίχως να κάνει."

meteorΜέλος
21/12/2004, 15:33:56
Καλησπέρα σας.
Οταν (τελειώνει) ένα θέμα αισθάνομαι κάπως περίεργα,αλλά νομίζω όλη η ζωή είναι περίεργη,ίσως σοφά περίεργη.
Εχει εδώ και πολύ καιρό που σκέφτομαι να μεταφέρω σε αυτό το φόρουμ ένα κείμενο,αλλά όλο το ανέβαλα.
Σήμερα που το αποφάσισα,είδα ότι (σταματά) το τόπικ.
Ας είναι λοιπόν το ακόλουθο κείμενο συνεισφορά στη γνώση μας και στη ζωή μας.
Το κείμενο το μεταφέρω από την ιστοσελίδα: www.iliohoos.gr
Ελπίζω ο κ.Γιώργος Παππάς να μην έχει αντίρηση,μια και υπήρξα μαθητής σε ένα απο τα σεμινάρια τσι-κούνγκ που διδάσκει.

Απόσπασμα από το Σχόλιο του Δασκάλου Λιου Γιμινγκ(1737-1826) πάνω στο "Κλασσικό Βιβλίο για την Συσσώρευση του Γιν".

Να παρατηρείς απλά τους τρόπους του ουρανού.
Να εξασκείς την δράση του Ουρανού.
Αυτό είναι όλο.

Ο Δρόμος της Ουσίας και ο Δρόμος της Ζωής είναι ένα,είναι ο Δρόμος του Ουρανού.
Ο Δρόμος του Ουρανού δεν είναι τίποτα άλλο από τον Δρόμο των Γιν και Γιανγκ.
Αν αυτοί που εξασκούν τον Δρόμο,κατανοούν τις εσωτερικές πλευρές των τρόπων του Ουρανού,αν μέσω της Άσκησης του Πνευματικού Φωτός,αποροφούν την ενέργεια των Γιν και Γιανγκ και αντλούν την Δύναμη του Αιώνιου Μετασχηματισμού,
τότε τους είναι δυνατόν να λευτερωθούν από την γέννηση και τον θάνατο.

Τry Harder

ΤΑΟΜέλος
21/12/2004, 19:23:39
Καλησπέρα σε όλους τους φίλους.

meteor,μια χαμηλή νότα μελαγχολίας!
Αλλοίμονο καλέ μου εάν εναπόκειται σε εμένα το πέρας του θέματος.
Το χεράκι του κι εδώ ,θα το βάλει ο Χρόνος.Απλά δε θα ήθελα με την επιμονή μου,να γίνω κουραστική ή ανιαρή..
Προτιμώ σαν αερικό να κινηθώ κι ό,τι προκύψει.

"Μερικές φορές οι λέξεις έρχονται ανεμπόδιστα.
Άλλες φορές καθόμαστε σιωπηλοί,
ροκανίζοντας το πινέλο .
(ή και το χρόνο μας αν θες)

Η ζωή πράγματι αφήνει πολλά περίεργα σημάδια.Τις τελευταίες ημέρες ο νούς μου ταξιδεύει και πάλι στο βουνό των Κενταύρων...

Δημήτρη,είναι.. τόσο μακριά όσο κοντά.

Edited by - ΤΑΟ on 21/12/2004 19:28:31

meteorΜέλος
22/12/2004, 15:24:46
Καλησπέρα σε όλους.

Αγαπητή ΤΑΟ πόσο δίκιο έχεις.

Το βουνό των Κενταύρων έτσι;
Τι έχει αυτό το μέρος και μας έλκει τόσο;
Από την πρώτη φορά που το επισκέφτηκα μπήκε στην καρδιά μου.
Εχει και ωραίες ειδικές διαδρομές.

Καλή συνέχεια στο δρόμο της ζωής λοιπόν (όλων),
και οι εορταστικές μέρες που έρχονται να φέρουν άπειρη ΑΓΑΠΗ και ΓΑΛΗΝΗ στις ψυχές μας.

Καλό απόγευμα
Νίκος

Τry Harder

ΤΑΟΜέλος
22/12/2004, 17:14:16
Έχεις πάντα την αίσθηση ότι μπορείς να μιλήσεις με τους Ουρανούς και να αγγίξεις το θείο.Αυτή είναι η μαγεία που κρύβουν τα βουνά..

Να'στε όλοι καλά.