- Για τον τρόπο επέμβασης σε μηνύματα με προσβλητικό περιεχόμενο... - Τεχνικά θέματα των Forums, Προβλήματα-Λύσεις
Η απορία που μου δημιουργήθηκε και θα ήθελα μερικές εξηγήσεις επ' αυτού, έχει να κάνει με τον τρόπο επέμβασης σε ορισμένα μηνύματα μελών που περιέχουν προσβλητικό περιεχόμενο.
Υπάρχουν περιπτώσεις όπου σβήνεται ολόκληρο το προσβλητικό περιεχόμενο αλλά και άλλες περιπτώσεις όπου τα επίμαχα χωρία του μηνύματος έχουν υποστεί μεν τροποποίηση με διαγράμμιση πάνω από το (κόκκινο πλέον) κείμενο αλλά παραμένουν ορατά και διαβάζονται άνετα.
Ρωτάω λοιπόν, ποιός είναι ο σκοπός αυτού του είδους επέμβασης σε τέτοια μηνύματα; Αν κάποιος μου απευθύνει ένα υβριστικό μήνυμα και αυτό απλώς τροποποιηθεί με διαγράμμιση αλλά εξακολουθεί να παραμένει ευανάγνωστο, τότε θεωρώ πως δεν έγινε καμμία απολύτως επέμβαση στο υβριστικό μήνυμα. Φυσικά, τα όρια ευθιξίας του καθενός είναι διαφορετικά αλλά εξακολουθώ να πιστεύω πως μια επέμβαση με απλή διαγράμμιση, κατ' ουσίαν δεν αλλάζει τίποτα ούτε στο περιεχόμενο αλλά ούτε και στο νόημα του υβριστικού μηνύματος.
Προσωπικά, αν μου έγραφαν ένα υβριστικό μήνυμα και αυτό τύγχανε τέτοιου είδους τροποποίηση, δεν θα μου κάλυπτε ούτε κατ' ελάχιστον την αξιοπρέπειά μου. Εκτός κι αν εγώ δεν αντιλαμβάνομαι κάτι σε αυτού του είδους την τροποποίηση, θεωρώ πως πρέπει να αναθεωρηθεί.
Φιλικά και καλοπροαίρετα (ακόμα δεν μπήκε ο νέος χρόνος και αρχίσανε οι γκρίνιες χε χε
)
A.E.T.E.R.N.I.T.A.S.
Edited by - Trithemius on 01/01/2008 19:36:57
Όπως θα έχεις προσέξει κι εσύ, οι περισσότερες επεμβάσεις που κάνουμε στο περιεχόμενο μηνυμάτων είναι με τη μορφή διαγραμμίσεων. Αναγκαστικά προβαίνουμε κάποιες λίγες φορές στην αντικατάσταση λέξεων, φράσεων ή και μέρους ενός κειμένου με αστερίσκους όταν δε γίνεται διαφορετικά. Κυρίως γίνεται αυτό σε περιπτώσεις που υπάρχει αναφορά σε κάποιο προσωπικό δεδομένο το οποίο χρήζει αφαίρεσης, ή ακόμα σε περιπτώσεις που υπάρχουν εκφράσεις υπερβολικά ακατάλληλες για να τις αφήσουμε να είναι σε κοινή θέα (π.χ. ακραία χυδαίες εκφράσεις).
Η γενικότερη θέση μας απέναντι στις επεμβάσεις είναι όμως η διαγράμμιση. Κάτι τέτοιο επιτρέπει στην ιστορία του forum να είναι καταγεγραμμένη και διαθέσιμη για οποιονδήποτε θέλει να τη διαβάσει. Είναι το ίχνος κάθε ανθρώπου που έχει συμμετάσχει στις συζητήσεις και ακόμα και στις περιπτώσεις που έχουν υπάρξει παρεκτροπές, αυτό το ίδιο το ίχνος έχει τύχει -και πιστεύουμε ότι έχει τη δυνατότητα- να βοηθήσει τους ανθρώπους να δουν τη συμπεριφορά τους και μέσα από τα λάθη τους να προσπαθήσουν να βελτιωθούν. Ή ακόμα και από τα λάθη των άλλων, αλλά και από μία καλύτερη στάση που μπορεί να επιδείξουν στο μέλλον. Το ότι οι άνθρωποι έχουμε αδυναμίες, ότι συχνά εκνευριζόμαστε, οργιζόμαστε, ξεπερνάμε τα όρια, κ.λπ. είναι συνυφασμένο με την ανθρώπινη φύση μας και δεν υπάρχει κάποιο νόημα στο να το αγνοούμε ή στο να το κρύβουμε. Απεναντίας, μπορούμε μέσα από τις κακές μας στιγμές να αντικρίσουμε τον εαυτό μας και να μάθουμε ίσως ποια πράγματα μπορούμε να αλλάξουμε για να γίνουμε καλύτεροι.
Ως esoterica πιστεύουμε ότι κάθε άνθρωπος έχει δυνατότητα αυτοβελτίωσης. Αυτό έχει αποδειχθεί και μέσα στα forums, έναν χώρο συζητήσεων αλλά και τριβής των ανθρώπων σε ψυχολογικό επίπεδο, που πέρα από κάποια δυσάρεστα φαινόμενα που τυχόν μπορούν να παρατηρηθούν, δίνει ωστόσο σε όλους μας τη δυνατότητα να εργαστούμε με τον ψυχικό μας κόσμο. Η επιλογή βέβαια, είναι θέμα του καθενός από εμάς.
Πέρα από τα παραπάνω, η διατήρηση του περιεχομένου κάτω από τις διαγραμμίσεις αντανακλά και τη στάση μας ως esoterica απέναντι στο πως θα ήταν καλό να γίνεται ένας φιλοσοφικού τύπου διάλογος. Δεν κρύβουμε τις ανθρώπινες αδυναμίες, δεν πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να ωφελήσει σε κάτι. Στην πραγματικότητα όταν τα πράγματα κρύβονται, μετά από λίγο ή περισσότερο καιρό αυτό που θα μείνει θα είναι κάποιο σημάδι ότι ειπώθηκε κάτι ανεπίτρεπτο, χωρίς κανείς να ξέρει τι ήταν αυτό. Θα είναι μια θολή ανάμνηση, ένα γενικό 'απαγορεύεται' χωρίς μεγάλη χρησιμότητα, παρά μόνον ίσως ως ένα κάλυμμα των 'κακώς κειμένων'.
Εκτός αυτού, η αξιοπρέπεια του καθενός (στην οποία αναφέρεσαι στο τέλος του μηνύματός σου) δεν διακυβεύεται από τις προσβολές των άλλων, αλλά από τη δική του ακεραιότητα στο πως συμπεριφέρεται μέσα σε μια κοινότητα ανθρώπων.
Η θέση σου είναι κατανοητή και δεκτή ως άποψη, πιστεύω πως με τα όσα σου έγραψα είναι επίσης κατανοητό πως έχουμε λόγους για τους οποίους επιλέγουμε τους τρόπους που επεμβαίνουμε, οι οποίοι έχουν προκύψει ύστερα από βαθιά σκέψη και μελέτη επάνω στο έργο της διαχείρισης των συζητήσεων, μεταξύ των ανθρώπων που συμμετέχουν στον παρόντα χώρο.